Soundbar bäst i test 2023

Vi jämför 5 soundsbar på ljudkvalitet, funktioner, pris och betyg och bäst i test blir Sonos Beam Gen 2. Läs testet och se vilken soundbar som passar dig bäst.

Produkterna har utvärderats på:

Ljudkvalitet

Pris

Funktioner

Användarbetyg

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

  • Effekt: För större ytor och hemmabiosystem krävs en starkare soundbar. Håll utkik efter soundbarens maximala effekt. Högre effekt är lika med kraftigare ljud.
  • Yta: Mer kraftfulla soundbars tar vanligtvis mer plats. För bästa upplevelse bör du även överväga en separat subwoofer.
  • Bluetooth: Med bluetooth blir det smidigt att koppla soundbaren till din mobil.
  • Röststyrning: Vissa soundbars har röststyrning via exempelvis Google Assistant.
  • Hemmabio: Det bästa med en soundbar är det praktiska och kompakta formatet samt en krångelfri hemmabio installation.
Bäst i test 2023
Soundbar bäst i test -  Sonos Beam (Gen 2)

Sonos Beam Soundbar Gen 2

Kompakt

Spotify, Apple Music, Sonos Radio

System: 5.1

Effekt: 320 Watt

Högtalarelement: 5 st

Ljudstöd: Dolby Atmos

Wi-Fi, Ethernet, Fjärr

App iOS & Android

Bäst i test

Sonos Beam 2 är en soundbar med kompakt design, högkvalitativt ljud och smarta funktioner som gör den till ett utmärkt val för dig som vill ta ljudupplevelsen till nästa nivå.

Balanserat ljud

Denna soundbar är utrustad med fyra inbyggda woofers och tre passiva element, vilket tillsammans skapar en rik och balanserad ljudbild. Detta innebär att du får en fullständig ljudupplevelse utan behov av en extern subbas. Som en extra fördel inkluderar produkten även tillgång till Sonos Radio, en internetbaserad tjänst med över 60 000 sökbara radiokanaler sorterade efter musikgenre.

Kompakt och trasselfri

Med en längd på endast 65 cm och en slank profil, integreras Sonos Beam 2 diskret i ditt TV-rum. Den kompakta designen gör den lättplacerad och estetiskt tilltalande. Installationen är också enkel och trasselfri, med endast två nödvändiga kablar: en för eluttaget och en HDMI-kabel för anslutning till din TV.

Sammanfattning

Sonos Beam 2 erbjuder en kompakt men kraftfull ljudlösning för din TV. Med sin balanserade ljudprofil och minimalistiska design, är detta en soundbar som levererar på alla fronter. Dess enkla installation och tillgång till Sonos Radio gör den till ett attraktivt val för den som söker en högkvalitativ, men ändå platsbesparande, ljudupplevelse.

Premium
Soundbar Sennheiser Ambeo Plus

Sennheiser Ambeo Plus

Spotify Connect

Dolby Atmos och DTS:X

System: 5.1.4

Högtalarelement: 13

4K Pass through

Dolby Vision,

App & Chromecast

Bluetooth, Wi-Fi AC, Ethernet

Sennheiser Ambeo representerar det bästa inom premiumljud. Med inbyggda HiFi-högtalare, avancerad teknologisk support och en design som matchar dess höga prislapp, lämnar denna soundbar inget mer att önska.

Äkta surroundsound

Denna soundbar har 13 unika högtalare, var och en med sin egen förstärkare, strategiskt placerade enligt Sennheisers Ambeo-teknik. Tillsammans med en dualcore SHARC-signalprocessor, levererar den en ljudupplevelse som rivaliserar med mer komplexa flerhögtalarsystem. Det enda som kan vara svårt är att återfå sin haka till normal position efter att ha upplevt dess kraft.

En Sounbar som Imponerar

Även de mest kräsna ljudentusiasterna kommer att imponeras. Tiden då soundbars ansågs vara ett undermåligt alternativ är definitivt över.

För en mer detaljerad översikt av funktioner och specifikationer, rekommenderar vi att du konsulterar experterna på HiFi-Klubben.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Sennheiser Ambeo en soundbar som lever upp till de högsta förväntningarna, och som har vunnit över både kritiker och användare. Det är det självklara valet för dem som prioriterar ljudkvalitet.

Budget
Soundbar LG SN5

LG Soundbar SN5

Trådlös subwoofer

System: 2.1

Effekt: 400 Watt

AI Sound Pro

Bluetooth

Ljudstöd: Dolby Digital, DTS Virtual: X

LG-SN5 en soundbar som är både prisvärd, lättplacerad och levererar fantastiskt ljud. Den kommer med en trådlös dedikerad subwoofer och Bluetooth-streaming, vilket gör den till ett utmärkt val för den budgetmedvetna konsumenten.

Bättre ljud

LG-SN5 utnyttjar LG:s adaptiva surroundteknik och Auto Sound Engine för att leverera en imponerande surroundeffekt. Trots att systemet endast består av en soundbar och en subwoofer, erbjuder de fyra inbyggda basreflexhögtalarna och den trådlösa subwoofern en djup och kraftfull bas. Med en effekt på 400 Watt, är detta system tillräckligt för att fylla ditt vardagsrum med excepionellt ljud.

Komplett design

LG-SN5 har allt du behöver i en soundbar. Bluetooth-funktionaliteten gör det enkelt att ansluta din mobil eller surfplatta för enkel musikstreaming eller för att förstärka filmupplevelsen. Dessutom är soundbaren väggmonteringsbar, vilket är en fördel om du redan har en väggmonterad TV.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är LG-SN5 vår topprekommendation i budgetkategorin. Den erbjuder en förbättrad film- och musikupplevelse, samt möjligheten att streama från din telefon utan att tumma på kvaliteten, allt till ett överkomligt pris.

Premium
Soundbar Samsung HW Q910A

Samsung HW-Q910A Soundbar

Trådlös subwoofer

Video Pass Through 4K

System: 7.1.2

Högtalarelement: 16 st

Mobilapp, Spotify Connect

Wi-Fi, Chromecast, AirPlay 2

Ljudstöd: Dolby Atmos, DTS:X

Samsung, känt för sina högkvalitativa och prisvärda produkter, introducerar HW-Q910A, en soundbar som uppfyller alla förväntningar för en förstklassig hemmabio-upplevelse.

Ljudteknik

HW-Q910A är en teknologiskt avancerad soundbar som levererar äkta 7.1.2-surroundljud genom sina sju standardkanaler, två uppåtriktade kanaler och en kraftfull 8-tums subwoofer. Med stöd för Dolby Atmos och DTS:X, erbjuder den en ljudupplevelse som kan jämföras med de bästa i branschen. De dubbla uppåtriktade kanalerna ger en extra dimension till ljudet, vilket gör upplevelser som flygturer och berg- och dalbanor ännu mer verklighetstrogna.

Soundbar

Denna soundbar inkluderar en trådlös 8-tums subwoofer med en effekt på 160 Watt. Den har måtten B:21 cm, H:40 cm och D:40 cm, och väger 9,8 kg. Detta är en subwoofer som inte bara är kompakt, men också kraftfull, och den överträffar de baslådor som ofta medföljer budgetalternativ.

Trådlös

HW-Q910A är utrustad med en rad användarvänliga funktioner. Den stödjer eARC HDMI, vilket gör det enkelt att styra ljud och andra inställningar direkt från din TV:s fjärrkontroll. Om du föredrar att montera soundbaren på väggen, ingår ett väggfäste i paketet.

Övriga funktioner

För spelentusiaster erbjuder HW-Q910A Samsung GameMode för en laggfri upplevelse via Video Pass Through 4K/HDR10+. För musik och annan streaming finns stöd för Spotify Connect, inbyggd Chromecast och AirPlay 2, samt Bluetooth.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Samsung HW-Q910A en exceptionellt mångsidig och kraftfull soundbar som levererar en förstklassig ljudupplevelse. Med sin avancerade teknik och användarvänliga funktioner, är HW-Q910A ett mycket bra val.

Höga Betyg
Soundbar JBL Bar 9.1

JBL Bar 9.1 Soundbar

Dolby Atmos och DTS:X

Uppåtriktade högtalarelement för Atmos

System: 9.1

Högtalarelement: 9 st

Video: 2160p 4K Ultra HD

AirPlay, Chromecast, AirPlay 2

Ljudstöd: Dolby Atmos, DTS:X

JBL Bar 9.1 erbjuder en ljudupplevelse utöver det vanliga. Med en något dyrare prislapp får du en 9.1-kanals soundbar som stödjer avancerade funktioner som Dolby Atmos och 4K Pass Through, samt en 10-tums trådlös subwoofer för en kraftfull bas.

Surroundsound

Denna soundbar levereras med två trådlösa surroundhögtalare och en 10-tums subwoofer för en autentisk surroundljudupplevelse. Högtalarna är utrustade med laddningsbara batterier som varar i cirka 10 timmar och kan enkelt laddas genom att anslutas till soundbaren. Väggfästen för enkel montering ingår också i paketet.

Dolby Atmos och DTS:X

JBL Bar 9.1 är kompatibel med både Dolby Atmos och DTS:X, vilket ger en oöverträffad ljudkvalitet och atmosfär när du ser på film. Uppåtriktade högtalare i soundbaren skapar en känsla av att ljudet kommer från taket, vilket är särskilt effektfullt när du tittar på actionfyllda filmer. Subwoofern adderar ytterligare djup och tyngd till ljudbilden.

Sammanfattning

JBL Bar 9.1 är ett utmärkt val för den som vill ha en förstklassig ljudupplevelse i sitt hemmabio-system. Med sin avancerade teknik och användarvänliga design, står den som ett bra val i premiumklassen.

Köpguide

Ett större ljudsystem kan leverera ljud i hög kvalitet, men tar upp onödigt med plats i hemmet och leder ofta till en något stökig atmosfär i ditt vardagsrum. Allteftersom moderna TV-apparater blivit tunnare och tunnare har behovet av ett smidigt, enkelt och kompakt ljudsystem blivit allt högre.

Det är just där soundbars kommer in. Med en soundbar får du möjlighet till högklassig ljudkvalitet, men i ett praktiskt och kompakt format som lätt smälter in i vardagsrummet och matchar väl med din TV.

Tidiga soundbars var ofta en alltför stor kompromiss i ljudkvalitet, men moderna apparater behöver inte längre vara fysiskt stora för att leverera kraftiga resultat. En modern soundbar är den perfekta produkten för dig som vill hitta en balans mellan estetik, pris och prestanda.

I genomgången ovanför ges en sammanfattning av varje produkt och svar på några vanliga frågor längst ner. Detta produkt-test är baserat på våra tester, experternas åsikter samt konsumenternas omdömen med mera.

Vanliga frågor och svar

Äkta surroundsound slår alltid virtuellt surroundljud, men för det krävs fler högtalare och ett större ljudsystem. Vissa soundbars inkluderar separata högtalare som går att placeras runt rummet för att åstadkomma äkta surroundsound. Ett exempel är vår premiumprodukt, JBL Bar 9.1, som inkluderar en subbas samt två externa högtalare. Produkten stöder dessutom fler externa högtalare som du själv måste köpa till, men det räcker med de två inkluderade för att åstadkomma ett realistiskt surroundljud.

Soundbars, eller ljudlimpor som de heter på svenska, är en produkt som vanligtvis är smal och avlång, och inkluderar ett flertal högtalare. Det kompakta formatet gör att en soundbar lätt får plats i ditt vardagsrum, och tar upp mycket mindre plats relativt till vanliga ljudsystem. De monteras vanligtvis precis under TV-apparater, och erbjuder en mycket bättre ljudupplevelse jämfört med det som går att få med inbyggda högtalare. Högtalarna i soundbaren ger dig en komplett ljudupplevelse, inklusive bas. En produkt av denna typ passar bäst för dig som inte vill ha ett stort och krångligt ljudsystem, men som inte riktigt nöjer dig med de inbyggda högtalarna i din TV. 

Detta beror på en rad av olika faktorer såsom din budget, vad du vill få ut av systemet, samt hur många högtalare du vill fylla ditt TV-rum med. Fler högtalare är vanligtvis bättre, och allra helst vill du ha dem placerade runtom rummet för äkta surroundsound och mer inlevelse.

Ett bra exempel är JBL Bar 9.1. Siffran 9.1 innebär att du kan installera 9 högtalare till systemet samt en baslåda. Produkten kommer med två externa högtalare och en baslåda, vilket innebär att du faktiskt kan få ut äkta surroundsound. Den allra vanligaste storleken på ett system är förmodligen 5.1, vilket innebär 5 högtalare och en baslåda.

Med en aktiv soundbar får du förstärkare i själva produkten som ger en boost till alla högtalare, och du får dessutom en processor som skiljer högtalarna från varandra beroende på deras position. Denna processor kan ge dig ett virtuellt surroundsound. Med en aktiv soundbar slipper du strula med kablar och dylikt, utan det är ett komplett paket.

Med en passiv soundbar finns ingen förstärkare, och du behöver därför koppla till en för att få ut ett bra ljud ur din soundbar. De har ofta ett bättre ljud, eftersom fokuset ligger på kvaliteten av själva högtalarna i dessa produkter. En passiv soundbar är en mer nischad produkt, och erbjuder dig inte ett lika smidigt alternativ som en aktiv soundbar, men kan passa dig som vill ha mer kontroll över ditt ljudsystem.

En soundbar kommer som ett komplett paket, och installationen blir därför väldigt enkel. Allt du behöver göra är att koppla soundbaren till din TV via HDMI, samt med en elkabel koppla produkten till ett eluttag. När det gäller monteringen är det helt upp till dig. Du kan placera soundbaren på en hylla eller ett TV-bord, alternativt montera den på väggen med hjälp av fästen. Med de flesta soundbars tillkommer väggfästen för enkel montering. Har du redan hängt upp din TV på väggen blir det riktigt snyggt om du dessutom monterar soundbaren precis under eller över. 

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023