Soundbar Bäst i Test

Soundbar Bäst i Test

Bäst i test

Bästa Sounbar 2022

Sonos Beam Gen 2

5/5

Premium

Sennheiser Ambeo

5/5

Budget

LG SJ3

4/5

Prisvärd

Samsung HW-Q910A

4.7/5

Vilken soundbar är bäst i test 2022?

Sonos Beam Gen 2 blir utsedd som bästa soundbar 2022. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp av din nya hemmabio setup..

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 7 september, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Sonos Beam Gen 2 - Bästa Soundbar 2022

För dig som vill ha ett bra Tv-ljud i ett mer kompakt format kan detta vara den optimala lösningen. Med Sonos Beam 2 får du ett förvånansvärt bra ljud i denna smidiga och lättplacerade soundbar. Sonos Beam Gen 2 blir alltså vår soundbar bäst i test 2022 här på Produkttestarna.

Balanserat ljud

Tack vare fyra inbyggda woofers som denna soundbar har, får du möjlighet till en fullständig ljudupplevelse trots det mer kompakta formatet. Utöver inbyggda woofers hittar du även tre passiva element, som ger en starkare och djupare bas som är så pass bra att du förhoppningsvis inte saknar en extern subbas.  Som extra bonus får du här tillgång till Sonos Radio – en internetbaserad samling med hyfsade 60.000 sökbara radiokanaler efter musiksmak.

Kompakt och trasselfri

Sonos Beam är endast 65 cm i längd, och är dessutom väldigt tunn. Det gör att produkten inte sticker ut i rummet, och smälter smidigt in bland resterande apparater i ditt TV-rum. De enda kablar du behöver med denna produkt är ett till eluttaget samt en HDMI-sladd som du kopplar till din TV-apparat. Vårt val & Soundbar bäst i test 2022.

Produktöversikt

2 | Sennheiser Ambeo - Bästa premiumvalet

Sennheiser Ambeo är ett bra val i premiumsegmentet. Med inbyggda HiFi-högtalare, stöd för de senaste teknikerna och en design i stil med prislappen ger denna soundbar inget övrigt att önska.

För de som inte kompromissar med ljudet men samtidigt inte vill fylla hemmet med skrymmande högtalare finns Ambeo att tillgå hos dedikerade ljudspecialister.

Äkta surroundsound

Med lätt ögonbrynshöjande 13 unika högtalare minitiöst placerade utifrån Sennheisers Ambeo-teknik, var och en med sin egna förstärkare, i symbios med en dualcore SHARC signalprocessor levereras en upplevelse fullt i klass med seriösa fler-högtalarsystem. Det enda mindre glamourösa är att snyggt försöka få upp hakan i normalposition efter provlyssningen.

En Sounbar som Imponerar

Även mer svårflörtade ljudkonnässörer skrapar med foten och får erkänna att tiden då man kunde rynka lätt på näsan åt konceptet med soundbars är förbi. Några bland många omdömen att nämna:  What Hi-Fi? Awards 2020 winner, Avsforums Highly Recomended Award, Ljud & Bild – Världens bästa soundbar. 

För djupdykning i funktioner och övrig information finns dessa att inhämta hos de riktiga proffsen på eminenta HiFi-Klubben.

Sennheiser Ambeo är en soundbar i toppklass med kräsna & nöjda användare. Valet för den som inte kompromissar med kvalitén.

3 | LG-SJ3 - Bästa budgetvalet

LG-SJ3. LG är ett ledande företag inom såväl bild som ljud. Om du vill åt en prisvärd och lättplacerad soundbar med en trådlös dedikerad subwoofer samt Bluetooth streaming hittar du troligtvis inte ett bättre alternativ för plånboken än LG-SJ3.

Bättre ljud

Tack vare LG:s adaptiva surroundteknik & Auto Sound Engine får du en effektiv surroundkänsla trots att systemet endast består av en bar + woofer. Med 4  inbyggda basreflex högtalare  och den trådlösa subwoofern levereras en för priset riktigt bra bas både i surroundmiljö & musikuppspelning. Systemet räcker även till för grannarna om så önskas med sin effekt på 300 Watt. LG-SJ3 är kort sagt ett ljudsystem av bättre instegsklass utan några större kompromisser. 

Komplett design

Allt det grundläggande som du behöver i en soundbar går att hitta i LG-SJ3 . Tack vare Bluetooth-teknik kopplar du lätt mobilen eller surfplattan till soundbaren för smidig musikspelning eller en förhöjd surroundupplevelse för filmkvällen. Produkten är praktiskt väggmonteringsbar – något som är särskilt bra om du redan har monterat din TV-apparat på väggen.

LG-SJ3 är vår vinnare i budgetprisklassen. Du får ett duktigt lyft för filmkvällen och möjligheten att streama musik från telefonen med bra kvalité för en mindre peng.

4 | Samsung HW-Q910A - Prisvärd

Samsung är ett företag som alltid levererar intressanta produkter med hög standard till bra prisvärde. Soundbaren HW-Q910A är ett bra exempel på detta med utmärkta egenskaper att leverera riktigt bra hemmabio ljud i mellanprisklassen – och användare är nöjda.

Soundbar

Med snabb teknikutveckling är dagens soundbars verkligen mycket kompetenta kompanjoner när det gäller att  prestera sourround ljud av hög kvalité. HW-Q910A levererar här tillsammans med Dolby Atmos och DTS:X äkta 7.1.2 via sina 7 standard kanaler, 2 uppåtriktade kanaler och en kompetent 8″ subwoofer.

Teknikerna att producera surroundljud har vart otaliga och dagens toppstandard för hemmamiljö är Dolby Atmos med möjlighet att t ex placera ljudet även i höjdled. Här kommer alltså HW-Q910A:ans dubbla uppåtriktade kanalerna in i spelet för att lyfta våra upplevelser under t ex flygturer och  berg- och dalbanan – bara att hålla i hatten med andra ord.

Trådlös Subbas

Med moderna soundbars kan man idag få riktigt bra ljudkvalitet i ett kompakt format och speciellt då en dedikerad subwoofer finns med i uppsättningen. Subbasen är här trådlös och vi slipper krångel med kablar på golvet som stör.

Tittar vi på basens kapacitet så är detta en aktiv 8-tums woofer på 160 Watt -och måtten landar på B:21 cm – H:40 cm och D:40 cm med en vikt på 9,8 kg. En både smidig men rejäl subwoofer med andra ord och många klasser bättre än de ”kartonger” som skickas med de billigaste systemen – en bra baslåda som gör det vi vill – levererar vid behov.

Övriga funktioner

Många funktioner finns det men vi nöjer oss med att plocka fram de viktigare som många av kan ha nytta av.

Handhavandet kan inte bli enklare då soundbaren stödjer eARC HDMI – styr ljud och övriga inställningar efter behag som vanligt med din TV:s fjärrkontroll, behöver ”limpan” appliceras på väggen så medföljer här ett väggfäste såklart.

Koppla upp – Koppla av? För oss som trivs med sin Playstation eller Xbox hittas här stöd för Samsung GameMode för laggfria rundor via Video Pass Through 4K/HDR10+. För andra nöjen kan Spotify Connect samt den inbyggda Chromecasten och stödet för AirPlay 2 & Bluetooth uppskattas.

Sammantaget tycker vi att man med denna mångsidiga soundbar faktiskt får lite mer än man betalar för. Blir rekommendation med plus i kanten.

5 | JBL Bar 9.1 - Premium

JBL Bar 9.1. Om du behöver en soundbar för ditt hemmabio-system med lite högre prestanda så kan det vara värt att betala lite extra för bättre ljudkvalitet och ordentligt surroundsound. Det är precis vad du får med JBL Bar 9.1.

För pengen får du en 5.1.4-kanals soundbar med stöd för funktioner som Dolby Atmos och 4K Pass through kopplat till en 10-tums trådlös subwoofer för rejäl bas.

Surroundsound

Med de två medföljande surroundhögtalarna samt en subbas om 10 tum får du här möjlighet till riktigt surroundsound. Såväl subbasen som högtalarna är helt trådlösa, och högtalarna kommer med inbyggda batterier som självklart är laddbara. Batterierna håller i omkring 10 timmar, och kan laddas genom att kopplas till själva soundbaren. Allt du behöver göra när du köpt in denna produkt är att placera högtalarna strategiskt i vardagsrumet eller biorummet. Väggfästen ingår för smidig montering.

Dolby Atmos och DTS:X

JBL Bar 9.1 stöder både Dolby Atmos och DTS:X, vilket tar ljudkvaliteten och atmosfären medan du ser på film till en helt annan nivå. Med gediget surroundsound och Dolby Atmos kan du få mer inlevelse än någonsin förr, och tack vare uppåtriktade högtalare i soundbaren upplever du dessutom att ljud kommer till dig från ditt eget tak. Älskar du actionfilmer är detta särskilt bra, och tillsammans med subbasen får du extra djup och tyngd i dina filmer.

JBL Bar 9.1 är en lovordad soundbar i premiumklassen med många nöjda användare & bra betyg i expert-tester. Valet för den som vill ha toppkvalité på hemmabion.

Ett större ljudsystem kan leverera ljud i hög kvalitet, men tar upp onödigt med plats i hemmet och leder ofta till en något stökig atmosfär i ditt vardagsrum. Allteftersom moderna TV-apparater blivit tunnare och tunnare, har behovet av ett smidigt, enkelt och kompakt ljudsystem blivit allt högre. Det är just där soundbars kommer in. Med en soundbar får du möjlighet till högklassig ljudkvalitet, men i ett praktiskt och kompakt format som lätt smälter in i vardagsrummet och matchar väl med din TV.

Tidiga soundbars var ofta en alltför stor kompromiss i ljudkvalitet, men moderna apparater behöver inte längre vara fysiskt stora för att leverera kraftiga resultat. En modern soundbar är den perfekta produkten för dig som vill hitta en balans mellan estetik, pris och prestanda. Om du är på jakt efter en prisvärd soundbar som levererar ordentligt med kraft, så är detta rätt artikel för dig. 

Nedan finner du bra köptips, en sammanfattning av varje produkt och svar på några vanliga frågor längst ner. Detta produkt-test är baserat på våra tester, experternas åsikter samt konsumenternas omdömen med mera. I vår genomgång av produkterna har vi värderat deras kvalitet, funktion och pris i samband med andra relevanta faktorer. Allt för att göra det lite enklare för dig som konsument att se vilken produkt som kan passa just dig allra bäst.

Äkta surroundsound slår alltid virtuellt surroundljud, men för det krävs fler högtalare och ett större ljudsystem. Vissa soundbars inkluderar separata högtalare som går att placeras runt rummet för att åstadkomma äkta surroundsound. Ett exempel är vår premiumprodukt, JBL Bar 9.1, som inkluderar en subbas samt två externa högtalare. Produkten stöder dessutom fler externa högtalare som du själv måste köpa till, men det räcker med de två inkluderade för att åstadkomma ett realistiskt surroundljud.

Soundbars, eller ljudlimpor som de heter på svenska, är en produkt som vanligtvis är smal och avlång, och inkluderar ett flertal högtalare. Det kompakta formatet gör att en soundbar lätt får plats i ditt vardagsrum, och tar upp mycket mindre plats relativt till vanliga ljudsystem. De monteras vanligtvis precis under TV-apparater, och erbjuder en mycket bättre ljudupplevelse jämfört med det som går att få med inbyggda högtalare. Högtalarna i soundbaren ger dig en komplett ljudupplevelse, inklusive bas. En produkt av denna typ passar bäst för dig som inte vill ha ett stort och krångligt ljudsystem, men som inte riktigt nöjer dig med de inbyggda högtalarna i din TV. 

En soundbar kommer som ett komplett paket, och installationen blir därför väldigt enkel. Allt du behöver göra är att koppla soundbaren till din TV via HDMI, samt med en elkabel koppla produkten till ett eluttag. När det gäller monteringen är det helt upp till dig. Du kan placera soundbaren på en hylla eller ett TV-bord, alternativt montera den på väggen med hjälp av fästen. Med de flesta soundbars tillkommer väggfästen för enkel montering. Har du redan hängt upp din TV på väggen blir det riktigt snyggt om du dessutom monterar soundbaren precis under eller över. 

Med en aktiv soundbar får du förstärkare i själva produkten som ger en boost till alla högtalare, och du får dessutom en processor som skiljer högtalarna från varandra beroende på deras position. Denna processor kan ge dig ett virtuellt surroundsound. Med en aktiv soundbar slipper du strula med kablar och dylikt, utan det är ett komplett paket.

Med en passiv soundbar finns ingen förstärkare, och du behöver därför koppla till en för att få ut ett bra ljud ur din soundbar. De har ofta ett bättre ljud, eftersom fokuset ligger på kvaliteten av själva högtalarna i dessa produkter. En passiv soundbar är en mer nischad produkt, och erbjuder dig inte ett lika smidigt alternativ som en aktiv soundbar, men kan passa dig som vill ha mer kontroll över ditt ljudsystem.

Detta beror på en rad av olika faktorer såsom din budget, vad du vill få ut av systemet, samt hur många högtalare du vill fylla ditt TV-rum med. Fler högtalare är vanligtvis bättre, och allra helst vill du ha dem placerade runtom rummet för äkta surroundsound och mer inlevelse. Ett bra exempel är JBL Bar 9.1. Siffran 9.1 innebär att du kan installera 9 högtalare till systemet samt en baslåda. Produkten kommer med två externa högtalare och en baslåda, vilket innebär att du faktiskt kan få ut äkta surroundsound. Den allra vanligaste storleken på ett system är förmodligen 5.1, vilket innebär 5 högtalare och en baslåda.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 4

Relaterade tester