Soundbar bäst i test 2022

Uppdaterad: 2022-05-06

Bästa Soundbar 2022

Ett större ljudsystem kan leverera ljud i hög kvalitet, men tar upp onödigt med plats i hemmet och leder ofta till en något stökig atmosfär i ditt vardagsrum. Allteftersom moderna TV-apparater blivit tunnare och tunnare, har behovet av ett smidigt, enkelt och kompakt ljudsystem blivit allt högre. Det är just där soundbars kommer in. Med en soundbar får du möjlighet till högklassig ljudkvalitet, men i ett praktiskt och kompakt format som lätt smälter in i vardagsrummet och matchar väl med din TV.

Tidiga soundbars var ofta en alltför stor kompromiss i ljudkvalitet, men moderna apparater behöver inte längre vara fysiskt stora för att leverera kraftiga resultat. En modern soundbar är den perfekta produkten för dig som vill hitta en balans mellan estetik, pris och prestanda. Om du är på jakt efter en prisvärd soundbar som levererar ordentligt med kraft, så är detta rätt artikel för dig. 

Nedan finner du bra köptips, en sammanfattning av varje produkt och svar på några vanliga frågor längst ner. Detta produkt-test är baserat på våra tester, experternas åsikter samt konsumenternas omdömen med mera. I vår genomgång av produkterna har vi värderat deras kvalitet, funktion och pris i samband med andra relevanta faktorer. Allt för att göra det lite enklare för dig som konsument att se vilken produkt som kan passa just dig allra bäst.

BÄST I TEST 2022

Bästa soundbar 2022

Samsung HW-Q960A

5/5

POPULÄR

Bästa Sounbar 2022

Sonos Beam Gen 2

4.7/5

BUDGET

LG-SJ3

4.5/5

PREMIUM

Sennheiser Ambeo

5/5

1 | Samsung HW-Q960A - Bäst i Test 2022

Bästa soundbar 2022

Bästa Soundbar 2022 – Samsung HW-Q960A. Samsung är ett välrenommerat företag som alltid levererar intressanta produkter som håller en hög standard och bra prisvärde. Det är nog rätt sannolikt att du redan har flera produkter av Samsung i ditt hem. Med denna smidiga soundbar från Samsung får du allt du kan tänkas behöva i en produkt av denna typ, vilket inkluderar en separat subwoofer för kraftigare bas och en mysigare filmkänsla. Ljudet som denna soundbar med Atmos stöd erbjuder är mycket imponerande, särskilt sett till priset, vilket är varför HW-Q960A blivit bäst i test här på Produkttestarna.

Trådlös subbas

Med moderna soundbars kan du få otroligt bra ljudkvalitet i ett kompakt format, men det som är svårt att uppnå är djup bas som får hela rummet att darra. Det är därför som Samsung inkluderat en trådlös subbas med denna soundbar. Du slipper krångel med kablar och dylikt, samtidigt som subbasen ger dig ett fylligt ljud som ger dig mer inlevelse när du ser på film eller tittar på serier.

Inbyggd Bluetooth

Tack vare inbyggd Bluetooth-funktionalitet går det smidigt att koppla din smartphone till soundbaren. Spela dina favoritlåtar med ett par enkla knapptryck, vare sig du sitter i köket och förbereder mat eller städar upp i vardagsrummet.

Hög prestanda trots minimalistisk design

Anslut till soundbaren via HDMI, och njut av utmärkt hög ljudkvalitet trots den minimalistiska designen. Detta är en ljudupplevelse i toppklass för pengen, och passar utmärkt till TV-apparater upp till 85 tum. Vårt val av Bästa Soundbar 2022.

Innehåll

2 | Sonos Beam Gen 2 - Populär

Bästa Sounbar 2022

Sonos Beam Gen 2. För dig som vill ha ett bra ljud, men i ett mer kompakt format och utan en subbas, kan detta vara en produkt som intresserar. Med Sonos Beam får du ett förvånansvärt bra ljud, men i en mindre soundbar som du lätt får plats med oavsett hur ditt vardagsrum ser ut. Tack vare den smidiga designen kan du enkelt koppla alla dina enheter till denna nätta produkt.

Balanserat ljud

Tack vare fyra inbyggda woofers som denna soundbar har, får du möjlighet till en fullständig ljudupplevelse trots det mer kompakta formatet. Utöver inbyggda woofers hittar du även tre passiva element, som ger en starkare och djupare bas som är så pass bra att du förhoppningsvis inte saknar en extern subbas.  Som extra bonus får du här tillgång till Sonos Radio – en internetbaserad samling med hyfsade 60.000 sökbara radiokanaler efter musiksmak.

Kompakt och trasselfri

Sonos Beam är endast 65 cm i längd, och är dessutom väldigt tunn. Det gör att produkten inte sticker ut i rummet, och smälter smidigt in bland resterande apparater i ditt TV-rum. De enda kablar du behöver med denna produkt är ett till eluttaget samt en HDMI-sladd som du kopplar till din TV-apparat.

3 | LG-SJ3 - Budget

LG-SJ3. LG är ett ledande företag inom såväl bild som ljud. Om du vill åt en prisvärd och lättplacerad soundbar med en trådlös dedikerad subwoofer samt Bluetooth streaming hittar du troligtvis inte ett bättre alternativ för plånboken än LG-SJ3.

Bättre ljud

Tack vare LG:s adaptiva surroundteknik & Auto Sound Engine får du en effektiv surroundkänsla trots att systemet endast består av en bar + woofer. Med 4  inbyggda basreflex högtalare  och den trådlösa subwoofern levereras en för priset riktigt bra bas både i surroundmiljö & musikuppspelning. Systemet räcker även till för grannarna om så önskas med sin effekt på 300 Watt. LG-SJ3 är kort sagt ett ljudsystem av bättre instegsklass utan några större kompromisser. 

Komplett design

Allt det grundläggande som du behöver i en soundbar går att hitta i LG-SJ3 . Tack vare Bluetooth-teknik kopplar du lätt mobilen eller surfplattan till soundbaren för smidig musikspelning eller en förhöjd surroundupplevelse för filmkvällen. Produkten är praktiskt väggmonteringsbar – något som är särskilt bra om du redan har monterat din TV-apparat på väggen.

4 | Sennheiser Ambeo – Premium

Sennheiser Ambeo är en premium produkt. Så var det sagt – med 13 inbyggda HiFi-högtalare, stöd för de senaste teknikerna och en design i stil med prislappen ger denna soundbar inget övrigt att önska. För de som inte kompromissar med ljudet men samtidigt inte vill fylla hemmet med skrymmande högtalare finns Ambeo att tillgå hos dedikerade ljudspecialister.

Äkta surroundsound

Med lätt ögonbrynshöjande 13 unika högtalare minitiöst placerade utifrån Sennheisers Ambeo-teknik, var och en med sin egna förstärkare, i symbios med en dualcore SHARC signalprocessor levereras en upplevelse fullt i klass med seriösa fler-högtalarsystem. Det enda mindre glamourösa är att snyggt försöka få upp hakan i normalposition efter provlyssningen.

En Sounbar som Imponerar

Även mer svårflörtade ljudkonnässörer skrapar med foten och får erkänna att tiden då man kunde rynka lätt på näsan åt konceptet med soundbars är förbi. Några bland många omdömen att nämna:  What Hi-Fi? Awards 2020 winner, Avsforums Highly Recomended Award, Ljud & Bild – Världens bästa soundbar. 

För djupdykning i funktioner och övrig information finns dessa att inhämta hos de riktiga proffsen på eminenta HiFi-Klubben.

5 | JBL Bar 9.1 – Alternativ Premium

Bästa soundbar 2022

JBL Bar 9.1. Om du behöver en soundbar för ditt hemmabio-system med lite högre prestanda så kan det vara värt att betala lite extra för bättre ljudkvalitet och ordentligt surroundsound. Det är precis vad du får med JBL Bar 9.1. För pengen får du en 5.1.4-kanals soundbar med stöd för funktioner som Dolby Atmos och 4K Pass through kopplat till en 10-tums trådlös subwoofer för rejäl bas.

Surroundsound

Med de två medföljande surroundhögtalarna samt en subbas om 10 tum får du här möjlighet till riktigt surroundsound. Såväl subbasen som högtalarna är helt trådlösa, och högtalarna kommer med inbyggda batterier som självklart är laddbara. Batterierna håller i omkring 10 timmar, och kan laddas genom att kopplas till själva soundbaren. Allt du behöver göra när du köpt in denna produkt är att placera högtalarna strategiskt i vardagsrumet eller biorummet. Väggfästen ingår för smidig montering.

Dolby Atmos och DTS:X

JBL Bar 9.1 stöder både Dolby Atmos och DTS:X, vilket tar ljudkvaliteten och atmosfären medan du ser på film till en helt annan nivå. Med gediget surroundsound och Dolby Atmos kan du få mer inlevelse än någonsin förr, och tack vare uppåtriktade högtalare i soundbaren upplever du dessutom att ljud kommer till dig från ditt eget tak. Älskar du actionfilmer är detta särskilt bra, och tillsammans med subbasen får du extra djup och tyngd i dina filmer.

Köpguide

Fler högtalare behövs för äkta surroundsound

Äkta surroundsound slår alltid virtuellt surroundljud, men för det krävs fler högtalare och ett större ljudsystem. Vissa soundbars inkluderar separata högtalare som går att placeras runt rummet för att åstadkomma äkta surroundsound. Ett exempel är vår premiumprodukt, JBL Bar 9.1, som inkluderar en subbas samt två externa högtalare. Produkten stöder dessutom fler externa högtalare som du själv måste köpa till, men det räcker med de två inkluderade för att åstadkomma ett realistiskt surroundljud.

Vad skiljer en soundbar från vanliga högtalare ?

Soundbars, eller ljudlimpor som de heter på svenska, är en produkt som vanligtvis är smal och avlång, och inkluderar ett flertal högtalare. Det kompakta formatet gör att en soundbar lätt får plats i ditt vardagsrum, och tar upp mycket mindre plats relativt till vanliga ljudsystem. De monteras vanligtvis precis under TV-apparater, och erbjuder en mycket bättre ljudupplevelse jämfört med det som går att få med inbyggda högtalare. Högtalarna i soundbaren ger dig en komplett ljudupplevelse, inklusive bas. En produkt av denna typ passar bäst för dig som inte vill ha ett stort och krångligt ljudsystem, men som inte riktigt nöjer dig med de inbyggda högtalarna i din TV. 

Hur installerar jag en soundbar ?

En soundbar kommer som ett komplett paket, och installationen blir därför väldigt enkel. Allt du behöver göra är att koppla soundbaren till din TV via HDMI, samt med en elkabel koppla produkten till ett eluttag. När det gäller monteringen är det helt upp till dig. Du kan placera soundbaren på en hylla eller ett TV-bord, alternativt montera den på väggen med hjälp av fästen. Med de flesta soundbars tillkommer väggfästen för enkel montering. Har du redan hängt upp din TV på väggen blir det riktigt snyggt om du dessutom monterar soundbaren precis under eller över. 

Vad innebär aktivt och passivt soundbar ?

Med en aktiv soundbar får du förstärkare i själva produkten som ger en boost till alla högtalare, och du får dessutom en processor som skiljer högtalarna från varandra beroende på deras position. Denna processor kan ge dig ett virtuellt surroundsound. Med en aktiv soundbar slipper du strula med kablar och dylikt, utan det är ett komplett paket.

Med en passiv soundbar finns ingen förstärkare, och du behöver därför koppla till en för att få ut ett bra ljud ur din soundbar. De har ofta ett bättre ljud, eftersom fokuset ligger på kvaliteten av själva högtalarna i dessa produkter. En passiv soundbar är en mer nischad produkt, och erbjuder dig inte ett lika smidigt alternativ som en aktiv soundbar, men kan passa dig som vill ha mer kontroll över ditt ljudsystem.

Vilken storlek behöver jag för mitt ljudsystem ?

Detta beror på en rad av olika faktorer såsom din budget, vad du vill få ut av systemet, samt hur många högtalare du vill fylla ditt TV-rum med. Fler högtalare är vanligtvis bättre, och allra helst vill du ha dem placerade runtom rummet för äkta surroundsound och mer inlevelse. Ett bra exempel är JBL Bar 9.1. Siffran 9.1 innebär att du kan installera 9 högtalare till systemet samt en baslåda. Produkten kommer med två externa högtalare och en baslåda, vilket innebär att du faktiskt kan få ut äkta surroundsound. Den allra vanligaste storleken på ett system är förmodligen 5.1, vilket innebär 5 högtalare och en baslåda.

Vi hoppas ni hittar en Soundbar att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 3

Relaterade artiklar