55 tum TV bäst i test 2022

55 tum TV bäst i test 2022

Bäst i test

LG C2

LG
OLED C2

5/5

Prisvärd

Samsung QE55Q70B

Samsung
QE55Q70B

4.7/5

Budget

Samsung UE50AU7105

Samsung
UE55AU7105

4.3/5

Android Premium

Tv 55 tum High-end Oled från Phillips

Philips
55OLED807

5/5

Vilken 55 tum TV är bäst i test 2022?

Vi tittar närmre på de bästa 55 tums TV 2022 för att ranka bäst i test inom sina respektive prisklasser. Topplistan utgår från användaromdömen, expertomdömen, pris och funktion. Nedan kan du läsa om alla testvinnare och få tips inför ditt köp. Längre ned finns vår köpguide där vi går igenom de senaste teknikerna med för- och nackdelar.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 24 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt
Produktöversikt

1 | LG OLED55C2 - 55 Tum TV Bäst i Test 2022

Bästa 55 tum Tv 2022 – LG OLED55C2 har som uppföljare till  modell C1 självklart stora förväntningar på sig och kommer med en ny ultratunn 4K panel och de senaste tv-teknikerna.

8K i 60 fps

Med C2-modellen kommer nya αlpha 9 Gen 5 AI som är en mycket kompetent processor och är certifierad för att skyffla 8K material i 60 fps över HDMI.  LG:s Oled kommer även med förmågan att skala upp äldre material till 8K.

Här finns t.ex ny teknik med finessen att explicit identifiera både ansikten och text på skärmen för auto justering av både kontrast och skärpa med en precis återgivning av hudtoner.

Dynamisk Analys

Auto Genre Selection är den ny funktionen som tillsammans med Dolby Vision IQ dynamiskt analyserar varje bildsekvens automatiskt för att optimera skärmens egenskaper efter vilken typ av innehåll som visas. Förinstallerade kategorier finns i form av sport, film, standard och animering.

Med denna Oled kommer även stöd för Filmmaker Mode som är ett läge för att simulera originalinställningarna för den unika film som visas. C2:an levererar inte mindre än 100 miljoner lysande subpixlar som tillsammans med nya processorn lyfter bildupplevelsen av färger, svärta och bildkvalitet ett par stadiga snäpp ytterligare.

Gaming

För spel finns stöd för både G-Sync,  Freesync, VVR och ALLM för att minska bild och ljud-fördröjning i spelen. Här synkroniserar dessa tekniker skärmens uppdatering med spelens bildhastighet och när det kommer till spel via spelkonsol/dator ligger LG även här i toppklass med gamesäkra 1ms i responstid.

Ljud

Ljudmässigt står sig modellen bra för normal användning och stöd finns för den ledande surroundtekniken Dolby Atmos där ljudet processas objektbaserat i  höjd, bredd och djup. En soundbar eller ett externt ljudsystem för att kunna dra full nytta av tekniken är då att rekommendera.

Sammanfattning

LG:s dominans i high-end segmentet ser ut att fortsätta med nya C2 som ges topprecensioner i bransch test och bland sina användare. LG:s nya modell är utan tvekan genomgångens bästa tv sett till prestanda.

Är det topp-kvalité man vill åt är C2-serien high-end alternativet och blir vårt val av 55 tum tv bäst i test 2022 vad gäller pris vs kvalité. 

2 | Samsung QE55Q70B - Bästa 55 Tum TV 2022 Prisvärde

Prisvärda QEQ70B serien som är Samsungs Qled insteg/ mellanklass Qled kommer med en 10-bits Ultra HD QLED panel som kan producera upp till en miljard färgskiftningar.

Ljus-stark Qled

QEQ70B-serien har en mycket bra Qled VA-panel som ger utmärkt skärpa i detaljerna, och en som alltid när det gäller Samsung riktigt bra ljusstyrka. Här uppmäts Samsung Picture Quality Index till 3400. Svärtan är, förvisso inte i klass med high-end Oled panelerna, men riktigt bra även här – och speciellt bra med tanke på prisklassen.

Modellen kommer med förinställda lägen för: Biografläge, Filmläge, Naturligt läge, Omgivningsläge och Spelläge. De HDR standarder som stöds och presenteras på ett bra sätt är: HDR 10+, Quantum HDR och HLG.

Gaming

Denna Qled panel passar även bra för att koppla in en konsol för tv-spel då fördröjningen stannar på utmärkta 10 ms i full 4K upplösning. Här finns Motion Xcelerator Turbo+,  Auto low latency mode och stöd för FreeSync Premium Pro. Inte illa för en mellanklass Tv minsann. 

Anslutningar

QE70B kommer med bra möjligheter att ansluta externa källor. Här finns 4st hdmi samt 2 usb med funktion för inspelning. Modellen kommer även med både wi-fi och en ethernet port. Bluetooth 5.2 samt inbyggt stöd för röststyrning via Google Assistant.

Sammanfattning

Med en attraktiv prissättning, Qleds strålande färgspektra och höga ljusstyrka är QEQ70B serien ett topp-alternativ i  den bättre mellan-klassen i genomgången av 55 tum tv bäst i test 2022.

3 | Samsung UE55AU7105- TV Bäst i Test 2022 Budget

Samsungs prisvärda & populära 4K 55:a UE55AU7105 är en tv med bra specifikationer sett till slanten man betalar. Här finns Samsungs trevliga Crystal Display teknik som tillsammans med en 4K upplösning ger grunden för en bra tv upplevelse i den lägre prisklassen.

Användare är överlag mer än nöjda med sitt val och plussar för hur panelen presenterar både färger och kontrast. Modellen har HDR funktion att använda sej av för kompatibelt material även om modellens förmåga här inte når upp till toppmodellernas återgivning.

Anpassning

4 val av förkalibrerade lägen finns att välja bland för optimal återgivning vid olika typer av material. Ett standard filmläge samt Filmmaker Pro standarden som utan korrigeringar återger producentens inställningar. Här finns även ett naturligt läge samt slutligen även ett Auto Game Mode anpassat för konsol och datorspel.

Sammanfattning

Samsungs UE55AU7105 är just nu det populäraste valet i budgetklassen för 55 tum tv och faktiskt utan egentlig konkurrens. Med bra funktioner sett till klassen, bra omdömen och en trevlig prislapp är modellen det givna budgetvalet i 55 tum tv bäst i test 2022

4 | Philips 55OLED807 - 55 tum Tv Bäst i Test Android

Med 55OLED807 kvalar Philips in i 55 tum klassen med den pondus en 120 Hz Oled panel givetvis ger. Modellen har snabbt blivit populär och här finns funktioner & teknik som matchar de senaste high-end 55″ panelerna på marknaden.

Funktioner

Här finns till exempel stöd för både Dolby Vision och HDR10+,  ledande HDR-tekniker som presenterar färger, kontrast och skärpa i absolut toppklass. Teknikerna  samarbetar här med Philips nya P5 processor som levererar en bildkvalité på en Oled 4K Ultra HD panel i toppklass.

Andriod Tv

Philips har valt Android-Tv som gränssnitt för sina interaktiva applikationer, och med Android OS 11 finns alla de senaste app versionerna av Netflix, HBO Nordic, Viaplay, SVT Play, YouTube och Spotify med mera. Man kan självklart även själv lägga till nya appar från Android Tv:s växande bibliotek.

Ambilight

Philips är kända för sin speciella Ambilight funktion som med en ljuseffekt via ljusdioder längs med panelens ram ger ett omgivningsljus i harmoni med vad som visas på skärmen. Med denna tv kommer den största tresidiga Ambilight-varianten och funktionen är valbar ska väl tilläggas. Många som provat Ambilight är positiva och tycker funktionen ger ett extra djup i bilden och då speciell vid filmvisning.

Ambilight-funktionen är även kompatibelt med Philips avancerade ljus-system Hue för en helt samordnad och synkroniserad styrning av ljussättningen i rummet. Ett trevligt plus för oss som uppskattar Hue.

Ljud i toppklass

För att lägga ytterligare lök på laxen har modellen stöd för det bästa surround formatet Dolby Atmos och vad ljudet beträffar ges faktiskt ett gott betyg av både användare och större tester för hur pass bra modellens inbyggda högtalare levererar. Ljudet är ett 2.1-system med dedikerad bashögtalare samt 4 st mellanregisterhögtalare och en effekt på 40 Watt.

En del-förklaring är självklart den extra inbyggda 24 W bas-woofern som hjälper till att styra upp ljudbilden vilket kort sagt är sällsynt bra. Visst, för att till fullo dra nytta av Dolby Atoms avancerade ljudteknik rekommenderas likväl en soundbar eller annat externt ljudsystem.

Gaming

Att koppla upp en tv-spel konsol är som bekant populärt i många hem och 807:an skäms inte för sej när det gäller utmärkta gaming anpassningar. Förutom Oled skärmens naturligt snabba respons och bildkvalité finns ett gaming mode som med hjälp av specifika tekniker i form av både Auto Low Latency och Varaible Refresh Rate säkerställer lågt input lag och en bra gaming-upplevelse med sina HDMI 2.1 portar och 4K 120 Hz kapacitet..

Så står gaming på menyn emellanåt är det tumme upp även här på 807:an.

Anslutningar

Denna 55 tum Tv kommer med  ett gott antal möjligheter att ansluta externa källor. Här finns 4 st hdmi samt uttag för 2 usb med funktion för inspelning, digital koaxial ut samt komponent in. Oled807 kommer även med både wi-fi upp till  802.11ac och en port för ethernet (anslutning med nätverkskabel) samt en Inbyggd Chromecast för smidig streaming.

Inbyggt stöd för röststyrning via Google Assistant noteras och en hel del av allt ovanstående kan dessutom styras via mobilappen.

Sammanfattning

Philips Oled 807  serien får med stor majoritet mycket goda omdömen av sina användare och fackpressen håller med. En modell-serie som ger high-end tekniker till den som söker en 55 tum android tv lösning med Oled panel. En videopresentation av modellen kan kokas på här.

5 | LG 55NANO76

LG 55NANO76 är LG:s nya Nano Tv med smart AI styrning i mellanklassens prisläge. Aktiv HDR & HDR 10 Pro via modellens Gen 5 4K AI processor.

Med tekniker som Billion Rich-färger via Nanoteknikens överlägsna färgåtergivning och AI Brightness Control med Dynamic Tone Mapping presenteras en bildkvalité av mycket god klass för prisbilden.

Speloptimering med Autolågt latensläge och Variable Refresh Rate och här finns även stöd för NVIDIA GeForce Now cloud & Google Stadia.

Högt prisvärde som LG alternativ i 55″ klassen med senaste webOS 22.

6 | Digihome 43UAN221 - Budget II

Digihome 55UAN221 är en 55 tums Android Tv i den lägre prisklassen. Modellen kommer priset till trots med bra specifikationer som 4K upplösning, Dolby Vision, Micro Dimming och HDR.

Systemet är Androids uppskattade 9.0 med till gång till Google Play. Med den inbyggda Chromecasten streamar du smidigt appar som Netflix, Amazon Prime, Youtube som är förinstallerade.

Anslutningar som är tillgängliga är här: 4 x HDMI, 2 x USB, Ethernet, Ljud/hörlur ingång samtingång för VGA.

Tidigare recencerat - Samsung QLED QE55Q70R

Samsung QLED QE55Q70R

Samsung QLED QE55Q70R är ett mycket populärt val av tv i 4K 55 – 75 klassen. Q-led:s stora fördelar gentemot Oled stavas ljusstyrka och betraktningsvinkel, inga andra paneler kan mäta sig där med Samsungs Q-led teknik. Modellen passar därför jämfört andra paneler extra bra i ljusa rum och där flera personer ser tillsammans från lite olika vinklar.

När det kommer till färgåtergivning gäller även här toppklass – modellen levevererar med sin Quantum 4K processor över en miljard färgnyanser på sin 10-bits UHD QLED panel. De HDR standarder som stöds är HLG, HDR10+ och Quantum HDR 1000.

Ljud

Ljudmässigt är modellen utrustas med 2 högtalare för diskant/mellanregister samt 1 separat bashögtalare och stöd för Dolby Digital Plus. QE65Q70R presterar ett mer än acceptabelt ljud för material där ljudet inte är centralt, men när det är dags för film / underhållning med effekter & musik ger en bra soundbar ett rejält lyft.

Gaming

För de som gärna använder panelen till att koppla upp dator/spelkonsol är modellen ett bra val och 4 HDMI-portar finns att tillgå. Här reduceras input lag ner till 6.8 ms med tekniken Freesync – dvs mindre eftersläpning i överföring mellan konsoll & skärm. För de med ett trevligt gamebibliotek på Steam finns här också appen Steam-Link som speglar bilden från dator till tv:ns skärm

Övrigt

De förinställda lägen som finns är: Spelläge, Naturligt läge, Filmläge, Auto Game Mode, omgivningsläge, Game Motion Plus, Intelligent läge. I övrigt finns t.ex stöd för Picture-in-picture, Google Assistant, Apple TV och AirPlay 2.

Sammanfattning

Med nya modell-serier på hyllorna har apparaterna i denna serie från Samsung blivit riktigt prisvärda och är tveklöst ett av de bästa köpen på marknaden just nu när det kommer till pris vs kvalité.

QE55Q70R kommer även, efter att du registrerat köpet, med hela 10 års garanti mot inbränning på skärmen.

Att välja ny tv när den gamla börjar bli trött är inte alltid helt lätt. Nya funktioner och tekniker som alla är bäst om man får tro annonserna dyker upp med täta mellanrum. Många nya funktioner är självfallet riktigt bra och ger ett stort mervärde för de flesta, medans andra kanske riktar sej mer till specifika grupper av användare.

Vi kommer ta oss igenom de mer vanliga teknikerna och poängtera deras för och eventuella nackdelar. Behöver du Nvidia G-Sync ? Är Dolby Vision IQ värt att uppgradera till ?

Panelens storlek vs kvalité på sändning
Rekommenderade sittavstånd
StorlekSD
Svt
HD
Svt HD
4K
Streamtjänster
50440 cm320 cm190 cm
55490 cm350 cm210 cm
58510 cm370 cm220 cm
65570 cm400 cm250 cm
75660 cm480 cm300 cm

Storlek

55 tum – är den tv storlek som säljer överlägset mest sedan en tid tillbaka, även om 65 tum och även större modeller börjar komma på allvar. Hur stor tv man vill ha är ju mycket en smaksak och kan bero på vilket utrymme man har men är också en prisfaktor i högsta grad.

Oavsett så finns rekommendationer för hur olika storlekar passar bäst vid olika upplösningar och avstånd. Argumentet för ”det rätta avståndet” är att du vid rätt avstånd drar optimal nytta av de tekniker du betalat för. Visualisera en tv-skärm på 20 meters avstånd så ser de ganska lika ut oberoende av kvalité på panelen.

Vid en första tanke kan det kännas lite motsägelsefullt – men en mindre bra panel kräver längre avstånd för att bilden inte ska uppfattas som suddig/pixlig. Med en 4k-panel som visar 4k-material kan man sitta bekvämt nära men fortfarande med optimal kvalité trots en stor skärm.

Paneltyper – Styrkor och svagheter
Typ av panelIPSVAOled
BildskärmsteknikLCDLCDOLED
Betraktningsvinkel++++++++++
Ljusstyrka++++++++++++
Kontrast+++++++++++
Svärta+++++++++++
Responstid+++++++++++

Paneler

De paneltyper som finns på dagens tv är VA, IPS och Oled och teknikerna kommer med olika för och nackdelar. Vi jämför IPS med VA-panelen och återkommer i avsnittet för bildskärmstekniker till OLED som är en egen paneltyp / bildskärmsteknik.

Standarder

VA-panelen kommer med betydligt bättre kontrast men på bekostnad av något lägre ljusstyrka och betraktningsvinkel. VA-panelen passar därför snäppet bättre för användning i mörkare rum, och speciellt för film där modellens bättre kontrasten kommer till nytta.

IPS-panelen har till sin fördel en bättre ljusstyrka och passar därför jämförelsevis bättre i ett ljust rum och speciellt då när fler personer tittar samtidigt tack vare en vidare betraktningsvinkel. Paneltypen har även snabbare responstid vilket är en fördel om man tänk koppla upp konsol eller data för spel.

Upplösningar
Typ av teknik576i720p1080p2160p4320p
Horisontalt7201280192038407680
Vertikalt576720108021604320
BenämnsSDHDFHD4K8K
Standard Definition Television – SD

Formatet som vart tv standard innan HD sändningar började komma.
Upplösningen här är 576i det vill säga 576×720 pixlar som uppdateras i 50 hz – 25 helbilder i sekunden.

High Definition Television – HD

Tekniken som vart standard under lång tid på de stora stream-tjänsterna. HD tv sänds oftast i formatet 720p vilket motsvarar 1280 × 720 pixlar, medans begreppet Full HD 1080p står för en upplösning på 1920 pixlar på bredden och 1080 på höjden.

Nya Tekniker

Ultra High Definition – UHD – 4K

Tv sändningar i 4K är i dagsläget ovanliga, ett fåtal operatörer erbjuder dock vissa specialsändningar, mestadels sport i 4k-stream. Stream-tjänster som Netflix, Viasat, Youtube osv har dock gott om material numer och tekniken kan sedan en tid tillbaka betecknas som standard vad nyproduktion gäller.

Upplösningen är på 3840 x 2160. En 4k-stream förbrukar stora mängder data, ca 7 GB/h, så ett ”fri surf” abonnemang rekommenderas starkt samt helst en trådad anslutning via ethernet om din utrustning har den möjligheten.

Ultra High Definition – UHD – 8K

Den senaste standarden för tv på marknaden i dag. Tekniken fördubblar 4K upplösningen till 7 680 x 4,320 pixlar. Möjligheten att se 8K material är dock begränsad. YouTube har dock en del 8K material att smygtitta på. Man kan dock dra fördel redan nu av en 8K panel då tillverkarna mjukvarumässigt skalar upp 4k material till 8K.

Standarder

LCD – Denna bildskärmsteknik använder en typ av lysrör som ljuskälla där flytande kristaller tänds,släcks och ger olika ljusstyrkor utefter den strömstyrka kristallen tilldelas.  Idag har alla LCD modeller som säljs någon variant av led-belysning.

LED – En vidareutveckling av lcd tekniken, en led-belyst lcd tv helt enkelt. Här används inte lysrör längre utan lysdioder. Dioderna placerades till en början bara bakom panelen men senare även längs panelens kanter vilket gav fördelen att tillverkarna kunde gör panelerna betydligt mer slimma och tunna.

Sålunda har vi två varianter att ha koll på. Doidplacering bakbelyst (back-lit) samt doidplacering kantbelyst (edge-lit). Back-lit förespråkarna framhåller teknikens  bättre förmåga att ge svärta och kontrast i bilden, vilket initialt var sant.

För att råda bot på detta utvecklades local dimming och idag kan en avancerad kantbelyst variant ha betydligt bättre svärta än en enkel bakbelyst.

Nya Standarder

OLED (Organic Light Emitting Diode) är en teknik som initialt utvecklades av Kodak och som framförallt LG vidareutvecklat och anpassat för sina Oled-paneler.

Tekniken ger varje enskild pixel möjlighet att slå av och på. Man brukar tala om Oleds överlägsna svärta. Då pixeln stängs av utan någon form av bakgrund/kant-belysning som på lcd/led varianterna, blir det – just det: svart. En annan konsekvens av denna teknik är att konstrasten och bildkvalitén generellt blir i toppklass.

Förutom absolut svärta hanterar Oled-panelerna även färger utmärkt bra och tekniken har ultrasnabba svarstider vilket uppskattas när game-konsolen sätts på. Betraktningsvinkeln är  – marknadens bästa.

QLED

Samsungs QLED är en LCD/LED anpassad teknik som idag används på VA paneler. Samsung har dock i mars 2020 aviserat att man avser sluta med tillverkning av lcd-skärmar vid kommande års-skift och fullt satsa på en ny typ av panel för sin quantum dot teknik – QLED.

Quantum dot teknik

Quantum dot Quantum dot är halvledande nanokristaller som beroende av dess storlek avger ljus i olika färger när UV-ljus träffar. Här kan individuella pixlar slås av/på och tekniken producerar mer ljus med mindre energi.

QLED ger här en betydligt bättre betraktningsvinkel, bättre svärta och högre ljusstyrka på panelen än tidigare tekniker som använts på lcd/Led-skärmar vart kapabla att prestera.

Den största styrkan med QLED tv torde vara dess fantastiska färgspektra – med potential att visa över en miljard färger har endast Samsungs QLED teknik blivit certifierad för att leverera 100% färgvolym.

HDR
FormatHDR10HDR10+Dolby Vision
Max ljusstyrka4000 nits4000 nits10.000 nits
Färgdjup10-bit10-bit12-bit
Färger+ 1 miljard+ 1 miljard+ 68 miljarder
Meta-DataStatiskDynamiskDynamisk

HDR

HDR är en teknik som ger ett större dynamiskt omfång på panelen, speciellt när det gäller färgomfång och kontrast samt detaljnivån i de ljusa och mörka områdena i bilden. Tillsammans ges en känsla av ett mer realistiskt djup i bilden. Många av de senare produktionerna som finns tillgängliga på stream tjänsterna använder tekniken så det finns gott om material att tillgå.

De TV-apparater som säljs numer har i stort sett alltid stöd för en eller flera av de HDR-tekniker som finns. HDR10, HDR10+ och Dolby Vision är de dominerande standarderna och vi tar en titt på vad som skiljer sej åt mellan dessa.

HDR10 är det format som var först ut att bli stora på konsument-marknaden, tekniken är open source och gratis för tillverkarna att implementera och finns oftast även i de enklare tv-modellerna.

Tekniken är på 10-bit och kan prestera ett färgdjup på över en miljard färger. När en film på stream tjänsterna aviserar HDR är det oftast just HDR10 som stödet gäller.

Dolby Vision

Detta är en 12-bitars teknik som kan som utvecklats av Dolby är en mer avancerad teknik med större potential att producera djup och kontrast i bilden, och tekniken finns ofta tillsammans med HDR10 i de dyrare  tv modellerna.

Tekniken kan producera ofattbara 68 miljarder färger i en ljusstyrka på 10 nits, viket dock är en nivå ingen panel ännu kan leverera. En fördel för formatet är ett bredare stöd hos leverantörerna av material, formatet finns hos t.ex hos Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, Google Play Movies & TV och Disney+.

Dolby Vision IQ är är kort och gott Dolby Vision med ett mjukvarutillägg som analyserar just din panels kapacitet, och anpassar därefter tekniken optimalt för just din tv. Smart!

Dolby Atmos

Ljudavdelningen är under uppbyggnad, där vi snart återkommer med en genomgång av de mer vanliga teknikerna och ljudformaten som Dolby Atmos, Dolby Digital med mera.

Dagens tv apparater levererar, ofta även i de lägre prisklasserna, en mycket bra bildupplevelse – utvecklingen där har tveklöst tagit stora steg på kort tid. Vad som inte utvecklats lika snabbt, utan närmast faktiskt blivit sämre är ljudet.

Med nya ultratunna paneler är det kort sagt inte lätt att få inbyggda högtalare att matcha tv:ns övriga prestanda. Visst, är nyheter och debatt-program huvudrätten på tv-menyn kan det gå an – men en nyproducerad serie eller film utan surround-ljud är en onödigt mager upplevelse.

Platt ljud – Hjälp finns

Inte helt överraskande finns bot på problematiken med tveksamma inbyggda tv-högtalare i form av kompetenta soundbars – lätta att placera, enkla att ansluta och framför allt – ger ett ljud värdigt att matcha bildupplevelsen. Modellerna är många med prislappar från runt tusen kr för de enklaste (rekommenderas inte), till riktigt dyra pjäser på 100.000 kr.

I vårt test av soundbar går vi igenom de mest prisvärda på marknaden, men står du i startgroparna kan vi gott rekommendera att läsa in dej på ett av toppvalen i mellanprisklassen med många nöjda användare.

Samsung HW-Q800T

En av de populäraste modellerna på marknaden idag är Samsung HW-Q800T. Soundbaren levererar ett utmärkt 3.1.2ch-ljud i kombination med sin trådlösa subwoofer. Modellen stödjer toppklassade Dolby Atmos som de uppåt samt sidoriktade högtalarna utnyttjar på ett bra sätt för att skapa en verklighetstrogen surroundeffekt.

Soundbaren är slim och lättplacerad och har en bra balans över hela registret med en väl avvägd bas, bra tryck utan att vara överdimensionerad som ofta på enklare modeller. Ett säkert val! Modellen är även vårt toppval i Bästa Soundbar 2022.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.4 / 5. Antal betyg: 14

Relaterade tester

Kommentarer är stängda.