55 tum TV bäst i test 2023

Vi jämfört 6 populära 55 tums TV och LG OLED C2 blir bäst i test enligt användare, expertomdömen och prestanda. Läs vidare för att se alla testvinnare och titta gärna igenom köptipsen samt vår genomgående köpguide längre ner på sidan.

Bäst i test

Tv 55-tum bäst i test 2023 - LG OLED55C2

LG OLED C2

Fantastisk bildupplevelse & funktion

Prisvärd

Samsung QE55Q70B 55 tum TV

Samsung QE55Q70B

Mest för pengarna

Budget

Samsung Tv 55 tum - UE55AU7175

Samsung UE55AU7175

Populär & bra omdömen

Produkterna har utvärderats på:

Bildkvalitet

Pris

Funktioner

Användarbetyg

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

  • Paneltyp: Ser du mycket serier och film? Överväg en OLED-skärm.
  • ​​Bildkvalitet: Välj en TV med 8k eller 4k upplösning för bäst bildupplevelse.
  • Dynamisk justering: De dyrare skärmarna har ibland funktionalitet som gör att skärmens egenskaper ändras dynamiskt utefter vad du tittar på – sport, film, spel m.m.
  • Ljudkvalitet: Vill du komplettera din upplevelse med bra ljud? Titta på våra tester om surroundförstärkare, soundbars och hemmabiosystem.
Bäst i test
Tv 55-tum bäst i test 2023 - LG OLED55C2

LG OLED Evo 55 C2

Alpha 9 Gen 5 Processor

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos

HDR Dynamic Tone Mapping Pro

OLED Motion 120 Hz, HDMI 2.1

Bäst i test 55 tum tv

Bästa 55 tum TV 2023 – LG OLED 55 C2 är uppföljaren till populära modellen C1 och har följaktligen stora förväntningar på sig. C2 kommer med en ultratunn 4K-panel och de senaste optimerade teknikerna.

8K i 60 fps

Med C2-modellen kommer nya αlpha 9 Gen 5 AI, som är en mycket kompetent processor som hanterar 8K i 60 fps uppdateringsfrekvens över HDMI 2.1. TV:n kan även skala upp äldre material till 8K.

Nytt för C2 är exempelvis finessen att kunna identifiera både ansikten och text på skärmen för autojustering av både kontrast och skärpa, för en mer precis och verklighetstrogen återgivning av hudtoner.

Dynamisk bildoptimering

Auto Genre Selection fungerar i samspel med Dolby Vision IQ för att analysera och justera bildkvaliteten baserat på det innehåll du tittar på. Genom att dynamiskt utvärdera varje bildsekvens, anpassar denna funktion skärmens inställningar för att erbjuda en överlägsen bildupplevelse. Flera förinställda kategorier, såsom sport, film, standard och animering, gör det lätt att snabbt hitta den bästa inställningen för ditt specifika innehåll.

Filmmaker Mode: En autentisk filmupplevelse

Filmmaker Mode erbjuder en autentisk visning av filmer genom att efterlikna filmens originalinställningar. Läget är designat för att återge den film du ser, på det sätt regissören avsåg för en bioliknande upplevelse direkt i ditt vardagsrum.

Organiska Ljusemitterande dioder

C2-modellen innehåller 100 miljoner lysande subpixlar och använder sig av organiska ljusemitterande dioder (OLED). Kombinationen av dessa avancerade teknologier och den nya processorn förbättrar bildens färger, svärta och övergripande kvalitet till klassledande inom dagens tv tekniker.

Gaming Tv

När det kommer till spel så finns stöd för både G-Sync, Freesync, VVR och ALLM vilket markant minskar bild- & ljudfördröjning i spelen med stödet från HDMI 2.1 @ 120 Hz och enhanced Audio Return Channel (eARC). En fullfjädrad gaming-tv som med 1ms input-lag är redo att utnyttja senaste generations spelkonsoler och marknaders mest högkvalitativa ljudsystem fullt ut.

Ljud

Ljudmässigt står sig modellen bra för normal användning. Stöd finns för den ledande surroundtekniken Dolby Atmos där ljudet processas objektbaserat i höjd, bredd och djup. En soundbar eller externt ljudsystem rekommenderas för bästa upplevelse.

Sammanfattning

LG:s dominans i high-end segmentet ser ut att fortsätta med C2 modellen ges topprecensioner i branschtest och användarbetyg. LG:s C2 modell är utan tvekan genomgångens bästa TV:n just nu sett till pris vs prestanda.

2023 – LG C3
55-tum Tv LG OLED C3

LG OLED Evo 55 C3

Alpha 9 Gen 6 Processor

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos

HDR Dynamic Tone Mapping Pro

4K 120Hz, HDMI 2.1

LG har nu släppt det senaste modellerna för 2023 – C3 och B3. Vi har kikat på hur de står mot varandra och mot vår vinnande C2, samt hur de rekommenderas med pris i åtanke.

Skillnader mellan processorer

C3-modellen är utrustad med den toppmoderna processorn Alpha a9 Gen 6, medan B3-modellen styrs av den fortfarande mycket kapabla Alpha a7 Gen 6. Tack vare Alpha a9 Gen 6-processorn i C3-modellen kan man förvänta sig förbättringar av bildskärpan generellt och speciellt vid uppskalning samt smidigare visning av snabba rörelser utan tendenser till ghosting-effekter.

Ljusstyrka och displayteknik

C3 tar ljusstyrka till en ny nivå med Alpha a9:ans ”brightness booster”-teknik. Detta kan vara en viktig faktor att tänka på om du tänker titta på TV i ljusa miljöer eller helt enkelt vill ha en optimerat skarp och livlig bild. Här ska i rättvisans namn påpekas att skillnaderna modellerna emellan inte är av wow-faktor, men de finns där likväl.

Gaming: C3 och B3 jämförs

När det kommer till egenskaper för spel, presterar både C3 och B3 jämnt. B3 är utrustad med en 4K 120Hz panel och inkluderar samma Gaming Dashboard som C3. Båda modellerna stödjer auto low latency och VRR genom FreeSync Premium och Nvidia G-Sync. Dessutom erbjuder de stöd för Cloudgaming via GeForce NOW.

C2 vs C3 & B3

Varpå prisbilden utvecklats sätter vi fortsatt modell C2 som bästa tv köpet med en liten prisfördel. Då C3 och B3 numer säljs till ett lite högre, men sinsemellan liknande prisläge så rekommenderas uppenbart C3 modellen med sin nya snäppet mer kompetenta bildprocessor och en något ljusstarkare panel.

Sammanfattning

Är man ivrig på att uppdatera sin TV-panel är bägge dessa valen säkra kort där både C3 och B3 varianterna ger oss utmärkt prestanda. Vill man ha det allra senaste inom bildprocessorer och ljusstyrka är C3 varianten det vassare valet.

2023 – LG B3
55-tum Tv 55-tum Tv LG OLED B3

LG OLED 55 B3

Alpha 7 Gen 6 Processor

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos

HDR Dynamic Tone Mapping

4K 120Hz, HDMI 2.1

LG OLED B3 är uppenbart en riktigt bra TV vars enda problem är att med dagens prisbild finns det två LG varianter – C2 och C3 som med lägre / liknade pris presterar bättre.

Sammanfattning

Med ovanstående sagt kan man förmoda att prisbilden kommer justeras, och om så händer kan B3 varianten mycket väl bli vinnaren som 2023 linjens storsäljare – men vi är inte där än. Priskoll rekommenderas.

Prisvärd
Samsung QE55Q70B 55 tum TV

Samsung QE55Q70B

QLED 10-bits Ultra HD

Hög ljusstyrka

Quantum HDR

Gaming 4K 120 Hz

Motion Xcelerator Turbo+

QEQ70B är Samsungs instegsmodell och kommer med en 10-bits Ultra HD QLED-panel som kan producera upp till en miljard färgskiftningar.

Ljusstark QLED Tv

QEQ70B utrustas med en högkvalitativ QLED VA-panel, som levererar imponerande detaljskärpa och ljusstyrka. Med en Samsung Picture Quality Index (PQI) på 3400, garanterar denna modell högkvalitativ visuell prestanda. Även om svärtan inte når upp till nivåerna på high-end OLED-paneler, erbjuder den ändå en utomordentligt bra svärta, särskilt med tanke på sin prisklass.

Mångsidiga visningslägen

QEQ70B kommer med fem förinställda visningslägen för att passa olika typer av innehåll och användarbehov: Biografläge, Filmläge, Naturligt läge, Omgivningsläge och Spelläge. Varje läge är specialanpassat för att förhöja din upplevelse beroende på vad du tittar på eller spelar.

HDR-standarder

Denna modell är kompatibel med flera HDR-standarder, inklusive HDR 10+, Quantum HDR och HLG. Detta bredda HDR-stöd säkerställer att du får en rikare och mer dynamisk bild, oavsett vilket format ditt innehåll har.

Gaming

Denna QLED-panel passar även bra för att koppla in en konsol för TV-spel då fördröjningen stannar på låga 10 ms i full 4K upplösning. Här finns Motion Xcelerator Turbo+, Auto low latency mode samt stöd för FreeSync Premium Pro. Inte fy skam för en TV i mellanprisklassen ska påpekas.

Anslutningar

QE70B kommer med bra möjligheter att ansluta externa källor. Här finns 4 HDMI-anslutningar samt 2 USB-ingångar med funktion för inspelning. Modellen kommer även med både Wi-Fi och en Ethernet-port, samt bluetooth 5.2 och inbyggt stöd för röststyrning via Google Assistant.

Sammanfattning

Med en attraktiv prissättning, strålande färgspektra och höga ljusstyrka är QEQ70B ett till bra alternativ i mellanprisklassen.

Budget
Samsung Tv 55 tum - UE55AU7175

Samsung UE55AU7175

Bra användaromdömen

Samsung UE55AU7175 är en populär TV med 4K upplösning och bra prestanda i sin prisklass.

Denna Samsung tv TV:n ges många bra användaromdömen som bl.a. lyfter skärmens färg och kontrast. Även om modellen inte riktigt når upp till prestandan hos de dyrare varianterna så får du HDR-kompabilitet som ger en utmärkt kvalitet och skärpa sett till prisbilden.

Anpassning

Det går att välja mellan 4 förkalibrerade lägen beroende på vilket innehåll man tittar på. Däribland finns filmläget samt Filmmaker Pro-standarden som återger producentens inställningar. Det finns även ett naturligt läge samt ett Auto Game Mode för konsol och spel.

Sammanfattning

Samsungs UE55AU7175 är ett av de populäraste valen i budgetprisklassen och sett till prestandan står den sej idag utan mycket bra. Vårt val i budgetklassen.

Nanoteknik
 55 tum TV - LG 55NANO76

LG 55NANO76

Fantastiskt färgspektra

AI Picture Pro & AI Sound Pro

LG 55NANO76 är LG:s storsäljande Nano-TV med smart AI styrning i den bättre lågprisklassen. Aktiv HDR & HDR 10 Pro via modellens Gen 5 4K AI processor ger oss tillsammans med Nanotekniken en kompetent 55 tum tv.

Nanotekniken ger överlägsen färgåtergivning, och med AI Brightness Control och Dynamic Tone Mapping presenteras en bildkvalitet av mycket god klass för prisbilden.

Speloptimering med autolågt latensläge och Variable Refresh Rate finns, samt stöd för NVIDIA GeForce Now cloud & Google Stadia.

LG 55NANO76 ger dig mycket bra färgåtergivning till ett bra pris.

Premium
Samsung Premium 55" Tv - QES5595B

Samsung OLED QE55S95B

Bild, ljud + Allt annat

”Årets TV-innovation” – Ljud & Bild

4K Neural Quantum Processor

Quantum HDR OLED

4K med 120 Hz

Samsung har alltid legat i framkant när det kommer till TV-teknologi, och populära storsäljaren QES5595B OLED TV är inget undantag. Med den senaste 4K QD-OLED-teknologin och sin Neural Quantum Processor tar denna modell fram en bild- och ljudkvalitet som får även de mer kräsna att stillsamt humma förnöjt.

Lysande bildkvalitet för ljusa miljöer

Den mest framträdande egenskapen med denna TV är uppenbart QD-OLED teknikens oöverträffade kombination av att samtidig kunna prestera en hög ljusstyrka, djup svärta och en strålande färgskala. Detta gör den särskilt väl lämpad att leverera ett fullt spektra även i rum med mycket naturligt ljus. Till skillnad från andra modeller som kämpar i ljusrika miljöer, levererar QES95B konsekvent en klar och tydlig bild.

Prestanda och Teknologi

Med sin high-end Neural 4K Quantum Processor och QD-OLED-teknologi producerar Samsung QES95B onekligen en exceptionell bildkvalitet. Färger återges med stor precision tack vare Samsungs färgmappingsteknik. Real Depth Enhancer-teknologin imiterar det mänskliga ögats sätt att bearbeta djup, vilket gör bilden än mer verklighetstrogen.

Ljudupplevelse

Med Dolby Atmos och Object Tracking Sound får du en tredimensionell ljudbild när du ser på film eller TV-serier. Den inbyggda Object Tracking Sound-funktionen säkerställer att ljudet säkert följer händelserna på skärmen för att bidrar till en mer dynamisk och engagerande tittarupplevelse.

Smarta funktioner med AI-Uppskalning

Neural Quantum Processor 4K inkluderar även AI-uppskalning som automatiskt omvandlar innehållet till 4K-kvalitet. Tjugo neurala nätverk arbetar i bakgrunden för att säkerställa att du alltid får den bästa bilden möjlig.

Slutsats: Ett prisvärt high-end val

Om man föredrar QD-OLED teknikens fördelar via hög ljusstyrka, utmärkt svärta och strålande färgrikedom framstår QES95B som det bästa och mest prisvärda valet inom Samsungs utbud på dagens high-end marknad för 2023. Modellen kombinerar hög prestanda, utmärkt bild- och ljudkvalitet och de senaste smarta high-end funktionerna. Toppval Samsung.

Premium
55 tum TV - Philips 55OLED707

Philips 55OLED707

OLED 4K UHD

4-sidig Ambilight

Ambilight+hue, Ambilight Music

Dolby Vision & Atmos, DTS Play-Fi

Hdmi 2.1 & 4K 120 Hz

Android 11

Med 55OLED707 kvalar Philips in i 55 tum klassen med den pondus en 120 Hz OLED-panel givetvis ger. Modellen har snabbt blivit populär och här finns funktioner & teknik som matchar de senaste high-end 55″ panelerna på marknaden.

Funktioner

Denna modell har stöd för både Dolby Vision och HDR10+ som presenterar färger, kontrast och skärpa i absolut toppklass. Tillsammans med Philips nya P5-processor får du en IMAX-certifierad bildkvalitet som imponerar.

Andriod Tv

Philips har Android som gränssnitt för sina interaktiva applikationer, och med Android OS 11 finns alla de senaste apparna – Netflix, HBO Nordic, Viaplay, SVT Play, YouTube och Spotify med mera. Det går att lägga till nya appar själv från Androids växande bibliotek.

Ambilight

Philips kännetecknas av dess Ambilight-funktion, en ljuseffekt längs panelens ram som lämnar ett omgivningsljus som synkas med vad som visas på skärmen. Med denna TV kommer den största tresidiga Ambilight-varianten. Användare lämnar positiva omdömen om Ambilight, som ger ett extra djup i bilden.

Ambilight-funktionen är även kompatibel med Philips Hue-belysning för en helt samordnad och synkroniserad styrning av ljussättningen i rummet. Ett trevligt plus för oss som uppskattar Hue.

Ljud i toppklass

Modellen har stöd för det bästa surroundformatet Dolby Atmos, och dess inbyggda högtalare får gott betyg av både användare och större tester. Ljudet är ett 2.1-system med dedikerad bashögtalare samt 4 st mellanregisterhögtalare med en effekt på 40 Watt.

En delförklaring är självklart den extra inbyggda 24 W subwoofern som hjälper till att styra upp ljudbilden, vilket de flesta modeller inte har. Vill du ta upplevelsen till nästa nivå så rekommenderas en soundbar eller ett hemmabiosystem.

Gaming anpassningar

Vill man koppla upp konsolen så är detta en bra TV att överväga. Förutom OLED-skärmens naturligt snabba respons och bildkvalitet, finns ett gaming mode som med hjälp av specifika tekniker i form av både Auto Low Latency och Varaible Refresh Rate säkerställer lågt input lag samt en bra gamingupplevelse med sina HDMI 2.1 portar och 4K 120 Hz kapacitet. Vi bockar här även av kompabilitet för både FreeSync och G-Sync.

Anslutningar

Denna TV kommer med ett gott antal möjligheter att ansluta externa källor. Det finns 4 HDMI- uttag och 2 USB med funktion för inspelning, digital koaxial ut samt komponent in. OLED707 kommer även med både Wi-Fi upp till 802.11 ac och en port för ethernet (anslutning med nätverkskabel). Det finns även en inbyggd Chromecast för smidig streaming. Här hittas även stöd för röststyrning via Google Assistant finns samt styrning via appen.

Sammanfattning

Philips OLED 707 får med stor majoritet mycket goda omdömen av sina användare och fackpressen håller med.

Köpguide

Vi har färdigställt djupgående information nedan med tabeller och information som kan hjälpa dig i ditt val av TV.

Vanliga frågor och svar

Panelens storlek vs kvalitet på sändning Rekommenderade sittavstånd
Storlek SD Svt HD Svt HD 4K Streamtjänster
50 440 cm 320 cm 190 cm
55 490 cm 350 cm 210 cm
58 510 cm 370 cm 220 cm
65 570 cm 400 cm 250 cm
75 660 cm 480 cm 300 cm

55 tum är den storlek som säljer överlägset mest sedan en tid tillbaka, även om 65 tum och även större modeller börjar komma på allvar. Hur stor TV man vill ha är delvis smaksak och kan bero på vilket utrymme man har, men det är också en prisfaktor i högsta grad.

Oavsett så finns rekommendationer för hur olika storlekar passar bäst vid olika upplösningar och avstånd. Argumentet för ”det rätta avståndet” är att du vid rätt avstånd drar optimal nytta av de tekniker du betalat för. Visualisera en TV-skärm på 20 meters avstånd så ser de ganska lika ut oberoende av kvalitet på panelen.

Vid en första tanke kan det kännas lite motsägelsefullt, men en mindre bra panel kräver längre avstånd för att bilden inte ska uppfattas som suddig och pixlig. Med en 4k-panel som visar 4k-material kan man sitta bekvämt nära men fortfarande med optimal kvalitet trots en stor skärm.

Paneltyper – Styrkor och svagheter
Typ av panel IPS VA Oled
Bildskärmsteknik LCD LCD OLED
Betraktningsvinkel +++ ++ +++++
Ljusstyrka +++++ ++++ +++
Kontrast ++ ++++ +++++
Svärta ++ ++++ +++++
Responstid ++++ ++ +++++

De paneltyper som finns är VA, IPS och OLED. Teknikerna kommer med olika för och nackdelar. Vi jämför IPS med VA-panelen och återkommer i avsnittet för bildskärmstekniker till OLED som är en egen paneltyp / bildskärmsteknik.

Standarder

VA-panel

VA-panelen kommer med betydligt bättre kontrast men på bekostnad av något lägre ljusstyrka och betraktningsvinkel. VA-panelen passar därför snäppet bättre för användning i mörkare rum, och speciellt för film där modellens bättre kontrasten kommer till nytta.

IPS-panel

IPS-panelen har till sin fördel en bättre ljusstyrka och passar därför jämförelsevis bättre i ett ljust rum och speciellt då när fler personer tittar samtidigt tack vare en vidare betraktningsvinkel. Paneltypen har även snabbare responstid vilket är en fördel om man tänk koppla upp konsol eller data för spel.

Upplösningar
Typ av teknik 576i 720p 1080p 2160p 4320p
Horisontalt 720 1280 1920 3840 7680
Vertikalt 576 720 1080 2160 4320
Benämns SD HD FHD 4K 8K

Standard Definition Television – SD

Formatet som vart tv standard innan HD sändningar började komma.
Upplösningen här är 576i det vill säga 576×720 pixlar som uppdateras i 50 hz – 25 helbilder i sekunden.

High Definition Television – HD

Tekniken som vart standard under lång tid på de stora streamingtjänsterna. HD tv sänds oftast i formatet 720p vilket motsvarar 1280 × 720 pixlar, medans begreppet Full HD 1080p står för en upplösning på 1920 pixlar på bredden och 1080 på höjden.

Nya Tekniker

Ultra High Definition – UHD – 4K

TV-sändningar i 4K är i dagsläget ovanliga. Ett fåtal operatörer erbjuder dock vissa specialsändningar, mestadels sport i 4k-streaming. Streamingtjänster som Netflix, Viasat och Youtube har dock gott om material, och tekniken kan sedan en tid tillbaka betecknas som standard för nyproduktion.

Upplösningen för UHD är på 3840 x 2160. En 4k-stream förbrukar stora mängder data, ca 7 GB/h, så ett ”fri surf” abonnemang rekommenderas starkt. Helst även trådad anslutning via ethernet om din utrustning har den möjligheten.

Ultra High Definition – UHD – 8K

8K är den senaste standarden för TV på marknaden i dag. Tekniken fördubblar 4K upplösningen till 7 680 x 4 320 pixlar. Utbudet av 8K videos är dock begränsad men blir större med tiden. YouTube har exempelvis en del 8K videos. Man kan dock dra fördel redan nu av en 8K panel då tillverkarna mjukvarumässigt skalar upp 4k material till 8K.

Standarder

LCD

Denna bildskärmsteknik använder en typ av lysrör som ljuskälla där flytande kristaller tänds,släcks och ger olika ljusstyrkor utefter den strömstyrka som kristallen tilldelas. Idag har alla LCD modeller som säljs någon variant av LED-belysning.

LED

LED är en vidareutveckling av LCD-tekniken, och är helt enkelt en LED-belyst LCD-TV. Här används inte lysrör längre, istället används lysdioder. Lysdioderna placerades till en början bara bakom panelen, men senare även längs panelens kanter. Detta gav fördelen att tillverkarna kunde göra panelerna betydligt mer tunna.

Sammanfattat finns det alltså två varianter: Doidplacering bakbelyst (back-lit) samt doidplacering kantbelyst (edge-lit).

Back-lit förespråkarna framhåller teknikens bättre förmåga att ge svärta och kontrast i bilden, vilket initialt var sant.

För att råda bot på detta utvecklades local dimming, och idag kan en avancerad kantbelyst variant ha betydligt bättre svärta än en enkel bakbelyst variant.

Nya Standarder

OLED (Organic Light Emitting Diode) är en teknik som initialt utvecklades av Kodak och som framförallt LG vidareutvecklat och anpassat för sina OLED-paneler.

Tekniken ger varje enskild pixel möjlighet att slås av och på. Man brukar tala om OLED:s överlägsna svärta, då pixeln stängs av utan någon form av bakgrund eller kantbelysning som på LCD och LED-varianterna. En annan fördel med denna teknik är att konstrasten och bildkvaliteten generellt blir betydligt bättre.

Förutom absolut svärta hanterar OLED-panelerna även färger utmärkt bra. Tekniken har ultrasnabba svarstider vilket uppskattas när det är dags för gaming. Betraktningsvinkeln är marknadens bästa.

QLED

Samsungs QLED är en LCD/LED anpassad teknik som idag används på VA-paneler. Samsung har dock i mars 2020 aviserat att de slutar med tillverkning av LCD-skärmar och satsar fullt på en ny typ av panel för sin quantum dot teknik – QLED.

Quantum dot teknik

Quantum dot är halvledande nanokristaller som beroende av dess storlek avger ljus i olika färger när UV-ljus träffar. Här kan individuella pixlar slås på och av, och tekniken producerar mer ljus med mindre energi.

QLED ger en betydligt bättre betraktningsvinkel, bättre svärta och högre ljusstyrka på panelen än tidigare tekniker som använts på LCD/LED-skärmar vart kapabla att prestera.

Den största styrkan med QLED tv torde vara dess fantastiska färgspektra – med potential att visa över en miljard färger har endast Samsungs QLED teknik blivit certifierad för att leverera 100% färgvolym.

HDR
Format HDR10 HDR10+ Dolby Vision
Max ljusstyrka 4000 nits 4000 nits 10.000 nits
Färgdjup 10-bit 10-bit 12-bit
Färger + 1 miljard + 1 miljard + 68 miljarder
Meta-Data Statisk Dynamisk Dynamisk

HDR

HDR är en teknik som ger ett större dynamiskt omfång på panelen, speciellt när det gäller färgomfång och kontrast samt detaljnivån i de ljusa och mörka områdena i bilden. Tillsammans ges en känsla av ett mer realistiskt djup i bilden. Många av de senare produktionerna som finns tillgängliga på stream tjänsterna använder tekniken så det finns gott om material att tillgå.

De TV-apparater som säljs numer har i stort sett alltid stöd för en eller flera av de HDR-tekniker som finns. HDR10, HDR10+ och Dolby Vision är de dominerande standarderna och vi tar en titt på vad som skiljer sej åt mellan dessa.

HDR10 är det format som var först ut att bli stora på konsument-marknaden, tekniken är open source och gratis för tillverkarna att implementera och finns oftast även i de enklare tv-modellerna.

Tekniken är på 10-bit och kan prestera ett färgdjup på över en miljard färger. När en film på stream tjänsterna aviserar HDR är det oftast just HDR10 som stödet gäller.

Dolby Vision

Detta är en 12-bitars teknik som har utvecklats av Dolby. Det är en mer avancerad teknik med större potential att producera djup och kontrast i bilden, och tekniken finns ofta tillsammans med HDR10 i de dyrare TV-modellerna.

Tekniken kan producera ofattbara 68 miljarder färger i en ljusstyrka på 10 nits, viket dock är en nivå ingen panel ännu kan leverera. En fördel för formatet är ett bredare stöd hos leverantörerna av material, formatet finns hos t.ex hos Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, Google Play Movies & TV och Disney+.

Dolby Vision IQ är är kort och gott Dolby Vision med ett mjukvarutillägg som analyserar just din panels kapacitet, och anpassar därefter tekniken optimalt för just din tv. Smart!

Dagens TV-apparater levererar, ofta även i de lägre prisklasserna, en mycket bra bildupplevelse – utvecklingen där har tveklöst tagit stora steg på kort tid. Vad som inte utvecklats lika snabbt, utan närmast faktiskt blivit sämre är ljudet.

Med nya ultratunna paneler är det kort sagt inte lätt att få inbyggda högtalare att matcha tv:ns övriga prestanda. Visst, är nyheter och debatt-program huvudrätten på tv-menyn kan det gå an – men en nyproducerad serie eller film utan surround-ljud är en onödigt mager upplevelse.

Vill man uppgradera till ett externt ljudsystem så kan det vara bra att säkerställa så att TV:n är kompatibel med Dolby Atmos.

Dolby Atmos

Ljudavdelningen är under uppbyggnad, där vi snart återkommer med en genomgång av de mer vanliga teknikerna och ljudformaten som Dolby Atmos, Dolby Digital med mera.

Platt ljud – Hjälp finns

Inte helt överraskande finns bot på problematiken med tveksamma inbyggda TV-högtalare i form av kompetenta soundbars – lätta att placera, enkla att ansluta och framför allt – ger ett ljud värdigt att matcha bildupplevelsen. Modellerna är många med prislappar från runt tusen kr för de enklaste (rekommenderas inte), till riktigt dyra pjäser på 100.000 kr.

I vårt test av soundbars går vi igenom de mest prisvärda på marknaden, men står du i startgroparna kan vi gott rekommendera att läsa in dig på ett av toppvalen i mellanprisklassen med många nöjda användare.

Samsung HW-Q800T

En av de populäraste modellerna på marknaden idag är Samsung HW-Q800T. Soundbaren levererar ett utmärkt 3.1.2ch-ljud i kombination med sin trådlösa subwoofer. Modellen stödjer toppklassade Dolby Atmos som de uppåt samt sidoriktade högtalarna utnyttjar på ett bra sätt för att skapa en verklighetstrogen surroundeffekt.

Soundbaren är slim och lättplacerad och har en bra balans över hela registret med en väl avvägd bas, bra tryck utan att vara överdimensionerad som ofta på enklare modeller. Ett säkert val. Läs hela testet om soundbars här.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023