Vi jämför dagens bästa 55 tums TV 2024 och LG OLED G3 blir bäst i test enligt användare, expertomdömen och prestanda. Läs vidare för att se alla testvinnare och titta gärna igenom köp-tipsen samt vår genomgående köpguide längre ner på sidan.
Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision
Bäst i test
LG OLED G3
Fantastisk bildupplevelse & funktion
Premium
Samsung TQ55S93C
Prisvärde High-end
Budget
Samsung TQ55Q60C
Populär & bra omdömen
Produkterna har utvärderats på:
Bildkvalitet
Pris
Funktioner
Användarbetyg
- Paneltyp: Ser du mycket serier och film? Överväg en OLED-skärm.
- Bildkvalitet: Välj en TV med 8k eller 4k upplösning för bäst bildupplevelse.
- Dynamisk justering: De dyrare skärmarna har ibland funktionalitet som gör att skärmens egenskaper ändras dynamiskt utefter vad du tittar på – sport, film, spel m.m.
- Ljudkvalitet: Vill du komplettera din upplevelse med bra ljud? Titta på våra tester om surroundförstärkare, soundbars och hemmabiosystem.
LG OLED G3
Alpha 9 Gen 6 Processor
Dolby Vision IQ & Dolby Atmos
HDR Dynamic Tone Mapping Pro
OLED Motion 120 Hz, HDMI 2.1
55 Tum Tv Bäst i test 2024
Bästa 55 tum TV – LG OLED G3 representerar toppen av innovation inom TV-teknologi för 2024. Denna 55-tums premiummodell från LG:s Oled Evo-serie är en hyllning till avancerad teknik och designad för att sätta en ny standard inom underhållningsindustrin. G3 är framtagen för entusiaster som söker en exceptionell high-end upplevelse.
Bildkvalitet som övertygar
Kärnan i LG G3 är den revolutionerande a9 AI 4K-processorn (Gen 6). Denna kraftfulla processor lyfter bildpresentationen till nya höjder och erbjuder en ljusstark och kontrastrik visuell presentation. Särskilt effektiv är hanteringen numer när det gäller att skala upp äldre innehåll till nära 8K-kvalitet med dynamic tone mapping pro-teknologi.
Med 100 miljoner lysande subpixlar av organiska ljusemitterande dioder i kombination med dess avancerade teknologier och den nya processorn förbättras bildens färger, svärta och övergripande kvalitet till klassledande inom dagens tv tekniker.
Dynamisk bildoptimering
Auto Genre Selection fungerar i samspel med Dolby Vision IQ för att analysera och justera bildkvaliteten baserat på det innehåll du tittar på. Genom att dynamiskt utvärdera varje bildsekvens, anpassar denna funktion skärmens inställningar för att erbjuda en överlägsen bildupplevelse. Flera förinställda kategorier, såsom sport, film, standard och animering, gör det lätt att snabbt hitta den bästa inställningen för ditt specifika innehåll
Det ultimata Tv valet för Filmälskaren
För filmälskaren är G3-modellens oöverträffade ljusstyrka, djupa svärta och höga kontrast idealiska. Med stöd för Dolby Vision, HDR10 och Dolby Vision IQ, anpassas bilden automatiskt för att alltid leverera optimal kvalitet. Bluetooth Surround Ready-funktionen förstärker upplevelsen genom enkel anslutning av ljud-enheter.
Anslutningar för varje behov
G3 erbjuder en omfattande portfölj av anslutningsmöjligheter. Med 4 x HDMI @120 Hz, 3 x USB, Ethernet, Wi-Fi och Bluetooth 5.0, är den välutrustad för att hantera flera enheter och säkerställa en sömlös integrering av alla dina underhållningssystem.
Gaming Tv med precision
Denna TV är ett paradis för gamers tack vare dess OLED-panel med självlysande subpixlar och 1 ms responstid. Med kompatibilitet för Dolby Atmos, VRR, Auto Low Latency, samt både Nvidias G-Sync och AMD FreeSync, levereras en jämn och snabb spelupplevelse. HDMI 2.1 möjliggör 4K-spel vid 120 FPS, och Game Optimizer-funktionen minskar input lag till bara 10 ms vid 60 Hz.
Sammanfattning 55 tum tv bäst i test
LG:s dominans i high-end segmentet ser ut att fortsätta med G3 och modellen ges topprecensioner i branschtest och användarbetyg. G3:an står onekligen ut som det bästa high-end köpet på dagens TV-marknad för konsumenter som vill ha det bästa inom bildkvalitet och funktionalitet. Med dess framstående processor, överlägsna anslutningsalternativ och topnotch gamingfunktioner, är G3 det säkra 2024 valet för den som vill ha en 55-tums TV som överträffar förväntningarna.
Samsung OLED TQ55S93C
Bild, ljud + Allt annat
”Årets TV-innovation” – Ljud & Bild
4K Neural Quantum Processor
Quantum HDR OLED
4K med 120 Hz
Samsung har alltid legat i framkant när det kommer till TV-teknologi, och populära storsäljaren TQ55S93C OLED TV är inget undantag. Med den senaste 4K QD-OLED-teknologin och sin Neural Quantum Processor tar denna modell fram en bild- och ljudkvalitet som får även de mer kräsna att stillsamt humma förnöjt.
Lysande bildkvalitet för ljusa miljöer
Den mest framträdande egenskapen med denna TV är uppenbart QD-OLED teknikens oöverträffade kombination av att samtidig kunna prestera en hög ljusstyrka, djup svärta och en strålande färgskala. Detta gör den särskilt väl lämpad att leverera ett fullt spektra även i rum med mycket naturligt ljus. Till skillnad från andra modeller som kämpar i ljusrika miljöer, levererar TQ55S93C konsekvent en klar och tydlig bild.
Prestanda och Teknologi
Med sin high-end Neural 4K Quantum Processor och QD-OLED-teknologi producerar Samsung TQ55S93C onekligen en exceptionell bildkvalitet. Färger återges med stor precision tack vare Samsungs utmärkta färgmappning. Real Depth Enhancer-teknologin imiterar det mänskliga ögats sätt att bearbeta djup, vilket gör bilden än mer verklighetstrogen.
Ljudupplevelse
Med Dolby Atmos och Object Tracking Sound får du en tredimensionell ljudbild när du ser på film eller TV-serier. Den inbyggda Object Tracking Sound-funktionen säkerställer att ljudet säkert följer händelserna på skärmen för att bidrar till en mer dynamisk och engagerande tittarupplevelse.
Smarta Tv funktioner med AI-Uppskalning
Neural Quantum Processor 4K inkluderar även AI-uppskalning som automatiskt omvandlar innehållet till 4K-kvalitet. Tjugo neurala nätverk arbetar i bakgrunden för att säkerställa att du alltid får den bästa bilden möjlig.
Slutsats: Ett prisvärt high-end val
Om man föredrar QD-OLED teknikens fördelar via hög ljusstyrka, utmärkt svärta och strålande färgrikedom framstår TQ55S93C som det bästa och mest prisvärda valet inom Samsungs utbud på dagens high-end marknad för 2024. Modellen kombinerar hög prestanda, utmärkt bild- och ljudkvalitet och de senaste smarta high-end funktionerna.
Samsung TQ55Q60C
QLED 4K
Quantum HDR
Supreme UHD Dimming
Wi-Fi AC, LAN, Bluetooth 5.2
Game bar 3.0 / AirSlim / Q-Symphony
2 x USB, 3 x HDMI, Optisk ljudutgång
Samsung 55Q60C är en populär Qled 4K Tv med bra prestanda i sin prisklass.
Denna Samsung tv ges många bra användaromdömen som bl.a. lyfter skärmens färg och kontrast. Även om modellen inte riktigt når upp till prestandan hos de dyrare varianterna så får du en Qled panel med en bra Supreme UHD Dimming och Quantum HDR för utmärkt kvalitet och skärpa sett till prisbilden.
Anpassning
Det går att välja mellan flera förkalibrerade lägen beroende på vilket innehåll man tittar på. Däribland finns filmläget samt Filmmaker Pro-standarden som återger producentens inställningar. Här finns även ett dedikerat filmläge och ett omgivningsläge. För gaming hittar vi ett Auto Game Mode med ALLM & Super Ultra Wide Game View, HGIG-läge och Game Motion för konsol och spel.
Övriga framträdande tekniker som kan vara intressanta att nämna är till exempel; Smart kalibrering, Motion Xcelerator, Music Wall, Object Tracking Sound Lite, Enhanced Audio Return Channel och Q-Symphony kompabilitet.
Sammanfattning
Samsungs TQ55Q60C är det populäraste valet i Qleds instegsklass och sett till prestandan står den sej mycket bra. Vårt val av tv 2024 i den bättre budgetklassen.
LG OLED Evo 55 C3
Alpha 9 Gen 6 Processor
Dolby Vision IQ & Dolby Atmos
HDR Dynamic Tone Mapping Pro
4K 120Hz, HDMI 2.1
Som utmärkta alternativ som high-end 2024 hittar vi även LG:s populära C3 och B3 paneler. Vi har kikat på hur de står mot varandra samt hur de rekommenderas med prisbild i åtanke.
Skillnader mellan processorer
C3-modellen är utrustad med den toppmoderna processorn Alpha a9 Gen 6, medan B3-modellen styrs av den fortfarande mycket kapabla Alpha a7 Gen 6. Tack vare Alpha a9 Gen 6-processorn i C3-modellen kan man förvänta sig förbättringar av bildskärpan generellt och speciellt vid uppskalning samt smidigare visning av snabba rörelser utan tendenser till ghosting-effekter.
Ljusstyrka och displayteknik
C3 tar ljusstyrka till en ny nivå med Alpha a9:ans ”brightness booster”-teknik. Detta kan vara en viktig faktor att tänka på om du tänker titta på TV i ljusa miljöer eller helt enkelt vill ha en optimerat skarp och livlig bild. Här ska i rättvisans namn påpekas att skillnaderna modellerna emellan inte är av wow-faktor, men de finns där likväl.
Gaming Tv
När det kommer till egenskaper för spel, presterar både C3 och B3 jämnt. B3 är utrustad med en 4K 120Hz panel och inkluderar samma Gaming Dashboard som C3. Båda modellerna stödjer auto low latency och VRR genom FreeSync Premium och Nvidia G-Sync. Dessutom erbjuder de stöd för Cloudgaming via GeForce NOW.
Prisläge
Då C3 och B3 sinsemellan landar ett liknande prisläge så rekommenderas uppenbart C3 modellen med sin nya snäppet mer kompetenta bildprocessor och en något ljusstarkare panel. Skulle differensen i prisbild bli markant blir måhända valer ett annat.
Sammanfattning
Är man ivrig på att uppdatera sin TV-panel är bägge dessa valen säkra kort där både C3 och B3 varianterna ger oss utmärkt prestanda. Vill man ha det allra senaste inom bildprocessorer och ljusstyrka är C3 varianten likväl det vassare valet, en panel som i flertalet aspekter även tangerar vår bäst i test tv modell G3.
Samsung QE55Q70C
QLED 10-bits Ultra HD
Hög ljusstyrka
Quantum HDR
Gaming 4K 120 Hz
Motion Xcelerator Turbo+
QEQ70C är Samsungs instegsmodell och kommer med en 10-bits Ultra HD QLED-panel som kan producera upp till en miljard färgskiftningar.
Ljusstark QLED Tv
QEQ70C utrustas med en högkvalitativ QLED VA-panel, som levererar imponerande detaljskärpa och ljusstyrka. Med en Samsung Picture Quality Index (PQI) på 3400, garanterar denna modell högkvalitativ visuell prestanda. Även om svärtan inte når upp till nivåerna på high-end OLED-paneler, erbjuder den ändå en utomordentligt bra svärta, särskilt med tanke på sin prisklass.
Mångsidiga visningslägen
Panelen kommer med fem förinställda visningslägen för att passa olika typer av innehåll och användarbehov: Biografläge, Filmläge, Naturligt läge, Omgivningsläge och Spelläge. Varje läge är specialanpassat för att förhöja din upplevelse beroende på vad du tittar på eller spelar.
HDR-standarder
Denna modell är kompatibel med flera HDR-standarder, inklusive HDR 10+, Quantum HDR och HLG. Detta bredda HDR-stöd säkerställer att du får en rikare och mer dynamisk bild, oavsett vilket format ditt innehåll har.
Gaming
Denna QLED-panel passar även bra för att koppla in en konsol för TV-spel då fördröjningen stannar på låga 10 ms i full 4K upplösning. Här finns Motion Xcelerator Turbo+, Auto low latency mode samt stöd för FreeSync Premium Pro. Inte fy skam för en TV i mellanprisklassen ska påpekas.
Anslutningar
QE70C kommer med bra möjligheter att ansluta externa källor. Här finns 4 HDMI-anslutningar samt 2 USB-ingångar med funktion för inspelning. Modellen kommer även med både Wi-Fi och en Ethernet-port, samt bluetooth 5.2 och inbyggt stöd för röststyrning via Google Assistant.
Sammanfattning
Med en attraktiv prissättning, strålande färgspektra och höga ljusstyrka är QEQ70C ett till bra alternativ i mellanprisklassen.
Philips 55OLED708/12
OLED 4K
4-sidig Ambilight
Ambilight+hue, Ambilight Music
Dolby Vision & Atmos, DTS Play-Fi
Hdmi 2.1 & 4K 120 Hz
Google TV / Android 12
Med 55OLED708/12 kvalar Philips in i 55 tum klassen med den pondus en 120 Hz OLED-panel givetvis ger. Modellen har snabbt blivit populär och här finns funktioner & teknik som matchar de senaste high-end 55″ panelerna på marknaden.
Funktioner
Denna modell har stöd för både Dolby Vision och HDR10+ Adaptive som presenterar färger, kontrast och skärpa i absolut toppklass. Tillsammans med Philips nya P5-processor får du en IMAX-certifierad bildkvalitet som imponerar.
Android Tv
Philips har Android som gränssnitt för sina interaktiva applikationer, och med Google TV finns alla de senaste apparna – Netflix, HBO Nordic, Viaplay, SVT Play, YouTube och Spotify med mera. Det går att lägga till nya appar själv från Androids växande bibliotek.
Ambilight
Philips kännetecknas av dess Ambilight-funktion, en ljuseffekt längs panelens ram som lämnar ett omgivningsljus som synkas med vad som visas på skärmen. Med denna TV kommer den största tresidiga Ambilight-varianten. Användare lämnar positiva omdömen om Ambilight, som ger ett extra djup i bilden.
Ambilight-funktionen är även kompatibel med Philips Hue-belysning för en helt samordnad och synkroniserad styrning av ljussättningen i rummet. Ett trevligt plus för oss som uppskattar Hue.
Ljud i toppklass
Modellen har stöd för det bästa surroundformatet Dolby Atmos, och dess inbyggda högtalare får gott betyg av både användare och större tester. Ljudet är ett 2.1-system med dedikerad bashögtalare samt 4 st mellanregisterhögtalare med en effekt på 40 Watt.
En delförklaring är självklart den extra inbyggda 24 W subwoofern som hjälper till att styra upp ljudbilden, vilket de flesta modeller inte har. Vill du ta upplevelsen till nästa nivå så rekommenderas en soundbar eller ett hemmabiosystem.
Gaming anpassningar
Vill man koppla upp konsolen så är detta en bra TV att överväga. Förutom OLED-skärmens naturligt snabba respons och bildkvalitet, finns ett gaming mode som med hjälp av specifika tekniker i form av både Auto Low Latency och Varaible Refresh Rate säkerställer lågt input lag samt en bra gamingupplevelse med sina HDMI 2.1 portar och 4K 120 Hz kapacitet. Vi bockar här även av kompabilitet för både FreeSync och G-Sync.
Anslutningar
Denna TV kommer med ett gott antal möjligheter att ansluta externa källor. Det finns 4 HDMI- uttag och 2 USB med funktion för inspelning, digital koaxial ut samt komponent in. OLED708/12 kommer även med både Wi-Fi upp till 802.11 ac och en port för ethernet (anslutning med nätverkskabel). Det finns även en inbyggd Chromecast för smidig streaming. Här hittas även stöd för röststyrning via Google Assistant finns samt styrning via appen.
Sammanfattning
Philips 55OLED708/12 får med stor majoritet mycket goda omdömen av sina användare och fackpressen håller med.
Köpguide 55 tum Tv 2024
Vi har färdigställt djupgående information nedan med tabeller och information som kan hjälpa dig i ditt val av TV.
Vanliga frågor och svar
55 tum är den storlek som säljer överlägset mest sedan en tid tillbaka, även om 65 tum och även större modeller börjar komma på allvar. Hur stor TV man vill ha är delvis smaksak och kan bero på vilket utrymme man har, men det är också en prisfaktor i högsta grad.
Oavsett så finns rekommendationer för hur olika storlekar passar bäst vid olika upplösningar och avstånd. Argumentet för ”det rätta avståndet” är att du vid rätt avstånd drar optimal nytta av de tekniker du betalat för. Visualisera en TV-skärm på 20 meters avstånd så ser de ganska lika ut oberoende av kvalitet på panelen.
Vid en första tanke kan det kännas lite motsägelsefullt, men en mindre bra panel kräver längre avstånd för att bilden inte ska uppfattas som suddig och pixlig. Med en 4k-panel som visar 4k-material kan man sitta bekvämt nära men fortfarande med optimal kvalitet trots en stor skärm.
De paneltyper som finns är VA, IPS och OLED. Teknikerna kommer med olika för och nackdelar. Vi jämför IPS med VA-panelen och återkommer i avsnittet för bildskärmstekniker till OLED som är en egen paneltyp / bildskärmsteknik.
Standarder
VA-panel
VA-panelen kommer med betydligt bättre kontrast men på bekostnad av något lägre ljusstyrka och betraktningsvinkel. VA-panelen passar därför snäppet bättre för användning i mörkare rum, och speciellt för film där modellens bättre kontrasten kommer till nytta.
IPS-panel
IPS-panelen har till sin fördel en bättre ljusstyrka och passar därför jämförelsevis bättre i ett ljust rum och speciellt då när fler personer tittar samtidigt tack vare en vidare betraktningsvinkel. Paneltypen har även snabbare responstid vilket är en fördel om man tänk koppla upp konsol eller data för spel.
Standard Definition Television – SD
Formatet som vart tv standard innan HD sändningar började komma.
Upplösningen här är 576i det vill säga 576×720 pixlar som uppdateras i 50 hz – 25 helbilder i sekunden.
High Definition Television – HD
Tekniken som vart standard under lång tid på de stora streamingtjänsterna. HD tv sänds oftast i formatet 720p vilket motsvarar 1280 × 720 pixlar, medans begreppet Full HD 1080p står för en upplösning på 1920 pixlar på bredden och 1080 på höjden.
Nya Tekniker
Ultra High Definition – UHD – 4K
TV-sändningar i 4K är i dagsläget ovanliga. Ett fåtal operatörer erbjuder dock vissa specialsändningar, mestadels sport i 4k-streaming. Streamingtjänster som Netflix, Viasat och Youtube har dock gott om material, och tekniken kan sedan en tid tillbaka betecknas som standard för nyproduktion.
Upplösningen för UHD är på 3840 x 2160. En 4k-stream förbrukar stora mängder data, ca 7 GB/h, så ett ”fri surf” abonnemang rekommenderas starkt. Helst även trådad anslutning via ethernet om din utrustning har den möjligheten.
Ultra High Definition – UHD – 8K
8K är den senaste standarden för TV på marknaden i dag. Tekniken fördubblar 4K upplösningen till 7 680 x 4 320 pixlar. Utbudet av 8K videos är dock begränsad men blir större med tiden. YouTube har exempelvis en del 8K videos. Man kan dock dra fördel redan nu av en 8K panel då tillverkarna mjukvarumässigt skalar upp 4k material till 8K.
Standarder
LCD
Denna bildskärmsteknik använder en typ av lysrör som ljuskälla där flytande kristaller tänds,släcks och ger olika ljusstyrkor utefter den strömstyrka som kristallen tilldelas. Idag har alla LCD modeller som säljs någon variant av LED-belysning.
LED
LED är en vidareutveckling av LCD-tekniken, och är helt enkelt en LED-belyst LCD-TV. Här används inte lysrör längre, istället används lysdioder. Lysdioderna placerades till en början bara bakom panelen, men senare även längs panelens kanter. Detta gav fördelen att tillverkarna kunde göra panelerna betydligt mer tunna.
Sammanfattat finns det alltså två varianter: Doidplacering bakbelyst (back-lit) samt doidplacering kantbelyst (edge-lit).
Back-lit förespråkarna framhåller teknikens bättre förmåga att ge svärta och kontrast i bilden, vilket initialt var sant.
För att råda bot på detta utvecklades local dimming, och idag kan en avancerad kantbelyst variant ha betydligt bättre svärta än en enkel bakbelyst variant.
Nya Standarder
OLED (Organic Light Emitting Diode) är en teknik som initialt utvecklades av Kodak och som framförallt LG vidareutvecklat och anpassat för sina OLED-paneler.
Tekniken ger varje enskild pixel möjlighet att slås av och på. Man brukar tala om OLED:s överlägsna svärta, då pixeln stängs av utan någon form av bakgrund eller kantbelysning som på LCD och LED-varianterna. En annan fördel med denna teknik är att konstrasten och bildkvaliteten generellt blir betydligt bättre.
Förutom absolut svärta hanterar OLED-panelerna även färger utmärkt bra. Tekniken har ultrasnabba svarstider vilket uppskattas när det är dags för gaming. Betraktningsvinkeln är marknadens bästa.
QLED
Samsungs QLED är en LCD/LED anpassad teknik som idag används på VA-paneler. Samsung har dock i mars 2020 aviserat att de slutar med tillverkning av LCD-skärmar och satsar fullt på en ny typ av panel för sin quantum dot teknik – QLED.
Quantum dot teknik
Quantum dot är halvledande nanokristaller som beroende av dess storlek avger ljus i olika färger när UV-ljus träffar. Här kan individuella pixlar slås på och av, och tekniken producerar mer ljus med mindre energi.
QLED ger en betydligt bättre betraktningsvinkel, bättre svärta och högre ljusstyrka på panelen än tidigare tekniker som använts på LCD/LED-skärmar vart kapabla att prestera.
Den största styrkan med QLED tv torde vara dess fantastiska färgspektra – med potential att visa över en miljard färger har endast Samsungs QLED teknik blivit certifierad för att leverera 100% färgvolym.
HDR
HDR är en teknik som ger ett större dynamiskt omfång på panelen, speciellt när det gäller färgomfång och kontrast samt detaljnivån i de ljusa och mörka områdena i bilden. Tillsammans ges en känsla av ett mer realistiskt djup i bilden. Många av de senare produktionerna som finns tillgängliga på stream tjänsterna använder tekniken så det finns gott om material att tillgå.
De TV-apparater som säljs numer har i stort sett alltid stöd för en eller flera av de HDR-tekniker som finns. HDR10, HDR10+ och Dolby Vision är de dominerande standarderna och vi tar en titt på vad som skiljer sej åt mellan dessa.
HDR10 är det format som var först ut att bli stora på konsument-marknaden, tekniken är open source och gratis för tillverkarna att implementera och finns oftast även i de enklare tv-modellerna.
Tekniken är på 10-bit och kan prestera ett färgdjup på över en miljard färger. När en film på stream tjänsterna aviserar HDR är det oftast just HDR10 som stödet gäller.
Dolby Vision
Detta är en 12-bitars teknik som har utvecklats av Dolby. Det är en mer avancerad teknik med större potential att producera djup och kontrast i bilden, och tekniken finns ofta tillsammans med HDR10 i de dyrare TV-modellerna.
Tekniken kan producera ofattbara 68 miljarder färger i en ljusstyrka på 10 nits, viket dock är en nivå ingen panel ännu kan leverera. En fördel för formatet är ett bredare stöd hos leverantörerna av material, formatet finns hos t.ex hos Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, Google Play Movies & TV och Disney+.
Dolby Vision IQ är är kort och gott Dolby Vision med ett mjukvarutillägg som analyserar just din panels kapacitet, och anpassar därefter tekniken optimalt för just din tv. Smart!
Dagens TV-apparater levererar, ofta även i de lägre prisklasserna, en mycket bra bildupplevelse – utvecklingen där har tveklöst tagit stora steg på kort tid. Vad som inte utvecklats lika snabbt, utan närmast faktiskt blivit sämre är ljudet.
Med nya ultratunna paneler är det kort sagt inte lätt att få inbyggda högtalare att matcha tv:ns övriga prestanda. Visst, är nyheter och debatt-program huvudrätten på tv-menyn kan det gå an – men en nyproducerad serie eller film utan surround-ljud är en onödigt mager upplevelse.
Vill man uppgradera till ett externt ljudsystem så kan det vara bra att säkerställa så att TV:n är kompatibel med Dolby Atmos.
Dolby Atmos
Ljudavdelningen är under uppbyggnad, där vi snart återkommer med en genomgång av de mer vanliga teknikerna och ljudformaten som Dolby Atmos, Dolby Digital med mera.
Platt ljud – Hjälp finns
Inte helt överraskande finns bot på problematiken med tveksamma inbyggda TV-högtalare i form av kompetenta soundbars – lätta att placera, enkla att ansluta och framför allt – ger ett ljud värdigt att matcha bildupplevelsen. Modellerna är många med prislappar från runt tusen kr för de enklaste (rekommenderas inte), till riktigt dyra pjäser på 100.000 kr.
I vårt test av soundbars går vi igenom de mest prisvärda på marknaden, men står du i startgroparna kan vi gott rekommendera att läsa in dig på ett av toppvalen i mellanprisklassen med många nöjda användare.
Samsung HW-Q800T
En av de populäraste modellerna på marknaden idag är Samsung HW-Q800T. Soundbaren levererar ett utmärkt 3.1.2ch-ljud i kombination med sin trådlösa subwoofer. Modellen stödjer toppklassade Dolby Atmos som de uppåt samt sidoriktade högtalarna utnyttjar på ett bra sätt för att skapa en verklighetstrogen surroundeffekt.
Soundbaren är slim och lättplacerad och har en bra balans över hela registret med en väl avvägd bas, bra tryck utan att vara överdimensionerad som ofta på enklare modeller. Ett säkert val. Läs hela testet om soundbars här.