Surroundförstärkare

Surroundförstärkare

Bäst i test

Hemmabio förstärkare bäst i test 2022

Yamaha RX-V4A

5/5

Premium

Bästa hemmabio förstärkare premium

Denon AVC-X6700H

5/5

Prisvärd

Sony STR-DH790

4.5/5

Vilken surroundförstärkare är bäst i test 2022?

En surround­förstärkare är den centrala enheten i ditt system. Allt i surroundsystemet kopplas via receivern, som i sin tur skickar informationen vidare till din TV eller monitor, samt dina högtalare. På så vis kan du kontrollera allt enkelt med en enda enhet, och få full kontroll över hela upplevelsen!

Det blir lätt mycket teknisk jargong vid en genomgång av bästa hemmabioreceiver & surround­förstärkare. Vi har tagit fram en enkel guide nedan med en lista över de bästa surround­förstärkare på marknaden just nu.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 17 september, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Yamaha RX-V4A - Bäst i Test 2022

Hemmabio förstärkare bäst i test 2022

Detta är surround­förstärkaren du troligen har letat efter. Yamaha RX-V4A är en 5.1-kanals förstärkare som erbjuder allt du behöver för både TV, film, och gaming. Här får du HDMI 2.1 med stöd för 8K format samt Dolby Vision och Spotify Connect. Här finns även stöd för 120 Hz som tar gamingupplevelsen till nästa nivå. Med detta koras Yamaha RX-V4A till bäst i test. Till priset finns i dagsläget, anser vi, ingen konkurrens. Som grädde på moset ingår 3 års garanti!

HDMI 2.1 för bästa möjliga upplösning

HDMI 2.1 är en framtidssäkrad anslutning som erbjuder dig mer prestanda än vanlig HDMI. Här får du nämligen möjlighet till upplösning för 8K i 60 Hz och 4K i 120 Hz. Det innebär kristallklar bild i framtidens standardupplösning. Detta är alltså en framtids-säkrad surroundförstärkare som du kan glädjas åt i många år framöver.

Denna surround­förstärkare klarar dessutom av video-upscaling ända upp till 4K. Tekniken gör att att äldre filmer och TV-serier blir tydligare visuellt via en automatisk remaster. 

Dolby Vision och Surround

Surround teknikerna är många här, bland andra finns t.ex avkodare som Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio och DTS-HD High Resolution samt effekter som CINEMA DSP 3D och Virtuell CINEMA DSP. Ljud kommer från rummets alla hörn: regndroppar från taket, vind längs väggarna och karaktärer rör sig dynamiskt i ditt vardagsrum. 

Dolby Vision är tekniken som anpassar just din exakta tv modell till att utnyttja tv:ns egenskaper på ett optimalt sätt för bästa möjliga HDR egenskaper. Tekniken arbetar bild för bild med en ljusstyrka på upp till 10 000 nits vilket ingen annan HDR teknik mäktar med.

Gaming

Utöver den långa listan av funktioner för musik, film och TV, erbjuder Yamaha-RX4VA dessutom funktionalitet särskilt ämnad för dig som gamer.

Med HDMI 2.1 får du möjlighet till Auto Low Latency Mode vilket ger dig lägre latens mellan konsol och skärm. En funktionalitet som visar sig extra användbar vid FPS-spel som exempelvis CS: GO.

Här finns även game specifika Variable Refresh Rate, vilket minskar screentearing och säkerställer att antal bilder per sekund matchar bildfrekvensens output från konsol eller dator. QMS, eller Quick Media Shifting, sänker latency ytterligare och allt detta tillsammans bidrar till en riktigt smidig och jämn upplevelse utan avbrott.

Sammanfattning

Yamaha-RX4VA är surround­förstärkaren som blir bäst i test här på Produkttestarna. Detta är en mycket prisvärd produkt som ger bra valuta för pengarna. Bland annat ingår stöd för 8K-upplösning, avancerade ljudformat, Dolby Vision och anpassade funktioner för dig som gamer.

Inget hemmabio system blir komplett utan en ordentlig surround­förstärkare, och Yamaha-RX4VA är absolut ett kvalité vs pris val att rekomendera som hemmabioreceiver.

Produktöversikt

2 | Denon AVC-X6700H - Premium

Bästa hemmabio förstärkare premium

Är du ute efter det bästa marknaden har att erbjuda? Vänd dig då till AVC-X6700H. Här ingår HDMI 2.1, 11.2-kanaler och eARC för en oslagbar ljudupplevelse utan kompromisser. AVC-X6700H – En surroundförstärkare i en klass för sig.

HDMI 2.1

Njut av högsta standard på marknaden med stöd för 8K@60Hz samt 4K@120 Hz. Perfekt i samband med de allra senaste spelkonsolerna PlayStation 5 och Xbox Series X! Denna variant av HDMI erbjuder dessutom mycket för dig som gamer, exempelvis lägre latency och Variable Refresh Rate. Med den senaste spelteknologin och HDMI 2.1 får du en next-gen upplevelse utan dess like.

Kliv in i en ny värld

Med 11.2 kanaler har du möjlighet att uppgradera ditt surroundsystem utefter eget tycke. Det innebär ett optimerat ljud för format såsom DTS:X eller Dolby Atmos. Äkta 3D-ljud blir en garanti med denna surround­förstärkare. Dessutom ingår Denons patenterade teknologi för rumskorrektion, vilket anpassar ljudet till just ditt rum. Receivern levererar 210W; rejält med kraft till dig som behöver det lilla extra.

eARC för optimalt ljud

För optimalt ljud från din TV behöver du eARC som gör det möjligt för dig att skicka ljud till en TV från många olika källor genom en enda HDMI-kabel. Vare sig det är Netflix, ViaPlay, kabel-TV, eller något annat som gäller, får du alltså optimalt ljud via en enskild kabel. Denna enkelhet gör ditt surroundsystem mycket smidigare att hantera och innebär en bättre upplevelse överlag. eARC kan hantera de mest avancerade ljudformat såsom och högre bitrate på ditt ljud.

Sammanfattning

HDMI 2.1, stöd för 11.2 kanaler, samt eARC för ett optimerat ljud. Med Denon AVC-X6700H kan du gå i god för att du får en maxad upplevelse. Men kostar det så smakar det! Premiumvalet av bästa hemmabioreceiver 2022.

3 | Sony STR-DH790 - Prisvärd

Till det mindre surroundsystemet skiftar vi blicken mot välrenommerade Sony.  Sony STR-DH790 levererar fin kvalitet till ett trevligt pris. Om du inte har en 8K-TV (vilket de allra flesta inte gör) behöver du inte den avancerade funktionaliteten som går att hitta i resterande produkter på listan. Här får du stöd för Dolby Atmos och DTS:X, Sony D.C.A.C och en inbyggd HDMI-växel.

Dolby Atmos och DTS:X

Denna surroundförstärkare med 7.2-kanaler hjälper dig designa ett surroundsystem med äkta 3D-ljud vilket ger mer inlevelse i film och spel. Med ljudformaten DTS:X och Dolby Atmos samt välplacerade högtalare får du en fantastiskt bra ljudupplevelse. Njut av surroundsound som aldrig förr röster som bjuder in karaktärerna till ditt vardagsrum!

Sony D.C.A.C

Tack vare Sonys patenterade kalibreringssystem justeras dina högtalare automatiskt för att säkerställa att du får en optimal ljudupplevelse som håller en hög standard. D.C.A.C står för Digital Cinema Auto Calibration och har som syfte att optimera ditt ljudsystem för att uppnå biostandard, oavsett hur surroundsystemet är utformat. Detta ger en bättre harmoni mellan de olika högtalarna i ditt system vilket innebär bättre surroundljud som resultat. D.C.A.C är något du endast hittar i surroundförstärkare från Sony!

Inbyggd HDMI-växel

Inbyggd HDMI-växel gör processen att växla mellan olika källor riktigt enkel. Här får du fyra HDMI-ingångar samt en HDMI-utgång. Dessutom är alla HDMI-portar HDMI 2.1 i denna produkt, vilket innebär att Sony STR-DH790 går utmärkt att para med Sonys PS5 eller Xbox Series X. Det går även att ansluta din PC till surroundförstärkare för spelande med reducerad lagg och bättre respons. Imponerande sett till dess pris!

Sammanfattning

Sony STR-DH790 en produkt som levererar kvalitet och pålitlighet. Här får du de avancerade ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X, Sonys egna kalibreringssystem D.C.A.C, samt en inbyggd HDMI-växel som gör livet enkelt för dig. Svårslaget val i prisklassen!

4 | Denon AVR-X1700H - Midrange

DENON-AVR-X1700H

DENON AVR-X1700H är en 7.1 hemmabioreceiver på 80 W med upp till 5.1.2 Dolby Atmos & Vision, HEOS multiroom samt stöd för Spotify, Tidal samt flertalet andra stream-tjänster.

8K Ultra HD, 2.1 HDMI 4K/120 Hz gaming, Skivspelaringång samt Internetradio kan även läggas till den långa listan av attraktiva funktioner som Denon´s kanske mest prisvärda surroundförstärkare erbjuder.

AVR-X1700H ges utmärkta omdömen i bransch-media och priset gör denna hemmabioreceiver till ett riktigt intressant alternativ i den tuffa midrange klassen.

5 | Yamaha RXV6A- Populär

Ytterligare en produkt från Yamaha som förtjänar en plats i topplistan! För dig som söker en balans mellan pris och prestanda är den populära Yamaha RX-V6A en klockren rekommendation. Detta är en modern receiver som erbjuder den allra senaste teknologin.

Här hittas bland annat Dolby Atmos, Dolby Vision, 8K – 60 fps, HDMI 2.1, funktioner för gaming och MusicCast & Multiroom. Toppval i 7.2-kanal segmentet!

HDMI 2.1

HDMI 2.1 är det senaste inom HDMI-teknologi och erbjuder stöd för högre upplösningar. Det innebär att du kan få ut 8K-upplösning med 60 Hz bildfrekvens, förutsatt att du har en TV som kan hantera detta. 8K är inte lika vanligt som 4K i dagsläget, men för dig som vill ha en framtidssäker surroundförstärkare är Yamaha RX-V6A ett riktigt bra val. HDMI 2.1 innebär skarpare bild i högre bildfrekvens, samt flera funktioner som minskar input lag vid gaming.

Yamaha RX-V6A klarar dessutom av upscaling av media som är i lägre upplösning. Se på dina favoritfilmer i 4K, och upplev dem på nytt!

Gaming

Introduktionen av HDMI 2.1 utgör goda nyheter för dig som gamingentusiast. Med denna nya teknologi får du nämligen funktionalitet såsom Auto Low Latency Mode (ALLM), Variable Refresh Rate (VRR), Quick Media Shifting (QMS) och Quick Frame Transport (QFT). Dessa funktioner syftar till att reducera lagg och screentearing för en smidigare gamingupplevelse. Du slipper alltså begränsas av anslutningen med HDMI 2.1! När du trycker på en knapp ser du resultatet mycket snabbare med ALLM, vilket ger dig en fördel under gamingrundan.

MusicCast

MusicCast är en heltäckande lösning för din musikspelning och går endast att hitta i produkter från Yamaha. Via en app i mobilen kan du styra alla dina Yamaha-enheter och streama musik från Spotify, YouTube och mycket mer. MusicCast går att använda med många olika enheter, även TV:n och fungerar dessutom med trådlösa högtalare. Slipp springa från rum till rum för att lyssna på musik tack vare MusicCast!

Sammanfattning

Yamaha RX-6VA är en prisvärd produkt i den högre klassen i 7.2-kanals segmentet med höga omdömen från sina användare och utmärkta recensioner i fackpressen.

En stereoförstärkare är en produkt som främst är designad för musikhantering. Dessa produkter utgör goda alternativ för dig som vill ha en komplett lösning för din musik. Effekten på dessa är ofta högre än på en surroundförstärkare, eftersom de endast hanterar två högtalare. Det innebär mer kraft fördelat på färre enheter.

Surroundförstärkare är mer populära relativt till stereoförstärkare, eftersom de inte är lika nischade, utan går att användas till i princip vad som helst – mycket mer än enbart ett par högtalare. Surroundförstärkare hanterar både ljud och video, med HDMI 2.1, stöd för Dolby Vision och annan HDR, samt stöd för streamingtjänster såsom Netflix eller Spotify.

Surroundförstärkaren utgör alltså en allt-i-ett lösning och innebär en central enhet som hanterar allt från TV:n till högtalarna och spelkonsoler. 

Med en surroundförstärkare kan du ta ljudet i ditt system till nästa nivå. En produkt av denna typ kan sägas vara hjärtat i ditt ljudsystem. En surroundförstärkare hanterar allt, både ljud och bild, samt driver högtalarna.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.5 / 5. Antal betyg: 4

Relaterade tester