65 Tum TV bäst i test

65 Tum TV bäst i test

Bäst i test

Tv 65 bäst i test 2022

Samsung
Neo QE65QN900B

5/5

High-End Oled

LG
C2

4.7/5

High-End Oled

Sony
XR-A80K

4.5/5

Mellanklass

Samsung
Q70B

4.5/5

Vilken 65 tum TV är bäst i test?

Bästa 65 tum tv 2022. För dig med ett större vardagsrum – eller dig som vill kunna uppleva det bästa för film och spel, så kan en 65 tums TV vara en bra storlek. I takt med att 65 tums TV blir allt vanligare så har även konkurrensen, utbudet och priserna blivit bättre för dig som konsument. Som självutnämnda TV-fantaster har vi tittat på marknaden för att hitta de bästa alternativen just nu. 

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 29 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Samsung QE65QN900B - Bästa 65 Tum Tv 2022

Bästa 65 tum Tv QLED – Med årets topp-modell Samsung Neo QLED 8K QN900B serie har Samsung med uppdateringar av modellens Neo Quantum-processor rätat ut de tveksamheter kring bakgrundsbelysningen föregående års 900A serie fick av branschmedia – och nu är experterna med på tåget igen – QN900B är Samsungs bästa Qled panel någonsin.

Teknikutveckling

Komplicerade tekniker kan vara både svåra att förklara kort och tröttsamma att läsa i längden när det i slutändan ändå är bästa bildkvalité man vill åt. Likväl kan ”fikonspråket” vara rimligt ibland för ge en bild av varför en panel presterar så pass mycket bättre än andra – och varför det kan vara en god idé att lägga en slant extra på kvalité.

8K & Nya Tekniker

Med en 8K upplösning på 7680 x 4320 på en Full Backlight antireflex panel och en nyputsad Neo Quantum Processor innanför skalet sitter till slut 8K specifikationerna på plats både på pappret och i verkligheten.

8K lyfter nu med mixen av mini-LED och den senaste high-end tekniken i samspel med en lyckad produktanpassning till sin fulla potential – och de största anledningarna är här de nya Shape Adaptive Light & Real Depth Enhancer teknologierna som implementerats.

Här används t ex en smart AI-algoritm för att optimera bakgrundsbelysning / djup och skärpa för att mer precist kunna återge objekt som presenteras på panelen. Teknikerna resulterar även i en bättre svärta och en generellt bättre hantering av hela kontrast & färgspektra.

Ljud

Ljudet många av dagens lövtunna tv-paneler brukar erbjuda lämnar emellanåt de som uppskattar ett gott frekvensomfång lite dystra. Som premium produkt i toppklass har man här gjort allt vad som går för att komma till rätta även med detta välkända problem.

Hela 12 högtalare har Samsungs designers hittat plats för och systemet hamnar på 6.2.4-kanaler med en effekt på 90W som fyller rummet i höjd och bredd. Här får Samsungs utmärkta Object Tracking Sound Pro teknik till slut komma till sin rätt i en Tv-panel.

Stöd finns självklar för Dolby Atmos som här tar modellens inbyggda uppåtriktade högtalare till hjälp när ljudet ska presenteras i höjdled. Vill man likväl bättra på ljudet får man ta en titt på soundbars eller dedikerade förstärkare i den högre prisklassen för att det ska vara motiverat.

Gaming

En hel del av oss gillar eller delar bostad med någon som emellanåt trycker på on-knappen på en spelkonsol. 4 HDMI 2.1-portar & och eARC-funktion finns på menyn med en kapacitet att växla upp sina spel till 4K i 120 Hz eller 8K med 60 Hz – stödet för Auto Low Latecy finns också på plats här.

Som xtra bonus till PC-Gamers kan QN900B serien även glänsa med stöd för stabila 144 Hz out of the box – den såg man inte komma – men det påvisar också att gaming via TV är populärare än någonsin.

Sammanfattning

Med QN900B 8K Dual LED förverkligas till slut framtidens Tv paneler så som det var tänkt sej via produktutveckling och med initiala barnsjukdomar åtgärdade.

Som alltid när vi talar om ett ett paradigmskifte med stora utvecklingskostnader avspeglas det på prislappen i butik. Vill man åt det bästa marknaden har att erbjuda sitter Samsung QN900B 8K säker i QLED klassen som man brukar säga.

Produktöversikt

2 | LG C2 - High-End 65 Tum 2022

LG C2 är 2022 uppföljaren till den omåttligt populära C1 modellen. Nya C2:an är naturligtvis en av aspiranterna att ta positionen som storsäljaren i high-end segmantet och vi tar en titt vad som erbjuds.

Filmkvällen

Med Oleds breda färgspektra, höga kontrast samt en svärta andra inte kommer nära av är modellen självklart ett toppval för både vardagligt tv-tittande som för filmentusiasten. Här finns självklart stöd för ledande  standarder som Dolby Vision, HDR10 och Dolby Vision IQ  som automatiskt anpassar det material som sänds/visas på panelen till optimal bildkvalité.

Vidare hittar vi finesser som t.ex Bluetooth Surround Ready  som tillåter dej ansluta befintliga Bluetooth högtalare att spela med under filmkvällen. En ny version av LG Magic Remote kan också nämnas. Men C2 modellen har som premiumval än mer i bakfickan att locka med.

Nya a9 Gen 5 AI 4K

Den största skillnaden gentemot föregångaren och storfavoriten LG C1-serien är den nya processorn a9 Gen5 AI. Nya 5:an med 8K kapacitet ska via dynamic tone mapping ge en bättre kontrast samt högre kvalité generellt och specifikt när äldre material skalas upp. 

WebbOS 22

Med C2 kommer även en uppgradering i form av nya webOS 22 som utvecklats med ett lite smidigare gränssnitt men i stort sett samma funktioner finns dock kvar.

Gametime

Oled panelen med sin höga kvalité där 100 miljoner självlysande sub pixlar maximerar upplevelsen är med oled-teknikens snabba responstid ner till 1ms, även väl anpassad för de som gillar att koppla upp sin gamekonsol eller pc till skärmen. I spelen kan du förutom att dra nytta av modellens goda ljudegenskaper i form av Dolby Atmos hitta gameanpassningar som VRR och Auto Low Latency.  

Mer godis att glädjas åt är att såväl Nvidias G-Sync som AMD FreeSync stöds. Tekniker som ger en synkroniserad och smidigare spelupplevelse.  Med HDMI 2.1 kan du dessutom spela dina favoritspel i 4K med 120 frames per second. En förbättrad Game Optimizer som ska sänka input lag ett par snäpp specifikt i 60Hz läget – från ca 13 till ca 10ms kan bockas av också.

Sammanfattning

 Med utmärkta egenskaper och användare som ger modellen stående ovationer nästintill är C2:an ett av toppvalen i high-end klassen 2022.

3 | Sony XR-A80K - High-end Oled 2022

Med Sony XR-A6580K hamnar vi i integsklassen för high-end 2022 – Med sin Triluminos OLED panel briljerar A80K ihop med Sonys vassa 4K Cognitive-processor och tekniker i klass med marknadens främsta val.

Funktioner

XR-A80K är alltså årets Sony representant i den lägre high-end klassen med fokus på bildpresentation i den högre skolan där en strålande färgrymd och kontrast tillsammans med Oled panelernas perfekta svärta gör modellen till ett intressant val för de med höga krav.

Här hittar vi Sonys lovordade Triluminos Pro panel med en utökad färgpalett som tillsammans med tekniktunga 4K X-Reality PRO processorn levererar just high-end kvalité i en relativt prisvänlig klass.

Som standard finns här teknik som skalar upp äldre HD producerat material till närliggande 4K-standard med kvalité förbättringar som ett dedikerat Netflix kalibrerat läge och generella topptekniker som Auto HDR-tonmappning, OLED XR Contrast Pro och XR Motion Clarity. Vidare hittar vi specifika anpassningar som två varianter för Dolby Vision, Bioläge, Levande läge, Grafik-läge samt ett läge för dina egna anpassningar.

Ljud i toppklass

Smala paneler och bra ljudåtergivning är en kombination ingenjörerna på utvecklingsavdelningar kämpat med, det är sen gamalt kort o gott. Med XR-A80K sa Sony till slut tack och hej då till det problemet.

Med Sonys Acoustic Surface Audio+ teknik i bakfickan tar 2 inbyggda subwoofers och 3 högtalare för diskant och mellanregister ljudet till en nivå vi inte tidigare hört från en flat-panel. Vill man ha bra ljud men inte kompletera med en soundbar eller annan extern lösning är det Sonys nya modeller i high-end man ska kika på.

Sammanfattning – Sonys XR-A80K 2022 modell kommer i varianter för 55″, 65″ och 77″ och med höga betyg från branschmedia, ett säkert val i premiumklassen från tv-marknades mest erkända kvalité producent.

4 | Samsung QE65Q70B - 65 tum TV Bäst i Test Mellanklass

HDR: HDR 10+, HDR10, HLG – Ljudformat: Dolby Digital Plus – Streaming-standard: AirPlay, AirPlay 2 – 3D surroundljud med en inbyggd centerkanal.

Om man är ute efter en TV i den finare klassen är det nog företaget Samsung som de flesta främst kommer att tänka på. Denna populära och mycket prisvärda 65-tums QLED TV är Samsungs mellanklass utmanare till Oled-panelerna från LG. Q70B serien i 55-75 tum är tveklöst ett utmärkt val för dig som vill åt biokänslan hemma i vardagsrummet.

Ultra HD – 4K

1080p-eran är över. Idag är det 4K som gäller med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Det är alltså fyra gånger fler pixlar än tidigare generationer vilket innebär mer skärpa, mer detaljer och en mer realistisk Tv-upplevelse.

Quantum 4K processor

Q70B kommer utrustad med en kraftig inbyggd processor för att hantera funktioner och bildhantering som t.ex Adaptive Picture. Tekniken justerar här smart skärmens ljusstyrka efter ljusförhållandet i rummet för att säkerställa en optimal bildupplevelse oavsett väder eller tid på dygnet. Med Samsungs erkända övertag vad gäller ljusstyrka och färgrymd presenteras bilden också utmärkt bra när HDR material används. Modellen är kompatibel med HDR10+ samt HLG10.

Gaming Mode

Även denna tv från Samsung är ett gott val för att koppla upp playstation & Xbox till.  Q70B kommer med Super Ultra Wide Game View och nya gamesäkra HDMI2.1,  tv:n kan alltså utnyttja skärmens fina 120 Hz fullt ut.  Q70B är dessutom kompatibel med FreeSync Premium Pro, som matchar bildfrekvensen på TVn med bildfrekvensen i spelen för smidigare flyt och en bekvämare spelupplevelse.

Med tanke på modellens starka specifikationer och goda omdömen från dess användare tycker vi Q70B-serien är en värdig vinnare som bästa tv 2022 i mellanklassens prisnivån med tanke på en mycket fördelaktig pris vs prestanda kvot.

5 | Samsung QE65QN95B - Premium Qled TV 65"

Samsung QE65QN95B är en 2022 high-end Neo Quantum Qled Tv. Här finns Samsungs fantastiska Neo Quatum processor i 4K varianten och specifikationer i toppklass oavsett om det gäller stream, live tv eller gaming.

Är det en Neo Qled & mini-LED teknik i high-end med en top of the line ljusstyrka och kontrast man siktat in sej på är QN95B serien vårt mest prisvärda tips just nu.

QLED

QLED står för Quantum Light-Emitting Diode, och är en teknologi för bildåtergivning . En QLED-TV är i grunden en  LED-TV, men här används små nanopartiklar som kallas quantum dots för att kunna producera en bild som kan prestera högre ljusstyrka och bättre kontrast.

Neo Qled 4K

QN90B levereras alltså med high-end processorn Neo Quantum 4K för att hantera den nya bildskärmstekniken Mini-LED där teknikens dioder är ca 40 ggr mindre än standard Qled.  Här ges sålunda en avsevärt bättre kontrast & ljusstyrka än tidigare generationers Qled paneler och ett 4700 bildkvalitetsindex visar också på att serien ståtar i Samsungs absoluta topp-skikt av paneler 2022.

Med tanke på modellens high-end tekniker och ett prisläge som ger valuta i klassen säger vi att QN95B-serien ger mest tv för pengarna när Qled varianterna ska summeras.

6 | LG 65NANO82 - Bästa 65 Tum TV 2022 Nano

LG NANO82 65 tum Tv med nya Nano-tekniken har alltmer börjat dyka upp på marknaden och LG:s nya 2022 serie är idag en populärt alternativ med många nöjda köpare.

Nanoteknik

Nano tekniken är som sagt relativt ny och frågan man ställer sej hur tekniken står sej i konkurrensen jämfört med Oled, Qled och andra tekniker för att producera högkvalitativ återgivning.

Teknik

Nano panelen tillverkas liksom standard paneler utan Quantum Dot teknik. Uppbyggnaden av skärmen är också standard bakgrundsbelyst LED/LCD IPS, men med Nano adderas här en ny typ av beläggning som vässar panelen för klarare och framför allt mer ljusstarka bildegenskaper. Nano kan särskilja upp till makalösa 1 miljard färger och återge dessa exakt oavsett din betraktningsvinkel vilket är unikt för tekniken. Vi har alltså att göra med en Tv i absolut teknisk framkant,

Bra ljusstyrka

Fördelarna är främst dess ljusstyrka, färghantering och utmärkta betraktnings-vinkel. Här ser de som sitter lite på sidan och den som knipt mittpositionen lika bra. Gott så, men det finns även situationer där den nya Nano tekniken inte klår de andra toppmodeller på fingrarna. 

Nackdelarna är avsaknaden att kunna släcka individuella pixlar varför kontrasten och förmågan att hantera HDR material inte kan matcha Oled & Qleds Quantum Dot paneler med sin närmast absoluta svärta. Här används en full-array lokal dimning på zon-nivå för kontrastförbättring – bra men inte bäst.

Nano paneler har även en relativt Oled & Qled långa svarstider vilket gör panelen till ett sämre val om man har tänkt att använda tv:n för gaming via spelkonsol.

Sammanfattning

Sammantaget är LG NANO82 en riktigt bra 65 tum familje-modell för de som prioriterar ”normal tittande” med en ljusstyrka som levererar även när solen strålar in i rummet. Med bäst betraktningsvinkel och färghantering ger skärmen dessutom en utmärkt likvärdig upplevelse till alla som bokat plats i soffor & fåtöljer.

För konnässören som mörklägger innan filmvisning och vill åt den mest distinkta kontrasten samt tv-konsol entusiaster är ändå Qled & Oled det bättre valet.

7 | Samsung Serie 7 - Bästa 65 Tum TV Budget

Samsung UE65AU7105 är en 65 tum 4K modell i instegsklassen med bra proportion mellan specs och prisläge. Med sin Crystal Display teknik och 4K processor ges bra förutsättningar för att optimera bildens egenskaper.

Färger, kontrast och HDR funktionen ges här bra betyg av modellens köpare.  Även ljudupplevelsen plussas för av användare vilket sticker ut – och man rekommenderar även modellen rent generellt.

Förinställda lägen

Serie 7 har fyra distinkta lägen för att ge en optimal upplevelse utifrån  vilken typ av material du vill titta på. Du kan välja mellan ett speciellt Filmläge,  ett naturligt läge,  ett läge specialanpassat för spel – Auto Game Mode som optimerar din spel-konsols prestanda samt ett Filmskaparläge.

För navigation finns Samsungs  lättanvända & omtyckta Tizen med mängder av appar att tillgå.

Sammanfattning

En 65 tum tv med bra funktioner, goda omdömen och med ett riktigt bra pris. Ett gott alternativ och Bästa Tv 2022 i 65 tum budgetklassen.

8 | Philips "The One" - Tv Med Ljusshow

Philips The One är en mycket populär 4K LED-TV med 4-sidig ambilight-belysning som presenterar en bild i toppnivå i prisklassen. Med denna 65 tums TV från Philips fås allt som du förväntar dig av en modern 65 tums TV 2022.

Ambilight
Ambilight står såklart för Ambient Light, och ger dig en ljusshow bakom TVn som matchar det som visas upp på skärmen. Detta ger en mysigare känsla, likt den du får när du går på bio. Ambilighten sitter bak på skärmen och består av tre sidor, vilket ger hela showen ytterligare djup. Ljustekniken går dessutom att ställa in på olika lägen, exempelvis spelläge eller musikläge.

Android Smart-TV
Denna smarta TV kommer med operativsystemet Android, vilket innebär att du får tillgång till appar, spel, och dylikt som går att hitta på Googles Play Store. Populära appar såsom Netflix är redan förinstallerade, för att du snabbt ska kunna komma igång med ditt filmtittande. TVn stöder dessutom röststyrning via Google Assistant eller Amazon Alexa.

Förinställda kalibreringar finns för: Filmskaparläge, Spelläge med autolow latency, Salongsläge, Nattläge samt stöd för Ambilight Music.

9 | LG 65UQ7500 - LG Budget Alternativ

HDR: HLG10, Aktiv HDR – Ljudformat: DTS-HD-digital – Streaming-standard: AirPlay 2, Miracast – Bluetooth / LAN / WiFi AC  – Google Assistant

LG 65UQ7500 är en Tv i LG:s i den bättre insteg / mellanklassen som med ett attraktivt pris konkurrerar med en äkta 4K 65″ panel och funktioner som Active HDR och Filmmaker Mode. Som plusfaktor finns även här trots det pressade priset ett Game Optimizer läge för att spelen ska flyta på fint när Playstation eller Xbox kopplas upp för en gaming-runda.

Utvalda Funktioner

UQ7500 kommer med LG:s a5 AI Processor 4K för bild & ljusbehandling. Förutom 4K kapacitet finns möjlighet till 4K uppskalning av material i lägre kvalité. För ljusbehandling finns förmågan att producera ett virtuellt surroundljud utan att externa enheter behöver anslutas.

En AI-styrd ljussensor mäter omgivande ljus för justering till bästa möjliga ljusnivå för aktuell scen. Ljus nivåer justeras även för HDR material för anpassad kontrast, färgrymd samt detaljskärpa. HDR teknikerna som stöds på UP7500 är: HLG10, Aktiv HDR, HDR 10 Pro samt 4K Active HDR.

Tittar vi på modellens ljudfunktioner hittar vi systemet som kallas Ai-ljud, där frekvenser av röst och ljud-effekter analyseras i realtid för optimal återgivning. Här finns även inbyggt stöd för Bluetooth Surround Ready, hur tekniken fungerar kan man ta sej titt på i denna video.

För den sportintresserade finns här en funktion vid namn Sports Alert. Vid aktivering sänds aviseringar som påminnelse till din tv-skärm när dina utvalda sändningar är på väg att starta, även info i form av händelser och resultat uppmärksammas via ”pling” på skärmen. En videoguide för mer info hittas här.

Gaming

Skulle spel via gamekonsol vara ett intresse finns här som sagt ett dedikerad gaming mode. Här finns automatiskt aktivering av HGiG, en funktion som känner av panelens kapacitet och anpassar därefter för optimala inställningar för ingångsfördröjning, konstras, HDR med mera utifrån set specifika spelets och skärmens möjligheter för bästa gaming upplevelse.

Sammanfattning

LG 65″ 4K 65UQ7500 ger en hel del ny teknik för en förvånansvärt liten peng. Modellens panel matchar självklart inte de dyraste skärmarnas möjligheter att återge svärta och då speciellt vad gäller HDR material, men som ”standard tv” om uttrycket tillåts, är denna 65 ett rimligt alternativt val att fundera på om det är dags att uppgradera i instegs/mellanklassen.

10 | Philips 65PUS8007 - 65" Tv Mellanklass 2022

 Philips 65PUS8007 är en  prisvärd 2022 modell med en hel del av den senaste tekniken i form av Dolby Vision och Dolby Atmos som hanteras av Phillips utmärkta P5 Perfect Picture Engine processor. Vidare finns även HDR10, HDR10+ samt HLG10 som stöd för HDR material som tillsammans med modellens micro-dimning presenterar en bild av bra kvalité i förhållande till prisläget.

Tv:n ges bra betyg för sin goda färgåtergivning, betraktningsvinkel och klara bildåtergivning av 4k material. HDR återges här rimligt men når inte upp till toppmodellernas utmärkta konstraster.

I övrigt finns här ett dedikerat game-mode med förbättringar för ett lågt input lag för de som vill koppla upp en spelkonsol till sin tv. Wifi, Ethernet, Auto Volume Leveller, eARC, Dolby-basförstärkning samt Google Assistant är andra exempel på tekniker som denna prisvänliga variant har att erbjuda.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 16

Relaterade tester