65 Tum TV bäst i test 2024

Vi jämför årets bästa 65 tums TV, och bäst i test 2024 blir LG G3. Med OLED Evo tekniken ges både ljusstyrka och svärta i high-end klass samt top-line funktioner för både film och gaming. Läs vidare för mer info och tips om alla produkter i testet.

Bäst i test

Bästa tv 2024 - LG OLED G3

LG OLED G3

Betyg

10

Bästa Specifikationer

Premium Prisvärde

Samsung TQ65S93C

Betyg

10

Bästa Prispress Premium

Qled Insteg

Toshiba QLED

Betyg

8

Dolby Vision & Atmos

Produkterna har utvärderats på:

Upplösning

Färgomfång

Processor

Omdömen

Testets betyg:
()

Av Bo Jonsson

  • Skärmupplösning: 4K upplösning ger dig väldigt bra bild. 8K finns för dig som vill ha det bästa.
  • Panel: OLED QLED är båda bra val, men fungerar lite olika. OLED har normalt lite bättre svärta, men QLED i premiumprisklassen ger fantastiskt bra bild.
  • Processor: Processorn gör stor skillnad i TV:ns prestanda, och hjälper blanda annat till med färgomfång och ljusstyrka, samt att att dynamiskt anpassa skärmen för bästa möjliga bildupplevelse.
  • Ljud: Om du vill använda TV:ns ljud så kan det vara bra att läsa recensioner just kring ljudkvaliteten för den TV du vill köpa. Om du vill ha ett separat ljudsystem så har vi testat surroundförstärkaresoundbars och hemmabiosystem.
  • Gaming: Om du vill kunna spela så kan du välja en TV med låg latency på 1-10 ms.
Bäst i test 2023
Bästa tv 2024 - LG OLED G3

LG OLED G3

Allt + en hel del till

a9 Gen 6 AI 4K Processor

HDR10, Dolby Vision & Vision IQ

4.2 system 60 Watt – Dolby Atmos, DTS:X

Dynamic Tone Mapping Pro

4 x HDMI, 3 x USB

HFR 120Hz, VVR, ALLM

Bäst i test Tv 65 tum

LG OLED G3 är tillverkarens premium tv i 2023 linans Oled Evo serie – med nyvässad & optimerad teknik sätts här ribban för hur tv-underhållning kan avnjutas för de som är villiga att ta steget fullt ut i hightech & high-end klassen.

A9 Ai Gen 6

Med LG G3 kommer alltså den nyutvecklade a9 AI 4K processorn i Gen 6 versionen. Den 6:e generationens uppgradering ger oss framförallt en ljusstarkare bildpresentation än tidigare serier – och toppmodellen G3 tar här täten med snäppet bättre visualisering vs den annars mycket snarlika C3 varianten. Processorn har kapacitet för 8K via dynamic tone mapping pro, som ger grym kontrast och bättre kvalitet generellt och speciellt när äldre material skalas upp.

65 tum för filmentusiasten

G3:ans utmärkta ljusstyrka, höga kontrast samt imponerande svärta gör modellen till ett toppval för filmentusiasten. Det finns stöd för ledande standarder som Dolby Vision, HDR10 och Dolby Vision IQ som automatiskt anpassar det material som visas på panelen till optimal bildkvalitet. Vidare finns finesser som Bluetooth Surround Ready, som gör det enkelt att ansluta soundbars & bluetooth-högtalare.

Koppla upp

Att ha gott om anslutningsmöjligheter är uppenbart ett stor plus och en förutsättning om man har många sidoprodukter som vi önskar ansluta för smidig samverkan. Som Top-Dog panel ges här naturligtvis utmärkta möjligheter via rikligt med portar: Med 4 x HDMI @120 Hz – 3 x USB – Ethernet & Wi-Fi samt Bluetooth 5.0 sitter man säker kort och gott.

Gaming i 4K @120 Hz

OLED-panelen med 100 miljoner självlysande subpixlar maximerar upplevelsen, och teknikens snabba responstid på 1 ms gör denna 65 tum TV optimal för gaming. Utöver kompabilitet med Dolby Atmos finns även hitta gaming-anpassningar som VRR och Auto Low Latency.

Här finns även stöd för både Nvidias G-Sync och AMD FreeSync, vilket ger en smidigare spelupplevelse. Med HDMI 2.1 kan du dessutom spela dina favoritspel i 4K med 120 FPS. Game Optimizern sänker också ditt input lag ytterligare från 13 ms till 10 ms i 60 Hz.

WebbOS 22

Med G3 kommer även en uppgradering i form av nya webOS 22 som utvecklats med ett lite smidigare gränssnitt men i stort sett samma funktioner.

Sammanfattning

För de som vill ha högsta möjliga kvalitet på sin tv-underhållning och bestämt sig för att det är dags att uppgradera till marknadens vassaste 65 tums tv finns LG G3 tillgänglig hos landets ledande kvalitet leverantörer.

Premium prisval

Samsung TQ65S93C

Ledande Tekniker

Neural Quantum 4K Processor

Dolby Atmos, Object Tracking Sound

Quantum HDR, HDR10+

Dynamic Black EQ

HDMI 2.1, 120 Hz Refresh Rate

VVR, ALLM, FreeSync

Samsung High-End

Samsung TQ65S93C är en high-end modell som med sin nya 4K QD-OLED-teknologi ger oss det bästa av både Oled och Qled teknikernas fördelar – en TV i Samsungs finklass som kort sagt ger oss det vi alla vill åt – utmärkta bildegenskaper oavsett ljusinsläpp i rummet.

4K QD-OLED-Teknologi

TQ65S93C ger oss här den nyutvecklade QD-OLED-teknologins fördelar med dess optimal blandning av ljusstyrka, djup svärta och levande färger. Vi behöver här alltså inte väga Oled mot Qled, då den efterlängtade kapaciteten är på plats för att ge tydlig och klar bild i rum där dagsljuset flödar samt en djup svärta och färglyster för den optimala filmkvällen.

Exceptionell Bildkvalitet

Denna modell av Samsung TV är alltså utrustad med den nya 4K Neural Quantum processorn, en nyutvecklad high-end motor som levererar exceptionell bildkvalitet. En smart Real Depth Enhancer-teknologi tangerar det mänskliga ögats förmåga att förnimma djup, vilket gör upplevelsen än mer verklighetstrogen och färger återges med hög precision tack vare en avancerad färgmapping.

AI-Uppskalning

Samsung TQ65S93C erbjuder en förbättrad AI-uppskalning, där material automatiskt omvandlas till 4K-kvalitet vilket ger oss att även material av lägre kvalitet återges på ett fullvärdigt sett.

Ljudanpassningar

En annan uppskattad funktion hos TQ65S93C serien är dess stöd för tredimensionellt ljud. Det finns inbyggda stöd för Object Tracking Sound och Dolby Atmos, vilka ger en mer precis ljudupplevelse. Även om det inbyggda 2.1 kanal systemet med uppåtriktade högtalare ger oss ett rimligt ljud med viss Atmos effekt, förbättras ljudupplevelsen avsevärt med en bra soundbar eller ett dedikerat hemmabiosystem.

4K @ 120 Hz

För spelentusiaster erbjuder TV:n ett dedikerat Auto Game Mode med funktioner som Auto Low Latency, Motion Xcelerator Turbo+ samt ett Super Ultra Wide Game läge. Tillsammans med Freesync kompatibilitet ges här en smidig och följsam gamingupplevelse i 4K @ 120Hz!

Sammanfattning

TQ65S93C lever verkligen upp till förväntningarna med sin kombination av OLED svärtan och QLED klass på ljusstyrkan för att erbjuda en visuellt optimal upplevelse oavsett om det är för att titta på film, serier eller spela spel. Med Neural Quantum processorns nya bildteknologi samt avancerade ljud- och game funktioner är det ett val för de som vill åt toppkvalitet.

Prisvärde QLED

Toshiba QLED 4K

Bra pris för en Qled 4K-skärm

Android TV / 2600 Picture Quality Index​

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

Dolby Vision & Atmos / DTS Virtual:X

HDR 10+​ / TRU Micro Dimming

ONKYO-högtalare, Down-firing Speakers

Toshiba 65QA7D63DG är en AndroidTv i instegsklassen med bra proportion mellan prestanda och pris. Med sin Qled D teknik, Dolby Vision & Atmos och 4K prestanda ges bra förutsättningar för att optimera bildens egenskaper.

Färger, kontrast och HDR funktionen får bra betyg av modellens köpare. Även ljudupplevelsen med modellens ONKYO-högtalare plussas för av användare, något som annars brukar kritiseras på tunna paneler.

Förinställda lägen

QA7D63DG har fyra distinkta lägen för att ge en optimal upplevelse utifrån vilken typ av material du vill titta på. Du kan välja mellan filmläge, naturligt läge, spelläge och filmskaparläge. För navigation finns lättanvända och populära Android systemet med mängder av appar att tillgå.

Sammanfattning

En QLED TV med bra funktioner, goda omdömen och riktigt intressant prisläge.

OLED ++
Tv High-end LG Oled C3 2024

LG C3 Evo

High-End 2023

Alpha 9 Gen 6 Processor​

HDR Dynamic Tone Mapping Pro​

HDR10, Dolby Vision & Vision IQ

HFR 120Hz, VVR, ALLM​

Som toppalternativ och populäraste på marknaden i OLED-klassen väljer vi även att rekommendera LG C3 samt den snarlika B3 som bägge i stort sett går head-to-head kapacitetsmässigt med genomgångens bäst i test val.

Dessa Oled 65″ tv tillhör de mest sålda modellerna i high-end segmentet och vi tar en titt vad som skiljer modellerna åt via en ingående jämförelse hos rtings.com G3 vs C3 samt en genomgång med C3 vs B3.

LG B3

Populär QLED
Samsung Q60C Qled

Samsung TQ65Q60C

Populär prispressad Qled

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

Quantum HDR​

Supreme UHD Dimming

Super Ultra Wide Game View

3 x HDMI, 2 x USB, Optisk ljudutgång

Denna populära och mycket prisvärda Q60C 65 tum TV är Samsungs utmanare i Qleds instegsklass med Quantum HDR, Supreme UHD Dimming och Super Ultra Wide Game View på menyn.

Ultra HD – 4K

1080p-eran är över. Idag är det 4K som gäller med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Det är alltså fyra gånger fler pixlar än tidigare generationer vilket innebär mer skärpa, mer detaljer och en mer realistisk TV-upplevelse.

Quantum 4K processor

65Q60C kommer utrustad med en kraftig inbyggd processor för att hantera funktioner och bildhantering som exempelvis Adaptive Picture. Tekniken justerar skärmens ljusstyrka efter ljusförhållandet i rummet för att säkerställa en optimal bildupplevelse oavsett väder och tid på dygnet.

Med Samsungs erkända övertag vad gäller ljusstyrka och färgrymd presenteras bilden också utmärkt bra när HDR-material används. Modellen är kompatibel med kompetenta Quantum HDR samt HDR10+ Adaptiv.

Gaming Mode

Även denna TV från Samsung är ett gott val för att koppla upp playstation och Xbox till. QC60C kommer med Super Ultra Wide Game View och en GamingHub med tillgång till Auto Low Latency läge för en bättre spelupplevelse & Cloud Gaming.

Tekniker i övrigt att lägga till listan är till exempel; Motion Xcelerator, Object Tracking Sound Lite, Q-Symphony kompabilitet samt AirSlim anpassning och en smart kalibrerings funktion.

Sammanfattning

Med tanke på modellens starka specifikationer och goda omdömen från dess användare är 65Q60C är ett toppval val i Qleds mest prispressade klass.

Black Friday
Prisvädr UHD TV 2023 - LG UR76

LG UR76

Kompetent & Prisvärd 4K

α5 AI Gen 6 4K

AI-ljud, 5.1 Channel Virtual Surround

HDR10 Pro, HDR Gaming

Dynamic Tone Mapping

3 x HDMI, LAN, 2 x USB 2.0

Game Dashboard, GeForce NOW

Optimal bildkvalitet i prisläget

LG UR76 är en bra UHD-TV som erbjuder enastående bildkvalitet för klassen till ett överkomligt pris. Med sin avancerade α5 AI Gen 6 4K processor, garanterar denna TV en imponerande bildupplevelse genom att skala upp innehållet till 4K-kvalitet, oavsett ursprungligt format.

Tack vare HDR10 Pro anpassas ljusstyrkan dynamiskt, vilket förbättrar färgerna och klarheten i varje scen för en mer realistisk tittarupplevelse.

Intuitiv med webOS 23

LG UR76 är utrustad med den användarvänliga och intuitiva TV-plattformen webOS 23. Denna plattform gör det enkelt att navigera i TV:ns meny och appar, och erbjuder tillgång till populära streamingtjänster som Netflix, SVT Play, YouTube, Viaplay och TV4. Med webOS 23:s effektiva sökfunktion hittar du enkelt det innehåll du söker.

Gaming-prestanda

För gamers erbjuder LG UR76 en stabil upplevelse med sin dedikerade Game Dashboard. Utrustad med minimal tearing och lagg, samt HDR-gaming kapacitet, levererar denna TV levande färger och kontraster. Stöd för HGiG och integration med NVIDIAs Cloud Gaming via GeForce NOW förstärks gamekapaciteten ytterligare.

Anslutningar & Funktioner i urval

LG UR76 kommer med ett brett utbud av anslutningsmöjligheter, inklusive 3 x HDMI, LAN, 2 x USB 2.0 och SPDIF-utgång. Andra funktioner vi hittar är t.ex: LAN, Wi-Fi AC, Bluetooth 5, Enhanced Audio Return Channel, Dynamic Tone Mapping, 4K uppskalning, Apt-X-teknik, AI-ljud, 5.1 Channel Virtual Surround Sound, Bluetooth-surround, Down-firing Speaker, Google Assistant, Apple HomeKit och sportaviseringar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är LG UR76 en idealisk TV för dem som söker högklassig bildkvalitet och avancerade funktioner till ett rimligt pris. Dess kombination av AI-förbättrad bild, intuitiva webOS, stabila gaming-prestanda och mångsidiga anslutningsalternativ gör den till ett toppval med högt prisvärde i mellanklassen 2023.

Insteg 4K
65 tum tv LG 65UR7300

LG 65UR7300

Prisvärd

Upplösning: 4K UHD LED​

Prosessor: α5 AI- 4K Gen6​

HDR10 Pro​

Apple AirPlay 2​, Miracast

Game Dashboard

LG 65UR7300 är en 65 tum TV från LG:s 2023 setup som med ett attraktivt pris konkurrerar med en äkta 4K 65″ panel och funktioner som HDR10 Pro, Dynamic Tone Mapping och ett dedikerat gameläge.

Funktioner

65UR7300 kommer med LG:s a5 AI Processor 4K för bild & ljusbehandling. Förutom 4K kapacitet finns möjlighet till 4K uppskalning av material i lägre kvalitet. För ljusbehandling finns förmågan att producera ett virtuellt surroundljud utan att externa enheter behöver anslutas.

En AI-styrd ljussensor mäter omgivande ljus för justering till bästa möjliga ljusnivå för aktuell scen. Ljusnivåer justeras även för HDR material för anpassad kontrast, färgrymd samt detaljskärpa. HDR teknikerna som stöds på denna 65″ tv är HDR 10 Pro samt HLG10.

Ljudegenskaper

Tittar vi på modellens ljudfunktioner hittar vi systemet som kallas AI-ljud, där frekvenser av röst och ljud-effekter analyseras i realtid för optimal återgivning. Här finns även inbyggt stöd för eARC, LG Sound Sync, Bluetooth Surround och ett virtuellt 5.1 kanalers surround läge.

Sport

För den sportintresserade finns en funktion vid namn Sports Alert. Vid aktivering sänds aviseringar som påminnelse till din TV-skärm när dina utvalda sändningar är på väg att starta, samt info i form av händelser och resultat.

Gaming

Som plusfaktor finns även här trots det pressade priset ett Game Optimizer med Auto low latency läge för att spelen ska flyta på fint när Playstation eller Xbox kopplas upp för en gaming-runda där även stöd för Cloud Gaming hittas.

Här aktiveras även HGiG automatisk, en funktion som känner av panelens kapacitet och anpassar därefter för optimala inställningar för ingångsfördröjning och kontrast.

Sammanfattning

LG 65UR7300 kommer med en hel del ny teknik för en förvånansvärt liten peng. Modellens panel matchar självklart inte de dyraste skärmarnas möjligheter att återge svärta och då speciellt vad gäller HDR material, men som alternativ i den lägre prisklassen så är denna modell ett populärt och prisvärt LG alternativ.

Premium Alt
SONY XRA80K OLED TV

Sony XR-A80K

Populär TV med bra omdömen

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

XR Triluminos Pro 4K OLED​

4K Cognitive XR processor​

Sony XR-A6580K är prismässigt i mellanklassen för premiumsegmentet. OLED-panelen vid namnet Triluminos ger skärpa i hög kvalitet. Kombinera detta med Sonys vassa 4K Cognitive-processor och tekniker i klass, så får du en TV i lägre premiumsegmentet.

Funktioner

XR-A80K lägger fokuset på bildpresentation. En strålande färgrymd och kontrast tillsammans med OLED-panelernas perfekta svärta gör XR-A80K till ett alternativ för de med höga krav.

Sonys Triluminos Pro panel ger en utökad färgpalett som tillsammans med X-Reality PRO processorn i 4K levererar mycket hög kvalitet för sitt pris.

Som i ovan modeller finns här teknik som skalar upp äldre HD-producerat material till 4K. Det finns ett läge kalibrerat för Netflix, och andra finesser som Auto HDR-tonmappning, OLED XR Contrast Pro och XR Motion Clarity.

Vidare finns två anpassningar för Dolby Vision, Bioläge, Levande läge, Grafikläge och ett läge för dina egna anpassningar.

Ljud i toppklass

Smala paneler och bra ljudåtergivning är en kombination ingenjörerna på utvecklingsavdelningar kämpat med. XR-A80K använder sig av Sonys Acoustic Surface Audio+ teknik med två inbyggda subwoofers och tre högtalare för diskant och mellanregister. Det resulterar i ett mycket imponerande ljud direkt från TV:n. Om man inte vill ha externt ljudsystem så är XR-A80K att överväga.

Sammanfattning

Sonys XR-A80K får höga betyg från branschmedia, och är ett säkert val i premiumprisklassen.

Köpguide – Bästa 65-TumTv 2024

Det kanske allra viktigaste vid köp av en större TV är skärmupplösningen. Detta eftersom en större TV med en lägre upplösning innebär större pixlar vilket bidrar till en mindre tät och tydlig bild. Högre pixeltäthet ger mer detaljerad bild, då fler pixlar per cm leder till ett större spektrum av färger som visas per given yta.​

Upplösning

Den vanligaste upplösningen idag är 4K, vilket innebär 3840 x 2160 pixlar. 4K benämns även UHD, eller Ultra High Definition. Den tidigare standarden var Full High Definition (FHD), som i dagligt tal kallas för 1080p.

För en större skärm är denna mindre upplösning inte att rekommendera, eftersom en skärm på 1080p endast har 25% så många pixlar som hos en 4K-panel. För mindre skärmar däremot såsom en datormonitor fungerar ännu 1080p upplösningen relativt bra.​

Storlek

Ytterligare något att tänka på vid köp är just själva storleken. Var i hemmet kan du få plats med en 65-tums TV? Har du tänkt hänga upp TV-panelen på väggen så kanske du vill ha en slimfit kompatibel tv modell för minimal distans mellan apparaten och väggen. Kabelhantering är även det något du bör fundera över om du tänkt hänga upp din nya TV på en väggen.​