65-tum Tv Bäst i Test 2024

65-tum Tv Bäst i Test 2024

Vi jämför årets bästa 65 tums Tv och bäst i test 2024 blir LG G3. Med OLED Evo tekniken ges både ljusstyrka och svärta i high-end klass samt top-line funktioner för både film och gaming.

BÄST
65 tum tv bäst i test LG Oled C3

LG OLED G3

Oled Evo

Dolby Vision & Vision IQ

4.2 Ljud Dolby Atmos, DTS:X

Bäst pris:

PREMIUM

Samsung TQ65S95D

QD-OLED

NQ4 AI Gen2 Processor

HDMI 2.1 144 Hz Gaming

Bäst pris:

INSTEG QLED

Samsung TQ65Q60C

QLED Quantum HDR​

Supreme UHD Dimming

Ultra Wide Game View

Bäst pris:

ATT TÄNKA PÅ INFÖR KÖP

Panel: Oled & Qled är båda bra val men fungerar lite olika. Oled panelen ståtar med bättre svärta, medans Qled glänser med fantastiska färger & ljusstyrka.

Ljud: Om ljudets prestanda är extra viktigt så kan det vara bra att läsa på om detta specifikt för de alternativ du funderar på. Om du vill ha ett separat ljudsystem så har vi tittat på populära val av surroundförstärkare, soundbars och hemmabiosystem.

Gaming: Om du vill kunna spela med bra flyt så kan du välja en TV med HDMI 2.1 som kan leverera låga svarstider på 1-10 ms.

SÅ GICK TESTET TILL

En person från vår testpanel har testat de 3 testvinnande produkterna under en månads tidsperiod och delar här sin opartiska utvärdering. Produkterna utvärderades utefter nedanstående förutsättningar och baserat på våra slutsatser har omdömen tilldelats för respektive produkt. Övriga produkter har överlag rankats utifrån inhämtning av extern information.

UTVÄRDERING

Tekniker: En avgörande faktor för hur en Tv presterar är givetvis vilka tekniker som apparaten kommer med och prisbilden sätts inte heller oväntat utifrån just detta i och med utvecklingskostnader. En hel del av dessa är relativt komplicerade att att enkelt förklara på ett tydligt sätt utan att bli långrandigt teknisk. En kortare sammanfattnig och av implementeringen sker därför utifrån egen bedömning samt insamlad information via relevant media.

Prisvärde: Prisvärdet för aktuell Tv-panel uppskattar vi utifrån prisläge vs de tekniker, prestanda, våra egna samt andra konsumenters och dedikerad branchmedias samantagna omdömen.

Rank: Vår rank utgår i hög grad utifrån just prisvärde, vilket ofta gör att vårt val av Bäst i test inte alltid är den mest avancerade produkten utan den som enligt oss ger mest produktvärde för pengen man betalar. Denna logik gäller samtliga produkter i genomgången för övrigt. Vår rank ska ses som både subjektiv, men också väl underbyggd av teknisk argumentation, faktakoll och externt inhämtad information.

65″ Tv Bäst i Test: LG G3

Bästa tv 2024 - LG OLED G3

Fördelar

a9 Gen 6 AI 4K Processor

Dolby Vision & Vision IQ

4.2 Ljud Dolby Atmos, DTS:X

Nackdelar

Pris

4 x HDMI 2.1 120 Hz 100 miljoner subpixlar Nvidias G-Sync

Sammanfattning

LG OLED G3 är tillverkarens premium tv i Oled Evo serien – med nyvässad & optimerad teknik sätts här ribban för hur tv-underhållning kan avnjutas för de som är villiga att ta steget fullt ut i hightech & high-end klassen.

Bästa 65 Tum Tv 2024

Med LG G3 kommer alltså den nyutvecklade a9 AI 4K processorn i Gen 6 versionen. Den 6:e generationens uppgradering ger oss framförallt en ljusstarkare bildpresentation än tidigare serier – och toppmodellen G3 tar här täten med snäppet bättre visualisering vs den annars mycket snarlika C3 varianten.

Processorn har här kapacitet för 8K via dynamic tone mapping pro, tekniken ger oss en uppgraderad kontrast och bättre TV kvalitet generellt och speciellt när äldre material skalas upp.

65 tum Tv för filmentusiasten

G3:ans utmärkta ljusstyrka, höga kontrast samt imponerande svärta gör modellen till ett toppval för filmentusiasten. Det finns stöd för ledande standarder som Dolby Vision, HDR10 och Dolby Vision IQ som automatiskt anpassar det material som visas på panelen till optimal bildkvalitet. Vidare finns finesser som Bluetooth Surround Ready, som gör det enkelt att ansluta soundbars & bluetooth-högtalare.

Koppla upp

Fördelarna med många anslutningsmöjligheter är uppenbart ett stor plus och en förutsättning om man har många sidoprodukter som vi önskar ansluta för smidig samverkan. Som testvinnande panel ges här naturligtvis utmärkta möjligheter via rikligt med portar: Med 4 x HDMI @120 Hz – 3 x USB – Ethernet & Wi-Fi samt Bluetooth 5.0 sitter man säker kort och gott.

Gaming i 4K @120 Hz

OLED-panelens 100 miljoner självlysande subpixlar maximerar här upplevelsen, och teknikens snabba responstid på 1 ms gör denna 65 tum TV också till ett optimalt val för gaming. Utöver kompabilitet med Dolby Atmos finns även hitta gaming-anpassningar som VRR och Auto Low Latency.

Här finns även stöd för både Nvidias G-Sync och AMD FreeSync, vilket idag är en förutsättning för de med krav på en kvalitativ spelupplevelse. Med HDMI 2.1 kan du dessutom spela dina favoritspel i 4K med 120 FPS medans G3:ans Game Optimizer sänker ditt input lag ytterligare från 13 ms till 10 ms i 60 Hz.

WebbOS 22

Med G3 kommer även en uppgradering i form av nya webOS 22 som utvecklats med ett lite smidigare gränssnitt men i stort sett samma funktioner.

Sammanfattning

För de som vill ha högsta möjliga kvalitet på sin tv-underhållning och bestämt sig för att det är dags att uppgradera till marknadens vassaste 65 tums tv finns LG G3 tillgänglig hos landets ledande kvalitet leverantörer.

Bäst pris:

PREMIUM

Samsung TQ65S95D

Samsung 4K OLED TV TQ65S95D - Tv 65 tum tv Bäst i test 2024 Samsung

Fördelar

QD-OLED Teknik

NQ4 AI Gen2 Processor

HDMI 2.1 144 Hz Gaming

Nackdelar

Prisläge

2.1 kanal Ljudsystem 1 cm tunn panelGlare Free-teknik

Sammanfattning

Samsung TQ65S95D är en high-end 65 tum Tv som med sin nya 4K QD-OLED-teknologi ger oss det bästa av både Oled och Qled teknikernas fördelar – en TV i Samsungs finklass som kort sagt ger oss det vi alla vill åt – utmärkta bildegenskaper oavsett ljusinsläpp i rummet.

Samsung High-End

TQ65S95D ger oss här den nyutvecklade QD-OLED-teknologins fördelar med dess optimal blandning av ljusstyrka, djup svärta och levande färger.

Vi behöver här alltså inte väga Oled mot Qled, då den efterlängtade kapaciteten är på plats för att ge tydlig och klar bild i rum där dagsljuset flödar samt en djup svärta och färglyster för den optimala filmkvällen.

Exceptionell Bildkvalitet

Denna modell av Samsung TV är alltså utrustad med den nya 4K Neural Quantum processorn, en nyutvecklad high-end motor som levererar exceptionell bildkvalitet. En smart Real Depth Enhancer-teknologi tangerar det mänskliga ögats förmåga att förnimma djup, vilket gör upplevelsen än mer verklighetstrogen och färger återges med hög precision tack vare en avancerad färgmapping.

AI-Uppskalning

Samsung TQ65S95D erbjuder en förbättrad AI-uppskalning, där material automatiskt omvandlas till 4K-kvalitet vilket ger oss att även material av lägre kvalitet återges på ett fullvärdigt sett.

Ljudanpassningar

En annan uppskattad funktion hos TQS95D serien är dess stöd för tredimensionellt ljud. Det finns inbyggda stöd för Object Tracking Sound och Dolby Atmos, vilka ger en mer precis ljudupplevelse. Även om det inbyggda 2.1 kanal systemet med uppåtriktade högtalare ger oss ett rimligt ljud med viss Atmos effekt, förbättras ljudupplevelsen avsevärt med en bra soundbar eller ett dedikerat hemmabiosystem.

4K @ 144Hz

För spelentusiaster erbjuder TV:n ett dedikerat Auto Game Mode med funktioner som Auto Low Latency, Motion Xcelerator Turbo+ samt ett Super Ultra Wide Game läge. Tillsammans med Freesync kompatibilitet ges här en smidig och följsam gamingupplevelse i 4K @ 144Hz när din Gaming PC kopplas upp! För konsoll gäller forsatt gameglada 4K@120Hz.

Sammanfattning

TQ65S95D lever verkligen upp till förväntningarna med sin kombination av OLED svärtan och QLED klass på ljusstyrkan för att erbjuda en visuellt optimal upplevelse oavsett om det är för att titta på film, live-tv eller gaming.

Bäst pris:

INSTEG QLED

Samsung TQ65Q60C

Samsung 65 Tum Tv -TQ65Q60C Qled

Fördelar

4K Quantum HDR​ QLED

Supreme UHD Dimming

Super Ultra Wide Game View

Nackdelar

HDR prestada vs toppline

Adaptive PictureAirSlim DesignGamingHub & Cloud Gaming

Sammanfattning

Den populära och prisvärda Q60C är Samsungs 65 tum utmanare i Qleds instegsklass med Quantum HDR, Supreme UHD Dimming och Super Ultra Wide Game View på + menyn.

Ultra HD – 4K

Idag är det själklart 4K som gäller på våra TV paneler med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Det är alltså fyra gånger fler pixlar än tidigare generationer vilket innebär mer skärpa, mer detaljer och en mer realistisk TV-upplevelse.

Quantum 4K processor

65Q60C kommer utrustad med en kraftig inbyggd processor för att hantera funktioner och bildhantering som exempelvis Adaptive Picture. Tekniken justerar skärmens ljusstyrka efter ljusförhållandet i rummet för att säkerställa en optimal bildupplevelse oavsett väder och tid på dygnet.

Med Samsungs erkända övertag vad gäller ljusstyrka och färgrymd presenteras bilden också utmärkt bra när HDR-material används. Modellen är kompatibel med kompetenta Quantum HDR samt HDR10+ Adaptiv.

Gaming Mode

Även denna TV från Samsung är ett gott val för att koppla upp playstation och Xbox till. QC60C kommer med Super Ultra Wide Game View och en GamingHub med tillgång till Auto Low Latency läge för en bättre spelupplevelse & Cloud Gaming.

Tekniker i övrigt att lägga till listan är till exempel; Motion Xcelerator, Object Tracking Sound Lite, Q-Symphony kompabilitet samt AirSlim anpassning och en smart kalibrerings funktion.

Sammanfattning

Med tanke på modellens starka specifikationer och goda omdömen från dess användare är 65Q60C är ett toppval val i Qleds mest prispressade klass.

Bäst pris:

BUDGET

Toshiba Qled

65 Tum Tv Toshiba QLED

Fördelar

Bra pris för Qled 4K

Dolby Vision & Atmos

ONKY Down-firing högtalare

Nackdelar

Något svag svärta

Android TvQLEDInbyggd Chromecast Gaming Mode

Sammanfattning

Toshiba 65QA7D63DG är en Android Tv i instegsklassen med bra proportion mellan prestanda och pris. Med sin Qled teknik, Dolby Vision & Atmos och 4K prestanda ges bra förutsättningar för stabila bildegenskaper.

Prisvärd Qled TV

Färger, kontrast och HDR funktionen får bra betyg av modellens köpare. Även ljudupplevelsen med modellens ONKYO-högtalare plussas för av användare, något som annars brukar kritiseras på tunna paneler.

Förinställda lägen

QA7D63DG har fyra distinkta lägen för att ge en optimal upplevelse utifrån vilken typ av material du vill titta på. Du kan välja mellan filmläge, naturligt läge, spelläge och filmskaparläge. För navigation finns lättanvända och populära Android systemet med mängder av appar att tillgå.

Sammanfattning

En QLED TV med bra funktioner, goda omdömen och ett riktigt intressant prisläge att fundera på.

Bäst pris:

HIGH-END PRISVÄRDE

LG C3 & B3

Tv Bäst i test - LG Oled Evo C3

Fördelar

Alpha 9 Gen 6 Processor​

HDMI 2.1 & 120 Hz​

HDR Dynamic Tone Mapping Pro​

Nackdelar

Reduktion av vitt via stark ABL

Virtuell 9.1.2 surroundDolby Atmos &VisionG-SYNC & FreeSync

Sammanfattning

Som toppalternativ och populärast på marknaden i OLED-klassen väljer vi även att rekommendera LG C3 samt den snarlika varianten B3, där särskilt C3 i stort sett går head-to-head med genomgångens bäst i test alternativ.

LG High-End Alternativ

LG C3 & B3 65″ tv tillhör de mest sålda modellerna i high-end segmentet och vi tar en titt vad som skiljer dessa Oled modeller åt via en ingående jämförelse hos experterna på rtings.com:

Först ut är G3 vs C3 följt av en jämförelse mellan C3 vs B3.

LG C3 EVO

LG B3

INSTEG 4K

LG UR76

Prisvärd UHD TV 2024 - LG UR76

Fördelar

α5 AI Gen 6 4K

HDR10 Pro, HDR Gaming

5.1 Channel Virtual Surround

Nackdelar

60Hz uppdateringsfrekvens

3 x HDMIAI-ljudGoogle AssistantNVIDIA Cloud Gaming

Sammanfattning

LG UR76 är en bra UHD-TV som erbjuder enastående bildkvalitet för klassen till ett överkomligt pris. Med sin avancerade α5 AI Gen 6 4K processor, garanterar denna TV en imponerande bildupplevelse genom att skala upp innehållet till 4K-kvalitet, oavsett ursprungligt format.

Bra bildkvalitet i prisläget

Tack vare HDR10 Pro anpassas ljusstyrkan dynamiskt, vilket förbättrar färgerna och klarheten i varje scen för en mer realistisk tittarupplevelse.

Intuitiv med webOS 23

LG UR76 är utrustad med den användarvänliga och intuitiva TV-plattformen webOS 23. Denna plattform gör det enkelt att navigera i TV:ns meny och appar, och erbjuder tillgång till populära streamingtjänster som Netflix, SVT Play, YouTube, Viaplay och TV4. Med webOS 23:s effektiva sökfunktion hittar du enkelt det innehåll du söker.

Gaming-prestanda

För gamers erbjuder LG UR76 en stabil upplevelse med sin dedikerade Game Dashboard. Utrustad med minimal tearing och lagg, samt HDR-gaming kapacitet, levererar denna TV levande färger och kontraster. Stöd för HGiG och integration med NVIDIAs Cloud Gaming via GeForce NOW förstärks gamekapaciteten ytterligare.

Anslutningar & Funktioner i urval

LG UR76 kommer med ett brett utbud av anslutningsmöjligheter, inklusive 3 x HDMI, LAN, 2 x USB 2.0 och SPDIF-utgång. Andra funktioner vi hittar är t.ex: LAN, Wi-Fi AC, Bluetooth 5, Enhanced Audio Return Channel, Dynamic Tone Mapping, 4K uppskalning, Apt-X-teknik, AI-ljud, 5.1 Channel Virtual Surround Sound, Bluetooth-surround, Down-firing Speaker, Google Assistant, Apple HomeKit och sportaviseringar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är LG UR76 en idealisk TV för dem som söker högklassig bildkvalitet och avancerade funktioner till ett rimligt pris. Dess kombination av AI-förbättrad bild, intuitiva webOS, stabila gaming-prestanda och mångsidiga anslutningsalternativ gör den till ett toppval med högt prisvärde i mellanklassen 2024.

Bäst pris:

SONY KVALITÉ

Sony Bravia XR-65A80L

Fördelar

XR HDR Remaster

4K Cognitive XR processor​

XR Triluminos Pro 4K OLED

Nackdelar

Ljusstyrka vs Samsung

Dolby Vision2 inbyggda subwoofersGoogle TV HDMI 2.1

Sammanfattning

Sony Bravia XR-65A80L är prismässigt i mellanklassen för premiumsegmentet. OLED-panelen vid namnet Triluminos ger skärpa i hög kvalitet. Kombinera detta med Sonys vassa 4K Cognitive-processor och tekniker i klass, så får du en TV med prisvärde i premiumsegmentet.

Funktioner

XR-A80L är en TV som onekligen lägger kraften på bildpresentationen. En strålande färgrymd och kontrast som tillsammans med OLED-panelernas perfekta svärta gör XR-A80L till ett alternativ för de med höga krav.

Sonys Triluminos Pro panel ger en utökad färgpalett som tillsammans med X-Reality PRO processorn i 4K levererar mycket hög kvalitet för sitt pris. Som i ovan modeller finns här teknik som skalar upp äldre HD-producerat material till 4K. Det finns ett läge kalibrerat för Netflix, och andra finesser som Auto HDR-tonmappning, OLED XR Contrast Pro och XR Motion Clarity.

Vidare finns två anpassningar för Dolby Vision, Bioläge, Levande läge, Grafikläge och ett läge för dina egna anpassningar.

Ljud i toppklass

Smala paneler och bra ljudåtergivning är en kombination ingenjörerna på utvecklingsavdelningar kämpat med. XR-A80L använder sig av Sonys Acoustic Surface Audio+ teknik med två inbyggda subwoofers och tre högtalare för diskant och mellanregister. Det resulterar i ett mycket imponerande ljud direkt från TV:n. Om man inte vill ha ett externt ljudsystem så kan XR-A80L vara ett toppval att överväga.

Sammanfattning

Sonys XR-A80L Google TV får höga betyg från branschmedia, och är ett säkert val i premiumprisklassen.

Bäst pris:

GUIDE

Guide: Bästa 65 Tum Tv 2024

Det kanske viktigaste vid köp av en ny TV är upplösningen. Detta eftersom en större TV med en lägre upplösning innebär större pixlar vilket bidrar till en mindre tät och tydlig bild. Högre pixeltäthet ger mer detaljerad bild då fler pixlar per cm leder till bättre bildprecision per given yta.​

FRÅGOR & SVAR

Den vanligaste upplösningen idag är 4K, vilket innebär 3840 x 2160 pixlar. 4K benämns även UHD, eller Ultra High Definition. Den tidigare standarden var Full High Definition (FHD), som i dagligt tal kallas för 1080p.

För en större skärm är denna mindre upplösning inte att rekommendera, eftersom en skärm på 1080p endast har 25% så många pixlar som hos en 4K-panel. För mindre skärmar däremot som en 43 tum panel fungerar ännu 1080p upplösningen relativt bra.​

Som hjälp till att hitta rätt storlek brukar man använda avståndet mellan positionen man sitter och panelen. Hur man upplever ”rätt” storlek är naturligtvis individuellt och vad man vant sig vid. Måtten nedan är framtagna utifrån SMPTE standarden hur våra ögon uppfattar en bild optimalt vid 30 graders vinkel och är kanske lite större än man kan tro. THX standarden som rekomenderar utifrån en högre 40 graders vinkel reulterar i en än större panel.

En anledning varför många av oss vant sig vid mindre paneler vs ”rätt” avstånd är gissningsvis att priset för större paneler tidigare vart betydligt större än det är idag.

Avstånd vs rekomenderad panel SMPTE standard:

  • 1,5 meter – 32 tum.
  • 1,8 meter – 43 tum
  • 2,3 meter – 55 tum
  • 2,7 meter – 65 tum.
  • 3,1 meter – 75 tum
  • 3,5 meter – 85 tum

Har du tänkt hänga upp TV-panelen på väggen så rekomendreras en slimfit kompatibel tv modell för snygg estetik och minimal distans mellan apparaten och väggen. Att kolla upp ett passande slim-fäste redan innan kan vara en bra ideé. Kabelhantering är även det något du bör fundera över om du tänkt hänga upp din nya TV på en väggen.​ De alltmer populära helt fristående golvstativeten är en annan lösning som numer finns i många varianter att välja bland.

Vi hoppas att du har funnit testet hjälpsamt

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 2

RELATERADE TESTER SENAST FÄRDIGSTÄLLDA TESTER