65 Tum TV bäst i test 2023

Vi jämför årets bästa 65 tums TV, och bäst i test 2023 blir Samsung QE65S95B, Med QD-OLED teknik ges både ljusstyrka och svärta i high-end klass samt top-line funktioner för både film och gaming. Läs vidare för mer info och tips om alla produkter i testet.

Bäst i test

Tv Bäst i test - Samsung Premium 65" Tv - QES6595B

Samsung QE65S95B

Bästa tv pris vs kvalitet

Premium

Samsung Neo QE75QN900B tv

Samsung Neo QE75QN900B

Bäst specifikationer

Budget

Samsung UE65BU8505

Samsung UE65BU8505

Prisvärde i budgetklassen

Produkterna har utvärderats på:

Upplösning

Färgomfång

Processor

Omdömen

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

  • Skärmupplösning: 4K upplösning ger dig väldigt bra bild. 8K finns för dig som vill ha det bästa.
  • Panel: OLED QLED är båda bra val, men fungerar lite olika. OLED har normalt lite bättre svärta, men QLED i premiumprisklassen ger fantastiskt bra bild.
  • Processor: Processorn gör stor skillnad i TV:ns prestanda, och hjälper blanda annat till med färgomfång och ljusstyrka, samt att att dynamiskt anpassa skärmen för bästa möjliga bildupplevelse.
  • Ljud: Om du vill använda TV:ns ljud så kan det vara bra att läsa recensioner just kring ljudkvaliteten för den TV du vill köpa. Om du vill ha ett separat ljudsystem så har vi testat surroundförstärkaresoundbars och hemmabiosystem.
  • Gaming: Om du vill kunna spela så kan du välja en TV med låg latency på 1-10 ms.
Bäst i test 2023
Tv Bäst i test - Samsung Premium 65" Tv - QES6595B

Samsung QE65S95B

Bäst skärm för priset

Neural Quantum 4K Processor

Dolby Atmos, Object Tracking Sound

Quantum HDR, HDR10+

Dynamic Black EQ

HDMI 2.1, 120 Hz Refresh Rate

VVR, ALLM, FreeSync

Bäst i test Tv 65 tum

Samsung QES6595B är storsäljaren som med sin nya 4K QD-OLED-teknologi ger oss det bästa av både Oled och Qled teknikernas fördelar – en hightech / high-end TV som kort sagt ger oss det vi alla vill åt – utmärkta bildegenskaper oavsett ljusinsläpp i rummet.

4K QD-OLED-Teknologi

QES6595B ger oss här den nyutvecklade QD-OLED-teknologins fördelar med dess optimal blandning av ljusstyrka, djup svärta och levande färger. Vi behöver här alltså inte väga Oled mot Qled, då den efterlängtade kapaciteten är på plats för att ge tydlig och klar bild i rum där dagsljuset flödar samt en djup svärta och färglyster för den optimala filmkvällen.

Exceptionell Bildkvalitet

Denna modell av Samsung TV är alltså utrustad med den nya 4K Neural Quantum processorn, en nyutvecklad high-end motor som levererar exceptionell bildkvalitet. En smart Real Depth Enhancer-teknologi tangerar det mänskliga ögats förmåga att förnimma djup, vilket gör upplevelsen än mer verklighetstrogen och färger återges med hög precision tack vare en avancerad färgmapping.

AI-Uppskalning

Samsung QES6595B erbjuder en förbättrad AI-uppskalning, där material automatiskt omvandlas till 4K-kvalitet vilket ger oss att även material av lägre kvalitet återges på ett fullvärdigt sett.

Ljudanpassningar

En annan uppskattad funktion hos QES95B serien är dess stöd för tredimensionellt ljud. Det finns inbyggda stöd för Object Tracking Sound och Dolby Atmos, vilka ger en mer precis ljudupplevelse. Även om det inbyggda 2.2.2 kanal systemet med uppåtriktade högtalare ger oss ett rimligt ljud med viss Atmos effekt, förbättras ljudupplevelsen avsevärt med en bra soundbar eller ett dedikerat hemmabiosystem.

Gaming i 4K @120 Hz

För spelentusiaster erbjuder TV:n ett dedikerat Auto Game Mode med funktioner som Auto Low Latency, Motion Xcelerator Turbo+ samt ett Super Ultra Wide Game läge. Tillsammans med Freesync kompatibilitet ges här en smidig och följsam gamingupplevelse i 4K @ 120 Hz.

Sammanfattning

QES6595B lever verkligen upp till förväntningarna med sin kombination av OLED svärtan och QLED klass på ljusstyrkan för att erbjuda en visuellt optimal upplevelse oavsett om det är för att titta på film, serier eller spela spel. Med Neural Quantum processorns nya bildteknologi samt avancerade ljud- och game funktioner är det idag marknadens populäraste 65 tums tv för de som vill ha högsta möjliga kvalitet på sin tv-underhållning.

Premium
Samsung Neo QE65QN900B

Samsung Neo QE75QN900B

Bäst specifikationer

Upplösning: 8K Ultra HD 7680×4320​

8K Neural Quantum Processor ​

Mini-LED & Full Backlight​

Ultimate 8K Dimming Pro​

I premiumprisklassen lyfter vi Samsung Neo QLED 8K QN900B. Samsung har uppdaterat modellens Neo Quantum-processor för en än mer exceptionell bakgrundsbelysning. Experterna är med på tåget och menar att QN900B ger oss den bästa QLED panel någonsin.

Teknikutveckling

Komplicerade tekniker kan vara både svåra att förklara kort och tröttsamma att läsa i längden när det i slutändan ändå är bästa bildkvalitet man vill åt. Likväl kan ”fikonspråket” vara rimligt ibland för ge en bild av varför en panel presterar så pass mycket bättre än andra, och varför det kan vara en god idé att lägga en slant extra på kvalitet. Vi går igenom teknikerna nedan.

8K och senaste teknikerna

Med en 8K upplösning på 7680 x 4320 på en full backlight antireflex-panel och en nyputsad Neo Quantum Processor innanför skalet sitter 8K-specifikationerna på plats både på pappret och i verkligheten.

Mixen av mini-LED i kombination med den senaste high-end tekniken gör att 8K nu kan nyttjas till sin fulla potential. De största anledningarna är de nya Shape Adaptive Light & Real Depth Enhancer teknologierna.

TV:n använder exempelvis en smart AI-algoritm för att optimera bakgrundsbelysning och skärpa, vilket resulterar i mer precis återgivning av objekt som visas på panelen. Teknikerna resulterar även i en bättre svärta och en generellt bättre hantering av hela kontrast och färgspektra.

Ljudkvalitet

Ljudet på många av dagens lövtunna TV-paneler lämnar oss som uppskattar ett gott frekvensomfång något besvikna. Som premiumprodukt i segmentet har man gjort allt möjligt för att kunna ge bästa möjliga ljudkvalitet.

6.2.4 Ljudsystem

Hela 12 högtalare har Samsungs designers hittat plats för, och systemet hamnar på 6.2.4-kanaler med en effekt på 90W som fyller rummet i höjd och bredd. Samsungs utmärkta Object Tracking Sound Pro teknik får till slut komma till sin rätt i en TV-panel.

Stöd finns för Dolby Atmos som tar modellens inbyggda uppåtriktade högtalare till hjälp när ljudet ska presenteras i höjdled. Vill man bättra på ljudet får man ta en titt på soundbars eller dedikerade förstärkare.

Gaming Tv

En hel del av oss gillar eller delar bostad med någon som emellanåt trycker på on-knappen på en spelkonsol. 4 HDMI 2.1-portar & och eARC-funktion finns på menyn med möjlighet för gaming i 4K med 120 Hz eller 8K med 60 Hz. Auto Low Latecy finns också på plats. För PC-Gamers kan QN900B serien även glänsa med stöd för imponerande 144 Hz.

Sammanfattning

Med QN900B 8K Dual LED förverkligas till slut framtidens TV-paneler så som det var tänkt, vare sig du är intresserad av serier, sport eller gaming.

Vill man åt det bästa marknaden har att erbjuda utan att låta sig skrämmas av prislappen så är Samsung QN900B 8K det givna alternativet.

65″ Tv Budget
Samsung UE65BU8505

Samsung UE65BU8505

Bra pris för en 4K-skärm

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

4K/HDR 10+​

Samsung Picture Quality: 2200​

Samsung UE65BU8505 är en 4K modell i instegsklassen med bra proportion mellan prestanda och pris. Med sin Crystal Display teknik och 4K processor ges bra förutsättningar för att optimera bildens egenskaper.

Färger, kontrast och HDR funktionen får bra betyg av modellens köpare. Även ljudupplevelsen plussas av användare, något som annars brukar kritiseras på tunna TV:s.

Förinställda lägen

UE65BU8505 har fyra distinkta lägen för att ge en optimal upplevelse utifrån vilken typ av material du vill titta på. Du kan välja mellan filmläge, naturligt läge, spelläge och filmskaparläge.

För navigation finns Samsungs lättanvända och omtyckta Tizen med mängder av appar att tillgå.

Sammanfattning

En TV med bra funktioner, goda omdömen och riktigt bra pris.

OLED +
LG Oled C2 65 tum TV

LG C2 Evo

Bäst OLED-skärm

Alpha 9 Gen 5 Processor​

HDR Dynamic Tone Mapping Pro​

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos​

Högtalare: 2.2 System​

Som ett toppval i OLED-segmentet väljer vi att rekommendera LG C2. C2 är uppföljaren till den omåttligt populära C1 modellen. Denna Oled 65″ tv är en av de mest sålda modellerna i high-end segmentet och vi tar en titt vad som erbjuds.

65 tum för filmentusiasten

OLED:s breda färgspektra, höga kontrast samt imponerande svärta gör modellen till ett toppval för filmentusiasten. Det finns stöd för ledande standarder som Dolby Vision, HDR10 och Dolby Vision IQ som automatiskt anpassar det material som visas på panelen till optimal bildkvalitet.

Vidare finns finesser som Bluetooth Surround Ready, som gör det enkelt att ansluta bluetooth-högtalare.

Nya a9 Gen 5 AI 4K

Den största skillnaden mellan C2 och föregångaren är den nya processorn a9 Gen5 AI. Processorn har kapacitet för 8K via dynamic tone mapping, som ger grym kontrast och bättre kvalitet generellt, speciellt när äldre material skalas upp.

WebbOS 22

Med C2 kommer även en uppgradering i form av nya webOS 22 som utvecklats med ett lite smidigare gränssnitt men i stort sett samma funktioner.

Gametime

OLED-panelen med 100 miljoner självlysande subpixlar maximerar upplevelsen, och OLED-teknikens snabba responstid på 1 ms gör denna 65 tum TV optimal för gaming. Utöver kompabilitet med Dolby Atmos finns även hitta gaminganpassningar som VRR och Auto Low Latency.

Här finns även stöd för både Nvidias G-Sync och AMD FreeSync, vilket ger en smidigare spelupplevelse. Med HDMI 2.1 kan du dessutom spela dina favoritspel i 4K med 120 FPS. Game Optimizern sänker också ditt input lag ytterligare från 13 ms till 10 ms i 60 Hz.

Sammanfattning

Med utmärkta egenskaper och användaromdömen har LG C2 dominerat i OLED klassen på mycket goda grunder – toppklass kort och gott.

Insteg 4K
65 tum tv LG 65UR7300

LG 65UR7300

Prisvärd

Upplösning: 4K UHD LED​

Prosessor: α5 AI- 4K Gen6​

HDR10 Pro​

Apple AirPlay 2​, Miracast

Game Dashboard

LG 65UR7300 är en 65 tum TV från LG:s 2023 setup som med ett attraktivt pris konkurrerar med en äkta 4K 65″ panel och funktioner som HDR10 Pro, Dynamic Tone Mapping och ett dedikerat gameläge.

Funktioner

65UR7300 kommer med LG:s a5 AI Processor 4K för bild & ljusbehandling. Förutom 4K kapacitet finns möjlighet till 4K uppskalning av material i lägre kvalitet. För ljusbehandling finns förmågan att producera ett virtuellt surroundljud utan att externa enheter behöver anslutas.

En AI-styrd ljussensor mäter omgivande ljus för justering till bästa möjliga ljusnivå för aktuell scen. Ljusnivåer justeras även för HDR material för anpassad kontrast, färgrymd samt detaljskärpa. HDR teknikerna som stöds på denna 65″ tv är HDR 10 Pro samt HLG10.

Ljudegenskaper

Tittar vi på modellens ljudfunktioner hittar vi systemet som kallas AI-ljud, där frekvenser av röst och ljud-effekter analyseras i realtid för optimal återgivning. Här finns även inbyggt stöd för eARC, LG Sound Sync, Bluetooth Surround och ett virtuellt 5.1 kanalers surround läge.

Sport

För den sportintresserade finns en funktion vid namn Sports Alert. Vid aktivering sänds aviseringar som påminnelse till din TV-skärm när dina utvalda sändningar är på väg att starta, samt info i form av händelser och resultat.

Gaming

Som plusfaktor finns även här trots det pressade priset ett Game Optimizer med Auto low latency läge för att spelen ska flyta på fint när Playstation eller Xbox kopplas upp för en gaming-runda där även stöd för Cloud Gaming hittas.

Här aktiveras även HGiG automatisk, en funktion som känner av panelens kapacitet och anpassar därefter för optimala inställningar för ingångsfördröjning och kontrast.

Sammanfattning

LG 65UR7300 kommer med en hel del ny teknik för en förvånansvärt liten peng. Modellens panel matchar självklart inte de dyraste skärmarnas möjligheter att återge svärta och då speciellt vad gäller HDR material, men som alternativ i den lägre prisklassen så är denna modell ett populärt och prisvärt LG alternativ.

Populär QLED
Samsung QE65Q70 B 65 tum TV

Samsung QE65Q70B

Populär utmanare i mellanprisklassen

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

Samsung Picture Quality Index: 3400​

Gaming mode​

Denna populära och mycket prisvärda QLED 65 tum TV är Samsungs utmanare i mellanprisklassen mot OLED-panelerna från LG.

Ultra HD – 4K

1080p-eran är över. Idag är det 4K som gäller med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Det är alltså fyra gånger fler pixlar än tidigare generationer vilket innebär mer skärpa, mer detaljer och en mer realistisk TV-upplevelse.

Quantum 4K processor

Q70B kommer utrustad med en kraftig inbyggd processor för att hantera funktioner och bildhantering som exempelvis Adaptive Picture. Tekniken justerar skärmens ljusstyrka efter ljusförhållandet i rummet för att säkerställa en optimal bildupplevelse oavsett väder och tid på dygnet.

Med Samsungs erkända övertag vad gäller ljusstyrka och färgrymd presenteras bilden också utmärkt bra när HDR-material används. Modellen är kompatibel med HDR10+ samt HLG10.

Gaming Mode

Även denna TV från Samsung är ett gott val för att koppla upp playstation och Xbox till. Q70B kommer med Super Ultra Wide Game View och HDMI2.1. TV:n kan alltså utnyttja skärmens 120 Hz fullt ut.

Q70B är dessutom kompatibel med FreeSync Premium Pro, som matchar bildfrekvensen på TVn med bildfrekvensen i spelen för en bättre spelupplevelse.

Sammanfattning

Med tanke på modellens starka specifikationer och goda omdömen från dess användare är QE65Q70B är ett värdigt val i mellanprisklassen.

High-end QLED
Samsung QE55QN95B 65 tum TV

Samsung QE65QN95B

Mest prisvärde för en QLED-TV

Neo Quantum Processor 4K​

Full Backlight / Ultimate UHD Dimming​

Neo QLED Mini LED​

Samsung QE65QN95B är en så kallad Neo Quantum QLED TV. Här finns Samsungs fantastiska Neo Quatumprocessor i 4K och specifikationer i toppklass oavsett om det gäller streaming eller live-TV.

QLED

QLED står för Quantum Light-Emitting Diode, och är en teknologi för bildåtergivning. En QLED-TV är i grunden en LED-TV, men här används små nano-partiklar som kallas quantum dots för att kunna producera en bild som kan leverera högre ljusstyrka och bättre kontrast.

Neo Qled 4K

QN90B kommer med high-end processorn Neo Quantum 4K för att hantera den nya bildskärmstekniken Mini-LED. Denna nya teknik har dioder som är ungefär 40 gånger mindre än vanlig QLED. Resultatet blir en avsevärt bättre kontrast och ljusstyrka, och ett 4700 bildkvalitetsindex.

Sammanfattning

eMed tanke på modellens specifikationer, tekniker och prisläge så är QE65QN95B ett mycket bra val bland QLED-varianterna.

Nanoteknik
LG 65NANO82 65 tum TV

LG 65NANO76

Nanoteknik

4K NanoCell​

Färg & Betraktingsvinkel​

Autokalibrering​

5.1.2-kanalers virtuellt surroundljud​

Gaming mode​

Den nya nanotekniken har alltmer börjat bli populära på marknaden, och LG:s Nano paneler är idag prisvänliga alternativ med ett utmärkt pris vs kavalitet index.

Teknik

Nanopanelen tillverkas liksom standard paneler utan Quantum Dot teknik. Skärmen är bakgrundsbelyst med LED eller LCD IPS, men med nano adderas här en ny typ av beläggning som ger klarare och mer ljusstarka bildegenskaper.

Nanotekniken kan särskilja 1 miljard färger och återge dessa exakt, oavsett din betraktningsvinkel, något som är unikt just för denna teknik.

Bra ljusstyrka

Fördelarna med LG:s 65 tum NANO tv är främst dess ljusstyrka, färghantering och utmärkta betraktningsvinkel. Bilden ser bra ut oavsett om man sitter framför eller något mot sidan av panelen. Men det finns några situationer där den nya nanotekniken inte presterar like bra som andra toppmodeller.

Nackdelarna är avsaknaden att kunna släcka individuella pixlar. Detta gör att kontrasten inte blir lika ba, och förmågan att hantera HDR material inte kan matcha OLED & QLED:s paneler. Detta kompenseras genom att nanotekniken använder en full-array lokal dimning på zon-nivå för kontrastförbättring. Bra, men inte bäst.

Nanopaneler har även en relativt lång svarstid, vilket gör panelen till ett sämre val om man har tänkt att använda TV:n för gaming.

Sammanfattning

Sammantaget är LG 65NANO76 ett prisvärt val av TV för familjen som tittar på film, serier och sport. Ljusstyrkan levererar även när solen strålar in i rummet, och betraktningsvinkeln är oslagbar. För dig som däremot vill ha det absolut bästa så är QLED & OLED det bättre valet.

Kompetent Oled
75 tum tv Bäst i test 2023 - LG OLED77CS6

LG OLED 65CS6

Oled

Alpha 9 Gen 5 Processor

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos

HDR Dynamic Tone Mapping Pro

Virtuell 7.1.2 Surround

HDMI 2.1, 120 Hz Refresh Rate

G-Sync & FreeSync

Ett av de bättre alternativen i Oled klassens 65 tum tv är LG:s CS6 4K OLED Tv. Här får du en panel som matchar toppmodellerna i funktionalitet och svärta.

Tekniker

CS-serien har till skillnad från C2 / C3 inte tillägget EVO, som är den bästa panelen i LGs utbud. EVO-tekniken ger en snäppet bättre ljusstyrka i tester, men vill man ta hänsyn till pris så menar vi att skillnaden inte är tillräckligt stor – det kostar mer än vad det smakar.

Processorn är densamma som i nedanstående C2; den kritikerrosade Alpha 9 Gen 5 med förbättrad ljusstyrka och ett utmärkt färgspektra.

På HDR-fronten finns hela uppsättningen med Dolby Vision IQ för individuell anpassning utifrån vad som sker på skärmen, och både Dolby Vision & HDR10 finns. Den nyutvecklade dynamiska tone mapping tekniken ger ytterligare vassare kontrast och behagligare tittarupplevelse.

Sammanfattning

Med prestanda som gott matchar de bättre i 65 tum klassen är LG OLED CS6 en kompetent panel att överväga vid en enligt oss lite bättre anpassad prisnivå än dagens.

Premium
SONY XRA80K OLED TV

Sony XR-A80K

Populär TV med bra omdömen

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

XR Triluminos Pro 4K OLED​

4K Cognitive XR processor​

Sony XR-A6580K är prismässigt i instegsklassen för premiumsegmentet. OLED-panelen vid namnet Triluminos ger skärpa i hög kvalitet. Kombinera detta med Sonys vassa 4K Cognitive-processor och tekniker i klass, så får du en TV i lägre premiumsegmentet.

Funktioner

XR-A80K lägger fokuset på bildpresentation. En strålande färgrymd och kontrast tillsammans med OLED-panelernas perfekta svärta gör XR-A80K till ett alternativ för de med höga krav.

Sonys Triluminos Pro panel ger en utökad färgpalett som tillsammans med X-Reality PRO processorn i 4K levererar mycket hög kvalitet för sitt pris.

Som i ovan modeller finns här teknik som skalar upp äldre HD-producerat material till 4K. Det finns ett läge kalibrerat för Netflix, och andra finesser som Auto HDR-tonmappning, OLED XR Contrast Pro och XR Motion Clarity.

Vidare finns två anpassningar för Dolby Vision, Bioläge, Levande läge, Grafikläge och ett läge för dina egna anpassningar.

Ljud i toppklass

Smala paneler och bra ljudåtergivning är en kombination ingenjörerna på utvecklingsavdelningar kämpat med. XR-A80K använder sig av Sonys Acoustic Surface Audio+ teknik med två inbyggda subwoofers och tre högtalare för diskant och mellanregister. Det resulterar i ett mycket imponerande ljud direkt från TV:n. Om man inte vill ha externt ljudsystem så är XR-A80K att överväga.

Sammanfattning

Sonys XR-A80K får höga betyg från branschmedia, och är ett säkert val i premiumprisklassen.

Ambilight
Philips 65PUS8517 65 tum TV The One

Philips The One

Ambilight

Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160​

Android OS

Inbyggd Ambilight + hue​

Dolby Vision​

Dolby Atmos, DTS Play-Fi​

2400 Picture Performance Index​

Philips The One är en mycket populär och funktionsrik 4K LED-TV med 4-sidig ambilight-belysning och fantastisk bild i sin prisklass.

Ambilight

Ambilight står för ambient light, och ger dig en ljusshow bakom TVn som matchar det som visas upp på skärmen. Detta ger en bättre inlevelse, likt den du får när du går på bio. Ambilighten sitter bak på skärmen och består av tre sidor vilket ger hela showen ytterligare djup.

Ljustekniken går dessutom att ställa in på olika lägen, exempelvis spelläge eller musikläge.

Android Smart-TV

Denna smarta TV kommer med operativsystemet Android, vilket innebär att du får tillgång till appar, spel, och dylikt som går att hitta på Googles Play Store. Populära appar såsom Netflix är redan förinstallerade, och TV:n stöder även röststyrning via Google Assistant.

Förinställda kalibreringar finns för filmskaparläge, spelläge med autolow latency, salongsläge, nattläge samt stöd för Ambilight Music.

Sammanfattning

Ambilight är som en bonus på en TV som redan har väldigt bra specifikationer. Ett alternativ att seriöst överväga i sin prisklass.

Budget
50 tum tv Philips 50PUS8007

Philips PUS8007

Budget

4K & HDR10+​

Dolby Vision & Atmos​

Pixel Precise Ultra HD​

3-sidig Ambilight​

Philips 65PUS8007 är en prisvärd modell med en hel del av den senaste tekniken i form av Dolby Vision och Dolby Atmos. TV:n hanteras av Phillips utmärkta P5 Perfect Picture Engine processor.

Vidare finns även HDR10, HDR10+ samt HLG10 som stöd för HDR material som tillsammans med modellens micro-dimning presenterar en bild av bra kvalitet i förhållande till pris.

TV:n får beröm för sin goda färgåtergivning, betraktningsvinkel och klara bildåtergivning av 4k material. HDR återges, men når inte upp till toppmodellernas utmärkta konstraster.

I övrigt finns här ett dedikerat game-mode med förbättringar för ett lågt input lag för de som vill koppla upp en spelkonsol till sin TV. WiFi, Ethernet, Auto Volume Leveller, eARC, Dolby-basförstärkning samt Google Assistant är andra exempel på tekniker som denna prisvänliga variant har att erbjuda.

Sammanfattning

Trots pris får man utmärkt funktionalitet, låg latency för spel och Dolby Atmos.

Köpguide

Det kanske allra viktigaste vid köp av en större TV är skärmupplösningen. Detta eftersom en större TV med en lägre upplösning innebär större pixlar vilket bidrar till en mindre tät och tydlig bild. Högre pixeltäthet ger mer detaljerad bild, då fler pixlar per cm leder till ett större spektrum av färger som visas per given yta.​

Den vanligaste upplösningen idag är 4K, vilket innebär 3840 x 2160 pixlar. 4K benämns även UHD, eller Ultra High Definition. Den tidigare standarden var Full High Definition (FHD), som i dagligt tal kallas för 1080p.

För en större skärm är denna mindre upplösning inte att rekommendera, eftersom en skärm på 1080p endast har 25% så många pixlar som hos en 4K-panel. För mindre skärmar däremot såsom en datormonitor fungerar ännu 1080p upplösningen relativt bra.​

Ytterligare något att tänka på vid köp är just själva storleken. Var i hemmet kan du få plats med en 65-tums TV? Har du tänkt hänga upp TV-panelen på väggen så kanske du vill ha en slimfit kompatibel tv modell för minimal distans mellan apparaten och väggen. Kabelhantering är även det något du bör fundera över om du tänkt hänga upp din nya TV på en väggen.​

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023