Hemmabiosystem Bäst i Test

Hemmabiosystem Bäst i Test

Bäst i test

Bästa Hemmabiosystem 2022

Samsung HW-Q960A

5/5

Prisvärd

Sonos Beam Gen 2

4.2/5

Multibeam

JBL Bar 5.1

4.5/5

Vilket hemmabiosystem är bäst i test 2022?

Samsung HW-Q960A får förstaplatsen i vårt test av hemmabiosystem 2022. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Samsung HW-Q960A - Bäst i Test

Bästa Hemmabiosystem 2022 – HW-Q960A från Samsung ger en komplett ljudupplevelse som håller testets konkurrenter på armlängds avstånd. Att detta 11.1.4 system ofta toppar försäljningslistor & genomgångar som denna är självklart ingen slump.

Systemet kommer med en soundbar & trådlös sub – tillsammans inte mindre än 22 dedikerade högtalarelement som levererar välljud i 11 kanaler varav 4 av dessa är uppåtriktade. Samsung HW-Q960A förlänger smajlet vid film & musik i 24 bit/192 kHz & blir vårt val av Bästa Hemmabiosystem 2022.

Dolby Atmos och DTS-X

Upplev en helt ny värld av ljudteknologi. Med Dolby Atmos och DTS-X får du ett suveränt ljud som du lätt förlorar dig i. Här finner du en otrolig atmosfär, med flerdimensionellt ljud som sätter dig mitt i all action.

Adaptivt ljud

Moderna ljudsystem kan erbjuda dig funktionalitet som du aldrig upplevt förr. Ännu en funktion som Samsung HW-Q960A erbjuder är adaptivt ljudläge. Med det anpassas ljudet från dina högtalare till det som visas på skärmen. Det gör det mycket enklare att höra vad karaktärer säger när de viskar, samt förhindrar att det smäller i öronen när karaktärer skriker eller när det exploderar.

Game Pro

När du spelar vill du ha en ljudupplevelse som sätter dig i spelvärlden. Eftersom detta hemmabiosystem erbjuder dig riktigt surroundsound, samt funktionalitet såsom Dolby Atmos,är det precis vad du får. Här anpassar högtalarna sig utefter det som händer i ditt spel, med riktat ljud som gör att din spelkaraktär och du får precis samma upplevelse.

Stream

För streaming finns här stöd för: AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth och inbyggd Chromecast.

Produktöversikt

2 | Sonos Beam Gen 2 - Prisvärd

För dig som vill ha ett gediget hemmabiosystem i mellanpris-klasen är Sonos Beam ett utmärkt alternativ. Med Sonos Beam får du ett komplett & lovordat och lättplacerat ljudpaket för en avsevärt lägre summa än testets vinnare. 

Kompakt

Du som har ont om utrymme i vardagsrummet, behöver förstås ett kompakt hemmabiosystem. Soundbaren är endast 65 cm lång, för att du lätt ska kunna få plats med den oavsett var du väljer att ha den – under TV:n eller monterad på väggen. Väggfäste går att köpa separat som extra tillbehör.

Balanserat och rikt ljud

Med fyra inbyggda woofers & 3D-surroundeffekt med Dolby Atmos får du ett balanserat och fylligt ljud som ger dig en riktigt bra ljudupplevelse i film och spel. Kraften på dessa innebär att du ges ett relativt bra basljud även utan en extern subbas. Med Sonos Beam harmoniseras såväl låga som höga frekvenser.

Snygg och praktisk design

Att krångla med sladdar är ett problem som hör till det förflutna. Med endast två sladdar kopplar du Sonos Beam till både eluttaget och din TV-apparat. Det är både mer praktiskt, och snyggare! Designen på själva högtalaren är även det otroligt snyggt. Med en minimalistisk approach har Sonus lyckats tillverka en soundbar som smälter in i vardagsrummet elegant och smidigt.

+ Prisvärd
+ Röststyrning
+ Kompakt
Ingen extern subwoofer

3 | JBL Bar 5.1 - Multibeam

Du som vill slippa köpa en massa externa högtalare till ditt hemmabiosystem borde ta en titt på detta hemmabiosystem från det populära företaget JBL. JBL är ett företag som alltid levererar produkter av suverän kvalitet, och är specialister på just Hi-Fi-ljud.

Med JBL Bar 5.1 får du ett komplett paket, som består av en soundbar med flera element samt en 10-tums subbas. Med JBL:s patenterade MultiBeam-teknologi får du dessutom en surroundupplevelse utan like. Perfekt för dig som vill åt en djupare ljudupplevelse.

Surroundsound

Den smarta MultiBeam-teknologin ger dig riktigt fräckt surroundsound när du ser på film eller spelar spel. Detta i kombination med en förstärkare på hela 550 Watt, samt sju element i soundbaren, ger dig en kraftfull ljudupplevelse. Två av elementen är riktade åt sidorna för äkta surroundsound, medan de kvarstående fem är framåtriktade för kraftfull ljudåtergivning. Tillsammans med den härliga subbasen får du här en komplett ljudupplevelse.

Streaming

JBL Bar 5.1 kommer med inbyggt Wi-Fi och Bluetooth, och stöder dessutom Chromecast och AirPlay2. Oavsett vad för enhet du har kan du alltså snabbt och smidigt lyssna på din favoritmusik med detta hemmabiosystem. Detta går att göra vare sig du har Spotify eller någon annan musiktjänst. Detta är alltså en flexibel produkt som passar alla användare.

+ JBL MultiBeam förhöjer surroundsoundet
+ Möjliggör musikstreaming och dylikt
Inga separata surroundhögtalare

4 | Philips The One TAB8505 - Bra Prisvärde

Philips The One TAB8505 är ett prisvärt hemmabiosystem i vad som kan kallas instegsklassen. Med bra betyg från sina användare, dedikerad subwoofer & stöd för Dolby Atmos blir det vårt val i den lägre prisklassen.

Ljudtekniker
Systemet kommer med stöd för alla de vanliga teknikerna för flerdimensionellt ljud i höjd, bredd & djup i form av t.ex Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD och Dolby Atmos. . Modellen har här även stöd för WAV, AAC, AIFF, MP3 och FLAC som stream-standarder. Mycket tekniska termer med andra ord som i slutändan presterar riktigt bra ljud.

Övrigt
TAB8505 har som brukligt numer också stöd för Google Assistant så du kan ”Hey Google” och via röst-kommandon styra funktioner. För anslutning finns t.ex 2st HDMI att tillgå samt optisk ingång & Bluetooth och Wi-Fi.

Sammanfattningsvis tycker vi i Philips TAB8505 är det bästa valet i klassen i 2022 förhållande till slanten man betalar. Användare är  nöjda med sina köp.

Ett bra hemmabiosystemet kan vara det som lyfter Tv-upplevelsen det sista snäppet från nöjd till mäktigt nöjd. En stabil ljudupplevelse ger den extra skjutsen för inlevelse under både filmtittande och den eventuella game-rundan. Att systemet extraknäcker som spotify-maskin behövs knappast tilläggas. Ett bra hemmabiosystem kanske inte är värt sin vikt i guld, men för den seriösa filmkvällen är det hyfsat nära på.

Med t.ex 5.1 menas ett ljudsystem som består av 5 högtalare samt en subwoofer (kallas även subbas eller baslåda). Med ett sådant system får du möjlighet till bra surroundsound och en djup bas som får smajlet att breddas medans du ser på film & lyssnar på musik. Vissa system kombinerar högtalare och subwoofer i en enda soundbar, och ger då vad som brukar kallas ett virtuellt surroundsound.

Med trådlös funktionalitet slipper du krångla med kablar, samtidigt som du får en upplevelse som kan matcha det du får med sladd. Detta eftersom modern trådlös teknologi är otroligt bra, med extremt låg responsfördröjning. Om du har erfarenhet av äldre trådlösa system kan det kännas som ett mycket sämre alternativ, eftersom det definitivt var sant förut. Men inte längre. Testa dig på moderna trådlösa högtalare och hör skillnaden för dig själv! Man kan alltså säga att det är värt att investera lite extra pengar i en trådlös variant.

För dig som har ont om utrymme, exempelvis om du bor i lägenhet, kan installationen av ett hemmabiosystem vara rätt jobbigt. Det är just därför som vi valt ut produkter som går att montera på väggen. Genom att montera ditt hemmabiosystem på väggen slipper du ta upp värdefullt golvutrymme i vardagsrummet, och får därmed plats med det viktiga i ditt liv. Väggmontering innebär dessutom en mycket snyggare installation, eftersom du slipper se långa kablar sträcka sig ut under TV:n. Om du redan monterat din TV-apparat på väggen går det smidigt att installera ditt hemmabiosystem precis under. Externa högtalare är vanligtvis mindre, och går att placera runt soffan och dylikt.

Moderna soundbars erbjuder dig en hel del prestanda till pengarna. De har vanligtvis inbyggd subwoofer, flera element samt diskant. Det ger dig en fullständig ljudupplevelse utan några riktiga kompromisser, trots det kompakta formatet. Med enbart en soundbar måste du dock nöja dig med ett virtuellt surroundsound. Teknologin för detta har avancerats rätt mycket under de senaste åren, varför detta definitivt kan vara ett lämpligt alternativ. För dig som vill åt äkta surroundsound rekommenderas dock fortfarande externa högtalare.

Det märke som är bäst varierar en del beroende på din budget samt lanseringsåret för produkten. Det råder kraftig konkurrens i ljudvärlden idag, med företag som ständigt pressar priserna och levererar kraftigare och bättre hemmabiosystem. Samsung har lyckats utveckla flera riktigt bra och prisvärda högtalare på senare tid, och det blev just en produkt från Samsung som blev bäst här hos Produkttestarna. För dig som redan har flera produkter från Samsung, exempelvis en mobiltelefon, kan högtalare från Samsung passa bra.

Om du inte hängt med i utvecklingen av hemmabiosystem de senaste åren, finns det nog en del avancerad funktionalitet i moderna högtalare som du inte är särskilt bekant med. Exempelvis:

• Automatisk ljudkalibrering. Med automatisk ljudkalibrering optimerar högtalarna ljudet för just ditt specifika rum. Det ger dig ett bättre surroundsound och bättre ljudupplevelse generellt.
• Möjlighet till streaming. Med exempelvis Chromecast kan du streama musik och annat ljud direkt till dina högtalare, som i sin tur förstås är kopplade till ditt Wi-Fi. Vill du skicka information direkt från mobilen eller datorn, går självklart Bluetooth alldeles utmärkt.
• Virtuellt surroundsound. Om du inte har plats med flera högtalare runt rummet för äkta surroundsound, kan virtuellt surroundsound vara lösningen. Teknologin för detta är numera mycket mer avancerad, och fungerar riktigt bra.

Innan du köper in ditt nya hemmabiosystem, är det viktigt att du tittar noga på rummet du kommer placera systemet i. Större rum behöver självklart mer kraft för ett fylligare ljud, medan mindre rum inte kräver lika mycket för i princip samma upplevelse. Om du har ont om utrymme i rummet, är det värt att fundera över väggmontering, alternativt en soundbar. Med en soundbar kan du spara rejält med plats i rummet.

Om du är en riktig audiophile, vill du även fundera över akustiken i ditt rum. Se till att hålla rummet rätt tomt framför högtalarna, med mycket utrymme i mitten. Det gör ljudet en hel del bättre!

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 5

Relaterade tester