Hemmabiosystem bäst i test 2023

Samsung HW-Q935B får förstaplatsen i vårt test av bästa hemmabiosystem 2023. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Bäst i test

Hemmabio bäst i test 2023 Samsung HW-Q995B/XE

Samsung HW-Q995B/XE

Otroligt bra ljudkvalitet

Flaggskeppsmodell

JBL Bar 1300

True Dolby Atmos

Prisvärd

sonos beam soundbar

Sonos Beam Gen 2

Snygg och praktisk

Produkterna har utvärderats på:

Ljudkvalitet

Betyg

Funktioner

Pris

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

  • Väggmontering: Montering på väggen kräver mindre utrymme i ditt hem, och är att rekommendera för dig med ett mindre vardagsrum. Det ser dessutom mycket snyggare ut, och du slipper ha en hel djungel av sladdar under din TV. Produkterna på denna lista går att montera på väggen.
  • Trådlöst: Trådlöst är bekvämare och mindre krångligt. För produkter med separat subwoofer och dylikt, rekommenderas det starkt att du köper trådlöst. Då slipper du snubbla över sladdar, och systemet ser dessutom mycket snyggare ut.
  • Akustiken: Fundera över akustiken i rummet. För optimal ljudupplevelse behöver du installera hemmabiosystemet på bästa sätt. Sök gärna på nätet efter tips och tricks kring optimal installering av högtalare.
  • Surroundljud: kräver mer utrymme. Det är därför viktigt att ha detta i åtanke vid köp av ett hemmabosystem. Virtuellt surroundsound är idag bättre än någonsin, och kan leverera suveränt ljud, men det är förstås en smaksak i slutändan.
  • Budget: Din budget är vanligtvis det som avgör hur pass bra produkten du köper kommer vara. En budgetvänlig produkt kan leverera suverän prestanda, men når självklart inte upp till samma nivå som en premiumvariant. Fundera noga över budgeten.
Bäst i test 2023
Hemmabio bäst i test 2023 Samsung HW-Q995B/XE

Samsung HW-Q995B/XE

Trådlösa bakhögtalare, Mobilapp

SpaceFit Sound+ rumskorrektion

Game Mode Pro 4K 60 Hz

Spotify Connect, AirPlay 2

System: 11.1.4

HDR: Dolby Vision HDR & HDR10+

Wi-Fi, Ethernet & Bluetooth: Ja

HDMI: 2 x Ut, 1 x In

Väggmonterbar: Ja

Samsung HW-Q995B/XE är en top of the line produkt i premiumprisklassen som ger den ultimata hemmabioupplevelsen. Dolby Vision HDR, tredimensionellt ljud med grafisk EQ anpassning och automatisk rumskorrektion ger en ljudupplevelse som imponerar på både fackpressen och systemets användare.

Hemmabiosystemet kommer med en soundbar, trådlösa bakre högtalare & trådlös sub – tillsammans ges vi inte mindre än 22 dedikerade högtalarelement som levererar välljud i 11 kanaler varav samtliga högtalare utom woofern är utrustade med uppåtriktade höjdkanaler för äkta Atmos-effekt. Hemmabiosystemet förlänger sålunda smajlet vid film & musik i wireless 24 bit/192 kHz.

Dolby Atmos och DTS-X

Upplev en helt ny värld av ljudteknologi. Med Wireless Dolby Atmos och DTS-X får du ett suveränt ljud som du lätt förlorar dig i. Här finner du en otrolig atmosfär, med flerdimensionellt ljud som sätter dig mitt i all action.

Adaptivt ljud

Moderna ljudsystem kan erbjuda dig en häpnadsväckande ljudbild som du aldrig upplevt förr med funktioner som till exempel ett exakt adaptivt ljudläge. Med det anpassas ljudet från dina högtalare till det som visas på skärmen och synkroniserar ljudet precist i rummet utefter optimal ljudnivå. Det gör det mycket enklare att höra vad som sägs t.ex. vid viskningar så att inte kringliggande ljudhändelser tar över speciellt i actionscener.

Game Pro

När du spelar vill du ha en ljudupplevelse som sätter dig i spelvärlden. Eftersom detta hemmabiosystem erbjuder dig riktigt surroundsound, samt funktionalitet såsom Dolby Atmos, är det precis vad du får. Här anpassar högtalarna sig utefter det som händer i ditt spel, med riktat ljud som gör att din spelkaraktär och du får precis samma upplevelse.

Streaming

För streaming finns här stöd för: AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth och inbyggd Chromecast.

Sammanfattning

Samsung HW-Q995B/XE imponerar stort med fantastiskt ljud, enkel trådlös uppsättning och robust byggkvalitet.

Flaggskeppsmodell

JBL Bar 1300

True Dolby Atmos, DTS:X

Subwoofer

3D-ljud

HDMI eARC

Effekt: 1170 watt

Subwoofer:10 tum

Bluetooth: Ja

Wi-Fi: Ja

JBL Bar 1300 är flaggskeppsmodellen som inte lämnar mycket att önska.

JBL Bar 1300 lanserades i februari 2023, och består av en soundbar med två avtagbara högtalare på vardera sida samt en mycket kraftfull bas som tillsammans bildar ett stabilt True Dolby Atmos anpassat 11.1.4 system med ett imponerande surroundljud.

JBL Bar 1300 en PureVoice-teknik som säkerställer att dialoger hörs tydligt, även när ljudeffekterna och basen är maxade. Den har inbyggd kompabilitet med Chromecast och AirPlay så att du enkelt kan lyssna på din favoritmusik och röststyra enheten.

Surroundsystemet passar till alla typer av rum tack vare dess ljudkalibreringsfunktion som gör att du kan uppleva optimalt 3d-ljud oavsett rumsstorlek och möblering.

Sammanfattning

Användare är mycket nöjda med både ljudet, funktionerna samt den mycket kraftfulla basen.

Multibeam
jbl 5.1 hemmabiosystem

JBL Bar 5.1

Wi-Fi, bluetooth och grymt bra ljud

Effekt: 510 W

Portar: HDMI, Optisk

Wi-Fi: Ja

Bluetooth: Ja

Väggmonterbar: Ja

Du som inte vill köpa externa högtalare till ditt hemmabiosystem borde ta en titt på detta omtyckta hemmabiosystem från JBL.

Med JBL Bar 5.1 Surround får du ett komplett hemmabiosystem som består av en soundbar med flera element samt en 10-tums subbas. Med JBL:s patenterade MultiBeam-teknologi får du dessutom en surroundupplevelse utan like. Perfekt för dig som vill åt en djupare ljudupplevelse.

Surroundsound

Den smarta MultiBeam-teknologin ger dig riktigt fräckt surroundsound när du ser på film eller spelar spel. Detta i kombination med en förstärkare på hela 550 Watt, samt sju element i soundbaren, ger dig en kraftfull ljudupplevelse. Två av elementen är riktade åt sidorna för äkta surroundsound, medan de kvarstående fem är framåtriktade för kraftfull ljudåtergivning. Tillsammans med den härliga subbasen får du här en komplett ljudupplevelse.

Streaming

JBL Bar 5.1 kommer med inbyggt Wi-Fi och Bluetooth, och stöder dessutom Chromecast och AirPlay2. Oavsett vad för enhet du har kan du alltså snabbt och smidigt lyssna på din favoritmusik med detta hemmabiosystem. Detta går att göra vare sig du har Spotify eller någon annan musiktjänst. Detta är alltså en flexibel produkt som passar alla användare.

Sammanfattning

Vill du ha ett enkelt men kraftfullt hemmabiosystem så är JBL Bar 5.1 ett bra val.

Prisvärd
sonos beam soundbar

Sonos Beam Gen 2

Snygg, praktisk och prisvärd

Ljudsystem: 3D-surroundeffekt med Dolby Atmos

Effekt: 150 W

Portar: HDMI, Optisk

Wi-Fi: Ja

Bluetooth: Ja

Väggmonterbar: Ja

För dig som vill uppleva imponerande ljud till rimligt pris så är Sonos Beam ett utmärkt val. Med Sonos Beam får du ett komplett och lättplacerat ljudpaket för ett mycket överkomligt pris.

Kompakt

Du som har ont om utrymme i vardagsrummet, behöver förstås ett kompakt hemmabiosystem. Soundbaren är endast 65 cm lång, för att du lätt ska kunna få plats med den oavsett var du väljer att ha den – under TV:n eller monterad på väggen. Väggfäste går att köpa separat som extra tillbehör.

Balanserat och rikt ljud

Med fyra inbyggda woofers & 3D-surroundeffekt med Dolby Atmos får du ett balanserat och fylligt ljud som ger dig en riktigt bra ljudupplevelse i film och spel. Kraften på dessa innebär att du ges ett relativt bra basljud även utan en extern subbas. Med Sonos Beam harmoniseras såväl låga som höga frekvenser.

Snygg och praktisk design

Att krångla med sladdar är ett problem som hör till det förflutna. Med endast två sladdar kopplar du Sonos Beam till både eluttaget och din TV-apparat – det är både mer praktiskt och ser bättre ut. Designen på själva högtalaren är även den riktigt tilltalande. Med en minimalistisk approach har Sonus lyckats tillverka en soundbar som smälter in i vardagsrummet elegant och smidigt.

Sammanfattning

Sonos Beam Gen 2 är ett populärt val som trots pris levererar fantastiskt och inlevelserikt ljud.

Prisvärd
Philips The One TAB8505 hemmabiosystem

Philips The One TAB8505

Atmos, Chromecast, Spotify Connect

Effekt: 200 W

Portar: 2 xHDMI In, 1 x HDMI Ut, Ingåenge Optisk, 3,5 mm

Wi-Fi: Ja

Bluetooth: Ja

Väggmonterbar: Ja

Philips The One TAB8505 är ett prisvärt hemmabiosystem i vad som kan kallas instegsklassen. Med bra betyg från sina användare, dedikerad subwoofer & stöd för Dolby Atmos blir det vårt val i den lägre prisklassen.

Ljudtekniker

Systemet kommer med stöd för alla de vanliga teknikerna för flerdimensionellt ljud i höjd, bredd & djup i form av t.ex Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD och Dolby Atmos. . Modellen har här även stöd för WAV, AAC, AIFF, MP3 och FLAC som stream-standarder. Mycket tekniska termer med andra ord som i slutändan presterar riktigt bra ljud.

Övrigt

TAB8505 har som brukligt numer också stöd för Google Assistant så du kan ”Hey Google” och via röst-kommandon styra funktioner. För anslutning finns t.ex 2st HDMI att tillgå samt optisk ingång & Bluetooth och Wi-Fi.

Köpguide

Ett bra hemmabiosystemet kan vara det som lyfter Tv-upplevelsen det sista snäppet från nöjd till mäktigt nöjd. En stabil ljudupplevelse ger den extra skjutsen för inlevelse under både filmtittande och den eventuella game-rundan.

Att systemet extraknäcker som spotify-maskin behövs knappast tilläggas. Ett bra hemmabiosystem kanske inte är värt sin vikt i guld, men för den seriösa filmkvällen är det hyfsat nära på.

Med t.ex 5.1 menas ett ljudsystem som består av 5 högtalare samt en subwoofer (kallas även subbas eller baslåda). Med ett sådant system får du möjlighet till bra surroundsound och en djup bas som får smajlet att breddas medans du ser på film & lyssnar på musik. Vissa system kombinerar högtalare och subwoofer i en enda soundbar och ger då vad som brukar kallas ett virtuellt surroundsound.

Vanliga frågor och svar

Med en trådlös funktion slipper du krångla med kablar, samtidigt som du får en upplevelse som kan matcha det du får med sladd. Detta eftersom modern trådlös teknologi numer är otroligt bra med extremt låg responsfördröjning.

Om du har erfarenhet av äldre trådlösa system kan det kännas som ett mycket sämre alternativ eftersom det definitivt var sant förut. Testa dig på moderna trådlösa högtalare och hör skillnaden för dig själv! Man kan alltså säga att det är värt att investera lite extra pengar i en trådlös variant.

För dig som har ont om utrymme, exempelvis om du bor i lägenhet kan installationen av ett hemmabiosystem vara rätt jobbigt. Det är just därför som vi valt ut produkter som går att montera på väggen.

Genom att montera ditt hemmabiosystem på väggen slipper du ta upp värdefullt golvutrymme i vardagsrummet, och får därmed plats med det viktiga i ditt liv. Väggmontering innebär dessutom en mycket snyggare installation, eftersom du slipper se långa kablar sträcka sig ut under TV:n.

Om du redan monterat din TV-apparat på väggen går det smidigt att installera ditt hemmabiosystem precis under. Externa högtalare är vanligtvis mindre, och går att placera runt soffan och dylikt.

Moderna soundbars erbjuder dig en hel del prestanda till pengarna. De har vanligtvis inbyggd subwoofer, flera element samt diskant. Det ger dig en fullständig ljudupplevelse utan några riktiga kompromisser, trots det kompakta formatet. Med enbart en soundbar måste du dock nöja dig med ett virtuellt surroundsound. Teknologin för detta har avancerats rätt mycket under de senaste åren, varför detta definitivt kan vara ett lämpligt alternativ. För dig som vill åt äkta surroundsound rekommenderas dock fortfarande externa högtalare.

Det märke som är bäst varierar en del beroende på din budget samt lanseringsåret för produkten. Det råder kraftig konkurrens i ljudvärlden idag, med företag som ständigt pressar priserna och levererar kraftigare och bättre hemmabiosystem. Samsung har lyckats utveckla flera riktigt bra och prisvärda högtalare på senare tid, och det blev just en produkt från Samsung som blev bäst här hos Produkttestarna. För dig som redan har flera produkter från Samsung, exempelvis en mobiltelefon, kan högtalare från Samsung passa bra.

Om du inte hängt med i utvecklingen av hemmabiosystem de senaste åren, finns det nog en del avancerad funktionalitet i moderna högtalare som du inte är särskilt bekant med. Exempelvis:

  • Automatisk ljudkalibrering. Med automatisk ljudkalibrering optimerar högtalarna ljudet för just ditt specifika rum. Det ger dig ett bättre surroundsound och bättre ljudupplevelse generellt.
  • Möjlighet till streaming. Med exempelvis Chromecast kan du streama musik och annat ljud direkt till dina högtalare, som i sin tur förstås är kopplade till ditt Wi-Fi. Vill du skicka information direkt från mobilen eller datorn, går självklart Bluetooth alldeles utmärkt.
  • Virtuellt surroundsound. Om du inte har plats med flera högtalare runt rummet för äkta surroundsound, kan virtuellt surroundsound vara lösningen. Teknologin för detta är numera mycket mer avancerad, och fungerar riktigt bra.

Innan du köper in ditt nya hemmabiosystem, är det viktigt att du tittar noga på rummet du kommer placera systemet i. Större rum behöver självklart mer kraft för ett fylligare ljud, medan mindre rum inte kräver lika mycket för i princip samma upplevelse. Om du har ont om utrymme i rummet, är det värt att fundera över väggmontering, alternativt en soundbar. Med en soundbar kan du spara rejält med plats i rummet.

Om du är en riktig audiophile, vill du även fundera över akustiken i ditt rum. Se till att hålla rummet rätt tomt framför högtalarna, med mycket utrymme i mitten. Det gör ljudet en hel del bättre!

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023