Hemmabiosystem 5.1 bäst i test

2021-10-03

Bästa 5.1 Hemmabiosystemet 2021

Ett bra hemmabiosystemet kan vara det som lyfter Tv-upplevelsen det sista snäppet från nöjd till mäktigt nöjd. En stabil ljudupplevelse ger den extra skjutsen för inlevelse under både filmtittande och den eventuella game-rundan. Att systemet extraknäcker som spotify-maskin behövs knappast tilläggas. Ett bra hemmabiosystem kanske inte är värt sin vikt i guld, men för den seriösa filmkvällen är det hyfsat nära på.

Med 5.1 menas ett ljudsystem som består av 5 högtalare samt en subwoofer (kallas även subbas eller baslåda). Med ett sådant system får du möjlighet till bra surroundsound och en djup bas som får smajlet att breddas medans du ser på film & lyssnar på musik. Vissa system kombinerar högtalare och subwoofer i en enda soundbar, och ger då vad som brukar kallas ett virtuellt surroundsound. I listan nedan hittar du topp-val av de bästa hemmabiosystemen i olika prisnivåer på marknaden just nu. 

BÄST I TEST

Bästa Hemmabiosystem 20221

Samsung HW-Q950T

5/5

PRISVÄRD

Sonos Beam

4.7/5

MULTIBEAM

JBL Bar 5.1

4.4/5

BRA PRISVÄRDE

LG SN9YG

4.1/5
Innehåll

1 | Samsung HW-Q950T - Bäst i Test

Bästa Hemmabiosystem 20221

HW-Q950T från Samsung ger en komplett ljudupplevelse som håller testets konkurrenter på armlängds avstånd. Att detta 5.1 system ofta toppar försäljningslistor & genomgångar som denna är självklart ingen slump. Systemet kommer med en soundbar & trådlös sub och trådlösa bakhögtalare –  tillsammans inte mindre än 20 dedikerade högtalarelement som levererar välljud i upplösningen 24 bit/192 kHz. Samsung HW-Q950T förlänger smajlet vid film & musik & blir vårt val av Bästa 5.1 Hemmabiosystem 2021.

Dolby Atmos och DTS-X

Upplev en helt ny värld av ljudteknologi. Med Dolby Atmos och DTS-X får du ett suveränt ljud som du lätt förlorar dig i. Här finner du en otrolig atmosfär, med flerdimensionellt ljud som sätter dig mitt i all action.

Adaptivt ljud

Moderna ljudsystem kan erbjuda dig funktionalitet som du aldrig upplevt förr. Ännu en funktion som Samsung HW-Q950T erbjuder är adaptivt ljudläge. Med det anpassas ljudet från dina högtalare till det som visas på skärmen. Det gör det mycket enklare att höra vad karaktärer säger när de viskar, samt förhindrar att det smäller i öronen när karaktärer skriker eller när det exploderar.

Game Pro

När du spelar vill du ha en ljudupplevelse som sätter dig i spelvärlden. Eftersom detta hemmabiosystem erbjuder dig riktigt surroundsound, samt funktionalitet såsom Dolby Atmos,är det precis vad du får. Här anpassar högtalarna sig utefter det som händer i ditt spel, med riktat ljud som gör att din spelkaraktär och du får precis samma upplevelse.

Inbyggd Alexa

För dig som vill ha röststyrning kommer dessa högtalare med Amazons patenterade Alexa. Spela musik, kolla serier, ställ frågor och mycket mer med avancerad röststyrningsteknologi. 

+ Dolby Atmos
+ Adaptivt ljud
+ Röststyrning
+ Utmärkt för gaming
+ Trådlös Sub & bakhögtalare

2 | Sonos Beam - Prisvärd

För dig som vill ha ett gediget hemmabiosystem som lämnar en slant över till annat är Sonos Beam ett utmärkt alternativ. Med Sonos Beam får du ett komplett & lovordat och lättplacerat ljudpaket för en avsevärt lägre summa än testets vinnare. 

Kompakt

Du som har ont om utrymme i vardagsrummet, behöver förstås ett kompakt hemmabiosystem. Soundbaren är endast 65 cm lång, för att du lätt ska kunna få plats med den oavsett var du väljer att ha den – under TV:n eller monterad på väggen. Väggfäste går att köpa separat som extra tillbehör.

Balanserat och rikt ljud

Med fyra inbyggda woofers får du ett balanserat och fylligt ljud som ger dig en riktigt bra ljudupplevelse i film och spel. Kraften på dessa innebär att du slipper köpa till dig en extern subbas, vilket gör att du sparar ännu mer pengar på detta budgetvänliga alternativ. Med Sonos Beam harmoniseras såväl låga som höga frekvenser.

Snygg och praktisk design

Att krångla med sladdar är ett problem som hör till det förflutna. Med endast två sladdar kopplar du Sonos Beam till både eluttaget och din TV-apparat. Det är både mer praktiskt, och snyggare! Designen på själva högtalaren är även det otroligt snyggt. Med en minimalistisk approach har Sonus lyckats tillverka en soundbar som smälter in i vardagsrummet elegant och smidigt.

+ Prisvärd
+ Röststyrning
+ Kompakt
Ingen extern subwoofer

3 | JBL Bar 5.1 - Multibeam

Du som vill slippa köpa en massa externa högtalare till ditt hemmabiosystem borde ta en titt på detta hemmabiosystem från det populära företaget JBL. JBL är ett företag som alltid levererar produkter av suverän kvalitet, och är specialister på just Hi-Fi-ljud.

Med JBL Bar 5.1 får du ett komplett paket, som består av en soundbar med flera element samt en 10-tums subbas. Med JBL:s patenterade MultiBeam-teknologi får du dessutom en surroundupplevelse utan like. Perfekt för dig som vill åt en djupare ljudupplevelse.

Surroundsound

Den smarta MultiBeam-teknologin ger dig riktigt fräckt surroundsound när du ser på film eller spelar spel. Detta i kombination med en förstärkare på hela 550 Watt, samt sju element i soundbaren, ger dig en kraftfull ljudupplevelse. Två av elementen är riktade åt sidorna för äkta surroundsound, medan de kvarstående fem är framåtriktade för kraftfull ljudåtergivning. Tillsammans med den härliga subbasen får du här en komplett ljudupplevelse.

Streaming

JBL Bar 5.1 kommer med inbyggt Wi-Fi och Bluetooth, och stöder dessutom Chromecast och AirPlay2. Oavsett vad för enhet du har kan du alltså snabbt och smidigt lyssna på din favoritmusik med detta hemmabiosystem. Detta går att göra vare sig du har Spotify eller någon annan musiktjänst. Detta är alltså en flexibel produkt som passar alla användare.

+ JBL MultiBeam förhöjer surroundsoundet
+ Möjliggör musikstreaming och dylikt
Inga separata surroundhögtalare

4 | LG SN9YG - Bra Prisvärde

LG SN9YG är ett prisvärt hemmabiosystem som med innovationer från branschledande Meridian levererar ljud & signalbehandling med edge-teknik i 24-bit. Meridian anlitas för exklusiva high-end ljudlösningar för bland andra Jaguar Land Rover och British Airways.

Ljudtekniker
Systemet kommer med stöd för alla de vanliga teknikerna för flerdimensionellt ljud i höjd, bredd & djup i form av t.ex DTS Digital, Dolby Atmos och DTS:X. Tillsammans med Dolby Vision & AI Sound Pro analyseras dårefter ljudet utifrån rummets beskaffenhet samt den unika källan ljudet presenteras ifrån. Modellen har här även stöd för WAV, ALAC, OGG samt FLAC upp till 192 KHz för högkvalitativ stream av musiksamlingen. Mycket tekniska termer med andra ord som i slutändan presterar riktigt bra ljud.

Övrigt
SN9YG har som brukligt numer också stöd för Google Assistant så du kan ”Hey Google” och vi röstkommandon styra funktioner. Modellen är även kompatibel med IoT & ThinQ, samt appen LG Wi-Fi Speaker där du kan justera ljudets EQ t.ex. För anslutning finns 2st HDMI att tillgå samt optisk ingång, Bluetooth och Wi-Fi.

Soundbar 300 Watt – Frontkanal x 2 – 40 Watt – Centerkanal – 40 Watt
Surround x 2 – 40 Watt . Höjdkanal x 2 – 50 Watt – Trådlös Subwoofer 220 Watt.

Sammanfattningsvis tycker vi i LG SN9YG är det bästa valet i klassen i förhållande till slanten man betalar. Användare är överlag nöjda med sina köp, den kritik som i mindre omfattning näms gäller en önskan om fetare bas.

+ Meridian Teknik
+ Trådlös Subwoofer 220 Watt
+ Dolby Atmos & Dolby Vision
+ Högupplöst 24-bit ljud
+ Google Assistant
+ 5.1.2-kanal
Inga separata surroundhögtalare

Köpguide

Är trådlösa högtalare värt pengarna i ett hemmabiosystem ?

Med trådlös funktionalitet slipper du krångla med kablar, samtidigt som du får en upplevelse som kan matcha det du får med sladd. Detta eftersom modern trådlös teknologi är otroligt bra, med extremt låg responsfördröjning. Om du har erfarenhet av äldre trådlösa system kan det kännas som ett mycket sämre alternativ, eftersom det definitivt var sant förut. Men inte längre. Testa dig på moderna trådlösa högtalare och hör skillnaden för dig själv! Man kan alltså säga att det är värt att investera lite extra pengar i en trådlös variant.

Hur sparar jag på utrymme i vardagsrummet med ett hemmabiosystem ?

För dig som har ont om utrymme, exempelvis om du bor i lägenhet, kan installationen av ett hemmabiosystem vara rätt jobbigt. Det är just därför som vi valt ut produkter som går att montera på väggen. Genom att montera ditt hemmabiosystem på väggen slipper du ta upp värdefullt golvutrymme i vardagsrummet, och får därmed plats med det viktiga i ditt liv. Väggmontering innebär dessutom en mycket snyggare installation, eftersom du slipper se långa kablar sträcka sig ut under TV:n. Om du redan monterat din TV-apparat på väggen går det smidigt att installera ditt hemmabiosystem precis under. Externa högtalare är vanligtvis mindre, och går att placera runt soffan och dylikt.

Räcker det med endast en soundbar i hemmabiosystemet ?

Moderna soundbars erbjuder dig en hel del prestanda till pengarna. De har vanligtvis inbyggd subwoofer, flera element samt diskant. Det ger dig en fullständig ljudupplevelse utan några riktiga kompromisser, trots det kompakta formatet. Med enbart en soundbar måste du dock nöja dig med ett virtuellt surroundsound. Teknologin för detta har avancerats rätt mycket under de senaste åren, varför detta definitivt kan vara ett lämpligt alternativ. För dig som vill åt äkta surroundsound rekommenderas dock fortfarande externa högtalare.

Vilket märke är bäst vid köp av hemmabiosystem ?

Det märke som är bäst varierar en del beroende på din budget samt lanseringsåret för produkten. Det råder kraftig konkurrens i ljudvärlden idag, med företag som ständigt pressar priserna och levererar kraftigare och bättre hemmabiosystem. Samsung har lyckats utveckla flera riktigt bra och prisvärda högtalare på senare tid, och det blev just en produkt från Samsung som blev bäst här hos Produkttestarna. För dig som redan har flera produkter från Samsung, exempelvis en mobiltelefon, kan högtalare från Samsung passa bra.

Ytterligare funktioner att hålla utkik efter

Om du inte hängt med i utvecklingen av hemmabiosystem de senaste åren, finns det nog en del avancerad funktionalitet i moderna högtalare som du inte är särskilt bekant med. Exempelvis:

• Automatisk ljudkalibrering. Med automatisk ljudkalibrering optimerar högtalarna ljudet för just ditt specifika rum. Det ger dig ett bättre surroundsound och bättre ljudupplevelse generellt.
• Möjlighet till streaming. Med exempelvis Chromecast kan du streama musik och annat ljud direkt till dina högtalare, som i sin tur förstås är kopplade till ditt Wi-Fi. Vill du skicka information direkt från mobilen eller datorn, går självklart Bluetooth alldeles utmärkt.
• Virtuellt surroundsound. Om du inte har plats med flera högtalare runt rummet för äkta surroundsound, kan virtuellt surroundsound vara lösningen. Teknologin för detta är numera mycket mer avancerad, och fungerar riktigt bra.

Optimal installation av hemmabiosystem

Innan du köper in ditt nya hemmabiosystem, är det viktigt att du tittar noga på rummet du kommer placera systemet i. Större rum behöver självklart mer kraft för ett fylligare ljud, medan mindre rum inte kräver lika mycket för i princip samma upplevelse. Om du har ont om utrymme i rummet, är det värt att fundera över väggmontering, alternativt en soundbar. Med en soundbar kan du spara rejält med plats i rummet.

Om du är en riktig audiophile, vill du även fundera över akustiken i ditt rum. Se till att hålla rummet rätt tomt framför högtalarna, med mycket utrymme i mitten. Det gör ljudet en hel del bättre!

Lycka till att hitta ett Surroundsystem att trivas med!

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

Relaterade artiklar