Robotgräsklippare bäst i test 2023

Robotgräsklipparen som blir bäst i test 2023 är Robomow RK1000, en stabil modell som är säker och pålitlig. En robotgräsklippare är uppenbart till stor hjälp i trädgården då du slipper gå fram och tillbaka med den manuella varianten halva semestern. Se gärna vidare för mer info om alla vinnare och våra tips inför ditt köp.

Budget

Robotgräsklippare Einhell Freelexo 600 BT

Einhell Freelexo

Pris vs Kapacitet

Produkterna har utvärderats på:

Användarbetyg

Användarvänlighet

Funktioner

Prisvärde

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

  • Storlek: Storleken på gräsmattan avgör vilken storlek din robotgräsklippare behöver ha. Större modeller är dyrare men har mer kapacitet och eventuellt funktioner.
  • Klipphöjd: Avgör min- och maxhöjden bladen kan ställas in på. Brantare sluttningar och ojämnheter kräver större maxhöjd.
  • Batteri: Batteritiden avgör hur länge robotgräsklipparen kan användas. Större gräsmattor kräver större batteri för att hela ska hinnas med. När batteriet börjar ta slut eller när klippningen är klar åker gräsklipparen tillbaka till sin laddstation.
  • Kapacitet: Hur snabb robotgräsklipparen är beror på en mängd faktorer. Klippbredden är den mest uppenbara. Klipphöjden kan vara viktig beroende på hur gräsmattan är uppbyggd. Antal knivar och deras livslängd är också avgörande för klippkapaciteten.
  • App: Vissa modeller har en app som du kan använda för att ändra inställningar. Vissa kan styras via wifi. Andra kräver Bluetooth-anslutning då man måste vara nära robotgräsklipparen.
Bäst i test 2023
Robotgräsklippare bäst i test 2023 - Robomow RK1000

Robomow RK1000 – Bäst i test

Klarar 45% lutningar

Genomgående bra prestanda

Rek. maxyta: 1 000 m²

Klippbredd: 21 cm

Klipphöjd: 20–100 mm

Batteritid: 50–60 min

Ljudnivå: 60 dB

Robomow RK1000 är en kompetent robotgräsklippare med ett högt prisvärde i förhållande till sin kapacitet och blir alltså vårt tips som bästa robotgräsklippare 2023. RK1000 är en populär klippare som pålitligt sköter gräsklippningen så att du kan ägna dig åt annat.

Klarar enkelt lutningar

Robotgräsklipparen tar sig smidigt fram genom hinder och trånga passager med hjälp av ett smart navigationssystem. Robomow  har en rekommenderad maxyta på upp till hela 1000 m². Faktorer som gräsets höjd, täthet och lutning kan påverka prestandan men denna robotgräsklippare är designad för att klara av en lutning på upp till fina 45%.

Detta gör uppenbart Robomow till ett bra alternativ som robotgräsklippare för husägare som bor i kuperade områden. Den kraftfulla motorn gör att den klarar av att hantera hinder vid kuperad terräng som många robotgräsklippare har problem med.

Smidig touchscreen

RK1000 har en snygg högupplöst pekskärmspanel som ger användaren en klar och tydlig överblick över gräsklipparens funktioner. Det enkla systemet gör att du kan instruera hur den ska arbeta med bara några få tryckningar på skärmen.

Bred klippbredd

Klippbredden på 21 cm är stort för en robotgräsklippare i den här storleks- och prisklassen. Det gör att den också blir klar med klippningen snabbare, eftersom den täcker en större yta. Maxklipphöjden är också hög med sina 100 mm. Att ha en högre klipphöjd är bra när gräset vuxit sig högt och vid kuperad terräng. Vårt val som bästa robotgräsklippare 2023.

Premium
Robotgräsklippare Bäst i test 2023 Premium  - Husqvarna Automower 430X

Husqvarna Automower 430X

Appstyrning

Tre ledade knivblad

Rek. maxyta: 3 200 m²

Klippbredd: 24 cm

Klipphöjd: 20–60 mm

Batteritid: 145 min

Ljudnivå: 56 dB

Automower är en avancerad robotgräsklippare och blir vårt tips som bäst i test 2023 i den högre premiumprisklassen. En smartare och mer futuristisk hjälpreda får du leta efter. Smidiga funktioner med ett stabilt batteri och möjlighet att slippa begränsningskabel gör denna maskin till vårt premiumval.

Robotgräsklippare på lyx-nivå

Tekniskt sett är väl alla robotgräsklippare lyxprylar som underlättar i vardagen, men Husqvarna Automower 430X NERA tar det ändå till nya nivåer. Den avancerade gräsklipparen undviker enkelt hinder och klarar sluttningar med upp till 50% lutning.

Fungerar utan begränsningskabel

Med plug–in-kitet EPOS slipper du dessutom gräva ner en begräsningskabel. Skapa istället virtuella gränser med hjälp av GPS-system direkt i din mobil. EPOS måste dock köpas till separat. Smakar det så kostar det, förutom baspriset för gräsklipparen så får du lägga till ytterligare cirka 40% på priset för att få med EPOS.

Vädertimer

430X har en vädertimer som känner av när gräsmattan växer snabbare. Detta får den att maximera klipptiden när gräset växer som mest. När det är torrt och mot slutet av säsongen klipper roboten inte lika ofta och länge. Det gör att både gräsmattan och robotgräsklipparen inte slits ut lika mycket.

Budget
Robotgräsklippare Einhell Freelexo 600 BT

Einhell Freelexo

Pris

Stöldskydd med pinkod och larm

Rek. maxyta: 600 m²

Klippbredd: 18 cm

Klipphöjd: 20–60 mm

Ljudnivå: 60 dB

Freelexo är robotgräsklipparen för den som helt enkelt vill ha en billig men välfungerande modell till sin lilla trädgård. Den har de flesta funktioner man förväntar av en robotgräsklippare 2023 inklusive en Bluetooth-styrd app.

Smidig och billig robotgräsklippare

Freelexo sköter sitt jobb på ett bra sätt, varken mer eller mindre. Den tar sig fram genom hinder förvånansvärt bra för en modell i sin prisklass. Gräsklipparen ingår i Power X-Change-familjen från Einhell så har du flera enheter från serien kan batteriet användas i dem alla.

Appstyrning

Du kan enkelt styra och ändra inställningar här via en bluetooth app men roboten kan även manövreras manuellt via displayen på gräsklipparens ovansida. Programmera enkelt in schemat du vill att gräsklipparen ska följa.

Multizonsklippning

Ställ Freelexo i läget multizonsklippning om du har en mer komplex trädgård med oregelbundna former. Det gör det lättare för gräsklipparen att hitta sig fram efter att du ställt in den. Stöt-, lutnings- och lyftsensorer gör att den själv kan upptäcka vissa hinder och om den ändå skulle stöta på patrull så att du behöver hjälpa till har den ett smidigt handtag baktill.

Budget
Robotgräsklippare bäst i test 2023 Budget - Lyfco E1200

Lyfco E1200

Pris

Kapacitet & Klippteknik

Rek. maxyta: 800 m²

Klippbredd: 18 cm

Klipphöjd: 25 – 55mm

Batteritid: 60 min

Ljudnivå: 60 dB

Lyfco E1200 är robotgräsklipparen som kommer med en liten prislapp och stor kapacitet. Med vårt tips som robotgräsklippare bäst i test i den lägre prisklassen hålls gräsmattor välklippta under robotens arbete på upp till 800 m² via klippzoner och dina val av anpassad kantklippning.

Klipptekniken är här av den högre klassen där gräset faktiskt skärs av till skillnad från flertalet av andra modeller där gräset slås av – resultatet blir i slutändan en betydligt jämnare klippt gräsmatta – precis som vi vill ha det.

Funktioner & Finesser

De vanligaste funktionerna styrs via en tydlig panel med 3 knappar: Start, Stopp samt uppmaning att rulla hem till ladd-stationen. För att anpassa specifika önskemål om utvalda klippzoner, typ av kantklippning osv används den svenskspråkiga appen för iOS & Android.

Fullt uppladdad har vi här kapacitet nog för 60 minuters kontinuerlig klipptid – är man innehavare av tomt modell större finns här en fiffig lösning då man via appen kan välja en klipptid på tex 3 timmar. Efter att en timme avverkats återgår robotgräsklipper till sin station och gör vad den ska varefter roboten fullt laddad återgår till punkten där den avslutat för att fortsätta klippningen. Praktisk säger vi.

Anpassa

Fler möjligheter att anpassa klipparens arbetstid är t.ex. utefter veckodag och klockslag med individuell anpassning utifrån 5 olika klippzoner och för var zon förvald klippteknik.

Tycker man som vi att ovanstående känns som ett intressant val för att hålla gräsmattan snygg via telefon i hängmatta / kaffebord så ta en titt hos produktens återförsäljare.

100 meter kabel, 100 märlor, 10 skarvkopplingar till avgränsningskabel, tre extra klippblad samt nätadapter och laddstation ingår i köpet.

AI-Teknik
Robotgräsklippare Gardena Sileno City 500

Gardena Sileno City 500

Appstyrning

Bra för mindre gräsmattor

Rek. maxyta: 500 m²

Klippbredd: 16 cm

Klipphöjd: 25–50 mm

Batteritid: 50–60 min

Ljudnivå: 57 dB

Gardena Sileno City 500 är kanske inte den storleksmässigt mest imponerande robotgräsklipparen i segmentet – Men det är en snyggt utformad och smidig liten robotgräsklippare Gardena utvecklat med avancerad Ai-teknik innanför huven.

Sileno City 500 passar utmärkt till trädgårdar som mäter upp till 500 kvadratmeter där den sköter sitt jobb utan någon större ljudpåverkan medans gräsklippning utförs på tomter med lutning på upp till fina 35%.

App för enklare inställning

Ställ in instruktioner för Gardena Sileno City 500 med hjälp av Gardena-appen. Där kan du ställa in storlek på gräsmattan, när du vill att den ska klippa och önskad starttid. Appen hjälper till och guidar första gången man ställer in den. Roboten lägger själv upp ett schema och startar smidigt klippningen. Appen använder sig av Bluetooth och fungerar från upp till 10 meters avstånd.

Bra navigation vid kort gräs

Robotgräsklipparen navigerar sig igenom trånga utrymmen och hittar bra i trädgården – så länge det hålls kortklippt. Om det har växt sig 10–15 cm har den betydligt svårare att hitta hem och riskerar att fastna tills batteriet dör. Men så länge gräset hålls kort innan den börjar och den får sköta sitt jobb regelbundet så är det sällan några problem.

Köpguide

En robotgräsklippare gör att du slipper slita med att klippa gräset själv. Tänk på det här när du väljer din robotgräsklippare.

Vanliga frågor och svar

En begränsningskabel används av de flesta robotgräsklipparna på marknaden idag. Kabeln ”talar om” för gräsklipparen vilket område den ska arbeta inom. Kabeln kan antingen grävas ner under jorden direkt alternativt slås fast på ytan med hjälp av kabelspik. Då tar den sig ner under gräsytan ändå efter några veckor om allt går som det ska.

En guidekabel är egentligen samma sak som begränsningskabeln, men fungerar som en signalväg för att hjälpa en robotgräsklippare att hitta tillbaka till laddstationen när den behöver laddas eller när klippningen är klar. Guidekabeln kan också användas för att hjälpa robotgräsklipparen att hitta avlägsna områden som ska klippas i trädgården. En guidekabel är inget krav, men utan den kan det ta tid för gräsklipparen att hitta tillbaka till laddaren. Då riskerar batteriet att ta slut under tiden. 

Robotgräsklippare har vanligtvis en batteritid designad för att hinna med att klippa den rekommenderade maxytan. När de är klara med sin uppgift åker de tillbaka till sin laddstation och laddar upp igen. När allt funkar som det ska behöver du alltså inte tänka på att ladda den manuellt. Har den fått slut på batteri innan den hann fram får du helt enkelt bära ”hem” den och sätta den i laddstationen.

Robotgräsklippare kan kategoriseras baserat på den rekommenderade ytan som de är bäst lämpade för att klippa. För trädgårdar som är större än 2 000 kvadratmeter behövs en robotgräsklippare med största möjliga klippbredd, rejäla klippblad och maximal batteritid. Robotgräsklippare som är utformade för medelstora ytor från 1 000 till 2 000 kvadratmeter har en lång batteritid och klarar sluttningar och ojämn terräng. Mindre modeller fungerar bäst för ytor på upp till 600 kvadratmeter och är designade för att vara smidiga och smarta nog att klara av trånga och smala utrymmen. 

Tänk på att det som anges som maximal storlek på gräsmattan ibland överdrivs eller avser absolut optimala förhållanden. Robotgräsklippares batterier blir sämre med tiden precis som alla andra batterier. Är din trädgård precis vid den övre rekommenderade gränsen kan det alltså vara klokt att investera i en gräsklippare som är en storlek större.

Smådjur och barn kan vara en påverkande faktor när du väljer robotgräsklippare och när du kör den. Om du har ett litet barn som kan bli nyfiket och lyfta upp gräsklipparen rekommenderar vi starkt att du skaffar en som stannar automatiskt när den lyfts upp. Hundar och katter håller sig oftast på avstånd, men detta kan såklart inte garanteras. Var alltså uppmärksam eller låt helst bli att köra den alls när djuren är ute. Det förekommer också att igelkottar blir överkörda av robotgräsklippare. Låt den gärna vila under natten för att undvika den risken.

Robotgräsklippare är olika bra på att hitta detaljer i trädgårdens utformning. Har din trädgård många möbler, prylar, passager och trånga utrymmen är det en fördel med en gräsklippare med bra sensorer och som kan röra sig smidigt. Guideslingan kan vara till stor hjälp för att den ska hitta rätt och klippa allt ordentligt om den lagts ut på rätt sätt.

Låt gärna robotgräsklipparen vila minst två dagar i veckan. Detta leder till en friskare gräsmatta då gräset får tid att återhämta sig. Även gräsklipparen kan få en längre livslängd på det här sättet.

Hur länge du kan använda din robotgräsklippare beror delvis på hur du tar hand om den. Se till att hålla den ren. Byt ut bladen om de blivit slöa. Inför vintern är det bra att tvätta rent gräsklipparen ordentligt. Förvara den gärna i rumstemperatur under vintern för att spara på batteriet. Ladda den fullt och stäng av den helt innan förvaring. Vissa modeller kan lämnas in för service och uppdatering av mjukvara.

Beroende på hur bred gräsklipparen är används olika klippblad. Justera höjden på bladen efter din gräsmatta. Vid en helt plan gräsmatta kan du prova dig fram och helt enkelt ställa in den enligt hur lågt du vill ha gräset klippt. En högre maxhöjd är bra att tänka på vid köpet om man har en gräsmatta med ojämnheter och sluttningar, då det är bäst att ställa den på en högre höjd.