Bluetooth högtalare bäst i test

Bäst i test

Bästa bluetooth högtalare 2022

JBL Boombox 2

5/5

Premium

Bästa Bluetooth högtalare 2021

Sonos Move

5/5

Prisvärd

Bästa bluetooth högtalare 2022

JBL Charge 5

4.5/5

Liten

Bästa bluetooth högtalare 2021

JBL Flip 5

4.5/5

Vilken är den bästa bluetooth-högtalaren 2022?

JBL Boombox 2 blir utsedd till bästa bluetooth-högtalaren 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Högtalarna har utvärderats på:

Uppdaterad 6 september, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | JBL Boombox 2 - Bäst i test

JBL Boombox 2 har mycket bra ljudkvalitet och bas med sina stadiga 2x40W. Med ljudkvaliteten, batteritiden och handtaget för enkel mobilitet i åtanke så blir JBL Boombox 2 bäst i test. 

Boombox användare är nöjda och även recensenter lämnar goda ord till JBL Boombox 2. på de större bransch sidorna nickar belåtet. Så ska vi börja med sammanfattningen så gäller här: Rejält med tryck, tung bas om man så önskar och ett batteri som spelar dygnet runt – i 24 imponerande timmar.

Boombox gör bäst ifrån sej, vilket namnet antyder – när basen trycks upp tillsammans med volymen. Högtalarens ljudbild alltså bas-prio men även de högre frekvenserna gör bra ifrån sej medans mellanregistret är lite skuffat åt sidan. Bestyckningen är 2 x  4″ bashögtalare och 2 x 0.79″ diskanthögtalare.

Men det är inte bara det tunga ljudet som ger höga poäng, JBL har på något sätt lyckats skicka med batteri nog att driva denna, ändock relativt stora modell, i hela 24h på en laddning, toppklass kort och gott.

Den som letar efter en bluetooth högtalare som kan leverera bra tryck med fet bas under lång tid tycker vi ska kolla in JBL Boombox.

Produktöversikt

2 | Sonos Move - Premium

  • Stöd för NFC
  • Mobilapp
  • Powerbank funktion
  • Batteritid: 24 h
  • Laddningstid: 6,5 h.

Sonos Move. Sonos och kvalité är synonyma när det kommer till högtalare. Många har väntat på en portabel bluetooth högtalare med batterifunktion från företaget och nu är finns den alltså på butikshyllorna.

Med Move tar här Sonos steget in i  segmentet mobila bluetooth högtalare med den pondus man förväntat sig. Ljud och byggkvalité är i kategorins  toppklass, med två digitala klass-D förstärkare synkade med en mid-woofer + en nedåtriktad diskant klår ingen i prisklassen Sonos Move på fingrarna.

Move kommer med både wifi , bluetooth och AirPlay 2 samt ett massivt stöd för streamtjänster. Röststyrning stöds via Amazon Alexa, Apple Siri och Google Assistant (endast wifi). Modellen kan även självklart parkopplas till andra befintliga Sonos högtalare.

Som high-end produkt finns självklart även exklusiva funktioner tom t.ex smarta – Trueplay. Tekniken kalibrerar här högtalaren automatisk för bästa ljud utifrån vad som spelas och aktuell omgivning med hjälp av de inbyggda mikrofonerna – även i realtid under förflyttning ! (endast wifi).

För utflykten är Move även här med sina 3 kg storebror till de flesta andra i kategorin, vilket kan vara värt att tänka på i sammanhanget. Batteritiden är upp till acceptabla 11 h och vad väder & vind gäller är produkten IP56-klassificerad, ett gott skydd med andra ord.

Att ladda upp från tom till full tank tar 6,5h, så man får alltså planera lite. Via de 2 usb portarna placerade på baksidan kan du även ladda (powerbank-funktion) upp andra enheter.

Sammantaget är Sonos Move en bluetooth högtalare i premium-klassen i ett segment som annars tyvärr ofta lovar mer än vad som levereras. Men smakar det så kostar det ofta och så även här. Med en aktuell prislapp kring 4.500 kr är modellen ett toppval med ett topp-pris. Veni vidi vici.

3 | JBL Charge 5 - Prisvärd

Charge Uppgraderar

JBL Charge 5. Storsäljaren Charge har så landat med den nya uppgraderade version 5. Mycket är sej likt och varför ända på ett vinnande koncept ? Nåväl – det finns avgörande skillnader förutom en bredare prislapp.

Den största förändringen ligger i att man med Charge 5 har vässat ljudbilden med en dedikerad 20 mm doom tweeter vilket ger ett bredare och behagligare sound. Uteffekten har också ökats till 40W vs 30W för 4:an.

Tycker man version 4 spelar bra (vilket den gör), så får man här ännu ett snäpp bättre ljud & mer kraft kort o gott. JBL har också uppgraderat Bluetooth från version 4.2 till 5.1 vilket ger en mindre förbättring av mottagning. IPX-klassen som värderar hur pass tålig produkten är mot vatten & damm är även den något högre här.

För par-koppling av fler enheter använder sej nya modellen av senaste tekniken PartyBoost medans version 4 har JBL connect. Fördelen med den nya tekniken ligger främst med stabilare anslutningar via bluetooth 5.1 då fler högtalare är uppkopplade. Teknikerna är inte kompatibla med varandra vilket kan vara bra att veta.

Uppskattar man att kunna köra via sladd till sin högtalare så ska man här veta att JBL valt att ta bord AUX-ingången på den nya modellen av Charge. Ljudspecialisterna på rtings.com ger efter en djuplodande runda i labbet jämförelsevärdet 6.3 mot 5,7 till den nya modellens fördel. 

4 | JBL Flip 5 - Portabel bluetooth högtalare

JBL Flip 5 är en till storleken mindre bluetooth högtalare med en vikt på bara 0.54 kg, en klar fördel när det handlar om att plocka med sig på utflykter t.ex. Ljudet denna lilla högtalare levererar är likväl riktigt bra och kombinationen mellan modellens smidighet och ljudkvalité har gjort Flip till en storsäljare världen över.

Denna version nr. 5 levererar 20 W jämfört med tidigare modells 16 w,  bas och midrange har vässats ytterligare, en liten uppgradering av batteriet har gjorts så enheten laddar batteriet ca 1 timme snabbare. En annan nyhet är att 5:an faktiskt flyter om den skulle råka tappas i vattnet.

På minuskontot noterar vi att denna version av Flip inte längre kommer med varken AUX-ingång eller inbyggd mikrofon.

Letar man efter en ultraportabel bluetooth högtalare med prisklassens bästa ljud så finns Flip 5 i 11 olika färger att välja på.

5 | Denver Partyhögtalare - Prisvärt & RGB

Denvers Partyhögtalare. Stora pjäser till liten peng ? Om det är vad som står på menyn finns dessa släpbara bluetooth högtalare att hämta hem. Hjul och utdragbart handtag får du med på köpet på den mindre modellen.

Bluetooth högtalarna från Denver kommer med uppladdningsbara batterier som presterar 4 respektive  2 timmars musikspelande enligt specifikationerna. Bra prestanda för modeller av dessa storlek. Förutom bluetooth fungerar det att spela upp även via aux 3,5″ och USB-minne. 

8 W bjuds att lyssna till via ett 8″ baselement & en 1″ diskant på den mindre modellen TSP-120. Den större BPS-350NR kommer hem med 35W och dubbla 6,5”-basar & en 2”-diskant. 

Här finns även en trevlig inbyggd RGB-belysning som stämningshöjare. Måtten på TSP-120 stannar på 25,6x21x43 cm med en matchvikt på 2,8 kg. För BPS-350NR gäller måtten 25x24x59,5 cm & 5,35 kg.

Med tanke på pris vs specifikationer blir dessa bluetooth högtalare våra val i klassen mest kul för pengarna.

Modellerna är många liksom tillverkare och prisnivåer. En bra utgångspunkt innan köp är såklart att fundera på vart bluetooth högtalaren främst ska användas. Är det för hemmabruk är kanske en lite större modell inte något problem, utan snarare en fördel. Är den tänk att även tas med ut i parken, semesterresan eller grannens trädgård kan det vara bökigt att ta med sej en större 5 kg:s pjäs såklart.

I vår genomgång ovan finns därför de modeller vi anser mest köpvärda efter hur de är tänkta att användas.

Tumregeln att en större högtalare har större förutsättningar att ljuda bättre och högre en liten är ett faktum. Ett annat faktum är också att även en liten bluetooth högtalare kan låta utmärkt bra men inte leverera samma kraft som den större. Här gäller det att kompromissa mellan hur högt man vill kunna spela och hur tungt man önskar bära.

Ljudkvalitén på bluetooth-högtalare skiljer sig självklart åt, där både storleken och de komponenter produkten har är avgörande. Ljudkvalité är självklart ett mätbart begrepp, men i verkligheten tycker många av oss lite olika. Vissa av oss vill att basen ska ha prio medans stråkkvartettens förespråkare vill ha en mer samlad ljudbild.

Forskningen säger dock att ljud med jämna svängningar är behagliga för örat att lyssna på medans ojämna svängningar uppfattas som oljud. Modellerna vi gått igenom ger alla riktigt bra ljud i alla register utifrån storlek / prislapp och levererar enbart jämna svängningar såklart!

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 9

Relaterade tester