43 Tum TV bäst i test 2024

Samsung QLED TQ43Q60C blir valet som 43 Tum TV bäst i test 2024. Nedan hittas info om testvinnarna med tips inför ditt val.

43″ Tv Bäst i Test

43 tum tv bäst i test 2024 - Samsung TQ43Q60C

Samsung TQ43Q60C

Mycket bra bild & färgåtergivning

Premium

43" Tv Bäst i Test 2024 Premium - LG OLED42C3

LG OLED42C3

Bäst bild

Budget

Bästa 43 tum Tv 2024 Budget - Samsung UE43CU7172

Samsung UE43CU7172

Prisvärd

Produkterna har utvärderats på:

Prisvärde

Tekniker

Funktioner

Omdömen

Testets betyg:
()

Av Bo Jonsson

  • För Film: Ser du mycket serier/film – satsa på en QLED.
  • Funktioner: Betala inte för funktioner du inte kommer använda.
  • Gaming: Vill du kunna spela på TV:n? Säkerställ att det finns game-mode
43″ Bäst i test 2024
43 tum tv bäst i test 2024 - Samsung TQ43Q60C

Samsung TQ43Q60C

Mycket bra bild & färgåtergivning

Höga användarbetyg

Upplösning: 4K Ultra HD

Teknik: QLED

HDR: Quantum HDR

Ljud: Dolby Digital 5.1

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: Tizen OS

43 Tum TV bäst i test 2024

Bästa 43 tum tv 2024 blir modellen i Qleds instegsklass via ett synnerligen bra prisläge vs prestanda – Samsung TQ43Q60C. Om du vill lyfta din tv-upplevelse så behövs det bra kontrast och färg – och det står verkligen denna QLED panel för. Här presteras hela en miljard färger via en utmärkt QLED panel.

En annan bonus när det gäller färgåtergivningen är att skärmen är lika bra att se på oavsett vilken vinkel du tittar från. Perfekt om ni har en stor familj där alla sitter samlade i hörnsoffan. Tv:n använder sig av speciell bakbelysningsteknik som bidrar till ett större djup och bättre kontraster.

Slimmad 43″ design med ambient mode

För den som fokuserar på detaljer är det värdefullt att tv:n smälter in bra med ens inredning.  Om du vill undvika en stor svart yta i vardagsrummet som förstör känslan kan du välja att använda dig av ambient mode, där du kan presentera dina egna foton. Du kan också välja att visa kollage eller bildspel.

Detta påminner lite om Samsungs The Frame-tv, där man kan välja att visa bilder som matchar interiören. 

Smidig att använda

Oavsett om du vill titta på vanliga tv-program, streama eller använda appar till något så styrs allt med Samsungs smidiga One Remote Control. Perfekt om du som vi är trött på att ha minst tre olika fjärrkontroller som tar plats på soffbordet.

Denna 43″ tv är också ett bra val om du jobbar hemifrån, eftersom det är lätt att koppla upp datorn mot den.

Smarta funktioner

En trevlig funktion är att om du vill spegla din mobils skärm på tv:n så kan du gå fram till tv:n och hålla din mobil mot den. Suveränt om du vill visa dina kompisar en video du har filmat till exempel.

Man kan också ställa in så att man ser två bilder på samma skärm. Du kanske exempelvis vill kolla på din favoritserie samtidigt som du tränar till en Youtubevideo, och då kan du ha de båda bilderna bredvid varandra. När det kommer till att spela på tv:n via konsol finns ett dedikerat HGiG-läge där panelen anpassar hdr-material från spelen utifrån tv:s specifikationer för bästa gameupplevelse.

Tv:n är en sann smart-tv och kan fungera som basen för ditt smarta hem. Från soffan kan du kolla vad som finns i kylskåpet, styra robotdammsugaren eller ändra belysningen, beroende på vilka kompatibla IoT-enheter du har där hemma.

Sammanfattning

TQ43Q60C ger dig allt och lite till som man kan förvänta sig av en 43 tum tv i denna prisklass. Du får fantastiska QLED-färger, hela en miljard olika nyanser och smarta funktioner som exempelvis delad skärm och möjlighet att spegla din mobil. Vårt val av prisvärd Qled 43 tum TV 2024. 

Premium
43" Tv Bäst i Test 2024 Premium - LG OLED42C3

LG OLED42C3 Evo

4K 120Hz Gaming, NVIDIA G-Sync

Dynamic Tone Mapping Pro

Upplösning: 4K Ultra HD

Teknik: Oled

HDR: HDR 10 Pro, Dolby Vision IQ

Ljud: Dolby Atmos, Down-firing högtalare

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: webOS 23

43 Tum TV bäst i test 2024 – Premium

LG:s C modeller har tagit ett fast grepp som Oled kungen på den svenska marknaden, här i form av C3 seriens 42 tum variant. Att  LG valt att uppdatera även denna mindre modell ur företagets premiumval är glädjande.

Speciellt goda nyheter för de som önskar en lite mindre panel, men med den absolut senaste tekniska utvecklingen innanför huven.

Nya Tv-tekniker

α9 Gen 6 AI 4K är namnet på LG:s nyutvecklade AI-processor och dirigent för att lysa upp denna Oled panel men toppkapacitet i form av t ex purfärska Dynamic Tone Mapping Pro. Här delas denna 42 tums panel upp i makalösa 5000 kvadrater som individuellt optimeras för maximal kvalitet vid HDR.

Varje enskild pixel styrs även individuellt via svärta, kontrast och färg oavsett ljusförhållanden i realtid. Att vi här har en panel i yppersta klass råder ingen tvekan om med andra ord.

Mer Tv Godis

Här finns Cinematic Dolby Atmos & Vision, Ultimate Gaming-FreeSync & G-Sync, en ny Brightness Booster teknik och möjligheten att virtuellt mixa upp 2-kanal till 7.1.2-surroundljud med sina down-firing högtalare samt mängder av andra high-end tekniker, men vi stannar där. En tv i absolut framkant kan vi kort konstatera.

Vän av ordning undrar då varför C3:an inte kniper första platsen i vår marknadsundersökning? Svaret är prislappen som även den är för finsmakare.

Oled vs Qled

Förenklat kan man säga att Qled är ljusstarkare och producerar därför en bättre bildupplevelse där förhållanden i rummet man avnjuter sin tv-bild är ljust, upplyst och med solglimt osv. Oled däremot hanterar svärta bättre och kan leverera denna tydligare och på ett överägset sätt jämfört med andra tekniker när rummet är mörkt.

Man brukar säga att Oled är det givna valet för filmentusiaster där produktionen är fullmatad med avancerad ljussättning medans Qled är mera allround. För oss mer vanliga entusiaster som vill ha en riktigt bra tv är naturligtvis bägge teknikera helt fantastiska paneler att titta på. Säkert toppval på dagens marknad i 43-ish klassen.

Budget
Bästa 43 tum Tv 2024 Budget - Samsung UE43CU7172

Samsung UE43CU7172

Pris

Upplösning: 4K UHD

Teknik: LCD/LED

HDR: HLG, HDR10+

Ljud: Dolby Digital Plus

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: Tizen OS

Bästa 43 Tum TV 2024 – Budget

Samsung Samsung UE43CU7172 är en 4K UHD TV med bra specifikationer sett till sitt prisläge instegsklassen. Modellens Crystal 4K-Processor gör ett gott arbete tillsammans med Crystal Display tekniken för att optimera bildupplevelsen. Färg, kontrast och hanteringen av att precisera ljusa & mörka områden i HDR-material ges bra betyg av användare.

Ljudet som produceras av dessa ultratunna 43 tum paneler brukar ofta nämnas som den svaga punkten men här är faktiskt användare nöjda och rekommenderar överlag modellen generellt.

Spegla Mobilen

Vidrör lätt din TV med mobilen så speglas innehållet från mobilen automatiskt på din tv-panel, lättare blir det knappast att titta på sina videoklipp, bilder eller kanske streama annat innehåll.

Förinställda lägen

Modellen kommer med 4 olika lägen som anpassats för att ge bäst upplevelse beroende på vad du för tillfället vill använda panelen till.

Här finns Filmläge , Naturligt läge, Auto Game Mode – Läge med låg ingångslatens för att optimera när en spel-konsol kopplas in  samt ett Filmskaparläge som ska återge mer exakt hur filmproducenten tänkt sej att filmen ska återges utan några anpassningar av tv-producenternas tekniker.

Denna 43-tum smart tv kommer med Samsungs utmärkta och lättanvända Tizen OS för enkel tillgång till en mängd appar som Netflix, svt play, spel med mera.

Sammanfattning

Här är en populär 43 tum tv som kommer med ett riktigt bra pris, bra bild & uppskattad ljudåtergivning samt nöjda köpare. 

Premium
Tv 43 tum Premium - Samsung The Frame

Samsung The Frame

Quantum 4K

Extraordinär galleri-funktion

Upplösning: 4K UHD (2160p)

Teknik: QLED

HDR: Dolby Vision, Quantum HDR

Ljud: Dolby Atmos

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: Tizen OS

Samsungs The Frame är en kritiker rosad 4K QLED-TV i 43-tum klassens finrum. Här huserar både Dolby Atmos & Vision tillsammans med Qled teknik och modellens unika taveldesign med möjlighet att visa ca 1600 av konstens mästerverk + egna kompositioner som stillbild eller i serie. En tv med det lilla extra onekligen.

Qled Quantum 4K

Förutom den speciella gallerifunktionen är The Frame självklart en Tv i segmentets toppskikt och när det handlar om att presentera bildkvalitet står sej panelen rakryggad mot klassens toppval. Med sin Quantum 4K processor i ryggen levereras 4K Qled skärmen kraft nog för stabil HDR upplevelse irl och inte bara som specifikation, något som tyvärr är fallet med flertalet enklare modeller.

The Frame 43 Tum

43″ formatet är med sina unika egenskaper ofta ett aktivt konsument val där man uppskattar design och galleriförmåga och samtidigt får bonusen av tv-teknikens senaste landvinningar – en utmärkt 43 tums tv med mycket höga omdömen av såväl både branschmedia och användare kort o gott.

Hög mellanklass
Sony KD-43X75WL

Sony Bravia KD43X75WL

Hdmi 2.1 – 4K/120

Inbyggd Chromecast

Upplösning: 4K Ultra HD

Teknik: Triluminos Pro 4K Direct LED

HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG

Ljud: Dolby Atmos, XR Surround Sound

Anslut: HDMI 2.1, Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: Google TV

Sony Bravia KD43X är ett av få riktigt bra Tv val i 43 tum klassen och bara snäppet under marknadens premium modeller för tv-paneler  under 55″– En alldeles utmärkt Triluminos Pro 4K Direct LED är här tillsammans med den välbeprövade 4K HDR X1 processorn en garant för superb bildkvalitet med hög ljusstyrka.

Funktioner

KD43X75WL är årets Sony 43″ i den finare klassen med egenskaper och tekniker som både Motionflow XR för att precist hantera panelens bakgrundsbelysning och Image Blur Reduction som gör KD43X till ett intressant val för de med höga krav på både bildkvalitet och prislapp.

Som 43″ Tv i den finare klassen hittar vi här Sonys Triluminos panel i Pro versionen med en optimerad färgbredd och en uppdateringsfrekvens på fina 100 Hz. Med egenskaper som dessa i 4K miljö på en i tv-sammanhang mindre yta ges en täthet och bildåtergivning i den högre skolan.

Tekniker

För att hantera äldre material som HD skalas dessa upp till en kvalitet som närmar sej 4K för att ge nytt liv åt lite äldre produktioner. Här finns även generella topptekniker som Dolby Vision & Dolby Atmos, avancerade funktioner för gaming med Hdmi 2.1 4K/120Hz via stöd för ALLM, VRR och HFR.

Dynamisk justering av kontrast utifrån omgivningen ljusinsläpp samt tillgång till både Google TV, inbyggd Chromecast och Gaming meny är andra plusfaktorer att nämna .

Sammanfattning

Sonys populära KDX75WL serie kommer i varianter upp till 85″ och med höga betyg från branschmedia, ett bra val i den finare mellanprisklassen 2024 från tv segmentets erkända kvalitet producent Sony.

Budget

Toshiba 43UA5D63

Onkyo Högtalare

Inbyggd Chromecast

Upplösning: 4K UHD

Teknik: D-LED

HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG

Ljud: Dolby Atmos

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: Android

Toshiba 43UA5D63DG är en 4K Android Tv till ett mycket rimligt pris men modellen kommer likväl med en 4K Direct Back Light DLED panel och både Dolby Vision & Dolby Atmos – Mycket tv för slanten. 

Tv:ns användare ger tummen upp till både pris & kvalitet. En inbyggd Chromecast för smidig stream hittas och röststyrning finns via Google Go. Här gäller Androids uppskattade system i senaste version 11 med till gång till Google Play. Svårslagen 43″ tummare från Toshiba sett till pris vs tekniker. 

Mellanklass

LG 43NANO76

Pris vs Kvalité

Bra kundomdömen

Upplösning: 4K UHD 3840×2160

Teknik: NanoCell

HDR: Aktiv HDR, HDR 10 Pro

Ljud: AI Sound Pro, Dolby Digital

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Operativsystem: WebOS

LG Nanocell NANO76 är som namnet antyder en modell med nya Nanocell tekniken. Här ges en fantastiskt bra färgåtergivning i kombination med marknadens bästa betraktningsvinkel. Höga användarbetyg på denna modell.

Nano

För en bra genomgång av den nya tekniken har att erbjuda rekommenderas en titt på LG:s produktinfo –  finns att kika på här.

Premium
Samsung QE43QN90B 43 tum TV Premium

Samsung QE43QN90B

Quantum Matrix

Full Backlight 4K Neo

Upplösning: 4K UHD

Teknik: Qled

HDR: Quantum HDR 2000

Ljud: Dolby Atmos

Anslut: Wi-Fi, LAN, Bluetooth, Airplay

Operativsystem: Tizen OS

Samsungs toppsegment levererar – QE43QN90B – En Smart TV med UHD 4K-upplösning och en färgstark QLED-panel med antireflekterande egenskaper.  Här får du perfekt bild med de finaste detaljer och en naturligt återgivning av både kontrast och färg via en high-end Quantum Matrix teknologi.

Samsung QE43QN90B är en 43 tum, smart TV med UHD 4K-upplösning och QLED-panel. Kompatibel med HDR10 + och HLG, kombinerar denna Samsung TV de finaste detaljerna med naturligt återgivning av kontrast, för den perfekta bildupplevelsen. Du får mer levande färger, högre kontrast, samt återger detaljer även i de mörkaste scenerna och panelen täcker sålunda 100% av DCI-P3-färgutrymmet.

Quantum DOT och Dual LED-teknik

Samsung ger dig här en strålande bra TV/film-upplevelse med ljusstyrka och färgpalett i absolut high-end toppklass. Dual LED-teknik ökar kontrasten tack vare ett nytt belysningssystem som kombinerar varmt och kallt ljus för att förmedla den mest optimala färgen.

Tekniken återger de mest realistiska färgerna och de rikaste detaljerna oavsett  betraktningsvinkel och dessutom kan du själv justera färgtonen/kontrast efter dina specifika önskemål.

Automatisk optimering av bild och ljus

Med Intelligent Quantum Processor optimeras automatiskt bild samt ljud. Oavsett innehållets ursprungliga upplösning går det upp till 4K-kvalitet tack vare artificiell intelligens som analyserar och förbättrar bildkvaliteten pixel för pixel. Avancerad 16-bitars färgmatchningsteknik ger dig fina detaljer och kontrast, även i ljusa scener.

4 HDMI-ingångar

Samsung QEN90B serie kommer med fyra HDMI-uttag med senaste HDMI 2.1-standarden. En optisk digital ljudutgång (med S/PDIF-protokoll). Två USB-portar tillåter anslutning av USB-stickor eller hårddisk för att spela musik, videos eller visa bilder. 

Solcellsteknik laddar fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen styr alla dina enheter som är uppkopplade. Genom eco smart solcellsteknik, som laddar upp fjärrkontrollen, så behöver du inte tänka på att köpa batterier. Fjärrkontrollen laddas upp av din inomhusbelysning, mycket smart och miljövänligt.

Tizen

Med operativsystemet kan du smidigt komma åt mer innehåll på ett ställe. Smart Hub innehåller alla de populäraste plattformar som Netflix, Youtube, Apple TV, C-more och applikationer som webbläsare och fotogalleri. Operativsystem Tizen är genomarbetat och stabilt. Via Art Mode kan du ha en fin bild, ett konstverk eller välja olika motiv från muséer eller gallerier, som du lätt söker upp.

Sammanfattning

Här har du verkligen en perfekt 43 tum tv med toppkvalitet på bildens återgivning med bra adaptivt ljud+ ljud. Mycket bra köp med fina kundbetyg.

Guide – 43 Tum TV bäst i test 2024

Många är vi som inte kan tänka oss att leva utan tv. Det är här vi samlar familjen, här vi skrattar och här vi gråter. Och om man inte har en tv, vart ska man då rikta möblerna? Nej, det är tydligt att vi alla behöver en tv. Och just 43 tum kan vara en perfekt storlek om man inte har det så stort hemma. 

Men innan vi går in på vår lista med de bästa tv-apparaterna så kanske det finns några saker du funderar lite på. Därför kommer vi först att besvara de vanligaste frågorna folk ställer när de ska köpa en tv på 43 tum så att du vet precis vad du ska leta efter.

Vanliga frågor och svar

QLED är utvecklat av Samsung och är som en mer avancerad version av LED där man har kombinerat det med något som kallas quantum dot, alltså kvantprickar som kan konvertera ljus till färg. Den som köper en tv med QLED gör det för att ljusstyrkan på skärmen är överlägsen det mesta annat.

OLED är lite mer avancerat än LED på det sätt att varje pixel ger ifrån sig ljus. Här blir bilden lite tvärtom från LED, det tunga mörka blir riktigt snyggt, medan ljusa bilder inte blir lika bra. Däremot finns det en stor fördel med OLED, och det är att det är möjligt att göra dessa apparater riktigt tunna, något som kan vara ett stort plus för inredningen i vardagsrummet. Även om de är så tunna så kan du titta på den från i princip vilken vinkel som helst och ändå se en klar bild, något som inte alltid funkar med LED på samma sätt.

LED i detta sammanhang är precis samma som i lamporna du har i taket, och det står för light emitting diode, alltså lysdioder på ren svenska, till skillnad från glödtrådar man hade i gamla glödlampor. Skärmen måste ju lysas upp på något sätt, och i detta fall görs det med LED.

Fördelen med LED är att det lyser upp bra och ger klara, fina färger, även när det är en ljus bild. Däremot är de inte lika bra för mörka bilder. En LED-tv var för inte så många år sedan något exklusivt, men nu har det kommit flera andra sorter som är bättre. Vi kommer nu även att titta på OLED och QLED som man kan säga är LED i uppgraderad form.

Den anslutning som är mest mångsidig och som de flesta använder till något är HDMI. Ofta finns det minst tre olika HDMI-uttag och de kan användas till spelkonsoller, blu-ray-spelare och även för Chromecast och Apple TV. Man kan också använda HDMI för att ansluta tv:n till ett högtalarsystem eller en soundbar. Fördelen med HDMI är att både bild och ljud överförs med hög kvalitet då det görs digitalt.

Upplösningen har att göra med hur många pixlar tv:n har. Alla bildskärmar består av många små, små pixlar som kan visa olika färger och därmed är en liten del av bilden vi tittar på. Ju fler pixlar en skärm har, desto bättre detaljrikedom. Så när man pratar om hög upplösning menar man helt enkelt hur bra bildkvalitet skärmen har när det gäller hur skarp bilden är.

När man säger att en tv är 43 tum så syftar det på hur lång skärmen är på diagonalen, alltså snett från hörn till hörn. En 43-tums tv är ungefär 100 cm bred och 65 cm hög, men det kan skilja lite beroende på modell, så det är en bra idé att kolla på specifikationerna för just den tv du har tänkt köpa om du har det litet hemma och behöver ha exakta mått för att tv:n ska få plats.