Batteriladdare bäst i test 2024

Batteriladdare bäst i test 2024

CTEK MXS 5.0 utses till batteriladdare bäst i test 2024 hos produkttestarna.se – en prisvärd batteriladdare som passar för de flestas behov. Se nedan för mer info om testvinnarna med tips inför ditt val.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Batteriladdare bäst i test 2024 CTEK MXS 5.0

CTEK MXS 5.0

Prisvärde

Premium

Batteriladdare bäst i test Premium - Noco Genius Boost HD GB70

Noco Boost GB70

Kraftull och pålitlig

Hög Mellanklass

Batteriladdare Noco Genius Boost GB40

Noco Boost GB40

Mångsidig

Produkterna har utvärderats på:

Kraft

Betyg

Funktioner

Pris

Testets betyg:
5
(4)
  • Behöver du en batterilladare för bil, lastbil eller båt? För tyngre fordon behöver du en batteriladdare med högre ampere, som kan ladda upp ditt batteri.
  • Vill du kunna se batteristatus, önskar LED-belysning, kanske med funktion som SOS, för säkerhet och trygghet? Vissa modeller har detta, bl a Victron Enery Blue Smart IP65 samt CTEK MXS 5.0 m.fl.
  • Önskar du även kunna ladda din mobil? Önskar du batteriladdare med Powerbank? Ta en titt på NOCO Genius Boost HD GB70.
Bäst i test 2024
Batteriladdare bäst i test 2024 CTEK MXS 5.0

CTEK MXS 5.0

Pris

Indikerar batteristatus

8-stegs laddningsprogram

IP65-certifierad

Batteriladdare bäst i test 2024 – MXS 5.0 passar för alla olika batterier som finns på marknaden och du kan ladda upp ett helt urladdat batteri för att få igång bilen igen. Här ges information om batteristatus och du har laddningsprogram i 8 steg. Laddaren är gnistsäker och är säker att använda.

Behöver du snabb och smart laddning av ditt bilbatteri? Då är CTEK MXS 5.0 ett perfekt val. CTEK är en pålitlig laddare om du letar efter batteriladdare av hög kvalitet. CTEK grundades 1997, och de har nästan 25 års erfarenhet av just bilbatterier, och dessa säljs i mer än 60 länder runt om i världen. Dessutom använder många motorsportlag runt om i världen CTEK-laddare.

CTEK MXS 5.0 är en helautomatisk, mikroprocessorstyrd batteriladdare med integrerad, automatisk temperaturkompensation. Tekniken som används i CTEK-laddare har imponerande bra kraft och är pålitliga batteriladdare av god kvalitet.

Ladda i mörker med LED-belysning

MXS 5.0 är säker att använda och du har även LED-belysning ifall att ditt batteri plötsligt skulle ladda ur i mörker, då kan du snabbt ladda upp det med hjälp av den inbyggda LED-belysningen. CTEK MXS 5.0 kan ladda blybatterier från 1,2Ah – 110Ah. Laddaren är IP65-certifierad, vilket betyder att den är vattentät. CTEK BUMPER 60 är stöt- och reptålig, och ger dig ett bra skydd mot detta.

Comfort Indicator Eyelet ger dig information om batteristatus, så att du vet när det är dags att ladda ditt bilbatteri. Här har du god prestanda, god säkerhet mot gnistantändning, och att den har bra skydd mot fukt samt har ett 8-stegs laddningsprogram som gör den enkel att använda.

Batteriladdarens funktioner

Denna batteriladdare kan ladda batterier från 1,2Ah till 110Ah och skydda batterier upp till 160Ah. Laddaren är även IP65-certifierad, vilket betyder att den är stänk- och gnistsäker, är väl skyddad mot repor, damm m.m. Den har även skydd mot omvänd polaritet. Om du aldrig har använt en batteriladdare förut och är orolig för säkerheten, oroa dig inte, till skillnad från många andra batteriladdare kommer den här inte att ge gnistantändning när du sätter på klämmorna.

Batteriladdaren har här ett överspänningsskydd, och kommer inte att kortslutas om du av misstag rör vid klämmorna. Enheten är omvänd polaritetsskyddad, så du kommer inte att drabbas av några skador om du ansluter terminalerna till batteriet felaktigt.

Ett 8-stegs laddningsprogram

CTEK MXS 5.0 batteriladdare är en kompakt, kraftfull och smart batteriladdare som även kan bedöma batteristatus och hjälpa till att få igång din bil även om batteriet är dött.

Anledningen till att dessa laddare kallas ”smarta” laddare är att de ständigt läser och kommunicerar med ditt batteri när det går igenom ett 8-stegs laddningsprogram. Programmet kommer att köras helt automatiskt. Det är också utformat för att ”ansluta och glömma” så att du säkert kan ansluta det till ditt batteri och lämna det där i flera månader utan bekymmer.

Med en 8-stegsprocess har batteriladdaren förmågan att återuppliva några av de mest svårladdade bilbatterierna. Om du har bråttom kan laddaren gå till steg 3, och du kan snabbladda, och därefter köra bilen.

Laddningen 8 steg :

Steg 1: Desulfation
Sulfaterna avlägsnas från blyplattorna med en pulserande spänning. Detta återställer batterikapaciteten.

Steg 2: Mjukstart
Ett kort batteritest för att kontrollera om den tål en laddning. Om den kan, börjar laddningen.

Steg 3: Bulk
Laddaren laddar batteriet med en maximal ström upp till cirka 80% av dess kapacitet. Laddningshastigheten är naturligtvis beroende av omgivningstemperaturen och laddarens effekt.

Steg 4: Absorption (batteriet är klart att användas)
Långsamt sjunkande ström laddar batteriet upp till sin fulla kapacitet. Så snart LED-lampan #4 tänds är ditt batteri klart att använda.

Steg 5: Analysera
Detta är ett andra test som avgör om batteriet kan hålla en laddning. Om inte kan batteriet behöva bytas ut. Om den kan fortsätter laddaren till steg #6.

Steg 6: Recond
Detta är ett valfritt steg som endast kommer att aktiveras om du har valt det i förväg. Den förnyar helt urladdade eller gamla batterier, vilket förbättrar deras prestanda.

Steg 7: Float (fulladdat batteri)
Batteriet är 100% fullt och hålls fullt genom att ge en konstant spänningsladdning.

Steg 8: Puls
LED-lampan #8 tänds bara om du håller laddaren ansluten till batteriet för långsiktigt underhåll. Laddaren övervakar batterispänningen och ger den pulser vid behov. Detta är också känt som trickle-laddning.

Avslutningsvis ges testvinnaren fina kundbetyg som är mycket nöjda överlag.

Premium
Batteriladdare bäst i test 2024 Premium - Noco Genius Boost HD GB70

NOCO Genius Boost HD GB70

2000 peak ampere

Gnistsäker

Bilar, MC, Båtar, Mobil med mera

Jump Starter Boost

LED-ficklampa

Som bästa batteriladdare 2024 i premiumprisklassen hittas en kompetent men liten och kraftfull laddare med startaggregat och powerbankfunktion. Batteriaddaren är gnistsäker, har ljusstark LED-lampa samt USB-utgång för laddning av smartphones, surfplattor m.m. Här ges startström på upp till 2000 Ampere på 3 sekunder som passar både bensin- och dieselmotorer.

Noco Genius kan ladda ditt batteri ca 40 gånger vid fulladdad powerbank. Den passar alla GEL, Li-Ion, AGM och bly-batterier och klarar en snabbladdning på endast 3 timmar under temperaturer ner till -30 grader.

Med Noco GB70 behöver du inte oroa dig för ett dött batteri eller en död smartphone. Noco Genius HD GB70 är en kombination av en powerbank och startenhet som kan ge en startström på upp till 2 000 A. Den passar både bensin- samt dieselmotorer.

Enheten levererar 2000 peak ampere eller 15700 joule på tre sekunder, och passar för bensinbilar, på upp till 8 liter samt dieselmotorer (upp till 6 liter), motorcyklar, båtar, pickuper och bilar på en enda laddning. En kompetent och mångsidig enhet med andra ord.

Laddar ditt batteri 40 gånger

Du kan ladda ditt batteri ca 40 gånger vid fulladdad powerbank. Laddaren har god säkerhet, och har skydd mot omvänd polaritet samt är gnistsäker. Genius modellen har här även en integrerad LED-ficklampa på 400 lumen med 7 valbara ljusstyrkor.

Ladda din mobil

Batteriladdaren har även en 12V eller USB-utgång för laddning av mobiltelefoner, surfplattor och andra elektroniska enheter. Användningen är enkel och intuitiv. Du kan justera allt direkt med knapparna på enheten. LED-statusindikatorer visar laddningsnivån och laddningsstatusen för de inbyggda litiumbatterierna.

Felindikeringar visas när de är anslutna i omvänd polaritet eller tillfälligt inaktiverade för termiskt skydd. Slå bara på LED-ficklampan, ladda en USB-enhet eller använd manuell överstyrning för helt urladdade batterier. Tack vare sin lilla storlek kan du dessutom alltid ha enheten i din bil eller ta den med dig i ryggsäcken på din fjällvandring.

Genius Boost Jump Starter

Anslut Genius Boost Jump Starter till USB IN-porten och USB-billaddaren med den medföljande USB-laddningskabeln. Din Genius Boost Jump Starter kan också laddas från valfria USB-kontakt.

Är det en batteriladdare som ståtar i den övre klassen med kvalitet och mångsidighet man letar efter finns Noco´s Genius laddare som vårt tips som bästa batteriladdare 2024 att ha koll på.

Hög Mellanklass
Batteriladdare Noco Genius Boost GB40

Noco Boost Plus GB40

1000 ampere

Jump Starter

2.1A USB-utgång

Gnistsäker anslutning

LED-belysning & Varningslampa

Boost Plus GB40 är nästa kraftfulla batteriladdare från Noco som är lämplig för bilar, båtar, husvagnar och lastbilar. Den drivs av ett Lithium Ion-batteri och ger dig 1000 ampere ström. Batteriet håller en laddning i över ett år, och den har även USB-ingång som är perfekt om du skulle behöva ladda mobilen akut. GB40 laddar även GoPro-kameror, trådlösa hörlurar m.m.

Här finns bland annat LED-belysning som underlättar användningen vid mörker. Patenterat säkerhetsskydd, gnistsäkra anslutningar och omvänd polaritetsskydd.

NOCO´s kraftpaket GB40 kan lösa problem om ditt batteri laddas ur. GB40s bärbara litiumjon-kraftpaket ger dig 1000 ampere, vilket räcker gott och väl för att kunna starta din bil eller den båt. Du har även en micro USB-port där du kan ladda GB40 från valfri USB-port, vilket är bra om du även behöver ladda batteriet på din bärbara laptop eller mobiltelefon. Perfekt om du inte har tillgång till el.

Starta din bil upp till 20 gånger

GB40 kan ladda ditt bilbatteri ca 20 gånger på en laddning. Batteriet håller en laddning i över ett år, vilket är bra för ditt bilbatteri. GB40 är lämplig för bilar, båtar, husvagnar, lastbilar och andra fordon med motorer upp till 6 liter, samt dieselmotorer upp till 3 liter. GB40 ger dig patenterat säkerhetsskydd, gnistsäkra anslutningar och omvänd polaritetsskydd.

LED ficklampa med SOS alarm

Ett bra plus här är att produkten är mycket mer än bara en fordonsladdare. Boost Plus GB40 är också en bärbar powerbank så du enkelt kan ladda din smartphone eller surfplatta när du är på språng. Förutom det har GB40 också en inbyggd LED-ficklampa med sju lägen, inklusive SOS och nödblixt. Dess uteffekt på 100 lumen hjälper dig att se på natten, och den fungerar också som en varningslampa när ditt fordon är ur funktion och behöver vägassistans.

Kraftfull batteriladdare

Noco Boost Plus GB40 är en liten och behändig laddare som ledigt överträffar traditionella bly-syra batteriförstärkningsladdare. Det är en kompakt laddare i fickstorlek som får plats i ditt handskfack. GB40 har högurladdning-litiumteknik för säker drift i alla klimat, och den är vattentät med en IP65-klassning.

Men en ultrakompakt och lätt designen väger batteriladdaren här in på behaglgit bärbara 2,4 kg. Övrigt att nämna är booster-klämmorna 23 ”långa med en säker isolering av högtemperatursbeständig silikontråd som förblir flexibla ner till stadiga -40 grader.

Sammantaget tycker vi GB40 variantens många fördelar gör modellen till ett av marknadens bästa köp av batteriladdare i gruppen av dedikerade kvalitet produkter.

Bluetooth
Batteriladdare Victron Energy Blue

Victron Energy Blue Smart IP65

Kyltålig ner till -30°C

Bluetooth-funktion & App

Victron Energy Blue är smart enhet som laddar de flesta typer av 12 volts batterier med laddningsalgoritmer i sju steg till hands. Batteriladdaren kommer med en inbyggd Bluetooth-funktion och tillhörande app samt är kyltålig ner till stabila -30°C.

Mångsidig batteriladdare

Blue Smart batteriladdare är en kompetent, kraftfull och kyltålig laddare som laddar ditt batteri snabbt eller på längre tid för fullgod effekt. Laddaren levereras med två snabbkopplingar: M8 ringterminaler som kan monteras permanent på ett batteri och alligatorklämmor för snabb laddning vid behov.

Modellen laddar de flesta typer av batterier, inklusive våt, underhållsfri, gel, AGM, kalcium och Li-Ion via smarta tekniker för både laddning och ökad hållbarhet. Här laddas t.ex ett djupt urladdat batteri genom att initialt tvångsmata det med låg ström varpå normal laddning startas så snart det finns tillräckligt med spänning vid batteriets poler. En säker välanpassad design förhindrar att vatten, damm och kemikalier skadar laddaren.

Inbyggd Bluetooth-funktion

Blue Smart är utrustad med en inbyggd Bluetooth-funktion och via tillverkarens VictronConnect app kan du aktuell ladd-nivå samt batteriets status. Alla inställningar för laddaren funktion kan enkelt anpassas via fullt konfigurerbara laddningsprofiler.

Sju stegs laddningsalgoritm

Med Victron får ut det mesta av ditt batteri tack vare dess laddningsalgoritm i sju steg. Laddaren ger batteriet den kraft den behöver, skyddar, ger bättre prestanda och längre livslängd. Victron Blue Smart har också ett lagringsläge för mindre korrosion av de positiva plattor.

För de mer teknikintresserade finns nedan finns en genomgång av hur Victrons teknik säkert arbetar med att kontrollera och återge batteriets kraft.

  1. Test: Test Led indikerar att laddaren är ansluten till växelström. Vid omvänd polaritet blinkar alla lysdioder. Du kan välja laddningsläge när test Led lyser med fast sken. Test Led blinkar så länge laddningspulsen inte höjer batterispänningen över 12,5V. Om blinkningen fortsätter i flera minuter är batteriet troligen skadat (intern kortslutning): Koppla ur laddaren.
  2. Bulk: Batteriet laddas med maximal ström tills absorptionsspänningen har uppnåtts. Batteriet är cirka 80% laddat och klart för användning.
  3. Absorption: Det fortsätter tills batteriet är fulladdat.
  4. Recondition: Valfri regenerering för djupt urladdade blybatterier.
  5. Float: Håller batteriet på konstant spänning och fulladdat.
  6. Storage: Det håller batteriet på en låg konstant spänning för att begränsa gasning och korrosion av de positiva plattorna. Långsam självurladdning undviks genom att batteriet laddas automatiskt varje vecka med en kort absorptionsladdning.
  7. Ready: Batteriet är fulladdat när LED -lampan FLOAT eller STORAGE tänds. När laddningen är klar börjar laddaren uppdateringsfasen. Detta förhindrar långsam självurladdning.

Guide – Batteriladdare bäst i test 2024

Plötsligt står du där på morgonen och ska ta bilen, det är vinter och under natten har det frusit på och batteriet är helt urladdat av någon anledning. Det har hänt oss alla och är såklart ett stort irritationsmoment som du kan undvika med en plan för kontroll och en bra batteriladdare.

Med vissa batteriladdare kan du kick-starta ett helt urladdat batteri så att du kan köra bilen direkt, medans vissa modeller kräver flera timmars laddning.

Ny bil – ingen laddare?
Man kan ju tro att batteriet på nyare bilar inte ska behöva hjälp av en batteriladdare, men faktum är att de nya bilarna faktiskt ej kan garantera ett bra batteri som håller länge. Studier visar att nyare bilar oftare behöver laddas upp, särskilt vintertid om bilen inte körts på ett tag, och en batteriladdare kan även behövas för din båt eller lastbil. En batteriladdare är ett bra köp, och ger dig mer trygghet, om något skulle hända med ditt bil- eller båtbatteri.

Det finns ett brett utbud av batteriladdare på marknaden, vissa märken är bättre och mer pålitliga än andra, men de modeller vi har valt ut är av god kvalitet, och du kan känna dig lugn då de även är skyddade mot väta samt ej kan antändas eller explodera. Säkerheten är god, och du behöver inte bekymra dig.

Om du inte kör din bil frekvent så dräneras batteriet, och laddas lätt ur, därför är räddningen en batteriladdare, vilket ger dig stor trygghet, och minskar irritation vid urladdat batteri. Det finns olika typer av batteriladdare, med olika kraft, men de brukar vara på 4-7 ampere i mellannivå. Ju större fordon eller båt du har, desto mer ampere behöver du för att kunna ladda och köra ditt fordon/båt/lastbil.

Vanliga frågor och svar

Laddaren förser anslutna batterier med ström samtidigt, då sänks laddspänningen. Det sker på samma gång underhåll av batteriet. Laddaren gör så att batteriet inte själv-urladdas, vilket ger batteriet bättre prestanda.

Nyare batteriladdare med jump-start pulsladdar batteriet vilket förlänger livstiden för batteriet i din bil eller båt. Man kan ju även plocka ur batteriet och ladda upp det hemma, men ett batteri kan som bekant vara tungt och otympligt, därför är en batteriladdare med startström perfekt. Du ansluter den direkt till ditt batteri i bilen, och det laddas då upp relativt snabbt, beroende vad du valt för läge.

Ibland kan det bara behövas lite uppladdning för att du ska kunna köra bilen. Därefter måste du åka i ca 1 timma innan det är fulladdat. Med en batteriladdare förlänger du ditt batteris livslängd, och sparar då pengar.

Tänk på att om du har en äldre batteriladdare så kan den göra mer skada än nytta, ditt batteri blir något sämre för varje laddning, men med en ny modell av batteriladdare så garanteras en bättre livslängd på ditt batteri i bilen.

Har du fler olika typer av fordon, som bil, traktor m.fl. så är det bra att välja en modell som täcker den kraft du behöver för att ladda det tyngsta fordonet eller lastbil/traktor. De med mer kraft i sig är lite dyrare, samt har fler funktioner, och de mer avancerade batteriladdarna har fler funktioner, vilket du även kommer att kunna se på priset. Men en modell i mellannivå är väl en som passar för de flesta typer av fordon.

Viktigt att tänka på är att ansluta kablarna till ditt batteri innan du sätter i kontakten i väggen där el finns. Sätt först fast den röda kabeln i den positiva, den med plustecknet, på batteriet, därefter sätter du fast den svarta kabeln där minustecknet står, så kallad minuspool.

Att bestämma vilken typ av laddare du behöver, beror på vilken typ av batteri du har, samt om din båt har en kontinuerlig eller intermittent strömförsörjning för att driva din laddare. Båtar som tillbringar större delen vid en brygga permanent ansluten till landström behöver bara en mindre batteriladdare.

Du behöver tillräckligt med kapacitet för att driva kontinuerliga belastningar på ditt batterisystem, såsom DC-kylning (vanligtvis den största batterianvändaren) och lampor, samt tillräckligt med ström för att ladda dina batterier när du är på språng. En bra tumregel är att ha tillräckligt med ampere för att vara lika med summan av DC-belastningarna och 10 procent av batteriernas ampere/timmars-kapacitet.

Spänningen på laddaren måste matcha batteriets utspänning. Om din båt har ett 12v batteri behöver du en 12v laddare. Samma sak gäller för två 12v-batterier i parallell uppställning; med denna inställning fördubblas inte spänningen och du behöver fortfarande en 12v batteriladdare. Men om du har två 12v-batterier i en serieuppsättning kommer utspänningen att fördubblas till 24v och du behöver en 24v-laddare. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några genvägar när det kommer till att ladda ditt båtbatteri. Om du använder en 24v-laddare på ett 12v-batteri kommer du att förstöra det och potentiellt orsaka brand.

Högre ampere betyder att laddningen blir mycket snabbare. Tabellen nedan ger dig en uppfattning om hur snabbt dina batterier laddas:

5 eller 6 ampere = 10-12 timmars laddningstid

10 ampere = 4-6 timmars laddningstid

15 ampere = 3-5 timmars laddningstid

För att avgöra vilken typ av laddare du behöver måste du göra lite grundläggande matematik. Låt oss säga att du har ett Group 24-batteri med 85 amp-timmarsklassificering. Multiplicera ”85” med 10% för att få ”8,5”. Det betyder att du behöver en laddare med minst 8,5 ampere för att ladda detta batteri.

När det är kallt så ökar det inre motståndet i batteriet, vilket gör kapaciteten sämre. Om du bor uppe i norra Sverige och har minusgrader på ca -25°C så är kapaciteten endast ca 55%, och har du riktigt otur, samt ett dåligt batteri, så kan du ha behov av en laddare, så att du inte behöver köpa nytt batteri. Det är viktigt att ladda upp batteriet så att det har full kapacitet.

Ja, de nyare modellerna av batteriladdare är fukt- och kortslutningssäkra. De har god säkerhet, och inget farligt kan hända. Oftast följer en snabbkontakt i plast med, som enkelt sätter fast för extra skydd, därför är du mer skyddad med denna.

Med en enkel laddare på 4-6 ampère tar det 10-20 timmar att ladda ditt batteriet fullt.

Ja, det kan man. Överladdning ger för mycket värme till batteriet, det kan orsaka för mycket vätskeförlust, särskilt i fuktiga batterier, då finns risk för skador på batteriet, och det kommer att fungera sämre.

Batteriets kapacitet indikeras på batteriet som ”Ah” (Ampere-timmar). Först och främst bör batteriladdarens uteffekt inte vara mindre än 5 % av den totala strömstyrkan för dina batterier, men korrekt bör den vara 10 % eller mer. Ju högre uteffekt batteriladdaren har, desto snabbare laddas dina batterier. Överskrider du 25% av strömstyrkan kommer ditt batteri att ”överbelastas”. Säker laddningshastighet är 20-25 % av ditt batteri. Till exempel; Ett 100 Ah batteri bör helst laddas med 20 Adc (Adc: Nominell DC Output Current). Denna hastighet kan gå upp till 50 % i gelbatterier.

Det är bra att ladda batteriet några gånger per år, särskilt om du inte kör så mycket med bilen. Detta gäller speciellt om du bara kör korta sträckor med bilen.

Det är numera även vanligt att installera en batteriladdare tillsammans med en motorvärmare, då får du automatisk laddning, bilens batteri laddas samtidigt, vilket är smidigt, samt ger dig större trygghet.

På många modeller kan du välja vad du ska ladda, och det kan finnas ett MC-läge anpassat för mopeder, motorcyklar samt MC ATV batterier. Du har även ett bil-läge anpassat för din bil.

En batterigrupp består av två eller flera batterier kopplade till varandra (i serie eller parallellt). Genom att koppla ihop dina batterier kan du öka spänningen, strömmen eller båda. När du skapar en batterigrupp, anslut batterier med samma spänning och kapacitet. Annars kan du stöta på laddningsproblem och livslängden på dina batterier förkortas.

Båt

Båtar har vanligtvis två typer av batterier; servicebatteri och startbatteri. Startbatterier används vanligtvis för att starta motorn. Den ger hög ström i början och fungerar sedan som en energibuffert. Servicebatterier däremot laddas och urladdas vid lägre strömnivåer, det vill säga att de utsätts för högre belastningar. Rätt laddning är därför mycket viktigt. De flesta båtägare kopplar batteripaket av batterier med olika kapacitet till batteriladdaren. Idealet är att inkludera batterier med samma kapacitet i samma batteripaket, men i vissa fall är det kanske inte realistiskt.

Batterigrupps kapacitet

Om du vill inkludera batterier med olika kapacitet i samma batterigrupp bör du välja en batteriladdare som passar din minsta batterigrupps kapacitet. På så sätt slipper du risken att under- eller överladda dina batterier med minsta kapacitet. Kom bara ihåg att i det här fallet tar ditt större batteripaket längre tid att ladda. Om detta blir ett problem kan du överväga att investera i en ny batteriladdare för större batteripaket.

Om du har mer än ett servicebatteri på din båt och ditt startbatteri är separat bör du köpa en batteriladdare med 3 uttag. Alla utgångar på enheten, om möjligt, eller minst två av dem, bör kunna ta ”fulla belastning”. Startbatteriet kan laddas mellan 5 % – 25 % av batterikapaciteten.

Oftast har batteriladdaren 3 utgångar, men du kanske vill ladda fler än 3 batterier. Om du vill ladda fler än 3 batteripaket bör du antingen köpa 2 batteriladdare eller använda en isolator för att ladda de två startbatterierna från en enda utgång.

Nästan alla batteriladdare har en batteritemperatursensor som ansluts till huvudbatteripaketet. Med en batteritemperatursensor laddas batterierna snabbare och dina batterier bibehåller sin kapacitet längre.

När det kommer till att välja en marin batteriladdare finns det några saker att tänka på för att ta ett mer välgrundat köpbeslut. När du väljer batteriladdare till din båt bör du välja en som laddar dina batterier mest tillförlitligt och kraftfullt.

Att välja batteriladdare till din båt är mer komplicerat än att välja annan marinelektronik. När du laddar dina batterier på havet måste du ta hänsyn till andra faktorer. De faktorer du bör fokusera på är att välja en batteriladdare som har kapacitet nog för vad du behöver ladda. Värt att tänka på är att det finns risk för överladdning av batterierna om fel batteriladdare används.

För att välja rätt batteriladdare bör du veta vilken typ av batteri du har. Ta reda på inspänning, batterityp och kapacitet för ditt batteri.

Ingångsspänning: Vanligtvis 120V eller 230V AC för marina batterier

Batterityp: Vatten, Gel eller AGM.

Batterikapacitet: Indikeras på ditt batteri i Ampere/timmar (Ah)

Om du endast har ca 20% batterikapacitet så kan ta det ta 1 – 6,5 timmar att ladda batteriet fullt, beroende på batteriets skick samt hur gammalt batteriet är. Ju mindre ampere du har i laddaren, desto längre tid tar det. Laddare på 4 – 6 ampère tar upp till 13 timmar att ladda för ett helt urladdat batteri. Experter rekommenderar spänning på ca 14,8V för laddning i rumstemperatur. Att föredra för att bibehålla batteriets kapacitet så rekommenderas att ladda batteriet ofta istället för att det laddas ur helt. Batterier från AGM rekommenderas av experter.

Senast färdigställda tester