Projektor bäst i test 2024

Projektor bäst i test 2024

Sony VPL-XW5000ES utses till projektor bäst i test 2024 hos Produkttestarna. Nedan kan du få mer info om våra testvinnare.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Projektor bäst i test 2024 - Sony VP XW5000ES

Sony VPL-XW5000ES

Betyg

10

SXRD laser

Mellanklass+

Projektor Epson EH TW7000

Epson EH-TW7000

Betyg

9

4K Ultra HD

Budget

Projektor bäst i test 2024 - Budget - Epson CO-W01

Epson CO-W01

Betyg

8

WXGA 1280 x 800

Produkterna har utvärderats på:

Skärmteknik

Ljusstyrka

Upplösning

Pris

Testets betyg:
4.7
(12)
 • Användningsområde: Vad har du tänkt använda projektorn till? För gaming duger vanligtvis 1080p gott och väl, och en projektor med en sådan upplösning är mycket billigare. Vill du återskapa bioupplevelsen i hemmabioformat är det 4K-upplösning du bör sikta på.
 • Portabilitet: Hur viktigt är det för dig att projektorn är bärbar? En mer portabel produkt erbjuder vanligtvis lägre prestanda och en sämre bildkvalitet, men det är en kompromiss som måste göras för portabilitet. Vill du ha en portabel produkt med väldigt hög bildkvalitet kan summan bli väldigt hög – något som är värt att fundera över.
 • Ljusstyrka: Ljusstyrka bör vara en viktig faktor i ditt val av produkt. En högre ljusstyrka gör produkten enklare att använda i ljusare rum, och du slipper då ständigt dra för gardinerna.
 • 3D-stöd: Vill du se på 3D-film eller kanske spela spel i 3D behöver du köpa en projektor som stöttar detta. 3D-glasögon säljs vanligtvis separat.
 • Ljudkvalitet: Inbyggda högtalare på denna typ av produkt är tyvärr inte särskilt kraftfulla och lämpar sig ej för en ordentlig filmupplevelse eller gaming. Du behöver därför köpa ett externt ljudsystem om du inte redan har detta. Med det sagt – Inbyggda högtalare är dock väldigt bra att ha om du ofta reser med produkten, eller har tänkt att använda projektorn för kontorsbruk och presentationer.
Bäst i test
Projektor bäst i test 2024 - Sony VP XW5000ES

Sony VPL-XW5000ES

Dynamic HDR Enhancer

Nyutvecklad SXRD panel

IMAX Enhanced Picture Mode

Skärmteknik: SXRD laser

Upplösning: Native/äkta 4K-panel

Ljusstyrka: 2000 ANSI

Projektor bäst i test 2024

Är du ute efter en riktig High-end projektor att installera i din hemmabio som kan ge dig en bild med känsla av biograf-upplevelse? Med denna projektor från Sony får du äkta 4K-upplösning utan pixelshift teknik som levererar en slående bild i kategorins absoluta toppklass.

Processor i världsklass

Som info av det trevligare slaget kan inledningsvis även noteras att denna projektors processor – X1 Ultimate for Projectors – även sköter jobbet hos Sonys absoluta topdog-projektor i miljon kr klassen – Sony VPL-GTZ380.

För att utnyttja denna processors fulla potential kopmmer modellen med ett antal avancerade tekniker för bildförbättring:

 • Dual Database Processing – Dynamiskt optimering på pixelnivå i realtid.
 • Object Based HDR Remaster – där individuella objekt i scenen analyseras.
 • Dynamic HDR Enhancer – För analys av HDR material ruta för ruta.
 • Object-based Super Resolution – Individuell analys och optimering av enskilda objekts upplösning.
 • Digital Contrast Optimizer – Scenbaserad analys av bildens kontrast för optimal svärta.
 • Digital Focus Optimizer – Här tas skärpan om hand, pixel för pixel via nyutvecklad algoritm.

Äkta 4K Projektor

Med de nya SXRD-panelerna som hittat hem i Sonys High-end nivå kommer även ett tekniksprång vad gäller optiken. Här ger en 13 segments optik skarpa pixlar över hela 4K-projektionen då tekniken dubblar upplösningen rakt av gentemot föregående generation och modeller i lägre prisklasser. 

Slutligen frågar sej självklart vän av ordning hur 5000ES färgspektra hanteras och den enkla svaret är som väntat alldeles utmärkt bra. Här har vi att göra med Sonys makalösa Triluminous Pro teknologi som kan presentera + 1 miljard olika färgnyanser. Här hittar vi även nya Live Color Enhancer – som tar ett rejält grepp på att förbättra färghanteringen rent generell med plusversion på hur färgerna här även lever upp även i ljusa omgivningar. Är det high-end så är det.

Sammantaget

Har man bestämt sej på allvar för att lyfta upp nivån på projektorfronten sitter Sony VPL-XW5000ES 4K rysligt bra till vågar vi påstå. Tekniker i segmentets absoluta framkant med en processor & projektion man bara kunde drömma om för inte länge sedan. Som extra grädde på moset kommer här XW5000ES utrustad med en nyutvecklad laser phosphor ljuskälla som ska tåla upp till hela 20.000 timmars projektor-underhållning av bästa märke.

Mellanklass+
Projektor Epson EH TW7000

Epson EH-TW7000

Lamptid Eco: 5000 h

Bluetooth, 2 x HDMI, 3 x USB

Skärmteknik: 3LCD

Upplösning: 4K Ultra HD

Ljusstyrka: 3000 ANSI

Projektor bäst i test 2024 – Midrange+

Är du på jakt efter en 4K-projektor i den finare mellanklass sektionen blir det inte mycket bättre än EH-TW7000. Detta är en prisvärd projektor som erbjuder dig en skarp bild som täcker hela väggen i vardagsrummet.

Hög ljusstyrka

Med en ljusstyrka på 3000 ANSI-lumen kan du använda dig av denna produkt även i ljusare rum. Detta ger även en klarare bild, särskilt med tanke på att projektorn även implementerar High Dynamic Range (HDR).

HDR ger en djupare bild och högre kontrast vilket just kräver en hög ljusstyrka som får bilden på skärmen att efterlikna verkligheten mycket bättre. Slående färger ger en förhöjd upplevelse när du kollar på film eller spelar spel med projektorn.

Förinställda inställningar finns i form av : Automatisk, Bio, Dynamisk, Naturlig samt Ljusstark bio.

Projektor med 3D stöd

EH-TW7000 stöttar även 3D-filmer, men detta endast i 1080p. Allt du behöver är ett par glasögon, för att du ska kunna uppleva 3D-film precis som du gör på bio. En suverän produkt för hemmabio som inte kostar skjortan blir vårt topp-val som Projektor Bäst i Test 2024 i den finare delen av midrange.

Budget
Projektor bäst i test 2024 - Budget - Epson CO-W01

Epson CO-W01

Budgetvänlig

Projektion: 29-378 tum

Skärmteknik: 3LCD

Upplösning: WXGA 1280×800

Ljusstyrka: 3000 ANSI

Ljusstyrka: 1 x HDMI 720p, 2 x USB

Projektor bäst i test 2024 – Budget

Vill du återskapa bioupplevelsen på hemmaplan kan det kosta en hel del pengar. För en bra bildpresentation är den minsta upplösning du behöver WXGA 1280×800, och det är precis vad du får med denna projektor till ett mycket rimligt pris.

Hög ljusstyrka

Du slipper installera mörkläggande gardiner och dylikt i rummet du vill ha projektorn i, eftersom du här får en ljusstyrka på fina 3000 ANSI-lumen. Detta innebär att du kan använda projektorn även med lampan tänd.

Skapa en bild på upp till 378 tum

Oavsett om du vill använda projektorn till gaming eller till film, är en större bild definitivt bättre. Med Epson CO-W01 kan du skapa en bild som täcker hela väggen, för en förhöjd bildupplevelse och en imponerande filmstund.

Användarvänlig

Epsons CO-W01 är enkel att installera och enkel att använda. Du slipper krångla med kablar eller positionering av bilden. Det är bara att ansluta din spelkonsol eller dator via HDMI-kabel, och projicera bilden på väggen.

Bilden auto korrigeras med hjälp av keystone-korrigering. Projektorn har även inbyggd WiFi, vilket innebär att du kan koppla din mobil direkt till projektorn via en app utan att behöva bekymra dig om sladdar och dylikt. Bästa Projektor 2024 i den lägre prisklassen.

Laser
Projektor Samsung the Premiere

Samsung The Premiere

HDR10+ – Game Mode

Samsung Tizen Smart-TV

Skärmteknik: Laserteknologi

Upplösning: 4K Ultra HD

Ljusstyrka: 2200 ANSI Lumen

The Premiere är en av de mer prisvärda projektorerna med laserteknik man kan köpa just nu för de som kräver en  marknadsledande high-end projektor 2024. 

Samsung The Premiere LSP7T en ljusstark (2200 /2800 ANSI) 4K upplösning upp till 120 / 130 tums bildyta med sin laserteknologi. På ljudfronten kommer en integrerad soundbar – onekligen en projektor som sticker ut.

App-bibliotek samt Game Enhancer mode

The Premiere kommer med Samsung Smart Hub, ett komplett app-bibliotek samt ett Game Enhancer mode optimerat för lagg-fritt spel via t.ex playstation & Xbox.

Med denna nya teknik behöver du inte krångla med varken tak eller väggfästen, denna kompakta projektor ställs på tv-bänken och bilden projiceras upp till duken. Här behövs heller ingen tid att värma upp lampan, lasern startar omedelbart och hållbarheten ska vara i tiotusentals timmar. Vårt toppval som bästa projektorn 2024 i premiumprisklassen.

Funktioner:

Filmmaker mode, Pure Color Filter Pro, Ultra Short Throw Technology, HDR – HLG / HDR10+, Auto Motion Plus, Game Enhancer mode, Samsung Smart Hub, Eye Protection Mode, Integrerad webbläsare.

Miniprojektor
Mini Projektor bäst i test 2024 - ViewSonic M2

ViewSonic M2

Projektion: 24 – 100 tum

Dubbla Harman Kardon högtalare

Skärmteknik: DPL

Upplösning: 4K Ultra HD

Ljusstyrka: 1200 ANSI

Projektor bäst i test 2024 – Mini

ViewSonic M2 – Som bästa projektor 2024 i mindre format sticker onekligen ViewSonic M2 ut i segmentet – en DLP-projektor med dubbla Harman Kardon-högtalare & justerbart inbyggt stativ. Fördefinierade lägen finns tillgängliga enligt: Ljusstark, TV, film samt gaming. Stabil projektor för både hemmet, resan och arbete & presentationer.

Bildpresentation

Upplösningar som stöds ligger här på FHD 1080p/1080i/720 med funktioner för automatisk rörelseutjämning, stöd för HDR10 med bra kontrast för klassen. M2: ans autofokus är snabbt och precist och här projiceras t-ex en 80 tums visning på ett avstånd på endast 2 meter.

Skulle en rakt framifrån placering av projektorn vara svår att nå finns här också en Keystone-korrigering att använda sej av i intervallen vertikal -40 / +40 samt -30 / +30 i horisontal anpassning.

Projektorns ljudegenskaper

Bra ljud och små projektorer brukar sällan namnas i samma mening men här har man lagt manken till med dubbla 3W Harman Kardon-högtalare som levererar en mer än anständig upplevelse även vid t.ex action scener med lite högre krav. För att vässa ytterligare kan man ansluta högtalare via ett 3.5 uttag eller koppla upp till ett befintligt Bluetooth system / högtalare.

Mångsidig Anslutning

Anslutningsmöjligheterna är här riktigt bra – Du kopplar här enkelt upp och projicerar via både en fullstor HDMI med stöd för HDCP 2.2, USB samt Wifi med stöd för både Chromecast och AirPlay, Formaten för USB är här gott med en uppsättning av 1 x USB-C 3.1 med power delivery, 1 x USB 3.0 samt 1 x USB 2.0 Micro. En AUX 3.5mm ingång finns också på plats här, Slutligen finns det också en port för microSD-kort och Bluetooth 4.0 .

Projektorn styrs med den medföljande fjärrkontrollen men föredrar du app via telefon finns även en sådan att ladda ner liksom möjlighet till röststyrning via Google Assistant. 

Letar man efter en ultraportabel projektor med prestanda i miniprojektorernas toppklass finns marknadsledande M2 från ViewSonic att ta en titt på. 

Mini Mellanklass
MiniProjektor Viewsonic M1+

ViewSonic M1+

16 GB flash + microSD

5 GHz Wifi/Bluetooth, HDMI

Skärmteknik: DLP

Upplösning: 854×480 16:9

Ljusstyrka: 300 ANSI

Prisvärd miniprojektor – Denna projektor från ViewSonic lämpar sig utmärkt till dig som behöver en portabel projektor som lätt får plats i resväskan. Med ViewSonic M1+ kan du skapa en bild på upp till 100 tum, och njuta av film och spel även i hotellrummet.

Inbyggda högtalare

För en portabel projektor är inbyggda högtalare ett måste. Du kan lätt ansluta din spelkonsol, laptop, eller till och med mobil till projektorn, och få ett klart ljud ur de medföljande högtalarna. Du kan även kontrollera projektorn med din fjärrkontroll. Detta är alltså en perfekt produkt att ta med på resan eller att flytta runt i hemmet.

Slipp separat stativ med inbyggd fot

Foten på denna projektor är väldigt mångsidig i dess användning. Du kan täcka över linsen vid transport, samt justera projektorns riktning under användning. Med dess innovativa keystone-teknik korrigerar produkten även vinkeln på foten för att se till att bilden som projiceras ser ut som den ska.

Upp till 6 timmar batteritid

När du inte kan koppla in strömkabeln går det fortfarande att njuta av film och spel med denna projektor, med en batteritid på upp till 6 timmar. Detta till stor del tack vare LED-ljuset i projektorn, som är mer energieffektivt. Du får en skarp bild med hög kontrast på 120.000:1 även när produkten ej är ansluten via strömkabel.

Flera anslutningsmöjligheter

Det går att koppla ViewSonic M1+ via USB-C och HDMI. Du kan även använda ett USB-minne eller ett MicroSD-kort för att spela videofilmer eller bläddra igenom bilder. Bästa miniprojektor 2024 sett till prisvärde i den portabla klassen.

Köpguide – Projektor bäst i test 2024

En projektor har många användningsområden. Hemmabio, kontorsbruk, eller som pc-monitor för gaming. De bästa projektorerna kan leverera skarp bild i 4K upplösning med klara färger, detta samtidigt som bilden täcker en hel vägg. Bäst fungerar självklart tekniken i ett anpassat rum, men dagens projektorer är så pass ljusstarka att de även kan användas med bra resultat även i vanlig vardagsrumsmiljö.

Med ett stort urval av projektorer kan det bli svårt att veta vilken som passar dig. Vi har undersökt de mest populära projektorerna och sammanställt en lista på de absolut bästa. Nedan hittar du mer information om varje projektor som vi rekommenderar, och bra-att-veta information inför ditt köp.

Vanliga frågor och svar

Är du ute efter en projektor att installera i din nya hemmabio bör du sikta på en upplösning på 4K, samt en hög kontrast och god ljusstyrka. En sådan projektor tenderar att vara väldigt dyr, varför vi inkluderat ett budgetvänligt alternativ i listan som passar utmärkt i ett hemmabio, men som endast leverar en upplösning på 1080p.

Det beror på hur pass viktigt upplösning och input-lag är för dig. Lite stillsammare spel med grafiskt fokus på färgspektra funkar ok även på de enklare projektorerna, men till snabba shooter/racing spel gäller regeln att köpa projektor för hela slanten. Ska man vara helt ärlig – och det ska man – är inte projektorer i en prisklass som passar de flesta av oss helt optimala för gaming. Det funkar men förvänta dig inte samma flow som på en dedikerad gamingskärm.

Detta går utmärkt för projektorer som har USB-C input alternativt WiFi-kompabilitet. Då är det bara att koppla mobiltelefonen till projektorn via en kabel respektive en app för att komma igång. Har din projektor endast HDMI-portar behöver du köpa en USB-C eller microUSB till HDMI adapter. Dessa är dock inte särskilt dyra och fungerar utmärkt om du vill projicera mobilskärmen på din projektorduk.

En projektorduk är inte ett måste, men är ett bra val om du behöver en slät yta att projicera på. En fördel med en projektorduk är även att du kan rulla upp den när du ej använder projektorn. De är inte särskilt dyra, och du kan köpa en projektorduk på över hundra tum för under en tusenlapp.

Detta varierar från produkt till produkt. Billigare projektorer har lampor med en livslängd på ungefär 5000 timmar. Ser du en film om dagen håller dem alltså i cirka 7 år. LED-projektorer har lampor som är mycket mer energieffektiva och tåliga. Sådana lampor kan ha en livslängd på över 30,000 timmar.

En bra TV ger dig vanligtvis en bättre bildkvalitet, är enklare att installera, och fungerar i vilket rum som helst, oavsett ljusnivå i rummet. En enklare TV med 4K-upplösning kan dessutom ofta hittas billigare än en projektor med liknande upplösning. Nackdelen är dock att det blir svårt att hitta en TV med en storlek som kan mäta sig med en projicerad bildskärm. Är du ute efter något större än 100 tum är en projektor därför det allra bästa valet. Med en premiumprojektor får du hög upplösning, bra bildkvalitet, samt en enormt stor skärm att se film på.

Det går absolut, men resultatet blir inte lika bra som på en tv. Investera i mörkläggningsgardiner och bra persienner om du vill ha en optimal upplevelse med din projektor. Vill du kunna se på film och dylikt utan att behöva mörklägga ett helt rum är en större 4K-TV att föredra framför en projektor.

Senast färdigställda tester