Projektor bäst i test

Projektor bäst i test

Bäst i test

Bästa Projektor 2022

ViewSonic X10-4K

5/5

Premium

Bra Projektor 2022

Samsung The Premiere

5/5

Budget

Epson Projector EH-TW740

4.4/5

Vilken projektor är bäst i test 2022?

ViewSonic X10-4K blir utsedd till bästa projektorn 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 13 september, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | ViewSonic X10-4K - Bäst i test 2022

Här har du den ultimata projektorn – kompakt och kraftfull med bra ljud via Harman Kardon och en bild med 4K Ultra HD LED med HDR10.

SMART TV med röststyrning samt inbyggt Wi-Fi samt stöd för Google Assistent och Amazon Alexa. Med optimalt ljud och detaljrik bild utser vi denna projektor till bäst i test.

ViewSonic X10-4K är kraftfull projektor, levererar hög bildkvalitet med 4K UHD LED samt HDR10, med en upplösning på 3840×2160 pixlar. Det blir totalt 8,3 miljoner, och här pratar vi optimal kvalitet. Du får mycket bra och detaljrik bildåtergivning. ViewSonic X10-4K fungerar bra både i ljus och mörker, och med Harman Kardon-högtalare får du den perfekta filmupplevelsen. Mycket kraftfullt ljud. Bättre kan det inte bli.

Du kan streama via Wifi eller Bluetooth. Denna modell är mer kompakt än andra, och är lätt att bära med sig, och du kan installera den var du vill i ditt hem. Den använder sig av DLP skärmteknik.

Det är väldigt enkelt att justera bilden på ViewSonic X10-4K. Både fokusering och vertikal keystone-korrigering är automatiska; Du får snabbt perfekt bild utan att behöva göra så många justeringar. 

Röststyrning

Du kan styra projektorn med röststyrning via Amazon Alexa eller Google Assistant, du kan starta och stänga av projektorn med hjälp av röststyrning, kontrollera volymen m.m. Smidigt och enkelt.

4K Ultra HD

Tack vare Ultra HD 4K-upplösning ger ViewSonic 4K mycket detaljrik bild, livfulla färger och god kontrast. Med 8,3 miljoner pixlar så kan du även sitta ganska nära filmduken, utan att störas av pixlighet, perfekt för filmentusiasten.

Detaljrik bild med HDR10 och 4K

HDR10 (High Dynamic Range) ger dig mer detaljrik bild, även i skuggiga partier. Bilden ger en mer realistisk bild med naturliga färger och detaljrik återgivning. 

Med 3D och BlueRay har du här den ultimata projektorn, och med 1000 ANSI får du bra ljusstyrka. LED-lampan håller för ca 30 000 timmars användning, och drar mindre el än en LCD-TV, vilket är mycket bra. Du sparar energi och pengar.

Mycket bra ljud

Integrerade Harman Kardon-högtalare ger dig kraftfullt ljud, och styrs via Bluetooth. Utrustad med både analoga (3,5 mm) och optiska digitala utgångar, kan du enkelt ansluta till ett brett utbud av soundbars, AV och Hi-Fi-system för bättre ljud. 

Smart TV med inbyggt Wi-Fi

Med Smart TV kan du se dina favoritfilmer från Netflix, YouTube och mycket mer. Du kan också streama direkt från din mobil via Wi-Fi.

Du kan använda dig av både HDMI2 och HDCP2.2. Tre USB-uttag gör att du kan ansluta flera enheter. 

Inbyggd säkerhet

En inbyggd säkerhetsfunktion stänger tillfälligt av ljuskällan om någon kommer för nära projektorn. Det är speciellt bra för att skydda ögonen på barn eller husdjur.

Här har du verkligen en bra och kraftfull projektor med otroligt detaljrik och bra bild samt mycket bra ljud. Att projektorn även är liten och behändig gör den till ett väldigt bra köp.

Produktöversikt

2 l Samsung The Premiere - Premium

Samsung The Premiere är en av de bästa projektorerna man kan köpa just nu. Samsungs laserprojektorer är i toppklass för de som kräver det bästa marknaden kan erbjuda 2022. 

Projektorerna levererar en ljusstark (2200 /2800 ANSI) 4K upplösning upp till 120 / 130 tums bildyta med sin laserteknologi. På ljudfronten kommer en integrerad soundbar – onekligen en projektor som sticker ut.

Modellerna är de första projektorerna som kommer med stöd för filmmaker mode – egenskapen att kunna visa film / serie visas med de exakta bildegenskaperna som regissören skapat. HDR ? Jodå – Samsung The Premiere är först ut med en projektor som stödjer HDR10+.

App-bibliotek samt Game Enhancer mode

Modellerna kommer även med Samsung Smart Hub, ett komplett app-bibliotek samt ett Game Enhancer mode optimerat för lagg-fritt spel via t.ex playstation & Xbox.

Med denna nya teknik behöver du inte krångla med varken tak eller väggfästen, denna kompakta projektor ställs på tv-bänken och bilden projiceras upp till duken. Här behövs heller ingen tid att värma upp lampan, lasern startar omedelbart och hållbarheten ska vara i tiotusentals timmar. Fjärrkontroll medföljer. Vårt topp-val i premium-klassen av Bästa Projektor 2022.

Funktioner:

Filmmaker mode. Pure Color Filter Pro,  Ultra Short Throw Technology, HDR – HLG / HDR10+, Auto Motion Plus, Game Enhancer mode, Samsung Smart Hub, Eye Protection Mode, Integrerad webbläsare.

3 | Epson EH-TW7000 - Prisvärd

Är du på jakt efter en 4K-projektor blir det inte mycket bättre än EH-TW7000. Detta är en prisvärd projektor som erbjuder dig en skarp bild som täcker hela väggen i vardagsrummet.

Hög ljusstyrka

Med en ljusstyrka på 3000 ANSI-lumen kan du använda dig av denna produkt även i ljusare rum. Detta ger även en klarare bild, särskilt med tanke på att projektorn även implementerar High Dynamic Range (HDR). HDR ger en djupare  bild och högre kontrast vilket just kräver en hög ljusstyrka som får bilden på skärmen att efterlikna verkligheten mycket bättre. Slående färger ger en förhöjd upplevelse när du kollar på film eller spelar spel med projektorn.

Förinställda inställningar finns i form av : Automatisk, Bio, Dynamisk, Naturlig samt Ljusstark bio.

Stöd för 3D

EH-TW7000 stöttar även 3D-filmer, men detta endast i 1080p. Allt du behöver är ett par glasögon, för att du ska kunna uppleva 3D-film precis som du gör på bio. Detta är alltså en suverän produkt för hemmabio, utan att för den delen kosta skjortan. Vårt topp-val i midrange-klassen av Bästa Projektor 2022.

4 | Epson Projector EH-TW740 - Budget

Vill du återskapa bioupplevelsen på hemmaplan kan det kosta en hel del pengar. För en skarp bild är den minsta upplösning du behöver 1920x1080p, och det är precis vad du får med denna projektor, fast till ett mycket billigare pris.

Hög ljusstyrka

Du slipper installera mörkläggande gardiner och dylikt i rummet du vill ha projektorn i, eftersom du här får en ljusstyrka på fina 3300 ANSI-lumen. Detta innebär att du kan använda projektorn även med lampan tänd.

Skapa en bild på upp till 386 tum

Oavsett om du vill använda projektorn till gaming eller till film, är en större bild definitivt bättre. Med EH-TW740 kan du skapa en bild som täcker hela väggen, för en förhöjd bildupplevelse och en imponerande filmstund.

Användarvänlig

EH-TW740 är enkel att installera och enkel att använda. Du slipper krångla med kablar eller positionering av bilden. Det är bara att ansluta din spelkonsol eller dator via HDMI-kabel, och projicera bilden på väggen. Bilden autokorrigeras med hjälp av keystone-korrigering. Projektorn har även inbyggd WiFi, vilket innebär att du kan koppla din mobil direkt till projektorn via en app utan att behöva bekymra dig om sladdar och dylikt. Bästa Projektor 2022 – Budget.

5 | Sony VPL-VW590ES – Prestanda Plus

Är du ute efter en projektor att installera i din hemmabio och du behöver en kraftfull produkt som kan ge dig en bild med känsla av biograf-upplevelse ? Med denna projektor av Sony får du äkta 4K-upplösning, och en slående bild för den perfekta filmupplevelsen.

Äkta 4K

Med Sonys projektor får du fyra gånger så hög upplösning som en vanlig bild på 1080p. Spelar du film som ej är 4K använder projektorn Sonys patenterade ”Enhanced Reality Creation”-teknik för att anpassa bilden till 4K. Film och bild på 1080p ser alltså mycket skarpare ut med denna teknologi. Du får även en dynamisk kontrast på 350.000:1 samt en ljusstyrka på 1800 ANSI-lumen.

Moderna funktioner

Med en premiumprodukt som Sony VPL-VW590ES får du alla moderna funktioner som en projektor kan erbjuda. Produkten kan hantera en HDCP 2.2 throughput på hela 18Gbps. Du får även tillgång till det som dubbats 4K Motionflow. Detta medför en smidigare bild och bättre skärpa när det är mycket rörelse på skärmen.

9 förkalibrerade bildinställningar finns till hands  för Film, TV, Gaming med mera. Möjlighet att justera inställningar efter eget tycke och smak finns naturligtvis också här.

Tre års garanti

För en produkt så dyr som denna projektor behöver du en gedigen garanti. Som tur nog får du hela tre års garanti på projektorn, för att du ska kunna känna dig säker på att din projektor håller i flera år framöver.

5 | ViewSonic M1 Mobile Projector - Portabel

Denna mindre projektor av företaget ViewSonic lämpar sig utmärkt till dig som behöver en portabel projektor som lätt får plats i resväskan. Med ViewSonic M1 kan du skapa en bild på upp till 100 tum, och njuta av film och spel även i hotellrummet. Produkten lämpar sig även utmärkt i arbetssyfte.

Inbyggda högtalare

För en portabel projektor är inbyggda högtalare ett måste. Du kan lätt ansluta din spelkonsol, laptop, eller till och med mobil till projektorn, och få ett klart ljud ur de medföljande högtalarna. Du kan även kontrollera projektorn med din fjärrkontroll. Detta är alltså en perfekt produkt att ta med på resan eller att flytta runt i hemmet.

Slipp separat stativ med inbyggd fot

Foten på denna projektor är väldigt mångsidig i dess användning. Du kan täcka över linsen vid transport, samt justera projektorns riktning under användning. Med dess innovativa keystone-teknik korrigerar produkten även vinkeln på foten för att se till att bilden som projiceras ser ut som den ska.

Upp till 6 timmar batteritid

När du inte kan koppla in strömkabeln går det fortfarande att njuta av film och spel med denna projektor, med en batteritid på upp till 6 timmar. Detta till stor del tack vare LED-ljuset i projektorn, som är mer energieffektivt. Du får en skarp bild med hög kontrast på 120.000:1 även när produkten ej är ansluten via strömkabel.

Flera anslutningsmöjligheter

Det går att koppla ViewSonic M1 via USB-C och HDMI. Du kan även använda ett USB-minne eller ett MicroSD-kort för att spela videofilmer eller bläddra igenom bilder. Bästa projektor 2022 sett till prisvärde i den portabla klassen.

ViewSonic M1+ Mobile Projector - Portabel +

Vill man växla upp med WiFi kapacitet och Bluetooth finns populära M1+ att kika på.

Här höjs även specifikationen för ljusstyrkan till 300 ANSI Lumen – i övrigt kommer + varianten med liknande specifikationer med en upplösning på okomprimerade 854×480 liksom samma kontrastförhållanden och videoformatet upp till 1080p.

ViewSonic M1 Mini - Ultra Portabel

Söker man en ultraportabel LED-projektor i fickformat är ViewSonic M1 Mini populärast på marknaden.

Mini kan användas med batteridrift när så behövs, men strömsladden kommer såklart med för mer permanenta installationer.

Med mini finns spännvidden att projicera en bildyta från 24 upp till rejäla 100 tum via ett skärm avstånd på 0.64 – 2.66 m.

Smart liten projektor för resan, barnrummet eller en billig lösning för den som vill testa en projektor lösning för en liten peng.

Tillbehör - Projektordukar

Elite Screens 120″ Manuell duk

Elite Screens 120″ Manuell duk – En populär manuell 120-tums duk med bra MaxWhite färg- och ljusegenskaper & fina användaromdömen.

Elite Screens 110 4K Elektrisk duk

Elite Screens 110 4K är en motoriserad högkvalitativ MaxWhite 4K elektrisk duk från Saker Tab Tension Series. MaxWhite glasfiber 1.1 Gain.

Tillbehör - Hama Tak- och väggfäste

Hama-Tak--och-väggfäste-för

Ljusstyrka: 3300 ANSI-lumen
Typ: 3LCD-projektor
Upplösning: 1920 x 1080
Streamstandard: Miracast

Roterbart & tiltbart projektorfäste

Hama Tak- och väggfäste för projektor med justerbar höjd. Modellen monteras antingen i tak med eller utan teleskop-arm eller om det passar bättre mot väggen. Justerbar teleskop-armen mellan 44 – 63,4 cm. Utan teleskoparm av bygger produkten 14 cm från taket ock produkten har en maxbelastning på 15 kg.

Hama:s fäste är anpassat för projektorer upp till 32 cm mellan infästningen. I övrigt är fästet roterbart i360°, tiltbart i 30° och har en maxbelastning på15 kg.

En projektor har många användningsområden. Hemmabio, kontorsbruk, eller som pc-monitor för gaming. De bästa projektorerna kan leverera skarp bild i 4K upplösning med klara färger, detta samtidigt som bilden täcker en hel vägg. Bäst fungerar självklart tekniken i ett anpassat rum, men dagens projektorer är så pass ljusstarka att de även kan användas med bra resultat även i vanlig vardagsrumsmiljö.

Med ett stort urval av projektorer kan det bli svårt att veta vilken som passar dig. Vi har undersökt de mest populära projektorerna och sammanställt en lista på de absolut bästa. Nedan hittar du mer information om varje projektor som vi rekommenderar, och bra-att-veta information inför ditt köp.

Är du ute efter en projektor att installera i din nya hemmabio bör du sikta på en upplösning på 4K, samt en hög kontrast och god ljusstyrka. En sådan projektor tenderar att vara väldigt dyr, varför vi inkluderat ett budgetvänligt alternativ i listan som passar utmärkt i ett hemmabio, men som endast leverar en upplösning på 1080p.

Det beror på hur pass viktigt upplösning är för dig. En vanlig bruks dator klarar inte av modern gaming i 4K-upplösning. I de allra flesta situationer är en projektor med upplösning om 1080p alltså bra nog om du endast tänkt använda den som en monitor för din pc eller spelkonsol. Ett bra alternativ för gaming är EH-TW610, som inte kostar särskilt mycket mer än en vanlig monitor.

Detta går utmärkt för projektorer som har USB-C input alternativt WiFi-kompatibilitet. Då är det bara att koppla mobiltelefonen till projektorn via en kabel respektive en app för att komma igång. Har din projektor endast HDMI-portar behöver du köpa en USB-C eller microUSB till HDMI adapter. Dessa är dock inte särskilt dyra och fungerar utmärkt om du vill projicera mobilskärmen på din projektorduk.

En projektorduk är inte ett måste, men är ett bra val om du behöver en slät yta att projicera på. En fördel med en projektorduk är även att du kan rulla upp den när du ej använder projektorn. De är inte särskilt dyra, och du kan köpa en projektorduk på över hundra tum för under en tusenlapp.

Detta varierar från produkt till produkt. Billigare projektorer har lampor med en livslängd på ungefär 5000 timmar. Ser du en film om dagen håller dem alltså i cirka 7 år. LED-projektorer har lampor som är mycket mer energieffektiva och tåliga. Sådana lampor kan ha en livslängd på över 30,000 timmar.

En bra TV ger dig vanligtvis en bättre bildkvalitet, är enklare att installera, och fungerar i vilket rum som helst, oavsett ljusnivå i rummet. En enklare TV med 4K-upplösning kan dessutom ofta hittas billigare än en projektor med liknande upplösning. Nackdelen är dock att det blir svårt att hitta en TV med en storlek som kan mäta sig med en projicerad bildskärm. Är du ute efter något större än 100 tum är en projektor därför det allra bästa valet. Med en premiumprojektor får du hög upplösning, bra bildkvalitet, samt en enormt stor skärm att se film på.

Det går absolut, men resultatet blir inte lika bra som på en tv. Investera i mörkläggningsgardiner och bra persienner om du vill ha en optimal upplevelse med din projektor. Vill du kunna se på film och dylikt utan att behöva mörklägga ett helt rum är en större 4K-TV att föredra framför en projektor.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Relaterade tester