Router bäst i test

2022-05-06

Bästa router 2022

Att välja rätt router är viktigt för kvaliteten av din nätverksuppkoppling. Vilken som passar dig beror på hur många ska dela på WiFi och vilken hastighet som önskas. Finns det tjocka väggar mellan routern så är det viktigt att signalen är tillräckligt stark så att nätet inte tappas

Du klarar dig bra med en enklare modell av router om ditt bredband är måttligt snabbt, till exempel 10–50 Mbit/s (megabit per sekund), och du inte har behov av högre hastigheter eller att större ytor ska täckas.

Är ni däremot fler i familjen som ska dela på nätet och du exempelvis vill kunna sitta på balkongen eller utplatsen så kan det vara värt att kika in de mer avancerade varianterna. Skillnaden i pris kan därför vara ganska stor mellan olika trådlösa routrar, och ju bättre hastighet och räckvidd, desto mer kostar routern.

Trådlösa routers kommer med lite olika standarder: Wireless N, Wireless AC och Wireless AX som är den senaste standarden med bäst täckning, fart och säkerhet. Om du vill ha det allra senaste med bäst prestanda så ska du välja en mesh-router

BÄST I TEST

Bästa router 2022

Asus RT-AX58U

4.8/5

PREMIUM

Bästa Router 2022

Asus ZenWiFi AX XT8

4.8/5

GAMING

Bästa Game Router 2022

ASUS RT-AX82U

4.6/5

MESH

Bästa mesh router 2022

TP-Link Deco M4

4.6/5

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Asus AX58U - Bästa Router 2022

Bästa router 2022

Asus RT-AX58U får bra betyg av konsumenter generellt, och denna router fungerar bra för en lägenhet eller enplansvilla.  Routern stöder den senaste Wifi standarden 802.11AX (Wifi 6) samt 160MHz bandbredd, vilket gör att du får bättre kapacitet och bättre signal i hela ditt hem. Är ytan +100 kvm och/eller tjockare typer av väggar finns kan denna mesh-kompatibla enhet lätt sammankopplas med ytterligare kompatibla enheter för bättre täckning.

God kapacitet

Asus RT-AX58U har dubbla frekvensband – 2,4 samt 5 Ghz och kommer med  fyra antenner. Modellen är AX3000-klassad vilket innebär en bra kapacitet på ungefär 2,4 gigabit på 5 GHz-bandet och 574 megabit på 2,4 GHz. Modellens USB-port kommer med bra funktioner för att dela t.ex skrivare eller nätverksdisk, ett xtra plus hos Asus routrar generellt.

Säkerhet

RT-AX58U har inbyggt antivirus och kommer med den senaste säkerhetskrypteringen WPA3. Här finns AiProtection Pro network security från Trend Micro™, som även är kompatibel med ASUS AiMesh Wifi- system. För de som önskar använda VPN så finns det bra stöd för detta. Du är med andra ord väl skyddad mot intrång. Sammantaget, med ny teknik till ett rimligt pris tycker vi Asus AX58U är topp-valet av Bästa router 2022.

Stöd för mesh-nätverk
Antenner: 4st
LAN-portar:4 st
WAN-portar:1 st
USB: 1st USB 3 5Gbp
Protokoll: 802.11n, 802.11ac, 802.11ax

Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s.
Hastighet 5GHz: 2402 Mbit/s.
MIMO/MU-MIMO.
Kryptering: WPA, WPA2, WPA3
VPN: IPSec, PPTP, L2TP, OpenVPN, DMZ
Mobilapp.

2 | Asus ZenWiFi XT8 – Bästa Router 2021 Premium

Bästa Router 2022

Asus ZenWiFi XT8 får bra betyg av konsumenter, och den får ”bäst i test” av PC för alla. Testet gjordes på ett enplanshus på 200 kvm med 250 mb lina in i huset och de fick ut 250 mb ut i alla rum. En konsument meddelade att routern gav bra signal i ett hus på 144 kvm fördelat på 3 våningar.

Bra fart & täckning

Med WIFI 6 är också hastigheten mycket bra med hela 4804 Mbit/s på 5GHz bandet. Asus Zenwifi AX XT8 är en mesh-kompatibel router  med topp specifikationer som enkelt kan byggas ut med fler enheter för bättre täckning vid behov. Utmärkt bra trådlös täckning och riktigt bra prestanda. Installationen sker enkelt via mobilappen.

Säkerhet

Med AiProtection Pro från Trend Micro får du ett fullgott skydd av ditt hemnätverk och dina enheter. Du kan surfa säkert utan att behöva tänka på eventuella intrång eller virus. Systemet är lätt att konfigurera via app (Android och iOS), med inställningar för föräldrakontroll, enhets-prioritering och gäståtkomst t.ex. ASUS AiProtection paketet gäller med fria uppdateringar under hela din produkts livslängd. Senaste krypteringen WPA3 samt ett brett stöd för VPN för både client och server finns att tillgå.

Snabbare WiFi

I ett traditionella mesh-WiFi-system med dual band så försvinner hälften av den totala trådlösa bandbredden till backhaul-anslutningen. Men med ZenWifi AX kommer en tri-band design med ett eget WiFi-band för backhaul, vilket maximerar systemets prestanda och stabilitet.

Stöd för mesh-nätverk
Antenner: 6st
LAN-portar:3 st
WAN-portar:1 st
USB: 1st USB 3 5Gbp
Protokoll: 802.11n, 802.11ac, 802.11ax

Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s.
Hastighet 5GHz: 4804 Mbit/s.
MIMO/MU-MIMO.
Kryptering: WPA, WPA2, WPA3
VPN: IPSec, PPTP, L2TP, OpenVPN, DMZ
Mobilapp.

3 | ASUS RT-AX82U – RGB Gaming Router

Bästa Game Router 2022

ASUS RT-AX82U sticker ut i testet 2022 som en anpassad RGB stylad Gaming-router. Med Game Mode, en prioriterad ethernet port och wifi 6 finns alla förutsättningar att spela lagg-fri online.

5 Ghz bandet kan här med WiFi 6 strömma hela 4804 Mbps. RT-AX82U kommer med möjligheten att aktivera ett speciellt Game Mode. Ett snabbt klick i routerns tillhörande app aktiverar inställningar för både ethernet och wifi för bästa möjliga prestanda specifikt för gaming. En funktion för kontinuerlig scanning för att hitta det för tillfället optimala 5 Ghz bandet för bästa bandbredd finns här också.

RGB anpassade routrar börjar dyka upp och då speciellt inom game-segmentet. Att synka och förstärka vad som händer på skärmen via ljuseffekter är iofs inget ny idé – på tv fronten har Philips vart i framkant med sitt Ambilight system. Med ASUS RT-AX82U finns fullt stöd för RGB belysning & synk via Asus populära programvara Aura. Skapa egna eller välj ett av de förinställda scheman för effekter.

Portarna är standard Gigabit Ethernet och 4 Lan-portar. En USB 3.1 port ger möjlighet att ansluta en nätverksskrivare, 4G-sticka eller en extern HD till exempel.

Inställningarna för säkerhet sköts via det medföljande paketet AiProtection Pro. Senaste standarden för kryptering WPA3 samt inställningar för VPN kommer också med denna game-router.

Band: Dual-band
WAN-port: 1 
LAN-portar: 4 
Hastighet 2.4GHz:  574 Mbit/s
Hastighet 5 GHz: 4804 Mbit/s
Max hastighet: 5400 Mbit/s

Wifi: 802.11a/b/g/n/ac, ax (Wifi 6)
Antenner: 4
MIMO/MI-MIMO
Kryptering: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPA 3
Föräldrakontroll
Mobilapp

4 | TP-Link Deco M4 – Prisvärt Mesh Router System

Bästa mesh router 2022

Deco M4 är ett mycket populärt Mesh router system som använder TP-Link Mesh-teknik för att ge bra täckning över större utrymmen med flera rum/våningar. De 3 enheterna arbetar ihop för att skapa ett sömlöst hemnätverk (samma nätverksnamn oavsett vilken av de 3 noderna som din enhet kopplas emot).

Routrarna växlar automatiskt mellan mesh-noderna för att ge snabbast möjliga WIFI för alla ytor i hemmet. Systemet ger bra täckning även i större och mer svåranpassade miljöer. Protokollet är här 802.11ac (Wifi 5), inte det senaste förvisso som hos ovanstående produkter, men likväl snabb nog för både streaming och gaming på fler samtidiga enheter.

Konsumenter är väldigt nöjda med detta Mesh-system. Här rapporteras bra signal i en 150 m2 villa, inklusive trädgård. Installationen är smidig och lätt att förstå via mobilapp, och priset måste anses som mycket bra för en mesh-lösning. Viss kritik lämnas dock mot appen som känns lite begränsad. 

Deco M4 levererar WiFi till ett område på upp till ca 371,5 m2 enligt tillverkaren. Du kan även lägga till fler Decos till nätverket för att öka täckningen ytterligare. Systemet ger hastigheter upp till 1167 Mbp/s och kan teoretiskt ansluta upp till 100 samtidiga enheter.

Säkerhet
Systemet kommer med föräldrakontroll, vilket betyder att du kan begränsa tiden online och blockera olämpliga webbplatser. Krypteringen är här WPA2 och en konfigurerbar SPI Brandvägg finns att tillgå.

Sammantaget får du här som vi ser det, marknadens mest prisvärda mesh-router lösning med 3 enheter för riktigt bra täckning av större ytor med stabila hastigheter via WiFi 5.

Antal enheter: 3 st
Band: Dual-band
WAN-portar: 1 per enhet
LAN-portar: 1 per enhet
Hastighet 2.4GHz: 300 Mbit/s
Hastighet 5 GHz: 867 Mbit/s
Max hastighet: 1167 Mbit/s

Wifi: 802.11a/b/g/n/ac (Wifi 5)
Antenner: 2 per enhet
MIMO/MI-MIMO
Kryptering: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
Föräldrakontroll
Mobilapp

KÖPGUIDE

Bästa Router 2022

En router är en enhet som kopplar ihop nätverkskablar och wifi-uppkopplingar. Routerns uppgift är att sortera data som kommer in och se till att de skickas vidare till rätt mottagare. En router består av många komponenter och du kan jämföra den med en dator, en processor, minne och smarta program som gör att du kan jobba snabbt och effektivt på din dator eller mobil.

Dyrare routrar har förutom de senaste teknikerna som ger bättre räckvidd samt stödjer högre hastigheter även komponenter av högre kvalitet.

Wireless AC eller Wireless AX ?

Beteckningen AC kallas även WiFi 5  medans Wireless AX eller WiFi 6 är den senaste standarden. Wireless AX ger högre hastighet och kan hantera fler enheter än en AC-router.

Vill du kunna koppla data via kabel ?

Ditt fasta nätverk via kabel är det mest tillförlitliga sättet att få god koppling. Har du en dator speciellt för att spela online-spel t.ex så ansluts den bäst via kabel. 

Vill du kunna förbättra räckvidden?

Avståndet till routern och hinder emellan, till exempel betongväggar och tak, försvagar signalen och prestandan rejält. En del routrar har s.k beamforming, det gör att routern ser var mottagande enheter befinner sig och kan styra signalen dit. Det kan förbättra räckvidden en hel del, och lämpar sig bra för de som bor i hem med tjocka betongväggar t.ex, eller för de som har fler våningsplan.

Trippelbandsroutrar, bra om ni är många i familjen

En del nyare routrar har så kallat triband, ofta bestående av ett extra 5 GHz-band att använda. Det kan vara bra om ni är många i familjen och alla vill köra wifi samtidigt. 

Vad är Mu-mimo teknik ?

Mu-mimo är en teknik som gör att routrar kan skicka data till flera uppkopplade enheter samtidigt. Detta gör att signalen blir snabbare och jämnare, men det fungerar bara om även mottagande enhet stödjer mu-mimo. 

Vill du kunna skapa ett stort nätverk med stark signal ?

Om du är ute efter det allra senaste och bästa inom trådlösa nätverk, ska du välja ett Mesh-nätverk. Mesh är en teknik som vuxit starkt under de senaste tiden. Systemet består av en huvudrouter och en eller flera routrar som kallas satelliter.

Mesh skapar ett stort nätverk med ett och samma namn. Mesh-systemet flyttar automatiskt de anslutna enheterna från routern till närmaste satellit, därför får du alltid maximal hastighet. 

Lycka till att hitta en bra routerlösning för just dig!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.6 / 5. Röster: 5

RELATERADE ARTIKLAR