Router bäst i test 2024

Router bäst i test 2024

Vi har tittat närmre på fyra populära routrar. Asus RT-AX58U blir bäst i test med prestanda och pris i åtanke. Läs vidare för att se alla produkter i testet.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Asus RT-AX58U router bäst i test

Asus RT-AX58U

Mest för pengarna

Gaming

Asus RT AX82U router

Asus RT-AX82U

Anpassad för gaming

Premium

Asus ZenWiFi AX XT8 router

Asus Zen WiFi AX XT8

Högst maxhastighet

Produkterna har utvärderats på:

Hastighet

Funktioner

Signal

Pris

Testets betyg:
4.7
(7)
  • Kapacitet: Ska fler i hushållet använda trådlöst wifi ? Då behöver du en router med bra kapacitet.
  • Räckvidd: Tänk på att en bra router ska ha väl tilltagen räckvidd, hålla en stabil hastighet och ge bra signal även om du har väggar i betong
Bäst i test
Asus RT-AX58U router bäst i test

Asus Router AX58U

Prisvärd och stöd for mesh-nätverk

Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s

Hastighet 5GHz: 2402 Mbit/s

LAN-portar: 4

WAN-portar: 1

USB: 1 USB 3 5 GBPS

Asus RT-AX58U får bra betyg av konsumenter generellt, och denna router fungerar bra för en lägenhet eller enplansvilla. Routern stöder den senaste Wifi standarden 802.11AX (Wifi 6) samt 160MHz bandbredd, vilket gör att du får bättre kapacitet och bättre signal i hela ditt hem.

Är ytan +100 kvm och/eller tjockare typer av väggar finns kan denna mesh-kompatibla enhet lätt sammankopplas med ytterligare kompatibla enheter för bättre täckning.

God kapacitet

Asus RT-AX58U har dubbla frekvensband – 2,4 samt 5 Ghz och kommer med fyra antenner. Modellen är AX3000-klassad vilket innebär en bra kapacitet på ungefär 2,4 gigabit på 5 GHz-bandet och 574 megabit på 2,4 GHz. Modellens USB-port kommer med bra funktioner för att dela t.ex skrivare eller nätverksdisk.

Säkerhet

RT-AX58U har inbyggt antivirus och kommer med den senaste säkerhetskrypteringen WPA3. Här finns AiProtection Pro network security från Trend Micro™, som även är kompatibel med ASUS AiMesh Wifi- system. För de som önskar använda VPN så finns det bra stöd för detta.

Gaming
Asus RT AX82U router

Asus RT-AX82U Router

Gaming mode

Maxhastighet: 5400 Mbit/s

Hastighet 5GHz: 4804 Mbit/s

Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s

LAN-portar: 4

WAN-portar: 1

ASUS RT-AX82U sticker ut i testet som en anpassad RGB stylad Gaming-router. Med Game Mode, en prioriterad ethernet port och wifi 6 finns alla förutsättningar att spela lagg-fri online.

5 Ghz bandet kan här med WiFi 6 strömma hela 4804 Mbps. RT-AX82U kommer med möjligheten att aktivera ett speciellt Game Mode. Ett snabbt klick i routerns tillhörande app aktiverar inställningar för både ethernet och wifi för bästa möjliga prestanda specifikt för gaming. En funktion för kontinuerlig scanning för att hitta det för tillfället optimala 5 Ghz bandet för bästa bandbredd finns här också.

RGB anpassade routrar börjar dyka upp och då speciellt inom game-segmentet. Att synka och förstärka vad som händer på skärmen via ljuseffekter är iofs inget ny idé – på tv fronten har Philips vart i framkant med sitt Ambilight system. Med ASUS RT-AX82U finns fullt stöd för RGB belysning & synk via Asus populära programvara Aura. Skapa egna eller välj ett av de förinställda scheman för effekter.

Portarna är standard Gigabit Ethernet och 4 Lan-portar. En USB 3.1 port ger möjlighet att ansluta en nätverksskrivare, 4G-sticka eller en extern HD till exempel.

Inställningarna för säkerhet sköts via det medföljande paketet AiProtection Pro. Senaste standarden för kryptering WPA3 samt inställningar för VPN kommer också med denna game-router.

Premium
Asus ZenWiFi AX XT8 router

Asus Zen WiFi AX XT8 Router

Stöd för mesh-nätverk

Maxhastighet: 6579 Mbit/s

Hastighet 5GHz: 4804 Mbit/s

Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s

LAN-portar: 3

WAN-portar: 1

USB: 1 USB 3 5 GBPS

Asus ZenWiFi XT8 får bra betyg av konsumenter, och den får ”bäst i test” av PC för alla. Testet gjordes på ett enplanshus på 200 kvm med 250 mb lina in i huset och de fick ut 250 mb ut i alla rum. En konsument meddelade att routern gav bra signal i ett hus på 144 kvm fördelat på 3 våningar.

Bra hastighet och täckning

Med WIFI 6 är också hastigheten mycket bra med hela 4804 Mbit/s på 5GHz bandet. Asus Zenwifi AX XT8 är en mesh-kompatibel router med topp specifikationer som enkelt kan byggas ut med fler enheter för bättre täckning vid behov. Utmärkt bra trådlös täckning och riktigt bra prestanda. Installationen sker enkelt via mobilappen.

Säkerhet

Med AiProtection Pro från Trend Micro får du ett fullgott skydd av ditt hemnätverk och dina enheter. Du kan surfa säkert utan att behöva tänka på eventuella intrång eller virus. Systemet är lätt att konfigurera via app (Android och iOS), med inställningar för föräldrakontroll, enhets-prioritering och gäståtkomst t.ex. ASUS AiProtection paketet gäller med fria uppdateringar under hela din produkts livslängd. Senaste krypteringen WPA3 samt ett brett stöd för VPN för både client och server finns att tillgå.

Snabbare WiFi

I ett traditionella mesh-WiFi-system med dual band så försvinner hälften av den totala trådlösa bandbredden till backhaul-anslutningen. Men med ZenWifi AX kommer en tri-band design med ett eget WiFi-band för backhaul, vilket maximerar systemets prestanda och stabilitet.

Prisvärd
TP Link Deco M4 mesh router

Föräldrakontroll

Maxhastighet: 1167 Mbit/s

Hastighet 5GHz: 867 Mbit/s

Hastighet 2.4GHz: 300 Mbit/s

LAN-portar: 1 per enhet

WAN-portar: 1 per enhet

USB: 1 USB 3 5Gb

Deco M4 är ett mycket populärt Mesh router system som använder TP-Link Mesh-teknik för att ge bra täckning över större utrymmen med flera rum/våningar. De 3 enheterna arbetar ihop för att skapa ett sömlöst hemnätverk.

Routrarna växlar automatiskt mellan mesh-noderna för att ge snabbast möjliga WIFI för alla ytor i hemmet. Systemet ger bra täckning även i större och mer svåranpassade miljöer. Protokollet är här 802.11ac (Wifi 5), inte det senaste förvisso som hos ovanstående produkter, men likväl snabb nog för både streaming och gaming på fler samtidiga enheter.

Konsumenter är väldigt nöjda med detta Mesh-system. Här rapporteras bra signal i en 150 m2 villa, inklusive trädgård. Installationen är smidig och lätt att förstå via mobilapp, och priset måste anses som mycket bra för en mesh-lösning. Viss kritik lämnas dock mot appen som känns lite begränsad.

Deco M4 levererar WiFi till ett område på upp till ca 371,5 m2 enligt tillverkaren. Du kan även lägga till fler Decos till nätverket för att öka täckningen ytterligare. Systemet ger hastigheter upp till 1167 Mbp/s och kan teoretiskt ansluta upp till 100 samtidiga enheter.

Säkerhet

Systemet kommer med föräldrakontroll, vilket betyder att du kan begränsa tiden online och blockera olämpliga webbplatser. Krypteringen är här WPA2 och en konfigurerbar SPI Brandvägg finns att tillgå.

Sammantaget får du här som vi ser det, marknadens mest prisvärda mesh-router lösning med 3 enheter för riktigt bra täckning av större ytor med stabila hastigheter via WiFi 5.

Köpguide

Att välja rätt router är viktigt för kvaliteten av din nätverksuppkoppling. Vilken som passar dig beror på hur många ska dela på WiFi och vilken hastighet som önskas. Finns det tjocka väggar mellan routern så är det viktigt att signalen är tillräckligt stark så att nätet inte tappas.

Du klarar dig bra med en enklare modell av router om ditt bredband är måttligt snabbt, till exempel 10–50 Mbit/s (megabit per sekund), och du inte har behov av högre hastigheter eller att större ytor ska täckas.

Är ni däremot fler i familjen som ska dela på nätet och du exempelvis vill kunna sitta på balkongen eller utplatsen så kan det vara värt att kika in de mer avancerade varianterna. Skillnaden i pris kan därför vara ganska stor mellan olika trådlösa routrar, och ju bättre hastighet och räckvidd, desto mer kostar routern.

Trådlösa routers kommer med lite olika standarder: Wireless N, Wireless AC och Wireless AX som är den senaste standarden med bäst täckning, fart och säkerhet. Om du vill ha det allra senaste med bäst prestanda så ska du välja en mesh-router.

En router är en enhet som kopplar ihop nätverkskablar och wifi-uppkopplingar. Routerns uppgift är att sortera data som kommer in och se till att de skickas vidare till rätt mottagare. En router består av många komponenter och du kan jämföra den med en dator, en processor, minne och smarta program som gör att du kan jobba snabbt och effektivt på din dator eller mobil.

Dyrare routrar har förutom de senaste teknikerna som ger bättre räckvidd samt stödjer högre hastigheter även komponenter av högre kvalitet.

Vanliga frågor och svar

Beteckningen AC kallas även WiFi 5 medans Wireless AX eller WiFi 6 är den senaste standarden. Wireless AX ger högre hastighet och kan hantera fler enheter än en AC-router.

Ditt fasta nätverk via kabel är det mest tillförlitliga sättet att få god koppling. Har du en dator speciellt för att spela online-spel t.ex så ansluts den bäst via kabel.

Avståndet till routern och hinder emellan, till exempel betongväggar och tak, försvagar signalen och prestandan rejält. En del routrar har s.k beamforming, det gör att routern ser var mottagande enheter befinner sig och kan styra signalen dit. Det kan förbättra räckvidden en hel del, och lämpar sig bra för de som bor i hem med tjocka betongväggar t.ex, eller för de som har fler våningsplan.

En del nyare routrar har så kallat triband, ofta bestående av ett extra 5 GHz-band att använda. Det kan vara bra om ni är många i familjen och alla vill köra wifi samtidigt.

Mu-mimo är en teknik som gör att routrar kan skicka data till flera uppkopplade enheter samtidigt. Detta gör att signalen blir snabbare och jämnare, men det fungerar bara om även mottagande enhet stödjer mu-mimo.

Om du är ute efter det allra senaste och bästa inom trådlösa nätverk, ska du välja ett Mesh-nätverk. Mesh är en teknik som vuxit starkt under de senaste tiden. Systemet består av en huvudrouter och en eller flera routrar som kallas satelliter.

Mesh skapar ett stort nätverk med ett och samma namn. Mesh-systemet flyttar automatiskt de anslutna enheterna från routern till närmaste satellit, därför får du alltid maximal hastighet.

Senast färdigställda tester