Handgräsklippare - bäst i test 2022

2022-05-06

Bästa Handgräsklipparen 2022

Att klippa gräset är ett härligt sätt att få in lite motion samtidigt som du tyglar en oredig gräsmatta och håller den prydlig. För den som har en mindre trädgård behövs dock inte en dyr och otymplig gräsklippare: en handgräsklippare duger alldeles utmärkt till dig som vill ha en praktisk och portabel produkt att klippa gräs med. 

I denna artikel finner du efter vår genomgång en sammanställning av de allra bästa handgräsklipparna på marknaden idag. Hänsyn har tagits till såväl omdömen, prestanda samt pris. Lycka till med köpet!

BÄST I TEST

Bästa Handgräsklipparen 2021

AL-KO Gudenaa GU 400

5/5

PREMIUM

Bästa Handgräsklipparen 2021

Fiskars StaySharp Max

4.7/5

BUDGET

Gardena Classic 330

4.4/5

POPULÄR

Klippo Free

4.1/5
Innehåll

1 | AL-KO Gudenaa GU 400 - Bäst i Test

Bästa Handgräsklipparen 2021

Bästa handgräsklipparen 2022 – Denna fina cylindergräsklippare från AL-KO har allt och lite till. För precis över tusenlappen kan du köpa in denna utmärkta produkt, som erbjuder dig självslipande blad, en smidig cylinder, samt ett riktigt stadigt handtag. AL-KO Gudenaa GU 400 är dessutom otroligt lätt, vilket innebär att det blir enkelt att flytta runt gräsklipparen. Den utmärkta klippningen, i samband med det väldigt rimliga priset och den höga kvaliteten på materialet, innebär att det är just AL-KO Gudenaa GU 400 som blir bäst i test & bästa handgräsklipparen här på Produkttestarna!

Lätt och praktisk

Med denna produkt får du ett lätt chassis som trots den låga vikten är riktigt tåligt, samt fem självslipande blad i härdat stål. Detta innebär att denna handgräsklippare är både lätt och praktisk. Produkten väger endast 14 kg. Ett ergonomiskt handtag ingår även det. Den mindre storleken gör det lätt att förvara gräsklipparen utom synhåll när arbetet väl är avklarat!

Tystgående

Det allra jobbigaste med gräsklippare är nog ljudet, särskilt för dig som gillar att lyssna på musik medan du klipper gräs. Med en mindre gräsklippare som detta får du inte samma problem. AL-KO Gudenaa GU 400 är otroligt tyst under användning. Slipp huvudvärken med en handgräsklippare! Produkten är dessutom helt fri från utsläpp.

Självslipande blad

När det är klippdags finns inget värre än slöa knivar. Som tur nog är knivarna i denna produkt helt självslipande. Knivarna hålls alltså ständigt vassa, vilket innebär smidigare gräsklippning och mindre tid ägnat åt underhåll. 

Sammanfattning

AL-KO Gudenaa GU 400 blir bäst i test av flera goda skäl. Produkten är lätt och praktisk, då den endast väger 14 kg. Den är dessutom trevligt tystgående. Sist men inte minst är knivarna i produkten självslipande, vilket innebär att du sparar tid och kommer igång med gräsklippandet snabbare!

2 | Fiskars StaySharp Max - Premium

Bästa Handgräsklipparen 2021

Detta är alternativet för dig som vill ha den allra bästa handgräsklipparen som pengar kan köpa. Fiskars StaySharp Max är dubbelt så dyr som den näst dyraste produkten på listan, men du får en hel del avancerad funktionalitet för pengarna. Här finns en unik konstruktion, kvalitativa skarpa knivar och bra ergonomi. Med Fiskars StaySharp Max får du en bättre klippupplevelse.

StaySharp skärningssystem

Med Fiskars StaySharp Max klipper du gräset mycket smidigare, tack vare Fiskars unika StaySharp skärningssystem. System är konstruerat på så vis att gräset skärs utan att knivarna förflyttar sig ur position. Det gör handgräsklipparen enklare att skjuta fram, och garanterar att klipparen inte hakar fast sig på något. Samtidigt får du perfekt klippt gräs med Fiskars StaySharp Maxs hårda stålklingor.

Helt justerbar för din komfort

Handtaget har ergonomi i fokus och går att justera utefter din egen längd. Det innebär att denna handgräsklippare passar användare i alla storlekar! Det gör det mycket smidigare för familjen som turas om att klippa gräsmattan.

Du kan förstås även justera klipphöjden smidigt och enkelt med produktens VersaCut-inställningar. Det säkerställer att du får jämnt gräs i just den längd som du vill åt.

Drivs helt av din egen (biovänliga) kraft

Du slipper slösa pengar på bränsle och bidra till utsläpp av avgaser med denna avancerade handgräsklippare. Produkten använder nämligen din egen drivkraft för att klippa gräset. Trots det blir resultatet minst lika bra som med en vanlig gräsklippare – om inte bättre! Du sparar alltså pengar samtidigt som du värnar om miljön med Fiskars StaySharp Max!

Sammanfattning

Fiskars StaySharp Max är handgräsklipparen för dig som inte vill kompromissa med ditt köp. Här får du ett unikt skärningssystem som garanterar dig perfekt klippt gräs. Det är dessutom en väldigt ergonomiskt designad produkt som går att justera utefter dina behov. En riktigt bra premiumprodukt!

3 | Gardena Classic 330 - Budget

Budgetvänlig, separata knivar som ger lägre ljudnivå, Finns möjlighet att montera uppsamlare, som köps separat. 4 inställningar för hur högt eller lågt du vill ha gräset. Prisvärd gräsklippare

En handgräsklippare är i grund och botten en rätt simpel produkt. Den består av ett chassis, ett handtag, två hjul och flera knivar. Eftersom du inte behöver betala extra för en kraftfull motor och dylikt går det alldeles utmärkt att köpa ett budgetvänligt alternativ såsom Gardena Classic 330. Denna handgräsklippare erbjuder dig god klippning, ett ergonomiskt handtag och en smidig design. Du får alltså allt du behöver i en handgräsklippare – till ett otroligt lågt pris!

Separata knivar

Knivarna i denna cylindergräsklippare arbetar enskilt under gräsklippningsprocessen. Detta innebär att varje individuellt grässtrå klipps separat, vilket ger ett prydligare utseende. Ljudnivån blir även den mycket behagligare med denna konstruktion, och det blir mycket enklare för dina armar att skjuta fram handgräsklipparen. Denna smidiga design gör hela processen mycket enklare!

Möjlighet till uppsamlare

Till skillnad från andra liknande handgräsklippare på marknaden har du här möjlighet att montera en uppsamlare bak på produkten. Uppsamlaren köps separat, men är väl värt pengarna, eftersom du slipper samla upp gräs i efterhand. Det gör jobbet mycket enklare för dig, samt garanterar en snygg och prydlig gräsmatta efter ditt hårda arbete!

Justerbar klipphöjd och delbart handtag

En fast klipphöjd passar inte alla gräsmattor. Med Gardena Classic 330 kan du därför ställa in höjden på fyra olika alternativ, från 12 mm till 42 mm. Du kan alltså få gräset precis så långt som du vill ha det!

Handtaget är ergonomiskt och dessutom delbart. Du kan alltså vika handtaget i mitten, vilket gör handgräsklipparen mer kompakt och enklare att förvara.

Sammanfattning

Du plockar upp Gardena Classic 330 till ett riktigt lågt pris! Här får du beröringsfria knivar som är helt tystgående, en separat uppsamlare för klippt gräs, justerbar klipphöjd och ett delbart handtag för enklare förvaring. Allt du behöver i ett kompakt och prisvärt paket!

4 | Klippo Free - Portabel

För dig som vill ha en otroligt lätt och portabel handgräsklippare är detta helt rätt val. Arbetshöjden går lätt att justera med denna produkt, för att du ska kunna anpassa användningen utefter just dina behov. Klippo Free är dessutom tystgående. 

Den lägre vikten på precis över 9kg gör det mycket enklare att klippa gräs med denna handgräsklippare. Pricken på i:et är att handtaget är otroligt mjukt och bekvämt att använda!

Låg vikt innebär enklare manövrering

Tack vare den otroligt låga vikten på 9 kg är denna smidiga handgräsklippare väldigt enkel att manövrera. I kombination med den låga vikten får du även en kompakt design och en optimerad tyngdpunkt. Du får dessutom ett mjukt och bekvämt handtag. Du har här alltså allt du behöver för smidig användning!

Tystgående – utan kompromisser

En smidig design med ergonomi och enkelhet i fokus innebär en tystgående apparat som du kan använda närsomhelst och varsomhelst. Detta åstadkoms helt utan kompromisser i prestanda; du behöver därför inte oroa dig över att själva klippningen blivit sämre som resultat! Den tystgående designen gör gräsklippandet behagligare både för dina och dina grannars öron.

Hållbarhet i design och användning

Den smidiga konstruktionen på denna handgräsklippare från Klippo innebär att du är garanterad flera års användning av denna produkt. Detta är något som skonar både miljön och plånboken. Eftersom produkten drivs av dig själv har den dessutom ingen inverkan på miljön i drift. Du sparar därmed pengar på driften (eftersom du slipper köpa bränsle) och värnar om miljön på en och samma gång!

Sammanfattning

Du som vill ha en portabel produkt hittar ingen bättre handgräsklippare än detta. Klippo Free är otroligt lätt, och väger endast 9.1 kg. Det innebär att du kan bära runt på produkten med en hand, och innebär dessutom att förvaringen blir mycket enklare! Den låga vikten innebär enklare manövrering. Klippo Free är tystgående och har hållbarhet som fokus.

Köpguide

Är handgräsklippare lika bra som motordrivna gräsklippare?

Motordrivna gräsklippare erbjuder dig förstås mer kraft än du får när du skjuter fram en handgräsklippare manuellt. Trots det är en motordriven gräsklippare inte det bästa alternativet i alla situationer; du behöver nämligen inte särskilt mycket kraft för att klippa gräs. 

För dig som sköter en mindre trädgård behövs inte en kraftfull motor, som drar bränsle och släpper avgaser. En handgräsklippare gör jobbet minst lika bra, och är dessutom helt tystgående. För dig med en mindre trädgård duger alltså en handgräsklippare gott och väl. 

Om du har en väldigt stor gräsmatta, eller om du klipper gräs väldigt ofta, kan en motordriven gräsklippare vara bättre. Detta eftersom dessa är något enklare att skjuta fram, och kan klippa gräs en del snabbare.

Min handgräsklippare klipper dåligt

Om din handgräsklippare inte klipper lika bra längre beror det nog på att knivarna blivit slöa. Då måste du vässa dem för att kunna få ut samma resultat som förut. Vissa handgräsklippare, exempelvis den produkt som blev bäst i test i vår lista, har en intern vässningsmekanism som säkerställer att knivarna alltid förblir vassa. För dig som vill spara tid kan en sådan handgräsklippare alltså vara att rekommendera!

Min handgräsklippare fastnar

Om handgräsklipparen ständigt fastnar kan det bero på att du inte använder dig av apparaten på rätt sätt. Du måste nämligen se till att du undviker allt som inte är gräs och ogräs när du använder en handgräsklippare, annars löper du risken att produkten hakar fast sig. Pinnar och stenar är exempel på föremål som du måste avlägsna först innan du börjar klippa gräsmattan. 

Annars kan ditt problem bero på att hjulen inte rullar ordentligt. Då behöver du smörja hjulen med lite olja, alternativt se till att inte någon skruv sitter löst.

Handgräsklippare för högt gräs

Du som vill klippa högt gräs behöver en handgräsklippare som går att ställa in på en väldigt hög klipphöjd. Ett exempel är premiumprodukten på vår lista: Fiskars StaySharp Max. Den går att justera upp till en meters höjd, vilket borde räcka även till den vildaste gräsmattan! Övriga handgräsklippare på listan hanterar gräs upp till omkring 40 centimeters höjd.

Handgräsklippare med uppsamlare

Med en uppsamlare blir gräsklippandet mycket enklare, eftersom du slipper ödsla tid på att städa undan det du klippt. Gardena Classic 330 är ett exempel på en handgräsklippare som erbjuder dig möjlighet till en uppsamlare. Uppsamlaren köps separat, men är definitivt värd pengarna. Det går dessutom att förvara uppsamlaren separat, vilket gör förvaringen mycket enklare!

Vad är den bästa inställningen för min handgräsklippare?

Detta beror förstås en del på din gräsmatta. Jorden under kan nämligen variera väldigt mycket vad gäller fukt. Det gäller därför att hitta en klipphöjd som varken är för kort eller för lång. 

Klipper du gräset för kort blir gräset gult, eftersom det kortare gräset inte kan hantera värme från solen. Långt gräs har inte detta problem. Klipp därför hellre gräset något längre än du tänkt dig första gången du använder din nya handgräsklippare; du kan alltid klippa gräset kortare nästa gång!

Experttester

Du som är intresserad av vad experter har att säga om gräsklippare kan ta en titt på detta test från det välrenommerade Råd och Rön. I testet undersökte experter 88 olika gräsklippare av olika typer: batteridrivna, bensindrivna, eldrivna och handdrivna gräsklippare. I testet presterade gräsklippare från exempelvis AL-KO och Fiskars StaySharp-serie riktigt bra!

Vi hoppas ni hittar en handgräsklippare att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 0 / 5. Röster: 0

Relaterade artiklar