75 tum Tv bäst i test 2023

För dig som inte vill tumma på bildstorleken så är 75-tums TV:n det givna valet. Mer inlevelse och bättre filmtittande utlovas. Missa ingen detalj och förlora dig i bilden – vare sig det handlar om den senaste actionfilmen, drama serien, sportupplevelsen eller PS5-spelet.

Marknaden för TV-apparater har sett stora förändringar under de senaste åren, varför det kan vara svårt att veta vad du borde leta efter i valet av en ny TV. I listan nedan hittar du våra val av bra 75-tums TV-apparater med lite olika fokus på budget, high-end kvalitet och prisvärde. Bläddra gärna igenom listan och se om du kanske hittar en produkt som verkar passa dina behov.

Bäst i test

75 tum tv Bäst i test 2023 - LG OLED77CS6

LG OLED77CS6

Pris vs Kvalité

Premium

Samsung Neo QE75QN900B tv

Samsung Neo QE75QN900B

8K NEO

Mellanklass

75 tum TV - Samsung QE75Q70B

Samsung QLED QE75Q70B

Prisvärde

Produkterna har utvärderats på:

Prisvärde

Funktioner

Tekniker

Omdömen

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

  • Budgeten: Ditt val av TV kommer först och främst bero på din budget. En dyrare TV är förstås bättre, och kan erbjuda dig avancerad funktionalitet såsom 4K-upscaling. Men även budgetvänliga alternativ kan i dagsläget leverera rejäl prestanda.
  • Upplösning: Ju högre, desto bättre. Högre upplösning ger dig en skarpare bild under såväl filmtittande som gaming. Helst vill du inte köpa en TV med en upplösning under 4K. Detta eftersom 4K idag inte är betydligt dyrare än andra upplösningar i en TV.
  • Uppdateringsfrekvensen: Har blivit allt viktigare. Förr var uppdateringsfrekvensen inte en särskilt viktig faktor vid köp av TV. Med modern gaming är det numera annorlunda. För dig som gamer är en uppdateringsfrekvens på 120Hz eller högre att rekommendera.
  • Märket: Spelar roll. Om du följer en något striktare budget, är det särskilt viktigt att kolla på märket. Om du aldrig hört talats om märket förut, är det nog inte ett särskilt bra val. Med ett bättre budgetmärke såsom Philips kan du känna dig säker i att din produkt håller i längden.
  • Smart funktionalitet: TV-apparater kommer idag vanligtvis med smart funktionalitet. Med ett operativsystem såsom Android får du tillgång till en hel del appar och dylikt på köpet. Det krävs dock en kraftfull processor för en smidig upplevelse med en smart-TV.
Bäst i test 2023
75 tum tv Bäst i test 2023 - LG OLED77CS6

LG OLED77CS6

Prisvärde

Virtuellt 7.1.2-kanalljud

Typ: 4K OLED

Processor: α9 Gen5 AI

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos

AI Picture & Sound Pro

HDMI 2.1 & 4K 120 Hz

Som sammantaget bästa 75 tum tv 2023 kliver LG:s populära CS6:a fram och följer upp de stora framgångarna med modellserierna C1 & C2 som helt dominerat high-end klassen tidigare. CS6:an är sålunda en given panel att fundera på som kompanjon i premiumprisklassen – 2 xtra tum (77) hittas här också att ståta med i 75 klassen.

Filmspecialisten

Oled panelerna är kanske främst kända för den optimala svärtan som presenteras på ett sätt andra helt enkelt inte kan matcha, men står självklart stark även när det kommer till att presentera både färghantering och generell kontrast i vardagsmiljö.

Av denna anledning har just C-serier tveklöst blivit förstavalet för de som vill åt prisvärd optimal upplevelse vid film och serie tittande där rumsbelysningen gärna släcks ner a´la biosalong.

Tekniker

Som tv från en premiumtillverkare finns här inte oväntat alla de senaste teknikerna man kan tänka sej.

Då listan är lång nämner vi de mer framträdande som t.ex Dolby Vision IQ med sin explicita anpassning av materialet till den unika panelen som just används samt HDR format som Dolby Vision & HDR10 .

Vidare hittar vi finesser som möjligheten koppla upp dina befintliga BT högtalare till CS6:an via modellens Bluetooth Surround Ready stöd.

Ny Processor

Med utvecklingen av C-serien hittas här liksom på modell C2 LG:s senaste innovation på processor-sidan. Nya a9 Gen5 AI levererar framtidssäkra 8K kompabilitet med en uppdaterad dynamisk tone mapping som ytterligare snäpper upp kontrasten och bildkvalitetn i samtliga lägen – och inte minst en förbättrad hantering vid uppskalning för bättre presentation av äldre produktioner.

Gaming

~1ms – jo det stämmer. De med gaming som plusvariant på fritiden vet vad det innebär för en bra gamesession såklart. Det handlar kort o gott om svarstiden från när du trycker på en knapp eller svänger på din gameratt till att bilden på skärmen uppdateras. Oled har sedan tekniken kom alltid vart de med snabbast responstid. Kort sagt är CS6:an en grym gamingpanel.

Vi bockar alltså här av hela serien av möjliga stöd för gaming via en tv-panel i dagsläget: Stöd för Hdmi 2.1 & Dolby Vision Gaming i 4K &120 Hz – 1 ms svarstid – Game Optimizer & dedikerad Game Dashboard – VRR stöd via Nvidia G-Sync & AMD FreeSync Premium – Cloud Gaming via GeForce Now och Stadia.

Sammanfattning

Med high-end egenskaper över hela registret är den i sammanhanget prisvärda CS6 -serien ett absolut topp-val för film, stream och gaming entusiaster världen över. Vårt och många andras val som bästa tv 2023 när vi vänder oss till Oled paneler.

8K Premium
Samsung Neo QE75QN900B tv

Samsung Neo QE75QN900B

6.4.2 Atmos Surround

One Connect System

Typ: 8K Neo QLED Infinity

Ultimate 8K Dimming Pro

Quantum Matrix Technology Pro

Dolby Vision IQ & Dolby Atmos

HDMI 2.1 & 4K 120 Hz

Bästa 75 tum tv 2023 när vi vänder oss till Samsungs Qled paneler blir 8K klara QE75QN900B – Funderar på en Tv panel i topp-segementet kan det rekommenderas en titt på denna modell. Med QN75900B  finns här allt du kan tänkas behöva både idag & många år framöver. Vi tittar på Samsungs och då en av marknadens bästa TV någonsin.

Tekniksprång

Med denna nya high-end TV från Samsung kan du känna dig säker på att produkten är välproducerad och kommer med toppkomponenter och nya tekniker i absolut världsklass. Med QN900B 8K skärmens 7680 x 432 upplösning ges förutsättningarna till en absolut knivskarp bild och realistisk rörelse och färgåtergivning på en Full Backlight panel.

Ytterligare tekniksprång från föregående modeller är t ex nya Real Depth Enhancer som via en vässad AI-algoritm optimerar bakgrundsbelysningen som i sin tur ger fria möjligheter för kontrasten att spela ut  sitt fulla register mellan maximal svärta och ljusare partier. Nya EyeComfort Mode ger en förbättrad hantering av hur skärmbilden automatiskt anpassar sej i realtid utifrån aktuellt ljusförhållande i rumet.

8K Neo Quantum

QN900B serien kommer med nya 8K Neo Quantum QLED panelen och en refresh-rate på bildsäkra 100Hz. Tittar vi vidare på panelens specifikationer finns exklusiva Ultimate 8K Dimming Pro parat med en Ultra Black-antireflex-skärm.

Panelen som har 100% Color Volume ges sammantaget det tunga värdet 5000 på Samsungs bildkvalitetsindex. Många tekniska specs blir det när vi befinner oss på toppen av teknik-toppen så att säga

Surroundsound för bättre inlevelse

Det är inte bara bilden som är viktig i en ny TV – även ljudet som ofta är eftersatt i dagens ultratunna apparater är såklart en faktor att uppmärksamma då nya tekniker som t ex Object Tracking Sound PRO som kommer med denna modell ger ett bra lyft av den totala upplevelsen när film, serier eller gaming står på menyn. 

Så även högtalarna är här inte oväntat av den bättre, eller rättare sagt den bästa uppsättningen vi skådat i en ultramodern Tv-panel – här i form av ett mäktigt inbyggt 6.4.2 system. Med den ledande virtuella surroundtekniken – Dolby Atmos – simuleras ljudet här att komma från olika riktningar – och även i höjdled då ett antal av modellens högtalare också är anpassade för just denna effekt.

Gaming

Att plocka fram spelkonsollen emellanåt är populärt bland  många av oss – unga som äldre. Med denna tv ges en utmärkt gaming-upplevelse med Motion Xcelerator Turbo Plus och ett input lag på max 10 ms. Här finns med i sammanhanget helt nödvändiga Hdmi 2.1 en kapacitet att hantera 4K i 120Hz medans 8K gaming presenteras på 60 Hz med varierande uppdateringsfrekvenser för bägge inställningarna via AMD FreeSync Premium Pro.

En ytterligare förstärkning av gaming stödet är möjligheten av koppla upp sin pc och ha 144Hz på skärmen! På mjukvarusidan finns stöd för alla förbättrings och kompabilitets tekniker. Här finns Auto Game Mode, Game Motion Plus och Game Bar med stöd för Variable Rrefresh Rate.

Sammanfattning

Denna topprankade modell av Samsungs populära Neo serie blir med  sina bildegenskaper i toppen av high-end klassen, ett duktigt snäpp bättre ljud än konkurrenterna och game mode i pole position vårt val av Bästa TV 2023 75 tum.

Mellanklass
75 tum TV - Samsung QE75Q70B

Samsung QLED QE75Q70B

Slim Fit

Utmärkt Qled Presentation

Typ: 4K QLED Edge-LED

Processor: 4K Quantum

Quantum Matrix Technology

HDMI 2.1 & 4K 120 Hz

Q70B serien är Samsungs starka kort 2023 i den bättre mellanprisklassen. Panelen ger dig både en utomordentlig bild och en bra ljudupplevelse – och serveras dessutom med en konkurrenskraftig prislapp.

Vill man sitta i fin-klassen med Qled till en bekvämare peng är detta ett val att rekommendera. Med Suprem UHD-dimming där områden tänds individuellt är Samsungs Q70B serie en TV att trivas med.

Samsungs avancerade anpassning av LED-teknologin ger dig verklighetstrogna färger som får skärmen att ”poppa” till skillnad från enklare lösningar. Denna 75-tums TV från Samsung har strålande bildegenskaper & färgskala samt en hel del häftig teknologi att njuta av med en bra Samsung Picture Quality Index på 3400.

Avancerad design och funktionalitet

Vid köp av en ny TV är förväntningarna höga, och Samsung QLED Q70B levererar. Här får du mycket funktionalitet för pengarna.

Det spelar ingen roll var i vardagsrummet du sätter dig, eftersom du får en perfekt bild oavsett vinkeln tack vare den fantastiska designen på skärmen.
Utmärkt bra Game Mode för de som gillar att koppla upp konsolen för lite game. Nya Hdmi 2.1 med auto low latecy läge ger 4K 120 Hz gaming.
4K AI Upscaling. När du har en 4K-TV vill du förstås att allt du tittar på ska vara i 4K, men så är inte alltid fallet. Som tur nog erbjuder denna TV dig automatisk upscaling till 4K. Med Samsungs patenterade Quantumprocessor används artificiell intelligens för att fylla in luckorna i en video med lägre upplösning.
Object Tracking Sound. Här får du äkta 3D-ljud, eftersom TV:n har högtalare riktade både ner och upp. Ljudet anpassar sig utefter rörelserna på skärmen, vilket ger dig en verklighetstrogen ljudupplevelse.

Sammanfattning

Q70B-serien är ett intressant och prisvärt alternativ enligt oss då modellen i stort matchar Samsungs dyrare mellanklass serie Q80B. Den senare har en avancerad Local Dimming för bättre återgivning av HDR material medans 70B levererar bättre svärta. Skillnaden på prislappen är dock påtaglig och Samsungs Q70B-serien blir därför vårt val i Samsungs mellanklass.

Vill man gå på djupet finns en mycket omfattande mätning där modellernas (70A vs 80B) labb-resultat jämförs hos tv-konnässörerna på rtings.com.

Mellanklass
Tv 75 tum - Samsung QLED QE75Q60B

Samsung QLED QE75Q60B

Slim Fit

Höga användarbetyg

Typ: 4K QLED Edge-LED

Processor: Quantum 4K Lite

HLG, HDR 10+, Quantum HDR10+

3100 Picture Quality Index

Q60B serien är en mycket populär och prisvärd 75″ Tv i mellanklassen, här saknas dock i jämförelse med ovanstående 70B serien stöd för 4K 120hz gaming via Hdmi 2.1. Känns det som att man klarar sig med ett likväl stabilt standard gamemode är 60B med prisfördel ett riktigt bra val tycker vi.

Tittar vi vidare på specifikationerna i jämförelse med den mycket snarlika 70B varianten så tangeras i stort bildkvalité enligt Samsung Picture Quality Index med 3100 vs 3400.

Vill man ta en mer djuplodande jämförelse dessa modeller emellan kan ingående labbanalyser även här analyseras hos specialisterna via rtings mätdata.

Premium
Bästa Tv 2023 Oled - LG Oled C2 75 tum

LG Oled C2

Oled Evo Panel

2.2 Högtalar Systemt

Typ: 4K OLED Evo

Processor: α9 Gen5 AI

OLED Motion 120 Hz

Dolby Vision IQ

G & FreeSync, VRR, ALLM

Med lanseringen av nya CS6 har tidigare toppvalet C2 fått maka på sej till en lite lägre listning vilket självfallet beror på skillnaden i prisbild modellerna emellan.

C2:an ståtar fortsatt likväl som premiummodell med en vassare EVO panel. Om antalet tusenlappar motiverar den uppgraderingen gentemot CS6 är som alltid i betraktarens öga att avgöra. Alldeles oavsett är fortsatt C2:an vid en head-to-head det snäppet vassare valet vad specifikationerna beträffar.

Budget

TCL 75P735

Google Tv

Inbyggd Chromecast

Typ: 4K Direct LED

Processor: Quad-core

Dolby Vision/Atmos/Dolby True-HD

HDMI 2.1 & Low Latency Mode

TCL 75 P735 är en 75-tums 4K Ultra HD Smart TV med Dolby Vision, HDR10 och Motion Clarity – P735 arbetar här med en Direct LED-bakgrundsbelysningsteknik för att leverera en bra bildupplevelse till ett pris som som ger mersmak. Med Google TV som system ges även stor valfrihet av appar och en inbyggd chromecast sitter såklart redan på plats.

Tekniker

TCL:s 75 tummare kommer med bra stöd för många av de tekniker vi lärt oss se i tv -reklamen, här finns HDR10 för ett bredare färgspektra och bättre kontrast för produktioner som stödjer detta samt Dolby Vision som optimerar varje sändning utefter just denna specifika tv:s preferenser samt Dolby Atmos för objektplacerat ljud.

Uppdateringsfrekvensen landar här på 60 Hz vilket vart standarden för mellanklass-tv under en längre tid, men en begränsning gentemot dagens paneler i de lite högre prisklasserna som ger en bättre rörelseskärpa med 100/120 Hz. För att vässa just rörelseskärpan använder TLC sin mjukvara Motion Clarity för att säkra ett stabilt flyt även i de snabbare action scenerna.

Anslutningar & Gaming

Tittar vi på anslutningarna finns en standar Ethernet koppling samt inbyggd Wi-Fi – 4 x HDMI, 1 x USB-port och en optisk ljudutgång för att koppla upp kringutrustning samt röststyrning via Google Assistant. App-biblioteket ger oss dagens standard-appar som Netflix, SVT Play, AppleTV, YouTube och Spotify osv förinstallerat och med Google tv som system finns mängder av val.

För gaming entusiasterna hittar vi en HDMI 2.1 port som stöd till de senaste konsolerna samt dedikerat Game Master mode med Auto Low Latency Mode med ett input lag på fina 15 ms.

Sammanfattningsvis är TCL 75 P735 en stor smart Google TV med en stabil 4K panel och stöd för flertalet av de bättre nya teknikerna till ett pris man måste plussa för.

High-End
Samsung TV 75 tum - QE75QN95B

Samsung Neo QE75QN95B

4.2.2 ljudsystem

One Connect System

Typ: 4K Neo Quantum Qled

Processor: Neural Quantum 4K

Ultimate UHD Dimming Pro

Motion Xcelerator Turbo Pro 4K@144Hz

Här har du en mycket kompetent TV från Samsung med utmärkt bild, mycket hög ljusstyrka och en detaljerad återgivning i 100 Hz high-end klass. Med en uppgradering till Neo QLED får du mer detaljer, samt ger dig en mer naturlig återgivning av kontrast och tonövergångar. En av marknadens just nu mest populära 75″ och användarna ger en rejäl tumme upp!

Denna 75:a  kommer med Quantum DOT-teknik med en avancerad local dimming och en Ultra Black-antireflexskärm som ger dig bättre bild i alla aspekter av panelens egenskaper. Här finns det troligen mest uppskattade systemet för smart tv – Samsungs Tizen där du enkelt kommer åt alla dina appar.

Samsung QLED QE75QN95B är en 4K Ultra HD smart TV i premiumprisklassen av Samsungs produktlinje. Med användarvänliga Tizen OS kommer du åt allt du vill titta på, enkelt och smidigt. Se film på Netflix, videos från You Tube och mycket mer. Du kan titta på dina bilder direkt på skärmen, i storformat.

Mer naturtrogna färger

Med Quantum DOT-teknik visas nyanser mer naturligt, du får bra svärta och detaljrikedomen är bättre, vilket kommer att ge dig en härlig visuell upplevelse med 120 Hz Motion Rate. Dual LED ger dig större djup och bättre kontrast, och med kraftfullt ljud från Dolby blir din filmupplevelse perfekt.

Kontrast med Quantum HDR 2000 Klass

Modellen kommer med Quantum HDR 2000 (High Dynamic Range) som ger livfulla färger, hög nivå på detaljer och kontraster visualiseras tydligare speciellt i mörka partier där enklare paneler bli suddiga. Bilden blir mer realistisk, och anpassas efter den miljö som visas.

Med 95B variantens Quantum-processor optimeras färgåtergivning och kontraster. Bildkällan bearbetas optimalt, vilket resulterar i en mer realistisk bild, vilket ger dig en bättre upplevelse när du ser en film till exempel. Skärmen är väldigt tunn, har en snygg design, och passar snyggt in i ditt hem.

Tizen OS

Tizen OS är Samsungs mycket intuitiva och uppskattade system för Smart TV. Här kan du styra allt innehållet från olika plattformar som Netflix, Youtube, Apple TV och applikationer samt fotogalleri och spel. 

Övrigt att nämna

Bluetooth, Wi-Fi, LAN finns integrerat, samt olika inställningar för bild, om du exempelvis ska köra konsol gaming väljs Game Motion Plus med stöd för AMD Freesync Premium Pro Autolowt latency-läge.

Högtalarsystemet är ett 4.2.2 kanal system på 60W med Dolby Atmos & Object Tracking Sound vilket ska räcka gott och väl för en härlig filmkväll.

Här finns även ett så kallat Ambient mode, där du kan ha ett bildspel med dina semesterbilder eller annat, direkt på skärmen, i storformat. 

Sammanfattning

Här har du verkligen en bra TV med många funktioner som kommer att ge dig en tv upplevelse i finklassen med den höga kvalitet Samsung Picture Quality Index 4600 ger.

Ambilight
Philips 86PUS8807 75 tum TV

Philips The One 86 Tum

Android Tv

3-sidig Ambilight

Typ: 4K Ultra HD LED 120 Hz

Processor: P5 Perfect Picture Engine

Dolby Vision & Dolby Atmos

HDMI 2.1 4K 120 Hz

Med denna version av The One på duktiga 86 Tum kliver vi upp på STOR storbild. TV:n som håller en mycket hög standard kommer med Philips populära 3-sidiga Ambilight till ett för klassen väldigt rimligt pris.

4K upplösning, Ambilight, Dolby Vision & Atmos, HDR 10+ och Androids smarta tv lösning är exempel på vad du får med denna snygga 86-tums TV. För-kalibrerade inställningar för Spelläge, ekoläge, salongsläge & nattläge.

Ambilight – För en bättre atmosfär

Philips Ambilight erbjuder dig en unik upplevelse som du inte hittar hos andra TV-apparater på marknaden. LED-lampor på baksidan av TV:n lyser varmt upp väggen bakom med färger som matchar det som händer på skärmen. Effekten ger förutom att bilden / känslan av närvaro ”växer” en riktigt mysig atmosfär under sena filmkvällar med lamporna släckta. Här i den bästa 3-sidiga Ambilight varianten. Här finns även stöd för både  Ambilight+hue samt Ambilight Music,

Low Latency Mode – För gaming

Denna Philips-TV är även bra lämpad för dig som älskar gaming. Med Auto Low Latency Mode får du tillsammans med modellens stöd för HDMI 2.1 bättre kontroll över ditt spelande med 4K & 120 Hz eftersom tiden från att du trycker på en knapp till reaktionen på skärmen blir avsevärt kortare. Perfekt för dig som tävlingsinriktad gamer.

Prisvärd

Med ett androidbaserat operativsystem får du tillgång till Google Play Store vilket ger dig flera tusentals olika appar och spel att välja bland. Via fjärrkontrollen får du lätt tillgång till alla de vanligare tjänsterna som Netflix, HBO, YouTube och Svt Play med mera. Röststyrning via smidiga Google Assistent.

Vill man åt fullvuxna 86″ är Phillips The One troligen marknadens bästa tips när det gäller funktioner vs prisbild.

Köpguide

Vid köp av en större TV är upplösning kanske det allra viktigaste. Med en mindre skärm kan du komma undan med en lägre upplösning såsom 1080p, eftersom du då får fler pixlar per tum. Samma upplösning på en 75-tums TV leder dock till en bild som känns suddig, eftersom det är samma mängd pixlar fördelade över en större yta som innebär större pixlar.

För dig som vill åt en riktigt skarp bild, är en upplösning på 4K rentav ett måste när du köper en större TV. 4K-upplösning ger dig hela fyra gånger så många pixlar totalt som Full HD (eller 1080p som det även heter) kan erbjuda.

Det är en fråga som endast du kan besvara, men det finns för- och nackdelar med båda alternativ. Att hänga upp TV:n på väggen är en något mer komplicerad process, och det är inte alla väggar som kan klara av att hålla en TV på över 30 kg. Om du exempelvis bor i lägenhet är väggmontering inte alltid ett alternativ.

Stativ blir allra enklast, men det innebär att du måste lägga undan golvutrymme för TV:n. Bor du i en mindre bostad kan det bli rätt knepigt. Vad som är bäst beror förstås på just din situation och dina behov.

Önskar man koppla sin nya PS5 eller Xbox till TV:n, kan valet av TV bli lite mer komplicerat. Moderna TV-apparater kan erbjuda dig en lång rad av olika funktioner för gaming, men det brukar innebära en något högre prislapp. Exempel på funktionalitet som du bör hålla utkik efter är Low Latency Mode och HDR.

Du vill förstås här även ha en upplösning på 4K samt en uppdateringsfrekvens på minst 120Hz. En högre uppdateringsfrekvens ger dig möjlighet att spela spel på en mycket högre FPS (Frames Per Second), vilket ger dig en betydligt smidigare upplevelse när du spelar.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023