75 tum TV bäst i test 2023

75 tum TV bäst i test 2023

Bäst i test

75 tum tv bast i test 2022

Samsung
Neo QE75QN900B

5/5

Utmärkt OLED

LG C2 Oled

LG
OLED77C2

4.9/5

Utmärkt QLED

Samsung QE75QN95B

Samsung
QE75QN95B

4.8/5

Prisvärd QLED

Samsung QLED QE75Q70B​

Samsung
QLED QE75Q70B

4.6/5

Vilken 75 tum TV är bäst i test 2023?

För dig som inte vill tumma på bildstorleken så är 75-tums TV:n det givna valet. Mer inlevelse och bättre filmtittande utlovas. Missa ingen detalj och förlora dig i bilden – vare sig det handlar om den senaste actionfilmen, drama serien, sportupplevelsen eller PS5-spelet.

Marknaden för TV-apparater har sett stora förändringar under de senaste åren, varför det kan vara svårt att veta vad du borde leta efter i valet av en ny TV. I listan nedan hittar du våra val av bra 75-tums TV-apparater med lite olika fokus på budget, high-end kvalité och prisvärde. Bläddra gärna igenom listan och se om du kanske hittar en produkt som verkar passa dina behov.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 4 februari, 2023

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Samsung Neo Qled QE75QN900B - Bäst i Test 2023

Bästa 75 tum tv 2023 – Samsung QE75QN900B – Du som funderar på en Tv panel i topp-segementet kan rekommenderas en titt på denna modell. Med QN75900B  finns här allt du kan tänkas behöva både idag & många år framöver. Vi tittar på Samsungs och då en av marknadens bästa TV någonsin.

Med denna nya high-end TV från Samsung kan du känna dig säker på att produkten är välproducerad och kommer med toppkomponenter och nya tekniker i absolut världsklass. Med QN900B 8K skärmens 7680 x 432 upplösning ges förutsättningarna till en absolut knivskarp bild och realistisk rörelse och färgåtergivning på en Full Backlight panel.

Ytterligare tekniksprång från föregående modeller är t ex nya Real Depth Enhancer som via en vässad AI-algoritm optimerar bakgrundsbelysningen som i sin tur ger fria möjligheter för kontrasten att spela ut  sitt fulla register mellan maximal svärta och ljusare partier. Nya EyeComfort Mode ger en förbättrad hantering av hur skärmbilden automatiskt anpassar sej i realtid utifrån aktuellt ljusförhållande i rumet.

QN900B serien kommer med nya 8K Neo Quantum QLED panelen och en refresh-rate på bildsäkra 100Hz. Tittar vi vidare på panelens specifikationer finns exklusiva Ultimate 8K Dimming Pro parat med en Ultra Black-antireflex-skärm.

Panelen som har 100% Color Volume ges sammantaget det tunga värdet 5000 på Samsungs bildkvalitetsindex. Många tekniska specs blir det när vi befinner oss på toppen av teknik-toppen så att säga

Surroundsound för bättre inlevelse

Det är inte bara bilden som är viktig i en ny TV – även ljudet som ofta är eftersatt i dagens ultratunna apparater är såklart en faktor att uppmärksamma då nya tekniker som t ex Object Tracking Sound PRO som kommer med denna modell ger ett bra lyft av den totala upplevelsen när film, serier eller gaming står på menyn. 

Så även högtalarna är här inte oväntat av den bättre, eller rättare sagt den bästa uppsättningen vi skådat i en ultramodern Tv-panel – här i form av ett mäktigt inbyggt 6.4.2 system. Med den ledande virtuella surroundtekniken – Dolby Atmos – simuleras ljudet här att komma från olika riktningar – och även i höjdled då ett antal av modellens högtalare också är anpassade för just denna effekt.

Gaming

Att plocka fram spelkonsollen emellanåt är populärt bland  många av oss – unga som äldre. Med denna tv ges en utmärkt gaming-upplevelse med Motion Xcelerator Turbo Plus och ett input lag på max 10 ms. Här finns med i sammanhanget helt nödvändiga Hdmi 2.1 en kapacitet att hantera 4K i 120Hz medans 8K gaming presenteras på 60 Hz med varierande uppdateringsfrekvenser för bägge inställningarna via AMD FreeSync Premium Pro.

En ytterligare förstärkning av gaming stödet är möjligheten av koppla upp sin pc och ha 144Hz på skärmen!

På mjukvarusidan finns stöd för alla förbättrings och kompabilitets tekniker. Här finns Auto Game Mode, Game Motion Plus och Game Bar med stöd för Variable Rrefresh Rate.

Sammanfattning

Denna topprankade modell av Samsungs populära Neo serie blir med  sina bildegenskaper i toppen av high-end klassen, ett duktigt snäpp bättre ljud än konkurrenterna och game mode i pole position vårt val av Bästa TV 2023 75 tum.

Produktöversikt

2 | LG C2 - High-End Oled Evo 2023

LG:s populära C2:a följer upp den stora framgången med modell C1 som helt dominerade high-end klassen föregående år. C2:an är sålunda en given panel att fundera på som kompanjon i premiumklassen –  2 xtra tum (77) hittas här också att ståta med i 75 klassen.

Filmspecialisten

Oled panelerna är kanske främst kända för den optimala svärtan som presenteras på ett sätt andra helt enkelt inte kan matcha, men står självklart stark även när det kommer till att presentera både färghantering och generell kontrast i vardagsmiljö.

Av denna anledning har just C-serien tveklöst blivit förstavalet för de som vill åt prisvärd optimal upplevelse vid film och serie tittande där rumsbelysningen gärna släcks ner a´la biosalong.

Tekniker

Som premium tv från en premiumtillverkare finns här inte oväntat alla de senaste teknikerna man kan tänka sej.

Då listan är lång nämner vi de mer framträdande som t.ex Dolby Vision IQ med sin explicita anpassning av materialet till den unika panelen som just används samt HDR format som Dolby Vision & HDR10 .

Vidare hittar vi finesser som möjligheten koppla upp dina befintliga BT högtalare till C2:an via modellens Bluetooth Surround Ready stöd.

Ny Processor

Med utvecklingen av C2 kommer även LG:s senaste innovation på processor-sidan. Nya a9 Gen5 AI lanseras med framtidssäkra 8K kompabilitet och en uppdaterad dynamisk tone mapping som ytterligare snäpper upp kontrasten och bildkvalitén i samtliga lägen – och inte minst en förbättrad hantering vid uppskalning för bättre presentation av äldre produktioner.

Gaming

 ~1ms – jo det stämmer.  De med gaming som plusvariant på fritiden vet vad det innebär för en bra gamesession såklart.  Det handlar kort o gott om svarstiden från när du trycker på en knapp eller svänger på din gameratt till att bilden på skärmen uppdateras. Oled har sedan tekniken kom alltid vart de med snabbast responstid. Kort sagt är C2:an en grym gamingpanel.

Vi bockar alltså här av hela serien av möjliga stöd för gaming via en tv-panel i dagsläget: Stöd för Hdmi 2.1 & Dolby Vision Gaming i 4K &120 Hz – 1 ms svarstid – Game Optimizer & dedikerad Game Dashboard – VRR stöd via Nvidia G-Sync & AMD FreeSync Premium – Cloud Gaming via GeForce Now och Stadia.

Djuplodande info om LG C2 hittas hos internets mest välrenommerade TV sida rtings.com – specifikt gaming info hittas under avsnittet Motion.

Sammanfattning

 Med high-end egenskaper över hela registret är den i sammanhanget prisvärda C1-serien ett absolut topp-val för film, stream och gaming entusiaster världen över. Vårt och många andras givna tips som bästa tv 2023 när vi vänder oss till Oled paneler. 

3 | Samsung Neo Qled QE75QN95B- Utmärkt QLED

Här har du en mycket kompetent TV från Samsung med utmärkt bild, mycket hög ljusstyrka och en detaljerad återgivning i 100 Hz high-end klass. Med en uppgradering till Neo QLED får du mer detaljer, samt ger dig en mer naturlig återgivning av kontrast och tonövergångar. En av marknadens just nu mest populära 75″ och användarna ger en rejäl tumme upp!

Denna 75:a  kommer med Quantum DOT-teknik med en avancerad local dimming och en Ultra Black-antireflexskärm som ger dig bättre bild i alla aspekter av panelens egenskaper. Här finns det troligen mest uppskattade systemet för smart tv – Samsungs Tizen där du enkelt kommer åt alla dina appar.

Samsung QLED QE75QN95B är en 4K Ultra HD smart TV i premiumklassen av Samsungs produktlinje. Med användarvänliga Tizen OS kommer du åt allt du vill titta på, enkelt och smidigt. Se film på Netflix, videos från You Tube och mycket mer. Du kan titta på dina bilder direkt på skärmen, i storformat.

Mer naturtrogna färger

Med Quantum DOT-teknik visas nyanser mer naturligt, du får bra svärta och detaljrikedomen är bättre, vilket kommer att ge dig en härlig visuell upplevelse med 120 Hz Motion Rate. Dual LED ger dig större djup och bättre kontrast, och med kraftfullt ljud från Dolby blir din filmupplevelse perfekt.

Mer kontrastrik bild med Quantum HDR 2000

Modellen som kommer med Quantum HDR 2000 (High Dynamic Range) som ger livfulla färger, hög nivå på detaljer och kontraster visualiseras tydligare speciellt i mörka partier där enklare paneler bli suddiga. Bilden blir mer realistisk, och anpassas efter den miljö som visas.

Med modellens Quantum-processor  optimeras färgåtergivning och kontraster. Bildkällan bearbetas optimalt, vilket resulterar i en mer realistisk bild, vilket ger dig en bättre upplevelse när du ser en film till exempel. Skärmen är väldigt tunn, har en snygg design, och passar snyggt in i ditt hem.

Tizen OS stöder Smart-TV

Tizen OS är Samsungs populära system för Smart TV. Här kan du styra allt innehållet från olika plattformar som Netflix, Youtube, Apple TV och applikationer samt fotogalleri ock spel.  Du kan se dina bilder med hög skärpa och i storformat, vilket kommer att ge dig en härlig upplevelse.

Att överföra appar från din mobil är enkelt, tryck bara på enheten till TV;n, den kommer automatiskt att känna av din mobil och de appar du har installerade, och då kan du se dem på TV-skärmen. Smidigt och lätt.

Då QE75QN95B ansluts enkelt trådlöst till alla dina enheter, kan du lätt arbeta hemma, och arbeta på den stora skärmen, där du får en lättare överblick. Dessutom gör flerskärmsfunktionen det möjligt för dig att använda din mobil för att surfa, samtidigt som du kan göra annat på den stora skärmen. 

Sammanfattning

Här har du verkligen en bra Smart TV med många funktioner, och applikationer, och att kunna se en film på 75” TV kommer att ge dig en bra tv upplevelse med den höga kvalitet Samsung Picture Quality Index 4600 ger. Det finns även ett så kallat Ambient mode, där du kan ha ett bildspel med dina semesterbilder eller annat, direkt på skärmen, i storformat. Perfekt, då man kan återuppleva gamla minnen, eller skapa din egen konst i storformat, direkt på väggen.

Bluetooth, Wi-Fi, LAN finns integrerat, samt olika inställningar för bild, om du exempelvis ska köra konsol gaming väljs Game Motion Plus med stöd för AMD Freesync Premium Pro Autolowt latency-läge.

Högtalarsystemet är ett 4.2.2 kanal system på 60W med Dolby Atmos & Object Tracking Sound.  Det ska räcka gott och väl för en härlig filmkväll. Enjoy!

4 | Samsung QLED QE75Q70B - QLED

Q70B serien är Samsungs starka kort 2023 i den bättre mellanklassen. Panelen ger dig både en utomordentlig bild och en bra ljudupplevelse – och serveras dessutom med en konkurrenskraftig prislapp.

Vill man sitta i fin-klassen med Qled till en bekvämare peng är detta ett val att rekommendera. Med Suprem UHD-dimming där områden tänds individuellt är Samsungs Q70B serie en TV att trivas med.

Samsungs avancerade anpassning av LED-teknologin ger dig verklighetstrogna färger som får skärmen att ”poppa” till skillnad från enklare lösningar. Denna 75-tums TV från Samsung har strålande bildegenskaper & färgskala samt en hel del häftig teknologi att njuta av med en bra Samsung Picture Quality Index på 3400.

Avancerad design och funktionalitet

Vid köp av en ny TV är förväntningarna höga, och Samsung QLED Q70B levererar. Här får du mycket funktionalitet för pengarna.

• Det spelar ingen roll var i vardagsrummet du sätter dig, eftersom du får en perfekt bild oavsett vinkeln tack vare den fantastiska designen på skärmen.
• Utmärkt bra Game Mode för de som gillar att koppla upp konsolen för lite game. Nya Hdmi 2.1 med auto low latecy läge ger 4K 120 Hz gaming.
• 4K AI Upscaling. När du har en 4K-TV vill du förstås att allt du tittar på ska vara i 4K, men så är inte alltid fallet. Som tur nog erbjuder denna TV dig automatisk upscaling till 4K. Med Samsungs patenterade Quantumprocessor används artificiell intelligens för att fylla in luckorna i en video med lägre upplösning.
• Object Tracking Sound. Här får du äkta 3D-ljud, eftersom TV:n har högtalare riktade både ner och upp. Ljudet anpassar sig utefter rörelserna på skärmen, vilket ger dig en verklighetstrogen ljudupplevelse.

Sammanfattning

Q70B-serien är ett intressant och prisvärt alternativ enligt oss då modellen i stort matchar Samsungs dyrare mellanklass serie Q80B. Den senare har en avancerad Local Dimming för bättre återgivning av HDR material medans 70B levererar bättre svärta. Skillnaden på prislappen är dock påtaglig och Samsungs Q70B-serien blir därför vårt val i Samsungs mellanklass.

Vill man gå på djupet finns en mycket omfattande mätning där modellernas (70A vs 80B) labb-resultat jämförs hos tv-konnässörerna på rtings.com.

5 | Philips The One 86 Tum - Ambilight

Med denna version av The One på  duktiga 86 Tum kliver vi upp på STOR storbild. TV:n som håller en mycket hög standard kommer med Philips populära 3-sidiga Ambilight till ett för klassen väldigt rimligt pris.

4K upplösning, Ambilight, Dolby Vision & Atmos, HDR 10+ och Androids smarta tv lösning är exempel på vad du får med denna snygga 75-tums TV. För-kalibrerade inställningar för Spelläge, ekoläge, salongsläge & nattläge.

Ambilight – För en bättre atmosfär

Philips Ambilight erbjuder dig en unik upplevelse som du inte hittar hos andra TV-apparater på marknaden. LED-lampor på baksidan av TV:n lyser varmt upp väggen bakom med färger som matchar det som händer på skärmen. Effekten ger förutom att bilden / känslan av närvaro ”växer” en riktigt mysig atmosfär under sena filmkvällar med lamporna släckta. Här i den bästa 3-sidiga Ambilight varianten. Här finns även stöd för både  Ambilight+hue samt Ambilight Music,

Low Latency Mode – För gaming

Denna Philips-TV är även bra lämpad för dig som älskar gaming. Med Auto Low Latency Mode får du tillsammans med modellens stöd för HDMI 2.1 bättre kontroll över ditt spelande med 4K & 120 Hz eftersom tiden från att du trycker på en knapp till reaktionen på skärmen blir avsevärt kortare. Perfekt för dig som tävlingsinriktad gamer.

Prisvärd

Med ett androidbaserat operativsystem får du tillgång till Google Play Store vilket ger dig flera tusentals olika appar och spel att välja bland. Via fjärrkontrollen får du lätt tillgång till alla de vanligare tjänsterna som Netflix, HBO, YouTube och Svt Play med mera. Röststyrning via smidiga Google Assistent.

Vill man åt fullvuxna 86″ är Phillips The One troligen marknadens bästa tips när det gäller funktioner vs prisbild.

6 | Philips 70PUS9006 - Pris

Philips 70PUS9006 – Vill man åt en stor tv utan att spendera mer än vad en mellanklass 55″ kostar finns denna 4K 70″ med ett bra pris att hämta hem. Bra funktioner och specifikationer generellt samt bra gaming med stöd för VRR via AMD FreesSync.

Dolby Vision, Dolby Atmos, 4-sidig Ambilight, HDR10+, Philips P5-processor med mera och mycket nöjda köpare dessutom. 

Vid köp av en större TV är upplösning kanske det allra viktigaste. Med en mindre skärm kan du komma undan med en lägre upplösning såsom 1080p, eftersom du då får fler pixlar per tum. Samma upplösning på en 75-tums TV leder dock till en bild som känns suddig, eftersom det är samma mängd pixlar fördelade över en större yta som innebär större pixlar.

För dig som vill åt en riktigt skarp bild, är en upplösning på 4K rentav ett måste när du köper en större TV. 4K-upplösning ger dig hela fyra gånger så många pixlar totalt som Full HD (eller 1080p som det även heter) kan erbjuda.

Det är en fråga som endast du kan besvara, men det finns för- och nackdelar med båda alternativ. Att hänga upp TV:n på väggen är en något mer komplicerad process, och det är inte alla väggar som kan klara av att hålla en TV på över 30 kg. Om du exempelvis bor i lägenhet är väggmontering inte alltid ett alternativ. Stativ blir allra enklast, men det innebär att du måste lägga undan golvutrymme för TV:n. Bor du i en mindre bostad kan det bli rätt knepigt. Vad som är bäst beror förstås på just din situation och dina behov.

Önskar man koppla sin nya PS5 eller Xbox till TV:n, kan valet av TV bli lite mer komplicerat. Moderna TV-apparater kan erbjuda dig en lång rad av olika funktioner för gaming, men det brukar innebära en något högre prislapp. Exempel på funktionalitet som du bör hålla utkik efter är Low Latency Mode och HDR.

Du vill förstås här även ha en upplösning på 4K samt en uppdateringsfrekvens på minst 120Hz. En högre uppdateringsfrekvens ger dig möjlighet att spela spel på en mycket högre FPS (Frames Per Second), vilket ger dig en betydligt smidigare upplevelse när du spelar.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Relaterade tester