Riskokare bäst i test 2023

Vi jämför 4 populära riskokare och Andersson REC 2.2 blir bästa riskokaren i testet med en användarvänlig design, bra funktionalitet och ett tilltalande prisläge. Se vidare för mer information om alla testvinnare.

Bäst i test

Bästa Riskokare - Andersson REC 2.2

Andersson REC 2.2

Automatisk värmehållning

För familjen

Riskokare Ariete 2904

Ariete 2904

Keramisk Nonstick

Produkterna har utvärderats på:

Resultat

Rengöring

Funktioner

Omdömen

Testets betyg:
()
Rikard Hedlund skribent

Av Rikard Hedlund

  • Automatisk värmehållning rekommenderas, eftersom funktionen säkerställer att ditt ris hålls varmt tills dess att maten är redo att serveras​.
  • Non-stick beläggning gör det betydligt enklare att hålla riskokaren ren.
  • Snabbkokning är en praktisk funktion för dig som inte har mycket tid över till matlagningen​
Bäst i test 2023
Bästa Riskokare - Andersson REC 2.2

Andersson REC 2.2 Riskokare

Automatisk värmehållning

Kapacitet: 1,8 liter

Nonstick-beläggning

Effekt: 700W

Bäst i test

Andersson REC 2.2 är en pålitlig och väl fungerande riskokare i borstat stål som levererar perfekt fluffigt ris varje gång. Bäst i test riskokaren är även lätt att rengöra med ett prisläge som gör att Andersson REC 2.2 blir utsedd till bästa riskokare 2023.

Koka ris med autopilot

Fördelen med en riskokare är att du slipper hålla koll på riset medan det kokar då riskokaren automatiskt stängs av när riset är klart. Med automatisk värmehållning kan REC 2.2 dessutom se till att riset hålls varmt tills dess att du är redo att äta.

Riskokare med Non-stick beläggning

Krispigt ris på botten av riskokaren ger en extra god smak till maten, men innebär samtidigt mer tid vid diskbänken. Med en non-stick beläggning blir rengöringen betydligt enklare, även vid de tillfällen då du låter riset koka lite längre. Som säkerhetsfunktion har här locket utrustats med en smart ventil som förhindrar att det inte kokar över.

Sammanfattning

Klassisk funktionalitet till ett utomordentligt pris. Tack vare bland annat automatisk värmehållning och non-stick beläggning och en produkt fri från både PFOA och PTFE blir Andersson REC 2.2 utsedd till vårt bäst i test val.

Premium
Riskokare Ariete 2904

Ariete 2904 Riskokare

Perfekt för familjen

Kapacitet: 3 liter

Keramisk Nonstick-beläggning

Varmhållningsfunktion 24 timmar

Effekt: 650W

För en större familj och eventuellt ett par gäster blir det snabbt svårt att laga tillräckligt med ris i en standard riskokare och det är här vi vänder oss till Ariete 2904 som också plussar med en trevlig vintage-design.

Funktioner

Denna multicooker kommer med hela 5 funktioner att ha till hands: ris, steka, ånga, slow cooking och varmhållning och produkten klarar en ugnstemperatur på upp till 200 grader.

Rymlig

Med en kapacitet på upp till 3 liter vatten och 1,8 liter ris kan denna riskokare laga tillräckligt med ris för att mätta både familj och gäster. Den extra volymen gör riskokaren också bekväm att använda till en hel del annat som att ånga grönsaker och mycket mer. Ett praktiskt lock av glas och medföljande ångkorg bör också nämnas på pluskontot.

Sammanfattning

Med en högre kapacitet, trevlig design och mångsidiga användningsområden kan Ariete 2904 vara rätt riskokare för den större familjen. Riskokaren finns i ett flertal färgval och medföljande tillbehör är måttbägare, sked, ångkorg och hållare.

Prisvärd
Riskokare Champion CHRK210

Champion Riskokare

Snabb uppvärmning

Kapacitet: 1.5 liter

Effekt: 500W

Med en smalare prislapp och mer grundläggande funktioner är Champion CHRK210 vårt val i den lägre prisklassen.

Spar energi

En effektiv design för just riskokning gör att riskokaren sparar energi vid användning jämfört med tillagning på spis. Bra för elräkningen och bra för miljön. Det går dessutom snabbare att laga ris med Champion CHRK210.

500W effekt

Den höga effekten innebär snabb uppvärmning och en kortare tillagningstid. Det gör det dessutom möjligt för dig att använda spisen till annat.

Prisvärd Riskokare

Till det billiga priset får du god funktionalitet samt tillbehör som mätkopp och plastspatel. Champion CHRK210 är därför en prisvärd produkt som passar utmärkt till dig som vill spara en peng på ditt köp av riskokare.

Sammanfattning

För dig som är på jakt efter en multifunktionell och användarvänlig riskokare till en billigare peng är Champion CHRK210 värd att rekommendera. Här får du en energieffektiv produkt som tillagar perfekt ris på nolltid, dessutom ingår praktiska tillbehör som mätkopp och plastspatel.

Premium
Riskokare Champion CHRK210 Cuckoo CRP R0607F 

Cuckoo CRP-R0607F

Multifunktionell

Kapacitet: 1.08 liter

Effekt: 890W

Med färre kalorier per gram kolhydrater är ris ett mer hälsosamt alternativ till potatis och pasta. Om du äter ris oftare än inte kan det vara värt att investera i en produkt som håller i längden och erbjuder det lilla extra.

Extra funktioner

Denna premiumprodukt har all funktionalitet som du behöver och lite extra. Bland annat ingår:

  • Programmerbart ångtryck
  • Programmerbara tillagningsfunktioner
  • Självrengöringsfunktion
  • 3D-uppvärmningsteknologi
  • Patenterad säkerhetsångventil

Mer än bara riskokning

Tack vare den goda funktionaliteten kan denna produkt användas till mer än bara riskokning. Baka bröd eller tårtor, koka soppa eller gör din egen yoghurt. Rätt riskokare ger dig ett mer flexibelt kök och är minst lika praktiskt som en airfryer.

Sammanfattning

Cuckoo CRP-R0607F är inte en produkt som rekommenderas till alla, inte minst på grund av det dyrare priset. Om du inte behöver den extra funktionaliteten eller om du inte kokar ris ofta blir ett budgetalternativ bättre. Men om du är en sann risälskare är detta rätt produkt.

Vanliga frågor och svar

Ris och särskilt brunt ris är ett mer hälsosamt alternativ jämfört med potatis, pasta och bröd. Men de allra flesta svenskar har ingen aning om hur man lagar ris ordentligt. Ofta blir det antingen bränt eller överkokt risgrynsgröt.

Med en riskokare kan vem som helst laga perfekt ris på begäran. Allt som krävs är ett par knapptryck. Om du äter ris ofta är en riskokare därför att rekommendera.

Till skillnad från vad namnet kanske antyder går en produkt av denna typ att använda till mycket mer än endast tillagning av ris. Allt från tårtor till soppa går att laga i en riskokare, och det går ofta snabbare. En riskokare är dessutom enklare att rengöra efter användning.

Den allra främsta fördelen med en riskokare är att det öppnar upp en kokplatta på din spis som du kan använda till annat. Det i samband med en airfryer ger dig fler möjligheter i köket.

Exempel på mat som går att laga i en riskokare inkluderar bland annat:

Grönsaker
Dumplings
Grytor
Quinoa

Mindre produkter av denna typ behöver flera omgångar för att laga tillräckligt med ris för en större familj. Om ni är flera som ska äta rekommenderas Hamilton Beach, som har en kapacitet på hela 4.5 liter. Det innebär gott om ris för alla barn och eventuellt några gäster.

Det är inte ett måste att tvätta riset, men om du inte gör det kommer riset inte att vara lika fluffigt. Den extra stärkelsen som blir kvar kan även leda till bränt ris på botten av produkten.

Riskokare är designade för att vara så smidiga som möjligt att använda. Allt du behöver är en mätkopp för att mäta ut rätt mängd vatten och ris. Hur mycket vatten som behövs varierar en del beroende på typen av ris ifråga. Därefter kan du addera salt, peppar och olja efter smak samt slå på produkten.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

65 Tum TV bäst i test 2023