Stekpanna bäst i test 2024

Stekpanna bäst i test 2024

Vi kikar närmre på populära stekpannor 2024 för att hitta de som är bäst inom sina användningsområden.
Läs om produkterna nedan, jämför enkelt i tabellen och ta del av köpguiden för att hitta din nya stekpanna.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Vi har jämfört:

Hur snabbt stekpannan blir varm & hur jämnt värmen fördelas

Stekpannans byggkvalitet och hållbarhet

Om stekpannan kan användas på keramikspis, induktionsspis och i ugn

Om stekpannan har non-stick beläggning

BÄST I TEST

Stekpanna Bäst i test 2024 - de Buyer Mineral B Element

de Buyer Mineral B

Mycket snabb uppvärmning

Storlek: 28 cm

Material: Kolstål

Passar till: Spis, ugn, induktion

Klarar av: 200 grader

Non-stick: Ja

Läs rescension

PREMIUM

Stekpanna SMEG CKFD2811

Smeg Traktörpanna

3 skikt non-stick

Storlek: 28 cm

Material: Aluminium

Passar till: Spis, ugn, induktion

Klarar av: 250 grader

Non-stick: Ja

Läs rescension

BUDGET

Stekpanna Tefal Jamie Oliver Quick & Easy

Jamie Oliver Quick & Easy

Temperaturindikator

Storlek: 28 cm

Material: Hårdanodiserat stål

Passar till: Spis, ugn, induktion

Klarar av: 210 grader

Non-stick: Ja

Läs rescension

Bäst i testPremiumBudgetPrisvärdWokpannaTraktörpannaPrisvärd
Stekpanna Bäst i test 2023 - de Buyer Mineral B Element Stekpanna SMEG CKFD2811 Stekpanna Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Satake Stekpanna i gjutjärn Wok-panna Mustang Multigrill Wok Scanpan CTX Ceramic Titanium Stekpanna Lacor 63620
de Buyer Mineral BSmeg TraktörpannaJamie Oliver Quick & EasySatake StekpannaMustang Multigrill WokpannaScanpan CTX Ceramic TitaniumLacor Stekpanna Gjutjärn
Betyg9.79.59.38.98.78.47.8
TypStekpannaTraktörpannaStekpannaStekpannaWokpannaTraktörpannaStekpanna
MaterialKolstålKallsmidd aluminiumHårdanodiserat stålLättviktsgjutjärnGjutjärnRostfritt stålGjutjärn
KompabilitetInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugnInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugnInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugnInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugnInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugnInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugnInduktionshäll, glaskeramikhäll, ugn
Temperatur200 °C250 °C210 °C250 °C260 °C
Storlek28 cm28 cm28 cm28 cm30 cm28 cm20 cm
Non-stickJaJaJaJaJaJa
Ej i lager
  • För bästa kvalitet och hållbarhet: Välj gjutjärn, kolstål, rostfritt stål eller kallsmidd aluminum.
  • Kolpanna ett bra val för induktionsspisen: Var däremot försiktig med att tillaga såser i denna då såsen lätt bränns fast vilket kan förstöra botten. Du kan dock olja in den igen, för ny non-stick-beläggning. Den tål även mycket hög värme, upp till 250 grader.
  • Gör du mycket grytor? Välj en Sautepanna. Något dyrare vanligtvis, men god hållbarhet och erbjuder non-stick-beläggning.
  • Non-stick: De flesta stekpannor har någon form av non-stick beläggning, vilket underlättar både vid matlagning och rengöring.
Bäst i test 2024
Stekpanna Bäst i test 2024 - de Buyer Mineral B Element

de Buyer Mineral B

Mycket slittålig

Högkvalitativt kolstål

Miljövänligt material

Klarar ugnsvärme upp till 200 grader

Passar alla typer av spisar

Bästa stekpanna 2024

de Buyer Mineral B Element är en slittålig stekpanna som ger fantastisk stekyta och kommer väl omhändertagen hålla dig många år framöver.

Kolstål som ger krispig stekyta

de Buyer Mineral B stekpanna är tillverkad av högkvalitativt kolstål, vilket gör den både robust och hållbar. Kolstål är perfekt för dig som gillar en bra stekyta, särskilt när det kommer till kött. de Buyer Mineral B går att använda med induktionsspisar, vilket gör den mångsidig och lämplig för olika typer av kök.

Design

Stekpannan har en klassisk låg lyonnaise-profil, vilket gör det enkelt att flytta maten från pannan till tallriken. Detta gör den utmärkt för stekning, grillning och bryning av olika typer av mat.

Stekpannans non-stick-yta

Stekpannan är belagd med bivax, vilket ger ett skyddande lager mot oxidation. Non-stick ytan förstärks vid första användningen och fortsätter att utvecklas över tid. Första gången man använder stekpannan så rekommenderas det att olja in stekpannan och hetta upp. Detta förbättrar non-stick beläggningen.

Diskmedel och diskmaskin?

När det kommer till rengöring, undvik diskmedel och diskmaskin. Skölj istället av med varmt vatten, torka och olja lätt. Förvara pannan på en torr plats för att bibehålla dess kvalitet.

Sammanfattning

de Buyer Mineral B är en mycket hållbar stekpanna med utmärkt non-stick beläggning och som dessutom lämnar en mycket bra stekyta.

Premium
Stekpanna SMEG CKFD2811

Smeg Traktörpanna

3 skikt non-stick

Jämn värmefördelning

Ytterhölje i rostfritt stål, insida i aluminium

Fri från tungmetaller

Passar alla typer av spisar

SMEG CKFD2811 är en traktörpanna tillverkad i kallsmidd aluminium. Denna konstruktion ger pannan en lätt vikt, vilket gör den enklare att hantera jämfört med gjutjärnspannor. Pannan är utformad med 6 skikt, vilket säkerställer en jämn värmefördelning och ökar dess hållbarhet.

Klarar höga temperaturer

Denna traktörpanna är kompatibel med alla typer av spisar och kan användas i temperaturer upp till 250 grader, inklusive induktion och ugn. Det gör den lämplig för att tillaga en mängd olika rätter, inklusive kött, fisk, kyckling och grönsaker. Dess utformning gör att den är mycket bra att laga grytor i.

Sautépanna med Non-stick

Pannan har en tredelad non-stick beläggning, vilket minimerar risken för att mat fastnar. Detta gör även rengöringen enklare, och pannan kan till och med diskas i diskmaskin för extra bekvämlighet.

SMEG – Elegant design

SMEG är känd för sin eleganta design och högkvalitativa köksprodukter, och just denna sautépanna är tillverkad i Italien. Med en diameter på 28 cm och en tjock botten på 4,5 mm, kombinerar pannan hållbarhet, funktionalitet och stil i ett.

Tillbehör

Traktörpanna kommer med ett glaslock utrustat med ett handtag i rostfritt stål och ventilationshål. Handtaget blir inte varmt, vilket gör det säkert och bekvämt att använda.

Bra värmefördelning

Modellen kommer i 6 skikt som inkluderar ett ytterhölje i rostfritt stål, en insida i aluminium, en sandblästrad yta, en primer-beläggning, ett keramiskt partikel-non-stick-lager och ett PTFE non-stick lager på toppen. Detta resultetar i en stekpanna som fördelar värmen jämnt. Om pannan får rispor bör den bytas ut, eftersom PTFE kan läcka ut och vara skadligt. Pannan kommer med en 5-års garanti.

Sammanfattning

SMEG CKFD2811 är ett utmärkt val för de som vill ha en snygg och hållbar stekpanna av mycket hög kvalitet. Med sin robusta konstruktion, mångsidiga användningsområden, enkla rengöring och goda omdömen från användare är det enkelt att rekommendera produkten.

Bästa Budget
Stekpanna Tefal Jamie Oliver Quick & Easy

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Stekpanna

Smart temperaturindikator

Titanförstärkt non-stick beläggning

Thermo-Signal

Tål ugn upp till 210°C

Passar alla typer av spisar

Effektiv non-stick beläggning

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy är en stekpanna tillverkad i hårdanodiserat stål. Den är fri från PFOA, bly och kadmium, och har en smart temperaturindikator.

Temperaturindikator

Något unikt för denna stekpanna är temperaturindikatorn. Den visar när det är dags att lägga i maten, vilket hjälper dig att uppnå en perfekt stekyta varje gång. Stekpannan är också kompatibel med alla typer av hällar, inklusive induktion.

Non-stick beläggning

Vid testning visade det sig att pannan har en jämn värmefördelning över hela ytan. Den titanförstärkta non-stick beläggningen gör inte bara matlagningen enklare, utan underlättar också rengöringen. Pannan kan dessutom hantera ugnstemperaturer upp till 210 grader.

Stekpannans ergonomi

Handtaget är ergonomiskt utformad och har ett yttre lager av silikon. Detta gör att handtaget förblir svalt under matlagningen, vilket ökar användarkomforten.

Sammanfattning

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy har imponerat både oss och många köpare. Med sin smarta temperaturindikator, effektiva non-stick beläggning och miljövänliga material, erbjuder den hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.

Prisvärd
Satake Stekpanna i gjutjärn

Satake Stekpanna

Patenterad non-stickyta

Hållbar stekpanna i lättviktsgjutjärn

Ugnssäker upp till 250°C

Fungerar på alla spisar, inklusive induktion

Satake är en robust stekpanna tillverkad i gjutjärn, utrustad med en patenterad Honeycomb Whitford Xylan non-stick-beläggning. Denna avancerade beläggning gör att du kan använda minimalt med olja och samtidigt undvika att skada ytan, även när du använder olika typer av redskap som annars kan skrapa ytan.

Jämn värmefördelning

En av de stora fördelarna med gjutjärn är dess snabba värmefördelning, vilket resulterar i att maten också värms upp snabbt. Pannan tål höga temperaturer och kan användas i ugnen med en maxtemperatur på 250 °C.

Kompabilitet

Denna gjutjärnspanna är kompatibel med alla typer av spisar, inklusive elspisar, gasspisar, keramiska spishällar och induktionsplattor. Det gör den till en mångsidig lösning för olika typer av kök.

Bättre än teflon

Gjutjärn innehåller inte de skadliga ämnen som ibland kan finnas i teflonpannor. Dessutom bevarar gjutjärn vitaminer, mineraler och aromer effektivt, vilket bidrar till en hälsosammare matlagning. Utöver att bevarar näringsämnen så blir maten som är stekt i gjutjärnspannor även mycket god, och får en krispig stekyta.

Hållbarhet

Med rätt skötsel kommer denna Satake stekpanna att hålla i många år. Den är också lättdiskad, vilket är ett stort plus i längden.

Sammanfattning

Satake gjutjärnspanna är ett utmärkt val för de som söker en hållbar och mångsidig stekpanna. Med sin avancerade non-stick-beläggning och höga temperaturtolerans erbjuder den en pålitlig och effektiv matlagningsupplevelse.

Wokpanna
Wok-panna Mustang Multigrill Wok

Mustang Multigrill Wokpanna

Perfekt för östasiatisk mat

En produkt för livet

Praktiska handtag

Ugnsäker

Passar till Mustang Multigrill

Om du drömmer om att skapa autentiska östasiatiska rätter i ditt eget kök, så kan Mustang Multigrill Wok vara den ultimata wokpannan för dig. Tillverkad i högkvalitativt gjutjärn är denna robusta wokpanna designad för att klara mycket höga temperaturer.

Mustang Multigrill Wok erbjuder en snabb och jämn värmefördelning, vilket ger dina ingredienser en krispig, gyllene yta samtidigt som de behåller sina naturliga aromer.

Fungerar med Mustang Multigrill

Om du redan äger en Mustang Multigrill, kommer du att uppskatta att denna wokpanna passar perfekt till Multigrill-gallret. Pannan är här även ugnssäker vilket ger dig möjlighet att avsluta tillagningen i ugnen för ett saftigare resultat. Wokpannan är bra utrustad med praktiska handtag för enklare hantering.

Första användning

För att uppnå bästa möjliga resultat bör wokpannan oljas in innan första användningen. Detta förhindrar att maten bränner fast och skyddar järnet från att rosta.

Sammanfattning Mustang Wokpanna

Mustang Multigrill Wok är en robust och hållbar wokpanna som erbjuder utmärkt värmefördelning och flexibilitet i användning. Med rätt förberedelser och skötsel blir detta en långsiktig investering för ditt kök och speciellt då om du är intresserad av att laga östasiatiska rätter.

Traktörpanna
Scanpan CTX Ceramic Titanium

Scanpan CTX Ceramic Titanium

Hybrid av kastrull och stekpanna

Lyxig konstruktion

Två lager av non-stick-beläggning

Slitstark

Ugnssäker

Praktiskt lock

Scanpan CTX Ceramic Titanium är en traktörpanna, vilket är en hybrid av en kastrull och en vanlig stekpanna. Med högre kanter och ett praktiskt lock är detta en flexibel produkt som kan användas till det mesta. Stek grönsaker, laga grytor eller bräsera kött med en enda panna.

Mångsidig traktörpanna

Den största fördelen med Scanpan CTX är att du sparar tid när du lagar grytor och dylikt, eftersom du exempelvis slipper bryna kött i en vanlig stekpanna och sedan föra över allt till en större kastrull.

Denna lyxiga hybrid gör livet enklare både när du lagar maten och när du diskar upp efteråt. Med en minimalistisk design i rostfritt stål samt en non-stick-beläggning är produkten slitstark, praktisk och lätt for oss att rekommendera.

Lyxig och slitstark konstruktion

Om du är ute efter en traktörpanna som inte kompromissar med kvaliteten är Scanpan CTX rätt val. Konstruktionen består av fem lager av rostfritt stål som varvats med aluminium samt ytterligare två lager av den patenterade non-stick-beläggningen. Traktörpannan passar alla spisar, inklusive induktionsspisar, och tål dessutom upp till 260 grader ugnsvärme. Mer än de flesta stekpannor klarar av.

Sammanfattning

Kastrull eller stekpanna? Varför inte både och! Med ett praktiskt glaslock och en volym på 2.5 liter kan CTX användas till det mesta. Produkten är dessutom ugnssäker – perfekt för italiensk frittata eller smarriga köttbullar.

Som hybrid erbjuder traktörpannan det bästa av båda världar, men passar inte lika bra om du ska laga mat för fler än 4 personer. Med det i åtanke är vi och användare mycket nöjda med Scanpan CTX Ceramic Titanium.

Prisvärd
Stekpanna Lacor 63620

Lacor Stekpanna Gjutjärn

Pris

Gjutjärn

Ugnssäker

Fungerar på alla spisar, inklusive induktion

Denna gjutjärnspanna är en populär variant, mycket tack vare sitt attraktiva pris och sina många positiva kundomdömen. Dess smidiga, kompakta format på 20 cm gör den särskilt lämplig för mindre hushåll.

Lacor stekpanna är i gjutjärn och kan användas på alla typer av spisar. För de som önskar en större storlek finns även en 28 cm variant, som erbjuds till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Non-stick ytan blir bättre med tiden, då botten svartnar.

Sammanfattning

Är du ute efter en liten och prisvärd gjutjärnspanna så kan denna stekpanna från Lacor vara rätt val för dig.

Köpguide – Bästa stekpanna 2024

Nedan går vi igenom skillnaden mellan olika typer av stekpannor sett till material, och vanliga frågor och svar.

Gjutjärn

En stekpanna i gjutjärn har lång livslängd och inbränd nonstick-yta av rapsolja. Detta gör denna variant mycket tålig, lättarbetat och hållbar. Den innehåller enbart naturmaterial och leder värme effektivt. Du får en en fin stekyta, och gjutjärnspannor passar till alla typer av spisar.

På minussidan är gjutjärnspannor ganska tunga, men det finns även stekpannor i lättviktsgjutjärn som väger mindre. Satakes stekpannor är ett bra exempel på stekpannor i lättviktsgjutjärn.

Rostfri stekpanna

En rostfri stekpanna tillverkad av stål är ett mycket slitstarkt val och håller med rätt underhåll i många år. Vissa modeller saknar non-stick-yta, medans andra har keramisk non-stick-beläggning, vilket är ett mycket bättre alternativ än teflon.

Keramisk stekpanna

Keramiska stekpannor är ett annat mycket bra val – den är miljövänlig, mycket värmetålig och lättdiskad. Oftast finns här en non-stick-botten som är mycket slittålig.

Kolstål

Ett annat bra köp är en stekpanna av kolstål. Dessa pannor har dock inte någon non-stick-yta, här får man själv “steka in” med hjälp av upphettad olja. Kolstål ger dej då en mycket slitstark, relativt lätt och lättdiskad stekpanna att jobba med.

Aluminium – varning för teflon

Du ska helst undvika en billigare stekpanna av aluminium med teflonbeläggning. Material i teflonet kan utsöndras vid för hög uppvärmning & rispig botten och kan i värsta fall orsaka hälsoproblem. Teflonpannor har dessutom generellt sämre hållbarhet än andra typer av stekpannor. Även om det är väldigt liten risk att teflonet utsöndras, då det endast sker vid väldigt höga temperaturer, så är det bra att ta det säkra före det osäkra.

Vanliga frågor och svar

De bästa stekpannorna är tillverkade i gjutjärn, kolstål eller rostfritt stål. Om du önskar non-stick-beläggning så ska du välja en med keramisk beläggning istället för teflon, som kan innehålla ett giftigt ämne: PFOA. Men det är dock vid mycket höga temperaturer, över 360 grader som ämnet kan utsöndras, och enligt fakta så ska detta ämne ha tagits bort ur dagens teflonpannor.

Keramisk beläggning är bättre än teflon, som har sämre livslängd beroende på hur du sköter om stekpannan, samt vilka redskap som används. Det finns även en ny typ av beläggning som kallas för QuanTanium 3, denna ska ha lång hållbarhet och är ett bra köp. Om du har köpt en kolstålspanna så behöver du olja in och värma upp snabbt ett antal gånger, då får du en bra så kallad non-stick-yta som håller bättre med tiden.

En stekpanna i kolstål har legering av kol och järn, och den har mycket god kvalitet, och passar väldigt bra på induktionsspis. Det finns ingen non-stick-yta, det får du fixa själv genom att upphetta olja i pannan, upprepa detta ca 4 gånger för bäst resultat.

Tänk dock på att inte låta den stå för länge på för hög värme, då materialet i botten kan bli lite skevt. Stekpannan är enbart gjort av naturmaterial, och den är mycket tålig och hållbar. Den väger mindre än en gjutjärnspanna och är lättdiskad. Varianten avger en liten mängd järn, vilket är bra.

Kolstålet ger en bra stekyta, men maten kan brännas fast lite i början av köpet. Kolstål rostar lätt, så låt den inte ligga i blöt. Diska och torka av den snarast möjligt. Den fungerar på alla typer av spisar. Använd helst köksredskap i plast, trä eller silikon.

Diska enbart för hand för bäst hållbarhet.

Den är tillverkad i rostfritt stål och innehåller enbart naturligt material. Vissa rostfria stekpannor har non-stick beläggning, men inte alla. Den är slitstark, tål höga temperaturer, och är vad som används mest på restauranger.

Generellt är rostfria stekpannor dyrare än andra alternativ, men det kan vara värt kostnaden i längden då de är mycket hållbara. Den är även lättdiskad och ganska lätt i vikten.

Keramiska stekpannor tål väldigt hög värme, upp till 400 grader. Stekpannan har keramisk beläggning av kiseldioxid som är miljövänligt och ofarligt. Tack vare beläggningen så fastnar inte det du steker, och du behöver endast avnända lite eller smör till stekning.

Minus för denna stekpanna är att den blir lätt repig, och värmen fördelas ej riktigt jämnt.

Stekpannor i aluminium med teflonbeläggning är en lätta, men inte lika tåliga som andra material. Det är viktigt att använda rätt redskap i trä och plast som inte rispar sönder. Maten fastnar ej i dessa stekpannor, och de är lätta att diska. Stekpannor i aluminium är ett av de mest populära valen.

Som tidigare nämnts så ska det skadliga ämnet PFOA eller PTFE-plaster vara borttaget ur dagens teflonpannor, om du har en äldre teflonpanna så kan det finnas kvar. Men det krävs en mycket hög uppvärmning, över 350 grader för att ämnet ska utsöndras. En nackel är dock att teflonpannor ej nedbrytbara och sålunda ett sämre val för miljöhänsyn.

Teflonpannor är vanligtvis billigare. Tänk dock på att redskap i metall eller stål kan rispa sönder stekpannan.

Det är en beläggning som påminner om teflon och dess unika egenskaper. Anodiserat aluminium innehåller inte skadliga ämnen och är därför ett bättre val.

Aluminiumet genomgår en process som kallas för anodisering, vilket gör att stekpannorna blir mer tåliga och hållbara, och du får en non-stick-beläggning som påminner om teflon.

En nackdel med dessa stekpannor är att de inte passar på induktionshäll, men alla andra typer av spisar fungerar bra.

En stekpanna med keramisk beläggning är mycket slittålig och har god kvalitet. De klarar höga temperaturer och är helt miljövänlig samt fri från farliga kemikalier.

Du kan använda redskap i metall utan att skada emaljen vilket är ett stort plus. En stor fördel är även att maten ej fastnar, och den är lättdiskad. Både in- och utsidan består av keramisk beläggning, vilket gör detta till en mycket tålig stekpanna.

Senast färdigställda tester