Bästa Stekpannan 2022
Vilken stekpanna är bäst att köpa?
Bästa stekpannorna med hög kvalitet är de tillverkade i gjutjärn, kolstål eller rostfritt stål. Om du önskar non-stick-beläggning så ska du välja en med keramisk beläggning istället för teflon, som kan innehålla ett giftigt ämne: PFOA. Men det är dock vid mycket höga temperaturer, över 360 grader som ämnet kan utsöndras, och enligt fakta så ska detta ämne ha tagits bort ur dagens teflonpannor.
Vad utmärker en stekpanna gjord av gjutjärn?
En gjutjärnspanna har hög kvalitet, är slitstark, håller länge, och har en inbränd yta av rapsolja. Den leder värme bra, kan användas på alla typer av spisar, även gasspis.
Du får en fin stekyta och den håller värmen bra till skillnad mot andra stekpannor i sämre material, som teflonpannor.
Det enda minuset är att den är tung, men det finns även lättvikts stekpannor i gjutjärn, vilket kanske är mer optimalt då vi kommer till diskning.
En gjutjärnspanna ska helst diskas under hett vatten utan diskmedel. Olja gärna in den med jämna mellanrum. Den är helt gjord i naturmaterial, och är ett bra köp.
Vilken beläggning är bäst ?
Keramisk beläggning är bättre än teflon, som har sämre livslängd beroende på hur du sköter om stekpannan, samt vilka redskap som används. Det finns även en ny typ av beläggning som kallas för QuanTanium 3, denna ska ha lång hållbarhet och är ett bra köp. Om du har köpt en kolstålspanna så behöver du olja in och värma upp snabbt ett antal gånger, då får du en bra så kallad non-stick-yta som håller bättre med tiden.
Vad är fördelen med stekpanna tillverkad i kolstål?
En stekpanna i kolstål har legering av kol och järn, och den har mycket god kvalitet, och passar väldigt bra på induktionsspis. Det finns ingen non-stick-yta, det får du fixa själv genom att upphetta olja i pannan, upprepa detta ca 4 gånger för bäst resultat. Tänk dock på att inte låta den stå för länge på för hög värme, då materialet i botten kan bli lite skevt. Stekpannan är enbart gjort av naturmaterial, och den är mycket tålig och hållbar. Den väger mindre än en gjutjärnspanna och är lättdiskad. Den avger en liten mängd järn, vilket är bra. Den ger en bra stekyta, men maten kan brännas fast lite i början av köpet. Kolstål rostar lätt, så låt den inte ligga i blöt, utan diska och torka av den snarast. Den fungerar på alla typer av spisar. Använd helst köksredskap i plast, trä eller silikon.
Kolstål rostar lätt, därför ska du undvika att låta den stå i blöt för länge. Bäst att torka av den så fort den är diskad. Ska enbart diskas för hand, för bäst hållbarhet.
Vad är fördelen med en rostfri stekpanna?
Den är tillverkad i rostfritt stål, innehåller enbart naturligt material, har dock ej någon non-stick-yta. Den är slitstark, tål höga temperaturer, och är vad som används mest på restauranger. När Man steker kött till exempel så kan det hända att den bränns fast i botten, därför är det viktigt att vända på köttet då porerna slutit sig, då vänder du den lätt. Generellt är rostfria stekpannor lite dyra, men det kan vara värt kostnaden, då den är mycket hållbar. Den är lättdiskad, och inte så tung.
Vad är fördelen med en keramisk stekpanna?
Keramiska stekpannor tål väldigt hög värme, upp till 400 grader. Stekpannan har keramisk beläggning av kiseldioxid, som är miljövänligt och inte farligt för dig. Därför fastnar inte det du steker, och det behövs endast lite olja eller smör till stekning.
Minus för denna stekpanna är att den blir lätt repig, och värmen fördelas ej riktigt jämnt.
Vad är fördelen med stekpanna i aluminium?
Stekpanna i aluminium med teflonbeläggning är en lätt stekpanna som gör sitt jobb bra, men de är inte lika tåliga, om man inte håller efter dem, och det är viktigt att använda rätt redskap, trä, plast, som ej rispar sönder botten. Maten fastnar ej i dessa stekpannor, och de är lätta att diska, därför är det en av de mest köpta stekpannorna. Många undrar om teflon är farligt, och enligt tester som gjorts så är det ej farligt om man inte bränner vid stekpannan så att något farligt ämne utsöndras, som PFOA (polytetrafluoreten). Detta fanns förr i dessa teflonstekpannor, men enligt nygjorda tester så ska det till en mycket hög värme för att dessa giftiga ämnen ska utsöndras. Dessutom får detta inte användas längre, så har du en nyare stekpanna av teflon så kan du känna dig ganska säker.
Är stekpanna i teflon farlig för hälsan?
Som tidigare nämnts så ska det skadliga ämnet PFOA eller PTFE-plaster vara borttaget ur dagens teflonpannor, om du har en äldre teflonpanna så kan det finnas kvar. Men det krävs en mycket hög uppvärmning, över 350 grader för att ämnet ska utsöndras. Det sägs att dessa ämnen kan ge oss cancer samt även reproduktionsstörande. Det kan finnas ytterligare ett ämne i teflon som är skadligt för oss: bisfenol A, som är kraftigt hormonstörande. Framförallt är teflonpannor ej nedbrytbara, alltså ej miljövänliga.
Om du ändå vill ha en teflonpanna, då den är billigare att köpa, så tänk på att redskap i metall eller stål, kan rispa sönder stekpannan.
Enligt Taenk, som gjorde en test av teflonpannor, så kunde man inte se att det var någon risk att använda dessa, men det är ändå upp till dig, och vill du vara säker att inte få i dig skadliga ämnen, så välj istället andra alternativ.
Vad är anodiserat aluminium?
Det är en beläggning som påminner om teflon, och dess unika egenskaper. Men det innehåller inga skadliga ämnen som kan påverka oss negativt, därför är det ett bättre val.
Aluminiumet genomgår en process, anodisering, som gör stekpannor mer tåliga och hållbara, och du får en non-stick-beläggning som påminner om teflon.
Det enda minuset är att den inte passar på induktionshäll, men alla andra typer av spisar fungerar bra.
Vad är fördelen med en keramisk stekpanna?
En stekpanna med keramisk beläggning är mycket slittålig och har god kvalitet. Den klarar hög temperatur, högre än teflon, utan att kvalitén blir sämre. Den är helt miljövänlig och innehåller inga farliga kemikalier. Du kan även använda redskap i metall utan att skada emaljen.
En stor fördel är även att maten ej fastnar, och den är lättdiskad. Både in och utsidan består av keramisk beläggning, vilket gör den mycket tålig.
Vi önskar att du fått tillräckligt med information om olika typer av stekpannor som finns på marknaden, och vilka som är av bättre kvalitet. Då blir det lättare att välja.
Vi hoppas ni hittar en Stekpanna att trivas med!