Stekpanna bäst i test

Stekpanna bäst i test

Bäst i test

Bästa Stekpanna 2022

Satake
Stekpanna i gjutjärn

5/5

Premium

Bästa Sautepanna 2022

Smeg
Sautepanna med lock

4.8/5

Populär

Bra stekpanna 2022

Tefal
Jamie Oliver Cook's Classic

4.5/5

Vilken stekpanna är bäst i test 2022?

Satake i gjutjärn blir vårt val som bästa stekpanna 2022 – en prisvärd panna som fördelar värmen jämnt med en bra non-stick beläggning som är mycket tålig. Nedan kan du läsa mer om alla testvinnare och få tips inför ditt köp.

Stekpannorna har utvärderats på:

Uppdaterad 1 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Satake Stekpanna - Bäst i Test 2022

Stekpanna bäst i test 2022 – Satakes stekpanna är mycket tålig och tillverkad i gjutjärn med en utmärkt non-stick-beläggning. Produkten är miljövänlig, tål hög temperatur och är lättdiskad. Du kan här laga mat på låg temperatur och spara energi. Alla typer av redskap kan användas utan risk att skada ytan, även metall. Vi utser Satake gjutjärnspanna till bäst i test då den har allt man kan begära till en rimlig slant dessutom. 

Här har du en mycket bra stekpanna i gjutjärn samt non-stick yta, som betyder att maten inte fastnar. Vi utser den som en vinnare då den får bra betyg av konsumenter, är enkel att använda och att diska av, och den tål även maskindisk, och den är lättare än en vanlig gjutjärnspanna.

Med Satakes gjutjärnspannor kan du laga mat på låg temperatur, vilket även sparar energi. Handtaget är tillverkat av rostfritt stål och kan rengöras säkert för hand eller i diskmaskinen. Gjutjärn är ett miljövänligt material som är 100% återvinningsbart. Du kan använda alla sorters redskap, även metall.

Inga skadliga ämnen

Satakes stekpannor med Honeycomb Whitford Xylan-beläggning är gjorda av gjutjärn, ett material med låg värme som ger en grilleffekt genom att enkelt nå höga temperaturer och värma maten. Den innehåller inte ämnen som är skadliga för människors hälsa (hormonstörande eller cancerframkallande ämnen).  

Blir snabbt varm

Gjutjärn absorberar snabbt värme, och är ett tillförlitligt och bra material att laga mat i. Mycket säkrare och bättre än teflon, som man helst ska undvika, då avlagringar av teflon kan fastna i maten. I en gjutjärnspanna bevaras vitaminer, mineraler och arom bättre.

Miljövänlig

Du kan steka ditt kött, fisk eller annat med mindre olja, då det inte behövs så mycket för stekning i en gjutjärnspanna med bra beläggning. Gjutjärnspannan kan användas på elspis, gasspis samt keramik-hällar och induktionsplattor. Du kan även använda stekpannan i ugnen, med en maxtemperatur på ca 240-250 °C. 

Produktöversikt

2 | SMEG Sautepanna - Premium

En lite dyrare sautépanna, men med mycket god kvalitet, tillverkad i kallsmidd aluminium. Med lager i 6 skikt ger denna jämn värmefördelning, den har 3 non-stick-beläggning samt är ugnssäker upp till 250 grader. Passar alla typer av spisar. Den har lock, vilket gör den utmärkt för grytor.

Smeg har sin tillverkning i Italien, och är känt för att producera köksprodukter med snygg design. Stekpannorna är tillverkade av högsta kvalitet, och har god hållbarhet. Så köper du en stekpanna/sautépanna så är du garanterad lång livslängd på din produkt. En saute-panna kan du använda till att tillaga exempelvis kött, fisk, kyckling samt grönsaker.
Sautépannan har en diameter på 28 cm, och är tillverkad av kallsmidd aluminium. Den är lätt, och inte alls lika tung som en stekpanna tillverkad i gjutjärn.

Smeg ger kvalitet

Materialet på sautépannan är av hög kvalitet. Grytans insida är gjord av stål och har en non-stick-beläggning, vilket underlättar vid matlagning, och då den ska rengöras. Du kan använda sautépannan på alla typer av spisar, inklusive induktion och ugn. Den kan sättas in i ugnen, i värme upp till 250 grader. Glas-locket har ett handtag i rostfritt samt ventilationshål. Handtaget, som är i rostfritt stål blir inte varmt under matlagning, vilket är bra. Du kan diska pannan i diskmaskinen.

6 lager för bättre värme

SMEG CKFD2811 har en tjock botten på 4,5 mm, som ger jämn värmefördelning med sina 6 skikt: ett ytterhölje i rostfritt stål, insida i aluminium, ett sandblästrat lager för att fästa non-stick-beläggningen, en primer-beläggning, ett keramiskt partikel-non-stick-lager och ett PTFE non-stick lager på toppen. Allt detta gör att den får mycket bra kvalitet.

Dock kan nämnas att du bör byta ut stekpannan om det blir rispor i botten, då PTFE kan läcka ut, vilket inte är bra ur hälsoaspekt, men denna panna ska tåla mycket innan detta sker. Du får 5 års garanti på sautépannan.

3 | Tefal Jamie Oliver Cook's Classic - Populär

Hög kvalitet till rimligt pris gäller denna stekpanna i hårdanodiserad stål. Miljövänlig och fri från PFOA & bly och kadmium. Pannan kommer med Thermo-Signal / temperaturindikator som visar då det är dags att lägga i steken eller annan mat. Bra hjälpmedel för optimalt tillagad mat med perfekt stekyta. Utmärkt värmefördelning & Titanförstärkt non-stick beläggning – trivs i ugnen upp till 210 grader.

 Stekpannan har titanförstärkt beläggning, vilket gör denna till ett mycket bra val. Den är helt miljövänlig, har Thermo-Signal teknologi, som visar när optimal temperatur har uppnåtts för att lägga i köttet eller fisken, eller vad du ska steka. Kan användas på alla typer av spisar, och tål ugnsvärme, upp till 210 grader.

Extra förstärkt non-stick-beläggning

Tefals panna är mycket hållbar, tillverkad i anodiserat aluminium, för jämnt tillagad mat, har non-stick-beläggning, som är extra förstärkt med skyddande lager av titan. Den är mycket slittålig. Handtaget är  ergonomiskt, gjort av silikon, som inte blir varmt under matlagning.

En mycket bra, och inte så dyr stekpanna av hög kvalitet har du här. Thermo-Spot-temperaturindikator ger dig bra anvisning om när temperaturen är optimal för att börja steka, vilket är en mycket bra fördel, samt att den är lättdiskad. Du får ett års garanti på stekpannan.

Skribenten har själv en panna av denna modell och kan definitivt rekommendera den som ett utmärkt köp.

4 | de Buyer Mineral B Element - Bra köp

Tillverkad i högkvalitativt kolstål, mycket slitstark och tålig. Ger en krispig yta på det du steker. Bör oljas in ca 5 gånger för att få så kallad non-stick-yta, vilket gör att maten inte fastnar. Lämpar sig inte så bra för såser, som kan brännas fast, man bör då olja in igen, för bästa hållbarhet, och för att maten inte ska fastna. Passar bäst för induktion, men passar alla typer av spisar.

Stekpannor från de Buyer är tillverkade i högkvalitativt kolstål, handtaget är tillverkat i härdat stål. Stekpannan är anpassad för alla typer av spisar, men passar bäst för induktion, då kolstålet är magnetiskt. Stekpannan finns i flertal storlekar, och vad som utmärker de Buyers stekpannor är att de är behandlade med organiskt bivax för att bibehålla sin kvalitet. Men detta ska man innan användning borsta bort med hett vatten. Det är enbart för att skydda stekpannan under transport som de använder detta.

de Buyer Mineral B är perfekta stekpannor för att steka kött, fisk etc, men man ska undvika att laga till såser, grädde, tunnflytande vätskor i stekpannan, de förstör skiktet, och man får olja in igen, för att få en så kallad non-stick-yta.

Ger krispig yta

de Byers Mineral B stekpannor ger maten en krispig yta, då du steker exempelvis kött eller gör en omelett. Använd först bara lite olja vid upphettning, häll därefter bort den, torka av med papper. Detta gör att stekpannan blir inoljad och ger en bättre yta för stekning.
Du bör enbart diska stekpannan för hand, så att den håller längre.

För bättre non-stick-yta

För att få en bra botten där mat inte fastnar, så bör du olja in den flera gånger för bästa effekt. Du oljar in den med exempelvis rapsolja, gnid med hushållspapper, därefter hettar du upp stekpannan på medelvärme, tills den börjar mörkna. Upprepa detta ca 4-7 gånger för bäst resultat. Därefter har du en mycket hållbar stekpanna och med bra beläggning som gör att inte maten fastnar i botten. Låt aldrig stekpannan ligga länge i vatten, den kan då rosta.

Men annars så har du här en mycket tålig stekpanna som kommer att hålla i många år om du sköter om den.

5 | Green Pan Barcelona 28 cm ​- Höga betyg

Green Pan Barcelona  – Vinnande stekpanna i större tester. Green Pan kommer med sin patenterade keramiska beläggning Thermolon – helt fri från PTFE/teflon, , PFOA, PFAS, kadmium och bly. Hårdanodiserad aluminium med mycket bra värmefördelning via sin Magneto-induktionsbas. Handtag i rostfritt stål.

Tål Maskindisk och passar utmärkt även till induktionshällar. 5 års garanti  på beläggning & livstidsgaranti på material samt produktionsfel.

En bra stekpanna av hög kvalité är ett måste om du vill ha en stekpanna som håller länge. En bra stekpanna med jämn värmefördelning via en effektiv ytbeläggning är egenskaperna som vi letar efter. Vi har nedan valt ut stekpannor med bra kundomdömen samt vissa utvalda av experter.

Det bästa köpet är såklart den du känner dej bekväm med oavsett om pannan är av gjutjärn, kolstål, rostfritt eller kanske en keramisk stekpanna. 

Gjutjärn: En stekpanna i gjutjärn har lång livslängd, har inbränd nonstick-yta av rapsolja, vilket gör den tålig och väldigt hållbar i många år. Den innehåller enbart naturmaterial, är mycket slitstark och leder värme bra. Den ger en fin stekyta och passar för alla typer av spisar. Det enda minus som finns är att den är relativt tung, men det finns även stekpannor i lättviktsgjutjärn som väger mindre. Satakes stekpannor är här ett bra exempel.

Kolstål: Ett annat bra köp är en stekpanna av kolstål. Dessa pannor har dock inte någon non-stick-yta, här får man själv “steka in” med hjälp av upphettad olja. Kolstål ger dej då en mycket slitstark, relativt lätt och lättdiskad stekpanna att jobba med.

Rostfri: En rostfri stekpanna tillverkad av stål är ett mycket slitstarkt val och håller med rätt underhåll i många år. Vissa modeller saknar non-stick-yta, medans andra har keramisk non-stick-beläggning som är ett bättre alternativ än teflon. Keramiska stekpannor är ett annat mycket bra val – den är miljövänlig, mycket värmetålig och lättdiskad. Oftast finns här en non-stick-botten som är mycket slittålig. 

Aluminium: Du ska helst undvika en billigare stekpanna av aluminium med teflonbeläggning. Material i teflonet kan utsöndras vid för hög uppvärmning & rispig botten och kan i värsta fall orsaka hälsoproblem. Teflonpannor har dessutom generellt sämre hållbarhet än andra typer av stekpannor.

Vi har valt ut några av dagens populäraste modeller av god kvalitet och lång hållbarhet som ges goda omdömen från sina användare.

Bästa stekpannorna med hög kvalitet är de tillverkade i gjutjärn, kolstål eller rostfritt stål. Om du önskar non-stick-beläggning så ska du välja en med keramisk beläggning istället för teflon, som kan innehålla ett giftigt ämne: PFOA. Men det är dock vid mycket höga temperaturer, över 360 grader som ämnet kan utsöndras, och enligt fakta så ska detta ämne ha tagits bort ur dagens teflonpannor.

En gjutjärnspanna har hög kvalitet, är slitstark, håller länge, och har en inbränd yta av rapsolja. Den leder värme bra, kan användas på alla typer av spisar, även gasspis. Du får en fin stekyta och den håller värmen bra till skillnad mot andra stekpannor i sämre material, som teflonpannor.

Det enda minuset är att den är tung, men det finns även lättvikts stekpannor i gjutjärn, vilket kanske är mer optimalt då vi kommer till diskning.
En gjutjärnspanna ska helst diskas under hett vatten utan diskmedel. Olja gärna in den med jämna mellanrum. Den är helt gjord i naturmaterial, och är ett bra köp. 

Keramisk beläggning är bättre än teflon, som har sämre livslängd beroende på hur du sköter om stekpannan, samt vilka redskap som används. Det finns även en ny typ av beläggning som kallas för QuanTanium 3, denna ska ha lång hållbarhet och är ett bra köp. Om du har köpt en kolstålspanna så behöver du olja in och värma upp snabbt ett antal gånger, då får du en bra så kallad non-stick-yta som håller bättre med tiden.

En stekpanna i kolstål har legering av kol och järn, och den har mycket god kvalitet, och passar väldigt bra på induktionsspis. Det finns ingen non-stick-yta, det får du fixa själv genom att upphetta olja i pannan, upprepa detta ca 4 gånger för bäst resultat.

Tänk dock på att inte låta den stå för länge på för hög värme, då materialet i botten kan bli lite skevt. Stekpannan är enbart gjort av naturmaterial, och den är mycket tålig och hållbar. Den väger mindre än en gjutjärnspanna och är lättdiskad. Varianten avger en liten mängd järn, vilket är bra.

Kolstålet ger en bra stekyta, men maten kan brännas fast lite i början av köpet. Kolstål rostar lätt, så låt den inte ligga i blöt, utan diska och torka av den snarast. Den fungerar på alla typer av spisar. Använd helst köksredskap i plast, trä eller silikon.

Kolstål rostar lätt, därför ska du undvika att låta den stå i blöt för länge. Bäst att torka av den så fort den är diskad. Ska enbart diskas för hand, för bäst hållbarhet.

Den är tillverkad i rostfritt stål, innehåller enbart naturligt material, har dock ej någon non-stick-yta. Den är slitstark, tål höga temperaturer, och är vad som används mest på restauranger. När Man steker kött till exempel så kan det hända att den bränns fast i botten, därför är det viktigt att vända på köttet då porerna slutit sig, då vänder du den lätt. Generellt är rostfria stekpannor lite dyra, men det kan vara värt kostnaden, då den är mycket hållbar. Den är lättdiskad, och inte så tung.

Keramiska stekpannor tål väldigt hög värme, upp till 400 grader. Stekpannan har keramisk beläggning av kiseldioxid, som är miljövänligt och inte farligt för dig. Därför fastnar inte det du steker, och det behövs endast lite olja eller smör till stekning.
Minus för denna stekpanna är att den blir lätt repig, och värmen fördelas ej riktigt jämnt.

Stekpanna i aluminium med teflonbeläggning är en lätt stekpanna som gör sitt jobb bra, men de är inte lika tåliga, om man inte håller efter dem, och det är viktigt att använda rätt redskap, trä, plast, som ej rispar sönder botten. Maten fastnar ej i dessa stekpannor, och de är lätta att diska, därför är det en av de mest köpta stekpannorna.

Många undrar om teflon är farligt, och enligt tester som gjorts så är det ej farligt om man inte bränner vid stekpannan så att något farligt ämne utsöndras, som PFOA (polytetrafluoreten). Problemet fanns förr i dessa teflonstekpannor, men enligt nygjorda tester så ska det till en mycket hög värme för att dessa giftiga ämnen ska utsöndras. Dessutom får detta inte användas längre, så har du en nyare stekpanna av teflon så kan du känna dig ganska säker.

Som tidigare nämnts så ska det skadliga ämnet PFOA eller PTFE-plaster vara borttaget ur dagens teflonpannor, om du har en äldre teflonpanna så kan det finnas kvar. Men det krävs en mycket hög uppvärmning, över 350 grader för att ämnet ska utsöndras. En nackel är dock att teflonpannor ej nedbrytbara och sålunda ett sämre val för miljöhänsyn.

Om du ändå vill ha en teflonpanna, då den är billigare att köpa, så tänk på att redskap i metall eller stål,  kan rispa sönder stekpannan.

Enligt Taenk, som gjorde en test av teflonpannor, så kunde man inte se att det var någon risk att använda dessa, men det är ändå upp till dig, och vill du vara säker att inte få i dig skadliga ämnen, så välj istället andra alternativ.

Det är en beläggning som påminner om teflon, och dess unika egenskaper. Men det innehåller inga skadliga ämnen som kan påverka oss negativt, därför är det ett bättre val.
Aluminiumet genomgår en process, anodisering, som gör stekpannor mer tåliga och hållbara, och du får en non-stick-beläggning som påminner om teflon.
Det enda minuset är att den inte passar på induktionshäll, men alla andra typer av spisar fungerar bra.

En stekpanna med keramisk beläggning är mycket slittålig och har god kvalitet. Den klarar hög temperatur, högre än teflon, utan att kvalitén blir sämre. Den är helt miljövänlig och innehåller inga farliga kemikalier. Du kan även använda redskap i metall utan att skada emaljen. En stor fördel är även att maten ej fastnar, och den är lättdiskad. Både in och utsidan består av keramisk beläggning, vilket gör den mycket tålig.

Vi önskar att du fått tillräckligt med information om olika typer av stekpannor som finns på marknaden, och vilka som är av bättre kvalitet. Då blir det lättare att välja.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.3 / 5. Antal betyg: 6

Relaterade tester