Hushållsassistent bäst i test

Hushållsassistent bäst i test

2022-04-03

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa hushållsassistenten 2022

Oavsett om du gillar att laga mat och baka eller inte så kan en bra hushållsassistent vara en riktigt bra vän i köket. Den fungerar som en magisk bunke där du lägger i saker och den gör jobbet. En arbetsfördelning man kan leva med. Glöm att stå och knåda tunga degar i hundra år eller vispa en liter grädde med elvisp tills du blir trött i armen – hushållsassistenten står gärna till tjänst!

Hushållsassistenter, eller köksmaskiner som man ofta kallar dem, har använts i många år och har bara blivit bättre med åren. Det är bara att fundera igenom vad du brukar baka och laga och vad du skulle vilja göra mer av, men inte orkar på grund av det manuella arbetet. Sedan väljer du en maskin som kan hjälpa till med just detta på bästa vis.

Vi har tittat närmare på utbudet av hushållsassistenter, och nedan hittar du utvalda populära modeller som alla fått goda omdömen av användare. De skiljer sig åt i funktion, utformning, motor, kapacitet och pris men är alla bra val. Läs mer om produkterna nedan och kika även igenom guiden som finns efter produkterna om du vill rusta dig med ännu mer information inför ditt köp. 

Lycka till, och hoppas att du hittar en ny favorit till köket!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST

Bästa hushållsassistent 2022

KitchenAid Artisan 175

5/5

KAPACITET

Bästa hushållsassistent 2022

Ankarsrum AKM6230

4.7/5

DESIGN

Bästa hushållsassistent 2022

SMEG SMF01/02

4.4/5

BUDGET

OBH Nordica 6800

4.5/5
Bästa Hushållsassistenten

1 | KitchenAid Artisan 175 – Bäst i test​ 2022

Bästa hushållsassistent 2022

Hushållsassistent bäst i test 2022 – Utseende är inte allt, men det skadar knappast att KitchenAid Artisan 175 är supersnygg och passar fint i många kök med sin retro-touch och olika färgval. Letar du efter en smidig och kraftfull hushållsassistent med bra tillbehör så är Artisan 175 från KitchenAid ett toppval!

Kraftfull motor sparar tid

KitchenAids motor ser svag ut på pappret med sina 300 W, medan andra kanske ligger på uppåt 800 W. Men det här är faktiskt bara en illusion av svaghet. Egentligen blir effekten här högre än de flesta andra maskiner, och skulle man göra en rättvis jämförelse är modellens effektivitet närmre 1000 W. Det som förvirrar lite är att denna maskin har en helt annan typ av motor som är direktdriven där andra är remdrivna.

Den kraftfulla motorn gör att assistenten är väldigt effektiv och det går snabbt att till exempel vispa maräng eller knåda en deg.

Smidiga tillbehör

Det medföljer en del tillbehör till Artisan 175. Du får så klart den klassiska ballongvispen och degkroken. Sedan får du också en flatblandare och en flatblandare med silikonlist, som är ett redskap som rör om samtidigt som den fungerar som en slickepott på kanterna av skålen så att allting verkligen blandas och inget fastnar i kanterna.

Du får också en extra skål (vilket kan vara riktigt smidigt om du exempelvis ska baka två olika degar eller du vill sätta igång med nästa sats medan den första jäser.) Sist men inte minst ingår ett stänkskydd, vilket verkligen kan göra livet lättare då du slipper få grädde och annat över hela köket.

Liten med tung

Den största nackdelen, som för vissa kanske inte är en särskilt stor nackdel, är att hushållsassistenten väger väldigt mycket, hela 9,3 kg. Så om du är ute efter en köksmaskin som du kan stoppa undan mellan användningarna bör du välja en annan. Den är helt enkelt för tung för att hålla på och flytta.

Men om du ska ha den framme i köket är det här så klart inte ett problem. Även om den är tung så är den ganska så kompakt jämfört med vissa andra modeller, och den är också ungefär lika högljudd som de flesta andra. En annan potentiell nackdel är att den kan vara lite svår att göra ren.

Extra tillbehör att köpa till

Det finns en hel del tillbehör att investera i till de här maskinerna. Du kan till exempel satsa på en köttkvarn, pastatillsats, rivjärn, citruspress eller varför inte en slow juicer, spiralizer eller en extra skål i glas eller snygg mönstrad keramik ? Det finns verkligen mycket att välja till, men det är bra att tänka på att de inte är så billiga, så vill man ha mycket tillbehör blir maskinen snabbt dubbelt så dyr som grundpriset.

Sammanfattning

KitchenAids hushållsassistenter är riktiga klassiker som verkligen gör köket snyggare. Det gäller att du har plats på köksbänken eftersom maskinen är tung och inte särskilt flyttvänlig. Med en skål på 4,25 liter, en jämförelsevis kompakt design ,många olika tillbehör och bra betyg är det Kitchenaid Artisan 175 bäst i test just nu.

2 | Ankarsrum AKM6230 - Robust

Bästa hushållsassistent 2022

Ankarsrums köksassistent har behållit samma utseende ända sedan den första varianten från 1940… Ja, eller nästan i alla fall. Modellen har kvar en mysig gammeldags stil, men är så klart tipp-topp moderniserad.

Den största fördelen med denna trotjänare är storleken. Den har en stor skål på 7 l och kan ta upp till 5 kg deg. Dess höga kanter gör att grädde och annat inte skvätter överallt.

Perfekt för stora familjen

Ankarsrums hushållsassistent är ett riktigt bra val för den lite större familjen där det bakas mycket och lagas mycket mat. Om ni bakar ert eget bröd och bullar kan ni köra allt på en gång utan att behöva köra i omgångar. Den har också en hel del inkluderade tillbehör som passar för matlagningsentusiasten. Vad sägs om en köttkvarn, skärskiva och en citruspress? Naturligtvis får du också med visp och degkrok.

En annan sak som gör att denna köksmaskin är ultimat för familjer är att de flesta delar och tillbehör går att köra i diskmaskin, och det säger de flesta inte nej till!

Praktiska funktioner

Det finns ett gäng småsaker som gör Ankarsrum till en riktigt praktisk köksmaskin. Till exempel står den på bra sugfötter som gör att den stannar stabilt på köksbänken även när den kör på full fart. Den har också en timer, en två meter lång, avtagbar sladd och är väldigt lätt att göra ren. Det faktum att det är själva skålen som snurrar tycker vi är riktigt häftigt. Ljudnivån är lite högre än KitchenAid, men det är inget extremt.

Det ska dock sägas att denna hushållsassistent är lite svårare att lära sig att använda än de flesta andra. Därför får man vara beredd på att läsa manualen noga och lägga tid i början på att förstå sig på den. På Youtubekontot Ankarsrum Assistent finns många korta videor som visar hur du använder de olika tillbehören, så ett tips är att ta en titt där innan du köper maskinen för att få en uppfattning om hur den fungerar.

Stark motor & Bra tillbehör

Ankarsrums hushållsassistent har en effekt på 1500 W, en kraftfull maskin med andra ord som ledigt klarar större utmaningar. En sak som gör att den kan arbeta på bra är att den känner av vilket varvtal som är lämpligt för det som ligger i den. Den har ett överbelastningsskydd som gör att du inte behöver oroa dig för att den ska gå sönder om du pressar den lite väl hårt.

Förutom de tillbehör som medföljer finns det en hel del andra att experimentera med, till exempel en kaksprits, pastatillbehör, müslikvarn och rivjärn.

Sammanfattning

En rymlig och mångsidig maskin som är perfekt för den stora familjen som bakar mycket bröd och lagar mat varje dag. Tillbehör såsom köttkvarn och citruspress ingår, och det finns många tillbehör att köpa till. Maskinen är lätt att rengöra och de flesta delarna går till och med att köra i diskmaskinen. Därför är den ett bra alternativ om du vill spara tid i vardagen. AKM6230 får genomgående höga betyg av både användare och i expert-test där modellen ofta rankas som den främsta. Behöver du en större maskin är Ankarsrum det bästa valet för dig.

3 | SMEG SMF01/02 – Ursnygg och enkel

Bästa hushållsassistent 2022

Vill du ha en bra hushållsassistent att fixa med men som också, handen på hjärtat –  även är tänkt att vara en snygg interiör i köket? Som får dina kompisar att känna ett sting av avundsjuka? Leta inte längre – Smeg är här.

Gör du inte särskilt avancerade saker i köket, men det händer att du vispar grädde till våfflorna eller bakar bullar? I så fall är Smeg maskinen för dig. Det ingår visserligen rätt få tillbehör när du köper den, men skulle du få upp ögonen för matlagningens magiska värld så finns det fler att köpa till.

Retrodesign till inredningsintresserade

Det klassiska kylskåpet från Smeg är deras paradprodukt, men deras köksmaskiner är inte så dumma de heller. Maskinens retrodesign är riktigt charmig, och färgerna som maskinen finns i är fina och trendiga så att du kan hitta en som passar in i just ditt kök.

Det är absolut inget fel på själva assistenten, men vi tippar ändå på att de flesta som köper denna maskin gör det just för att den är en Smeg och är så pass snygg som den är. Denna köksmaskin är bäst när man inte kräver alltför mycket av den, och tunga degar är inte dess favorit. Men för vardagsanvändning i små hushåll fungerar den alldeles utmärkt.

Tillbehör och finesser

Det är inte så fasligt mycket du får med när du köper en hushållsassistent från Smeg. Du får så klart en skål och så får du en visp, en flatblandare, en degkrok och ett häll-skydd. Dock är detta det som de flesta använder mest till sin maskin. Om du vill utöka samlingen finns det pastatillbehör, köttkvarn och grönsaks-skärare. Men det finns en extra sak som gör att denna maskinen sticker ut lite bland de andra, och det är att det finns ett tillbehör som omvandlar den till en glassmaskin. Om du är sugen på att göra egen glass är alltså denna köksmaskin rätt väg att gå!

Sammanfattning

Om man ska vara 100% ärlig kanske inte Smeg-maskinen är det bästa alternativet om du ska använda den varje dag och vill ha en riktig arbetshäst som du kan göra nästan vad som helst med. Men ärligt talat är det ju inte alla som bakar sitt eget bröd varje dag.

Om du vet med dig att det är riktigt viktigt för dig att köket är snyggt, men samtidigt vill ha en maskin att använda när andan faller på så är Smeg ett bra alternativ. Och det faktum att man kan köpa till ett glasstillbehör och omvandla den till en glassmaskin säljer snabbt in den till alla gottegrisar.

4 | OBH Nordica 6800 First Deli – Budget

Bästa hulshållsassistent 2022 Budget – OBH Nordica 6800 First Deli. Att lägga 5000 kronor på en köksmaskin man inte ens vet om man någonsin kommer använda känns kanske inte som ett alternativ för dig.

Då kan OBH Nordica First Deli kännas som ett bättre alternativ då den ligger på drygt 2000 kronor, vilket är bra mycket billigare än alla andra maskiner i den här listan. Visst, det betyder i praktiken att du får offra både lite skönhet och funktionalitet, men ibland är det värt det om man kan spara lite grann.

Lättanvänd och simpel

Även om det här knappast är den snyggaste köksmaskinen i vår lista så ser modellen bra ut. Den är så där lagom stor och väger bara drygt fem kilo. Den grå färgen passar in i de allra flesta kök. Maskinen är väldigt enkel att använda och de flesta delarna går att köra i diskmaskin. En nackdel är dock effekten, som bara är på 600 W och som gör att det här är ingen maskin för dig som vill köra stora degsatser och låta den jobba länge, länge med högt motstånd.

Även i antal hastighetsprogram märker man en skillnad mot de lite dyrare hushållsassistenterna. Den har endast sex olika program, men det finns också en pulsfunktion. Det är dock roligt att notera att tillbehören som medföljer när du köper den, degkrok, visp, omrörare och stänkskydd, är samma som följer med när du köper en maskin från Smeg som är mer än dubbelt så dyr. Dock verkar det inte finnas några extra tillbehör att köpa till, vilket gör att maskinen blir begränsad i vad man kan använda den till.

Sammanfattning

Om du vill spara pengar, men ändå gärna vill köpa dig en köksmaskin så är OBH Nordica First Deli definitivt en som du bör överväga. Men det är bra att vara medveten om att när du sparar pengar så får du en mindre kraftfull motor och ingen möjlighet att köpa till flera tillbehör än de som är standard. Men för de där vanliga sysslorna, som att knåda en deg eller vispa en maräng duger den riktigt bra.

Effekt: 600 W – Skål: 4 l – Hastigheter: 6 – Vikt: 5,2 kg – Bredd: 23 cm – Höjd: 33 cm – Djup: 39 cm.

5 | Kenwood Limited Chef Titanium XL Megapack – Bra köp

Här har du en kraftfull hushållsassistent som hjälper till med det mesta. Allt ifrån bakning/degknådning, samt att den skär, mosar, maler eller mixar vad du önskar, samt att den gör goda juicer eller smoothies. En praktisk allt-i-ett assistent. Är tillverkad i stål och är lättdiskad med de avtagbara delarna. Ett antal praktiska tillbehör medföljer. 

En hushållsassistent kan vara till stor hjälp vid matlagning, bakning m.m. Den hjälper dig att underlätta vad du än ska göra. Kenwood Limited Chef är en robust och kraftfull köksassistent som kan hjälpa dig med detta. Den har god kapacitet att knåda din deg, den hackar, maler m.m. Du kan även göra goda juicer samt smoothies.

Enklare matlagning

Kenwood Limited Chef är en uppskattad köksassistent som hjälper dig med det mesta. Den har mer än 20 tillbehör som du kan använda för att hugga, riva, slå, knåda, blanda, mala, blanda eller göra färska juicer. Med Chef Tinanium XL kan du blanda din deg för att göra hemlagat bröd, hälsosamma smoothies och soppor, göra din egen köttfärs eller  pasta. Med all hjälp av din köksassistent så blir matlagning eller bakning lite enklare och roligare

Överlägsen prestanda och kvalitet                   

Limited Chef Titanium XL KVL8470S är tillverkad av rostfritt stål, och är lätt att rengöra då delarna är avtagbara. Den har en motoreffekt på 1700 watt, och klarar av även de mest sega degarna som behöver göras för bakning. Den har god prestanda, och är hållbar i ca 15 000 timmar utan problem.  Chef Titanium har stor behållare i stål på 6,7 liter, har LED-belysning, hastighetskontroll samt pulsfunktion. Hastighetsregulatorn med på- och av-brytare är elektronisk och ger bra sken vid mörker.

Många tillbehör

Chef Tinanium XL har en mängd olika tillbehör för olika ändamål. Dessa är även de av god och robust kvalitet. Här finns en mixer till en kvarn, en elektrisk skärare till glassmaskin. Kenwood Chef är robust och tål värme och kyla bra. Du får med en glaskanna på 1.6 liter, Övrigt som kommer med i förpackningen är: Minihackare, glasmixer, matberedare, köttkvarn, citruspress, samt 5 olika vispar. Du byter enkelt till det tillbehör du behöver för det specifika ändamålet.

Sammanfattning

Här har du en mycket kraftfull och robust assistent som är allsidig, och hjälper dig med i princip allt. Med medföljande tillbehör så har du en komplett maskin som kommer att underlätta vad du än ska laga eller baka.

Köpguide

Varför en hushållsassistent ?

En hushållsassistent är en köksmaskin som kan användas till lite allt möjligt, beroende på vilka tillbehör man använder. Ett klassiskt sätt att använda den är att använda en degkrok till att knåda deg, eller att använda ett visptillbehör så att du inte behöver stå och hålla vispen. Vissa har köttkvarn och pastamaskin eller tillbehör för att göra glass. Lite av varje, med andra ord. Perfekt om du tycker om att testa nya saker i köket.

Hushållsassistenten kan göra det mycket lättare att baka och laga mat och dessutom spara tid eftersom den arbetar snabbare än vi gör och du kan göra annat under tiden, som diska eller göra nästa steg i receptet.

Hushållsassistentens historia

Egentligen är det helt korrekta ordet för denna apparat köksmaskin, men i folkmun säger man ofta hushållsassistent. Detta beror på att Electrolux redan 1940 tog fram en köksmaskin som hette just Assistent.

Bästa hushållsassistenten ?

Vilken hushållsassistent du tycker är bäst beror helt på vilka behov du har och vad du förväntar dig av den. För dig som verkligen är seriös i köket och vill ha en så stor bunke som möjligt och möjlighet att använda tillbehör som noviser aldrig skulle våga sig på är Ankarsrum ett bra alternativ. Denna maskin har blivit utnämnd till Bäst i test av Expressen.

Om du däremot vill spara pengar kan OBH Nordica passa bättre. Oavsett vilka krav du har på din maskin så har vi bara tagit med köksmaskiner i test som verkligen håller hög kvalitet och har fått väldigt goda betyg av användarna.

Små hushållsassistenter ?

För den som har ett litet kök kan det vara svårt att få plats med en hushållsassistent. Den lättaste hushållsassistenten i vår lista är OBH Nordicas First deli, som väger drygt fem kilo. De flesta maskiner vi har kollat på tar upp ungefär samma plats på köksbänken, men det kan så klart underlätta att den inte väger så mycket om du vill kunna lägga undan den i ett skåp när du inte använder den.

Lycka till med ditt val av hushållsassistent.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 10

Relaterade artiklar