Airfryer bäst i test

Airfryer bäst i test

Bäst i test

Bästa Airfryer 2022

Philips Premium Airfryer XXL HD9867​

5/5

Prisvärd

Philips Avance Airfryer XXL HD9650

4.5/5

Populär

Bästa Airfryer 2022

Philips HD9270 Essential Airfryer XL

4.2/5

Budget

Bästa Airfryer Budget 2022

OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry

4.2/5

Bästa airfryer 2022 – En airfryer är superhjälten när du vill laga god mat både snabbt och enkelt. Airfryern tillagar maten snabbare än om du friterar i olja, samtidigt som du undviker även en tidskrävande rengöringsprocess. En airfryer kan användas som en fritös utan olja.

Maten tillagas med varm luft samt en liten mängd olja (eller ingen olja alls), och efter ett par minuter har du perfekta pommes och krispig schnitzel – varje gång. Allt du behöver göra är att placera maten i airfryern och ställa in temperatur samt tid, och resten ordnar airfryern. Det är alltså ett enklare och samtidigt mer hälsosamt sätt att fritera mat på.

Airfryern, även kallat varmluftsfritös, har på senare år blivit mycket populär och det finns numer många alternativ att välja mellan. Det kan vara svårt att hitta en produkt som både håller i längden och som levererar utmärkta resultat. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa airfryer på marknaden idag samt en guide inför ditt köp. Här finns något för alla, budget, premium och mellanprisklass.

Uppdaterad maj 6, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Dela på facebook
Dela testet
Läs om Airfryers

1 | Philips Premium HD9867 XXL - Airfryer Bäst i Test

Bästa Airfryer 2022

Bästa Airfryer 2022 – Premiumalternativet och bäst i test är en airfryer med smarta funktioner och listiga sensorer som kan anpassa tillagningen till volymen automatiskt. Detta innebär att temperaturen och tiden för tillagningen ändras utefter den mat som du tillagar. Du kan grilla, rosta, värma upp, och självklart fritera mat med enkla knapptryck. Detta är alltså en smart produkt för konsumenter med höga krav på kökets tillval.

Snabbare luftcirkulation

Det snabbare luftflödet gentemot andra liknande produkter innebär en krispigare utsida, samtidigt som insidan av din mat håller sig saftig. Det är den höga temperaturen på luften som friterar maten, och den förbättrade cirkulationen av denna luft säkerställer att temperaturen inte sjunker, annars riskerar du att din mat inte friteras, utan helt enkelt grillas.

50% snabbare tillagning än i ugn

Det kan vara svårt att få upp motivationen till matlagning efter jobbet, och det är därför många som väljer att äta ute istället. Med en ordentlig airfryer såsom Philips HD9867 behöver det dock inte vara så svårt. En airfryer blir varm väldigt snabbt, varför du inte behöver vänta på en högre temperatur innan du placerar maten du vill tillaga i korgen. Den höga effekten och den smidiga luftcirkulationen bidrar till en drastiskt reducerad tillagningstid, och denna produkt rekommenderas därför starkt till dig som tycker det är jobbigt att ödsla tid på matlagning efter jobbet.

Spara inställningar för din favoritmåltid

Har du tillagat något i denna airfryer och resultatet blivit helt perfekt, kan du spara inställningarna du använt dig av till nästa gång. Allt som krävs är ett enda knapptryck, sedan är det bara att använda dig av inställningen när du väl lagar måltiden igen.

Sammantaget är Philips Premium HD9867 XXLmarknadens populäraste airfryer och blir vårt val av airfryer bäst i test 2022.

2 | Philips Avance HD9650 - Prisvärd

 Philips Avance HD9650 sätter vi som det bästa valet av airfryern sett till prisvärde. Här levereras en prisvänligare airfryer som samtidigt håller god kvalitet och tillagar riktigt god mat med några enkla handgrepp.

Med HD9650 airfryer behöver du inte använda någon olja alls om du inte vill – även om möjligheten finns. Detta gör att du enkelt kan få både god smak och hälsosam mat. Perfekt för dig som vill få i dig mindre fett men som inte vill behöva tvinga i dig sallad istället för goda pommes och fina schnitzlar.

Reducerar fett i din mat

Philips Avance HD9650 är designad att reducera mängden fett i din mat, utan att påverka varken tuggkänslan eller smaken. Med hjälp av det som företaget dubbat Twin TurboStar-teknik cirkulerar den varma luften runt maten likt en virvelvind. Detta får ut mer fett från maten för en godare smak. Varmluftsfritösen har en inbyggd behållare för att fånga upp fettet för enkel rengöring.

Håll din mat varm

Det kan vara svårt om du tillagar flera sidorätter samtidigt att synkronisera det hela, något som exempelvis kan resultera i kalla pommes när hamburgarna väl är klara. Denna produkt från Philips har dock en varmhållningsfunktion som håller rätten varm i upp till 30 minuter, utan att det för den delen påverkar kvaliteten på resultatet. Du kan alltså servera maten precis när du vill, oavsett om det är efter träningen, precis innan ditt favoritavsnitt på tv, eller något annat.

Digital skärm och flera program

Den digitala skärmen gör det enkelt att välja ett av de fem olika matlagningsprogram som denna airfryer erbjuder. Med en enkel knapptryckning kan du laga såväl pommes som kött, kyckling, och fisk. Du kan även ställa in temperaturen och tillagningstiden manuellt.

Rengöring är enkelt

Med korgen i denna airfryer ingår ett löstagbart nät vilket medför extremt enkel rengöring. Korgen kan diskas i diskmaskin eller för hand. Enkel rengöring innebär mindre ångest inför att laga mat efter jobbet eller träningspasset, och är alltid en viktig faktor när det gäller köksprodukter.

Mer än bara fritering

Eftersom du själv kan ställa in temperatur och dylikt kan du göra mycket mer än att bara fritera med denna airfryer. Med rätt inställning kan du grilla eller baka mat, exempelvis potatis, fisk, eller grönsaker. Det går alltså att laga en hel måltid med endast en produkt, och minimal rengöring efteråt.

Sammantaget blir Philips Avance HD9650 XXL första alternativ till vår vinnare i vårt test av bästa airfryer 2022.

3 | Philips HD9270 Essential XL - Bra köp

Bästa Airfryer 2022

Med Philips Rapid Air-teknik får du snabbt en mer hälsosamt tillagad måltid med mindre fett. En tydlig pekskärm med  7 inställningar för att enkelt anpassa vad du ska tillaga. Ett knapptryck räcker, och programmet tillagar på bästa sätt din mat, vare sig det gäller fritering, stekning eller rostning.

Med Philips HD9270 Essential Airfryer XL lagar du dina maträtter med mindre fett, upp till 90% mindre fett, och du kan steka, grilla, rosta din mat på ett mer hälsosamt sätt med denna Airfryer. Du får krispig kyckling, tillagad på ca 20 minuter. Lägg dem bara i den medföljande korgen, så kommer de att tillagas utan att du behöver ha koll på när de är färdiga. Det förinställda programmet fixar detta.

Du kan tillaga allt ifrån pommes frites, kött, fisk,  grönsaker och mycket mer. Det går snabbare att få färdigt än i vanlig ugn. Denna Airfryer från Philips får riktigt bra betyg av konsumenter, och de är nöjda med kvalitén och hur bra och snabbt maten tillagas, samt att den är lätt att rengöra, de lösa delarna tål maskindisk.

Rapid Air-teknik

Denna modell klarar med sin volym på 6.2 liter samt en kapacitet på 1.2 kg en middag för ca 4 personer galant. Kycklingen och annat du tillagar i ugnen blir krispig på utsidan, men väl genomstekt, tack vare Rapid Air-funktion. Du behöver knappt använda olja, vilket gör maten mer nyttig då den tillagas med mindre fett.

En signal ljuder då maten är klar, och med en integrerad timer kan du förinställa tiden upp till 30 minuter, det finns ett antal värmelägen att välja mellan, men den högsta temperaturen är 200 grader. Airfryern har automatisk avstängning, stänger av sig själv då maten är klar. Maten hålls varm om du väljer varmhållnings-programmet i upp till 30 minuter.

7 inställningar

Med en tydlig display kan du själv välja rätt program för vad du vill tillaga. Tryck bara på knappen för vad som passar, kyckling, pommes frites, grillade grönsaker, fisk, eller annat. Du kan även göra manuell justering av temperatur, för vad som passar dig.

Hälsosammare matlagning

Med en Airfryer tillagas din mat med 90% mindre fett, jämfört med om du friterar dina pommes frites i olja. Det sker en snabb uppvärmning i Airfryern, vilket gör din mat krispig på ytan, men saftig inuti. Vad som även uppskattas är att din mat tillagas på väldigt kort tid, samt att det knappt blir något matos. Så detta är perfekt för dig som bor i ett kök utan fläkt. Du slipper matos som man får vid stekning eller med mat som tillagas med olja i ugnen.

Baka enkelt och snabbt

Du kan även baka i denna Airfryer, men behöver köpa till en insats om du ska baka muffins exempelvis, där muffinsformar ingår.
Det finns recept anpassade för Airfryers på Philips hemsida. Hämta bara hem appen, så har du massor med recept och tips om vad du kan göra i din Airfryer.

Enkel rengöring 

Delarna kan enkelt rengöras då de är avtagbara samt tillverkade med av non-stick-beläggning – klarar alltså att hanteras i diskmaskinen.

4 | OBH Nordica Easy Fry Deluxe - Budget

Bästa Airfryer Budget 2022

Bästa Airfryer budget – OBH Easy Fry Deluxe erbjuder en airfryer av hög klass till en prisvärd peng. Du behöver inte använda dig av någon olja alls med Easy Fry Deluxe, utan du kan grilla, baka, och fritera enbart med varmluft för upp till sex personer. Du kan till och med få plats med en hel kyckling i korgen!

LED-skärm med ett stort utbud av program

Med hjälp av touchpaneln på LED-skärmen kan du välja hela 8 olika förinställda program, samt skapa ditt eget genom att ställa in temperaturen samt tillagningstiden. Produkten kan nå 200 grader celsius, och det går därför att laga en mängd rätter i denna modell.

Dismaskinssäkra delar för snabb rengöring

Med Easy Fry Deluxe blir det lätt att städa upp efter användning. Delarna är avtagbara såväl som diskmaskinssäkra. När produkten väl svalnat är det bara att ta isär allting och stoppa det i diskmaskinen. Allt som allt tar det mindre än ett par minuter!

Två års garanti

När du köper en billigare produkt finns alltid en underliggande ångest kring att den inte kommer att hålla. Som tur nog erbjuder OBH Nordica dig två års garanti om du köper Easy Fry Deluxe, samt ett öppet köp på hela 100 dagar. Bra!

5 | Princess Digital Family Aerofryer - Budget II​

Denna airfryer från Princess har en lite annorlunda men trevlig design. Korgen är stor nog att få plats med hela kycklingar, och du kan till och med baka bröd i korgen med rätt inställningar. Volymen är på 5.2 liter och max kapaciteten är på fina 1.3 kg – mer än nog för att tillaga pommes åt hela familjen eller bjuda på middag.

Sju olika förinställda program

Med enkla knapptryck kan du välja program för pommes, kött, fisk, kyckling, räkor, men även vaniljkakor och dylikt. Detta är något som förenklar matlagningsprocessen avsevärt för dig som snabbt vill komma igång och äta en god middag.

Ingen olja behövs

Tack vare den avancerade konvektionsteknologin behövs ingen olja alls när du tillagar mat med denna airfryer. Luften i korgen cirkulerar ständigt för att garantera dig en krispig stekyta och en mör insida. Eftersom du inte använder dig av olja blir även rengöringen mycket enklare.

Bättre än en mikrovåg

Vill du värma upp mat från dagen innan går det enkelt att göra med Princess Family, och du slipper då en hel del av de problem som uppvärmning i mikrovåg innebär. Din mat torkas inte ut, och vissa delar av maten kommer inte vara kallare än andra.

Extra bakplåt medföljer

Vill du snabbt och enkelt baka kakor eller bröd kan du använda dig av den extra bakplåten som Princess inkluderat med denna airfryer. Du kan få plats med en hel paj eller pizza med upp till 24 cm i diameter. Du slipper även vänta på att din ugn värmer upp innan du bakar, med en airfryer sker uppvärmningen på enbart några sekunder.

6 | Rubicson Airfryer 2L - Liten & Prisvärd

Airfryer från Princess med en lite annorlunda men trevlig design. Korgen är stor nog att få plats med hela kycklingar, och du kan till och med baka bröd i korgen med rätt inställningar. Volymen är på 5.2 liter och max kapaciteten är på fina 1.3 kg – mer än nog för att tillaga pommes åt hela familjen eller bjuda på middag.

Sju olika förinställda program

Med enkla knapptryck kan du välja program för pommes, kött, fisk, kyckling, räkor, men även vaniljkakor och dylikt. Detta är något som förenklar matlagningsprocessen avsevärt för dig som snabbt vill komma igång och äta en god middag.

Ingen olja behövs

Tack vare den avancerade konvektionsteknologin behövs ingen olja alls när du tillagar mat med denna airfryer. Luften i korgen cirkulerar ständigt för att garantera dig en krispig stekyta och en mör insida. Eftersom du inte använder dig av olja blir även rengöringen mycket enklare.

Bättre än en mikrovåg

Vill du värma upp mat från dagen innan går det enkelt att göra med Princess Family, och du slipper då en hel del av de problem som uppvärmning i mikrovåg innebär. Din mat torkas inte ut, och vissa delar av maten kommer inte vara kallare än andra.

Extra bakplåt medföljer

Vill du snabbt och enkelt baka kakor eller bröd kan du använda dig av den extra bakplåten som Princess inkluderat med denna airfryer. Du kan få plats med en hel paj eller pizza med upp till 24 cm i diameter. Du slipper även vänta på att din ugn värmer upp innan du bakar, med en airfryer sker uppvärmningen på enbart några sekunder.

Intro

Vad är bäst – en airfryer eller en varmluftsugn?

Det är svårt att ge ett definitivt svar på denna fråga, eftersom det helt enkelt beror på vad du är ute efter. En airfryer är främst till för att fritera mat, något som inte går att göra ordentligt i en ugn. Däremot går det utmärkt att baka och grilla i en airfryer, vilket innebär att det alternativet är mer flexibelt än en varmluftsugn. Vill du däremot laga lasagne, pizza, eller en ugnsgryta, är en varmluftsugn det bättre alternativet. Annars måste du se till att du lagar mindre portioner som får plats i din airfryer, samt testa dig fram till rätt inställningar.

Är det nyttigt att tillaga mat i en airfryer?

En av de största fördelarna med en airfyer är att den kan användas som en fritös utan olja, vilket gör airfryern till ett nyttigt alternativ för matlagning. Givetvis spelar råvarorna in, och det finns enn uppsjö med hälsosamma, goda och näringsrika recept – för att inte nämna enkla att tillaga.

Går det att laga exempelvis en äppelpaj i en airfryer? 

Det går utmärkt att baka paj och dylikt i en airfryer, bara du ställer in den på rätt temperatur. Det krävs dock att korgen i produkten har en tillräckligt stor diameter för att få plats med en hel paj. En produkt i denna artikel som det går bra att baka paj i är Princess Digital Family XXL.

Går det att laga bacon i en airfryer?

Att laga bacon går bra, men bacon innehåller en hel del fett, något som kan leda till problem när du rengör produkten senare. Har din airfryer en fettuppsamlare går det mycket smidigare, och du kan då även använda baconfettet till annan matlagning senare.

Hur bra är en airfryer med grönsaker, exempelvis aubergine? 

Det går att laga i princip vadsomhelst med en bra airfryer, och grönsaker och dylikt kan bli fantastiskt goda med rätt inställningar. Det går även mycket snabbare att grilla grönsaker i en airfryer gentemot en vanlig ugn.

Mina pommes bränns i varmluftsugnen, eller är råa på insidan 

Blir dina pommes brända har du antingen temperaturen eller tillagningstiden alldeles för högt. En bra airfryer friterar dina pommes tills de är gyllenbruna, men lite olja kan hjälpa i friteringen om det inte går bra annars. Med rätt inställningar bör du inte ha problem med varken brända eller råa pommes, så det gäller att testa dig på olika tider och temperaturer. Läs gärna igenom manualen för att se vilka tillagningstider som rekommenderas för olika maträtter, eftersom detta varierar från produkt till produkt. Blir det inte rätt även efter att du gjort allt detta kan detta vara fel på produkten, och du bör då skicka in den för lagning.

En airfryer behöver inte vara så dyr som du kanske tror. Den underliggande konstruktionen för en airfryer är rätt simpel, det är helt enkelt väldigt varm luft som ständigt cirkuleras för att undvika att temperaturen på luften sjunker för mycket när maten tillagas. Det är denna ständiga temperatur som ger de goda resultaten. Den simpla konstruktionen innebär att även billigare airfryers kan duga rätt bra till matlagning. Är det budgeten du oroar dig över kan alltså en billigare airfryer fortfarande utgöra ett utmärkt alternativ. Ett exempel på en bra men billig airfryer är  OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry Deluxe.

Lycka till i ditt val av airfryer!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.8 / 5. Röster: 11

Relaterade artiklar