Airfryer bäst i test

2021-05-03

Bästa airfryern 2021

En airfryer är superhjälten när du vill laga god mat både snabbt och enkelt. Airfryern tillagar maten snabbare än om du friterar i olja, samtidigt som du undviker även en tidskrävande rengöringsprocess.

Maten tillagas med varm luft samt en liten mängd olja (eller ingen olja alls), och efter ett par minuter har du perfekta pommes och krispig schnitzel – varje gång. Allt du behöver göra är att placera maten i airfryern och ställa in temperatur samt tid, och resten ordnar airfryern. Det är alltså ett enklare och samtidigt mer hälsosamt sätt att fritera mat på.

Produkten har på senare år blivit mycket populär och det finns numer många alternativ att välja mellan. Det kan vara svårt att hitta en produkt som både håller i längden och som levererar utmärkta resultat. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa airfryer på marknaden idag samt en guide inför ditt köp. Här finns något för alla, budget, premium och mellanprisklass.

Lycka till med ditt köp!

BÄST I TEST

Bästa Airfryer 2021

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650

4.8/5

PREMIUM

Bästa Airfryer 2021

Philips Premium Airfryer XXL HD9867

4.5/5

PRISVÄRD

Bästa Airfryer 2021

OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry Deluxe

3.5/5

BUDGET

Princess Digital Family Aerofryer

3.5/5
Innehåll

1 | Philips Avance HD9650 XXL Air Fryer - Bäst i Test

Bästa Airfryer 2021

Avance HD9650 XXL Air Fryer är den bästa airfryern just nu. Philips levererar en prisvänlig airfryer som samtidigt håller god kvalitet och tillagar riktigt god mat på ett enkelt vis.

Med denna airfryer behöver du inte använda olja – även om möjligheten finns. Detta gör att du kan få både god smak och hälsosam mat med denna airfryer. Perfekt för dig som vill få i dig mindre fett men som inte vill behöva tvinga i dig sallad istället för pommes och schnitzel.

Reducerar fett i din mat

Philips Avance HD9650 är designad att reducera mängden fett i din mat, utan att påverka varken tuggkänslan eller smaken. Med hjälp av det som företaget dubbat Twin TurboStar-teknik cirkulerar den varma luften runt maten likt en virvelvind. Detta får ut mer fett från maten för en godare smak. Airfryern har en inbyggd behållare för att fånga upp fettet för enkel rengöring.

Håll din mat varm

Det kan vara svårt om du tillagar flera sidorätter samtidigt att synkronisera det hela, något som exempelvis kan resultera i kalla pommes när hamburgarna väl är klara. Denna produkt från Philips har dock en varmhållningsfunktion som håller rätten varm i upp till 30 minuter, utan att det för den delen påverkar kvaliteten på resultatet. Du kan alltså servera maten precis när du vill, oavsett om det är efter träningen, precis innan ditt favoritavsnitt på tv, eller något annat.

Digital skärm och flera program

Den digitala skärmen gör det enkelt att välja ett av de fem olika matlagningsprogram som denna airfryer erbjuder. Med en enkel knapptryckning kan du laga såväl pommes som kött, kyckling, och fisk. Du kan även ställa in temperaturen och tillagningstiden manuellt.

Rengöring är enkelt

Med korgen i denna airfryer ingår ett löstagbart nät vilket medför extremt enkel rengöring. Korgen kan diskas i diskmaskin eller för hand. Enkel rengöring innebär mindre ångest inför att laga mat efter jobbet eller träningspasset, och är alltid en viktig faktor när det gäller köksprodukter.

Mer än bara fritering

Eftersom du själv kan ställa in temperatur och dylikt kan du göra mycket mer än att bara fritera med denna airfryer. Med rätt inställning kan du grilla eller baka mat, exempelvis potatis, fisk, eller grönsaker. Det går alltså att laga en hel måltid med endast en produkt, och minimal rengöring efteråt.

Sammantaget tar Philips Avance HD9650 XXL förstaplatsen i vårt test av airfryers 2021.

2 | Philips Premium HD9867 XXL - Premium

Bästa Airfryer 2021

Premium

Philips Premium HD9867 ligger prismässigt snäppet över resterande produkter på denna lista. Premiumalternativet är en airfryer med smart funktionalitet och sensorer som kan anpassa tillagningen till volymen automatiskt. Detta innebär att temperaturen och tiden för tillagningen ändras utefter den mat som du tillagar. Du kan grilla, rosta, värma upp, och självklart fritera mat med enkla knapptryck. Detta är alltså en tänkande produkt för den tänkande konsumenten, men det innebär även ett aningen högre pris.

Snabbare luftcirkulation

Det snabbare luftflödet gentemot andra liknande produkter innebär en krispigare utsida, samtidigt som insidan av din mat håller sig saftig. Det är den höga temperaturen på luften som friterar maten, och den förbättrade cirkulationen av denna luft säkerställer att temperaturen inte sjunker, annars riskerar du att din mat inte friteras, utan helt enkelt grillas.

50% snabbare tillagning än i ugn

Det kan vara svårt att få upp motivationen till matlagning efter jobbet, och det är därför många som väljer att äta ute istället. Med en ordentlig airfryer såsom Philips HD9867 behöver det dock inte vara så svårt. En airfryer blir varm väldigt snabbt, varför du inte behöver vänta på en högre temperatur innan du placerar maten du vill tillaga i korgen. Den höga effekten och den smidiga luftcirkulationen bidrar till en drastiskt reducerad tillagningstid, och denna produkt rekommenderas därför starkt till dig som tycker det är jobbigt att ödsla tid på matlagning efter jobbet.

Spara inställningar för din favoritmåltid

Har du tillagat något i denna airfryer och resultatet blivit helt perfekt, kan du spara inställningarna du använt dig av till nästa gång. Allt som krävs är ett enda knapptryck, sedan är det bara att använda dig av inställningen när du väl lagar måltiden igen.

3 | OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry Deluxe - Prisvärd

Bästa Airfryer 2021

OBH Easy Fry Deluxe erbjuder med denna produkt en airfryer av hög klass till en prisvärd peng. Du behöver inte använda dig av någon olja alls med Easy Fry Deluxe, utan du kan grilla, baka, och fritera enbart med varmluft, för upp till sex personer. Du kan till och med få plats med en hel kyckling i korgen!

LED-skärm med ett stort utbud av program

Med hjälp av touchpaneln på LED-skärmen kan du välja hela 8 olika förinställda program, samt skapa ditt eget genom att ställa in temperaturen samt tillagningstiden. Produkten kan nå 200 grader celsius, och det går därför att laga en mängd rätter i denna modell.

Dismaskinssäkra delar för snabb rengöring

Med Easy Fry Deluxe blir det lätt att städa upp efter användning. Delarna är avtagbara såväl som diskmaskinssäkra. När produkten väl svalnat är det bara att ta isär allting och stoppa det i diskmaskinen. Allt som allt tar det mindre än ett par minuter!

Två års garanti

När du köper en billigare produkt finns alltid en underliggande ångest kring att den inte kommer att hålla. Som tur nog erbjuder OBH Nordica dig två års garanti om du köper Easy Fry Deluxe, samt ett öppet köp på hela 100 dagar. Bra!

4 | Princess Digital Family Aerofryer - Budget

Denna airfryer från Princess har en lite annorlunda men trevlig design. Korgen är stor nog att få plats med hela kycklingar, och du kan till och med baka bröd i korgen med rätt inställningar. Volymen är på 5.2 liter och max kapaciteten är på fina 1.3 kg – mer än nog för att tillaga pommes åt hela familjen eller bjuda på en fullständig middag.

Sju olika förinställda program

Med enkla knapptryck kan du välja program för pommes, kött, fisk, kyckling, räkor, men även vaniljkakor och dylikt. Detta är något som förenklar matlagningsprocessen avsevärt för dig som snabbt vill komma igång och äta en god middag.

Ingen olja behövs

Tack vare den avancerade konvektionsteknologin behövs ingen olja alls när du tillagar mat med denna airfryer. Luften i korgen cirkulerar ständigt för att garantera dig en krispig stekyta och en mör insida. Eftersom du inte använder dig av olja blir även rengöringen mycket enklare.

Bättre än en mikrovåg

Vill du värma upp mat från dagen innan går det enkelt att göra med Princess Family, och du slipper då en hel del av de problem som uppvärmning i mikrovåg innebär. Din mat torkas inte ut, och vissa delar av maten kommer inte vara kallare än andra.

Extra bakplåt medföljer

Vill du snabbt och enkelt baka kakor eller bröd kan du använda dig av den extra bakplåten som Princess inkluderat med denna airfryer. Du kan få plats med en hel paj eller pizza med upp till 24 cm i diameter. Du slipper även vänta på att din ugn värmer upp innan du bakar, med en airfryer sker uppvärmningen på enbart några sekunder.

5 | Rubicson Airfryer 2L - Liten & Prisvärd

Airfryer från Rubicson på 1000 W är en mindre variant på 2L eller 400 gram till ett riktigt trevligt pris. Modellens kapacitet räcker gott och väl för att ordna till exempel pommes för 2 personer.

Rubicsons airfryer kommer med en löstagbar behållare med non-stick-beläggning. Värmeinställningen är valbar mellan  80 °C – 200 °C och airfryern har  också en inbyggd säkerhetstimer på upp till 30 min.

Sammanfattning

Användare är mycket positiva och plussar förutom för det låga priset även för bra resultat, att modellen är enkel att använda, lätt att rengöra samt det mindre och platsbesparande formatet.

En mycket prisvärd airfryer som passar bra för det mindre hushållet – eller för de som vill prova på en airfryer utan att lägga ut en större peng.

Köpguide

Går det att laga exempelvis en äppelpaj i en airfryer? 

Det går utmärkt att baka paj och dylikt i en airfryer, bara du ställer in den på rätt temperatur. Det krävs dock att korgen i produkten har en tillräckligt stor diameter för att få plats med en hel paj. En produkt i denna artikel som det går bra att baka paj i är Princess Digital Family XXL.

Går det att laga bacon i en airfryer?

Att laga bacon går bra, men bacon innehåller en hel del fett, något som kan leda till problem när du rengör produkten senare. Har din airfryer en fettuppsamlare går det mycket smidigare, och du kan då även använda baconfettet till annan matlagning senare.

Hur bra är en airfryer med grönsaker, exempelvis aubergine? 

Det går att laga i princip vadsomhelst med en bra airfryer, och grönsaker och dylikt kan bli fantastiskt goda med rätt inställningar. Det går även mycket snabbare att grilla grönsaker i en airfryer gentemot en vanlig ugn.

Vad är bäst – en airfryer eller en varmluftsugn?

Det är svårt att ge ett definitivt svar på denna fråga, eftersom det helt enkelt beror på vad du är ute efter. En airfryer är främst till för att fritera mat, något som inte går att göra ordentligt i en ugn. Däremot går det utmärkt att baka och grilla i en airfryer, vilket innebär att det alternativet är mer flexibelt än en varmluftsugn. Vill du däremot laga lasagne, pizza, eller en ugnsgryta, är en varmluftsugn det bättre alternativet. Annars måste du se till att du lagar mindre portioner som får plats i din airfryer, samt testa dig fram till rätt inställningar.

Mina pommes bränns i varmluftsugnen, eller är råa på insidan 

Blir dina pommes brända har du antingen temperaturen eller tillagningstiden alldeles för högt. En bra airfryer friterar dina pommes tills de är gyllenbruna, men lite olja kan hjälpa i friteringen om det inte går bra annars. Med rätt inställningar bör du inte ha problem med varken brända eller råa pommes, så det gäller att testa dig på olika tider och temperaturer. Läs gärna igenom manualen för att se vilka tillagningstider som rekommenderas för olika maträtter, eftersom detta varierar från produkt till produkt. Blir det inte rätt även efter att du gjort allt detta kan detta vara fel på produkten, och du bör då skicka in den för lagning.

Är airfryers dyra?

En airfryer behöver inte vara så dyr som du kanske tror. Den underliggande konstruktionen för en airfryer är rätt simpel, det är helt enkelt väldigt varm luft som ständigt cirkuleras för att undvika att temperaturen på luften sjunker för mycket när maten tillagas. Det är denna ständiga temperatur som ger de goda resultaten. Den simpla konstruktionen innebär att även billigare airfryers kan duga rätt bra till matlagning. Är det budgeten du oroar dig över kan alltså en billigare airfryer fortfarande utgöra ett utmärkt alternativ. Ett exempel på en bra men billig airfryer är  OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry Deluxe.

Experttester

Enligt ett test av Råd och Rön utfört av experter, fick produkter från OBH Nordica, Philips och Princess väldigt goda omdömen. Bäst i test blev dock en oljevariant, vilket självklart inte är relevant för en sammanställning av de bästa varmlufts-airfryer. Det finns även ett flertal andra experttester att ta en titt på, exempelvis detta test utfört av Aftonbladet, där man kollat på nio olika modeller.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 4.8 / 5. Antal betyg: 9

Relaterade artiklar