Portabel AC bäst i test

Portabel AC bäst i test

Bäst i test

Portabel AC Bäst i Test 2022

Electrolux
ChillFlex Pro Series

5/5

Premium

Portabel AC Bäst i Test 2022 Premium

Woods
Venezia 18K G

4.2/5

Prisvärd

Lyfco
Kyla & Värme

4.5/5

Vilken portabel AC är bäst 2022?

En portabel AC eller luftkylare är värd sin vikt i guld under de varma sommarmånaderna. Airconditioners är en bristvara under de varmaste veckorna i Sverige, därför kan det vara en god idé att köpa en portabel AC när det är lite kyligare.

Electrolux ChillFlex Pro Series får förstaplatsen och blir vårt val som  bästa portabla ac 2022 – men om lagret tar slut så finns det gott om bra alternativ i testet. Nedan kan du läsa mer om alla testvinnare och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 5 september, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Electrolux ChillFlex Pro - Bäst i test

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U758CW – Electrolux är kanske det mest välrenommerade märket när det är vitvaror man talar om. ChillFlex Pro portabla serie för luftkonditionering är inget undantag och erbjuder dig effektiv kylning i ett kompakt format. Med Electrolux ChillFlex Pro kan du säkerställa en behaglig och sval inomhusmiljö oavsett hur varmt det är utanför fönstret. 

Gott om kylkapacitet

Med denna populära version av ChillFlex finns en bastant kyl kapacitet på 2,6 kW och  energiklassen är fina A++.  En utomordentlig kylförmåga samtidigt som produkten använder minimalt med energi.

Modern design

Att en Portabel AC är en utmärkt trevlig kompanjon när det är obehagligt varmt inomhus är självklart, men det innebär inte att produkten ges frikort att förstöra den estetiska miljön och atmosfären i vårt hem.

Med Chillflex moderna men enkla design i färgerna svart, vitt, och silver får du en portabel aircondition som snarare förhöjer inredningen istället för att sänka den. Designen är faktiskt för kategorin ovanligt estetiskt tilltalande tycker vi och smälter därför smidigt in i hemmet.

Passande yta

Med en bra kylförmåga kan Electrolux ChillFlex portabla ac kyla rum upp till 35 kvm och är alltså perfekta för många typer av rum. Ljudnivån stannar på rimliga 60 dB och säkerställer att produkten inte stör alltför mycket även i mindre utrymmen.

Många olika funktioner

Du får med CillFlex ac ett flertal olika funktioner som förenklar användandet och gör det möjligt för dig att justera efter dina egna önskemål. AC:n styrs enkelt med den medföljande fjärrkontrollen som kommer med en praktiskt och tydlig inbyggd digitalskärm. Här kan man efter behag ställa in sin portabla ac på ett autoläge eller snabbt maximera kyleffekten och samtidigt avfukta luften i miljön upp till modellens kapacitet.

ChillFlex kan dra upp till rejäla 38.4 l / dygn från luften och därmed förebygga problem med mögel och dylikt. För dig som vill fördröja starten, exempelvis tills dess att du somnar, finns det en inbyggd timerfunktion som kan ställas in i upp till 24 timmar.

Produktöversikt

2 | Woods Venezia - Bästa premiumvalet

För dig som vill ha en kraftfullare portabel ac som levererar snabba resultat är Woods Venezia 18K G rätt alternativ. Denna portabla ac ger dig en snabb och effektiv luftkonditionering med ett bekvämt inomhusklimat oavsett säsong. Woods AC går lätt att flytta runt i hemmet och frånluften leds ut med det medföljande fönsterkitet. Woods populära portabla AC Venezia svalkar effektivt varma rum upp till 46kvm.

Gott om prestanda

Du får här en produkt som klår konkurrenterna med en hela 5.2kW kylkapacitet och 18000BTU. Detta innebär att du slipper vänta på att luften i rummet kyls ner och efter enbart ett par minuter kan du koppla av i hemmet med en behaglig rumstemperatur och för en stund glömma den böljande hettan utomhus.

Miljövänlig

Notera att äldre produkter i denna kategori inte följer de nya EU-kraven när det gäller miljön. Denna moderna produkt från Woods klarar däremot kraven galant och använder sig av gasen R290 som är HFC-fri samt mer effektivt energimässigt i jämförelse med den standard-gas som använts tidigare. Med en energiklass på nivå A samt en effekt på 2kW är detta alltså en jämförelsevis energisnål produkt med tanke på den höga prestandan.

Flera funktioner samt display

Det är alltid trevligt att ha ett digitalt gränssnitt på en AC och med Woods Venezia kan du enkelt se temperaturen i rummet samt justera inställningar och ställa in tid för on/off. Du kan självklart även lätt byta mellan olika program för att säkerställa en trevlig temperatur via en medföljande fjärrkontroll.

3 | Woods Cortina - Prisvärd

Med denna portabla airconditioner från Woods levereras effektiv kylning i ett mer kompakt format. Woods Cortina Silent ger dig avfuktning, kylning, och ett högt luftflöde utan att för den delen låta särskilt mycket. Det är alltså en produkt som passar bra att använda både i hemmet och på kontoret.

Digital display

Via den digitala touch-displayen kan du enkelt konfigurera de inställning du föredrar samt aktivera timer och notera information som exempelvis aktuell temperatur. Vi lite mer bekväma hanterar dock produktens framfart med den medföljande fjärrkontrollen.

Verkligen portabel

Denna aircondition är en aning smalare, vilket innebär att den lätt går att flytta runt i hemmet. Detta i samband med det medföljande fönsterkitet innebär att Woods Cortina går att placera varsomhelst, bara det är nära ett fönster för att den varma luften ska kunna färdas ut.

Avfuktar och renar din luft

Woods Cortina portabla AC kan dra 36 liter vatten från luften på ett dygn, vilket är en stor fördel för oss som värnar om ett gott inomhusklimat. Luften renas även genom det medföljande luftfiltret som dessutom går att tvätta i maskin. Populära Cortina Silent finns i valbara varianter med eller utan WiFi.

4 | Lyfco AC WIFI - Topptestad Höga Betyg

Söks en topptestad AC med hög kyleffekt och rejäl täckning upp till 50 m² med WiFi f samt 12000 BTU att kyla och 11000 BTU att värma med ?

Lyfcos Portabla AC är en helautomatisk portabel AC med UltraSilence-teknik  utvecklad för den skandinaviska marknaden med både WiFI funktion, 24h timer och luftvärmepump funktion för smart året runt användning på menyn.

WiFi-hantering sker via mobilappen Smartlife, annars finns både fjärrkontroll samt Led-panel med Touch-kontroll att styra med. Modellens UltraSilence-teknik gör att denna AC vid maxeffekt har en ljudnivå på maximalt 60 dB vilket landar i segmentets toppskikt. Energiklass A vad gäller både vid kylning och uppvärmningsläge.

Medföljer gör ventilationsrör och genomföring till hål genom vägg eller fönsterkitt. Bäst i Test i Aftonbladet.

5 | iiglo AC WIFI - Bästa budgetvalet

Vill man hitta en bra portabel AC med WiFi för en mindre peng  finns 3 varianter från iiglo med 12000 BTU att fundera på. Modellerna kan nu hämtas hem för att effektivt mota värmen till ett mycket rimligt pris.

iiglos Portabla AC är trots prisläget kompetenta varianter med både WiFI funktion, 24h timer och luftfuktning på menyn. Den större varianten ska enligt specifikationerna med ett luftflöde om 400 m3/h täcka upp till 26 Kvm medans de mindre modellernas effekt landar på 400 m3/h & 20 Kvm respektive 350 m3/h & 15 Kvm.

3 hastigheter för de större modellerna samt 2 för den mindre samt temp-anpassning mellan 16-31 grader ger en bra variation och effekt med tanke på prisbilden. Vårt tips av Portabel AC Bäst i Test 2022 i den snällare prisklassen.

6 | Deltaco Smart Home - Budget

Prisvärd Portabel AC Från Deltaco som passar att både kyla, fläkta, avfukta och när hösten kommer även värma rum upp till ca 30m².

Specifikationer

2.6kw & 9000 BTU är det som gäller här för värme och kyleffekt med en avfuktningskapacitet på 24 L/dag. Energiklassen är på fina A medans modellens luftflöde mäts till 400 m3/h. Tittar vi på modellens ljudnivån stannar den i spannet på rimliga 54-65dB och här finns även ett tyst viloläge.

Funktioner

AC:n manövreras enkelt via den medföljande fjärrkontrollen eller via en LED kontrollpanel på enheten. Vill man styra från mobilen så funkar även det via appen som är kompatibel med Android och iOS. Det går även att röststyra enheten via Google Assistant.

Inloppsfilter är avtagbart / tvättbart och AC:n flyttas runt efter behag med hjul på undersidan.

Sammantaget

Då Deltaco:s Smart Home både kommer med kyl & värmefunktion samt appstöd så får man mycket värde för pengarna.

7 | Whirlpool PACW29COL - Kundfavorit

Är du ute efter effektiv kylning och avfuktning för en prisvärd peng är denna populära portabla luftkonditionering Whirlpool PACW29COL ett bra val. Den drar cirka 1.3 liter vatten från luften per timme, och kyler effektivt rum upp till +30 kvm. Modellen har en  kyleffekt på  fina 2800 W och 900 BTU.  Testvinnare Råd & Rön 2020.

Effektiv Kylning

Kylkapaciteten räcker till att snabbt och smidigt kyla ner både små och mellanstora rum energieffektivt med sin A-klass certifiering. Mellan 30-70 kvm anges hos återförsäljare som riktmärke för modellen. 3 hastigheter på fläkten finns att välja på. Luftkonditioneringen kommer här med en 6TH sense teknologi – en smart temperatursensor som optimerar konditioneringens driftläge, här finns även en innovativ funktion vid namn Around U där en inbyggd sensor i fjärrkontrollen anpassar vald temperatur att mätas vid just kontrollens plats – nära dej.

För luftrening finns ett HEPA-filter som effektivt eliminerar eventuella allergena partiklar.

Effektiv avfuktning

Alldeles för hög luftfuktighet kan leda till luftvägsbesvär samt fuktskador på din egendom. Modellens avfuktare löser detta problem för dig genom att dra 1,1 L vatten från inomhusluften per timme. 

Ljudnivån på denna portabla AC upplevs av användare som relativt tyst för produktklassen och uppges till spannet 48 – 64 dB(A) vilket är bra siffror i sammanhanget. I övrigt kan nämnas att modellen har en oscillerade luftström om så önskas samt en timer-funktion och avstängningsbart ljus för AC  displayen.  Måtten stannar på Höjd: 74.40 cm – Djup: 40 cm – Bredd: 44.80 cm.  Det enda vi funnit på minuskontot är att det medföljande fönster-kittet är bäst anpassat för skjutfönster. 

Sammantaget blir populära Whirlpool PACW29COL vårt första tips att titta på om det är en portabel AC i den lägre prisklassen som känns mest intressant.

8 | Woods AC Milan - För mindre ytor

Milan är en smidig portabel AC från premium tillverkaren Woods.  Med 7000 BTU kyls rum upp till 20 kvm tillförlitligt och mest effektivt.

Kvalitet

Som premium val i det mindre formatet för snabb kylning och maximal effekt används här – trots det mindre formatet – 2 fläktmotorer. Kvalité avspeglar sej som bekant inte enbart av prisläget.

Hantering av ac:ns inställningar görs antingen via appen Wood’s Connect Smart eller medföljande fjärrkontroll. För de som föredrar lite mer motion finns även den klassiska kontrollpanelen, här dock i snyggt digital touch format. Panelen visar aktuell temeratur och önskad temp kan anpassas ner till trevliga17 grader.

AC Milan kommer även med inkluderande fönsterkitt för att enkelt komma igång utan krångel. Här kan man ta en titt på Woods egen presentation av Milan.

9 | DeLonghi PAC EM93 Silent - För stora ytor

I samarbete med price logo
I samarbete med price logo

DeLonghi PAC EM93 är en populär portabel AC anpassad att enligt tillverkaren täcka en yta upp till 90 m². Vad som sticker ut, förutom DeLonghis alltid lite snyggare design är dess tysta gång vilket även påpekas av dess användare. Modellen plussas även för en riktigt bra kylförmåga.

Teknik & Funktioner

DeLonghi PAC är en oscillerande AC med en bra kylefffekt på 3.3 kW och en BTU på 11,000. Luftgenomströmning är här på upp till fina 400 m3/h. Modellen har också en 24-timmars elektronisk timerfunktion så att du kan ställa in de start- och stopptider som passar bäst. DeLonghi PAC kommer också med en bra funktion för avfuktning som klarar upp till 50L/24timmar.

Tystgående

DeLonghi:s AC är ljudisolerad och man har här även arbetat med att optimera luftströmmen för tystare gång. Ljudnivån upplevs av modellens användare som jämförelsevis låg och varierar enligt specifikationen mellan 47 dB – 63 dB beroende på effektläge.

Eco Real Feel Technology

Real Feel är företagets teknik för att reglera temperatur vs luftfuktighet. Modellen känner automatiskt av aktuell nivå och anpassar därefter efter dina önskemål.

CST – Cool Surround Technology

En irl praktisk innovation där faktiskt fjärrkontrollen känner av luftfuktighet / temp där du just för tillfället befinner dej. Så om du förflyttar dej från ett svalt till ett varmare område och har fjärren med dej, så anpassar AC:n automatiskt sin arbetsnivå efter dina val – smart.

I samarbete med price logo

Har du ont om utrymme eller helt enkelt inte vill offra upp ett fönster för en vanlig ac är en portabel ac rätt produkt för dig. En portabel ac är enklare att installera och går, precis som namnet antyder, att flytta runt från rum till rum vid behov. När sommaren väl är över kan du placera din portabla ac i förrådet till nästa år, och på så vis spara en hel del utrymme i ditt hem.

En portabel ac placeras på golvet, och har vanligtvis en slang inkopplad som behöver leda utomhus. Den varma luften färdas ut ur hemmet genom slangen, och en produkt av denna typ skiljer sig därmed kraftigt från en vanlig fläkt. En fläkt flyttar runt på luften i hemmet, vilket leder till en svalare känsla eftersom luften du hettar upp med din kroppsvärme ständigt cirkulerar. En portabel ac sänker däremot medeltemperaturen i rummet vilket leder till en behaglig inomhusmiljö utan att du behöver sitta och svettas framför en fläkt.

En portabel ac fungerar vanligtvis precis samma sätt som en vanlig ac som du exempelvis monterar i ett fönster. Skillnaden är dock att de går enkelt att flytta på från rum till rum, samt att de tenderar att vara en del kompaktare och erbjuder därmed inte lika stor prestanda. Dyrare modeller kan definitivt jämföra sig med en vanlig ac, men du betalar då mer för samma prestanda eftersom du får det hela i ett mindre format. Det som utmärker en portabel ac är den låga vikten samt den väldigt enkla monteringen, och är därför en produkt som lämpar sig för dig som bor i en lägenhet eller som vill spara utrymme.

BTU står för British Thermal Unit och är ett mått på den mängd energi som behövs för att höja temperaturen på ett pund vatten med 1 grad fahrenheit. För en ac säger detta mått hur kraftfull kylningen på produkten är. Man mäter då den mängd energi som tas bort ur inomhusmiljön av luftkonditioneringsprocessen. Ju högre BTU, desto bättre, helt enkelt.

För en vanlig portabel ac är en slang ett måste eftersom det är genom slangen som den varma luften tar sig ut ur rummet. Tristar-5450 är dock ett exempel på en luftkylare som ej behöver en slang, eftersom det är istället vatten i produkten som hjälper till att kyla luften i hemmet. En sådan produkt är dock mindre effektiv för kylning, men kan självklart fungera bättre om du använder dig av isvatten och fyller på med is under dagens gång.

En funktion för avfuktning ingår med de flesta moderna produkter av denna typ, eftersom vattnet i luften ändå bearbetas av en portabel ac. En bra portabel ac kommer alltså att erbjuda denna funktionalitet automatiskt. En produkt såsom Tristar-5450 har dock motsatt funktionalitet, i att den bidrar till mer fukt till inomhusmiljön

Driftkostnaden varierar beroende på produktens effekt och tiden den brukas. De flesta produkter på denna lista har en effekt nära runt 2kW, vilket innebär en total kostnad på två kronor för en timmes användning förutsatt att ditt elpris ligger på 1kr/kWh. Det är alltså inte jättehöga summor man talar om.

Har man möjlighet att göra detta som en mer permanent lösning för att effektivt leda ut den varma luften utan att behöva montera ac:n vid ett fönster är det att föredra, men vill du slippa borra finns det ett flertal produkter på denna lista där det ingår ett installations-kit för just fönster, vilket förenklar processen avsevärt.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 12

Relaterade tester