Portabel AC bäst i test 2023

Electrolux ChillFlex Pro är den bästa portabla AC:n just nu.
Om lagret tar slut så finns det fler bra val i testet. Nedan kan du läsa om alla testvinnare och få tips inför ditt köp.

Bäst i test

Bästa Portabel AC 2023 - Electrolux ChillFlex Pro

Electrolux ChillFlex Pro

Mycket bra kylförmåga​

Budget

Portabel AC Lyfco 7000 BTU

Lyfco 7000 BTU​

Bra betyg & pris

Produkterna har utvärderats på:

Täckningsyta

Funktioner

Kyleffekt

Pris

Testets betyg:
()
Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

  • Text
Bäst i test 2023
Bästa Portabel AC 2023 - Electrolux ChillFlex Pro

Electrolux ChillFlex

Svalkar effektivt​

Populärt val & nöjda användare

BTU: 12.000

Kylkapacitet: 3.4 kW​

Täckningsyta: 50 m²​

Luftflöde: 390 m³/h​

Electrolux är kanske det mest välrenommerade varumärket när det är vitvaror man talar om och ChillFlex Pro portabla serie för luftkonditionering är inget undantag. Chilliflex Pro erbjuder effektiv kylning i ett kompakt format för en sval och behaglig temperatur hemma – oavsett hur varmt det är utanför fönstret.

Mycket bra kylkapacitet

Med denna populära version av ChillFlex noteras en bastant kyl kapacitet på 3,4 kW och energiklassen är fina A++. En utomordentlig kyleffekt samtidigt som produkten använder minimalt med energi.

God täckningsyta

Med en bra kyleffekt kan Electrolux ChillFlex portabla AC kyla rum upp till 50 kvm och är alltså perfekta för många typer av rum. Ljudnivån på rimliga 64 dB säkerställer att du kan svalka dig även under natten utan att störas.

Modern design

Att en Portabel AC är en utmärkt trevlig kompanjon när det är obehagligt varmt inomhus är självklart, men det innebär inte att produkten ges frikort att förstöra den estetiska miljön och atmosfären i vårt hem.

Chillflex moderna och enkla design finns i färgerna svart, vit och silver. Designen är för kategorin godkänd och smälter in naturligt i hemmet.

Funktionsrik

Du får ett flertal funktioner som förenklar användandet och gör det möjligt för dig att justera AC:n efter dina önskemål. AC:n styrs enkelt med den medföljande fjärrkontrollen som kommer med en praktiskt och tydligt inbyggd digitalskärm.

Här kan man efter behag ställa in AC:n på autoläge eller snabbt maximera kyleffekten och samtidigt avfukta luften i miljön upp till modellens kapacitet.

För dig som vill fördröja starten exempelvis tills dess att du somnar, finns det en inbyggd timerfunktion som kan ställas in i upp till 24 timmar. Vårt toppval i kategorin. ChillFlex har även ett dammfilter som säkerställer god luftkvalitet i hemmet genom at avlägsna damm.

Sammanfattning

Vill du ha en portabel AC med bra kylförmåga, bekväm ljudnivå och genomtänkt design så är Electrolux ChillFlex Pro serie ett mycket bra val.

Premium
Portabel AC Woods Venezia 18K G

Woods Venezia – AC Premium

Snabb & effektiv kylning​

Täcker större ytor​

Kyleffekt: 18000 BTU​

Luftflöde: 680 m³/h

Täckningsyta: 52 m²

För dig som vill ha en kraftfullare portabel AC som levererar snabb nedkylning kan Woods Venezia 18K G vara rätt alternativ. Denna portabla AC ger dig en snabb och effektiv luftkonditionering som ger ett bekvämt inomhusklimat oavsett säsong och blir vårt val som bästa portabla AC i premiumklassen.

Woods Venezia svalkar effektivt varma rum upp till 52 kvm och är smidig och enkel att flytta runt i hemmet – frånluften leds ut med det medföljande fönsterkitet.

Imponerande kylkapacitet

Du får här en produkt som klår konkurrenterna med en hela 5.2 kW kylkapacitet och 18000 BTU. Detta innebär att du slipper vänta på att luften i rummet kyls ner och efter enbart ett par minuter kan du koppla av i hemmet med en behaglig rumstemperatur och för en stund glömma den böljande hettan utomhus.

Miljövänlig

Notera att äldre produkter i denna kategori inte följer de nya EU-kraven när det gäller miljön. Denna moderna produkt från Woods klarar däremot kraven galant och använder sig av gasen R290 som är HFC-fri samt mer effektivt energimässigt i jämförelse med den standard-gas som använts tidigare. Med en energiklass på nivå A samt en effekt på 2 kW är detta alltså en jämförelsevis energisnål produkt med tanke på den höga prestandan.

Flera funktioner samt display

Det är alltid trevligt att ha ett digitalt gränssnitt på en AC och med Woods Venezia kan du enkelt se temperaturen i rummet samt justera inställningar och ställa in tid för on/off. Du kan självklart även lätt byta mellan olika program för att säkerställa en trevlig temperatur via en medföljande fjärrkontroll.

Bästa Budget
Portabel AC Lyfco 7000 BTU

Lyfco 7000 BTU​

Tyst UltraSilence-teknik​

Timer & fjärrkontroll​

BTU: 7000​

Täckyta: 28 m²

Köldmedia: Miljövänliga R290​

Lyfcos lilla smidiga portabla AC rosas för sin tysta gång och sitt attraktiva pris där effektiv kylning kan avnjutas i rum upp till ca 28m² – Ta en titt på vårt tips i budgetklassen.

Sammantaget

Här finns ingen anledning att bli långrandiga – Denna AC är för tillfället marknadens troligen mest prisvärda alternativ för att effektivt kyla ner mindre ytor med.

Två alternativ för hur pass kraftig kylning du önskar, en fjärrkontroll att styra upp med och fyra hjul att rulla runt med. Inga konstigheter – bara prisvärd svalka on demand.

Betyg
Portabel AC i test 2023 - Lyfco

Lyfco AC

Kyler & värmer​

WiFi​

Kyleffekt: 12000 BTU​

Värmeeffkteffekt: 11000 BTU​

Täckningsyta: Upp till 50m²​

Köldmedia: Miljövänliga R290​

Söks en topptestad AC med hög kyleffekt och rejäl täckning på upp till 50 m² med WiFi f samt 12000 BTU att kyla och 11000 BTU att värma med?

Lyfcos Portabla AC är en helautomatisk portabel AC med UltraSilence-teknik utvecklad för den skandinaviska marknaden med både WiFI funktion, 24h timer och luftvärmepump funktion för smart året runt användning på menyn.

WiFi-hantering sker via mobilappen Smartlife, annars finns både fjärrkontroll samt Led-panel med Touch-kontroll att styra med. Modellens UltraSilence-teknik gör att denna AC vid maxeffekt har en ljudnivå på maximalt 60 dB vilket landar i segmentets toppskikt. Energiklass A vad gäller både vid kylning och uppvärmningsläge.

Medföljer gör ventilationsrör och genomföring till hål genom vägg eller fönsterkitt. Lyfco AC blev bäst i test i Aftonbladet.

Premium små rum
Portabel AC Woods AC Milan 7K WiFi

Woods AC Milan 7K Wifi

AC & Avfuktare​

Dubbla Fläktmotorer​

Antidammfilter​

WiFi & app​

BTU: 7.000​

Luftflöde: 300 m3/h​

Täckningsyta: Upp till 20 Kvm​

Milan är en smidig portabel AC från premium tillverkaren Woods.  Med 7000 BTU i premiumklassen kyls rum upp till 20 kvm tillförlitligt och effektivt.

Passar för 20 kvm

Som premiumval i det mindre formatet för snabb kylning och maximal effekt används här – trots det mindre formatet – 2 fläktmotorer. Kvalité avspeglar sej som bekant inte enbart av storleken.

Hantering av ac:ns inställningar görs antingen via appen Wood’s Connect Smart eller medföljande fjärrkontroll. För de som föredrar lite mer motion finns även den klassiska kontrollpanelen, här dock i snyggt digital touch format. Panelen visar aktuell temeratur och önskad temp kan anpassas ner till trevliga17 grader.

AC Milan kommer även med inkluderande fönsterkit för att enkelt komma igång utan krångel.

kvalité
Portabel AC Woods Cortina

Woods Cortina Portabel AC

Kompakt design​

Ledande tillverkare​

Bra som avfuktare​

BTU: 12.000

Luftflöde: 430 m³/h

Täckningsyta: Upp till 35 Kvm​

Med denna portabla airconditioner från Woods levereras effektiv kylning i ett mer kompakt format. Woods Cortina Silent ger dig avfuktning, kylning, och ett högt luftflöde utan att för den delen låta särskilt mycket. Det är alltså en produkt som passar bra att använda både i hemmet och på kontoret.

Digital display

Via den digitala touch-displayen kan du enkelt konfigurera de inställning du föredrar samt aktivera timer och notera information som exempelvis aktuell temperatur. Vi lite mer bekväma hanterar dock produktens framfart med den medföljande fjärrkontrollen.

Verkligen portabel

Denna aircondition är en aning smalare, vilket innebär att den lätt går att flytta runt i hemmet. Detta i samband med det medföljande fönsterkitet innebär att Woods Cortina går att placera varsomhelst, bara det är nära ett fönster för att den varma luften ska kunna färdas ut.

Avfuktar och renar din luft

Woods Cortina portabla AC kan dra 36 liter vatten från luften på ett dygn, vilket är en stor fördel för oss som värnar om ett gott inomhusklimat. Luften renas även genom det medföljande luftfiltret som dessutom går att tvätta i maskin. Populära Cortina Silent finns i valbara varianter med eller utan WiFi.

Budget
Portabel AC iiglo

iiglo AC WIFI Portabel AC

Pris​

WiFi

BTU: 7.000​

Luftflöde: 350 m³/h

Täckningsyta: Upp till 15 Kvm​

Vill man hitta en bra portabel AC med WiFi för en mindre peng finns 3 varianter från iiglo upp till 12000 BTU att överväga. Bra svalka för lågt pris!

iiglos Portabla AC är trots prisläget kompetenta varianter med både WiFI funktion, 24h timer och luftfuktning på menyn. Den större varianten har ett luftflöde på 400 m3/h och täcker ytor på upp till 26 kvm. De mindre modellernas effekt är på 400 m3/h & 20 kvm respektive 350 m3/h & 15 kvm.

3 hastigheter för de större modellerna samt 2 för den mindre samt temp-anpassning mellan 16-31 grader ger en bra variation och effekt med tanke på prisbilden. Ett populärt och bra alternativ för det mindre hemmet.

Passar stora rum
Portabel AC Delonghi PAC EM93

DeLonghi PAC EM93 Silent

Tystgående​

Design​

BTU: 11.000

Täckningsyta: Upp till 90 Kvm​

DeLonghi PAC EM93 är en populär portabel AC anpassad att enligt tillverkaren täcka en yta upp till 90 m². Vad som sticker ut, förutom DeLonghis alltid lite snyggare design, är den tysta gången vilket även påpekas av dess användare. Modellen plussas även för en riktigt bra kylförmåga.

Teknik & Funktioner

DeLonghi PAC är en oscillerande AC med en bra kylefffekt på 3.3 kW och en BTU på 11,000. Luftgenomströmning är här på upp till fina 400 m3/h. Modellen har också en 24-timmars elektronisk timerfunktion så att du kan ställa in de start- och stopptider som passar bäst. DeLonghi PAC kommer också med en bra funktion för avfuktning som klarar upp till 50L/24timmar.

Tystgående

DeLonghi:s AC är ljudisolerad och man har här även arbetat med att optimera luftströmmen för tystare gång. Ljudnivån upplevs av modellens användare som jämförelsevis låg och varierar enligt specifikationen mellan 47 dB – 63 dB beroende på effektläge.

Eco Real Feel Technology

Real Feel är företagets teknik för att reglera temperatur vs luftfuktighet. Modellen känner automatiskt av aktuell nivå och anpassar därefter efter dina önskemål.

CST – Cool Surround Technology

En praktisk innovation där faktiskt fjärrkontrollen känner av luftfuktighet / temp där du just för tillfället befinner dej. Så om du förflyttar dej från ett svalt till ett varmare område och har fjärren med dej, så anpassar AC:n automatiskt sin arbetsnivå efter dina val – smart.

Populär
Portabel AC Whirlpool PACW29COL

Whirlpool PACW29COL

Smidigt format​

Bra användarbetyg​

BTU: 9.000

Täckningsyta: 30-70 kvm

Är du ute efter effektiv kylning och avfuktning för en prisvärd peng är den populära portabla luftkonditioneringen Whirlpool PACW29COL ett bra val. AC:n drar cirka 1.3 liter vatten från luften per timme och kyler effektivt rum upp till 30 kvm. Modellen har en kyleffekt på fina 2800 W och 900 BTU. Testvinnare Råd & Rön 2020.

Effektiv Kylning

Kylkapaciteten räcker till att snabbt och smidigt kyla ner både små och mellanstora rum energieffektivt med sin A-klass certifiering. Mellan 30-70 kvm anges hos återförsäljare som riktmärke för modellen och 3 hastigheter på fläkten finns att välja på.

Luftkonditioneringen kommer här med en 6TH sense teknologi – en smart temperatursensor som optimerar konditioneringens driftläge, här finns även en innovativ funktion vid namn Around U där en inbyggd sensor i fjärrkontrollen anpassar vald temperatur att mätas vid just kontrollens plats – nära dej.

För luftrening finns ett HEPA-filter som effektivt eliminerar eventuella allergena partiklar.

Effektiv avfuktning

Alldeles för hög luftfuktighet kan leda till luftvägsbesvär samt fuktskador på din egendom. Modellens avfuktare löser detta problem för dig genom att dra 1,1 L vatten från inomhusluften per timme.

Ljudnivån på denna portabla AC upplevs av användare som relativt tyst för produktklassen och uppges till spannet 48 – 64 dB(A) vilket är bra siffror i sammanhanget. I övrigt kan nämnas att modellen har en oscillerade luftström om så önskas samt en timer-funktion och ett avstängningsbart ljus för AC displayen.

Måtten stannar på Höjd: 74.40 cm – Djup: 40 cm – Bredd: 44.80 cm och det enda vi funnit på minuskontot är att det medföljande fönster-kittet är bäst anpassat för skjutfönster.

Sammantaget blir populära Whirlpool PACW29COL ett alternativ i den lägre prisklassen att överväga.

Budget
Portabel AC Deltaco

Deltaco Smart Home Portable AC

WiFi​

App & röststyrning​​

BTU: 9000​

Täckningsyta: 30 kvm

Köldmedia: Miljövänliga R290​

Prisvärd Portabel AC Från Deltaco som passar att både kyla, fläkta, avfukta och när hösten kommer även värma rum upp till ca 30m².

Specifikationer

2.6kw & 9000 BTU är det som gäller här för värme och kyleffekt med en avfuktningskapacitet på 24 L/dag. Energiklassen är på fina A medans modellens luftflöde mäts till 400 m3/h. Tittar vi på modellens ljudnivån stannar den i spannet på rimliga 54-65dB och här finns även ett tyst viloläge.

Funktioner

AC:n manövreras enkelt via den medföljande fjärrkontrollen eller via en LED kontrollpanel på enheten. Vill man styra från mobilen så funkar även det via appen som är kompatibel med Android och iOS. Det går även att röststyra enheten via Google Assistant.

Inloppsfilttret är avtagbart / tvättbart och AC:n flyttas runt efter behag med hjul på undersidan.

Sammantaget

Då Deltaco:s Smart Home både kommer med kyl & värmefunktion samt appstöd så får man mycket värde för pengarna.

Köpguide

Har du ont om utrymme eller helt enkelt inte vill offra upp ett fönster för en vanlig ac är en portabel ac rätt produkt för dig. En portabel ac är enklare att installera och går, precis som namnet antyder, att flytta runt från rum till rum vid behov. När sommaren väl är över kan du placera din portabla ac i förrådet till nästa år, och på så vis spara en hel del utrymme i ditt hem.

En portabel ac placeras på golvet, och har vanligtvis en slang inkopplad som behöver leda utomhus. Den varma luften färdas ut ur hemmet genom slangen, och en produkt av denna typ skiljer sig därmed kraftigt från en vanlig fläkt. En fläkt flyttar runt på luften i hemmet, vilket leder till en svalare känsla eftersom luften du hettar upp med din kroppsvärme ständigt cirkulerar.

Den portabla ac:n sänker däremot medeltemperaturen i rummet vilket leder till en behaglig inomhusmiljö utan att du behöver sitta och svettas framför en fläkt.

Vanliga frågor och svar

Tekniken fungerar vanligtvis precis samma sätt som en vanlig ac som du exempelvis monterar i ett fönster. Skillnaden är dock att de går enkelt att flytta på från rum till rum, samt att de tenderar att vara en del kompaktare och erbjuder därmed inte lika stor prestanda.

Dyrare modeller kan definitivt jämföra sig med en vanlig ac, men du betalar då mer för samma prestanda eftersom du får det hela i ett mindre format. Det som utmärker en portabel ac är den låga vikten samt den väldigt enkla monteringen, och är därför en produkt som lämpar sig för dig som bor i en lägenhet eller som vill spara utrymme.

BTU står för British Thermal Unit och är ett mått på den mängd energi som behövs för att höja temperaturen på ett pund vatten med 1 grad fahrenheit. För en ac säger detta mått hur kraftfull kylningen på produkten är. Man mäter då den mängd energi som tas bort ur inomhusmiljön av luftkonditioneringsprocessen. Ju högre BTU, desto bättre, helt enkelt.

För en vanlig portabel ac är en slang ett måste eftersom det är genom slangen som den varma luften tar sig ut ur rummet. Tristar-5450 är dock ett exempel på en luftkylare som ej behöver en slang, eftersom det är istället vatten i produkten som hjälper till att kyla luften i hemmet.

En sådan produkt är dock mindre effektiv för kylning, men kan självklart fungera bättre om du använder dig av isvatten och fyller på med is under dagens gång.

En funktion för avfuktning ingår med de flesta moderna produkter av denna typ, eftersom vattnet i luften ändå bearbetas av en portabel ac. En bra portabel ac kommer alltså att erbjuda denna funktionalitet automatiskt. En produkt såsom Tristar-5450 har dock motsatt funktionalitet, i att den bidrar till mer fukt till inomhusmiljön

Driftkostnaden varierar beroende på produktens effekt och tiden den brukas. De flesta produkter på denna lista har en effekt nära runt 2kW, vilket innebär en total kostnad på två kronor för en timmes användning förutsatt att ditt elpris ligger på 1kr/kWh. Det är alltså inte jättehöga summor man talar om.

Har man möjlighet att göra detta som en mer permanent lösning för att effektivt leda ut den varma luften utan att behöva montera ac:n vid ett fönster är det att föredra, men vill du slippa borra finns det ett flertal produkter på denna lista där det ingår ett installations-kit för just fönster, vilket förenklar processen avsevärt.