Portabel AC bäst i test 2021

Uppdaterad: 2021-09-11

Bästa Portabel AC 2021

En portabel AC eller luftkylare är värd sin vikt i guld under de varma sommarmånaderna. De senaste åren har somrarna varit outhärdligt varma även hemma i Sverige, och trenden ter sig fortsätta i åren framöver. Det kan därför vara värt att investera i en portabel ac redan under tidig vår, eftersom det är då priser och tillgång för denna typ av produkt är som bäst.

Har du ont om utrymme eller helt enkelt inte vill offra upp ett fönster för en vanlig ac är en portabel ac rätt produkt för dig. En portabel ac är enklare att installera och går, precis som namnet antyder, att flytta runt från rum till rum vid behov. När sommaren väl är över kan du placera din portabla ac i förrådet till nästa år, och på så vis spara en hel del utrymme i ditt hem.

En portabel ac placeras på golvet, och har vanligtvis en slang inkopplad som behöver leda utomhus. Den varma luften färdas ut ur hemmet genom slangen, och en produkt av denna typ skiljer sig därmed kraftigt från en vanlig fläkt. En fläkt flyttar runt på luften i hemmet, vilket leder till en svalare känsla eftersom luften du hettar upp med din kroppsvärme ständigt cirkulerar. En portabel ac sänker däremot medeltemperaturen i rummet vilket leder till en behaglig inomhusmiljö utan att du behöver sitta och svettas framför en fläkt.

Här på Produkttestarna har vi valt fram fem utav de allra bästa portabla AC 2020 som går att köpa idag, för att kunna hjälpa dig hitta rätt i en marknad proppfull av olika alternativ. Det finns här portabla ac:s för alla behov, oavsett om det är budget, kyleffekt, eller design som du är ute efter.

BÄST I TEST

Portabel AC Bäst i Test 2021

Electrolux ChillFlex Pro
Series

4.8/5

PREMIUM

Portabel AC Bäst i Test 2021

Woods
Venezia 18K G

4.6/5

KOMPAKT

Bästa AC 2021

Woods
Cortina Silent 12K

4.2/5

TYST & DESIGN

DeLonghi PAC
EL112 Silent

3.5/5

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Electrolux ChillFlex Pro
Portabel AC Bäst i Test 2021

Portabel AC Bäst i Test 2021

Bäst i Test

Electrolux är kanske det mest välrenommerade märket när det är vitvaror man talar om. ChillFlex Pro portabla serie för luftkonditionering är inget undantag, och erbjuder dig effektiv kylning i ett kompakt format. Med Electrolux ChillFlex Pro kan du säkerställa en behaglig och sval inomhusmiljö oavsett hur varmt det är utanför fönstret. 

Gott om kylkapacitet

Med en kylkapacitet på 2.6 repektive 3,5 kW får du här en utomordentlig kylförmåga samtidigt som produkten använder minimalt med energi. Det är alltså en produkt som lämpar sig även för dig som brinner för miljöfrågor. Luftkylaren använder även en mer hållbar R290-gas, som reducerar miljöpåverkan jämfört med andra liknande modeller.

Modern design

En AC är något du behöver när det är obehagligt varmt inomhus, men det innebär inte att produkten bör förstöra den estetiska miljön och atmosfären i rummet. Med denna moderna och simpla design som består av färgerna svart, vitt, och silver får du en aircondition som förhöjer inredningen istället för att sänka den. Designen är estetiskt tilltalande och smälter smidigt in i hemmet.

Passande för större rum

Med en bra kylförmåga kan dessa portabla ac kyla rum upp till 40 respektive 50 kvm. De är alltså perfekta för mindre/medelstora rum. Ljudnivån på 64 dB säkerställer att produkten inte stör även i mindre utrymmen.

Electrolux-ChillFlex-Pro-mi

Många olika funktioner

Du får med denna ac ett flertal olika funktioner som förenklar användandet och gör det möjligt för dig att justera efter dina egna önskemål. Produkten går att styra med en fjärrkontroll som även har en inbyggd digitalskärm. Du kan ställa in den portabla ac:n på autoläge, kylningsläge och kan även avfukta luften i rummet.

Modellerna kan dra upp till 1.6 liter vatten per timme från luften och därmed förebygga problem med mögel och dylikt. För dig som vill fördröja starten, exempelvis tills dess att du somnar, finns det en inbyggd timerfunktion som kan ställas in i upp till 24 timmar. Sammantaget blir Electrolux ChillFlex Pro serie vårt topp-val av Portabel AC Bäst i Test 2021.

2 | Woods Venezia
Portabel AC Bäst i Test 2021 Premium

Portabel AC Bäst i Test 2021

Premium från Woods

För dig som vill ha en kraftfull portabel ac som levererar snabba resultat är Woods Venezia 18K G rätt alternativ. Denna portabla ac ger dig en effektiv luftkonditionering och ett bekvämt inomhusklimat oavsett säsong. Den går lätt att flytta runt i hemmet och avgasröret kan monteras ut ur ett fönster med det medföljande fönsterkitet. Passar rum upp till 46kvm.

Gott om prestanda

Du får här en produkt som slår konkurrenterna med hela 5.2kW kylkapacitet och 18000BTU. Detta innebär att du slipper vänta på att luften i rummet kyls ner. Efter enbart ett par minuter kan du koppla av i hemmet med en behaglig rumstemperatur och behöver ej bekymra dig över den böljande hettan utomhus.

Miljövänlig

Äldre modeller i denna kategori följer inte kommande EU-direktiv när det gäller miljön. Denna moderna produkt från Woods använder dock sig av gasen R290, som är HFC-fritt samt mer effektivt energimässigt i jämförelse med den gas som använts tidigare. Med en energiklass på nivå A samt en effekt på 2kW är detta alltså en jämförelsevis energisnål produkt med tanke på den höga prestandan.

Flera funktioner samt display

Det är alltid trevligt att ha ett digitalt gränssnitt på en AC. Med Woods Venezia kan du enkelt se temperaturen i rummet, samt justera inställningar och ställa in tid till start. Du kan lätt byta mellan olika program för att säkerställa en trevlig temperatur. Det följer även med en fjärrkontroll vid köp av denna portabla ac. Vårt val av Portabel AC Bäst i Test 2021 – Premium.

3 | Woods Cortina
Portabel AC Bäst i Test 2021 Kompakt

Bästa AC 2021

Extra Portabel

Med denna produkt från Woods får du effektiv kylning i ett kompakt format. Woods Cortina Silent ger dig avfuktning, kylning, och ett högt luftflöde utan att för den delen låta särskilt mycket. Det är alltså en produkt som går att använda både i vardagsrummet och kontoret.

Digital display

Med den digitala touch-displayen kan du enkelt ställa in luftkylaren på den inställning du föredrar, samt ställa in timern, och se information kring kylprocessen, exempelvis den nuvarande temperaturen. Du kan även styra produkten med den medföljande fjärrkontrollen.

Verkligen portabel

Denna produkt är en aning smalare, vilket innebär att den lätt går att flytta runt i hemmet. Detta i samband med det medföljande fönsterkitet innebär att Woods Cortina går att placera varsomhelst, bara det är nära ett fönster för att den varma luften ska kunna färdas ut.

Avfuktar och renar din luft

Woods Cortina kan dra 36 liter vatten från luften på ett dygn, vilket kan vara en stor fördel för dig som torkar kläderna inomhus eller som har problem med mögel. Luften renas även genom det medföljande luftfiltret, som dessutom går att tvätta i maskin.

4 | DeLonghi PAC EL112 Silent
Fina Omdömen

DeLonghi-PAC-EL112-Silentx2

Tyst & Effektiv – Design

DeLonghi PAC EL112 är en populär portabel Ac anpassad att täcka en yta upp till 44 m². Vad som sticker ut, förutom DeLonghis alltid lite snyggare design är dess tysta gång vilket även påpekas av dess användare. Modellen plussas även för en riktigt bra kylförmåga.

Teknik & Funktioner

DeLonghi PAC är en oscillerande AC med en bra kylefffekt på 2.9 kW och en BTU/H på 11,000. Luftgenomströmning är här på fina 350 m3/h. Modellen har också en 24-timmars elektronisk timerfunktion så att du kan ställa in de start- och stopptider som passar bäst. DeLonghi PAC kommer också med en bra funktion för avfuktning som klarar upp till 26L/24timmar.

Tystgående

Modell är ljudisolerad och man har här även arbetat med att optimera luftströmmen för tystare gång. Ljudnivån upplevs av modellens användare som jämförelsevis låg och varierar enligt specifikationen mellan 47 dB – 63 dB beroende på effektläge.

Eco Real Feel Technology

DeLonghis teknik för att reglera temperatur vs luftfuktighet. Modellen känner automatiskt av aktuell nivå och anpassar därefter efter dina önskemål.

CST – Cool Surround Technology

En irl praktisk innovation där faktiskt fjärrkontrollen känner av luftfuktighet / temp där du just för tillfället befinner dej. Så om du förflyttar dej från ett svalt till ett varmare område och har fjärren med dej, så anpassar AC:n automatiskt sin arbetsnivå efter dina val – smart.

5 | Nedis ACMB1WT12
Portabel AC Bäst i Test 2021 3-i-1

Nedis-ACMB1WT12

Nedis SmartLife är en 3-i-1 luftkonditionering på 12 000 BTU som täcker en yta på ca 50 – 75 m³. Modellen är enkel att flytta runt efter behag med ett praktiskt handtag och sina 4 hjul.

SmartLife
Som namnet antyder är detta en smart produkt som kan fjärrstyras över ditt wifi via appen Nedis SmartLife. Förutom att hantera gången kan du även skapa scheman via en timer för när du vill att AC:n ska aktiveras & stängas ner. Modellen är även kompatibel för röststyrning via både Google Home och Amazon Alexa.

För de som föredrar att styra via en fjärrkontroll så kommer även sådan med produkten. Strejkar både batteriet & wifi kan man med fördel också knappa sej fram på den fasta kontrollpanelen som finns på enheten.

Funktioner & Specifikationer
Som 3-i-1 lösning finns här förutom AC-funktionen även ett standard fläktläge samt en funktion för avfuktning. Ljudnivån toppar här på 65 dB vid fullt uttag och kommer med ett så kallat sleep mode med en betydligt stillsammare ljudnivå. Man bör dock som alltid veta att produkter av detta slag har en högre gång än traditionella vägghängda system.

Egenskaper i urval:
12 000 BTU täcker upp till 75 m³ med ett temperatur-intervall mellan 16-31 °C.
Smart luftkonditionering – Styr via WiFi, Fjärrkontroll med LCD-skärm eller Led-belyst kontrollpanel.
3-i-1 produkt – Kyla, 3 standard fläkthastigheter och avfuktning (28 l/Dag).
Självavdunstande system med indikation om vattentanken behöver tömmas.
24 h timer med sleep-mode.
Fönsterkit & utloppsslang medföljer.
Mått: Bredd 360 mm x Höjd 720 mm x Vikt: 29.5 kg

6 | Andersson ARC 2.4
Portabel AC Bäst i Test 2021 Budget

Andersson ARC 3.2 Wifi

Är du ute efter effektiv kylning och avfuktning för en prisvärd peng är denna portabla luftkonditionering Andersson ARC 2.4 ett bra val. Den drar cirka 26 liter vatten från luften per dygn, och passar rum upp till hela 40 kvm. Modellen har en  kyleffekt på  fina 2900 W och 10.000 BTU. Kylkapaciteten räcker till att snabbt och smidigt kyla ner både små och mellanstora rum.

Effektiv avfuktning

Alldeles för hög luftfuktighet kan leda till andningsbesvär samt skador på din egendom. ARC 2.4 löser detta problem för dig genom att dra 1,1 l vatten från inomhusluften per timme. En LED-lampa indikerar när vattentanken börjar bli full och behöver tömmas, och det går lätt att göra detta genom ett hål på baksidan av luftkylaren.

Modellen finns även i en större variant med en kapacitet om 12.000 BTU & WIFI för rum upp till 50 m² – Andersson ARC 3.3. 

BTU: 10.000 – Ljudnivå: 65 dB – Vikt: 22 kg – Energiklass: A – Fläktinställningar: 3

7 | AEG LK 5689
Kyler luft med vatten/is

AEG-LK-5689x300

Luftkylare

AEG LK 5689 skiljer sig från resterande produkter på listan i att den kyler luften i ditt hem med hjälp av en rymlig vattentank. Vatten har en relativt hög värmekapacitet och en god värmeledningsförmåga, vilket innebär att det är ett utmärkt ämne att använda för att kyla ner ett rum.

Hur produkten fungerar

Energi färdas alltid från varmt till kallt, och ett varmt inomhusklimat innebär alltså att värmen rör sig till vattnet istället. Energin förbrukas sedan när vattnet övergår till gasform, och vattenångan ser även till att luften i rummet får en högre fukthalt, något som kan vara bra för dig med känslig näsa.

Energisnål

Eftersom det är själva vattnet som gör större delen av arbetet, är denna luftkylare egentligen inte mer än en multi-funktionell fläkt, och drar därmed inte särskilt mycket energi. Den använder sig endast av 70W, och är alltså perfekt för dig som vill sänka på elräkningen eller på ditt utsläpp. Ljudnivå ligger här på maximalt 63 dB och passar för utrymmen upp till 20 m².

Tystgående samt portabel

AEG LK 5689 har tre olika fläktlägen med oscillation i 90° för att du ska kunna ställa in kylan på den effekt och radie som passar dig bäst. Modellen har även hjul monterade på botten för enkel transport mellan rum samt förvaring när den ej används.

  • Förångningsvolym ca. 150 ml/t
  • Vattentank: 4.5 liter
  • Timer-funktion
  • Fjärrkontroll
  • Köldmedia: Frysklampar/Vatten
  • BxHxD: 36x70x28 cm

8 | Tillbehör - Fönster-kit för portabel AC

Universellt Fönster-Kit

Wood’s Window Sealing Kit. Har du en en Ac som kommit utan fönster-kit, eller kanske med ett som inte passat så finns här hjälp. En riktigt bra produkt för fönster som öppnas in/ut, snett eller rakt. Avlägsna den varma luften från utblåset för att  maximera kyleffekten under heta sommardagar. 

Kittet installeras mellan fönster och ram där tätningsluckan passar för alla typer av fönster. Efter installation stängs fönstret normalt utan svårighet.

Alternativ

KÖPGUIDE

 

 Portabel AC Bäst i Test 2021

 

Vad är BTU ?

BTU står för British Thermal Unit och är ett mått på den mängd energi som behövs för att höja temperaturen på ett pund vatten med 1 grad fahrenheit. För en ac säger detta mått hur kraftfull kylningen på produkten är. Man mäter då den mängd energi som tas bort ur inomhusmiljön av luftkonditioneringsprocessen. Ju högre BTU, desto bättre, helt enkelt.

Går det att köpa en portabel ac utan slang ?

För en vanlig portabel ac är en slang ett måste eftersom det är genom slangen som den varma luften tar sig ut ur rummet. Tristar-5450 är dock ett exempel på en luftkylare som ej behöver en slang, eftersom det är istället vatten i produkten som hjälper till att kyla luften i hemmet. En sådan produkt är dock mindre effektiv för kylning, men kan självklart fungera bättre om du använder dig av isvatten och fyller på med is under dagens gång.

Hur bra är en portabel ac utan en avfuktare ?

Avfuktningsfunktionalitet ingår med de flesta moderna produkter av denna typ, eftersom vattnet i luften ändå bearbetas av en portabel ac. En bra portabel ac kommer alltså att erbjuda denna funktionalitet automatiskt. En produkt såsom Tristar-5450 har dock motsatt funktionalitet, i att den bidrar till mer fukt till inomhusmiljön.

Är en portabel ac lika bra som en vanlig ac ?

En portabel ac fungerar vanligtvis precis samma sätt som en vanlig ac som du exempelvis monterar i ett fönster. Skillnaden är dock att de går enkelt att flytta på från rum till rum, samt att de tenderar att vara en del kompaktare och erbjuder därmed inte lika stor prestanda. Dyrare modeller kan definitivt jämföra sig med en vanlig ac, men du betalar då mer för samma prestanda eftersom du får det hela i ett mindre format. Det som utmärker en portabel ac är den låga vikten samt den väldigt enkla monteringen, och är därför en produkt som lämpar sig för dig som bor i en lägenhet eller som vill spara utrymme.

Hur ser driftkostnaden ut för en portabel ac ?

Driftkostnaden varierar beroende på produktens effekt och tiden den brukas. De flesta produkter på denna lista har en effekt nära runt 2kW, vilket innebär en total kostnad på två kronor för en timmes användning förutsatt att ditt elpris ligger på 1kr/kWh. Det är alltså inte jättehöga summor man talar om.

Måste jag borra ett hål i väggen för en portabel ac ?

Det är vanligt att göra detta för att kunna träda slangen i hålet och få ut den varma luften utan att behöva montera ac:n vid ett fönster, men vill du slippa borra finns det ett flertal produkter på denna lista där det ingår ett installations-kit för just fönster, vilket förenklar processen avsevärt.

Reservdelar till en portabel ac

Går slangen trasig är det lätt att hitta reservslangar till ett flertal olika portabla acn, men utöver det kan det vara svårt att laga en produkt av denna typ på egen hand. Därför kan det vara bra att se till att produkten du köper erbjuder flera års garanti, för att du ska kunna känna dig säker på att du kan använda den i många år framöver.

EXPERTTESTER

Enligt experttest utförda av aftonbladet samt råd och rön fick flera av produkterna på denna lista väldigt goda omdömen. Vissa av produkterna blev även bäst i test i ett flertal kategorier

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 6

RELATERADE ARTIKLAR