Portabel AC bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-10-06

En portabel AC eller luftkylare är värd sin vikt i guld under de varma sommarmånaderna. De senaste åren har somrarna varit outhärdligt varma även hemma i Sverige, och trenden ter sig fortsätta i åren framöver. Det kan därför vara värt att investera i en portabel ac redan nu när vi närmar oss vintern, eftersom det är då priserna för denna typ av produkt är som allra bäst.

Har du ont om utrymme eller helt enkelt inte vill offra upp ett fönster för en vanlig ac är en portabel ac rätt produkt för dig. En portabel ac är enklare att installera och går, precis som namnet antyder, att flytta runt från rum till rum vid behov. När sommaren väl är över kan du placera din portabla ac i förrådet till nästa år, och på så vis spara en hel del utrymme i ditt hem.

En portabel ac placeras på golvet, och har vanligtvis en slang inkopplad som behöver leda utomhus. Den varma luften färdas ut ur hemmet genom slangen, och en produkt av denna typ skiljer sig därmed kraftigt från en vanlig fläkt. En fläkt flyttar runt på luften i hemmet, vilket leder till en svalare känsla eftersom luften du hettar upp med din kroppsvärme ständigt cirkulerar. En portabel ac sänker däremot medeltemperaturen i rummet vilket leder till en behaglig inomhusmiljö utan att du behöver sitta och svettas framför en fläkt.

Här på Produkttestarna har vi valt fram fem utav de allra bästa produkterna inom denna kategori som går att köpa idag, för att kunna hjälpa dig hitta rätt i en marknad proppfull av olika alternativ. Det finns här portabla ac:s för alla behov, oavsett om det är budget, kyleffekt, eller design som du är ute efter.

BÄST I TEST

Bästa AC 2020 - Electrolux ChillFlex Pro EX

Electrolux ChillFlex Pro
EXP26U338HW

4.5/5

👍 Kyler & Värmer
👍 Bra kylförmåga vs pris

– Kyleffekt: 2600 W
– Kyleffekt BTU: 9000
– Avfuktningskapacitet:
– 28,6 l/dygn
– Uppvärmning
– Hastighetslägen: 3 st
– Rekommenderad yta:
– Max 40 m²
– Energiklass: A
– Effektförbrukning: 1000 W
– Köldmedia: R290
– Ljudnivå max: 64 dB
– Vikt: 40 kg

PREMIUM

Woods
Venezia 18K G

4.4/5

👍 Högst kyleffekt
👍 Täcker större ytor

– Kyleffekt: 5200 W
– Kyleffekt BTU: 18000
– Avfuktningskapacitet:
– 52.8 l/dygn
– Rekommenderad yta:
– Max 52 m²
– Energiklass:
A
– Effektförbrukning:
2000 W
– Köldmedia:
R290
– Ljudnivå max:
65 dB
– Vikt:
32 kg

KOMPAKT

Portabel AC

Woods
Cortina Silent 12K

3.5/5

👍 Kompakt
👍 Luftrening

– Kyleffekt: 3500 W
– Kyleffekt BTU: 12000
– Avfuktningskapacitet:
– 36 l/dygn
– Rekommenderad yta: 
– Max 35 m²
– Energiklass: A
– Effektförbrukning: 1310 W
– Köldmedia: R290
– Ljudnivå max: 64 dB
– Vikt: 33.5 kg

KYL LUFT MED VATTEN

Portabel AC Tristar AT-5450

Tristar
AT-5450

3.5/5

👍 Extremt energisnål
👍 Flera inställningar

– Kyleffekt: 50 W.
– Hastighetslägen:
5 st.
– Energiklass: A
– Effektförbrukning: 70 W.
– Köldmedia:
– Frysklampar/Vatten.
– Vattentank:
4.5 liter.
– Ljudnivå max: 63 dB.
– Vikt: 6.4kg.

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 |Electrolux ChillFlex Pro - Bäst i test

Bästa AC 2020 - Electrolux ChillFlex Pro EX

Bäst i Test

Electrolux är kanske det mest välrenommerade märket när det är vitvaror man talar om. Denna portabla luftkonditionering är inget undantag, och erbjuder dig effektiv kylning i ett kompakt format. Med Electrolux ChillFlex Pro kan du säkerställa en behaglig och sval inomhusmiljö, oavsett hur varmt det är ute. När kylan senare framåt Nov/Dec hittar hit skiftar du enkelt till denna kombimodells värmefunktion. Bra på sommaren – bra på vintern.

Gott om kylkapacitet

Med en kylkapacitet på 2.6kW får du här en utomordentlig kylförmåga samtidigt som produkten använder minimalt med energi. Det är alltså en produkt som lämpar sig även för dig som brinner för miljöfrågor. Luftkylaren använder även en mer hållbar R290-gas, som reducerar miljöpåverkan jämfört med andra liknande modeller.

Modern design

En AC är något du behöver när det är obehagligt varmt inomhus, men det innebär inte att produkten bör förstöra den estetiska miljön och atmosfären i rummet. Med denna moderna och simpla design som består av färgerna svart, vitt, och silver får du en produkt som förhöjer inredningen istället för att sänka den. Designen är estetiskt tilltalande och smälter smidigt in i hemmet.

Passande för större rum

Med en bra kylförmåga kan denna portabla ac kyla rum upp till 40 kvm. Den är alltså perfekt för mindre/medelstora rum. Ljudnivån på 64 dB säkerställer att produkten inte stör även i mindre utrymmen.

Många olika funktioner

Du får med denna produkt ett flertal olika funktioner som förenklar användandet och gör det möjligt för dig att justera din upplevelse. Produkten går att styra med en fjärrkontroll som även har en inbyggd digitalskärm. Du kan ställa in ac:n på autoläge, kylningsläge, värmeläge och kan även avfukta luften i rummet. AC:n kan dra upp till 1.2 liter vatten per timme från luften och därmed förebygga problem med mögel och dylikt. För dig som vill fördröja starten, exempelvis tills dess att du somnar, finns det en inbyggd timerfunktion som kan ställas in i upp till 24 timmar.

2 | Woods Venezia 18K G - Premium

Premium från Woods

För dig som vill ha en kraftfull produkt som levererar snabba resultat är Woods Venezia 18K G rätt alternativ. Denna portabla ac ger dig en effektiv luftkonditionering och ett bekvämt inomhusklimat oavsett säsong. Den går lätt att flytta runt i hemmet och avgasröret kan monteras ut ur ett fönster med det medföljande fönsterkitet. Passar rum upp till 46kvm.

Gott om prestanda

Du får här en produkt som slår konkurrenterna med hela 5.2kW kylkapacitet och 18000BTU. Detta innebär att du slipper vänta på att luften i rummet kyls ner. Efter enbart ett par minuter kan du koppla av i hemmet med en behaglig rumstemperatur och behöver ej bekymra dig över den böljande hettan utomhus.

Miljövänlig

Äldre modeller i denna kategori följer inte kommande EU-direktiv när det gäller miljön. Denna moderna produkt från Woods använder dock sig av gasen R290, som är HFC-fritt samt mer effektivt energimässigt i jämförelse med den gas som använts tidigare. Med en energiklass på nivå A samt en effekt på 2kW är detta alltså en jämförelsevis energisnål produkt med tanke på den höga prestandan.

Flera funktioner samt display

Det är alltid trevligt att ha ett digitalt gränssnitt på en AC. Med Woods Venezia kan du enkelt se temperaturen i rummet, samt justera inställningar och ställa in tid till start. Du kan lätt byta mellan olika program för att säkerställa en trevlig temperatur. Det följer även med en fjärrkontroll vid köp av denna portabla ac.

3 | Woods Cortina Silent 12K – Kompakt Alternativ

Portabel AC

Extra Portabel

Med denna produkt från Woods får du effektiv kylning i ett kompakt format. Woods Cortina Silent ger dig avfuktning, kylning, och ett högt luftflöde utan att för den delen låta särskilt mycket. Det är alltså en produkt som går att använda både i vardagsrummet och kontoret.

Digital display

Med den digitala touch-displayen kan du enkelt ställa in luftkylaren på den inställning du föredrar, samt ställa in timern, och se information kring kylprocessen, exempelvis den nuvarande temperaturen. Du kan även styra produkten med den medföljande fjärrkontrollen.

Verkligen portabel

Denna produkt är en aning smalare, vilket innebär att den lätt går att flytta runt i hemmet. Detta i samband med det medföljande fönsterkitet innebär att Woods Cortina går att placera varsomhelst, bara det är nära ett fönster för att den varma luften ska kunna färdas ut.

Avfuktar och renar din luft

Woods Cortina kan dra 36 liter vatten från luften på ett dygn, vilket kan vara en stor fördel för dig som torkar kläderna inomhus eller som har problem med mögel. Luften renas även genom det medföljande luftfiltret, som dessutom går att tvätta i maskin.

4 | Tristar AT-5450 – Kyl luft med vatten

Portabel AC Tristar AT-5450

Luftkylare

Tristar AT-5450 skiljer sig från resterande produkter på listan i att den kyler luften i ditt hem med hjälp av en rymlig vattentank. Vatten har en relativt hög värmekapacitet och en god värmeledningsförmåga, vilket innebär att det är ett utmärkt ämne att använda för att kyla ner ett rum.

Hur produkten fungerar

Energi färdas alltid från varmt till kallt, och ett varmt inomhusklimat innebär alltså att värmen rör sig till vattnet istället. Energin förbrukas sedan när vattnet övergår till gasform, och vattenångan ser även till att luften i rummet får en högre fukthalt, något som kan vara bra för dig med känslig näsa.

Energisnål

Eftersom det är själva vattnet som gör större delen av arbetet, är denna luftkylare egentligen inte mer än en multi-funktionell fläkt, och drar därmed inte särskilt mycket energi. Den använder sig endast av 70W, och är alltså perfekt för dig som vill sänka på elräkningen eller på ditt utsläpp.

Tystgående samt portabel

Tristar AT-5450 har tre olika fläktlägen och fem hastigheter, för att du ska kunna ställa in den på effekten och ljudnivån som passar dig bäst. Den har även hjul monterade på botten för enkel transport mellan rum samt förvaring när den ej används.

5 | Andersson ARC 3.2 Wifi

Andersson ARC 3.2 Wifi

Effektiv – Stor Yta – Wifi

Är du ute efter effektiv kylning och avfuktning med wifi för en prisvärd peng är denna portabla luftkonditionering Andersson ARC 3.2 Wifi rätt produkt. Den drar cirka 31 liter vatten från luften per dygn, och passar rum upp till hela 50 kvm. Modellen har en  kyleffekt på  fina 3500 W och 12000 BTU. Kylkapaciteten räcker till att snabbt och smidigt kyla ner både små och stora rum.

Wifi

Med inbyggt Wifi och gratis appen Smart Life (App Store – Google Play) kontrollerar du ac:n via mobil eller platta. Uppkopplad kan du förutom starta & stänga av också starta timerfunktionen, ändra temp och fläkthastighet oavsett om du sitter i soffan intill ac:n eller är på väg hem från arbetet.

Effektiv avfuktning

Alldeles för hög luftfuktighet kan leda till andningsbesvär samt skador på din egendom. ARC 3.2 Wifi löser detta problem för dig genom att dra 1,3 l vatten från inomhusluften per timme. En LED-lampa indikerar när vattentanken börjar bli full och behöver tömmas, och det går lätt att göra detta genom ett hål på baksidan av luftkylaren.

All-inclusive

Med det medföljande fönsterkitet kan du lätt montera slangen för den varma luften ut ur fönstret. Det ingår även en dräneringsplugg för vattentanken, en dräneringsslang, samt självklart själva utblåsslangen.

BTU: 1200 – Ljudnivå: 65 dB – Vikt: 26 kg – Energiklass: A – Fläktinställningar: 3

KÖPGUIDE

Vad är BTU ?

BTU står för British Thermal Unit och är ett mått på den mängd energi som behövs för att höja temperaturen på ett pund vatten med 1 grad fahrenheit. För en ac säger detta mått hur kraftfull kylningen på produkten är. Man mäter då den mängd energi som tas bort ur inomhusmiljön av luftkonditioneringsprocessen. Ju högre BTU, desto bättre, helt enkelt.

Går det att köpa en portabel ac utan slang ?

För en vanlig portabel ac är en slang ett måste eftersom det är genom slangen som den varma luften tar sig ut ur rummet. Tristar-5450 är dock ett exempel på en luftkylare som ej behöver en slang, eftersom det är istället vatten i produkten som hjälper till att kyla luften i hemmet. En sådan produkt är dock mindre effektiv för kylning, men kan självklart fungera bättre om du använder dig av isvatten och fyller på med is under dagens gång.

Hur bra är en portabel ac utan en avfuktare ?

Avfuktningsfunktionalitet ingår med de flesta moderna produkter av denna typ, eftersom vattnet i luften ändå bearbetas av en portabel ac. En bra portabel ac kommer alltså att erbjuda denna funktionalitet automatiskt. En produkt såsom Tristar-5450 har dock motsatt funktionalitet, i att den bidrar till mer fukt till inomhusmiljön.

Är en portabel ac lika bra som en vanlig ac ?

En portabel ac fungerar vanligtvis precis samma sätt som en vanlig ac som du exempelvis monterar i ett fönster. Skillnaden är dock att de går enkelt att flytta på från rum till rum, samt att de tenderar att vara en del kompaktare och erbjuder därmed inte lika stor prestanda. Dyrare modeller kan definitivt jämföra sig med en vanlig ac, men du betalar då mer för samma prestanda eftersom du får det hela i ett mindre format. Det som utmärker en portabel ac är den låga vikten samt den väldigt enkla monteringen, och är därför en produkt som lämpar sig för dig som bor i en lägenhet eller som vill spara utrymme.

Hur ser driftkostnaden ut för en portabel ac ?

Driftkostnaden varierar beroende på produktens effekt och tiden den brukas. De flesta produkter på denna lista har en effekt nära runt 2kW, vilket innebär en total kostnad på två kronor för en timmes användning förutsatt att ditt elpris ligger på 1kr/kWh. Det är alltså inte jättehöga summor man talar om.

Måste jag borra ett hål i väggen för en portabel ac ?

Det är vanligt att göra detta för att kunna träda slangen i hålet och få ut den varma luften utan att behöva montera ac:n vid ett fönster, men vill du slippa borra finns det ett flertal produkter på denna lista där det ingår ett installations-kit för just fönster, vilket förenklar processen avsevärt.

Reservdelar till en portabel ac

Går slangen trasig är det lätt att hitta reservslangar till ett flertal olika portabla acn, men utöver det kan det vara svårt att laga en produkt av denna typ på egen hand. Därför kan det vara bra att se till att produkten du köper erbjuder flera års garanti, för att du ska kunna känna dig säker på att du kan använda den i många år framöver.

EXPERTTESTER

Enligt experttest utförda av aftonbladet samt råd och rön fick flera av produkterna på denna lista väldigt goda omdömen. Vissa av produkterna blev även bäst i test i ett flertal kategorier

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 4

RELATERADE ARTIKLAR