Induktionshäll bäst i test 2024

Induktionshäll bäst i test 2024

Siemens iQ700 blir bäst i test tack vare dess oslagbara balans mellan prestanda och pris. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips för ett bättre val av din nya induktionshäll.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Prisvärde

Induktionshäll bäst i test 2024 Prisvärde - Siemens EH651FEB1E

Siemens iQ100

Många positiva omdömen

Populär

Electrolux HOI630MF

14 Effektlägen

Produkterna har utvärderats på:

Värmezoner

Funktioner

Uppvärmning

Omdömen

Testets betyg:
5
(12)
  • Antal värmezoner: Utgå främst för hur mycket du vill kunna tillaga åt gången, samt hur mycket utrymme som finns på din köksbänk.
  • Laga mat snabbare: Vill du kunna laga maten snabbare? Välj en modell med s.k Power-boost funktion.
  • Smarta funktioner: Modeller med PowerMove-funktion ger dig tillgång till många förinställda inställningar – bra om du lagar samma rätt flertalet gånger.
Bäst i test 2024
Induktionshäll bäst i test 2024 - Siemens EX851FVC1E iQ700

Siemens iQ700 Bäst i Test

Snabb uppvärmning

Stor yta

Steksensor

Standard: 80 cm

Värmezoner: 5

Effektlägen: 17

Siemens iQ700 blir vårt tips som induktionshäll bäst i test 2024 tack vare dess balans mellan pris och prestanda. iQ700 är en större 80 cm induktionshäll som får mycket bra kundomdömen tack vare dess funktioner. Denna lämpar sig bra för större familjer som behöver gott om utrymme vid matlagningen.

5 värmezoner

iQ700 har 5 värmezoner inklusive den smarta flexizonen. Denna rymliga modell lagar din mat väldigt snabbt och är lätt att rengöra. Hällen har fasad kant, vilket ger spishällen ett stilrent utseende. Du ställer lätt in den värme du vill ha med exakt precision.

Power-boost funktion

Med Power-boost funktionen ökar hällens effekt med 50% och sänker därmed tiden för tillagningen med ca 35% – och funktionen ges bra omdömen av kunder som köpt denna modell. Induktionshällen har även integrerad steksensor – fryingSensor Plus – med 4 temperaturinställningar som håller exakt temperatur under hela tillagningen.

80 cm alternativ med inbyggd fläkt

Siemens iQ500

inductionAir Plus

Kastrullsensor

CombiZone

Standard: 80 cm

Värmezoner: 4

Effektlägen: 17

Prisvärde
Induktionshäll bäst i test 2024 Prisvärde - Siemens EH651FEB1E

Siemens iQ100

Funktionsrik

Standard: 60 cm

Värmezoner: 4

Effektlägen: 17

Induktionshäll bäst i test 2024 Prisvärde – iQ100kommer med hela 17 värmelägen och en stabil PowerBoost-funktion där du snabbt kommer igång med matlagningen. Här finns kokkärlsavkänning, funktioner för reStart-, quickStart samt timer. En tydlig display för styrning & info hittas också på denna snygga häll.

Siemens iQ100 är en snygg och stilren induktionshäll som får bra kundbetyg samt rekommenderas av Råd&Rön. Den inbyggda hällen har funktioner som ger en smidigt flexibel och snabb matlagning, du har snabb uppvärmning via PowerBoost-funktionen samt ett flertal bra funktioner som kommer att underlätta matlagningen.

Tekniker

Tack vare Siemens avancerade tekniska induktionssystem som används vid tillverkningen av spishällen blir hällens yta inte het, så du behöver inte oroa dig för att bränna dig på plattorna. Här har vi fyra värmezoner för din matlagning.

Smart induktionssystem

Med det smarta induktionssystemet värms området på den inbyggda hällen upp först när det finns en kastrull eller stekpanna på den. Värmen leds via en induktionsspole direkt till kastrullen och det som ska tillagas, utan att själva plattan blir varm. Det innebär kortare tillagningstider, ökad säkerhet och enklare rengöring.

17 effektlägen och timer

Induktionshällen har 17 effektlägen, vilket innebär många värmenivåer. Hällen har också en touchSlider vilket gör den enkel att använda. Du styr temperaturen genom att ange direkt vilken värme du önskar, eller genom att flytta upp temperaturen med ett finger.

Här finns även funktioner som kokkärlsavkänning, reStart-funktion samt quickStart-funktion och en timer. Timern med avstängningsfunktion stänger säkert av kokzonen efter vald tid med timern. Nedan tittar vi på de mer framstående egenskaperna denna induktionshäll har att erbjuda:

Power-Boost: IQ100 kommer med en effektiv Power-Boost funktion på alla kokzoner där effekten höjs med upp till 50 %.
Kokkärlsavkänning / QuickStart: Här känner induktionshällen automatiskt av vilken zon du har placerat kärlet på.
Restvärmeindikator: Restvärmeindikering för varje kok-zon som visas i 2 steg.
ReStart: Håll strömknappen i fyra sekunder och IQ100 sparar senast använda inställning.
Timer: Alla 4 zoner har individuell timer.
TouchSlider – Inställningar och justeringar görs via en touch-kontrollpanel.
Barnsäkert lås: Skyddar hällen från att startas av misstag.

Sammanfattning Siemens iQ100

Med Siemens iQ100 får du enklare matlagning tack vare timer samt andra bekväma funktioner, och du kan laga din måltid mycket snabbare än på vanliga elektriska spisar. Populär induktionshäll från branschens ledande tillverkare.

Populär

Electrolux HOI630MF

Hob2Hood

Fasad framsida

Standard: 60 cm

Värmezoner: 4

Effektlägen: 14

Electrolux HOI630MF – En induktionshäll med smarta funktioner som kommer med snabb uppvärmning med sin booster-funktion. Modellen har 14 effektlägen.

HOI630MF får fint betyg av konsumenter som tycker att modellen värmer upp maten snabbt och är lätt att rengöra. Hällen känner automatiskt av kokkärlets storlek och värmer endast upp kastrullen vilket minimerar energiförbrukningen.

Effektiv temperaturstyrning

Hällen har touch-kontroller med plus- eller minusknappar för effektiv temperaturstyrning och du justerar inställningarna med en knapptryckning. Det finns även ett timer med ljudsignal som kan ställas in på upp till 60 minuter.

Inbyggd Hob2Hood för fläkt

Induktionshällen är kompatibel med Hob2Hood-anslutningssystem. Funktionen innebär att då hällen används tillsammans med en fläkt med samma inbyggda fjärrkontrollsfunktion så regleras köksfläktens fläkthastighet automatiskt efter värme och intensitet ifrån hällen.

Enkel rengöring

Hällens yta är reptålig och enkel att rengöra. Området runt kokkärlet förblir svalt så eventuellt spill kommer inte att värmas upp och fastna på hällens yta.

Här hittas en bra och prisvärd induktionshäll som värmer upp din mat på nolltid med bra funktioner och är lätt att rengöra.

CombiZone
Induktionshäll - Siemens ED651FSB5E

Siemens iQ500

Flexibel kokzon

Standard: 60 cm

Värmezoner: 4

Effektlägen: 17

Siemens iQ500 får bra omdömen av konsumenter som uppskattar de många smarta funktionerna.

Hällen har här en s.k PowerBoost vilket gör att maten hettas upp snabbare. Den har även en QuickStart funktion som innebär att hällen automatiskt känner av vilken kok-zon du har placerat din kastrull på och kokprocessen startar på bara några sekunder. Varje zon på hällen har en automatisk timer som slår av sig med automatik då vald tid har gått.

17 värmenivåer

Hällen har 17 olika värmenivåer, och du ställer lätt in vilken värme du vill ha med hjälp av en touch-kontrollpanel. Här finns en s.k PowerMove funktion där förinställda effektlägen gör det enkelt att justera temperaturen genom att flytta kärlet mellan zonerna, helt utan knapptryckning.

Restart-funktion

Genom att trycka på strömknappen I fyra sekunder kommer hällen automatiskt komma ihåg dina senaste inställningar. Denna funktion sparar tid när du lagar liknande maträtter.

Smart CombiZone

iQ500 kommer även med en praktisk bryggfunktion som ansluter två zoner till en större zon, så att du kan laga mat med större kastruller och pannor.

Smart automatisk kastrullavkänning

När du ställer en kastrull på hällen kommer hällen automatiskt känna av vilken diameter kärlet har, det gör att värmen kommer att koncentreras precis under kärlet.

Sammanfattning

Konsumenter är nöjda och ger plus för snabb uppvärmning, flexibel kokzon samt praktiska timerfunktion.

Guide: Induktionshäll bäst i test 2024

Vanliga frågor och svar

En induktionshäll värmer maten betydligt snabbare än en klassisk spis. Den är även enkel att hålla ren och är en viktig pjäs i det moderna köket.

Framförallt sparar du tid om du väljer en induktionshäll. Maten värms upp väldigt snabbt, och din middag bränns inte heller vid som den kan göra på en vanlig spis. Det beror på att värmen på en induktionsspis håller en jämn nivå under hela kok- eller stek processen och därför fastnar inte maten i botten på kastrullen eller stekpannan.

Smidig lösning

Dessutom är en induktionshäll väldigt enkel att rengöra med sin plana yta. Dock kan man tänka på att vissa modeller har en kant runt om där mat kan fastna då du torkar av den. Därav är en plan yta att föredra. Vidare svalnar plattan mycket fortare på en induktionsspis/häll då du har stängt av den vilket gör den enklare att rengöra direkt efter matlagning. På en vanlig spis tar det mycket längre tid för plattan att svalna.

Induktionshällen har en väldigt stilren och snygg design och ditt kök får ett mer modernt utseende. Det finns fler smarta funktioner på en induktionshäll jämfört med en vanlig spis.

PowerBoost

PowerBoost gör att maten hettas upp snabbare, och du har möjlighet att koka upp vatten eller laga mat på halva tiden.

PowerMove Plus

PowerMove Plus delar upp hällen i tre olika värmezoner. Du kan steka på maxtemperatur längst bak och hålla din mat varm längst fram. De olika zonerna aktiveras när du ställer kastrullen eller stekpannan på dem.

FlexMotion

FlexMotion kommer ihåg den värme du ställer in för olika kastruller etc., så du kan flytta dem fritt på hällen, och temperaturen i den nya matlagningszonen anpassas automatiskt.

Restart-funktion

Genom att trycka på strömknappen I fyra sekunder kommer induktionshällen automatiskt komma ihåg dina senaste inställningar. Denna funktion sparar tid när du lagar samma mat igen.

Smart CombiZone

Här finns en bryggfunktion som ansluter två zoner till en stor zon, så att du kan laga mat med större kastruller och pannor. Värmen fördelas då till dessa plattor.

Smart automatisk kastrullavkänning

När du ställer en kastrull på hällen kommer den automatiskt känna av vilken diameter kärlet har, det gör att värmen kommer att koncentreras precis under kärlet.

TouchControl

Med TouchControl kan du ställa in kokzoner med ett enda fingertryck. Värmen leds via en induktionsspole direkt till din kastrull, och maten kan tillagas utan att själva plattan blir varm. Det innebär en energibesparing, med kortare tillagningstider.

CookingSensor Plus

CookingSensor Plus funktionen ser till att maten inte bränns vid i botten på kärlen. Du fäster bara sensorn på kärlet så interagerar den med hällen och avger en signal när en viss temperatur har uppnåtts och bibehåller då denna temperatur som gör att den ej bränns vid.

Svaret på frågan är ja, det behöver du. Du kan inte använda dina vanliga kastruller eller stekpanna, utan du behöver speciella kastruller. Värmekärlet behöver ha ett magnetiskt fält i bottenplattan, ett så kallat ferromagnetiskt fält för att enkelt leda ström. Kokkärlen eller stekpannan kan vara lite dyrare i inköp, men de håller väldigt länge pga bättre kvalitet. Hällens funktioner som gör att din mat inte bränns vid hjälper såklart även till att hålla redskapen fräscha.

En induktionshäll kan nå en maximal temperatur på 351 grader, medans en gasspis kan värmas upp till 220 grader. Elektriska spisar kan dock bli varmare än 393 grader, men det tar mycket längre tid för plattan att svalna, från en hög till låg värme eller tvärtom. Det är en klar fördel med induktion då plattan svalnar mycket snabbt.

På en induktionsspis kokar du upp vatten på ca 3 minuter, vilket kan jämföras med en vattenkokare. En vanlig elspis tar ca 5 minuter eller något mer för att koka upp vatten, det beror såklart på mängden, och på en gasspis tar det ca 8 minuter enligt gjorda tester.

Det är stor skillnad på en induktionshäll jämför med vanliga kokplattor. I en induktionshäll alstras värme genom magnetiska fält. En s.k spole i hällen alstrar varierande magnetiska fält med hög frekvens. Det skapar en spänning i kastrullens botten, och då kastrullen leder ström, så skapas det en virvelström och då skapas värme. Elektronerna faller in i atomerna när de börjar få en rörelse i själva kastrullen, vilket gör att atomerna börjar vibrera och genererar värme.

Senast färdigställda tester