Induktionshäll bäst i test 2022

2022-04-03

Bästa Induktionshäll 2022. Med en bra induktionshäll blir plattorna varma snabt – men hur skiljer sig modellerna åt, och vilka är bäst i sina prisklasser? Vi har undersökt detta och samanställt vinnarna i en lista nedan för ett enklare val. Produkterna har utvärderats på pris, funktionalitet och användaromdömen. Efter produkterna finns en händig köpguide för dig som vill lära dig mer.

BÄST I TEST 2022

Bästa induktionshäll 2022

Siemens iQ700

4.9/5

BRA KÖP

Bästa induktionshäll 2022

Siemens iQ100

4.7/5

BÄST MELLAKLASS

Induktionshäll bäst i test 2022

Siemens iQ500

4.5/5

ALTERNATIV MELLAKLASS

AEG IKB64301FB

3.9/5
Innehåll

1 | Siemens iQ700 - Bästa Induktionshäll 2022

Bästa induktionshäll 2022

Siemens iQ700 - utmärkt för den större familjen

Bästa Induktionshäll 2022 – Siemens iQ700 (EX851FVC1E) är en större 80 cm induktionshäll som får mycket bra kundomdömen. Denna lämpar sig bra för större familjer som behöver gott om utrymme för matlagning. Med fina omdömen och bra funktioner blir modellen vårt toppval i Induktionshäll Bäst i test 2022.

5 värme-zoner 

iQ700 har 5 värmezoner inklusive den smarta flexizonen – video. Denna rymliga modell lagar din mat väldigt snabbt och är lätt att rengöra. Hällen har fasad kant, vilket ger spishällen ett stilrent utseende. Du ställer lätt in den värme du vill ha med exakt precision.

Power-boost funktion

Med Power-boost funktionen ökar hällens effekt med 50% och sänker därmed tiden för tillagningen med ca 35% –  och funktionen ges bra omdömen av kunder som köpt denna modell. Induktionshällen har även integrerad steksensor –  fryingSensor Plus  –  med 4 temperaturinställningar som kontrollerar och håller exakt temperatur under hela tillagningen. Vårt topp-val av bästa induktionshäll 2022.

 • FlexInduction – Upp till 40 x 21 cm kok-zon.
 • Kokkärlsavkänning – Funktion som automatisk känner av vilken diameter kastrullen/pannan ha
 • Restvärmeindikator – 2-stegs restvärmeindikering för varje kok-zon.
 • Steksensor – 4 temperaturinställningar.
 • Barnsäkert lås – Modellen är utrustad med ett barnsäkert lås som är lätt att aktivera för att skydda från att induktionshällen startas oönskat eller från att inställningarna ändras.
 • Effektlägen: 17 st

Specifikationer

 • 5 värme-zoner
 • PowerBoost-funktion
 • Integrerad fryingSensor plus
 • Facettslipad
 • Flexzone
 • Steksensor
 • Bredd: 80,2 cm
 • Djup: 52,2 cm
 • Höjd: 5,1 cm

2 | Siemens iQ100​ - Bra köp

Bästa induktionshäll 2022

Bra köp enligt Råd&Rön!

Här har du en mycket bra induktionshäll ifrån Siemens. Du har 17 värmelägen, PowerBoost-funktion, där du snabbt tillagar din mat. Det finns kokkärlsavkänning, reStart-funktion,  quickStart-funktion samt timer. Finns tydlig display, samt är mycket lätt att rengöra med sin plana, snygga yta.
Råd&Rön rekommenderar denna (enligt test april 2020).

Siemens iQ100 (EH651FEB1E) är en snygg och stilren induktionshäll som får bra  kundbetyg samt rekommenderas av Råd&Rön. Den inbyggda hällen har funktioner som ger extremt flexibel och snabb matlagning, du har snabb uppvärmning via PowerBoost-funktionen, samt har flertal bra funktioner som kommer att underlätta matlagningen, och hällen är lätt att rengöra.

Tack vare Siemens avancerade tekniska induktionssystem som används vid tillverkningen av spishällen blir hällens yta inte het, så du behöver inte oroa dig för att bränna dig på plattorna. Du har 4 värmezoner, vilket räcker gott och väl för din matlagning.

Effekten ökas med upp till 50%

Du lagar din mat snabbare med PowerBoost-funktionen, effekten ökas med upp till 50%. Du får snabbt en hög temperatur, vilket kommer att göra din matlagning mycket snabbare, dessutom sparar du energi. Du har en tydlig digital display som visar den temperatur du valt. Du sparar både energi och pengar. 

Smart induktionssystem

Med det smarta induktionssystemet värms området på den inbyggda hällen upp först när det finns en kastrull eller stekpanna på den. Värmen leds via en induktionsspole direkt till kastrullen och det som ska tillagas, utan att själva plattan blir varm. Det innebär kortare tillagningstider, ökad säkerhet och enklare rengöring.

17 effektlägen och timer

Induktionshällen har 17 effektlägen, vilket innebär många värmenivåer. Hällen har också en touchSlider, vilket gör den enkel att använda. Du styr temperaturen genom att ange direkt vilken värme du önskar, eller genom att flytta upp temperaturen med ett finger. Här har du kokkärlsavkänning, reStart-funktion samt quickStart-funktion. Den har även timer. Timern med avstängningsfunktion stänger säkert av kokzonen efter vald tid med timern.

Power-Boost: IQ100 kommer med en effektiv Power-Boost funktion på alla kokzoner där effekten höjs med upp till 50 %.
Kokkärlsavkänning / QuickStart: Här känner induktionshällen automatiskt av vilken zon du har placerat kärlet på.
Restvärmeindikator: Restvärmeindikering för varje kok-zon som visas i 2 steg.
ReStart: Håll strömknappen i fyra sekunder och IQ100 sparar de senast använda inställningarna.
Timer: Alla 4 zoner har individuell timer.
TouchSlider – Inställningar och justeringar görs via en touch-kontrollpanel.
Barnsäkert lås: Skyddar hällen från att startas av misstag, lätt att slå av/på för den vuxne.

Med Siemens iQ100 får du enklare matlagning tack vare timerfunktionen samt andra bekväma funktioner, och du kan laga din måltid mycket snabbare än på vanliga elektriska spisar. Med den här inbyggda hällen sparar du tid vid matlagning, och tid är något vi värnar om.

Specifikationer

 • Hälltyp: Induktion
  Kokytor: 4
  TouchSlider
  17 effektlägen
  PowerBoostfunktion
  Kokkärlsavkänning
 • ReStart-funktion
  QuickStart-funktion
  Timer
  Barnspärr
  Mått BxDxH: 59,2 x 52,2 x 5,1 cm

3 | Siemens iQ500 - CombiZone

Induktionshäll bäst i test 2022

Siemens iQ500 - med 17 värmenivåer

Modell (ED651FSB5E) från Siemens får bra omdömen av konsumenter som uppskattar de många smarta funktionerna.

Hällen har s.k PowerBoost vilket gör att maten hettas upp snabbare. Den har även en QuickStart funktion som innebär att hällen automatiskt känner av vilken kok-zon du har placerat din kastrull på och kokprocessen startar på bara några sekunder. Varje zon på hällen har en automatisk timer som slår av sig med automatik då den valda tiden har gått.  

17 värmenivåer

Hällen har 17 olika värmenivåer, och du ställer lätt in vilken värme du vill ha med hjälp av en touch-kontrollpanel. Här finns en s.k PowerMove funktion där förinställda effektlägen gör det enkelt att justera temperaturen genom att flytta kärlet mellan zonerna, helt utan knapptryckning.

Restart-funktion

Genom att trycka på strömknappen I fyra sekunder kommer hällen automatiskt komma ihåg dina senaste inställningar. Denna funktion sparar tid när du lagar liknande maträtter.

Smart CombiZone

iQ500 kommer även med en praktisk bryggfunktion som ansluter två zoner till en större zon, så att du kan laga mat med större kastruller och pannor. 

Smart automatisk kastrullavkänning

När du ställer en kastrull på hällen kommer hällen automatiskt känna av vilken diameter kärlet har, det gör att värmen kommer att koncentreras precis under kärlet.

Sammanfattning

Konsumenter är som vanligt får man säga nöjda med Siemens kvalitéts-produkter. Här plussas för snabb effekt, den flexibla kokzonen samt den praktiska timerfunktionen.

Specifikationer

 • 4 värme-zoner
 • 17 Effektnivåer
 • Smart CombiZone
 • PowerBoost, snabbare uppvärmning
 • Timer
 • Restart-funktion
 • PowerMove-funktion
 • Bredd: 59,20 cm
 • Djup: 52,20 cm
 • Höjd: 5.1 cm

4 | AEG IKB64301FB

Hob2Hood

AEG IKB64301FB – är en induktionshäll med smarta funktioner och kommer med snabb uppvärmning med sin booster-funktion. Modellen har 12 effektlägen.

AEG IKB64301FB får fint betyg av konsumenter som tycker att modellen värmer upp maten snabbt och är lätt att rengöra. Hällen känner automatiskt av kokkärlets storlek och värmer endast upp kastrullen vilket minimerar energiförbrukningen. Hällen kallnar dessutom snabbt. 

Effektiv temperaturstyrning

Hällen har touch-kontroller med plus- eller minusknappar för effektiv temperaturstyrning och du justerar inställningarna med en knapptryckning. Det finns även ett timer md ljudsignal som kan ställas in på upp till 99 minuter.

Om du behöver lämna hällen en kort stund kan den praktiska Stop + Go funktionen användas. Tryck på stop & Go knappen så sänks inställningarna till ett varmhållningsläge utan risk att maten blir överkokt/stekt.

Inbyggd fjärrkontrollsfunktion för fläkt

Induktionshällen är kompatibel med Hob2Hood-anslutningssystem. Funktionen innebär att då hällen används tillsammans med en fläkt med samma inbyggda fjärrkontrollsfunktion så regleras både köksfläktens fläkthastighet och belysning automatiskt efter värme och intensitet ifrån hällen.

Enkel rengöring

Hällens yta är reptålig och enkel att rengöra. Området runt kokkärlet förblir svalt så eventuellt spill kommer inte att värmas upp och fastna på hällens yta.

Här får du en bra och prisvärd induktionshäll. Den värmer upp din mat på nolltid, har timer samt är lätt att rengöra.

Specifikationer

 • Boosterfunktion 
 • Touchkontroller
 • Hob2Hood -anslutningssystem
 • Barnlås
 • Timer
 • Djup: 52 cm
 • Bredd: 59 cm
 • Höjd: 4.4 cm

Köpguide

Fördelar med en induktionshäll ?

En induktionshäll värmer maten betydligt snabbare än en klassisk spis. Den är även enkel att hålla ren och är en viktig pjäs i det moderna köket.

Hur fungerar en induktionshäll ?

Det är stor skillnad på en induktionshäll jämför med vanliga kokplattor. I en induktionshäll alstras värme genom magnetiska fält. En s.k spole i hällen alstrar varierande magnetiska fält med hög frekvens. Det skapar en spänning i kastrullens botten, och då kastrullen leder ström, så skapas det en virvelström och då skapas värme. Elektronerna faller in i atomerna när de börjar få en rörelse i själva kastrullen, vilket gör att atomerna börjar vibrera och genererar värme.

Vad är det för material på en induktionshäll ?

En induktionsspis eller häll är tillverkad av glas och keramik, vilket är mycket tåligt och hållbart.

För- och nackdelar med en induktionshäll ?

Framförallt sparar du tid om du väljer en induktionshäll. Maten värms upp väldigt snabbt, och din middag bränns inte heller vid som den kan göra på en vanlig spis. Det beror på att värmen på en induktionsspis håller en jämn nivå under hela kok- eller stek processen och därför fastnar inte maten i botten på kastrullen eller stekpannan. 

Dessutom är en induktionshäll väldigt enkel att rengöra med sin plana yta. Dock kan man tänka på att vissa modeller har en kant runt om där mat kan fastna då du torkar av den. Därav är en plan yta att föredra. Vidare svalnar plattan mycket fortare på en induktionsspis/häll då du har stängt av den vilket gör den enklare att rengöra direkt efter matlagning. På en vanlig spis tar det mycket längre tid för plattan att svalna.

En induktionsspis/häll har en väldigt stilren och snygg design, och ditt kök får ett mer modernt utseende. Det finns fler smarta funktioner på en induktionshäll jämfört med en vanlig spis.

Behöver jag speciella kastruller / stekpannor ?

Svaret på frågan är ja, det behöver du. Du kan inte använda dina vanliga kastruller eller stekpanna, utan du behöver speciella kastruller. Värmekärlet behöver ha ett magnetiskt fält i bottenplattan, ett så kallat ferromagnetiskt fält för att enkelt leda ström. Kokkärlen eller stekpannan kan vara lite dyrare i inköp, men de håller väldigt länge pga bättre kvalitet.  Hällens funktioner som gör att din mat inte bränns vid hjälper såklart även till att hålla redskapen fräscha.

Hur skiljer sig temperaturen på induktion / vanlig spis / gas ?

En induktionshäll kan nå en maximal temperatur på 351 grader, medans en gasspis kan värmas upp till 220 grader. Elektriska spisar kan dock bli varmare än 393 grader, men det tar mycket längre tid för plattan att svalna, från en hög till låg värme eller tvärtom. Det är en klar fördel med induktion då plattan svalnar mycket snabbt.

På en induktionsspis kokar du upp vatten på ca 3 minuter, vilket kan jämföras med en vattenkokare. En vanlig elspis tar ca 5 minuter eller något mer för att koka upp vatten, det beror såklart på mängden, och på en gasspis tar det ca 8 minuter enligt gjorda tester.

Specialfunktioner

PowerBoost 

PowerBoost gör att maten hettas upp snabbare, och du har möjlighet att koka upp vatten eller laga mat på halva tiden. 

PowerMove Plus

PowerMove Plus delar upp hällen i tre olika värmezoner. Du kan steka på maxtemperatur längst bak och hålla din mat varm längst fram. De olika zonerna aktiveras när du ställer kastrullen eller stekpannan på dem.

FlexMotion 

FlexMotion kommer ihåg den värme du ställer in för olika kastruller etc., så du kan flytta dem fritt på hällen, och temperaturen i den nya matlagningszonen anpassas automatiskt.

Restart-funktion

Genom att trycka på strömknappen I fyra sekunder kommer induktionshällen automatiskt komma ihåg dina senaste inställningar. Denna funktion sparar tid när du lagar samma mat igen.

Smart CombiZone

Här finns en bryggfunktion som ansluter två zoner till en stor zon, så att du kan laga mat med större kastruller och pannor. Värmen fördelas då till dessa plattor.

Smart automatisk kastrullavkänning

När du ställer en kastrull på hällen kommer den automatiskt känna av vilken diameter kärlet har, det gör att värmen kommer att koncentreras precis under kärlet.

TouchControl

Med TouchControl kan du ställa in kokzoner med ett enda fingertryck. Värmen leds via en induktionsspole direkt till din kastrull, och maten kan tillagas utan att själva plattan blir varm. Det innebär en energibesparing, med kortare tillagningstider.

CookingSensor Plus

CookingSensor Plus funktionen ser till att maten inte bränns vid i botten på kärlen. Du fäster bara sensorn på kärlet så interagerar den med hällen och avger en signal när en viss temperatur har uppnåtts och bibehåller då denna temperatur som gör att den ej bränns vid. 

Sammanfattning

En induktionshäll är ett köp man sällan ångrar i efterhand och kan göra matlagningen betydligt mer smidig. Lycka till med ditt val av induktionshäll!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 7

Relaterade artiklar