Golvfläkt bäst i test

Golvfläkt bäst i test

Bäst i test

Bästa Golvfläkt 2022

Xiaomi
Smartmi SmartFan

5/5

Kvalitet

Golvfläkt bäst i test 2022 Duux Whisper

Duux
Whisper

4.6/5

Populär

Bästa Golvfläkt 2021 - Honeywell HYF290E4 Bäst i test

Honeywell
HYF290E4

4.4/5

Robust

Honeywell
QuietSet

4.3/5

Vilken är den bästa golvfläkten 2022?

Xiaomi Smartmi SmartFan blir utsedd till bästa golvfläkten 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 12 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Golvfläkt Bäst i Test 2022 - Xiaomi Smartmi SmartFan

Bästa Golvfläkt & Bäst i test 2022 – Xiaomi Smartmi SmartFan är en serie  mycket populära golvfläktar som faktiskt gör skäl för att benämnas som tystgående.

Många har försökt men ytterst få lyckas, här är dock modellens användare överens – fläkten är så pass tystgående att man kan ha den i sovrummet varma sommarnätter utan att störas märkbart. Inte ljudlös, men bra nära i de lägre inställningarna som fortfarande ger en bra svalka.

Populär

Xiaomis Smartmi är designmässigt lik många andra, helt ok utan att sticka ut så dess popularitet beror på annat – nämligen grundanledningen till varför vi skaffar en fläkt alls. Modellen gör det den ska – ger oss behaglig svalka när värmen slår till o här gör Smartmi jobbet lite bättre än andra helt enkelt.

Vi är många som kämpat med sömnen när det ska väljas mellan ett dånande fläktljud eller 29 vindstilla grader i sovrummet. Det blir sällan riktigt bra hur man än vrider och vänder på problematiken. Med Xiaomis Smartmi som kompanjon kommer man en bra bit närmre ett trivsammare inomhusklimat & god nattsömn när sommaren är som varmast.

Teknik

En av förklaringarna till varför Xiaomi lyckats bättre än andra ska vara innovationen med en sju-blads-teknik som ger ett både tyst och starkt luftflöde samt en motor vars ljudnivå stannar på fina 31,5 db.

En annan funktion som gör att modellerna sticker ut är att fläkten även kan svalka via batteridrift. Det underlättar såklart när man snabbt vill flytta fläkten att slippa byta eluttag och 20 h drifttid ska ges vid den lägsta fläktnivån. Ingen deal-breaker kanske men likväl irl-praktiskt, speciellt med tanke på modellernas låga vikt.

När vi kommer till energieffektivitet ska vi kunna köra modellen på lägsta nivå i stadiga 500 h med en förbrukning av snåla 1 kWh, dvs mellan ca 1,50 – 2 kr i elkostnad.

WiFi & App

Som namnet antyder är Smartmi en så kallad smart produkt. I detta fallet innebär det app modellen kommer med wifi & app för både android och iOS. Appen heter Mi Home och där kan du styra funktioner som exempelvis rotationsvinkel, fläkthastighet, fläktmode osv.

Sammanfattningsvis gör vi bedömningen att Xiaomi Smartmi SmartFan är marknadens mest prisvärda produkt inom kategorin just nu. Användare är mycket nöjda med produkten och plussar inte oväntat för fläktens tysta gång samt att priset känns bekvämt med tanke på modellens goda egenskaper.

Visst finns billigare  alternativ som gör jobbet att fläkta – men så var det ju det där med ljudnivån. En fläkt som överröstar normalt tv-ljud & gör nattsömnen besvärlig eller lägga ett par hundralappar extra för en kallufts-fläkt som fungerar som man vill ?

Vi väljer de senare alternativen och rekomenderar Xiaomi Smartmi SmartFan som Bästa Golvfläkt 2022.

Produktöversikt

2 | Duux Whisper - Golvfläkt Kvalitè

Duux är kanske den mest välrenomerade tillverkaren av just golvfläktar och Whisper serien är den populäraste av dem alla. Vi tittar på den enklare varianten men ger priser även till premium modellen med valbar batteridrift och appstyrning som plusfunktioner.

Vi börjar med det många kanske mest funderar på, skön fläkt i sovrummet under heta sommarnätter. Svaret blir 13-50 dBA beroende på farthållning.

Det är här agnarna skiljs från vetet och som tydligt visar att premiumprodukter levererar. Med fläkten på lägsta nivå kan man fläkta knappt hörbart och sova där andra fläktar håller dej vaken.

26 lufthastigheter erbjuds via en effekt på 230W av denna instegsfläkt i DUUX familjen, välj manuellt eller av de förinställda valen naturlig vind eller nattläge. Inställningar för oscillation är närmast obegränsade med en justerbar höjd på 73-95 cm – 90 grader horisontell samt 100 grader i lodrät anpassning.

Timer & fjärrkontroll finns självklart här och inställningar kan även göras via kontrollpanelen med LED-belysning.

Vill man ha en produkt med finish och kvalité är DUUX fläktar förste utmanare och head to head med vår vinnare.

3 | Honeywell HYF290E4 - Populär Tornfläkt

Honeywell HYF290E4 är en populär golv/torn-fläkt som oscillerar i 80 grader, vilket gör att luften sprider sig bra i rummet. Modellen är  tystgående och ljudnivån ligger här på relativt goda 47 decibel. 

Honeywells fläkt har hela 8 inställbara effektlägen vilket är fler än de flesta modeller har och  modellens timer-funktion kan ställas in på upp till 8 timmar. Med fläkten kommer en dimbar digital display som visar vilken inställning du har valt och  just dim-funktionen är extra praktisk på natten så att man inte störs av ljuset. 

Tystgående

Användare uppskattar golvfläktens låga ljudnivå där den lägsta inställningen upplevs som väldigt tyst, vilket gillas speciellt då fläkten ska användas i sovrummet. Timer-funktionen, de många effekt-nivåerna och en bred oscillering är andra plusfaktorer som nämns för just denna golvfläkt. 

Den kritik vi funnit är att ett fåtal recensenter upplever modellens konstruktion som väl ostabil.

4 | Honeywell HSF600WE4 - Robust Golvfläkt

Honeywell HSF600WE4 är ett populärt val med många nöjda köpare. Golvfläkten kommer med 5 hastigheter att välja mellan och fläkten har både fjärrkontroll och timer. Timern ställs in med hjälp av fjärrkontrollen eller på fläktens framsida och kan ställas in på 1, 2, 4 eller 8 timmar, varefter den automatiskt stängs av . 

Bra ljudnivå

Ljudnivån på 48 dB står sej mycket bra i konkurrensen och är i sammanhanget väl godkänt, Modellens display har ett dimbart ljus för att inte störa under natten, en liten med uppskattad detalj. Honeywell är oscillerande i 70 grader, vilket ger en god spridning av luftflödet i rummet, och höjden på fläkten är justerbar från 100-120 cm för att lättare justera hur svalkan sprids.

Användare som köpt denna golvfläkt är nöjda och man poängterar att kvaliteten är god sett till det pris man betalar.  Man tycker generellt att designen är snygg på denna modell som lämpar sig väl både i vardagsrum och på kontoret.  Den kritik vi hittat är ett fåtal som önskar att fläkten skulle ha mer kraft på den högsta inställningen.

Sammanfattning

Ett säkert val för de flesta, då produkten har en bra balans mellan kvalité och pris. En bra allround-fläkt helt enkelt.

5 | Lyfco Tornfläkt - Bra Budget

Bra tornfläkt från Lyfco

Lyfco´s prisvärda tornfläkt kommer med en effekt på 50 W och tre valbara fläkthastigheter till ett pris som inte skrämmer.

Prisvärd Tornfläkt

Med en oscillerande eller fast lufthastighet på 5,2 m/sekunden och ett luftflöde på fina 18,2 m³/minut finns förutsättningar att ge svalka med samma kraft som hos många av de dyrare modellerna. 

Här mäts 73 cm på höjden och en bredd på 22 cm vilket gör fläkten väldigt lättplacerad utan att ta upp speciellt stor yta. Värt att kika på om det är en tornfläkt med rimliga specifikationer till ett ännu rimligare pris man vill åt.

6 | Tristar VE-5887 - Dimfläkt

Golvfläkt Premium

Tristar VE-5887 är en lite annorluna fågel i golvfläktarnas värld. Här adderas nämligen en luftfuktares funktion för att ytterligare göra inomhusklimatet fräscht. Dimfläkt kallas denna innovativa idé från fläktproffsen Tristar.

Här gäller en diameter på 40 cm samt en oscillering på 85° för luftcirkulation i maximala 3 lägen vad hastigheter anbelangar, varav ett stillsamt sovläge. Intervallen är här 850/1000/1150 rpm. Tittar vi på funktionen för luftfukning så rymmer vattenbehållare 1,8 L och är avtagbar för påfyllning.

Med VE-5887 kommer en timerfunktion för avstängning efter behag, en fjärrkonroll följer också med fläkten för praktisk styrning. Ljudnivån stannar enligt tillverkare på rimliga 65 dB. En annorlunda men smart lösning i snygg design för både svalka och bättre inomhusklimat.

7 | TriStar VE-5951 - Prisvärd

TriStar VE-5951 är en stabil golvfläkt konstruerad i metall med detaljer i plast. Här finns tre olika fläktinställningar, och modellen oscillerar med hela 85 grader för att sprida luften jämnt över rummet.

Fläkten är höj- och sänkbar med en lägsta nivå på 85 cm och en högsta inställning på 128 cm. Användare av denna fläkt är överlag nöjda med sina köp  där man plussar för en stabil konstruktion och designen i metall samt ett jämförelsevis lågt pris.

Kritik finns dock och här nämns en dålig bruksanvisning samt att ljudnivån av några upplevs som för hög även på den lägsta inställningen.

8 | Nordic Home Culture FT-514 - Pelarfläkt

Nordic Home Culture FT-514 Pelarfläkt – med en höjd på 77 cm och en diameter på 44 cm är detta en mycket lättplacerad golvfläkt i det lägre prissegmentet.

Culture FT-514 på 45W är en populär variant och kommer med 3 hastigheter upp till max 1350rpm.  Fläkten har en oscillerande funktion i 75 grader och du har också möjligheten att ställa fläkten i fast ett läge. En timerfunktion finns också att använda sej av här.. 

En enklare och lättplacerad pelar-fläkt till ett rimligt pris som gör jobbet att svalka under de varmare perioderna på året.

En bra golvfläkt och kalluftsfläkt är ett gott val om du vill få svalka och luftcirkulation på en större yta i rummet.

Att välja rätt golvfläkt kan vara nog så viktigt. För sovrummet tycker många det är viktigt med ett sleep-mode med lågt ljud och timer, medans en kalluftsfläkt för vardagsrummet gärna får ha rejält med effekt. En golvfläkt är ett bra och enkelt val med dess fördel att generera en större mängd svalkande luft som cirkulerar i rummet utan knepiga installationer.

En fläkt som oscillerar betyder att fläkten/roterbladen sprider luftströmmen sidledes från höger till vänster, vilket ger en bättre fördelning av sval luft över en större yta.

Vissa av modellerna har en timer-funktion, vilket innebär att du kan ställa in tiden när du vill att den ska stänga av sig.

Det man bör tänka på är om den eventuellt ska stå i sovrummet, då måste den vara tyst – dess lägre decibel golvfläkten har, desto tystare är den vilket kan vara viktigt för en god nattsömn. Man vill heller inte störas av ljuset från displayen. Vissa modeller har dimbara displayer, och på vissa kan man även stänga av allt ljus som kan störa i sovrummet.

Att även göra ett miljömedvetet val med tanke på energiåtgång är viktigt, så köp en fläkt med låga kilowatt om du vill ha lägre energikostnad.

Vi har valt 3 modeller som har fått bra betyg av kunder, även om det finns vissa saker att anmärka på. De golvfläktar som är billigare i inköp kan ibland låta lite mer, så det är kanske ett mindre bra alternativ om du har tänkt att placera fläkten i sovrummet.

Design kan vara viktigt, du kanske vill ha en golvfläkt stående i vardagsrummet som tar så lite plats som möjligt, då finns långsmala fläktar i svart och vitt, så kallade torn-fläktar, som inte tar så stor plats, och är mer diskreta. Det finns även andra golvfläktar med stativ och en fläkt överst som roterar och sprider luften bra. Material, vad fläkten är tillverkad av kan vara viktigt. Många fläktar är konstruerade av en kombination av metall samt plast. Om rotor bladen är i metall kan fläkten låta lite mer.

På de golvfläktar som ej är s.k torn-fläktar, så finns ett skyddsgaller runt själva fläktsystemet så att inte exempelvis barn kan peta in sina fingrar där, eller att något annat kan fastna i själva fläkten.

Det finns även fläktar med kall luft som strömmar ut, s.k luftkylare. Du får då en kallare luft i rummet.  En luftkylare använder ångorna från en vattentank, och den använder även värmen i rummet till själva nedkylnings processen, och suger upp värmen som därefter omvandlas i luftkylaren till kallare luft utströmning.

Men en vanlig golvfläkt kan fungera nästan lika bra om man har en fläkt på högre varvantal. Dessutom är den billigare i inköp jämför med en luftkylare eller AC. Om man väljer en luftkylare istället för golvfläkt så är det viktigt att tänka på att hålla fönster och dörrar öppna, då den är beroende av bra luftcirkulation.

Därför kan det vara en fördel att välja en vanlig golvfläkt, då du den inte är beroende av bra luftcirkulation i hemmet eller på kontoret

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.7 / 5. Antal betyg: 7

Relaterade tester