Golvfläkt bäst i test

Senast uppdaterad: 2021-02-17

En bra golvfläkt är ett gott val om du vill få svalka och luftcirkulation på en större yta i rummet. Produkttestarna har tittat på antal golvfläktar som har  en hög grad av nöjda köpare. Vi har baserat val av golvfläkt genom användaromdömen, expertomdömen, pris och funktion. Det finns även en köpguide längre ned på sidan där vi går igenom vanliga funktioner och ger lite tips på vägen.

Vi önskar dig lycka till med ditt köp 🙂

BÄST I TEST

Bästa Golvfläkt 2021 - Honeywell HYF290E4 Bäst i test


Honeywell HYF290E4

4.4/5

ROBUST


Honeywell HSF600BE4

4.5/5

KRAFTFULL

Bästa Golvfläkt 2021


TriStar VE-5951

3.5/5

PRISVÄRD

Bästa Golvfläkt 2021


Nedis Tornfläkt

3.5/5

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Honeywell HYF290E4 - Bäst i test

Bästa Golvfläkt 2021 - Honeywell HYF290E4 Bäst i test

Honeywell HYF290E4 är en populär golv/torn-fläkt som oscillerar i 80 grader, vilket gör att luften sprider sig bra i rummet. Modellen är  tystgående och ljudnivån ligger här på goda 47 decibel.  Honeywells fläkt har hela 8 inställbara effektlägen vilket är fler än de flesta modeller har och  modellens timer-funktion kan ställas in på upp till 8 timmar.

Med Honeywells golvfläkt kommer en dimbar digital display som visar vilken inställning du har valt och  just dim-funktionen är extra praktisk på natten så att man inte störs av ljuset. 

Tystgående

Användare uppskattar golvfläktens låga ljudnivå där den lägsta inställningen upplevs som väldigt tyst, vilket gillas speciellt då fläkten ska användas i sovrummet. Timer-funktionen, de många effekt-nivåerna och en bred oscillering är andra plusfaktorer som nämns för just denna golvfläkt.  Den kritik vi funnit är att ett fåtal recensenter upplever modellens konstruktion som väl ostabil.

Fjärrkontroll: Ja
Antal hastigheter: 8 
Watt: 35 
Kabellängd: 180 cm 
Ljudnivå: 47 dB

2 | Honeywell HSF600BE4 - Robust & Prisvärd

Honeywell HSF600WE4 är ett populärt val med många nöjda köpare. Golvfläkten kommer med 5 hastigheter att välja mellan och fläkten har både fjärrkontroll och timer. Timern ställs in med hjälp av fjärrkontrollen eller på fläktens framsida och kan ställas in på 1, 2, 4 eller 8 timmar, varefter den automatiskt stängs av . 

Bra Ljudnivå

Ljudnivån på 48 dB står sej mycket bra i konkurrensen och är i sammanhanget väl godkänt, Modellens display har ett dimbart ljus för att inte störa under natten, en liten med uppskattad detalj. Honeywell är oscillerande i 70 grader, vilket ger en god spridning av luftflödet i rummet, och höjden på fläkten är justerbar från 100-120 cm för att lättare justera hur svalkan sprids.

Användare som köpt denna golvfläkt är nöjda och man poängterar att kvaliteten är god sett till det pris man betalar.  Man tycker generellt att designen är snygg på denna modell som lämpar sig väl både i vardagsrum och på kontoret.  Den kritik vi hittat är ett fåtal som önskar att fläkten skulle ha mer kraft på den högsta inställningen.

Sammanfattning: Ett utmärkt val för de flesta, då produkten har en bra balans mellan kvalité och pris. En bra allround-fläkt helt enkelt.

Antal hastigheter: 5
Timer: Ja 
Watt: 40 
Kabellängd: 180 cm 
Oscillering: Ja 
Ljudnivå: 48 dB 
Fjärrkontroll: Ja

3 | TriStar VE-5951 - Kraftfull

Bästa Golvfläkt 2021

TriStar VE-5951 är en stabil golvfläkt konstruerad i metall med detaljer i plast. Här finns tre olika fläktinställningar, och modellen oscillerar med hela 85 grader för att sprida luften jämnt över rummet. Fläkten är höj- och sänkbar med en lägsta nivå på 85 cm och en högsta inställning på 128 cm.

Användare av denna fläkt är överlag nöjda med sina köp  där man plussar för en stabil konstruktion och designen i metall samt ett jämförelsevis lågt pris. Kritik finns dock och här nämns en dålig bruksanvisning samt att ljudnivån av några upplevs som för hög även på den lägsta inställningen.

Fjärrkontroll: Nej
Antal hastigheter: 3 
Watt: 50 
Kabellängd: 180 cm 
Oscillering: Ja 
Ljudnivå: 64 dB

4 | Nedis Fjärrstyrd tornfläkt - Prisvärd

Bästa Golvfläkt 2021

Från Nedis kommer en torn-fläkt med benämningen NTR10CWT40. Fläkten är 80 cm hög och effektläget är på 45 W. Här finns 3 hastighetslägen och modellen kan ställas i fast eller oscillerande läge. Både timer-funktion och nattläge finns också på denna prisvärda golvfläkt. Fläktens inställningar kan styras från den medföljande fjärrkontrollen.

Innehavare av produkten ger både ris och ros – bra pris, trevlig design och hög ljudnivå är det som främst anges i användares kommentarer.

Fjärrkontroll: Ja
Antal hastigheter: 3
Watt: 45
Kabellängd: 150 cm
Oscillering: Ja
Ljudnivå: Ej angivet

Produktbeskrivning av tillverkaren Finns här.

5 | GELIA Tornfläkt - Prisvärd

Bästa Golvfläkt 2021- Gelia

GELIA Tornfläkt – med en höjd på 80 cm och en diameter på 14 cm är detta en mycket lättplacerad golvfläkt i det lägre prissegmentet. Torn-fläkten kommer med med 3 hastigheter och en oscillerande funktion i 75 grader,  annars finns också möjligheten att ställa fläkten i fast läge.

Modellen levereras med 1,6 meter anslutningskabel och har en  inbyggd kabelvinda. 

En enklare och lättplacerad torn-fläkt till ett rimligt pris som gör jobbet att svalka under de varmare perioderna på året.

Hastighetslägen: 3 stycken.
Effekt: 40 watt.
Höjd: 80 centimeter.
Vikt: 2.1 kilo.
Funktioner: Oscillerande i 75 grader eller fast läge.

KÖPGUIDE

Att välja rätt golvfläkt kan vara nog så viktigt. För sovrummet tycker många det är viktigt med ett sleep mode med lågt ljud och timer, medans en fläkt för vardagsrummet gärna får ha rejält med effekt. En golvfläkt är ett bra och enkelt val med dess fördel att generera en större mängd svalkande luft som cirkulerar i rummet utan knepiga installationer. 

Teknik

 En fläkt som oscillerar betyder att luft enheten/roterbladen sprider luftströmmen sidledes från höger till vänster, vilket ger en bättre fördelning av sval luft på en större yta.

Vissa av modellerna har en timer-funktion, vilket innebär att du kan ställa in tden tid när du vill att den ska stänga av sig. 

Ljudnivå

Det man bör tänka på är om den eventuellt ska stå i sovrummet, då måste den vara tyst – dess lägre decibel golvfläkten har, desto tystare är den vilket kan vara viktigt för en god nattsömn. Man vill heller inte störas av ljuset från displayen. Vissa modeller har dimbara displayer, och på vissa kan man även stänga av allt ljus som kan störa i sovrummet. 

Energi / Miljö

Att även göra ett miljömedvetet val med tanke på energiåtgång är viktigt, så köp en fläkt med låga kilowatt om du vill ha lägre energikostnad.

Prisnivå

Vi har valt 3 modeller som har fått bra betyg av kunder, även om det finns vissa saker att anmärka på. De golvfläktar som är billigare i inköp kan ibland låta lite mer, så det är kanske ett mindre bra alternativ om du har tänkt att placera fläkten i sovrummet.

Design

Design kan vara viktigt, du kanske vill ha en golvfläkt stående i vardagsrummet som tar så lite plats som möjligt, då finns långsmala fläktar i svart och vitt, så kallade torn-fläktar, som inte tar så stor plats, och är mer diskreta. Det finns även andra golvfläktar med stativ och en fläkt överst som roterar och sprider luften bra. Material, vad fläkten är tillverkad av kan vara viktigt. Många fläktar är konstruerade av en kombination av metall samt plast. Om rotor bladen är i metall kan fläkten låta lite mer.

Säkerhet

På de golvfläktar som ej är s.k torn-fläktar, så finns ett skyddsgaller runt själva fläktsystemet så att inte exempelvis barn kan peta in sina fingrar där, eller att något annat kan fastna i själva fläkten.

Luftkylare vs vanlig fläkt

Det finns även fläktar med kall luft som strömmar ut, s.k luftkylare. Du får då en kallare luft i rummet.  En luftkylare använder ångorna från en vattentank, och den använder även värmen i rummet till själva nedkylnings processen, och suger upp värmen som därefter omvandlas i luftkylaren till kallare luft utströmning. Men en vanlig golvfläkt kan fungera nästan lika bra om man har en fläkt på högre varvantal. Dessutom är den billigare i inköp jämför med en luftkylare eller AC. Om man väljer en luftkylare istället för golvfläkt så är det viktigt att tänka på att hålla fönster och dörrar öppna, då den är beroende av bra luftcirkulation.

Därför kan det vara en fördel att välja en vanlig golvfläkt, då du den inte är beroende av bra luftcirkulation i hemmet eller på kontoret

EXPERTTESTER

Relaterade Artiklar

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2