Slow Cooker bäst i test

Senast uppdaterad: 2021-10-03

Bästa Slow Cooker 2021

Med en bra slow cooker spar du en massa tid och energi i köket där hemma, samtidigt som maten blir både smakrik och behåller fler näringsämnen. Det är vad som sker när man tillagar maträtter under längre tid i lägre temperatur. Slow cookers har varit populära sedan 70-talet och nu trendar de igen tack vare de smarta egenskaperna.

Hacka upp ingredienserna lite snabbt på morgonen eller kvällen innan, fyll din slow cooker, ställ in temperatur och timer med ett par klick och gå till jobbet. Du behöver inte tänka på maten som tillagas där hemma en enda sekund och när du kommer hem väntar där en varm och näringsrik middag.

Vi har valt ut marknadens fem bästa slow cookers för att göra det enkelt för dig att hitta den som är bäst för dina behov. Med din nya köks-vän kan du laga allt från grytor, soppor och pastasåser, till hela kycklingar, lasagne och även bröd. De är alla lätta att använda och de flesta kommer med recepthäften som gör det enkelt för nybörjare att komma igång.

Den här topplistan är baserad på expertråd, användaromdömen, kvalitet, funktion, pris och prestanda. Se testvinnarna nedan samt få få tips om vad som kan vara bra att tänka på innan du köper en slow cooker.

BÄST I TEST

Crock Pot Lift & Serve Slow Cooker 4,7 L.

4.8/5

KRAFTFULL

Bästa Slow Cooker​ 2021

Crock Pot Slow Cooker 5,7 L.

4.6/5

PREMIUM

Crock Pot DuraCeramic 5.0L.

4.5/5

RYMLIG

Bästa Slow Cooker​ 2021

Electrolux ESC7400 Slow Cooker 6,8 L.

3.9/5

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Crock Pot Lift & Serve - Bästa slowcookern

Bäst i Test

Crock Pot Slow Cooker 4,7 L är bäst i test hos oss och även hos ICA-kuriren, Aftonbladet och WiseGuide. Storleken är perfekt till en familj på upp till 4 personer, med användbar varmhållningsfunktion och attraktivs pris. 

Denna nya modell – Lift & Serve – är uppföljaren till klassiska 4,7 modellen med en förbättrad gångjärn-funktion för locket är helt enkelt den bästa varianten för de flesta hem. Crock Pot är den ursprungliga, klassiska tillverkaren av slow cookers sedan 70-talet och de är fortfarande bäst på att leverera dessa hjälpsamma köksapparater som gör att vi kan slänga ihop en gryta, pastasås, stek eller curry snabbt på morgonen för att komma hem till en doftande, varm middag på kvällen.

Otroliga smaker och väldigt bekvämt

Volymen ligger alltså på 4,7 liter och det är en bra storlek för de flesta recepten och passar perfekt till en familj på fyra personer. Det kan också bli lite övers som man kan frysa in eller lägga i morgondagens lunchlåda. Smakerna är gudomliga tack vare den långsamma processen som gör att alla smaker har tid att verkligen blomma ut och mixa sig med varandra ordentligt, vilket de inte hinner göra när man slänger ihop middagen på en timme.

Ställ in din Crock Pot Lift & Serve Slow Cooker på hög eller låg värme och justera tillagningstiden med timern som du kan ställa in själv, från 30 minuter upp till 20 timmar. När tiden går ut går din slow cooker över till värmehållningsfunktionen per automatik för att maträtten ska vara varm och redo att servera när du kommer hem. Det enda du behöver göra är att fylla på med ingredienserna på morgonen så är maten redo när ni ska äta middag.

Välj mellan hundratals recept

Om du aldrig har lagat mat med en slow cooker förut så kommer du att uppskatta recepthäftet som ingår i detta köp. Det kan vara klurigt att få till sina egna recept till en början (tricket är att minska lite på vätskemängden eftersom en slow cooker bevarar ångan), så det är jättebra att använda specifika anpassade recept till en början. Bruksanvisningen bjuder också på bra tips och beskriver hur man tillagar olika livsmedel.

Det har aldrig varit enklare att laga utsökta pastarätter, härliga soppor och smakrika grytor. Köttet blir mört och smälter i munnen. Det är den långa koktiden kombinerat med den vätskebevarande tillagningen som gör att en slow cooker får till så goda maträtter; i ugnen kan man lätt torka ut kött, men ångan bevaras i din Crock Pot och därför blir köttet mört och saftigt, precis som man vill ha det. Storebror ”Crock Pot Slow Cooker 5,7 L”, som är nummer två i vår topplista, är en liter större och då kan man dessutom tillaga revbensspjäll och steka hela kycklingar.

Spar på disk och enkel förvaring

För att göra rengöringsprocessen lika smidig som allting annat kan du lägga grytan i diskmaskinen. Den avtagbara sladden gör det också enkelt för dig, eftersom du kan ställa fram hela grytan på matbordet och förvara den smidigt i skåpet genom att lägga sladden i grytan för att spara lite plats. Sammantaget blir modellen tack vare dess mångsidighet och ett bra pris vår vinnare.

Specifikationer

 • Volym: 4,7 liter.
 • Tillgängliga färger: Svart.
 • Rund.
 • Kan diskas i maskin.
 • Varmhållningsfunktion.
 • 2 värmeinställningar.
 • Timer på upp till 20 timmar.
 • Non-stickbeläggning.

2 | Crock Pot Slow Cooker - Stor kapacitet

Bästa Slow Cooker​ 2021

Enkla och smakrika maträtter till stora familjer 

Crock Pot Slow Cooker 5,7 L är den perfekta kökskompisen för familjer på 5-7 personer. Det finns alltså gott om plats i den ovala grytan med keramik-beläggning som kan diskas i maskin!

Det är så klart en viktig detalj när det rör sig om en stor familj. Apparaten har en timer från 30 minuter upp till 20 timmar och två värmeinställningar – låg eller hög. Det ingår också en värmehållningsfunktion som aktiveras automatiskt när timern går ut på tid, vilket innebär att ni har en varm, underbar middag som väntar på er när ni kommer hem. Denna slow cooker har två års garanti.

Magin med en slow cooker är att man fyller upp den med ingredienser på morgonen, ställer in sin timer, väljer värmeläge och sedan ger man sig av till jobbet. Den långa koktiden kombinerad med konstruktionen som stänger in all ånga behåller matens vätska istället för att torka ut den. Det är inte många som vill lämna ugnen på när man inte är hemma av säkerhetsskäl och en ugn torkar dessutom ut maten eftersom all vätska försvinner – det är därför en slow cooker kan göra det som ingen annan köksapparat kan.

En uppsjö av recept

Med en Crock Pot kan du vara på jobbet medan middagen tillagar sig själv där hemma. Laga allt från grytor, curry, pastasåser och soppor till hela kycklingar, revbensspjäll och julskinka! Ja, du kan till och med laga lasagne och bröd i en slow cooker, så det är inte bara köttgrytor som gäller. Du får med ett recepthäfte när du köper denna maskin och sedan finns det en uppsjö av underbara recept som är helt gratis på nätet. Sedan kan du givetvis konvertera dina egna recept till din slow cooker, men kom ihåg att reducera vätskemängden eftersom en slow cooker ”stänger in” ångan med tätt åtsittande lock.

Nyttiga middagar med underbara smaker

Har du tänkt på hur smakerna växer ju längre en sås får stå och puttra på spisen? Detsamma gäller när man använder en slow cooker och eftersom du kan ställa in din timer på upp till 20 timmar kan du låta din köttfärssås, curry eller gryta bli oändligt smakrik med möra och saftiga köttbitar. Med en slow cooker i köket slipper du stå och stressa vid spisen efter en lång dag på jobbet och det kommer hela familjen att tacka dig för med tanke på hur gott det dessutom blir.

Ett till plus med att förbereda middagen kvällen innan när man har lite perspektiv och inte känner sig så stressad, är att det är större chans att man lagar lite nyttigare maträtter, vilket hela familjen vinner på. När middagen ska serveras kan du enkelt ta bort den avtagbara sladden och ställa fram grytan på bordet. När alla är mätta och belåtna skickar du in innergrytan i diskmaskinen och vips så har du sparat på tid, disk och energi. Lägg den avtagbara sladden i grytan för enkel förvaring.

Specifikationer

 • Volym: 5,7 liter.
 • Tillgängliga färger: Svart, silver, rostfri.
 • Oval.
 • Kan diskas i maskin.
 • Varmhållningsfunktion.
 • 2 värmeinställningar.
 • Timer på upp till 20 timmar.
 • 2 års garanti.
 • Keramik-beläggning.

3 | Crock Pot DuraCeramic 5.0 L - Premium

Prisvärd slow cooker med stekgryta

Crock Pot DuraCeramic 5.0 L är en programmerbar och funktionell slow cooker som passar perfekt för dig som vill kunna använda din gryta till att bryna ingredienser när du förbereder din maträtter.

Med en kapacitet på 5 liter kan man lätt laga mat till en familj på 4 personer och möjligtvis ha lite till övers. Använd  Crock Pot DuraCeramic för att göra smaskiga kycklinggrytor, soppor, pastasåser, curryrätter, med mera.

Crock Pot är det ledande varumärket när det kommer till slow cookers, så du kan lita på att det är bra kvalitet och hög hållbarhet, vilket betyder att du kan använda din apparat i många år framöver.

Underbara smaker och mindre disk

Som namnet skvallrar har grytan en DuraCeramic non-stickbeläggning för att du ska kunna bryna hackad lök, grönsaker, kött och räkor innan du kör igång långkoket. Crock Pots non-stickbeläggning är fyra gånger starkare än vanlig non-stick. Det betyder att du slipper hålla på med stekpannor och liknande när du förbereder din maträtt och ändå få fram rätt smak på dina såser. Lyft ur innergrytan och ställ den direkt på din spisplatta för att bryna. Funkar även på induktionsspisar.

När du har brynt färdigt lägger du innergrytan på plats i din Crock Pot, väljer temperatur – hög eller låg – och låter maskinen göra resten. Kryddor och ingrediensernas unika smaker växer under tidens gång och blandar sig perfekt med varandra medan du går till jobbet eller vad du än har planerat för dagen, utan att behöva röra om i grytan eller bekymra dig om temperatur. Just därför är en slow cooker en ovärderlig vän i köket.

Smidiga funktioner

Crock Pot DuraCeramic 5.0 L har en inbyggd digital timer som går upp till 20 timmar. Ställ in hur länge du vill att maten ska tillagas och när tiden har gått ut aktiveras värmehållningsfunktionen automatiskt. När du kommer hem står maten varm på köksbänken, redo att serveras. DuraCeramic-beläggningen är inte bara extra hållbar, utan även resistent mot repor och lätt att rengöra. Det är ett tryggt val för familjen då det är fritt från kemikalierna PTFE och PFOA.

Lätt att förvara

Det blir lätt en del apparater i köksskåpen och därför tycker vi om designen på Crock Pot DuraCeramic 5.0 L, som är hög och rund och därmed inte tar upp för mycket skåpplats. Så när du inte använder din slow cooker kan du ställa undan den till nästa gång. Den är 36 cm bredd, 29 cm djup och 27 cm hög. Det ingår även en receptbok för att underlätta för nybörjare.

Specifikationer

 • Volym: 5 liter.
 • Tillgängliga färger: Svart, Vit, Grå.
 • Innergryta för både ugn och spisplattor (även induktionshällar).
 • Digital display med knappar.
 • DuraCermic-beläggning.
 • Automatisk varmhållning.

4 | Electrolux ESC7400 Slow Cooker - Populär

Bästa Slow Cooker​ 2021

Väldigt populär slow cooker

Electrolux ESC7400 är en stor och stabil slow cooker med inte mindre än sex program och den kommer dessutom i fyra olika färger: svart, silver, blå och rostfri. Även denna modell har fått gott omdöme hos både ICA-kuriren och Aftonbladet.se.

Här får du bra kvalitet, stor kapacitet och många funktioner som är bra att ha, inklusive en unik specialfunktion för när du tillagar soppor.

Smarta inställningar för ett modernt hem

Slow cookers har varit populära i årtionden; på 70-talet var de supertrendiga och nu är de trendiga igen! Det beror helt enkelt på att de är så smidiga, hjälpsamma och även hälsosamma eftersom den långsamma tillagningen på låg temperaturer bevarar nyttiga näringsämnen som förstörs vid höga temperaturer. Två andra stora plus är att man kan spara pengar och få till väldigt smakrika maträtter.

På 70-talet rörde det sig om lite enklare maskiner med färre funktioner, men nu har vi sådant som digitala timers, pekskärmar och andra finurliga egenskaper. Electrolux ESC7400 bjuder på tre värmeinställningar, istället för bara två vilket fortfarande är standard, och ett speciellt läge för när du lagar soppa. Innergryta i keramik rymmer 6,8 liter och kan diskas i maskinen.

Både till vardags och till högtider

Electrolux ESC7400 Slow Cooker är en väldigt hållbar apparat som du kan förlita dig på både till vardags och till högtider. Det kan vara svårt att få till en saftig julskinka eller kalkon i ugnen, men med en slow cooker behålls all fukt, vilket resulterar i mört och saftigt kött. Tillaga hela kycklingar, underbara revbensspjäll, pastarätter, kalops och till och med lasagne i denna rejäla modell som är 345 mm hög, 330 mm djup och 315 mm bred.

Navigera touch control displayen och välj ett av följande program: låg värme, mellanvärme, hög värme,  soppläge, bufféläge eller varmhållningsläge. Ställ in timern och låt maträtten puttra på under dagens eller nattens gång. Du behöver inte vara hemma när din slow cooker är igång, vilket gör det otroligt smidigt för alla som är yrkesverksamma. Det är inte underligt att detta är en av konsumenternas favorit. Letar du efter en större modell är detta ett utmärkt alternativ för dig.

Specifikationer

 • Volym: 6,8 liter.
 • Tillgängliga färger: Svart, Silver, Blå, Rostfri.
 • Effekt: 235 W.
 • Nedräkningstimer.
 • Går att diska i maskinen.
 • Välj mellan 6 program.
 • Touch Control Display.
 • Varmhållningsfunktion.

5 | Crock-Pot Express Multicooker - Populär

Här har du en mångsidig slowcooker, som bl. a kan ångkoka, bryna, du behåller näringsämnen bättre med denna, då den lagar maten på lång tid. Den har 8 förinställda program, timerfunktion, nonstick-beläggning. En stor gryta med kapacitet för 5,7 liter. 

 Crock-Pot Express Multi-Cooker är en mångsidig slowcooker med många tillagningsfunktioner och förinställda program. Den får bra betyg av konsumenter, som uppskattar denna för god kvalitet och många funktioner.
Med kapacitet på 5,7 liter är den idealisk för stora familjer, eller för dig som vill komma hem till en färdiglagad måltid. Du får många måltider på en och samma gång med denna Crock-Pot, och den bevarar näringsämnen bättre än vid traditionell matlagning. Du kan frysa in ett antal matlådor, och få färsk och god mat. Det finns 8 förinställda program som är anpassat för vad du ska tillreda, och du kan även koka ris i denna.

Många alternativ

Med denna mångsidiga slow-cooker kan du steka, ånga, koka. Den kanäven användas som en miniugn. Med de förinställda programmen så behöver du inte ha koll. Programmen sköter detta själv, och du kan göra annat under tiden. Du lägger bara i alla ingredienser. Det kan vara kött, grönsaker, kanske kokosmjölk eller annan smak, för att få den lite godare.

Näringsrik mat med långsam tillagning

Denna slowcooker, som har mångsidiga funktioner gör den idealisk för större familjer, eller för dig som vill ha maten färdig efter jobbet, och den bevarar näringsämnen bättre, därför blir maten du tillagar i en crock-pot mycket bättre. Det är enkelt att förbereda en god gryta eller vad du vill. Lägg bara i ingredienserna du vill tilllaga, välj anpassat program, och vill du försteka något så går det bra i denna, som även har denna funktion. Tillagningstiden kan variera beroende på vad du vill laga, men det tar cirka 6-8 timmar med en slow-cooker att tillaga grytor i. Genom långsam kokning eller ångteknik bevaras näringsämnen bäst. 

Håller värmen länge

Crock-Pot Express har automatisk värmefunktion. Maten håller sig varm i grytan, därför kan du lätt ta en till portion utan att maten blivit kall, och med locket som finns överst, förblir den i låst läge tills grytan är klar. Därefter kan maten hållas varm i upp till 4 timmar utan att bli dålig. Med Keep-warm-läget kan du även starta om när tiden är slut, så håller sig maten varm längre. 

Design och funktioner

Crock-Pot Express Multi-Cooker har användarvänlig panelkontroll. Det finns en knapp för varje program, och du kan välja mellan 8 program. Det finns en timer samt knappar för att justera trycket eller temperaturen. Den har en stor och tydlig digital display.

Det finns ett lock som lätt låses på plats, en ångventil på baksidan som kan ändras med och utan tryck samt en kondensuppsamlare som måste tömmas efter tillagning. Det ingår ett glaslock, därför kan du lätt se din mat puttra under locket. Under tryckkokning förblir det lufttäta låslocket låst tills trycket släppts, detta ger dig mer säkerhet. Det finns en non-stick kastrull samt en tallrik som du placerar inuti crock-potten, som är perfekt för grönsaker och fisk.

Lätt rengöring

Crock-Pot Express har en avtagbar behållare där maten tillagas, med non-stick beläggning som kan diskas i diskmaskinen. Med avtagbar sladd så är den enkel att förvara samt att diska de medföljande delarna för Crock-pot.

Tips på mat

Du kan laga en god kycklinggryta, och kan försteka köttet innan. Blanda i goda grönsaker, som exempelvis broccoli, sparris, champinjoner. Grönsakerna behåller sin spänst och köttet blir riktigt mört. Och med skyn kan du göra en god sås, häll i lite grädde och krydda.

Ja, här får du verkligen en bra måltid, och så enkelt att tillreda. 

Specifikationer:

Slowcooking, tryckkokning, bryning och ångkokning
5,7 liters gryta
8 förinställda program
Timerfunktion
Nonstick-beläggning
Fungerar även som riskokare

6 | Russell Hobbs Compact Home Slow Cooker - Budgetval

Mycket bra pris

Russell Hobbs Compact Home 25570 är en mycket prisvärd slowcooker med två års garanti och alla nödvändiga funktioner. Välj mellan hög eller låg temperatur och håll maten varm med den inbyggda varmhållningsfunktionen.

Den höga inställningen är perfekt när man vill få sin soppa eller pastasås till perfekt konsistens och för grytor och andra långkok rekommenderas den låga temperaturen. Det är när du tillagar dina maträtter i låg temperatur under flera timmar som du får otroligt mört kött, exploderande smaker och extra näringsämnen.

Smart och smidig design

Det här är ett perfekt val om man bor själv eller med sin partner och inte vill lägga ner för mycket pengar på en slow cooker och föredrar smidig förvaring. Eftersom detta är en mindre variant är den enkel att förvara i köksskåpet. Den keramiska innergrytan plockas ur och ställas på köksbordet för enkel servering. Man kan även ställa innergrytan på sin spisplatta för att bryna löken innan man kör igång med långkoket.

Russell Hobbs Compact Home 25570 har ett starkt och hållbart tempererat glaslock som sitter tätt och kapslar in både värme och fukt för optimala resultat. Fördelen med glaslock är dessutom att du inte behöver lyfta på locket och släppa ut både värme och ånga för att hålla koll på tillagningsprocessen.

Godare soppor och grytor

Det är ett faktum att du får godare soppor och grytor med en slow cooker. Hacka upp ingredienserna, fyll på din slow cooker, välj värmeläge och låt maskinen göra jobbet åt dig i några timmar. När du är nöjd med resultatet kan du välja värmehållningsläget fram tills det är middagsdags. Om du vill konvertera dina egna recept, som exempelvis familjens speciella pastasås, så brukar man rekommendera lite mindre vätska eftersom en slow cooker bevarar all ånga. Det finns också hundratals spännande recept på internet som är helt gratis. Laga ärtsoppa, köttfärssås, grytor, curryrätter och så mycket mer med en slow cooker i hemmet.

Specifikationer

 • Volym: 2 liter.
 • Tillgängliga färger: Borstat stål.
 • Effekt: 145 W.
 • 3 värmelägen
 • Varmhållningsfunktion.
 • Glaslock med upphängning.
 • Löstagbar keramisk gryta.

KÖPGUIDE

Bästa Slow Cooker 2021

En slow cooker kan vara en trogen och pålitlig vän i köket många år framöver, så det lönar sig att välja ut en modell som verkligen uppfyller dina behov. Här går vi igenom de olika funktionerna och komponenterna med lite tips om vilka maträtter man kan laga så att du kan hitta en modell som passar dig perfekt.

Vilken storlek är bäst?

Vilken storlek ska man ha på sin slow cooker? Det är en vanlig fråga, eftersom det finns små, mellan stora och riktigt stora slow cookers för stora hushåll. Fundera på hur du vill använda din hemma i ditt kök. Vill du göra storkok eller bor du ensam och föredrar att laga mat i små mängder åt gången? Vissa gillar att göra storkok just för att man kan frysa in exempelvis grytor och bara plocka ut ur frysen när man vill, men du kanske inte gillar fryst mat och då kanske det passar bättre med en mindre slow cooker. Detta beror också på hur mycket plats du har i ditt kök, eftersom de större modellerna tar upp mer rum på arbetsbänken och i skåpet. Man kan också ha i åtanke att man kan använda sin slow cooker till att tillaga en hel kyckling eller kalkon och då krävs det lite svängrum.

 • 4 liter – Passar bra om man bor själv eller med sin partner och inte har några planer på att tillaga hela kycklingar eller revbensspjäll.
 • 4.5 liter – Bra storlek för hushåll på en eller två personer, men det kan bli trångt om man vill tillaga en hel kyckling till exempel.
 • 5 liter – Bra till familjer och många olika rätter.
 • 7 liter – Med denna storlek kan du laga mat till hela familjen och ha gott om plats för hela kycklingar, revbensspjäll, med mera.
 • 8 liter – Här har du gott om utrymme för alla slags maträtter och stora sällskap.

Material

De populäraste alternativen på marknaden är tillverkade i porslin och keramik, men det finns också varianter i rostfritt stål, aluminium, gjutjärn och andra metaller. När du väljer en slow cooker till ditt kök, tänk på att den ska vara hållbar, lätt att rengöra och tillhandahålla jämn uppvärmning, utan att rosta (varning för gjutjärn som kan rosta om man inte är försiktig). Rostfritt stål kan vara sämre på att hålla värmen, så då är det bättre med till exempel keramik. Här gäller det också att själva kärlet går att rengöra separat, så undvik helst slow cookers som inte erbjuder den möjligheten, för du vill inte behöva krångla med hela apparaten i diskhon.

Form

De flesta modellerna är runda eller ovala. Vad ska man välja? Det beror på vad som passar in i ditt kök och vad du vill laga med din slow cooker. Hela kycklingar och lammryggar passar så klart bäst i en stor, oval gryta, men om du vill använda den till att tillaga vegetariska grytor räcker det bra med en rund variant. Tänk också på att den ska få plats på köksbänken och i skåpet där den ska förvaras.

Lock

Vad ska man tänka på när det gäller själva locket på en slow cooker? Jo, det ska helst vara ett glaslock, så att man ser vad som sker där inne utan att behöva ta av locket, för då försvinner både värme och fukt. Det är också viktigt att locket sitter tätt, så att värme och fukt inte smiter ut.

Handtag

”Akta händerna!” Finns det något värre än köksaparater med handtag som är skållande heta ? Se till att din slow cooker kommer med handtag som inte leder värme. Även om man alltid ska använda grytlappar i köket så finns det brännheta handtag på vissa kärl som värmer genom grytlapparna och det vill vi alltid undvika.

Temperaturinställningar

Slow cookers har ofta två olika temperaturinställningar: låg och hög. Låg brukar ligga på 80 grader medans den höga inställningen är någonstans mellan 80-85 grader. Många varianter har också en värmefunktion som håller maten varm. Modeller som har en timer klickar över till värmefunktionen automatiskt när tillagningstiden är över, precis som en riskokare.

Vilken slow cooker är bäst?

Crock Pot Lift & Serve är Bäst i Test. Varför Crock Pot ? Det är den ursprungliga, klassiska slow cookern sedan 70-talet och det är fortfarande den bästa på marknaden.

Funktioner

Timer

Det här är väl en av de största fördelarna med dagens slow cookers, eftersom du kan köra igång apparaten på morgonen och komma hem sent på kvällen till en varm, vällagad och utsökt gryta. Utan en timer är det ganska lätt att man bränner eller över-kokar rätter så att de tappar både smak och konsistens. Med en timer kan man ställa in exakt tid och/eller använda sig av olika förinställda program för enkelhetens skull.

Steka och bryna

Nu finns det många slow cookers med extra funktioner som gör att man till exempel kan bryna lök och steka på kött och grönsaker innan man kommer till själva matlagningsprocessen, för att man ska slippa hantera olika kärl i köket och få onödig disk. Om man vill ha denna funktion får man vanligtvis betala lite mer, men det kan väl vara värt det.

Användartips

 • Värmekomponenterna sitter på undersidan av din slow cooker, så det är bäst att man börjar med att lägga ner de ingredienser som tål hög värme och inte förlorar sin konsistens under tidens gång. Potatis, kål och morötter tål höga temperaturer väldigt bra medan fisk och kött bör placeras på toppen.
 • Du får bäst resultat när du fyller din slow cooker till hälften eller högst två tredje delar.
 • Välj en slow cooker med glaslock så att du inte går miste om värme eller ånga när du lyfter på locket. Det finns också lock med gångjärn.
 • Om du har ingredienser som är väldigt värmekänsliga, som känsliga grönsaker och räkor, så kan du linda in dem i ett foliepaket först så att de över-kokas och behåller sin smak.
 • Du kan välja att bryna ingredienser före du kokar dem och du kan också grilla på dem lite snabbt i ugnen efteråt för att få en krispig yta.

Recept Slow Cooker

De flesta slow cookers kommer med receptböcker och du kan också konvertera dina egna recept. En slow cooker använder låga koktemperaturer och behåller fukten under tidens gång, så när du ska konvertera ett vanligt recept kan du minska vätskemängden med en tredjedel. Man kan säga att tillagningsprocessen med en slow cooker är raka motsatsen till hur ugnen fungerar, eftersom ugnen torkar ut maten med värmen och en slow cooker bevarar fukten. Så det går inte att använda en slow cooker till att laga rätter som du normalt lagar i ugnen. Tänk mer på grytor, pastasåser, pajer, ris-rätter och soppor.

Ärtsoppa

Du kan använda din slow cooker för att laga en underbar ärtsoppa. Lägg i alla ingredienser i gryta och låt det koka på hög temperatur i åtta timmar. Men istället för att hacka löken så skalar du den bara och lägger ner den högst upp i grytan och efter de åtta timmarna har gått kan du ta ut löken, hacka den och hälla i det i grytan en stund om du vill. Det samma gäller om du vill ha fläsk i ärtsoppan; vänta med att strimla det. För ett halvt kilo torkade gula ärtor kan du använda lika mycket rimmat sidfläsk, två tärningar buljong (kött eller vegetarisk) och 1,5 liter vatten.

Bolognese

Du kommer aldrig vilja återgå till det vanliga sättet att göra Spaghetti Bolognese på när du har testat slow cook varianten, eftersom såsen får tid på sig att koka ihop och smakerna växer och växer till en kulinarisk explosion. Du kanske har märkt att din Bolognese brukar smaka bättre dagen efter? Det är för att såsen blir godare ju längre tid den får ”marinera”. Detta rekommenderar vi verkligen! Tillaga en Bolognese på låg värme i 6-8 timmar.

Ja, nu går det till och med att baka bröd i maskinen! Det härliga med att baka bröd i en slow cooker är att allt fukt bevaras i brödet, vilket gör att det blir väldigt mjukt och mumsigt. 

Butter chicken

Det här är en väldigt populär rätt och den kommer i många olika varianter. Grundreceptet är att man använder t.ex. ett kilo kycklingfiléer, lök och vitlök, en massa härliga kryddor och smör, en dl kokosnötsmjölk och en burk krossade tomater. Om man har tid så kan man bryna lök och vitlök i kryddor och smör först och även steka på kycklingen liten för att få en krispig yta, men det är inte ett måste. Låt allt koka ihop sig i 4-5 timmar på låg värme eller 3-4 timmar på hög värme.

Chili con carne & köttfärssås

Precis som med Bolognese, är slow cooker chili con carne och även köttfärssås ännu bättre än de klassiska varianterna. Din slow cooker ger smakerna chansen att växa och blanda sig med varandra, vilket ger en helt ny dimension till dessa klassiska maträtter. Låt de tillagas i 6-8 timmar på den låga temperaturen. Gå till jobbet och kom hem till en utsökt middag.

Vilket kött i slow cooker?

Som du säkert har insett vid det här laget, kan du använda din nya kökskamrat för att laga en mängd olika rätter. Du kan till och med laga dillkött,  entrecote och testa ett  recept fläskkarré. Eller gör en curry med lamm, nötkött eller fläsk. Är julen runt hörnet? Lätta på julstressen med en  skinkstek och revbensspjäll. Laga vilket kött som helst i din slow cooker.

Lasagne

Det låter inte så långsökt att man kan göra grönsakssoppa, köttgrytor och torskrätter med sin slow cooker, men går det verkligen att göra lasagne också ? Inga problem alls. Det blir en väldigt saftig och god lasagne, speciellt om du gör den i två vändor genom att först tillaga köttfärssåsen och sedan lasagnen som ska tillagas på låg värme i fyra timmar.

Smaklig måltid !

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 6

RELATERADE ARTIKLAR