Vad kan man laga i en gjutjärnsgryta ?
Du kan laga det mesta i gjutjärnsgryta, och de är väldigt mångsidiga. Särskilt grytor och soppor passar de extra bra för, men man kan även använda dem till all annan matlagning. Du kan till och med baka bröd i din gjutjärnsgryta!
Varför är gjutjärnsgrytor så bra?
Gjutjärnsgrytor är bättre än exempelvis grytor i aluminium eftersom de fördelar värmen jämnt över hela grytan, vilket ger ett optimalt resultat för alla typer av rätter. De är dessutom oerhört hållbara om du sköter om dem rätt. Bli inte förvånad om dina barn kan ärva din gryta om tiotals år!
Något annat som är en stor fördel med gjutjärnsgrytorna är att de fungerar på alla typer av spisar. Det spelar ingen roll om du har traditionella spisplattor, elspis, induktion eller gasspis, gjutjärnsgrytan funkar på dem alla.
Dessa grytor är också perfekta att servera maten i, eftersom de håller värmen så länge, särskilt om du sätter på locket. Sist men inte minst är de riktigt snygga, något som inte bör underskattas.
Behöver man bränna in en gjutjärnsgryta?
När du köper en gjutjärnsgryta idag är den redan färdiginbränd och du behöver inte tänka på att behandla den på något särskilt sätt. Om du köper en begagnad gryta som är rostig eller väldigt illa åtgången kan du behöva bränna in den på nytt, men när det gäller nya grytor behöver du inte oroa dig för det.
Och om du köper en gjutjärnsgryta med emalj i så behöver du aldrig tänka på att bränna in den, vilket kan vara en klar fördel för många.
Hur rengör man en gjutjärnsgryta?
När det gäller gjutjärnsgrytor utan emalj bör du undvika att använda diskmedel eftersom du då berövar järnet från oljor som behövs för att den ska vara riktigt bra. Diska den i stället enbart med vatten och torka rent med en handduk du inte är rädd om. Om du vill ge den en extra grovrengöring kan du använda flingsalt för att göra rent den.
För grytor med emalj går det bra att använda diskmedel, men tänk på att inte använda disksvamp med slipmedel på som kan skada emaljen.
Det allra viktigaste att tänka på när du gör rent din gryta är att torka den ordentligt så att den inte rostar. Låt aldrig grytan stå i blöt över natten, exempelvis.
Vilka spisar kan man använda gjutjärnsgrytor på?
Du kan använda gjutjärnsgrytor på vilken spis som helst. Den går bra på induktionshäll eftersom den är magnetisk, och den tål eld bra så det är inga problem att använda den på gasspis.
Kan man diska gjutjärnsgrytor i diskmaskinen?
Oftast inte, men läs för säkerhets skull manualen till just din gryta för att försäkra dig om hur det ligger till för din specifika modell.
Ska man ha en gryta med eller utan emalj?
Grytor med emalj är smidiga eftersom de är lätta att rengöra och kräver väldigt lite underhåll. Dock får man vara noga med att inte använda metallredskap som kan repa emaljen, vilket skulle förkorta grytans livslängd. Man bör också vara försiktig så att inte emaljen spricker, till exempel om man tappar grytan eller häller kokhett vatten i den när den är kall.
Gjutjärnsgrytor utan emalj är i princip oförstörbara, med undantag för rost, vilken du måste se till att hålla undan till varje pris. En annan fördel med gjutjärnsgrytor utan emalj är att de ger ett naturligt järntillskott, vilket är särskilt bra för kvinnor i fertil ålder som i regel behöver äta mer järn än de får i sig av en vanlig kost. När grytan är emaljerad kommer det så klart inte ut något järn i maten. Å andra sidan kan vissa föredra det då de upplever att man annars får en liten, liten bismak av järn.
Hoppas att du nu kan hitta en gjutjärnsgryta som passar dig!