Gjutjärnsgryta bäst i test

Gjutjärnsgryta bäst i test

2022-04-03

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa gjutjärnsgrytan 2022

Om det är något som borde finnas i varje kök så är det en gjutjärnsgryta. Dessa grytor är inte bara vackra, de håller också hur länge som helst om du sköter om dem, och så blir maten godare med en gjutjärnsgryta. De kännetecknas även av att värma maten jämnt och hålla maten varm för servering.

Men hur ska man då välja vilken gryta man vill ha? Med många varianter kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Vi har tittat närmare på populära gjutjärnsgrytor och listat de bästa nedan. Du hittar även en guide längre ned på sidan för dig som vill veta mer inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST

Bästa gjutjärnsgryta 2022

Le Creuset 4,2 L

5/5

PREMIUM

Staub 5.2 L

4.7/5

BUDGET

Stenfors 6.3 L

4.4/5
Gjutjärnsgrytor 2022

1 | Le Creuset 4.2 L – Bästa Gjutjärnsgrytan 2022

Bästa gjutjärnsgryta 2022

Le Creuset – Snygg och mångsidig

Bästa gjutjärnsgryta 2022 – Vi har testat Le Creuset själva och kan verkligen gå i god för att det här är grytor av högsta kvalitet. Deras gjutjärnsgrytor finns i en mängd olika storlekar och du kan välja mellan alla regnbågens färger.

Förutom att grytorna är riktigt snygga och alltid lika aktuella i köket så håller de en riktigt hög kvalitet. Om du ser till att ta hand om din gryta genom att undvika metallredskap i den och att torka ordentligt när du diskat den kommer den att hålla i många, många år. Även om grytorna är emaljerade är det viktigt att du torkar den ordentligt, eftersom det ändå är exponerat gjutjärn på kanten av grytan.

Den enda egentliga nackdelen, som är rätt lätt att råda bot på, är att både handtagen och knoppen på locket blir varma när du lagar mat. Men det är inget som ett par grytlappar inte kan fixa och i gengäld har du en gryta som inte går sönder. Det här är också något som de allra flesta gjutjärnsgrytor har gemensamt.

Perfekt för inredningsproffs

En av de allra bästa sakerna med Le Creuset-grytorna är att de är så tacksamma att ha framme på spisen som dekoration, även när du inte lagar mat. Detta kanske kan verka som en ytlig anledning att köpa en gryta, men en sak man kanske inte tänker på är att gjutjärnsgrytor är ganska tunga. Det är därför en stor fördel om man kan ha dem framme och slippa böja sig ner och lyfta upp den ur en låda eller ta ut den ur ett skåp när man ska använda den.

Om du tröttnar lite på grytans utseende efter några år eller vill få den att matcha med resten av din inredning kan du byta ut knoppen på grytan. Varför inte piffa till den med en guldknopp, eller kanske en stilren svart knopp?

Sammanfattning

Le Creuset är oerhört populära, och det finns en anledning till det. Även om deras priser är relativt höga så är grytorna verkligen värda pengarna med tanke på att du kan ha dem i så många år.

Här finns faktiskt livstidsgaranti mot uppvisande av kvitto. Jämför det med att lägga tre hundra kronor om året på en teflongryta som slits ut och måste förnyas så känns det plötsligt ganska billigt om du använder grytan i tjugo år eller mer. Deras grytor finns i mängder av storlekar och färger så att du kan hitta exakt den du vill ha. Vårt val avBästa Gjutjärnsgryta 2022.

2 | Staub 5.2 L - Gjutjärnsgryta Premium

Staubs gjutjärnsgrytor går inte av för hackor de heller. Dessa grytor håller mycket hög kvalitet och är även de emaljerade, men med svart emalj på insidan som ger en den där genuina gjutjärnskänslan.

En sak som gör dessa grytor lite speciella är locket, som har små upphöjningar. Detta gör att vatten som kondenserar inte stannar i en pöl uppe i locket som droppar över hela spisen när du lyfter det, utan fint trillar ner i grytan igen så att du inte behöver oroa dig för det. Väldigt smidigt.

Precis som föregående grytor blir handtagen och knoppen varma när du använder grytan, och du behöver ha en grytlapp eller handske till hands när du lagar mat, men det är det värt.

Stilren och klassisk

Även om Le Creusets grytor är väldigt snygga så kan en gryta från Staub vara ett bra alternativ om du inte vill ha samma gryta som alla andra, men ändå vill ha en som är riktigt, riktigt bra. Den finns tillgänglig i några olika färger som alla är ganska stilrena och klassiska. Den färg som sticker ut mest är rött, men även detta känns väldigt klassiskt när det gäller gjutjärnsgrytor.

Många storlekar

En annan fördel med Staubs grytor är att de också erbjuder många olika storlekar. Allt från pyttesmå grytor på 0,25 liter för portionsservering till 12,6 liter för den stora familjemiddagen. De har både runda och ovala grytor så att du kan välja vilken form du tycker är snyggast.

Sammanfattning

För den som vill ha ett stilrent kök som känns funktionellt och praktiskt så är Staubs grytor ett bra val. De håller i många år och behöver extremt lite underhåll, det är bara att diska och torka, så är den klar för nästa måltid. Det smidiga locket gör att vatten inte samlas där, vilket är praktiskt. Grytan finns visserligen inte i så många olika färger, men om du kör på en minimalistisk stil hemma så gör inte det någonting.

3 | Stenfors Gjutjärnsgryta - Budget

Visst, det kanske känns konstigt att kalla en gryta som kostar runt tusenlappen för ett budgetalternativ, men faktum är att gjutjärnsgrytor kostar en del. Så jämfört med de tidigare grytorna vi tittat på är Anders Petter serien billig, eller kanske bättre benämt prisvärda. Likväl får man här en pålitlig gjutjärnsgryta i snygg design att trivas med i köket.

Funktionellt lock

Även denna gryta har trots sitt låga pris ett lock som förhindrar att kondens ansamlas i locket med hjälp av små piggar. Detta är en väldigt bra funktion som gör vardagen ett snäpp enklare. För övrigt känns det som att man mest har lagt fokus på funktion när man har designat grytan.

Färgerna grytan finns i har inte riktigt något snyggt djup, och den saknar den där festliga känslan vissa andra gjutjärnsgrytor kan ge. Men å andra sidan är den ett riktigt bra alternativ om du vill köpa en gryta som ska användas till vardags. Det är absolut inget fel på utseendet, det är bara det att den skulle kunna se lite festligare ut.

Emalj eller rågjutjärn

En fördel med Anders Petter är att de, till skillnad från både Le Creuset och Staub, även säljer rågjutjärnsgrytor som inte är emaljerade. Dessa grytor passar sig extra bra att steka i för att få en fin stekyta, och man får även ett naturligt järntillskott. Dessutom är de inte så känsliga som emaljerade grytor, så du behöver inte oroa dig för att råka repa emaljen eller att den ska spricka.

Om du väljer att köpa en gryta i rågjutjärn är det dock viktigt att du ser till att den aldrig står i blöt och att du torkar den ordentligt när du har diskat den, eftersom den kan rosta annars.

Sammanfattning

Om du vill ha en enkel gjutjärnsgryta att använda till vardags är Anders Petter ett bra märke att vända sig till. Deras grytor är praktiska och funktionella och har ett klassiskt utseende som passar in i de allra flesta kök. Det är egentligen inte fel alls på själva grytorna, men det kan kännas lite tråkigt att det inte finns fler storlekar och färger att välja på så att man kan få den där perfekta grytan som känns lite unik – Samt att den kräver att att diskas för hand.

Men om du inte bryr dig om sådana saker så kan du spara många hundralappar på att köpa en gryta av detta märke i stället för någon av de mer kända produkterna.

Köpguide

Vad kan man laga i en gjutjärnsgryta ?

Du kan laga det mesta i gjutjärnsgryta, och de är väldigt mångsidiga. Särskilt grytor och soppor passar de extra bra för, men man kan även använda dem till all annan matlagning. Du kan till och med baka bröd i din gjutjärnsgryta!

 Varför är gjutjärnsgrytor så bra?

Gjutjärnsgrytor är bättre än exempelvis grytor i aluminium eftersom de fördelar värmen jämnt över hela grytan, vilket ger ett optimalt resultat för alla typer av rätter. De är dessutom oerhört hållbara om du sköter om dem rätt. Bli inte förvånad om dina barn kan ärva din gryta om tiotals år!

Något annat som är en stor fördel med gjutjärnsgrytorna är att de fungerar på alla typer av spisar. Det spelar ingen roll om du har traditionella spisplattor, elspis, induktion eller gasspis, gjutjärnsgrytan funkar på dem alla.

Dessa grytor är också perfekta att servera maten i, eftersom de håller värmen så länge, särskilt om du sätter på locket. Sist men inte minst är de riktigt snygga, något som inte bör underskattas.

 Behöver man bränna in en gjutjärnsgryta?

När du köper en gjutjärnsgryta idag är den redan färdiginbränd och du behöver inte tänka på att behandla den på något särskilt sätt. Om du köper en begagnad gryta som är rostig eller väldigt illa åtgången kan du behöva bränna in den på nytt, men när det gäller nya grytor behöver du inte oroa dig för det.

Och om du köper en gjutjärnsgryta med emalj i så behöver du aldrig tänka på att bränna in den, vilket kan vara en klar fördel för många.

 Hur rengör man en gjutjärnsgryta?

När det gäller gjutjärnsgrytor utan emalj bör du undvika att använda diskmedel eftersom du då berövar järnet från oljor som behövs för att den ska vara riktigt bra. Diska den i stället enbart med vatten och torka rent med en handduk du inte är rädd om. Om du vill ge den en extra grovrengöring kan du använda flingsalt för att göra rent den.

För grytor med emalj går det bra att använda diskmedel, men tänk på att inte använda disksvamp med slipmedel på som kan skada emaljen.

Det allra viktigaste att tänka på när du gör rent din gryta är att torka den ordentligt så att den inte rostar. Låt aldrig grytan stå i blöt över natten, exempelvis.

 Vilka spisar kan man använda gjutjärnsgrytor på?

Du kan använda gjutjärnsgrytor på vilken spis som helst. Den går bra på induktionshäll eftersom den är magnetisk, och den tål eld bra så det är inga problem att använda den på gasspis.

Kan man diska gjutjärnsgrytor i diskmaskinen?

Oftast inte, men läs för säkerhets skull manualen till just din gryta för att försäkra dig om hur det ligger till för din specifika modell.

 Ska man ha en gryta med eller utan emalj?

Grytor med emalj är smidiga eftersom de är lätta att rengöra och kräver väldigt lite underhåll. Dock får man vara noga med att inte använda metallredskap som kan repa emaljen, vilket skulle förkorta grytans livslängd. Man bör också vara försiktig så att inte emaljen spricker, till exempel om man tappar grytan eller häller kokhett vatten i den när den är kall.

Gjutjärnsgrytor utan emalj är i princip oförstörbara, med undantag för rost, vilken du måste se till att hålla undan till varje pris. En annan fördel med gjutjärnsgrytor utan emalj är att de ger ett naturligt järntillskott, vilket är särskilt bra för kvinnor i fertil ålder som i regel behöver äta mer järn än de får i sig av en vanlig kost. När grytan är emaljerad kommer det så klart inte ut något järn i maten. Å andra sidan kan vissa föredra det då de upplever att man annars får en liten, liten bismak av järn.

Hoppas att du nu kan hitta en gjutjärnsgryta som passar dig!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.2 / 5. Röster: 19

Relaterade artiklar

Kommentarer är stängda.