Vakuumförpackare och Sous Vide
För optimala resultat i en Sous Vide kan det vara bra att köpa till en vakuumförpackare. Med en sådan kan du extrahera all luft i din vakuumtäta påse, och därmed garantera optimala förhållanden för din Sous Vide. Detta är dock inte helt nödvändigt, och utgör självklart ytterligare en kostnad. Det går att hitta vakuumförpackare för omkring 500 kr.
Är det säkert att använda en Sous Vide ?
Det är viktigt att du kollar upp rekommenderade temperaturer samt rekommenderade matlagningstider när du lagar med en Sous Vide. Gör du det är det absolut säkert att använda en Sous Vide till matlagning, och förmodligen säkrare än andra matlagningsmetoder eftersom du vet precis vad temperaturen ligger på.
Vissa produkter av denna typ inkluderar dessutom funktioner såsom ”Safety Overheat” som automatiskt slår av produkten när temperaturen blir alldeles för hög, eller vattennivån sjunker för lågt. En sådan funktion gör din Sous Vide ännu säkrare, och är definitivt att rekommendera.
Sous Vide direkt från frysen ?
Detta går självklart utmärkt, men matlagningstiden blir förstås en del längre. Det är även viktigt att tänka på vakuumförpackningen. Det är vanligtvis enklare att vakuumförpacka tinad mat, varför det rekommenderas att du förpackar och marinerar din mat innan du placerar den i frysen. Allt du behöver göra då är att plocka maten ur frysen och tillaga den med din Sous Vide. Denna form av matlagning är extremt enkel men producerar väldigt goda resultat.
Fördelarna med en Sous Vide
Att vakuumförpacka mat och koka det i en gryta går förstås det också, men det blir avsevärt svårare att göra detta ordentligt utan en Sous Vide. Detta eftersom temperaturen inte hålls konstant, och vattnet cirkulerar inte såsom det gör med en Sous Vide. Risken blir då att du överkokar maten.
Hoppas du hittar en Sous Vide att trivas med i köket!