Toppmatad tvättmaskin bäst i test

Toppmatad tvättmaskin bäst i test

Bäst i test

Bäst toppmatad tvättmaskin 2022

Whirlpool
TDLR 6030S EU

5/5

Premium

Bästa Toppmatade Tvättmaskin 2022

Electrolux
EW6T3226A2

4.2/5

Budget

Bästa Toppmatade Tvättmaskin 2022

Whirlpool
TDLR 6230L

4.5/5

Prisvärd

Toppmatad tvättmaskin 2022

Miele
WW650WCS

4.5/5

Vilken är den bästa toppmatade tvättmaskinen 2022?

Whirlpool TDLR 6030S EU blir utsedd som bästa toppmatade tvättmaskinen 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 9 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Whirlpool TDLR 6030S EU - Bäst i test 2022

Med TDLR 6030S EU får du mycket kraft, funktion och hållbarhet för priset. Denna toomatade vättmaskin hanterar upp till 6 kg tvätt och sensorer som anpassar tvätten utefter behov vilket spar på elkostnader och säkerställer bra resultat.

Konsumenter uppskattar snabbvalsfunktionen som kortar ned på tvättiden. Via indikatorn ser man enkelt hur lång tid det är kvar tills tvätten är färdig.

Spara upp till 50% el

Whirlpool TDLR använder 6TH SENSE-teknik som automatiskt väljer det mest lämpliga programmet efter typ av kläder samt mängd tvätt, vilket leder till att tvättmaskinen kan spara upp till 50% el och vatten – bra både för miljön och plånboken.

Modellen kommer med program för bland annat: Bomull – Ylle – Hygien – Snabb 30 – Skonsam – Eco 40-60 – Jeans samt sköljprogram. 

Sammanfattning

Mest för pengarna hos toppmatade maskiner får du med TDLR 6030S EU. 

Produktöversikt

2 | Electrolux EW6T3226A2 - Bra köp

Electrolux är ett internationellt ledande företag för vitvaror, och med denna modell får du bra med funktionalitet till rimligt pris. Ett toppenval för det mindre boendet.

AutoSense-automatik

Tvättmaskinen kan genom AutoSense-teknologi anpassa tvättprogrammet till mängden tvätt. Detta sparar både energi, tid, och vatten, samt garanterar en optimal tvätt varje gång. AutoSense kan även spara en del pengar över åren, eftersom varje omgång tvätt blir en del billigare, något du kanske märker på din elräkning.

Stort utbud av tvättprogram samt timer

Du kan planera in tvätten med den inbyggda timern, för att lättare anpassa ditt tvättande efter ditt eget schema. Denna funktion går hand i hand med det stora utbudet av tvättprogram som maskinen erbjuder. Du får tillgång till hela 14 olka program med denna tvättmaskin från Electrolux, vilket säkerställer att dina kläder får en optimal tvätt, oavsett typen av plagg. Ett exempel på program är maskinens ylleprogram, som skonsamt tvättar dina yllekläder.

Snabb centrifug 

Modellen kan uppnå en maximal centrifugerings-hastighet på 1200 varv per minut, men du kan även ställa in maskinen på 800 eller 400 varv per minut, för en mer skonsam tvätt. Den kraftiga centrifugeringen innebär att det blir enklare för dig att få kläderna torra när programmet väl är över.

Sammanfattning

Med bra teknologier/funktioner,  goda användaromdömen, Woolmark Blue certifierad och ett rimligt pris för kvalité blir Electrolux EW6T3226A2 ett toppval till tvättmaskin

3 | Whirlpool TDLR 6230L EU - Populär

Whirlpool TDLR 6230L EU från detta välrenommerade företag kan rymma en hel del tvätt per omgång med tanke på den kompakta storleken. Du får plats med 6kg kläder per tvätt, vilket är ungefär hur mycket smutsig tvätt som ett hushåll på 2-3 personer producerar per vecka.

TDLR 6230L EU är en maskin med bra prestanda och en centrifugeringshastighet på 1200 varv per minut. Detta innebär att dina kläder torkar snabbare efter tvätt, något som är speciellt viktigt för dig som hänger upp dina kläder inomhus.

Fem års garanti

En ordentlig garanti är essentiell för dig som vill kunna förlita dig på produkter som du köper. Med denna tvättmaskin från Whirlpool får du fem års garanti, som täcker allt för att du ska kunna känna dig trygg med ditt köp.

Energivänlig 

Produkten har en energiklass på A++, den näst högsta som går att uppnå. Detta innebär att  TDLR 6230L EU hör till en grupp av de mest miljövänliga och energisnåla produkter på marknaden idag. Det medför självklart även lägre utgifter när du använder dig av produkten, vilket kan leda till nämnvärda summor över flera års användning.

Timerfunktion för dig som har fullt upp 

Det kan ibland vara svårt att sätta undan tid för såväl tvätten som torkandet, varför denna produkt har en inbyggd timer. Ställ exempelvis in tvättmaskinen så att den sätter igång en timme innan du återvänder från jobbet, för att du lätt ska kunna hänga upp tvätten eller föra över den till torktumlaren.

Flera program till en prisvärd summa

Denna toppmatade tvättmaskin har program för olika material och behov, exempelvis har den särskilda program för bomull och syntet. Den har även ett supersnabbt program som endast tar 15 minuter – perfekt för dig som snabbt behöver rengöra en skjorta natten innan.

Ett stabilt val i vår genomgång av bästa toppmatade modellerna.

4 | Miele WW650 WCS - Premium

Miele WW650 WCS är en toppmatade tvättmaskin från high-end företaget Miele som rekommenderas för dig som absolut inte vill kompromissa med kvalitet. Den är nämligen hela tre gånger dyrare än det näst dyraste alternativet på denna lista.

Resultaten säger dock mer om denna produkt än prislappen gör – denna tvättmaskin kan hantera alla situationer och leverera perfekta resultat.

Patenterad trumma

Den patenterade Honeycomb-trumman säkerställer att dina kläder tvättas skonsamt, tack vare de många hålen i trumman som sänker trycket under centrifugering. Varje individuellt hål har polerats, för att se till att kläder ej hakar fast vilket annars kan leda till slitage och töjning. Trumman ser även till att restfuktighet blir minimal, något som gör det enklare för dig att torka kläderna efter tvätten.

Integrerade hjul

Miele W668F har inbyggda hjul som gör det enkelt att flytta på maskinen, en funktion som är perfekt för dig som inte har mycket utrymme att tillgå. Det möjliggör för dig att placera produkten på en viss plats vid tvätt, men sedan flytta den till exempelvis förrådsrummet vid behov.

Perfekt för dig med ledbesvär

Miele tillverkar produkter med alla möjliga kunder i åtanke. På denna produkt kan du lätt öppna luckan med ett enkelt knapptryck, samt använda dig av ett handtag för att dra upp den. Detta är en funktion som ej går att hitta hos andra tvättmaskiner.

Hårt testad

Företaget Miele utsätter alla nya produkter som de tillverkar för ett stresstest som tar hela 10,000 timmar. Klarar produkten det testet är den redo att lanseras på marknaden. Det motsvarar cirka 20 år av normal användning, men produkten klarar förmodligen mycket mer: 10,000 är helt enkelt siffran Miele valt att sikta på.

5 | Whirlpool TDLRB7222BS - Prestanda

 Whirlpool TDLRB 7222BS är ännu en utmärkt produkt från Whirlpool, som alltid levererar när det gäller vitvaror. Just denna modell har en lite större kapacitet på 7kg. TDLRB 7222BS är en tvättmaskin som erbjuder det där lilla extra, men detta medför även ett aningen högre pris jämfört med de flesta andra produkter på listan.

Smarta sensorer 

Med hjälp av det som företaget dubbat ”6th Sense Technology” kan denna tvättmaskin anpassa programmet du använder utefter tvättens typ samt mängden kläder. Detta kan innebära upp till 50% besparing på såväl el som vatten, men innebär även kortare tvätt-tid.

Sense Inverter Motor

Tvättmaskinen använder sig här av en kolborstfri Sense Inverter motor. Tekniken innebär lägre ljudnivå, längre hållbarhet, lägre energiåtgång samt svagare vibrationer.

Tvätta med lägre temperaturer

Colour15° möjliggör för dig att tvätta vid extremt låga temperaturer, för att garantera en säker tvätt. Att tvätta vid 15 grader celsius ger samma resultat som tvätt vid 40 grader, samtidigt som du skonar materialet och effektivt undviker avfärgning.

Sammanfattning

En 7kg toppmatad tvättmaskin med slitstark motor och många bra funktioner i den högre prisklassen.

6 | AEG L6TDN642G – Kraftfull

Denna maskin från AEG ligger snäppet över konkurrensen vad gäller centrifugeringshastighet, med hela 1400 varv per minut som max. Den använder sig dock av en mer traditionell motor, vilket kan ses som en nackdel för dig som föredrar mer energieffektiva alternativ.

Perfekt för familjen 

Den kraftiga centrifugen innebär en drastiskt reducerad torktid för din tvätt. Den är därför att rekommendera till familjer, särskilt om ni har barn, eftersom det då är en hel del tvätt varje vecka att ta itu med. Den erbjuder även ett snabbprogram för att göra rent en mindre mängd kläder på så kort tid som 20 minuter.

Fuzzy logic 

Med hjälp av det som företaget dubbat ”Fuzzy logic” kan maskinen anpassa tvättprogrammet utefter mängden tvätt. Utöver detta har tvättmaskinen från AEG även funktionalitet dedikerat till olika typer av ömtåliga plagg, samt en timer så att du kan ställa in maskinen till att sätta igång flera timmar framöver.

ProTex-trumma 

Trumman på denna tvättmaskin har fler hål än vanligt, vilket skyddar dina kläder från töjning vid kraftig centrifugering och säkerställer att tvätten inte skadas av hårda vattenstrålar.

Minimal design 

För dig som inte vill att dina vitvaror ska sticka ut i inredningen, är denna produkt perfekt. Med sin minimala men samtidigt eleganta design bländer den smidigt in med omgivningen. Det är alltså en produkt som är lämplig för dig som vill värna om din nuvarande inredning.

Till det lilla badrummet kan en toppmatad modellen vara lösningen. 

Ja – de tvättar lika bra som vanliga tvättmaskiner. Den enda nämnvärda skillnaden mellan en toppmatad tvättmaskin och en vanlig tvättmaskin är det faktum att toppmatade tvättmaskiner vanligtvis är mer kompakta. Detta kan ses som en nackdel om ni är en större familj eller föredrar att tvätta varannan vecka.

En toppmatad tvättmaskin innebär mer plats du kan använda till annat, samtidigt som du får möjlighet till precis samma funktionalitet som en traditionell tvättmaskin. Detta innebär att du kan använda dig av samma eller liknande tvättprogram, tvätta alla typer av plagg, fördröja starten, samt reducera mängden fukt i dina kläder. Vissa maskiner av denna typ erbjuder även en ångfunktion, som rengör kläderna utan tvättmedel – något som sparar både tid och pengar.

Det man behöver ha i åtanke med kombimaskiner är att de vanligtvis endast har hälften så mycket torkkapacitet som tvättkapacitet. Om du har tillräckligt med yta för både tvättmaskin och torktumlare så kan det vara rätt väg. För mindre ytor kan dock en kombinerad tvättmaskin och torktumlare vara det bästa alternativet. Se vårt test här för rekommenderade produkter.

De flesta tvättmaskiner av denna typ är relativt kompakta. De minsta produkterna på vår lista är Electrolux EW6T3226A1, produkten som blev bäst i test, samt AEG L6TDN641G, maskinen med kraftigast centrifug. Dimensionerna på dessa maskiner är 890mm x 400 mm x 600 mm.

Tvättmaskiner med hjul är inte särskilt vanliga, men det finns några ute på marknaden idag som har integrerade hjul. Ett exempel är Miele W668F, en tvättmaskin som erbjuder premiumkvalitet, men som även kräver en premiuminvestering.

Alla maskiner i Sverige tillhör energiklasserna: A, A+, A++, eller A+++. Det mest energieffektiva alternativet är självklart A+++, och alla produkter på denna lista utom AWE6100 ingår i denna energiklass. Den årliga förbrukningen är även bra att hålla koll på när du köper tvättmaskin.

Hos denna typ av produkt räknar man med att maskinen körs cirka 220 gånger per år, något du bör ha i åtanke om du vill räkna på energibruket. Produkten med lägst effekt på denna lista är Whirlpool TDLR60230, med en total effekt på 2000W. Produkten med högst effekt, AEG L6TDN641G, förbrukar 2400W.

Restfuktighet är något som ofta dyker upp när man talar om tvättmaskiner, men det är inte alla som vet vad det är. Restfuktighet är ett mått på hur mycket vatten kläderna innehåller efter tvätten och den påföljande centrifugeringen.

Det är alltså en siffra som ger dig en bra uppfattning av hur pass lång tid det kan ta innan dina kläder torkar efter att tvättprogrammet väl är slutfört. En hög nivå av fuktighet kan leda till problem om du hänger kläder inomhus, men även om du tänkt ha på dig kläderna du tvättat dagen efter.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Relaterade tester