Toppmatad tvättmaskin bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-10-06

Produkttestarna har tittat närmre på de bästa toppmatade tvättmaskiner på marknaden för att ta reda på vilken som är bäst i test inom sina respektive prisklasser. Topplistan baseras på användaromdömen, expertomdömen, pris och funktion. Nedan kan du se vinnarna, få 5 snabba köptips, läsa mer om varje produkt och läsa köpguiden längre ned på sidan. 

Vi önskar dig lycka till med ditt köp 🙂

BÄST I TEST

Toppmatad tvättmaskin Electrolux EW6T3226A1

Electrolux EW6T3226A1

4.5/5

👍 Barnlås
👍 Hjul för enkel förflyttning

Kapacitet: 6kg
Tvättklass: A
Effekt: 2200W
Ljudnivå: 57 dBA
Max centrifug: 1200 v/min
Centrifugeffektivitet: B
Restfuktighet: 53 %
Energiklass: A+++
Vikt: 58kg
Höjd: 890mm
Bredd: 400mm
Djup: 600mm

PRISVINNAREN

Whirlpool AWE 6100

Whirlpool AWE 6100

4.4/5

👍 Pris
👍 Timerfunktion

Kapacitet: 6kg
Tvättklass: A
Effekt: 2100W
Ljudnivå: 59 dBA
Max centrifug: 1000 v/min
Centrifugeffektivitet: C
Restfuktighet: 62 %
Energiklass: A++
Vikt: 56kg
Höjd: 900 mm
Bredd: 400 mm
Djup: 600 mm

PREMIUM

Bästa toppmatade tvättmaskin 2020 Whirlpool TDLR 60230 Toppmatad tvättmaskin

Whirlpool TDLR 60230

3.5/5

👍 Ljudnivå: 51 dBA
👍 Zen-motor

Kapacitet: 6kg
Tvättklass: A
Effekt: 2000W
Ljudnivå: 51 dBA
Max centrifug: 1200 v/min
Centrifugeffektivitet: A
Restfuktighet: 44 %
Energiklass: A+++
Vikt: 56kg
Höjd: 900 mm
Bredd: 400 mm
Djup: 600 mm

KRAFTFULL

AEG L6TDN641G Toppmatad tvättmaskin

AEG L6TDN641G

3.5/5

👍 Fuzzy logic sensorer
👍 Snabbprogram 20 min

Kapacitet: 6kg
Tvättklass: A
Effekt: 2000W
Ljudnivå: 56 dBa
Max centrifug: 1400 v/min
Centrifugeffektivitet: B
Restfuktighet: 52 %
Energiklass: A+++
Vikt: 61 kg
Höjd: 890 mm
Bredd: 400 mm
Djup: 600 mm

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Electrolux EW6T3226A1 – Bäst i test

Toppmatad tvättmaskin Electrolux EW6T3226A1

Vårt förstaval och Bästa Toppmatad Tvättmaskin 2020 blir Electrolux EW6T3226A1 som har en hel del att erbjuda dig som söker en bra toppmatad tvättmaskin. Electrolux är ett internationellt ledande företag för vitvaror, och du erbjuds här en hel del funktionalitet för ett pris som ligger mellan de två Whirlpool-produkterna nedan. Detta är en elegant tvättmaskin i ett praktiskt format som lätt får plats i det mindre boendet.

AutoSense-automatik

Tvättmaskinen kan genom AutoSense-teknologi anpassa tvättprogrammet till mängden tvätt. Detta sparar både energi, tid, och vatten, samt garanterar en optimal tvätt varje gång. AutoSense kan även spara en del pengar över åren, eftersom varje omgång tvätt blir en del billigare, något du kanske märker på din elräkning.

Stort utbud av tvättprogram samt timer

Du kan planera in tvätten med den inbyggda timern, för att lättare anpassa ditt tvättande efter ditt eget schema. Denna funktion går hand i hand med det stora utbudet av tvättprogram som maskinen erbjuder. Du får tillgång till hela 14 olka program med denna tvättmaskin från Electrolux, vilket säkerställer att dina kläder får en optimal tvätt, oavsett typen av plagg. Ett exempel på program är maskinens ylleprogram, som skonsamt tvättar dina yllekläder.

Snabb centrifug 

Modellen kan uppnå en maximal centrifugerings-hastighet på 1200 varv per minut, men du kan även ställa in maskinen på 800 eller 400 varv per minut, för en mer skonsam tvätt. Den kraftiga centrifugeringen innebär att det blir enklare för dig att få kläderna torra när programmet väl är över.o

1 | Electrolux EW6T3226A1 – Bäst i test

2 | Whirlpool AWE 6100 – Budgetvänligt alternativ

Whirlpool AWE 6100

 Whirlpool AWE6100 från detta välrenommerade företag kan rymma en hel del tvätt per omgång med tanke på den kompakta storleken. Du får plats med 6kg kläder per tvätt, vilket är ungefär hur mycket smutsig tvätt som ett hushåll på 2-3 personer producerar per vecka. AWE6100 är en maskin med hög prestanda och bra centrifugeringshastighet på 1000 varv per minut. Detta innebär att dina kläder torkar snabbare efter tvätt, något som är speciellt viktigt för dig som hänger upp dina kläder inomhus.

Fem års garanti

En ordentlig garanti är essentiell för dig som vill kunna förlita dig på produkter som du köper. Med denna tvättmaskin från Whirlpool får du fem års garanti, som täcker allt för att du ska kunna känna dig trygg med ditt köp.

Energivänlig 

Produkten har en energiklass på A++, den näst högsta som går att uppnå. Detta innebär att Whirlpool AWE6100 hör till en grupp av de mest miljövänliga och energisnåla produkter på marknaden idag. Det medför självklart även lägre utgifter när du använder dig av produkten, vilket kan leda till nämnvärda summor över flera års användning.

Timerfunktion för dig som har fullt upp 

Det kan ibland vara svårt att sätta undan tid för såväl tvätten som torkandet, varför denna produkt har en inbyggd timer. Ställ exempelvis in tvättmaskinen så att den sätter igång en timme innan du återvänder från jobbet, för att du lätt ska kunna hänga upp tvätten eller föra över den till torktumlaren.

Flera program till en prisvärd summa

Tvättmaskinen har program för olika material och behov, exempelvis har den särskilda program för bomull och syntetik. Den har även ett supersnabbt program som endast tar 15 minuter – perfekt för dig som snabbt behöver rengöra en skjorta natten innan. Allt detta ingår trots det relativt billiga priset sett till standarden för tvättmaskiner.

3 | Whirlpool TDLR 60230 – Premium

Bästa toppmatade tvättmaskin 2020 Whirlpool TDLR 60230 Toppmatad tvättmaskin

 Whirlpool TDLR 60230 är ännu en utmärkt produkt från Whirlpool, som alltid leverar när det gäller vitvaror. TDLR 60230 är en tvättmaskin som erbjuder det där lilla extra, men detta medför även ett aningen högre pris jämfört med de flesta andra produkter på listan.

Smarta sensorer 

Med hjälp av det som företaget dubbat ”6th Sense Technology” kan denna tvättmaskin anpassa programmet du använder utefter tvättens typ samt mängden kläder. Detta kan innebära upp till 50% besparing på såväl el som vatten, men innebär även kortare tvätt-tid.

Unik Zen-motor 

Motorn på TDLR 60230 skiljer sig från traditionella tvättmaskiner som roterar trumman med en drivrem. Whirlpools konstruktion använder sig istället av en unik Zen-motor som driver trumman genom induktion. Detta är ett mer effektivt sätt att tvätta på, och innebär en lägre ljudnivå, mindre restfuktighet, samt svagare vibrationer.

Tvätta vid lägre temperaturer 

Produkten möjliggör för dig att tvätta vid extremt låga temperaturer, för att garantera en säker tvätt. Att tvätta vid 15 grader celsius ger samma resultat som tvätt vid 40 grader, samtidigt som du skonar materialet och undviker avfärgning.

Hög prestanda 

Centrifugeringen på denna maskin är väldigt kraftfull tack vare den unika Zen-motorn. Whirlpool TDLR 60230 kan uppnå 1200 varv per minut. Det är alltså en riktigt kraftfull maskin som erbjuder ett stort utbud av funktioner samt effektiv och energivänlig centrifugering.

4 | AEG L6TDN641G – Kraftfull maskin

AEG L6TDN641G Toppmatad tvättmaskin

Denna maskin från AEG ligger snäppet över konkurrensen vad gäller centrifugeringshastighet, med hela 1400 varv per minut som max. Den använder sig dock av en mer traditionell motor, vilket kan ses som en nackdel för dig som föredrar mer energieffektiva alternativ.

Perfekt för familjen 

Den kraftiga centrifugen innebär en drastiskt reducerad torktid för din tvätt. Den är därför att rekommendera till familjer, särskilt om ni har barn, eftersom det då är en hel del tvätt varje vecka att ta itu med. Den erbjuder även ett snabbprogram för att göra rent en mindre mängd kläder på så kort tid som 20 minuter.

Fuzzy logic 

Med hjälp av det som företaget dubbat ”Fuzzy logic” kan maskinen anpassa tvättprogrammet utefter mängden tvätt. Utöver detta har tvättmaskinen från AEG även funktionalitet dedikerat till olika typer av ömtåliga plagg, samt en timer så att du kan ställa in maskinen till att sätta igång flera timmar framöver.

ProTex-trumma 

Trumman på denna tvättmaskin har fler hål än vanligt, vilket skyddar dina kläder från töjning vid kraftig centrifugering och säkerställer att tvätten inte skadas av hårda vattenstrålar.

Minimal design 

För dig som inte vill att dina vitvaror ska sticka ut i inredningen, är denna produkt perfekt. Med sin minimala men samtidigt eleganta design bländer den smidigt in med omgivningen. Det är alltså en produkt som är lämplig för dig som vill värna om din nuvarande inredning.

5 | Miele W 668 F – Kompromisslös prestanda

Miele W 668 F

Miele W 668 F är en toppmatade tvättmaskin från high-end företaget Miele som rekommenderas för dig som absolut inte vill kompromissa med kvalitet. Den är nämligen hela tre gånger dyrare än det näst dyraste alternativet på denna lista. Resultaten säger dock mer om denna produkt än prislappen gör – denna tvättmaskin kan hantera alla situationer och leverera perfekta resultat.

Patenterad trumma

Den patenterade Honeycomb-trumman säkerställer att dina kläder tvättas skonsamt, tack vare de många hålen i trumman som sänker trycket under centrifugering. Varje individuellt hål har polerats, för att se till att kläder ej hakar fast vilket annars kan leda till slitage och töjning. Trumman ser även till att restfuktighet blir minimal, något som gör det enklare för dig att torka kläderna efter tvätten.

Integrerade hjul

Miele W668F har inbyggda hjul som gör det enkelt att flytta på maskinen, en funktion som är perfekt för dig som inte har mycket utrymme att tillgå. Det möjliggör för dig att placera produkten på en viss plats vid tvätt, men sedan flytta den till exempelvis förrådsrummet vid behov.

Perfekt för dig med ledbesvär

Miele tillverkar produkter med alla möjliga kunder i åtanke. På denna produkt kan du lätt öppna luckan med ett enkelt knapptryck, samt använda dig av ett handtag för att dra upp den. Detta är en funktion som ej går att hitta hos andra tvättmaskiner.

Hårt testad

Företaget Miele utsätter alla nya produkter som de tillverkar för ett stresstest som tar hela 10,000 timmar. Klarar produkten det testet är den redo att lanseras på marknaden. Det motsvarar cirka 20 år av normal användning, men produkten klarar förmodligen mycket mer: 10,000 är helt enkelt siffran Miele valt att sikta på.

KÖPGUIDE

Går det att hitta en toppmatad tvättmaskin på hjul?

Tvättmaskiner med hjul är inte särskilt vanliga, men det finns några ute på marknaden idag som har integrerade hjul. Ett exempel är Miele W668F, en tvättmaskin som erbjuder premiumkvalitet, men som även kräver en premiuminvestering.

Vilken energiklass bör jag sikta på?

Alla maskiner i Sverige tillhör energiklasserna: A, A+, A++, eller A+++. Det mest energieffektiva alternativet är självklart A+++, och alla produkter på denna lista utom AWE6100 ingår i denna energiklass. Den årliga förbrukningen är även bra att hålla koll på när du köper tvättmaskin. Hos denna typ av produkt räknar man med att maskinen körs cirka 220 gånger per år, något du bör ha i åtanke om du vill räkna på energibruket. Produkten med lägst effekt på denna lista är Whirlpool TDLR60230, med en total effekt på 2000W. Produkten med högst effekt, AEG L6TDN641G, förbrukar 2400W.

Hur lätt är det att hitta reservdelar till en toppmatad tvättmaskin?

Ibland går vitvaror sönder, men det miljövänligaste och vanligtvis ekonomiskt bästa alternativet är att då skicka in den på lagning eller köpa reservdelar för att reparera maskinen själv. Populärare märken såsom Electrolux och Whirlpool är självklart enklare att hitta billiga reservdelar till än tvättmaskiner tillverkade av andra företag. En ordentlig garanti kan underlätta ångesten kring reservdelar och dylikt.

Är en toppmatad tvättmaskin dålig jämfört med en traditionell?

Produkterna på denna lista tvättar kläder precis lika bra, om inte bättre, än traditionella tvättmaskiner. Den enda nämnvärda skillnaden mellan en toppmatad tvättmaskin och en vanlig tvättmaskin är det faktum att toppmatade tvättmaskiner vanligtvis är mer kompakta. Detta kan ses som en nackdel om ni är en större familj eller föredrar att tvätta varannan vecka.

Jag är ute efter en liten toppmatad tvättmaskin – vad är bäst?

De flesta tvättmaskiner av denna typ är relativt kompakta. De minsta produkterna på vår lista är Electrolux EW6T3226A1, produkten som blev bäst i test, samt AEG L6TDN641G, maskinen med kraftigast centrifug. Dimensionerna på dessa maskiner är 890mm x 400 mm x 600 mm.

Vad är restfuktighet?

Restfuktighet är något som ofta dyker upp när man talar om tvättmaskiner, men det är inte alla som vet vad det är. Restfuktighet är ett mått på hur mycket vatten kläderna innehåller efter tvätten och den påföljande centrifugeringen. Det är alltså en siffra som ger dig en bra uppfattning av hur pass lång tid det kan ta innan dina kläder torkar efter att tvättprogrammet väl är slutfört. En hög nivå av fuktighet kan leda till problem om du hänger kläder inomhus, men även om du tänkt ha på dig kläderna du tvättat dagen efter.

Vilka fördelar har en toppmatad tvättmaskin?

En toppmatad tvättmaskin innebär mer plats du kan använda till annat, samtidigt som du får möjlighet till precis samma funktionalitet som en traditionell tvättmaskin. Detta innebär att du kan använda dig av samma eller liknande tvättprogram, tvätta alla typer av plagg, fördröja starten, samt reducera mängden fukt i dina kläder. Vissa maskiner av denna typ erbjuder även en ångfunktion, som rengör kläderna utan tvättmedel – något som sparar både tid och pengar.

Är tvättmaskiner med inbyggd torktumlare värda att köpa?

Problemet med produkter som erbjuder både tvätt och torkning är att en av dessa funktioner behöver lida för att produkten ska fungera ordentligt. Oftast är det tvättandet som fungerar minst lika bra, men torkningsprocessen lider då och kan ej leverera samma resultat som en vanlig torktumlare. Kombomaskiner kan ha mindre än hälften av torkningskapaciteten jämfört med en vanlig torktumlare, samtidigt som de kostar mycket mer. Det är därför rekommenderat att du köper dessa maskiner separat, alternativt torkar genom att hänga upp kläderna hemma. Att låta kläderna torka naturligt är ofta skonsammare, och är även mer miljövänligt.

EXPERTTESTER

Enligt experttester av aftonbladet såväl som råd och rön fick produkter tillverkade av AEG, Whirlpool, samt Electrolux goda omdömen. Dessa tester utfördes dock inte enbart på toppmatade tvättmaskiner, utan inkluderar såväl traditionella tvättmaskiner som maskinerna på denna lista.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2

RELATERADE ARTIKLAR