Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024

Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024

Electrolux PerfectCare 600 blir utsedd som Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna med tips inför ditt val.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Toppmatad tvättmaskin bäst i tes 2024 - Electrolux EW6T5226C5

Electrolux PerfectCare 600

SensiCare

Premium

Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024 Premium Miele WW650 WCS

Miele WW650WCS

Ljudoptimerad

Budget

Toppmatad tvättmaski bäst i test 2024 i budgetklassen - Whirlpool TDLR 6240L EU/N

Whirlpool TDLR 6240L

Pris

Produkterna har utvärderats på:

Programval

Energieffektivitet

Torkförmåga

Funktioner

Testets betyg:
4.6
(10)
  • Torkförmåga: En kraftigare centrifug fuktar mindre, vilket gör att kläderna torkar snabbare.
  • Energieffektivitet: Energieffektiva tvättmaskiner har smarta sensorer som anpassar tvätten till mängden kläder, vilket är både bra för miljön och elkostnaderna.
Bäst i test 2024
Toppmatad tvättmaskin bäst i tes 2024 - Electrolux EW6T5226C5

Electrolux PerfectCare 600

SensiCare

2 fötter + 2 hjul

Tvättmängd: 6 Kg

Tvättprogram: 12

Centrifugklass: B

Restfuktighet: 53.5

Ljudklass: C

Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024

Electrolux är som bekant ett ledande företag för vitvaror och med denna toppmatade tvättmaskin EW6T5226C5 från kvalitativa och uppskattade PerfectCare 600 serien får du en genomarbetad konstruktion med bra funktioner till ett rimligt pris. Ett toppval för det mindre boendet säger vi.

SensiCare-automatik

Tvättmaskinen kan genom SensiCare-teknologi anpassa tvättprogrammet till mängden tvätt. Detta sparar både energi, tid, och vatten, samt garanterar en optimal tvätt varje gång. SensiCare kan även spara en del pengar över tid eftersom varje omgång tvätt blir lite billigare, något som kan uppskattas med dagens elpriser.

SensiCare systemets skonsamma hantering av materialet ska enligt tillverkaren bevara kläderna fräscha och snygga dubbelt så länge gentemot äldre system.

Stort utbud av tvättprogram & Eco TimeManager

Du kan planera in tvätten med den inbyggda timern, för att lättare anpassa ditt tvättande efter ditt eget schema. Denna funktion går hand i hand med det stora utbudet av tvättprogram som maskinen erbjuder för att säkerställa att dina kläder får en optimal tvätt, oavsett typen av plagg. Ett avancerat Anti-Allergi-program ingår här bör noteras. En komplett titt på maskinens program-meny ger oss följande val att välja emellan:

  • Tvättprogram: Eco 40-60, Cottons, Syntet, Delicates, Snabbprogram 14min, Sköljning, Centrifugering/Tömning, Anti-allergi-ånga, Duvet, Siden, Ylle Plus, Sport, Outdoor samt Denim.

Maskinens centrifug

600 serien kan här uppnå en maximal centrifugerings-hastighet på 1200 varv per minut vilket motsvarar en bra B klassificering, men du kan även ställa in maskinen på 800 eller 400 varv per minut, för en mer skonsam tvätt. Den kraftiga centrifugeringen innebär att det blir enklare för dig att få kläderna torra när programmet väl är över.

Sammanfattning

Med bra tekniker/funktioner,  goda användaromdömen, en omfattande program-meny och ett rimligt pris för maskinens kvalitet blir Electrolux EW6T5226C5 bäst i test.

Premium
Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024 Premium Miele WW650 WCS

Miele WW650 WCS

Inbyggda hjul

Ljudoptimerad

Patenterad trumma

Tvättmängd: 6 kg

Centrifugklass: B

Ljuklass: A

Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024 Premium

Miele WW650 WCS är en toppmatade tvättmaskin från high-end företaget Miele som rekommenderas för dig som absolut inte vill kompromissa med kvalitet. Den är nämligen betydligt dyrare än det näst dyraste alternativet på denna lista.

Resultaten säger dock mer om denna produkt än prislappen gör – denna tvättmaskin kan hantera alla situationer och leverera perfekta resultat.

Patenterad trumma

Den patenterade Honeycomb-trumman säkerställer att dina kläder tvättas skonsamt, tack vare de många hålen i trumman som sänker trycket under centrifugering. Varje individuellt hål har polerats, för att se till att kläder ej hakar fast vilket annars kan leda till slitage och töjning. Trumman ser även till att restfuktighet blir minimal, något som gör det enklare för dig att torka kläderna efter tvätten.

Integrerade hjul

Miele WW650F har inbyggda hjul som gör det enkelt att flytta på maskinen, en funktion som är perfekt för dig som inte har mycket utrymme att tillgå. Det möjliggör för dig att placera produkten på en viss plats vid tvätt, men sedan flytta den till exempelvis förrådsrummet vid behov.

Perfekt för dig med ledbesvär

Miele tillverkar produkter med alla möjliga kunder i åtanke. På denna produkt kan du lätt öppna luckan med ett enkelt knapptryck, samt använda dig av ett handtag för att dra upp den. Detta är en funktion som ej går att hitta hos andra tvättmaskiner.

Hårt testad

Företaget Miele utsätter alla nya produkter som de tillverkar för ett stresstest som tar hela 10,000 timmar. Klarar produkten det testet är den redo att lanseras på marknaden. Det motsvarar cirka 20 år av normal användning – en toppmatad tvättmaskin i en klass för sej.

Budget
Toppmatad tvättmaski bäst i test 2024 i budgetklassen - Whirlpool TDLR 6240L EU/N

Whirlpool TDLR 6240L

Pris

Timerfunktion

6TH SENSE-teknologi

Tvättmängd: 6Kg

Tvättprogram: 7

Centrifugklass: B

Restfuktighet: 53 %

Ljudklass: B

Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024 Budget – Whirlpool TDLR 6240L EU en populär maskin i den lite lägre prisklassen som rymmer en hel del tvätt per omgång med tanke på den kompakta storleken. Du får plats med 6kg kläder per tvätt vilket kan passa väl till ett hushåll på 2-3 personer med en tvätt per vecka.

TDLR 6240L EU är en maskin med bra prestanda där centrifugeringen klassas B med ett A betyget för bullernivån. Detta innebär att dina kläder torkar snabbare efter tvätt, något som är speciellt viktigt för dig som hänger upp dina kläder inomhus.

Fem års garanti

En ordentlig garanti är essentiell för dig som vill kunna förlita dig på produkter som du köper. Med denna tvättmaskin från Whirlpool får du fem års garanti, som täcker allt för att du ska kunna känna dig trygg med ditt köp.

Timerfunktion för dig som har fullt upp

Det kan ibland vara svårt att sätta undan tid för såväl tvätten som torkandet, varför denna produkt har en inbyggd timer. Ställ exempelvis in tvättmaskinen så att den sätter igång en timme innan du återvänder från jobbet, för att du lätt ska kunna hänga upp tvätten eller föra över den till torktumlaren.

Flera program till en prisvärd summa

Denna toppmatade tvättmaskin har program för olika material och behov, exempelvis har den särskilda program för bomull och syntet. Den har även ett supersnabbt program som endast tar 15 minuter – perfekt för dig som snabbt behöver rengöra en skjorta natten innan. Ett stabilt val och vår idée som bästa toppmatade tvättmaskin 2024 i den tuffa budgetprisklassen.

Högre mellanklass

Whirlpool TDLRSL 65230SWS

Ånga

Barnlås

6TH SENSE

Tvättmängd: 6.5 kg

Tvättprogram: 6

Centrifugklass: B

Restfuktighet: 53 %

Ljudklass: C

Whirlpool TDLR 65230 är ännu en utmärkt produkt från Whirlpool, som alltid levererar när det gäller vitvaror och just denna modell har en lite större kapacitet på 6.5 kg. TDLR 65230 är en tvättmaskin som erbjuder det där lilla extra, men detta medför även ett högre pris jämfört med de flesta övriga produkter på listan.

Smarta sensorer

Med hjälp av det som företaget dubbat ”6th Sense Technology” kan denna tvättmaskin anpassa programmet du använder utefter tvättens typ samt mängden kläder. Detta kan innebära upp till 50% besparing på såväl el som vatten och glädjande även kortare tvätt-tid.

Sense Inverter Motor

Tvättmaskinen använder sig här av en kolborstfri Sense Inverter motor. Tekniken innebär lägre ljudnivå, längre hållbarhet, lägre energiåtgång samt svagare vibrationer.

Tvätta med lägre temperaturer

Eco 20° möjliggör för dig att tvätta vid extremt låg temperatur som garanterar en säker tvätt. Att tvätta vid 20 grader celsius ger samma resultat som tvätt vid 40 grader, samtidigt som du skonar miljö, material och effektivt undviker avfärgning.

Tar vi en titt på de 6 program som erjuds hittas: Bomull 40° – Bomull 60° – Blandat 40° – Sköljning+centrifugering – Eco 40-60 – 20°C

Sammanfattning

En 6.5 kg toppmatad tvättmaskin med slitstark motor och många bra funktioner i den högre prisklassen.

Prisvärd

Cylinda TT251D

Svenska marknaden i fokus

Flera smarta tillval

Tvättmängd: 5.5 Kg

Centrifugklass: C

Restfuktighet: 62 %

Ljudklass: B

Cylinda TT251D ger dig valuta för pengarna med en svenskutvecklad produkt som underlättar din vardag. Denna toppmatade tvättmaskin är anpassad för den svenska marknaden och kommer utrustad med flera praktiska program samt smart funktionalitet.

Tack vare hjulen under maskinen samt en praktisk spak går det lätt att flytta runt Cylinda TT251D. Välj mellan flera program samt tillval som exempelvis extra sköljning.

Flera program och fördröjd start

Tvättmaskinen erbjuder dig flera smidiga program. Dessutom kan du välja till funktioner som tidspar, fördröjd start och längre sköljning. Välj mellan bland annat:

  • Daglig tvätt, Snabbtvätt 15, Syntet, Ylle, Jeans, Ekologisk bomull, 20° C samt Eco alternativen 40-60°

Med en kapacitet på 5 kg och en centrifugeringshastighet på 1000 varv per minut går det smidigt att tvätta med denna produkt. Den större familjen bör dock överväga en mer rymlig tvättmaskin. Här finns dessutom ett särskilt program för rengöring av trumman. 

Svenska rötter

Cylinda bedriver all produktutveckling i Sverige, vilket är något som märks på deras utbud. Tvättmaskinen är exempelvis anpassad efter svenskt vatten. Med ett miljövänligt fokus och svensk service kan du känna dig säker vid köp av Cylinda TT251D.

Sammanfattning

Cylinda TT251D är en prisvärd toppmatad tvättmaskin som med flera praktiska program och extra tillval kan rekommenderas i den lägre prisklassen. 

Guide – Toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024

Till det lilla badrummet kan en toppmatad modellen vara lösningen.

Vanliga frågor och svar

Ja – de tvättar lika bra som 60 cm tvättmaskiner. Den enda nämnvärda skillnaden mellan en toppmatad tvättmaskin och en vanlig tvättmaskin är det faktum att toppmatade tvättmaskiner vanligtvis är mer kompakta. Detta kan ses som en nackdel om ni är en större familj eller föredrar att tvätta varannan vecka.

En toppmatad tvättmaskin innebär mer plats du kan använda till annat, samtidigt som du får möjlighet till precis samma funktionalitet som en traditionell tvättmaskin. Detta innebär att du kan använda dig av samma eller liknande tvättprogram, tvätta alla typer av plagg, fördröja starten, samt reducera mängden fukt i dina kläder.

Vissa maskiner av denna typ erbjuder även en ångfunktion, som rengör kläderna utan tvättmedel – något som sparar både tid och pengar.

Det man kan ha i åtanke med kombimaskiner är att de vanligtvis endast har hälften så mycket torkkapacitet som tvättkapacitet. Om du har tillräckligt med yta för både tvättmaskin och torktumlare så kan det vara rätt väg. För mindre ytor kan dock en kombinerad tvättmaskin och torktumlare vara det bästa alternativet. Se vårt test här för rekommenderade produkter.

Toppmatade tvättmaskiner med hjul är inte särskilt vanliga, men det finns några ute på marknaden idag som har integrerade hjul. Ett exempel är t.ex vår bäst i test från Electrolux samt Miele WW650 WCS, en tvättmaskin som erbjuder premiumkvalitet men som även kräver en premiuminvestering.

Restfuktighet är något som ofta dyker upp när man talar om tvättmaskiner, men det är inte alla som vet vad det är. Restfuktighet är ett mått på hur mycket vatten kläderna innehåller efter tvätten och den påföljande centrifugeringen.

Det är alltså en siffra som ger dig en bra uppfattning av hur pass lång tid det kan ta innan dina kläder torkar efter att tvättprogrammet väl är slutfört. En hög nivå av fuktighet kan leda till problem om du hänger kläder inomhus, men även om du tänkt ha på dig kläderna du tvättat dagen efter.

Senast färdigställda tester