45 cm smal diskmaskin bäst i test 2024

45 cm smal diskmaskin bäst i test 2024

Vi har jämfört utbudet i 45 cm diskmaskin bäst i test 2024 för att hitta bästa 45 cm diskmaskin inom sina prisklasser. Se guiden för att hitta den bästa smala diskmaskinen till ditt hem.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Vi har jämfört:

Hur ren disken blir

Vilka diskprogram som finns

Diskmaskinens kapacitet och interiör

Diskmaskinens ljudnivå

BÄST I TEST

45 cm diskmaskin bäat i test 2024 - Cylinda DM3205RFE

Cylinda DM 3205RFE

Bra programval och effektiv

Kapacitet: 10 kuvert

Program: 7

Ljudnivå: 49 dB

Läs rescension

PREMIUM

45 cm diskmaskin bäst i test 2024 Premium- Siemens SR45ZS09MS

Siemens SR45ZS09MS

Premium & tystlåten

Kapacitet: 10 kuvert

Program: 8

Ljudnivå: 43 dB

Läs rescension

BUDGET

45 cm smal diskmaskin - Electrolux ESA 22100SW

Electrolux ESA 22100SW

Bäst prisvärde

Kapacitet: 9 kuvert

Program: 8

Ljudnivå: 47 dB

Läs rescension

 • Tänkt först på hur många kuvert du vill kunna rymma​
 • Vissa diskmaskiner kan diska på natten utan att störa din sömn
 • Har du mindre barn, välj en diskmaskin med barnlås!
 • Diskmaskiner med A+++ drar mindre el.
Bäst i test 2024
45 cm diskmaskin bäat i test 2024 - Cylinda DM3205RFE

Cylinda DM 3205RFE

Pris

Timerfunktion

Kapacitet: 10 kuvert

7 Program

Ljudnivå: 49 dB

45 cm diskmaskin bäst i test 2024

DM 3205RFE är en populär diskmaskin som får höga betyg av dess användare. Främst hyllas diskmaskinens förmåga att diska rent även på snabbprogrammet.

DM 3205RFE är för inbyggnad och utmärker sig med robusta korgar och en ljudnivå på endast 49 dB, vilket gör att den passar även om köket är nära vardagsrummet och sovrummet.

Program och funktioner

DM 3205RFE är utrustad med 7 olika program och har plats för 10 kuvert, vilket gör den tillräckligt mångsidig för de flesta hushåll. Dessutom är kopphyllorna uppfällbara, vilket maximerar utrymmet för glas.

Program: Eco, Auto, Intensiv, Daglig 58 min, Snabbprogram 30 min, Avsköljning, Maskinrengöring
Övriga funktioner: Avhärdare, Aquastop, Barnlås, Display, Förlängd torktid, Timerfunktion

Timerfunktion

Cylinda DM har en praktisk timerfunktion, så att du kan schemalägga diskningen när det passar dig bäst. Den är även försedd med Aquastop, en viktig säkerhetsfunktion som skyddar mot vattenläckage.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Cylinda DM 3205RFE en effektiv, smal diskmaskin med ett bra utbud av program, ett uppskattat snabbprogram och väl genomtänkt interiör.

Premium
45 cm diskmaskin bäst i test 2024 Premium- Siemens SR45ZS09MS

Siemens SR45ZS09MS

Zeolith torkning

varioSpeed Plus

Kapacitet: 10 kuvert

8 Program

Ljudnivå: 43 dB

Siemens SR45ZS09MS är en avancerad 45 cm diskmaskin med Wi-Fi funktion som får gott betyg av både dess användare och experter. Denna populära modell uppskattas framförallt för att maskinen är mycket tystgående, energisnål och kommer med rymliga 10 kuvert. Vårt val som bästa 45 cm diskmaskin 2024 i premiumprisklassen.

Diskmaskinens energiklass är i toppklass med betyget A+++ och ljudnivån är på utmärkt låga 43 dB – bäst i klassen. Modellen är utrustad med timer-funktion, och du kan själv programmera när du vill starta diskmaskinen. Modellen kan även fjärrstyras via Home Connect Appen.

Med ett knapptryck startas auto-programmet 45–65°C och aqua Sensor aktiveras för avkänning av hur smutsig disken är – för att sedan anpassa vattenmängd och temperatur efter detta. 

Zeolith®

Här finns även Siemens speciella  Zeolith®-torkning där mineraler absorberar fukten som sedan omvandlas till energi. Resultatet blir en snabbare och effektivare torkprocess.

varioSpeed plus on demand

Med varioSpeed Plus on demand kan disktiden kortas ner med upp till 66 %, med fortsatt god kvalitet på diskresultatet. Även sköljningsturbon kan aktiveras här för att skynda på processen.

Fler finesser

Andra bra funktion är t.ex rackMatic. Här är korgens ovansidor försedda med en funktion för att reglera korgens höjdläge i tre steg för lättare och bättre utnyttjande av utrymmet. emotionLight – invändig Led-belysning som tänds automatiskt när luckan öppnas och ger en bra belysning i hela diskutrymmet.

Som säkerhetsfunktioner kommer modellen med Aquastop för automatisk avstängning vid eventuellt vattenläckage samt en barnsäker mekanisk spärr som hindrar luckan att öppnas av misstag under diskning. Siemens SR45ZS09MS har som en produkt i  den övre pris-klassen dubbla sprayarmar – duoPower – för optimal vattenfördelning & effektiv diskning.

Här får du verkligen en bra diskmaskin i snygg Siemens design med 10 års rostgaranti,  tydliga reglage och bra funktioner –  och som sagt en av de tystaste & energisnålaste på marknaden.

Funktioner:

Avhärdningselektronik, Elektronisk saltindikator, Elektronisk glansmedelsindikator, Display för programförlopp och elektronisk resttidsindikator, duoPower – Dubbla sprayarmar, intensivZon – Höjer spoltrycket i underkorgen för alla program, bra vid extra smutsig disk,  Zeolith®-torkning.

Sensorer: aquaSensor och loadSensor – kontroll av smutsighetsgrad samt mängd som automatiskt anpassar vattenförbrukningen, shine&Dry –  Självrengörande filtersystem i 3-steg med vågformat microfilter, Startfördröjning 1 – 24 h, rackMatic – Flexibel toppkorg, varioSpeed Plus – Flexibel tidsprogrammering, emotionLight Led belysning, Fjärrstyrning med Home Connect App.

Program:

Eco, Auto, Intensiv, Snabb, brilliantShine samt Favourite – 4 specialfunktioner: Home Connect, Shine & Dry, intensiveZone, VarioSpeedPlus samt Machine Care: ett specialprogram som avlägsnar fett och kalkavlagringar.

Budget
45 cm smal diskmaskin - Electrolux ESA 22100SW

Electrolux ESA 22100SW

Snabbdisk

Prisvärde

Kapacitet: 9 kuvert

8 Program

Ljudnivå: 47 dB

Prisvärd 45 cm diskmaskin med snabbprogram på 30 minuter, Eco m. fl. Med AirDry får du naturligt luftflöde vilket gör att din disk torkar snabbare, är dessutom energisparande. 2 spolarmar kommer åt all din disk uppe och nedtill så att den blir helt ren.

Här är en populär smal diskmaskin som tar liten plats i köket. Den får bra betyg av konsumenter, anpassad för 9 kuvert, och passar för det mindre hushållet.

Bredden är endast 44,6 cm. Den är för underbyggnad, har 8 program och 4 temperaturer. De program som finns är bla Quick, ett snabbprogram där du kan diska på endast 30 minuter, det finns även Eco, på 160 minuter samt tvätt på en timma m.fl. Det finns en överkorg med fällbar kopphylla samt underkorg anpassad för tallrikar. Tydlig display med LED-belysning finns, och diskmaskinen är tyst, endast 47 dB.

AirDry för snabbare torktid

AirDry ger naturligt luftflöde för att slutföra torkprocessen. I slutet av programmet öppnas luckan automatiskt 10 cm, det ger ett bättre luftflöde med bättre cirkulation, och disken torkar snabbare. 

Tar bort bakterier

Med ExtraHygiene-programmet, tas alla bakterier bort vid en hög temperatur på 69 grader. Du får kraftfull och desinficerande sköljning, och alla bakterier dör. 

Dubbla spolarmar

Electrolux ESA är utrustad med två roterande spolarmar. Det gör att din disk blir ren på ett effektivt sätt då spolarmarna når all disk, både i över och underkorgen.

Automatisk avkänning

Med Autosensor känner programmet av hur smutsig disken är, och kan därför anpassa disktiden efter det, vilket garanterar en helt ren disk.

Electrolux ESA 22100SW är en bra diskmaskin som tar liten plats. Räcker gott och väl för ca 3 personer i ett hushåll. Autosensor och smart AirDry  gör den till ett bra köp.

Populär
45 cm diskmaskin - Electrolux ESS42200SX 

Electrolux ESS42200SX

Airdry

SatelliteClean

Kapacitet: 9 kuvert

Program: 8

Ljudnivå: 46 dB

Electrolux ESS42200SX är en av konsumenter mycket uppskattad 45 cm smal diskmaskin i rostfri design. Här plussas mycket för ren disk via den smarta funktionen SatelliteClean – där sprayarmen med dubbelrotation löpande ändrar vinkel för ett optimalt diskresultat.

Funktioner

ESS42200SX har många smarta funktioner, exempelvis QuickLift-systemet som bekvämt låter dig justera höjdnivån på korgen. Maskinen kommer även med en inställbar timer som går upp till 24 timmar. För extra nogrannhet kan ExtraHygiene-funktionen användas där bakterier tas hand om via en 69 °C sköljfas som desinficerar godset effektivt.

Denna 45 cm diskmaskin stänger av sig automatiskt efter fem minuters inaktivitet i samband med programval eller efter att programmet är klart. Via displayen kan du se info om fördröjd start, återstående programtid,  indikator för påfyllning av salt & sköljmedel  samt eventuell servicekod.

AirDry är funktionen som maximerar torkningen av disken – när torkningen av disken nästan är klar öppnar sig luckan automatiskt för att avsluta tork-fasen i naturligt luftflöde vilket minskar vattenmärken för bästa diskresultat & energimaximering.

Electrolux ESS42200SX är en bra diskmaskin med tystgående motor och goda omdömen från sina användare. Priset ligger dessutom på en  bra nivå i förhållande till kvalitet & funktioner.

Specifikationer:

Avhärdare,  Aquastop, Display, InfoLight, Startfördröjning, TimeLight – visning av återstående tid, AirDry, QuickLift, Varmvattenanslutning

Program:

Quick 30 Minutes | 60 Minutes | 90 Minutes | 160 Minutes | AUTO Sense | Eco | Skölj & Tork | Machine Care | 4 Temperaturval.

Bra betyg
AEG FFB62407ZW 45 cm smal diskmaskin

AEG 6000

ExtraHygiene

XtraDry

Kapacitet: 9 kuvert

Program: 6

Ljudnivå: 46 dB

AEG 6000 (FFB62407ZW) är en underbyggd 45 cm diskmaskin med bra betyg av både experter samt av konsumenterna. AEG som ägs av Electrolux, är lite av företagets prestigemärke och här har vi kvalitet och smarta funktioner. Prisbilden ligger i det övre skiktet och vi ska ta en titt på vad vi får för pengarna.

Smarta funktioner

En funktion som sticker ut speciellt från övriga maskiner är en ytterligare, innovativt placerad mindre samt roterande satellit-sprayarm. Denna mindre sprayarm är fäst i änden på den större undre spolarmen för att ge bättre spridning av vattnet & bättre diskresultat.

En TimeSaver funktion som minskar den totala programlängden med ca 50 %. Genom att öka både trycket och vattnets temperatur påskyndas diskprocessen och även torklängden förkortas något. Tvättresultatet uppges vara likvärdig en normal programlängd., medans torkresultatet kan minskas något.

ExtraHygiene

Maskinen kommer även med ett specialanpassat hygienprogram vid namn ExtraHygiene – genom att hålla temperaturen vid 70 °C i minst 10 minuter under den sista sköljfasen ges ett mer hygieniskt diskresultat.  Maskinen har även finessen AirDry – då luckan öppnar sig automatiskt mot slutet av torkprogrammet för att avsluta torkfasen i ett naturligt luftflöde för att slutligen stänga av sig automatiskt.

Vid användning av diskmaskinens auto-program finns även här sensor-funktionen som känner av mängden disk och hur smutsig disken är. Maskinen justerar därefter automatiskt vattenåtgång och hur mycket diskmedel som behöver används. 

Överkorgen på diskmaskinen har små gummidubbar man kallar Softspikes – dubbarna säkerställer att glas och porslin hålls på plats under diskning eller när korgen förflyttas, en bra funktion om t.ex känsligare vinglas ska diskas.

45 cm diskmaskinen från AEG  har onekligen en hel del av innovation att erbjuda och tillhör med sina 46 db marknadens mest tystgående maskiner. Om det räcker för att motivera den högre prislappen är en avvägning att fundera på.

Funktioner:

Avhärdningselektronik, Display, Satellit-sprayarm, Startfördröjning 1 – 24 h, Vattenskydd (Aquastop).

Tillvalsfunktioner:

 • ExtraHygiene – 70 °C under 10 min i sista sköljfasen.
 • TimeSaver – 50% kortare tidsåtgång.
 • XtraDry – Med tillvalet aktiverat kan programmens längd, vattenförbrukning och temperatur på sista sköljningen påverkas.

Program:

Auto – 45 °C – 70 °C, 40 – 150 min. Eco – 240 min. Intensiv 70 °C, 130 – 150 min. Glas – 45 °C, 60 – 80 min. Silent –  50 °C, 220 – 230 min. Snabbprogram – 60 °C – 65 °C, 30 min.

Prisvärd

Electrolux ESF4513LOW

Bra användaromdömen

MyFavorite

Kapacitet: 9 kuvert

Program: 6

Ljudnivå: 47 dB

Tillverkarens info

Electrolux ESF4513LOW är ett prisvärt val av underbyggd 45 cm diskmaskin med goda omdömen av konsumenter samt fina expertomdömen. Här finns 6 program och en överskådlig panel framtill. Diskmaskinen har kapacitet för 9 standardkuvert, vilket ger gott med utrymme för disk.

Överkorgen har här fällbara kopp hyllor som är lätta att höjdjustera, vilket ger bättre plats åt mer skrymmande disk under. Underkorgen har 2 fällbara tallriksstöd, vilket ger dig bra flexibilitet beroende vad du vill ställa där.

Smarta funktioner

Liksom vinnaren av testet kommer även ESF4513LOW med den smarta AutoFlex funktionen där vatten & energiförbrukning regleras efter mängd samt hur smutsig disken är.

Här finns även Time Manager-funktionen, som aktiverad innebär att du minskar programtiden med hälften, bra om tidsutrymmet är knappt. Med diskmaskinens timer-funktion kan du själv programmera när du vill att diskmaskinen ska starta. 

Modellen har en trevlig MyFavorite funktion som sparar dina mest använda program och maskinen är energiklassad A+, vilket ger en jämförelsevis låg energiförbrukning – bra för både ekonomi och miljöhänsyn.

Funktioner:

Avhärdare, Aquastop, Display, MyFavorite., Startfördröjning, TimeLight – visning av återstående tid, Timemanager, Övre korgen med fällbara kopphyllor kan justeras i höjdled.

Program:

AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Glas 45°, Intensiv 70°, Quick 60° 30 min.

Guide – 45 cm diskmaskin bäst i test 2024

För att kunna placera diskmaskinen under diskbänken så behövs el, vatten och avlopp vara framdraget. Har du ingen diskmaskin sedan tidigare behöver du anlita en rörmokare som gör installationsarbetet.

Kapaciteten på en diskmaskin mäts i kuvert. Ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, tesked samt ett glas. Antal kuvert varierar mellan de olika modellerna, oftast kan 9 kuvert räcka för en familj med ett eller 2 mindre barn. Om du på förhand vet att hushållet producerar mycket smutsig disk kan det vara en bra idé att ta några kuvert extra för att få mer plats med disk. 

 • En vanlig diskmaskin har plats för omkring 10 – 14 kuvert.
 • En smal diskmaskin rymmer som regel 9 kuvert.
  • En bänkdiskmaskin har plats för ca 6 kuvert.
 • Snabbprogram – Reducerar disktiden men ökar vatten- och energiförbrukningen. 
 • Temperaturprogram – Diskar vid en lägre temperatur för att spara energi.
 • Eco-program – Reducerar energi- och vattenförbrukning. 
 • Skonsamt program – Bra till glas och finporslin. 
 • Tyst program – Sänker ljudnivån men förlänger disktiden.
 • Timer-funktion – Gör det möjligt att skjuta upp starten för diskning.
 • Sensorstyrt program – Sensorerna känner av hur smutsig disken är och justerar programmet efter det.

Ljudnivån mäts i decibel, och som tidigare skrevs, har du öppen planlösning är det extra viktigt att tänka på att köpa en diskmaskin med låga decibel. Som referens kan nämnas att normal samtalston ligger på ca 60 decibel.

Kapaciteten är viktigt att tänka på när man väljer ny diskmaskin, minst lika viktigt är hur plats för koppar/fat är fördelad. Med höj- och sänkbara korgar får du mer plats till stora glas eller andra större skålar eller muggar. Du kan då höja den översta korgen så att du får plats för serveringsfat i underkorgen eller sänka överkorgen för att få plats för annat. 

Om du väljer en modell med fällbara stöttor till tallrikar och glas får du mer flexibilitet, du kan då enkelt kan fälla upp och ned de stöd som du behöver, vilket gör att du får bättre plats för disken.

Många diskmaskiner har en vanlig bestickkorg, en del är uttagbara, vilket förenklar då man ska plocka tillbaka besticken i lådorna. Mer vanligt nu i många diskmaskiner är s.k utdragbar besticklåda, vilket en del konsumenter föredrar, medan andra konsumenter tycker att en uttagbarbar korg känns mer fördelaktigt. Besticklådan sitter högst upp i diskmaskinen och besticken läggs in i rader.

Det finns diskmaskiner som har s.k Aquastop, vilket innebär att maskinen larmar om det blir läckage någonstans. En säkerhet för dig så att du inte får översvämning.

Det finns diskmaskiner med extra snabb torkfunktion, samt ett antal program för snabbare disktid eller ett ecoläge som ett mer miljövänligt alternativ.

Senast färdigställda tester

Kommentarer är stängda.