Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

Diskmaskin 45 CM bäst i test 2022

2022-04-03

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa 45 cm diskmaskin 2022

I ett mindre hushåll räknas varje kvadratmeter. Dagens smala diskmaskiner erbjuder en kompakt design som samtidigt har utrymme för mer disk än en bänkdiskmaskin. Produkttestarna har granskat marknaden och valt ut de bästa 45 cm smala diskmaskinerna på marknaden idag. Efter produkterna har vi sammanställt en guide med tips inför ditt köp. Lycka till!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST 2022

Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

CYLINDA
DM 3105

5/5

PRISVÄRD

Electrolux ESA
22100SW

4.7/5

PREMIUM

Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

Siemens
SR45ZS09M​

4.4/5

POPULÄR

Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

Electrolux
ESL4510LO

4.5/5
Läs om produkterna

1 | CYLINDA DM 3105 - Bäst i test 2022

Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

Cylinda DM 3105 är en populär diskmaskin som får beröm av konsumenterna. Här är man framför allt mycket nöjda med hur ren disken blir även när det  snabba programmet används. Diskmaskinen som är inbyggnadsbar har stadiga korgar och relativt låg ljudnivå vilket uppskattas. Detta i förhållande till prislappen gör Cylinda DM 3105 till vårt toppval och bästa 45 cm diskmaskin i testet 2022.

7 Program

DM 3105 kommer med 7 program och diskmaskinen rymmer 10 kuvert. Kopphyllorna är uppfällbara, vilket gör att det ryms fler glas. Ljudnivån är på rimliga 49 dB och maskinen är energisnål med energiklass A+.

Program

Eco, Auto, Intensiv, Daglig 58 min, Snabbprogram 30 min, Avsköljning samt maskinrengöring.

Timerfunktion

Cylinda DM 3105 har en praktisk timerfunktion, vilket gör att du kan ställa in ditt diskprogram att starta när det passar bäst för dej. Maskinen kommer också med Aquastop, som är en säkerhetslösning mot vattenläckage. 

Funktioner

Avhärdare, Aquastop, Barnlås, Display, Förlängd torktid samt  Timerfunktion.

Här får du en prisvärd diskmaskin som tar liten plats. Den har många bra funktioner, diskar snabbt rent din disk får goda omdömen av sina användare.

2 | Electrolux ESA 22100SW - Prisvärd

Bra diskmaskin med snabbprogram på 30 minuter, Eco m. fl. Med AirDry får du naturligt luftflöde vilket gör att din disk torkar snabbare, är dessutom energisparande. 2 spolarmar kommer åt all din disk uppe och nedtill så att den blir helt ren.

Här har du en populär smal diskmaskin som tar liten plats i köket. Den får bra betyg av konsumenter, anpassad för 9 kuvert, och passar för det mindre hushållet.

Bredden är endast 44,6 cm. Den är för underbyggnad, har 8 program och 4 temperaturer. De program som finns är bla Quick, ett snabbprogram där du kan diska på endast 30 minuter, det finns även Eco, på 160 minuter samt tvätt på en timma m.fl. Det finns en överkorg med fällbar kopphylla samt underkorg anpassad för tallrikar. Tydlig display med LED-belysning finns, och diskmaskinen är tyst, endast 47 dB.

AirDry för snabbare torktid

AirDry ger naturligt luftflöde för att slutföra torkprocessen. I slutet av programmet öppnas luckan automatiskt 10 cm, det ger ett bättre luftflöde med bättre cirkulation, och disken torkar snabbare. 

Tar bort bakterier

Med ExtraHygiene-programmet, tas alla bakterier bort vid en hög temperatur på 69 grader. Du får kraftfull och desinficerande sköljning, och alla bakterier dör. 

Dubbla spolarmar 

Electrolux ESA är utrustad med två roterande spolarmar. Det gör att din disk blir ren på ett effektivt sätt då spolarmarna når all disk, både i över och underkorgen.

Automatisk avkänning

Med Autosensor känner programmet av hur smutsig disken är, och kan därför anpassa disktiden efter det, vilket garanterar en helt ren disk.

Här har du en bra diskmaskin som tar liten plats. Räcker gott och väl för ca 3 personer i ett hushåll. Autosensor och smart AirDry  gör den till ett bra köp.

9 kuvert
8 program
ExtraHygiene-funktion
Autosensor
AirDry: effektiv torkning
Ljudnivå: 47 dB
HxBxD:  81,8 x44,6 x 57,5 cm

3 | Siemens SR45ZS09MS - 45 cm Premium

Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

Siemens SR45ZS09MS är en uppskattad 45 cm smal diskmaskin med Wi-Fi funktion som får gott betyg av både konsumenter och experter. Denna populära modell kommer här i vit variant och användare uppskattar framförallt att den är mycket tystgående, energisnål och kommer med rymliga 10 kuvert.

Diskmaskinens energiklass är i toppklass med betyget  A+++ och ljudnivån är på utmärkt låga 43 dB – bäst i klassen. Modellen är utrustad med timer-funktion, och du kan själv programmera när du vill starta diskmaskinen. Modellen kan även fjärrstyras via Home Connect Appen.

Med ett knapptryck startas auto-programmet 45-65°C och aquaSensor aktiveras för avkänning av hur smutsig disken är – för att sedan anpassa vattenmängd och temperatur efter detta. 

Zeolith®

Här finns även Siemens speciella  Zeolith®-torkning där mineraler absorberar fukten som sedan omvandlas till energi. Resultatet blir en snabbare och effektivare torkprocess.

varioSpeed plus on demand

Med varioSpeed Plus on demand kan disktiden kortas ner med upp till 66 %, med fortsatt god kvalité på diskresultatet. Även sköljningsturbon kan aktiveras här för att skynda på processen.

Fler finesser

Andra bra funktion är t.ex rackMatic. Här är korgens ovansidor försedda med en funktion för att reglera korgens höjdläge i tre steg för lättare och bättre utnyttjande av utrymmet. emotionLight – invändig Led-belysning som tänds automatiskt när luckan öppnas och ger en bra belysning i hela diskutrymmet.

Som säkerhetsfunktioner kommer modellen med Aquastop för automatisk avstängning vid eventuellt vattenläckage samt en barnsäker mekanisk spärr som hindrar luckan att öppnas av misstag under diskning. Siemens SR45ZS09MS har som en produkt i  den övre pris-klassen dubbla sprejarmar – duoPower – för optimal vattenfördelning & effektiv diskning.

Här får du verkligen en bra diskmaskin i snygg Siemens design med 10 års rostgaranti,  tydliga reglage och bra funktioner –  och som sagt en av de tystaste & energisnålaste på marknaden.

Funktioner:

Avhärdningselektronik, Elektronisk saltindikator, Elektronisk glansmedelsindikator, Display för programförlopp och elektronisk resttidsindikator, duoPower – Dubbla sprayarmar, intensivZon – Höjer spoltrycket i underkorgen för alla program, bra vid extra smutsig disk,  Zeolith®-torkning.

Sensorer: aquaSensor och loadSensor – kontroll av smutsighetsgrad samt mängd som automatiskt anpassar vattenförbrukningen, shine&Dry –  Självrengörande filtersystem i 3-steg med vågformat microfilter, Startfördröjning 1 – 24 h, rackMatic – Flexibel toppkorg, varioSpeed Plus – Flexibel tidsprogrammering, emotionLight Led belysning, Fjärrstyrning med Home Connect App.

Program:

Eco, Auto, Intensiv, Snabb, brilliantShine samt Favourite – 4 specialfunktioner: Home Connect,Shine & Dry,intensiveZone,VarioSpeedPlus samt Machine Care: ett specialprogram som avlägsnar fett och kalkavlagringar.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A+++
 • Kapacitet: 10 kuvert
 • Ljudnivå: 43 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Underbyggd
 • Vattenförbrukning: 9,5 liter/diskning
 • Mått: (H): 815 – 875 mm cm (B): 448 mm (D): 57,3 cm

4 | Electrolux ESL4510LO - Populär Smal Diskmaskin

Bästa 45 cm Diskmaskin 2022

Electrolux  ESL4510LO är en helintegrerad & green range anpassad – och av konsumenter mycket uppskattad 45 cm smal diskmaskin. Här plussas mycket för ett gott diskresultat samt den smarta funktionen Beam on Floor – Finessen med en röd ljusprick på golvet när maskinen är aktiv och en blå som visar när maskinen är klar får tummen upp.

ESL4510LO har många smarta funktioner, exempelvis AutoFlex, som via smarta sensorer justerar vattenförbrukningen och diskmedel för att optimera energiåtgången varje gång du diskar. Maskinen kommer även med en inställbar timer som går upp till 24 timmar samt en Time manager som kan halvera disktiden om du skulle ha bråttom.

Diskmaskinen stänger av sig automatiskt efter fem minuters inaktivitet i samband med programval eller efter att programmet är klart. Airdry – när torkningen av disken nästan är klar öppnar sig luckan automatiskt för att avsluta tork-fasen i naturligt luftflöde vilket minskar vattenmärken för bästa diskresultat & energimaximering.

XtraDry är funktionen som maximerar torkningen av disken och på displayen kan du se info om fördröjd start, återstående programtid,  indikator för påfyllning av salt & sköljmedel  samt eventuell servicekod.

Electrolux ESL4510LO är en bra diskmaskin med en tystgående invertermotor och många goda omdömen från sina användare. Priset ligger dessutom på en riktigt bra nivå i förhållande till kvalité & funktioner.

Funktioner:

Avhärdare,  Aquastop, Beam on Floor, Display, InfoLight, Startfördröjning, TimeLight – visning av återstående tid, Timemanager, XtraDry, Övre korgen kan justeras i höjdled.

Program:

AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Intensiv 70°, Quick 60° 30 min.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A+
 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Ljudnivå: 47 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Helintegrerad
 • Vattenförbrukning: 9,9 liter/diskning
 • Mått: (H): 81,8 cm (B): 44,6 cm (D): 55 cm

5 | Electrolux ESF4511LOW - Prisvärd

ELECTROLUX ESF4511LOW är ett prisvärt val av underbyggd 45 cm diskmaskin med goda omdömen av konsumenter samt fina expertomdömen. Här finns 6 program och en överskådlig panel framtill. Diskmaskinen har kapacitet för 9 standardkuvert, vilket ger gott med utrymme för disk.

Överkorgen har fällbara kopp hyllor som är lätta att höjdjustera, vilket ger bättre plats åt mer skrymmande disk under. Underkorgen har 2 fällbara tallriksstöd, vilket ger dig bra flexibilitet beroende vad du vill ställa där.

Smarta funktioner

Liksom vinnaren av testet kommer även ESF4511LOW med den smarta AutoFlex funktionen där vatten & energiförbrukning regleras efter mängd samt hur smutsig disken är.

Här finns även Time Manager-funktionen, som aktiverad innebär att du minskar programtiden med hälften, bra om tidsutrymmet är knappt. Med diskmaskinens timer-funktion kan du själv programmera när du vill att diskmaskinen ska starta. 

Modellen har en trevlig MyFavorite funktion som sparar dina mest använda program och maskinen är energiklassad A+, vilket ger en jämförelsevis låg energiförbrukning – bra för både ekonomi och miljöhänsyn.

Funktioner:

Avhärdare, Aquastop, Display, MyFavorite., Startfördröjning, TimeLight – visning av återstående tid, Timemanager, Övre korgen med fällbara kopphyllor kan justeras i höjdled.

Program:

AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Glas 45°, Intensiv 70°, Quick 60° 30 min.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A+
 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Underbyggd
 • Vattenförbrukning: 10 liter/diskning
 • Mått: (H): 81,8 cm (B): 44,6 cm (D): 57,5 cm

6 | AEG FFB62400PW - Bra betyg

AEG FFB62400PW  är en underbyggd 45 cm diskmaskin med bra betyg av både experter samt av de konsumenter som har produkten. AEG som ägs av Electrolux, är lite av företagets prestigemärke och här har vi kvalitet och smarta funktioner. Prisbilden ligger i det övre skiktet och vi ska ta en titt på vad vi får för pengarna.

Smarta funktioner

En funktion som sticker ut speciellt från övriga maskiner är en ytterligare, innovativt placerad mindre samt roterande satellit-sprayarm. Denna mindre satellit-sprayarm är fäst i änden på den större undre spolarmen för att ge bättre spridning av vattnet & bättre diskresultat.

Här finns en TimeSaver funktion som minskar den totala programlängden med ca 50 %. Genom att öka både trycket och vattnets temperatur påskyndas diskprocessen och även torklängden förkortas något. Tvättresultatet uppges vara likvärdig en normal programlängd., medans torkresultatet kan minskas något.

Modellen kommer även med ett specialanpassat hygienprogram vid namn ExtraHygiene – genom att hålla temperaturen vid 70 °C i minst 10 minuter under den sista sköljfasen ges ett mer hygieniskt diskresultat.  Maskinen har även finessen AirDry – då luckan öppnar sig automatiskt mot slutet av torkprogrammet för att avsluta torkfasen i ett naturligt luftflöde för att slutligen stänga av sig automatiskt.

Vid användning av diskmaskinens auto-program finns även här sensor-funktionen som känner av mängden disk och hur smutsig disken är. Maskinen justerar därefter automatiskt vattenåtgång och hur mycket diskmedel som behöver används. 

Överkorgen på diskmaskinen har små gummidubbar man kallar Softspikes – dubbarna säkerställer att glas och porslin hålls på plats under diskning eller när korgen förflyttas, en bra funktion om t.ex känsligare vinglas ska diskas.

AEG FFB62400PW har onekligen en hel del av innovation att erbjuda och tillhör med sina 45 db marknadens mest tystgående maskiner. Om det räcker för att motivera den högre prislappen är en avvägning att fundera på.

Funktioner:

Avhärdningselektronik, Display, Satellit-sprayarm, Startfördröjning 1 – 24 h, Vattenskydd (Aquastop).

Tillvalsfunktioner:

 • ExtraHygiene – 70 °C under 10 min i sista sköljfasen.
 • TimeSaver – 50% kortare tidsåtgång.
 • XtraDry – Med tillvalet aktiverat kan programmens längd, vattenförbrukning och temperatur på sista sköljningen påverkas.

Program:

Auto – 45 °C – 70 °C, 40 – 150 min. Eco – 240 min. Intensiv 70 °C, 130 – 150 min. Glas – 45 °C, 60 – 80 min. Silent –  50 °C,  220 – 230 min. Snabbprogram – 60 °C – 65 °C, 30 min.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A++
 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Ljudnivå: 45 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Underbyggd
 • Vattenförbrukning: 10 liter/diskning
 • Mått: (H): 85 cm (B): 44,6 cm (D): 61,5 cm

Köpguide

Innan du köper en diskmaskin måste du tänka över hur mycket kapacitet du behöver. För den mindre familjen räcker en diskmaskin av den smalare modellen, de som är ca 45 cm breda. Dessutom tar en sådan diskmaskin mindre plats än de normalstora som är 60 cm breda. Det finns integrerade, halvintegrerade samt fristående, men de flesta hushåll brukar ha en halv- eller helintegrerad, då den oftast placeras under diskbänken

Bor du i en lägenhet med öppen planlösning, så kan det vara bra att tänka på att köpa en diskmaskin med låga decibel. Ljudnivån blir då mer behaglig, och du störs inte lika mycket då en diskmaskin kan låta lite ut i hela rummet.

Innan montering/placering

För att kunna placera diskmaskinen under diskbänken så behövs el, vatten och avlopp vara framdraget. Har du ingen diskmaskin sedan tidigare behöver du anlita en rörmokare som gör installationsarbetet.

Energisnålt är både billigt och bra

Värt att tänka på är vilken energimärkning diskmaskinen har. Det finns olika varianter, och skalan går från A-D. De mest energisnåla modellerna betecknas A+++. Ju fler plus desto bättre och mer energisnål är diskmaskinen. Du kan spara mycket pengar genom att välja en mer energisnål modell. Skillnaden i energiförbrukning mellan energiklass A och D kan vara så stor som 50 %.

Hur stor diskkapacitet behövs? 

Kapaciteten på en diskmaskin mäts i kuvert. Ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, tesked samt ett glas. Antal kuvert varierar mellan de olika modellerna, oftast kan 9 kuvert räcka för en familj med ett eller 2 mindre barn. Om du på förhand vet att hushållet producerar mycket smutsig disk kan det vara en bra idé att ta några kuvert extra för att få mer plats med disk. 

 • En vanlig diskmaskin har plats för omkring 10 – 14 kuvert.
 • En smal diskmaskin rymmer som regel 9 kuvert.
 • En bänkdiskmaskin har plats för ca 6 kuvert.

Program

 • Snabbprogram – Reducerar disktiden men ökar vatten- och energiförbrukningen. 
 • Temperaturprogram – Diskar vid en lägre temperatur för att spara energi.
 • Eco-program – Reducerar energi- och vattenförbrukning. 
 • Skonsamt program – Bra till glas och finporslin. 
 • Tyst program – Sänker ljudnivån men förlänger disktiden.
 • Timer-funktion – Gör det möjligt att skjuta upp starten för diskning.
 • Sensorstyrt program – Sensorerna känner av hur smutsig disken är och justerar programmet efter det.

Ljudnivå

Ljudnivån mäts i decibel, och som tidigare skrevs, har du öppen planlösning är det extra viktigt att tänka på att köpa en diskmaskin med låga decibel. Som referens kan nämnas att normal samtalston ligger på ca 60 decibel

Kapacitet/fördelning

Kapaciteten är viktigt att tänka på när man väljer ny diskmaskin, minst lika viktigt är hur plats för koppar/fat är fördelad. Med höj- och sänkbara korgar får du mer plats till stora glas eller andra större skålar eller muggar. Du kan då höja den översta korgen så att du får plats för serveringsfat i underkorgen eller sänka överkorgen för att få plats för annat. 

Om du väljer en modell med fällbara stöttor till tallrikar och glas får du mer flexibilitet, du kan då enkelt kan fälla upp och ned de stöd som du behöver, vilket gör att du får bättre plats för disken. 

Bestickkorg eller låda?

Många diskmaskiner har en vanlig bestickkorg, en del är uttagbara, vilket förenklar då man ska plocka tillbaka besticken i lådorna. Mer vanligt nu i många diskmaskiner är s.k utdragbar besticklåda, vilket en del konsumenter föredrar, medan andra konsumenter tycker att en uttagbarbar korg känns mer fördelaktigt. Besticklådan sitter högst upp i diskmaskinen och besticken läggs in i rader. 

Smarta funktioner

Det finns diskmaskiner som har s.k Aquastop, vilket innebär att maskinen larmar om det blir läckage någonstans. En säkerhet för dig så att du inte får översvämning.

Det finns diskmaskiner med extra snabb torkfunktion, samt ett antal program för snabbare disktid eller ett ecoläge som ett mer miljövänligt alternativ.

Tips på vägen

 • Avlägsna större matrester från tallrikarna.
 • Skölj inte tallrikarna för hand i förväg.
 • Använd hela utrymmet i korgarna för bäst ekonomi/ekologi.
 • Se till att föremålen i korgarna inte vidrör eller täcker över varandra för bästa diskresultat.
 • En gång i månaden bör maskinen gå med särskilt maskinrengöringsmedel.
 • Blötlägg inbrända matrester innan diskning.
 • Ställ inte föremål av trä, aluminium, tenn eller koppar i maskinen.

Lycka till med ditt val av diskmaskin!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.6 / 5. Röster: 9

Relaterade artiklar