Diskmaskin 45 CM bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-10-12

I ett mindre hushåll räknas varje kvadratmeter – dagens smala diskmaskiner erbjuder en kompakt design som samtidigt har utrymme för mer disk än en bänkdiskmaskin. Produkttestarna har granskat marknaden och valt ut de bästa 45 cm diskmaskinerna på marknaden idag. Efter produkterna har vi sammanställt en guide med tips inför ditt köp.

BÄST I TEST

Diskmaskin 45 cm - Electrolux ESL4510LO

Electrolux
ESL4510LO

4.5/5

👍 Air Dry
👍 Beam on Floor

Typ: Helintegrerad
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå: 47 dB
Kapacitet: 9 kuvert
Energiklass: A+

PRISVÄRD

Bästa Diskmaskin 45 cm 2020 - Electrolux ESF4511LOW

Electrolux
ESF4511LOW

4.4/5

👍 AirDry
👍 MyFavorite

Typ: Underbyggd
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå: 49 dB
Kapacitet: 9 kuvert
Energiklass: A+

TYST & ENERGISNÅL

DISMASKIN 45 CM BÄST I TEST 2020

Siemens
SR435W01MS

4/5

👍 Överkorg för bestick
👍 Tystast i klassen

Typ: Underbyggd
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå: 43 dB
Kapacitet: 10 kuvert
Energiklass: A++

TYSTGÅENDE

AEG FFB62400PW - Bästa Diskmaskin 45 cm 2020

AEG
FFB62400PW

3.5/5

👍 Tystgående
👍 Snabbprogram 30 min

Typ: Underbyggd
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå: 45 dB
Kapacitet: 9 kuvert
Energiklass: A++

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Electrolux ESL4510LO - Bäst i test

Diskmaskin 45 cm - Electrolux ESL4510LO

Electrolux  ESL4510LO är en helintegrerad green range anpassad och av konsumenter mycket uppskattad 45 cm smal diskmaskin. Här plussas mycket för ett gott diskresultat samt den smarta funktionen Beam on Floor – Finessen med en röd ljusprick på golvet när maskinen är aktiv och en blå som visar när maskinen är klar får tummen upp.

ESL4510LO har många smarta funktioner, exempelvis AutoFlex, som via smarta sensorer justerar vattenförbrukningen och diskmedel för att optimera energiåtgången varje gång du diskar. Maskinen kommer även med en inställbar timer som går upp till 24 timmar samt en Time manager som kan halvera disktiden om du skulle ha bråttom.

Diskmaskinen stänger av sig automatiskt efter fem minuters inaktivitet i samband med programval eller efter att programmet är klart. Airdry – när torkningen av disken nästan är klar öppnar sig luckan automatiskt för att avsluta tork-fasen i naturligt luftflöde vilket minskar vattenmärken för bästa diskresultat & energimaximering.

XtraDry är funktionen som maximerar torkningen av disken och på displayen kan du se info om fördröjd start, återstående programtid,  indikator för påfyllning av salt & sköljmedel  samt eventuell servicekod.

Electrolux ESL4510LO är en bra diskmaskin med en tystgående invertermotor och många goda omdömen från sina användare. Priset ligger dessutom på en riktigt bra nivå i förhållande till kvalité & funktioner.

Funktioner:
Avhärdare,  Aquastop, Beam on Floor, Display, InfoLight, Startfördröjning, TimeLight – visning av återstående tid, Timemanager, XtraDry, Övre korgen kan justeras i höjdled.

Program:
AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Intensiv 70°, Quick 60° 30 min.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A+
 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Ljudnivå: 47 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Helintegrerad
 • Vattenförbrukning: 9,9 liter/diskning
 • Mått: (H): 81,8 cm (B): 44,6 cm (D): 55 cm

2 | Electrolux ESF4511LOW

Bästa Diskmaskin 45 cm 2020 - Electrolux ESF4511LOW

ELECTROLUX ESF4511LOW är ett prisvärt val av underbyggd 45 cm diskmaskin med goda omdömen av konsumenter samt fina expertomdömen. Här finns 6 program och en överskådlig panel framtill. Diskmaskinen har kapacitet för 9 standardkuvert, vilket ger gott med utrymme för disk.

Överkorgen har fällbara kopp hyllor som är lätta att höjdjustera, vilket ger bättre plats åt mer skrymmande disk under. Underkorgen har 2 fällbara tallriksstöd, vilket ger dig bra flexibilitet beroende vad du vill ställa där.

Fler bra funktioner

Liksom vinnaren av testet kommer även ESF4511LOW med den smarta AutoFlex funktionen där vatten & energiförbrukning regleras efter mängd samt hur smutsig disken är.

Här finns även Time Manager-funktionen, som aktiverad innebär att du minskar programtiden med hälften, bra om tidsutrymmet är knappt. Med diskmaskinens timer-funktion kan du själv programmera när du vill att diskmaskinen ska starta. 

Modellen har en trevlig MyFavorite funktion som sparar dina mest använda program och maskinen är energiklassad A+, vilket ger en jämförelsevis låg energiförbrukning – bra för både ekonomi och miljöhänsyn.

Funktioner:

Avhärdare, Aquastop, Display, MyFavorite., Startfördröjning, TimeLight – visning av återstående tid, Timemanager, Övre korgen med fällbara kopphyllor kan justeras i höjdled.

Program:
AutoFlex 45°-70°, Eco 50°, Glas 45°, Intensiv 70°, Quick 60° 30 min.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A+
 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Underbyggd
 • Vattenförbrukning: 10 liter/diskning
 • Mått: (H): 81,8 cm (B): 44,6 cm (D): 57,5 cm

3 | Siemens SR435W01MS

DISMASKIN 45 CM BÄST I TEST 2020

Siemens SR435W01MS är en uppskattad 45 cm smal diskmaskin som får gott betyg av både konsumenter och experter. Denna populära modell kommer här i vit variant och användare uppskattar framförallt att den är mycket tystgående, energisnål och kommer med rymliga 10 kuvert.

Diskmaskinens energiklass är i övre skiktet med betyget  A++ och ljudnivån är på utnärkt låga 43 dB – bäst i klassen.

Modellen är utrustad med timer-funktion, och du kan själv programmera när du vill starta diskmaskinen.  Bestickkorgen är placerad i den övre delen av diskmaskinen vilket ger dig bra plats att placera större skålar och kastruller i botten. 

varioSpeed+

Siemens SR435W01MS har som en produkt i  mellanpris-klassen dubbla sprejarmar – duoPower – för optimal vattenfördelning & effektiv diskning.

Med ett knapptryck startas auto-programmet 45-65°C och aquaSensor aktiveras för avkänning av hur smutsig disken är – för att sedan anpassa vattenmängd och temperatur efter detta. Med varioSpeed Plus kan disktiden kortas ner med upp till 66 %, med fortsatt god kvalité på diskresultatet.

Som säkerhetsfunktioner kommer modellen med Aquastop för automatisk avstängning vid eventuellt vattenläckage samt en barnsäker mekanisk spärr som hindrar luckan att öppnas av misstag under diskning.

Här får du verkligen en bra diskmaskin i snygg Siemens design med 10 års rostgaranti,  tydliga reglage och bra funktioner –  och som sagt en av de tystaste & energisnålaste på marknaden.

Funktioner:

Avhärdningselektronik, Elektronisk saltindikator, Elektronisk glansmedelsindikator, Display för programförlopp och elektronisk resttidsindikator, duoPower – Dubbla sprayarmar, intensivZon – Höjer spoltrycket i underkorgen för alla program, bra vid extra smutsig disk, Höjdjusterbar överkorg.
Sensorer: aquaSensor, mängdSensor, shine&Dry –  Självrengörande filtersystem i 3-steg med vågformat microfilter, Startfördröjning 1 – 24 h, varioDrawer Pro – Flexibel toppkorg, varioSpeed Plus – Flexibel tidsprogrammering.

Program:
Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °C, Extra tyst 50 °C samt Försköljning – 3 specialfunktioner: varioSpeed Plus, intensiveZone, hygienePlus samt Machine Care: ett specialprogram som avlägsnar fett och kalkavlagringar.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A++
 • Kapacitet: 10 kuvert
 • Ljudnivå: 43 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Underbyggd
 • Vattenförbrukning: 9,5 liter/diskning
 • Mått: (H): 81,5 cm (B): 44 cm (D): 57,3 cm

4 | AEG FFB62400PW

AEG FFB62400PW - Bästa Diskmaskin 45 cm 2020

AEG FFB62400PW  är en underbyggd 45 cm diskmaskin med bra betyg av både experter samt av de konsumenter som har produkten. AEG som ägs av Electrolux, är lite av företagets prestigemärke och här har vi kvalitet och smarta funktioner. Prisbilden ligger i det övre skiktet och vi ska ta en titt på vad vi får för pengarna.

Smarta funktioner

En funktion som sticker ut speciellt från övriga maskiner är en ytterligare, innovativt placerad mindre samt roterande satellit-sprayarm. Denna mindre satellit-sprayarm är fäst i änden på den större undre spolarmen för att ge bättre spridning av vattnet & bättre diskresultat.

Här finns en TimeSaver funktion som minskar den totala programlängden med ca 50 %. Genom att öka både trycket och vattnets temperatur påskyndas diskprocessen och även torklängden förkortas något. Tvättresultatet uppges vara likvärdig en normal programlängd., medans torkresultatet kan minskas något.

Modellen kommer även med ett specialanpassat hygienprogram vid namn ExtraHygiene – genom att hålla temperaturen vid 70 °C i minst 10 minuter under den sista sköljfasen ges ett mer hygieniskt diskresultat.  Maskinen har även finessen AirDry – då luckan öppnar sig automatiskt mot slutet av torkprogrammet för att avsluta torkfasen i ett naturligt luftflöde för att slutligen stänga av sig automatiskt.

Vid användning av diskmaskinens auto-program finns även här sensor-funktionen som känner av mängden disk och hur smutsig disken är. Maskinen justerar därefter automatiskt vattenåtgång och hur mycket diskmedel som behöver används. 

Överkorgen på diskmaskinen har små gummidubbar man kallar Softspikes – dubbarna säkerställer att glas och porslin hålls på plats under diskning eller när korgen förflyttas, en bra funktion om t.ex känsligare vinglas ska diskas.

AEG FFB62400PW har onekligen en hel del av innovation att erbjuda och tillhör med sina 45 db marknadens mest tystgående maskiner. Om det räcker för att motivera den högre prislappen är en avvägning att fundera på.

Funktioner:

Avhärdningselektronik, Display, Satellit-sprayarm, Startfördröjning 1 – 24 h, Vattenskydd (Aquastop).

Tillvalsfunktioner:

 • ExtraHygiene – 70 °C under 10 min i sista sköljfasen.
 • TimeSaver – 50% kortare tidsåtgång.
 • XtraDry – Med tillvalet aktiverat kan programmens längd, vattenförbrukning och temperatur på sista sköljningen påverkas.

Program:

Auto – 45 °C – 70 °C, 40 – 150 min. Eco – 240 min. Intensiv 70 °C, 130 – 150 min. Glas – 45 °C, 60 – 80 min. Silent –  50 °C,  220 – 230 min. Snabbprogram – 60 °C – 65 °C, 30 min.

Specifikationer:

 • Diskeffekt: A
 • Energiklassning: A++
 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Ljudnivå: 45 dB
 • Torkeffekt: A
 • Typ: Underbyggd
 • Vattenförbrukning: 10 liter/diskning
 • Mått: (H): 85 cm (B): 44,6 cm (D): 61,5 cm

KÖPGUIDE

Innan du köper en diskmaskin måste du tänka över hur mycket kapacitet du behöver. För den mindre familjen räcker en diskmaskin av den smalare modellen, de som är ca 45 cm breda. Dessutom tar en sådan diskmaskin mindre plats än de normalstora som är 60 cm breda. Det finns integrerade, halvintegrerade samt fristående, men de flesta hushåll brukar ha en halv- eller helintegrerad, då den oftast placeras under diskbänken. 

Bor du i en lägenhet med öppen planlösning, så kan det vara bra att tänka på att köpa en diskmaskin med låga decibel. Ljudnivån blir då mer behaglig, och du störs inte lika mycket då en diskmaskin kan låta lite ut i hela rummet.

Innan montering/placering

För att kunna placera diskmaskinen under diskbänken så behövs el, vatten och avlopp vara framdraget. Har du ingen diskmaskin sedan tidigare behöver du anlita en rörmokare som gör installationsarbetet.

Energisnålt är både billigt och bra

Värt att tänka på är vilken energimärkning diskmaskinen har. Det finns olika varianter, och skalan går från A-D. De mest energisnåla modellerna betecknas A+++. Ju fler plus desto bättre och mer energisnål är diskmaskinen. Du kan spara mycket pengar genom att välja en mer energisnål modell. Skillnaden i energiförbrukning mellan energiklass A och D kan vara så stor som 50 %.

Hur stor diskkapacitet behövs? 

Kapaciteten på en diskmaskin mäts i kuvert. Ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, tesked samt ett glas. Antal kuvert varierar mellan de olika modellerna, oftast kan 9 kuvert räcka för en familj med ett eller 2 mindre barn. Om du på förhand vet att hushållet producerar mycket smutsig disk kan det vara en bra idé att ta några kuvert extra för att få mer plats med disk. 

 • En vanlig diskmaskin har plats för omkring 10 – 14 kuvert.
 • En smal diskmaskin rymmer som regel 9 kuvert.
 • En bänkdiskmaskin har plats för ca 6 kuvert.

Program

 • Snabbprogram – Reducerar disktiden men ökar vatten- och energiförbrukningen. 
 • Temperaturprogram – Diskar vid en lägre temperatur för att spara energi.
 • Eco-program – Reducerar energi- och vattenförbrukning. 
 • Skonsamt program – Bra till glas och finporslin. 
 • Tyst program – Sänker ljudnivån men förlänger disktiden.
 • Timer-funktion – Gör det möjligt att skjuta upp starten för diskning.
 • Sensorstyrt program – Sensorerna känner av hur smutsig disken är och justerar programmet efter det.

Ljudnivå

Ljudnivån mäts i decibel, och som tidigare skrevs, har du öppen planlösning är det extra viktigt att tänka på att köpa en diskmaskin med låga decibel. Som referens kan nämnas att normal samtalston ligger på ca 60 decibel

Kapacitet/fördelning

Kapaciteten är viktigt att tänka på när man väljer ny diskmaskin, minst lika viktigt är hur plats för koppar/fat är fördelad. Med höj- och sänkbara korgar får du mer plats till stora glas eller andra större skålar eller muggar. Du kan då höja den översta korgen så att du får plats för serveringsfat i underkorgen eller sänka överkorgen för att få plats för annat. 

Om du väljer en modell med fällbara stöttor till tallrikar och glas får du mer flexibilitet, du kan då enkelt kan fälla upp och ned de stöd som du behöver, vilket gör att du får bättre plats för disken. 

Bestickkorg eller låda?

Många diskmaskiner har en vanlig bestickkorg, en del är uttagbara, vilket förenklar då man ska plocka tillbaka besticken i lådorna. Mer vanligt nu i många diskmaskiner är s.k utdragbar besticklåda, vilket en del konsumenter föredrar, medan andra konsumenter tycker att en uttagbarbar korg känns mer fördelaktigt. Besticklådan sitter högst upp i diskmaskinen och besticken läggs in i rader. 

Smarta funktioner

Det finns diskmaskiner som har s.k Aquastop, vilket innebär att maskinen larmar om det blir läckage någonstans. En säkerhet för dig så att du inte får översvämning.

Det finns diskmaskiner med extra snabb torkfunktion, samt ett antal program för snabbare disktid eller ett ecoläge som ett mer miljövänligt alternativ.

Tips på vägen

 • Avlägsna större matrester från tallrikarna.
 • Skölj inte tallrikarna för hand i förväg.
 • Använd hela utrymmet i korgarna för bäst ekonomi/ekologi.
 • Se till att föremålen i korgarna inte vidrör eller täcker över varandra för bästa diskresultat.
 • En gång i månaden bör maskinen gå med särskilt maskinrengöringsmedel.
 • Blötlägg inbrända matrester innan diskning.
 • Ställ inte föremål av trä, aluminium, tenn eller koppar i maskinen.

Lycka till att hitta en diskmaskin att trivas med !

EXPERTTESTER

Länk till test

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

RELATERADE ARTIKLAR