Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024

Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024

Electrolux SensiCare blir valet som kompakt tvättmaskin bäst i test 2024. Se mer om våra testvinnande små tvättmaskiner med tips inför ditt val.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 - Electrolux SensiCare

Electrolux SensiCare​

Effektiv och skonsam

Premium

Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 Premium - Electrolux EWC1352

Electrolux EWC1352​

Hög centrifugering​

Budget

Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 Budget

Logik L410WM22E​

Snabbprogram​

Produkterna har utvärderats på:

Tvättkapacitet

Centrifugering

Funktioner

Pris

Testets betyg:
4.8
(11)

Electrolux SensiCare – Kompakt tvättmaskin bäst i test

Bäst i test 2024
Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 - Electrolux SensiCare

SensiCare System

Timer

Tvätt kapacitet: 4 kg​

Centrifugering: 1000 varv/min​

Bredd: 595, Djup: 360, Höjd: 845 mm​

Tillverkarens Produktbeskrivning

Electrolux SensiCare 600 (EW6S5404E1) är en liten och smidig tvättmaskin – vårt val som kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 . Du får flertalet program, bl.a. SensiCare som är skonsam mot textiliers och behåller dess färger. Det finns även ett uppskattat snabbprogram på 20 minuter.

Electrolux EW6S5404E1 tar liten plats i badrummet då den endast har ett djup på 36 cm. Tvättmaskinen har en kapacitet på upp till 4 kg, vilket lämpar sig för mindre hushåll. Det finns ett flertal program att välja mellan, och den har ett speciellt program där du sparar både pengar och energi.

SensiCare-system

Tvättmaskinen har ett SensiCare System som bevara dina kläder bättre. Färger och textiler får längre hållbarhet, vilket är ett stort plus. Programmet reglerar vattenförbrukning, och tar hänsyn till hur mycket du ska tvätta. SensiCare drar ner elförbrukning, vilket gör att du sparar pengar. Tvättmaskinen har så kallad Woolmark Blue-certifiering vilket innebär att du kan tvätta även känsliga tyger med den här maskinen, så som exempelvis ylle eller siden.

Snabbprogram

Med snabbprogrammet tvättar du dina kläder på endast 20 minuter. Perfekt För dig som har ont om tid, och bara behöver en snabb tvätt.

Program: Bomull, Syntet, Snabbprogram , Ylle, EKO m.fl.​

Fuzzy logic spar energi

Med Fuzzy logic anpassas tvättprogrammen efter mängden av tvätt. Sensorer optimerar det ditt valda tvättprogram, och ger dig ren tvätt med ett mer energisnålt alternativ, vilket är bra för miljön.

Förprogrammera din tvätt

Du kan använda timern för att senarelägga tvättiden. Du kan även ställa in sluttid för att förhindra att dina tvättade kläder blir skrynkliga och att det skapas dålig lukt genom att de ligger för länge i maskinen.

Premium
Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 Premium - Electrolux EWC1352

Electrolux EWC1352

Många & bra programval​

Tvätt kapacitet: 3 kg​

Centrifugering: 1300 varv/min​

Ljudnivå: 78 dB(A)​

Energiförbrukning: 63 kWh / 100 tvättar​

Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024 premiumElectrolux EWC1352 är en kraftfull och kompakt mindre tvättmaskin som kan tvätta ca 3 kg tvätt och den passar bra i ett mindre badrum med platsbrist. Bredden på tvättmaskinen är endast 49,5 cm och djupet 51,5 cm vilket gör den perfekt i ett mindre badrum där du inte har så stor plats.

Ljudnivån stannar på 78 dB och maskinen kommer med översvämningsskydd vilket ger dig god säkerhet och trygghet.

Flertal program

Trots sin kompakta design har EWC1352 ett antal program att välja mellan. Fler alternativ för bomull, fintvätt, EKO, blandmaterial, syntet, ylle, strykfritt, extra snabb. Restfuktigheten är på 62%, vilket är bra, då kläderna torkar snabbare.

Program: bomull, fintvätt, EKO, blandmaterial, syntet, ylle, strykfritt, extra snabb​

Mindre fukt i rummen

Electrolux EWC 1352 centrifugerar med 1300 varv per minut, vilket är väldigt bra med tanke på restfuktighet, dvs den fukt som blir kvar i kläderna efter centrifugering. Tack vare den effektiva centrifugeringen så får du mindre fukt kvar i kläderna och här landar siffran på rimliga 62% restfuktighet. 

Det innebär att kläderna torkar snabbare om du hänger upp dem i badrummet. Om du däremot torktumlar kläderna så går det naturligtvis snabbare att få kläderna torra och dessutom avdunstas fukten snabbare i hemmet vilket är en fördel i.o.m att bakterier inte frodas så lätt.

Kompakt – Många program – Anpassade för olika textilier –  Centrifugering 1300 varv/min – Restfuktighet 62% – 5 års garanti.

Budget

Logik L410WM22E

Prisvärde

Tvätt kapacitet: 4 kg​

Program: Express 15-program​

Centrifugering: 1000 varv/min​

Restfuktighet: 62.4 %​

Ljudnivå: 76 dB (Max Centrifug)​

Bredd: 597, Djup: 362, Höjd: 845 mm​

Logiks maskin är en mindre modell med ett djup på endast 36,2 cm. Flertalet program finns att välja bland där ett 15 min snabbprogram kan vara till nytta vid akut tvätt. Med smart fördröjd start senarelägger du din tvättid smidigt med vårt val som bästa kompakta tvättmaskinen 2024 i den lägre prisklassen.

Logik L410WM22E är en kompakt tvättmaskin som rymmer 4 kg tvätt. Här finns de vanligare standardiserade programmen att välja mellan. Det finns ett snabbprogram där du tvättar dina kläder på endast 15 minuter. Perfekt om du behöver rena kläder snabbt. 

Lättläst display

Den digitala displayen är enkel att förstå. Du kan enkelt kontrollera tvättstatus, programinställningar, återstående tid och förloppet för ditt valda program.  

Fördröj din starttid

Du kan själv välja när du vill att ditt tvättprogram ska starta. Du kan köra maskinen över natten och vakna upp då din tvätt är klar. 

Logik maskinen ges relativt blandade omdömen med både nöjda användare och de som nämner att centrifugeringshastigheten inte är valbar samt att maskinen inte riktigt klarar en full 4kg tvätt med bra resultat.

Populär
Candy AQUA1042DE2S

Candy AQUA 1042DE2S

Tar liten plats​

Timer​

Tvätt kapacitet: 4 kg​

Centrifugering: 1000 varv/min​

Ljudnivå: 78 dB​

Bredd: 510, Djup: 435, Höjd: 700 mm​

Candy AQUA med variant-beteckning 1042DE2S får bra kundbetyg och har i stort samma egenskaper som ovanstående modell.  4 kg tvätt och centrifugering med 1000 v/min gäller även här. Många program samt Smart delay för att senarelägga tvättiden.    

AQUA med en kapacitet på 4 kg är ett perfekt val för den lilla familjen eller för dig med begränsat utrymme i badrummet. Tvättmaskinen tar relativt liten plats med sin bredd på 51 cm och djup på 43,5 cm. Den får fina recensioner, och en av köparna säger; ”Tvättar bra och bra centrifug, tar liten plats, tyst.”

Många tvättprogram

AQUA 1042DE2-S har ett antal program för olika typer av textilier.  Det finns program för bomulls-, ull- eller syntettyger, som tvättas skonsamt så att kvaltén består. Här hittas även ett hygienprogram där bakterier elimineras via en hög temperatur.

Program: Hygiene, EKO, Snabbprogram, Ylle, Delicate Fabrics​

Ett snabbprogram på 14-30 minuter finns till hands och är perfekt om man har ont om tid och behöver tvätta snabbt. Ett EKO-program, som dock tar lite längre tid – ca 1,5 timma finns där du sparar energi och pengar. Programmet Delicate Fabrics är för känsliga textiler, så som ull m.m. Med hjälp av sensorer känner det av materialet och tvättas därför extra skonsamt.

Bra centrifugering

CANDY AQUA har en bra centrifugeringshastighet på 1000 rpm vilket gör att din tvätt blir relativt torr och håller då en restnivå på 60%, vilket är bra då du spar energi om du därefter ska torka tvätten i torktumlaren. Om du hänger kläderna inomhus vid denna nivå av restfuktighet avdunstar fukten i kläderna under torkning och påverkar inte i detta fall inomhusklimatet negativt.

Smart Delay

Här finns även en så kallad Smart delay vilket gör att du kan ställa in när du vill att maskinen ska starta vilket kan fördröja start av tvättprocessen i upp till 24 timmar. 

Guide – Kompakt tvättmaskin bäst i test 2024

Ca 3-4 kg brukar vara normalt för den mer kompakta tvättmaskinen. I en vanlig tvättmaskin kan du tvätta ca 5-13 kg, beroende på modell.

Electrolux EW6S4204C1 har ett djup på endast 36 cm. Candy Aqua 1042DE2-S har ett djup på endast 43 cm. 

Restfuktighet är den mängd fukt som blir kvar i kläderna efter centrifugering. Restfuktigheten brukar ligga på ca 60%. En lägre restfuktighet innebär att kläderna inte är lika blöta efter tvätt, och torkar därför snabbare. Det är dessutom bättre för inomhusluften, då det inte samlas fukt i hemmet, vilket kan göra att bakterier frodas, samt mögel. För fuktig luft kan även påverka din hälsa, och ge negativa effekter för astmatiker. Om du torktumlar dina kläder så sparar du energi, då kläderna inte behöver torkas så länge.

Du kanske tror att centrifugeringshastigheten har störst betydelse, och det kan den ha, då kläderna oftast är mindre blöta efter. Men idag finns andra faktorer som spelar roll, därför kan en maskin med lägre centrifugeringshastighet ge mindre av restfuktighet än en maskin med mycket hög centrifugering, samt att en hög centrifugeringshastighet kan slita mer på dina kläder.

Här finns oftast alla de vanligare programmen som vi hittar i en fullstor tvättmaskin – bomull, EKO, snabbtvätt samt syntet och i vissa modeller hittas även program som  skonsamt tvättar dina kläder för att bevara textilierna bättre.

Den tar mindre plats än en standard tvättmaskin, som brukar vara ca 60×60 cm. De mer kompakta modellerna kan vara ca 36 cm djupa och ca 50 cm breda. Däremot kan de vara lite högre.

Senast färdigställda tester