Kompakt tvättmaskin bäst i test 2023

Electrolux PerfectCare blir utsedd till bästa kompakta tvättmaskinen. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Bäst i test

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare - Electrolux Electrolux PerfectCare 700

Electrolux PerfectCare 600​

Effektiv och skonsam

Premium

Electrolux EWC1352

Electrolux EWC1352​

Hög centrifugering​

Budget

Logik L410WM22E​

Snabbprogram​

Produkterna har utvärderats på:

Tvättkapacitet

Centrifugering

Funktioner

Pris

Testets betyg:
()
Adam Lundgren skribent

Av Adam Lundgren

Bäst i test 2023
Kombinerad tvättmaskin och torktumlare - Electrolux Electrolux PerfectCare 700

Electrolux PerfectCare 600

SensiCare System

Timer

Tvättkapacitet: 4 kg​

Centrifugering: 1000 varv/min​

Bredd: 59,5 cm Djup: 36 cm Höjd: 84,5 cm​

Electrolux PerfectCare 600 (EW6S4204C1) är en liten och smidig tvättmaskin som lämnar kläderna torra. Du får flertalet program, bl.a. SensiCare som är skonsam mot textiliers och behåller dess färger. Det finns även ett uppskattat snabbprogram på 20 minuter.

Electrolux EW6S4204C1 tar liten plats i badrummet då den endast har ett djup på 36 cm. Tvättmaskinen har en kapacitet på upp till 4 kg, vilket lämpar sig för mindre hushåll. Det finns ett flertal program att välja mellan, och den har ett speciellt program där du sparar både pengar och energi.

SensiCare-system

Tvättmaskinen har ett SensiCare System som bevara dina kläder bättre. Färger och textiler får längre hållbarhet, vilket är ett stort plus. Programmet reglerar vattenförbrukning, och tar hänsyn till hur mycket du ska tvätta. SensiCare drar ner elförbrukning, vilket gör att du sparar pengar. Tvättmaskinen har så kallad Woolmark Blue-certifiering vilket innebär att du kan tvätta även känsliga tyger med den här maskinen, så som exempelvis ylle eller siden.

Snabbprogram

Med snabbprogrammet tvättar du dina kläder på endast 20 minuter. Perfekt För dig som har ont om tid, och bara behöver en snabb tvätt.

Program: Bomull, Syntet, Snabbprogram , Ylle, EKO m.fl.​

Fuzzy logic spar energi

Med Fuzzy logic anpassas tvättprogrammen efter mängden av tvätt. Sensorer optimerar det ditt valda tvättprogram, och ger dig ren tvätt med ett mer energisnålt alternativ, vilket är bra för miljön.

Förprogrammera din tvätt

Du kan använda timern för att senarelägga tvättiden. Du kan även ställa in sluttid för att förhindra att dina tvättade kläder blir skrynkliga och att det skapas dålig lukt genom att de ligger för länge i maskinen.

Premium
Electrolux EWC1352

Electrolux EWC1352

Många & bra programval​

Tvättkapacitet: 3 kg​

Centrifugering: 1300 varv/min​

Ljudnivå: 78 dB(A)​

Energiförbrukning: 63 kWh / 100 tvättar​

Electrolux EWC1352 är en kraftfull och kompakt mindre tvättmaskin som kan tvätta ca 3 kg tvätt och den passar bra i ett mindre badrum med platsbrist. Bredden på tvättmaskinen är endast 49,5 cm och djupet 51,5 cm vilket gör den perfekt i ett mindre badrum där du inte har så stor plats.

Ljudnivån stannar på 78 dB och maskinen kommer med översvämningsskydd vilket ger dig god säkerhet och trygghet.

Flertal program

Trots sin kompakta design har EWC1352 ett antal program att välja mellan. Fler alternativ för bomull, fintvätt, EKO, blandmaterial, syntet, ylle, strykfritt, extra snabb. Restfuktigheten är på 62%, vilket är bra, då kläderna torkar snabbare.

Program: bomull, fintvätt, EKO, blandmaterial, syntet, ylle, strykfritt, extra snabb​

Mindre fukt i rummen

Electrolux EWC 1352 centrifugerar med 1300 varv per minut, vilket är väldigt bra med tanke på restfuktighet, dvs den fukt som blir kvar i kläderna efter centrifugering. Tack vare den effektiva centrifugeringen så får du mindre fukt kvar i kläderna och här landar siffran på rimliga 62% restfuktighet. 

Det innebär att kläderna torkar snabbare om du hänger upp dem i badrummet. Om du däremot torktumlar kläderna så går det naturligtvis snabbare att få kläderna torra och dessutom avdunstas fukten snabbare i hemmet vilket är en fördel i.o.m att bakterier inte frodas så lätt.

Kompakt – Många program – Anpassade för olika textilier –  Centrifugering 1300 varv/min – Restfuktighet 62% – 5 års garanti.

Budget

Logik L410WM22E

Pris​

Tvättkapacitet: 4 kg​

Program: Express 15-program​

Centrifugering: 1000 varv/min​

Restfuktighet: 62.4 %​

Ljudnivå: 76 dB (Max Centrifug)​

Bredd: 597 mm, Djup: 362 mm, Höjd: 845 mm​

Liten och kompakt med ett djup på endast 36,2 cm. Flertalet program att välja blad där ett 15 min snabbprogram finns vid akut tvätt. Med smart fördröjd start senarelägger du din tvättid smidigt.

Logik L410WM22E är en kompakt tvättmaskin som rymmer 4 kg tvätt. Här finns de vanligare standardiserade programmen att välja mellan. Det finns ett snabbprogram där du tvättar dina kläder på endast 15 minuter. Perfekt om du behöver rena kläder snabbt. 

Lättläst display

Den digitala displayen är enkel att förstå. Du kan enkelt kontrollera tvättstatus, programinställningar, återstående tid och förloppet för ditt valda program.  

Fördröj din starttid

Du kan själv välja när du vill att ditt tvättprogram ska starta. Du kan köra maskinen över natten och vakna upp då din tvätt är klar. 

Logik maskinen ges relativt blandade omdömen med både nöjda användare och de som nämner att centrifugeringshastigheten inte är valbar samt att maskinen inte riktigt klarar en full 4kg tvätt med bra resultat.

Populär
Candy AQUA1042DE2S

Candy AQUA 1042DE2S

Tar liten plats​

Timer​

Tvättkapacitet: 4 kg​

Centrifugering: 1000 varv/min​

Ljudnivå: 78 dB​

Bredd: 51 cm, Djup: 43,5 cm, Höjd: 70 cm​

Candy AQUA med variant-beteckning 1042DE2S får bra kundbetyg och har i stort samma egenskaper som ovanstående modell.  4 kg tvätt och centrifugering med 1000 v/min gäller även här. Många program samt Smart delay för att senarelägga tvättiden.    

AQUA med en kapacitet på 4 kg är ett perfekt val för den lilla familjen eller för dig med begränsat utrymme i badrummet. Tvättmaskinen tar relativt liten plats med sin bredd på 51 cm och djup på 43,5 cm. Den får fina recensioner, och en av köparna säger; ”Tvättar bra och bra centrifug, tar liten plats, tyst.”

Många tvättprogram

AQUA 1042DE2-S har ett antal program för olika typer av textilier.  Det finns program för bomulls-, ull- eller syntettyger, som tvättas skonsamt så att kvaltén består. Här hittas även ett hygienprogram där bakterier elimineras via en hög temperatur.

Program: Hygiene, EKO, Snabbprogram, Ylle, Delicate Fabrics​

Ett snabbprogram på 14-30 minuter finns till hands och är perfekt om man har ont om tid och behöver tvätta snabbt. Ett EKO-program, som dock tar lite längre tid – ca 1,5 timma finns där du sparar energi och pengar. Programmet Delicate Fabrics är för känsliga textiler, så som ull m.m. Med hjälp av sensorer känner det av materialet och tvättas därför extra skonsamt.

Bra centrifugering

CANDY AQUA har en bra centrifugeringshastighet på 1000 rpm vilket gör att din tvätt blir relativt torr och håller då en restnivå på 60%, vilket är bra då du spar energi om du därefter ska torka tvätten i torktumlaren. Om du hänger kläderna inomhus vid denna nivå av restfuktighet avdunstar fukten i kläderna under torkning och påverkar inte i detta fall inomhusklimatet negativt.

Smart Delay

Det finns så kallad Smart delay, vilket gör att du kan ställa in när du vill att maskinen ska starta. Det kan fördröja start av tvättprocessen i upp till 24 timmar. 

Vanliga frågor och svar

Ca 3-4 kg brukar vara normalt för den mer kompakta tvättmaskinen. I en vanlig tvättmaskin kan du tvätta ca 5-13 kg, beroende på modell.

Electrolux EW6S4204C1 har ett djup på endast 36 cm. Candy Aqua 1042DE2-S har ett djup på endast 43 cm. 

Restfuktighet är den mängd fukt som blir kvar i kläderna efter centrifugering. Restfuktigheten brukar ligga på ca 60%. En lägre restfuktighet innebär att kläderna inte är lika blöta efter tvätt, och torkar därför snabbare. Det är dessutom bättre för inomhusluften, då det inte samlas fukt i hemmet, vilket kan göra att bakterier frodas, samt mögel. För fuktig luft kan även påverka din hälsa, och ge negativa effekter för astmatiker. Om du torktumlar dina kläder så sparar du energi, då kläderna inte behöver torkas så länge.

Du kanske tror att centrifugeringshastigheten har störst betydelse, och det kan den ha, då kläderna oftast är mindre blöta efter. Men idag finns andra faktorer som spelar roll, därför kan en maskin med lägre centrifugeringshastighet ge mindre av restfuktighet än en maskin med mycket hög centrifugering, samt att en hög centrifugeringshastighet kan slita mer på dina kläder.

Det brukar finnas alla de vanlig program som finns i en fullstor tvättmaskin: bomull, EKO, snabbtvätt, ylle, syntet. I vissa modeller finns även program som Delicate Fabrics, som  skonsamt tvättar dina kläder och bevarar textilierna bättre. Det är en mild tvätt, och sensorer känner av material och hur länge tvätten bör tvättas för att minska slitage, vilket gör att kläderna håller längre. Electrolux har även ett program som heter SensiCare System, även det programmet känner av via sensorer hur länge kläderna behöver tvättas för att bevara färger och så att textilierna bevaras bättre.

Den tar mindre plats än en standard tvättmaskin, som brukar vara ca 60×60 cm. De mer kompakta modellerna kan vara ca 36 cm djupa och ca 50 cm breda. Däremot kan de vara lite högre.

Senast färdigställda tester

Airfryer bäst i test 2023

Steamer bäst i test 2023

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023