Kompakt tvättmaskin bäst i test

Kompakt tvättmaskin bäst i test

Bäst i test

Bästa kompakta tvättmaskin 2022

Electrolux PerfectCare

5/5

Premium

Bästa Kompakta tvättmaskin 2022

Electrolux EWC 1352

5/5

Budget

Kompakt Tvättmasin

CANDY AQUA 104LE

4.2/5

Vilken kompakt tvättmaskin är bäst i test 2022?

Electrolux PerfectCare blir utsedd till bäst i test 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 13 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Electrolux PerfectCare 600 - Bäst i test 2022

Liten och kompakt tvättmaskin, med flertal program som bl a SensiCare, som bevarar textilier och färger bättre. Snabbprogram på 20 minuter samt timer, för att senarelägga tvättid.

Electrolux EW6S4204C1 tar liten plats i badrummet då den endast har ett djup på 36 cm. Tvättmaskinen har en kapacitet på upp till 4 kg, vilket lämpar sig för mindre hushåll. Det finns ett flertal program att välja mellan, och den har ett speciellt program där du sparar både pengar och energi.

SensiCare-system 

Tvättmaskinen har ett SensiCare System som bevara dina kläder bättre. Färger och textiler får längre hållbarhet, vilket är ett stort plus. Programmet reglerar vattenförbrukning, och tar hänsyn till hur mycket du ska tvätta. SensiCare drar ner elförbrukning, vilket gör att du sparar pengar. Tvättmaskinen har så kallad Woolmark Blue-certifiering vilket innebär att du kan tvätta även känsliga tyger med den här maskinen, så som exempelvis ylle eller siden.

Snabbprogram 

Med snabbprogrammet tvättar du dina kläder på endast 20 minuter. Perfekt För dig som har ont om tid, och bara behöver en snabb tvätt.

Fuzzy logic spar energi

Med Fuzzy logic anpassas tvättprogrammen efter mängden av tvätt. Sensorer optimerar det ditt valda tvättprogram, och ger dig ren tvätt med ett mer energisnålt alternativ, vilket är bra för miljön.

Förprogrammera din tvätt

Du kan använda timern för att senarelägga tvättiden. Du kan även ställa in sluttid för att förhindra att dina tvättade kläder blir skrynkliga och att det skapas dålig lukt genom att de ligger för länge i maskinen. Vårt toppval av Bästa Kompakta Tvättmaskin 2022.

Produktöversikt

2 | Electrolux EWC 1352 - Premium

Kompakt – Många program – Anpassade för olika textilier –  Centrifugering 1300 varv/min – Restfuktighet 62% – 5 års garanti.  

Electrolux EWC1352 är en kraftfull och kompakt mindre tvättmaskin som kan tvätta ca 3 kg tvätt, den passar bra i ett mindre badrum med platsbrist. Bredden på tvättmaskinen är endast 49,5 cm och djupet 51,5 cm, vilket gör den perfekt i ett mindre badrum där du inte har så stor plats. Ljudnivån är 78 dB. Tvättmaskinen har översvämningsskydd, vilket ger dig god säkerhet och trygghet.

Flertal program

Trots sin kompakta design har EWC1352 ett antal program att välja mellan. fler alternativ för bomull, fintvätt, EKO, blandmaterial, syntet, ylle, strykfritt, extra snabb. Restfuktigheten är på 62%, vilket är bra, då kläderna torkar snabbare.

Mindre fukt i rummen

Electrolux EWC 1352 centrifugerar med 1300 varv per minut, vilket är väldigt bra med tanke på restfuktighet, dvs den fukt som blir kvar i kläderna efter centrifugering. Tack vare den effektiva centrifugeringen så får du mindre fukt kvar i kläderna, endast 62% restfuktighet.  Det innebär att kläderna torkar snabbare om du hänger upp dem i badrummet. Om du torktumlar kläderna så går det snabbare att få kläderna torra, och du sparar då även på energi. Dessutom avdunstas fukten snabbare i hemmet, vilket gör att bakterier inte frodas.

 Du får 5 års garanti på denna tvättmaskin från Electrolux. 

3 | CANDY AQUA 104LE - Budget

Liten och kompakt, med ett djup på 43,5 cm. Flertal program, samt även Delicate Fabrics, för känsliga material, som bevarar dina kläder bättre. Med smart delay, senarelägg din tvättid.

Candy AQUA 104LE är en kompakt tvättmaskin som rymmer 4 kg tvätt. Det finns många program att välja mellan, bl a Rapid 59, Delicate Fabrics, som är för känsliga material, så som ylle, syntet m.m. Det finns ett snabbprogram där du tvättar dina kläder på endast 14 minuter. Perfekt om du behöver rena kläder snabbt. Den får bra konsumentbetyg, och är en uppskattad mindre tvättmaskin för det mindre badrummet.

Anpassade program

Med snabbprogrammet tvättar du dina kläder på endast 14 minuter. Det finns ett 59-minutersprogram som tvättas vid 40° C. Det finns även andra program, som EKO, ylle, syntet m.m. Tvättmaskinen anpassar själv vattenmängd efter hur mycket tvätt du ska tvätta, vilket sparar energi. 

Lättläst display

Den digitala displayen är enkel att förstå. Du kan enkelt kontrollera tvättstatus, programinställningar, återstående tid och förloppet för ditt valda program.  

Fördröj din starttid

Du kan själv välja när du vill att ditt tvättprogram ska starta. Du kan köra maskinen över natten, välja ett EKO-program, och vakna upp då din tvätt är klar. Du kan förinställa programmet i upp till 24 timmar.

Bevara textilier med skonsam tvätt

Bevara dina kläder längre med programmet Delicate Fabrics. Programmet tvättar skonsamt dina kläder och bevarar textilierna bättre. Det är en mild tvätt, och sensorer känner av material och hur länge tvätten bör tvättas för att minska slitage, vilket gör att kläderna håller längre.

4 | CANDY AQUA 1042DE2S - Populär

Candy AQUA med variant-beteckning 1042DE2S får bra kundbetyg och har i stort samma egenskaper som ovanstående modell.  4 kg tvätt och centrifugering med 1000 v/min gäller även här. Många program samt Smart delay för att senarelägga tvättiden.    

 CANDY AQUA 1042DE2-S, med en kapacitet på 4 kg är ett perfekt val för den lilla familjen eller för dig med begränsat utrymme i badrummet. Tvättmaskinen tar relativt liten plats med sin bredd på 51 cm och djup på 43,5 cm. Den får fina recensioner, och en av köparna säger; Tvättar bra och bra centrifug, tar liten plats, tyst.

Många tvättprogram

AQUA 1042DE2-S har ett antal program för olika typer av textilier.  Det finns program för bomulls-, ull- eller syntettyger, som tvättas skonsamt så att kvaltén består. Det finns ett hygienprogram, där bakterier elimineras med en hög temperatur. Det finns ett snabbprogram på 14-30 minuter, perfekt om man har ont om tid, och vill tvätta snabbt. Det finns även ett EKO-program, som dock tar lite längre tid, ca 1,5 timma, men där du sparar energi och pengar. Programmet Delicate Fabrics är för känsliga textiler, så som ull m.m. Med hjälp av sensorer känner det av materialet, och tvättas därför skonsamt.

Bra centrifugering

CANDY AQUA har en bra centrifugeringshastighet på 1000 rpm, vilket gör att din tvätt blir relativt torr, och du sparar då energi om du därefter ska torka den i en torktumlare, eller om den ska hängas upp, så torkar den snabbare. Fukten håller då en nivå på 60%, vilket är bra. Låg luftfuktighet innebär att kläderna torkar snabbare. Om du inte har en torktumlare är tvättmaskinen AQUA 1042DE2-S ett perfekt val med den här funktionen. När du hänger kläderna inomhus, avdunstar fukten i kläderna under torkning och påverkar inte inomhusklimatet. Med en lägre nivå kan det bli väldigt fuktigt i hemmet, och bakterier kan frodas. 

Smart Delay 

Det finns så kallad Smart delay, vilket gör att du kan ställa in när du vill att maskinen ska starta. Det kan fördröja start av tvättprocessen i upp till 24 timmar. 

Ca 3-4 kg brukar vara normalt för den mer kompakta tvättmaskinen. I en vanlig tvättmaskin kan du tvätta ca 5-13 kg, beroende på modell.

Vilken modell ska jag välja om jag vill ha en maskin som har mindre djup?

Electrolux EW6S4204C1 har ett djup på endast 36 cm. Candy Aqua 1042DE2-S har ett djup på endast 43 cm. 

Vad betyder restfuktighet?

Restfuktighet är den mängd fukt som blir kvar i kläderna efter centrifugering. Restfuktigheten brukar ligga på ca 60%. En lägre restfuktighet innebär att kläderna inte är lika blöta efter tvätt, och torkar därför snabbare. Det är dessutom bättre för inomhusluften, då det inte samlas fukt i hemmet, vilket kan göra att bakterier frodas, samt mögel. För fuktig luft kan även påverka din hälsa, och ge negativa effekter för astmatiker. Om du torktumlar dina kläder så sparar du energi, då kläderna inte behöver torkas så länge.

Centrifugeringshastighet, stor betydelse?

Du kanske tror att centrifugeringshastigheten har störst betydelse, och det kan den ha, då kläderna oftast är mindre blöta efter. Men idag finns andra faktorer som spelar roll, därför kan en maskin med lägre centrifugeringshastighet ge mindre av restfuktighet än en maskin med mycket hög centrifugering, samt att en hög centrifugeringshastighet kan slita mer på dina kläder.

Vilka program brukar finnas i en kompakt tvättmaskin?

Det brukar finnas alla de vanlig program som finns i en fullstor tvättmaskin: bomull, EKO, snabbtvätt, ylle, syntet. I vissa modeller finns även program som Delicate Fabrics, som  skonsamt tvättar dina kläder och bevarar textilierna bättre. Det är en mild tvätt, och sensorer känner av material och hur länge tvätten bör tvättas för att minska slitage, vilket gör att kläderna håller längre. Electrolux har även ett program som heter SensiCare System, även det programmet känner av via sensorer hur länge kläderna behöver tvättas för att bevara färger och så att textilierna bevaras bättre.

Vad är fördelen med en kompakt tvättmaskin?

Den tar mindre plats än en standard tvättmaskin, som brukar vara ca 60×60 cm. De mer kompakta modellerna kan vara ca 36 cm djupa och ca 50 cm breda. Däremot kan de vara lite högre.

 

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.8 / 5. Antal betyg: 8

Relaterade tester