Tvättmaskin bäst i test

Tvättmaskin bäst i test

Bäst i test

Bosch Serie 6 - Tvättmaskin bäst i test 2022

Bosch Serie 6

5/5

Premium

Bästa tvättmaskin 2022 Premium Miele WEG675

Miele WEG 675

5/5

Prisvärd

Bästa tvättmaskin 2022 Budget LG F4WV410S3W

LG 10.5 KG

4.7/5

Bästa tvättmaskinen 2022?

Bosch Serie 6 blir bäst i test tack vare dess prestanda, byggkvalitet och dess många positiva omdömen. Nedan kan du läsa mer om samtliga vinnare i testet och få tips inför ditt val.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 24 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt
Produktöversikt

1 | Bosch Serie 6 - Bäst i test

WAU28UA8SN från Bosch Serie 6 är en populär tvättmaskin med goda användaromdömen och många användbara funktioner. En pålitlig tvättmaskin från en branschledande tillverkare till ett för klassen konkurrenskraftigt pris – därför blir Bosch Serie 6 vårt förslag som bästa tvättmaskin 2022 med prisvärde som riktmärke.

Serie 6 kommer med praktiska automatiska program som smidigt justerar tvättcykeln utefter trummans innehåll beroende på hur pass smutsig materialet är enligt principen ”fyll trumman & tryck på Start”. Det finns naturligtvis även en mängd möjligheter att variera inställningar utifrån egna önskemål.

Program

Tekniker

i-DOS är ett automatiskt doseringssystem där tekniken mäter mängden tvättmedel och vattenåtgång som behövs för den aktuella tvätten. Fyll tvättmedelsbehållaren så tar i-DOS systemet hand om resten – smart senor teknik för både tvättresultat, ekonomi & miljö.

SpeedPerfect – En valbar funtion som förkortar tvättiden upp till 65 % med bibehållen tvätt kvalité. Fungerar oavsett tvättmängd & material samt med flertalet program. Står 4 kilo blandad tvätt på menyn ger SpeedPerfect en tvätttid från on till off på snabba 46 minuter, onekligen en praktisk och nyttig funktion i många sammanhang.

EcoSilence Drive – Bosch väl genomtestade och kvalitativa borstlösa motor, uppskattad för sin erkänt tysta gång och hållbarhet, 10 års garanti vittnar om en kvalité av toppklass.

ActiveWater Plus – Här är Bosch:s miljö/ekonomi teknik för att hålla vattenförbrukningen nere när du tvättar. Tekniken är senorstyrd med automatisk avkänning av tvättmängd, extra bra funktion när man snabbt behöver köra en mindre tvätt som inte fyller trumman.

Sammanfattning

Köpare av denna tvättmaskin är riktigt nöjda och framhåller att maskinen går tyst, är enkel att förstå samt att programmen med kort tvätt-tid på både 15 & 30 minuter är mycket praktiska att ha till hands.

Omdömen som ”Fantastik”, ”Suverän” och ”Tyst” är vanligt förekommande där tvättmaskinen i dagsläget snittar höga 4.5 via 2464 användares kommentarer på produktens info-sida .Bosch Serie 6 (WAU28UA8SN) blir alltså vårt val som bäst i test sett till pris vs kvalité..

2 | Miele WEG 675 - Bästa premiumvalet

Bästa tvättmaskin 2022 – I premiumklassen vad gäller tvättmaskiner finns Miele. Så är det och har så vart under en längre tid. Med innovation och tekniker i absolut toppklass blir marknadsledande Miele med sin WEG 675 utsedd till bästa premiumvalet 2022.

Program

Tekniker

Twin-DOS

Miele:s exklusiva och patenterade automatiska tvätt &doseringssystem som via ett knapptryck aktiverar teknikens två faser för bästa tvättresultat med exakt dosering av flytande tvättmedel.

UltraPhase 1 som initialt löser upp både mer ytliga partiklar samt även svårare områden som t ex fettfläckar, oljor, choklad med mera för att därefter aktivera sköljpromamet.

Via UltraPhase 2 tas de tyngre teknikerna fram om så behövs – en exakt dos av blekmedel tar här hand om fläckar av annars svårhanterliga typer som till exempel rött vin eller envisa juicer.

CapDosing

Som producent i high-end klassen har här Miele utvecklat ett helt eget system. Miele CapDosing är alltså ett för tillverkarens exklusivt dosering & kapselsystem för att med högsta precision matcha tillsättning av tvätt samt sköljmedel till just Miele-maskinernas sammantagna tekniker. Systemet innehåller flertalet specifika kapsal för till exempel ylle, siden och kläder man kämpat i gymmet med.

Självklart kan man här om man så önskar även använda alla de vanligen förekommande fasta eller flytande tvättmedel som marknaden erbjuder.

Miele@home

Som del av Miele:s smarta produktlinje kommer WEG 675 med möjlighet till nätanslutning och uppkoppling mot Miele@home / Miele Cloud. Via Miele-appen – iOS & Android – kan en hel del funktioner och inställningar aktiveras och man kan även se om tvättprogrammet är klart t ex.

Sammanfattning

Med exklusiva egenskaper / tilläggsfunktioner – för produkten precist anpassade system – sticker naturligtvis denna tvättmaskin från Miele ut i segmentet. En tvättmaskin i teknikens absoluta framkant från marknadsledande Miele kort och gott. Prisläget är som förväntat i övre skiktet men avspeglas också i funktion och innovation.

Vårt förstaval i premiumklassen.

3 | LG 10.5 KG - Bästa prisvärde

Bästa Tvättmaskin 2022 Prisvärde – Med bra betyg av sina användare, stora kapacitet samt ett attraktivt prisläge blir LG F4WV410S3W vårt tips som bästa tvättmaskin i den för prestanda sett lägre prisklassen.

Program

Tekniker

AI DD

LG:s teknik som via sensorer läser av vikt och materialets egenskaper för att sedan anpassa trummans rörelsemönster till den mest skonsamma tvättcykeln. 

Inverter Direct Drive

LG:s energisnåla och tystgående direktdrivna motor Direct Drive har över tid visats sej vara en pålitlig konstruktion med bra hållbarhet och låga vibrationer – levereras med 10 års garanti.

Smart Diagnosis

Smart Diagnosis är en smart inbyggd funktion för intern felsökning, här ges hjälp via appen LG ThinQ att på ett bra sätt åtgärda eventuella mindre problem utan att behöva extern hjälp, bra!

LG Steam

Steam är som namnet antyder ett program med ånga. Teknologin används med fördel för att eliminera allergena partiklar som kan ge allergiska problem. Upp till 99,9% av djurhår, pollen och dammkvalster tas här bort med 100% vattenånga – Fräscht.

Funktionen kan även användas för att snabbt räta ut skrynklor och få skjortor och andra plagg snygga igen via tillägget Steam Wrinkle Care.

Sammanfattning

Rymlig, populär och prisvärd tvättmaskin – vårt bästa tips i budgetklassen blir alltså LG:s F4:a.

För en standard frontmatad  tvättmaskin ligger spannet i stort mellan 5-12 kg även om enstaka modeller kan hantera ända upp till 14 kg i skrivande stund. Att välja rätt storlek är självklart av stor vikt när det kommer till både ett bekvämt tvätt intervall och ekonomi.

Centrifugeringens fördel är alldeles uppenbar, men tekniken är inte alltid odelat positiv. En alltför kraftfull centrifigering sliter på kläder och annat material och speciellt då i enklare maskiner med hög hastighet och en mindre sofistikerad anpassning av maskinens trumma.

Här gäller som så ofta att satsa på kvalité av maskinens sammansatta tekniker och inte enkom notera centrifugens hastighet.

Restfuktighet är mängden kvarvarande fukt i materialet efter centrifugeringen. Ett generellt riktmått är en restfuktighet på omkring 60%. Lägre restfuktighet är självklart att föredra då materialet torkar snabbare både frihängd och i tumlare. Vid frihängd luft torkning ger även fördelen med låg restfuktighet ett bättre inomhusklimat.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 2

Relaterade tester