Kombinerad tvättmaskin och torktumlare bäst i test 2023

LG F2DV707S2WS blir utsedd till bäst i test vare dess höga kapacitet och prestanda.
Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Bäst i test

Tvätt och torktumlare bäst i test 2023 - LG F2DV707S2WS

LG F2DV707S2WS​

Bra tvättkapacitet

Premium

AEG L7WBL962E kombinerad tvättmaskin och torktumlare

AEG L7WDK161E2​

Bäst torkkapacitet

Produkterna har utvärderats på:

Torkförmåga

Tvättkapacitet

Pris

Funktioner

Testets betyg:
()
Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

 • Kapacitet: För 4 familjemedlemmar rekommenderas 5 kg torkkapacitet.​
 • Storlek: För mindre ytor föreslår vi en 45 cm djup tvätt/torkmaskin.​
Bäst i test 2023
Tvätt och torktumlare bäst i test 2023 - LG F2DV707S2WS

LG F2DV707S2WS​

Bra tvättkapacitet

Wi-Fi​

Tvättkapacitet: 7 kg.​

Torkkapacitet: 5 kg.​

Ljudnivå tvätt / centrifug: 53 / 74 dB.​

LG F2DV707S2WS är en populär kombinerad tvättmaskin och torktumlare som effektivt tvättar och torkar dina kläder. Med en tvätt-kapacitet på 7 kilo samt en torkkapacitet på 5 kilo passar maskinen bra för upp till 4 personer.

Exempel av Tvättprogram: Bomull, Steam Allergy Care, Baby Steam Care, Hand/Wool 30°C, Quick 30 min, Eco 40-60, Mixed Material. Silent Wash, Ylletvätt, Fintvät, Endast torkning, Endast centrifugering, Rengöring av trumman, Låg temp. torktumling, Ladda ned program wifi.

Smart ThinQ

Som en teknikproducent i världsklass anammas även kunskapen i LG:s vitvaror. Denna tvätt/tork som tillhör Smart ThinQ klassen – är utrustad med ett flertal smarta finesser.

Tvätt & torktumlaren känner t.ex automatisk av typen av tvätt som placerats i trumman och anpassar därefter via systemet AI DD automatiskt tvättprogrammen  för bästa möjliga tvättresultat. En annan innovativ och smart funktion med namnet Smart Diagnosis kan hjälpa till att lösa eventuella funktionsproblem som uppstår.

LG ThinQ heter appen som finns tillgänglig för både iOS och Android. Här kan du till exempel se när tvätten är klar, ytterligare tvättprogram finns för nerladdning om så önskas via wifi, maskinen är även kompatibel med Google Assistant.

Sammanfattning

De som köpt maskinen är överlag nöjda med tvätt/torktumlaren från LG. Den enstaka kritik vi funnit gäller maskinens torkförmåga – och rådet som ges för bästa torkresultat är att inte köra maskinen proppfull. Ett råd som för övrigt gäller alla modeller av tvätt/tork maskiner.

Modellen ges i övrigt plus för både bra tvätt och torkresultat och att konceptet tvätt / tork nonstop är tidsbesparande. LG ThinQ appen anses ok och man är överens om att maskinen är relativt tystgående. Även bruksanvisningen plussas för här.

Premium
AEG L7WBL962E kombinerad tvättmaskin och torktumlare

AEG L7WDK161E2​

Hög torkkapacitet​

Bra programval för skonsam tvätt​

Tvättkapacitet: 10 kg.​

Torkkapacitet: 6 kg.​

Med AEG L7WDK161E2 får du många bra och användbara program som skonsamt tvättar dina kläder för att behållea dess kvalitet. Med en torkkapacitet på 6 kg och utmärkta funktioner så är L7WDK161E2 vårt val som bästa val i premiumklassen

Tekniker

DualSense-teknologin anpassar temperatur, trumrörelse och program efter klädernas material och mängden tvätt. Allt från bomull- till ylleplagg tvättas och torkas skonsamt. Tvättmaskinen har en kapacitet på 10 kg, samt torkar 6 kg kläder. Den får mycket fina kundomdömen, och uppskattas för sin kapacitet och specialprogram.

Många smarta tillägg som DualSense för extra skonsam tvätt och ProSense där kläder du ska tvätta anpassas efter vikt och material via sensorer för att spara energi och pengar. Många program för olika material hittas samt även ett explicit för impregnerade kläder.

ProSense med sensorer

Med ProSense®-teknik vägs de kläder du ska tvätta, de vägs automatiskt, och sensorer anpassar tvättprogrammet så att varje plagg får rätt tvättid. Med detta sparar du både tid, vatten och energi.

Extra stor trumma

Tvättmaskinen har en extra stor och trumma med ett speciellt trummönster som sliter mindre på dina kläder. Kläderna tvättas skonsamt med den speciellt utformade trumman. Vid torktumling ger den god effekt då kläderna bibehåller sin form samt kvalitet bättre. Trumman har extra många hål, därför luftas dina kläder bättre vid centrifugering, de slits inte lika mycket.

Skonsam torkning för impregnerade kläder

NewOutdoor är ett torkprogram anpassat för impregnerade kläder så att de bättre bibehåller sin kvalitet. Du kan tvätta/torka regnjackor, snowsuits, softshell jackor och andra sport- och ytterkläder med impregnering. Kvalitén bevaras och de impregnerade kläderna tvättas skonsamt.

Sammanfattning

Här gör du ett bra köp, god kvalitet, många program, och med skonsam tvätt för dina kläder.

Bra köp
Kombinerad tvättmaskin och torktumlare - Electrolux Electrolux PerfectCare 700

Electrolux PerfectCare 700​

Prisvärd

Många bra program​

Tvättkapacitet: 8 kg.​

Torkkapacitet: 5 kg.​

Ljudnivå : 51 dB.​

Electrolux EW7W5468E6 är en storsäljande tvätt / torktumlare med fina 8 kg i tvättkapacitet, 5 kg torkkapacitet och 1-knapp tryck för tvätt med påföljande torkprogram. Modellen är uppskattad av sina användare och är ett gott val – speciellt med tanke på dess pris som ligger mycket bra till i klassen.

Funktioner

 • DualCare – Är Electrolux system för att känna av vilken typ av tvätt som finns i trumman – därefter justeras temperatur och trumrörelser för att ge ett optimalt tvättresultat.
 • SensiCare – System som väger din tvätt och tidsoptimerar längden på programmet efter tvättmängden i kombination med DualCare systemet.
 • Wash&Dry – Tvätta och torka dina kläder på med en enkel knapptryckning.
 • MixCare – Skonsamt och effektivt vardagsprogram för tvätt på upp till 5 kg.
 • Auto anpassar tids & energiförbrukning utifrån tvättens storlek oavsett om det gäller tvätt, tvätt-torkning eller endast torkprogram. Används 30 °C tvättprogrammet hinns det med på snabba 69 minuter

Sammanfattning

Maskinen köpare är mycket nöjda med sin maskin och det har vart svårt att finna något väsentlig emot, viss kritik har riktats mot att displayen har ett alltför starkt sken.

Användare anser maskinen vara mycket prisvärd, att tvätt och torkresultat blir bra, att modellen är mycket tystgående, enkel att förstå samt bra funktioner. Ett populärt val vi gärna tipsar om  i vår genomgång av bästa kombinerade tvättmaskin med torktumlare 2023.

Snabbtork
Kombinerad Tvätt och torktumlare - Cylinda FTTK4275E

Cylinda FTTK4275E

Mängdautomatik​

Snabbprogram

Tvättkapacitet: 7 kg.​

Torkkapacitet: 5 kg.​

Ljudnivå: 58 dB.​

Cylinda FTTK4275E – Med specifikationer på fina 7 kg för tvätt samt 5 kg kapacitet för torkning är denna prisvärda maskin från Cylinda ett bra alternativ i budgetprisklassen.

Modellen från Cylinda kommer med en mängd program soma lätt anpassas med variabler för temp & centrifug och torktid och centrifughastigheten här landar på max 1200 varv/min vilket är bra för klassen.

Cylindas tvätt/tork levereras med en stor tydlig display med många program som skrynkelfritt, siden och ullprogram men också med specialprogram för snabbtvätt/tork på 15 minuter. Tvätt-/torkcykelns standardprogram är på 390 minuter medans enbart tvättprogrammets standard är på 208 minuter.

Populär
Kombinerad tvätt och torktumlare Bosch WNA134L0SN

Bosch WNA134L0SN

Tystgående

Låg energiförbrukning​

Tvättkapacitet: 8 kg.​

Torkkapacitet: 5 kg.​

Ljudnivå: 47 dB.​

Bosch WNA134L0SN är en populär kombinerad tvättmaskin med torktumlare med både bra funktioner och programutbud. Maskinen kommer med en energisnål EcoSilence Drive som i kombination med Bosch Anti-Vibration konstruktion ger en bra stabilitet med tyst gång och mindre vibrationer.

Allergi+ / HygienCare

Bosch har här satsat hårt på att anpassa sin produkt för att minimera allergisk påverkan och maskinen har för detta fått ECARF-kvalitetsstämpel.

Allergi+ – ger en förlängd tvättcykel på fast temperatur med högre vattennivå och längre sköljcykel.
HygienCare – är ett hygieniskt tillval som ger en förbehandling med varmluft innan tvätt och som kombinerat med lägre temperaturer vid själva tvätt-fasen ger en bättre hygienisk tvätt.

Energisnål

Dagens vitvaror är inte längre de energitjuvar som fallet var tidigare, så en uppgradering av en äldre tvätt/tork är inte bara bra för miljön utan spar även en hel del på elräkningen.

Denna populära kombinerade tvätt och torktumlare från Bosch är också testets mest energisnåla tvättmaskin med torktumlare med en energiförbrukning på låga 4.76 kWh vid användning av standardprogrammet med tvätt+tork.

Självrengörande kondensor

Denna tvätt/tork är försedd med en självrengörande kondensor vilket resulterar i en lägre energiförbrukning då en ren kondensor innebär en lägre energiåtgång för hela torktumlaren.

Active Water Plus

En flödessensor reglerar automatiskt vattenförbrukningen utifrån mängden tvätt som finns i trumman – tekniken benämns Active Water Plus – en bra funktion som spar på både energiförbrukning och miljö.

Funktioner

Bosch tvätt och torktumlare kommer med en mängd funktioner och inställningar, nedan är de viktigare.

 • Auto Dry: Torkar tvätten till önskad torrhetsgrad.
 • SpeedPerfect: Tidsoptimera för 65% kortare tid.
 • VarioPerfect: Energi- eller tidsoptimering av program.
 • Sensorstyrd torkning: Maskinen avslutar automatiskt torkningen när tvätten är torr.
 • Timer: Senarelagd tvättstart på upp till 24 timmar.
 • Säkerhet: Elektronisk barnspärr. AquaStop med livstidsgaranti mot vattenskada.
 • Valbar hastighet på centrifugering upp till 1 500 rpm.
 • Automatisk Mängdavkänning.

Sammanfattning

Sammantaget är Bosch WVG30443SN en kombinerad tvätt och tork som ger bra valuta för pengarna och modellen är inte oväntat populär bland konsumenterna.

Man anser i hög grad att maskinen är prisvärd – har en övergripande känsla av kvalité – att maskinen är jämförelsevis tystgående – att modellen trots sina många funktioner är intuitiv och lätt att förstå – samt sist men inte minst ger ett bra tvätt och torkresultat. Bosch WNA134L0SN blir med bra funktioner, goda omdömen och ett för kvalitén rimligt pris ett toppval i kategorin.

Smart
Kombinerad tvätt och torktumlare - Samsung WD83T4047CH

Samsung WD83T4047CH

Prisvärd

Snabbtvätt​

Tvättkapacitet: 8 kg.​

Torkkapacitet: 5 kg.​

Ljudnivå: 72 dB.​

Samsung WD83T4047CH är en prisvärd och populär kombinerad tvätt och torktumlare som kommer utrustad med flera smarta funktioner. Fräscha upp kläderna med Air Wash, ta itu med svåra fläckar genom Bubble Soak och håll trumman ren med Eco Drum Clean.

Minimalistisk och elegant design

Denna frontmatade tvätt- och torkmaskin har en minimalistisk design i svart och vitt, med släta sidor som gör rengöringen riktigt smidig. Trots det lägre priset ser Samsung WD83T4047CH elegant ut. Designen är självklart inte det viktigaste vid köp av en ny tvättmaskin, men är alltid ett stort plus.

Funktioner

Flera smarta och unika funktioner gör Samsung WD83T4047CH enklare att använda och sparar dig tid. Exempel på praktiska funktioner inkluderar:

 • Air Wash: Ibland behöver tröjan bara fräschas upp, exempelvis om den suttit i garderoben i några månader. Air Wash fräschar upp kläderna med ånga, precis som en steamer. Funktionen avlägsnar dålig lukt och gör att du slipper tvätta.
 • Bubble Soak: När du har svåra fläckar att handskas med behöver du vanligtvis förtvätta kläderna innan du maskintvättar dem. Med förtvättsprogrammet Bubble Soak slipper du förtvätta för hand.
 • Eco Drum Clean: Funktionen ser till att trumman förblir ren och talar om för dig när det är dags för en djupare rengöring.
 • EcoBubble: Samsungs egna EcoBubble-teknik är designad för effektivitet och tvätt vid lägre temperaturer. Funktionen bildar ett tjockt skum genom att blanda luft med ditt tvättmedel för en snabbare och bättre tvätt.
 • Quick Wash: Om du har bråttom eller bara har några få plagg att tvätta kan du använda funktionen Quick Wash som snabbtvättar på en kvart.

Sammanfattning

Denna kombinerade tvätt- och torkmaskin från Samsung är prisvärd och kommer utrustad med flera smarta funktioner som gör tvätten enkel. Designen är minimalistisk och elegant. Noterbart är även att Digital Inverter-motorn i Samsung WD83T4047CH har en garanti på hela 10 år.

Köpguide

Har den gamla tvätt och torktumlaren gjort sitt och det behövs köpas en ny kan du iallafall räkna med lite lägre elkostnader som väger upp. Äldre modeller är ofta riktiga energitjuvar och utvecklingen har gått fort med nya energisnåla vitvaror.
En kombinerad tvätt och torkmaskin är då ett smidigt alternativ och speciellt om utrymmet är lite begränsat.

 • Dosera tvättmedel noga och slipp oupplöst tvättmedel i kläderna.​
 • Minskar du från 60 till 40 grader halveras nästan energiåtgången.​
 • Miljö – Kör fulla maskiner & spar energi.​

Vanliga frågor och svar

Många av oss har allergi av något slag och allergierna har ökat markant de senaste decennierna bland befolkningen i stort. För tillverkare av tvätt & torktumlare har det inneburit att man tagit fram specialprogram som är effektivare på att motverka allergiska reaktioner.

Programmen arbetar ofta med ånga, lägre temperaturer och fler och längre sköljningar av tvätten för att minska antalet allergener och bakterier. Anti-Allergy, Allergy+ samt olika benämningar av Hygien är nu vanliga på dagens maskiner.

Funktionen klassas av tillverkarna i en skala mellan A – G där A är bästa klassen, de maskiner som finns på marknaden idag är nästan uteslutande A,B eller C. Kvalitén på tvätt/torkens centrifugering är kanske lite viktigare än man först kan tro. Att tvätten torkar snabbare på tvätt-linan efter en effektiv centrifugering är ju uppenbart, och ska tvätten torktumlas torr gäller då samma sak – mindre fukt – snabbare tork med mindre energiåtgång.

Just centrifugering är faktiskt en mycket energieffektiv metod att få fukten ur tvätten, så en bra centrifug-funktion på tvätt/torken spar alltså mycket energi & tid i tork-fasen då torktumlaren inte behöver arbeta lika länge vilket spar på både elräkning & miljö.

Här har man som konsument att se på klassificeringen A,B,C, antal varv per minut och begreppet restfuktighet. Generellt gäller att ju högre antal varv per minut och dess lägre restfuktighet – ju bättre resultat på centrifugeringen. Det kan dock vara värt att i sammanhanget påminna om att det inte bara är fördelar här – centrifugeringen sliter en del på kläderna och finare plagg kanske man helst centrifugerar i lägre hastigheter.

Att lyssna till ljudet av tvätt o torktumlare är kanske inte allas favoritsyssla, och finns dessutom tvätt/torken i nära anslutning till övriga rum kan det vara en god idé att titta på maskinens ljudnivå. Ett par decibel kan göra stor skillnad i ljudnivå.

Faktum är att  en höjning med 10 dB(A) uppfattas av örat som en fördubbling av ljudnivån. Tillverkaren ska på en tvätt/tork ge specifikationer av ljudnivåer för både tvätt, centrifugering och tork-fas.