Stektermometer - bäst i test

2022-01-20

Bästa Stektermometer 2022

Att få till den där perfekta kött- eller fiskbiten till dina gäster är en svårslagen upplevelse för alla matlagare. Men utan att skära upp den för att kontrollera stekgraden kan det kännas som något av ett lotteri. Med en stektermometer kan du vara säker på att du kommer att servera maten precis som du och dina gäster önskar den. Stektermometrar används av såväl hemmakockar som proffs och finns i ett brett urval av modeller. Nedan har vi listat fyra av de bästa digitala stektermometrarna på marknaden idag.

BÄST I TEST

Bästa grilltermometer 2021

Professional Secrets

4.5/5

PREMIUM

Muurikka Meater Block

4.5/5

POPULÄR

Weber iGrill 3

4.2/5

BUDGET

Weber Instant-Read

3.8/5
Innehåll

1 | Professional Secrets - Stektermometer Bäst i test 2022

Professional Secrets är testvinnaren för matlagaren som kräver en hög precision och ett brett temperaturspann. Modellen mäter temperaturer från -50°C till +350°C vilket gör att den passar lika bra för glasstillverkning som på grillen. Här får du en mätare som är lika delar snabb och exakt som lättanvänd.

Snabb och exakt

En viktig funktion hos vilken stektermometer som än slutligen landar i din kökslåda är snabbheten. Detta är en stor del för den som vill ha den mest exakta temperaturen och undvika att köttet blir minsta lilla under-eller överstekt. Professional Secrets visar temperaturen på endast två sekunder vilket är relativt ovanligt i utbudet. En annan detalj är att snabbheten gör att du långsamt kan dra ut temperaturgivaren för att se de olika temperaturerna i olika delar av exempelvis köttdetaljen.

Tydlig display

Stektermometern är försedd med en stor display vilket gör den extremt lättavläst och tydlig. På displayen kan du även läsa av decimaler av temperaturen vilket gör att det går ännu fortare se om temperaturen i ugnen eller grillen är på väg uppåt eller nedåt. För att göra displayen ännu mer tydlig vänder sig siffrorna efter vilket håll som termometern är vänd åt.

Tål det mesta

Professional Secrets stek & grilltermometer är helt klar framtagen för att användas. Den är vattentålig vilket underlättar rengöring och är även praktiskt för de gånger som den råkas lämnas ute efter en grillkväll, dock ska du undvika att köra den i din diskmaskin eller att låta den ligga under vattenytan allt för länge. Modellen levereras dessutom med ett skyddsfodral med fästanordning.

Sammanfattning

En perfekt stektermometer vars användarvänlighet gör att den är ett bra val för hemmakocken som vill ha en lite bättre termometer men som ändå tänker på budgeten. Snabbheten och precisionen kan dock även uppskattas av mer avancerade matlagare som behöver en mätare med exakthet som samtidigt tål det mesta. Dock ska sägas att prislappen är något över medelnivå, men ovannämnda färdigheter gör att den ändå kvalificerar sig som bäst i test.

2 | Muurikka Meater Block - Premium

För dig som tar din matlagning på största allvar finns det inget som mäter sig med den trådlösa Muurikka Meater. Till Muurikkas app kan du koppla upp dig med hjälp av antingen Bluetooth eller WiFi och få största möjliga översikt över tillagningen. När du inte behöver den både förvaras och laddas den i en snygg laddstation av trä.

Hjälpande app

Till Meater Block kommer möjligheten att koppla upp dig mot MEATER-app. Med denna får du bland annat färdiga temperaturinställningar och exakta grafer som visar tillagningens steg. I appen hittar du även funktioner som temperaturförslag, rekommenderad vilotemperatur och måltemperatur. Med hjälp av appen kan du alltså sticka in din termometer i din köttbit för att sedan bekvämt följa tillagningen från soffan. Tack vare att en sensor mäter av den omgivande temperaturen kan du dessutom få information som hjälper dig att avgöra om köttet måste flyttas till en svalare eller varmare del av ugnen eller grillen, allt för att du ska få den perfekta tillagningen.

Den smarta stektermometern

Stektermometern är utrustad med två sensorer som inte bara ger dig den exakta innertemperaturen på köttet. De mäter även av temperaturen på ugnen eller grillens omgivning för att kunna ge ett estimat på när tillagningen är klar, detta kan också underlätta vetskapen om när köttdetaljen behöver
flyttas till en varmare eller svalare del av exempelvis grillen. Som om inte detta var nog skickas även denna information till appen som sedan ger dig förslag på hur länge just denna köttbit behöver vila för att du ska kunna presentera den helt perfekt till dina gäster.

Sammanfattning

En grill och stektermometer med ”extra allt”. Vill du att din matlagning ska vara så bekväm som möjligt så är detta stektermometern för dig. Vill du dessutom ha exakt information och intelligenta funktioner så behöver du inte leta längre. Kort sagt är detta en stektermometer som kan passa såväl den glade hemmakocken som den som lägger stor energi för att briljera på sina gäster i köket. En termometer som kan passa alla.

3 | Weber iGrill 3 - Populär

Bli inte förvånad om det är just denna stektermometer som du ser användas hos vänner och bekanta. Med sina många funktioner och sitt överkomliga pris har denna modell blivit en storsäljare. Här får du tillgång till Webers app med en rad förinställningar att använda dig av. Den kommer även med en stor upplyst display som går att fästa på grillen.

Temperaturanvisning i appen

Numera använder vi oss av appar för det mesta som vi tar oss för, och grillningen är inget undantag. Webers egna app laddar du ned gratis till din Iphone eller Android telefon eller surfplatta av senare modell och via den kan du sedan följa tillagningen in i minsta detalj. Här hittar du dessutom ett stort urval av användbara funktioner som hjälper dig vid grillen. När du kopplar upp dig med Bluetooth kan dessutom uträtta ärenden upp till 45 meter ifrån mätaren och ändå ha full koll på temperaturen.

Upp till fyra temperaturgivare

iGrill 3 levereras med två stycken temperaturgivare vilket underlättar övervakningen av temperaturen. Dock kan två stycken extra givare anslutas till termometern för att få total kontroll av tillagningen.

Magnetiskt fäste

En smidig, lättläst och trådlös display gör att du kan läsa av temperaturen från utsidan av grillen. Displayen har ett magnetiskt fäste som gör att du enkelt fäster den på utsidan och den är även utrustad med en rörelsesensor för att hålla den ren och fräsch till nästa grillkväll.

Endast kompatibel med vissa grillar

Trots de många användbara funktionerna som gjort denna modell till en av de populäraste måste en liten brasklapp tilläggas. iGrill 3 kan enligt Weber själva endast användas med Genesis II, Genesis II LX och Spirit II gasolgrillar.

Sammanfattning

En helt klart användbar stektermometer som kommer med de funktioner som förväntas av en termometer i denna prisklass. Ett stort plus att flera temperaturgivare kan anslutas vilket ger dig ännu mer kontroll över temperaturen. Ett minus är dock att den endast går att användas med ett urval av grillar.

4 | Weber Instant-Read - Budget

För dig som vill läsa av temperaturen och leverera bästa kvalitet till dina gäster utan att för den delens skull spräcka budgeten finns Weber Instant-Read. En stektermometer i ett behändigt format och med en tydlig display.

Tillförlitlig

Precisionen av temperaturen är för det mesta relativt god när det kommer till stektermometrar och definitivt bättre än precisionen utan en termometer. Instant-Read ger dock en mycket god noggrannhet vilket gör att du med lugn och ro kan veta att du uppnått precis önskad temperatur.

Lättanvänd

Utvecklingen av stektermometrar har kommit oerhört lång och numera finns det alla slags tänkbara funktioner och lite mer att välja mellan. Denna modell håller sig dock till det som du verkligen är intresserad av, nämligen temperaturen. Här får du en trådlös termometer utan krångel där du snabbt och enkelt kan läsa av temperaturen för att uppnå goda resultat varje gång.

Sammanfattning

En temperaturmätare som håller sig till grunderna. I prisklassen är av de snabbare och mer exakta termometrarna för alla som insett vikten och fördelarna med en väl tillagad fisk- eller köttbit.

KÖPGUIDE

Budget eller premium?

Prisskillnaden mellan just stektermometrar är stort. På marknaden idag finns det stek & grilltermometrar som har mer avancerade funktioner än vad en mobiltelefon hade på 90-talet, så se till vad just du behöver och vill veta. Visst kan det vara väldigt intressant att veta hur tillagningsprocessen ser ut i minsta detalj, men glöm inte att alla modeller i grund och botten ut utför samma funktion – att mäta
temperaturen.

Analog eller digital?

På denna sida har vi listat de bästa digitala stektermometrarna, men för den gamle hederlige matlagaren finns förstås även analoga alternativ. Fördelen med en digital stektermometer är att den till exempel kan ställas in för att meddela dig när önskad temperatur är uppnådd. På de mer avancerade modellerna finns även fler funktioner som kan vara roliga men som framförallt är hjälpsamma.

Varför flera temperaturgivare?

Flera digitala stektermometrar levereras med fler än en temperaturgivare, detta underlättar på flera sätt. Dels är det ett smidigt sätt att mäta innertemperaturen i olika delar av exempelvis en köttbit. Men det underlättar även när du vill tillaga flera olika typer av detaljer samtidigt. Med flera givare får du kontroll på alla delar och slipper att handskas med en perfekt tillagad del och andra torra delar.

Lycka till med ditt val av stektermometer!