Gasolgrill bäst i test 2022

2022-04-14

Bästa GasolGrillen 2022

En gasolgrill ger dig full kontroll över din matlagning, och möjliggör även för dig att steka kött och grönsaker för en större grupp gäster på ett socialt och roligt sätt. Dessa grillar har blivit allt populärare på senare tid, eftersom de är både snabbare att komma igång med och bekvämare att använda än vanliga kolgrillar.

Du slipper dessutom besvären med rök och missfärgade eller brända hål på kläderna. Gasolgrillar är alltså det moderna alternativet för dig som älskar att grilla, eftersom du lätt kan justera värmen samt bibehålla en stadig temperatur när du grillar utomhus. Är du orolig över hur smaken blir jämfört med kolgrillar är det inget du bör bekymra dig om. Alla som använt sig av båda typer av grillar kan konstatera att smaken blir precis densamma även med en gasdriven grill. Skillnaden är dock att det blir enklare att tillaga köttet på korrekt vis med en gasolgrill, och du slipper därmed torr stek eller brända hamburgare.

Gasolgrillarna på denna lista är de bästa och populäraste gasolgrillarna på marknaden idag, och passar nybörjaren precis lika bra som grillproffset. Det som gäller är att du bestämmer din budget samt vad för typ av funktioner du kräver av din grill. Lycka till med köpet!

BÄST I TEST

Bästa Gasolgrill 2022

Weber Genesis II E-310

4.8/5

PREMIUM

Gasolgrill Premium 2022

Napoleon Rogue 525 SE

4.5/5

LITEN

Weber Gasolgrill Q3200

Weber Q3200

4.3/5

BUDGET

Gasolgrill i budget kategori

Mustang Albany 4

4.2/5
Gasolgrill 2022

1 | Weber Genesis II E-310 - Gasolgrill Bäst i test

Bästa Gasolgrill 2022

Bästa Gasolgrill 2022 – Weber är ett prestigefyllt märke som alltid levererar utomordentliga grillar, och denna gasolgrill är absolut inget undantag. Den är enkel att använda, enkel att rengöra, och erbjuder dig som grillälskare en lång rad av bekväma funktioner.

Inbyggda hjul medför enkel transport när du behöver flytta på grillen. Med en effekt på 11 kW får du en hel del prestanda med denna produkt, och kan komma igång med ditt grillande på enbart några minuter.

Grillen för dig som älskar bekvämlighet

Genesis II har allt du behöver för att snabbt och enkelt komma igång med matlagningen. Du erbjuds här ett praktiskt, porslinsemaljerat lock med en inbyggd termometer. Genesis II har även en inbyggd  infinity-tändning som går att använda oändligt antal gånger. Det hela erbjuds i ett stiligt format som ser snyggt ut i trädgården och som garanterat imponerar på grannarna.

Tre brännare för total kontroll

Med tre kraftfulla brännare, snabb tändning, och gott om grillyta är det lätt att komma igång med denna produkt, oavsett om det är stek, kotletter, eller hamburgare det gäller. Gasolflaskan monteras vid sidan om, vilket ger dig mer utrymme i grillen till annat. Du kan använda dig av sidobordet för att förbereda det som du ska tillaga precis innan det slängs på grillen. Det är rostfritt stål hela vägen som gäller, och de släta ytorna går smidigt att torka ner efter användning.

Fettuppsamling-system ser till att grillen håller sig ren

Med inbyggt fettuppsamlings-system slipper du slita för att rengöra hörn och dylikt efter användning. Då modellen även har porslinsemaljerade flavorizer bars är systemet lätt att hålla rent jämfört många andra liknande produkter, bara du torkar av allt precis efter användning.

Populär bland kunder

Genesis II har fått väldigt positiva omdömen av kunder, och är en av de mer populära produkterna inom kategorin. Kunder rapporterar att det går enkelt att få en fin grillyta på köttet, samt att det är väldigt smidigt och snabbt att hetta upp grillen. Det är alltså en prisvärd produkt som håller länge och garanterar en smidig grillupplevelse för dig som älskar att grilla.

Tio års garanti

Har du haft tidigare problem med grillar som blir trasiga redan inom första året behöver du inte bekymra dig över sådant med denna grill. Du får hela tio års garanti av Weber, vilket är en standard för deras gasolgrillar. Modellen finns även i variant med 4 braännare – Weber Genesis II E-410 GBS.

Populära Weber alternativa storlekar

2 | Napoleon Rogue 525 SE – Gasolgrill Premium

Gasolgrill Premium 2022

Denna GasolGrill från Napoleon kan liknas vid företagets namne: pålitlig, stark, karismatisk – men till skillnad från namnen Bonaparte kommer denna gasolgrill inte möta samma slutgiltiga nederlag.

Produkten har nämligen en garanti på hela 15 år, något som är väldigt välkommet med tanke på det högre priset. Du får här en premiumgrill med premiumgaranti.

Oslagbar prestanda

Med fyra brännare på 4.75kW vardera får du här otrolig kraft att använda dig av i ditt grillande. Grillen kan nå hela 900 grader Celsius genom det som företaget dubbat produktens ”sizzle zone”, en funktion som garanterar en perfekt, karamelliserad grillyta på ditt kött. Brännarna består självklart av rostfritt stål, precis som resten av produkten. Grillgallret är tillverkat av porslinsemaljerat gjutjärn, vilket möjliggör för enkel rengöring. I locket sitter även en temperaturmätare vilket gör det lätt att nå rätt temperatur medan du grillar. 

Gott om utrymme

Rogue 525 erbjuder två sidobord i rostfritt stål som går lätt att torka rent efter användning. Produkten har även ett underskåp med gott om plats. Det extra utrymmet gör grillprocessen smidigare och ser till att du slipper springa fram och tillbaka mellan huset och grillen.

Smidiga funktioner

Tändarna i denna produkt använder Jetfire-teknik, för smidig tändning som ej sjunker i effektivitet med användning – mycket enklare än att behöva använda externa tändare när du grillar. Termometer ingår i locket, och grillen har dessutom en fettuppsamlings.skål vilket underlättar rengöringen. Napoleon Rogue har även inbyggd LED-belysning med upplysta vred för mörka sommarkvällar när du är ute och grillar.

3 | Weber Q3200 – Liten Behändig Gasolgrill

Weber Gasolgrill Q3200

Denna gasolgrill är utmärkt för dig med en mindre trädgård alternativt dig som bor i lägenhet. Den är kompakt, men ändå tillräcklig för att grilla upp en fest för gäster.

Med två brännare, en relativt stor grillyta, samt en effekt på 6,35kW är detta en fantastisk produkt för dig med ont om utrymme.

En premiumprodukt

Till skillnad från Muurikka 58 är detta en gasolgrill med full funktionalitet, bara i ett mindre format. Du får här två robusta sidobord, förvaringsutrymme, tvådelat grillgaller, termometer, hjul, samt handtag. På insidan av handtaget finns en lampa för kvällsgrillning. Produkten har även en väldigt stor grillyta för sin storlek, som lätt går att hetta upp med den elektroniska tändaren. Brännarna är tillverkade av rostfritt stål och går lätt att rengöra.

Stor grillyta innebär långsam upphettning

Weber Q3200 har en väldigt stor grillyta för den kompakta storleken, på hela 65x46cm, vilket kan få plats med över ett dussin hamburgare. Detta i samband med effekten på 6.35kW innebär att det kan ta ett tag, upp till tio minuter, innan grillen är varm nog att användas. När den väl är redo är dock grillupplevelsen väldigt bra, och kan jämföras med en normalstor gasolgrill. Den kompakta storleken och de rundade kanterna innebär även en smidig rengöring.

Perfekt för lägenhetsgrillaren

En kolgrill är inte ett praktiskt alternativ för dig som bor i lägenhet, eftersom röken definitivt kommer att leda till klagomål från grannar. En kompakt gasolgrill som Weber Q3200 är dock ett passande alternativ för dig som vill grilla ute på balkongen, eftersom röken blir minimal och produkten tar inte upp alltför mycket plats. Det är inte bara de som bor i villor som har rätt att njuta av en härlig grill!

4 | Mustang Albany 4 – Gasolgrill Budget

Gasolgrill i budget kategori

Bästa gasolgrill budget – Lämnar man premiumtillverkarna behöver inte en gasolgrill med bra kapacitet kosta mycket mer än en klotgrill av ett kändare märke. Med prisvänliga Mustang Grill Albany 4 får du mycket grill för pengarna, och termometern sitter redan på plats  för omgående grillfest.

4 Brännare & piezo-tändning

Mustang Grill Albany 4 är en gasolgrill i den lägre prisklassen och kommer i pulverlackad stål, här finns piezo-tändning inbyggd i reglagen vilket gör det smidigt att starta upp grillen.

4 brännare i rostfritt stål med en effekt på vardera 2,1 kW i kombination med 2 emaljerade grillgaller – på väl tilltagna 30 x 33,5 cm finns att grilla på när det är dags för grillfesten. Ett värmegaller på 56 x 15 cm för att bekvämt hålla maten varm finns också på plats här. För enklare förflyttning kommer Albany med 2 hjul och måtten för grillen mäts till B:103 cm – H: 126 cm – L: 52 cm.

Ett gott val för de som behöver en lite större grill för en lite mindre peng. En video-presentation finns att titta på här – och tillverkarens produktbeskrivning hittas här.

Mustang alternativa storlekar

5 | Muurikka 58 – Alternativ Budget Grill

Denna produkt från det finska varumärket Muurikka är ett utmärkt alternativ för dig som vill köpa en gasolgrill men inte vill investera alltför mycket. Trots det billigare priset innehåller produkten allt för en utmärkt grillupplevelse. Det som ingår är en stekhäll, ett stativ, samt en brännare.

Portabel produkt

Med en vikt på endast 7.5 kg är denna produkt från Muurikka mycket enklare att transportera än resterande produkter på denna lista. Gasolbrännaren utgör större delen av denna vikt, med cirka 7 kg. Brännaren har en effekt på 11,4 kW, vilket är en hel del med tanke på storleken. Med Muurikka 58 ingår även ett vindskydd, vilket gör produkten utmärkt för picknick-grillande.

Olika temperaturer trots enskild brännare

Trots att produkten endast har en brännare, går det ändå att tillaga kött och dylikt vid olika temperaturer. Detta eftersom stekhällen blir varmare i mitten än i kanterna. För ordentlig karamellisering på köttytan är det alltså mitten på stekhällen som gäller, medan grönsaker, bröd, och dylikt kan stekas vid kanterna.

Hög effekt innebär snabb uppvärmning

Det tar inte lång tid att komma igång med denna produkt, eftersom brännaren har en effekt på hela 11,4 kW, vilket är ordentligt med kraft för en enskild brännare. Denna produkt är alltså bäst för dig som inte grillar särskilt ofta, för dig som kräver portabilitet, eller för dig som håller en mindre budget.

Köpguide

Är gasolgrillar farliga att använda sig av? 

Det är många som oroar sig över gasolgrillar, eftersom de fått höra att grillar som använder sig av gas är farligare än traditionella kolgrillar. Folk föreställer sig gascylindrar som exploderar och liknande, men risken för att detta ska ske är i princip obefintlig. Gascylindrarna som du kopplar till din gasolgrill använder sig av ventiler som endast möjliggör för rörelse i en riktning Den riktningen är mot själva brännaren, där gasen sedan bränns. Mängden gas som släpps igenom är inte tillräcklig för att elden ska kännas oregerlig, men det är ändå en öppen låga, så det gäller att vara försiktig!

Förvara inte din gasoltub under grillen, eftersom den höga temperaturen kan leda till problem när du använder dig av din gasolgrill.

Kan jag rengöra gasolgrillen med ättika?

Rengöring av din gasolgrill behöver inte vara särskilt omständligt. Såpa och vatten går utmärkt, men har du problem med odörer kan du testa att blanda i lite ättika. Ättika kan få bort obehaglig lukt, och kommer även till räddningen när du behöver skrubba lite hårdare för att få bort matrester.

Vilken gasolgrill är lättast att rengöra?

Är enkel rengöring viktigt för dej blir en mindre gasolgrill förmodligen det bästa alternativet. Weber Q3200 eller Muurikka 58 kan då vara lämpliga alternativ.

Hur mycket gas förbrukas? 

Detta varierar en del från grill till grill och beror på effekten och antalet brännare. Räkna med cirka ett halvt kilo av förbränning per timme av grillande. Med flera brännare på max effekt kan man nå ett kilo av gasförbränning per timme! En vanlig gasoltub består av några kilogram gas.

Går det att använda en gasolgrill inomhus? 

Det rekommenderas inte att du använder dig av en gasolgrill inomhus, men vissa gasolgrillar har marknadsförts för inomhusbruk. Vill du ta risken bör du kolla att du sitter säkert till gällande din hemförsäkring samt bostadsreglerna om du bor i lägenhet. En elgrill lämpar sig bättre för inomhusbruk.

Kan jag lämna min gasolgrill utomhus? 

De flesta gasolgrillar är designade att förvaras utomhus permanent, och dyrare modeller består vanligtvis av rostfritt stål för att kunna hantera dåligt väder. Är du orolig kan du köpa en modell med hjul, och förvara grillen i garaget tills dess att det är dags att grilla.

Experttester

Vår vinnare Weber Genesis II E-310 blev också vinnare och utsedd till bäst i test hos testfakta. (pdf)

Enligt ett test av Aftonbladet utfört av grillexperter blev den snarlika föregångaren, som dock endast har 2 brännare mot 3 för nya Weber Genesis II E-310 en av de bästa produkterna på marknaden.

Vårt premiumval Napoleon Rouge 525 SE ges toppbetyg och rekommenderas av m3.idg.se i ett nytt test.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 8

Relaterade artiklar