Inbyggnadsugn - bäst i test 2022

2022-05-06

Bästa Inbyggnadsugnen 2022

Hur ser ditt drömkök ut? Drömköket skiljer sig från person till person, och det finns därför inget kök som passar alla. I många kök bor likväl fortfarande den gamla ”spisen” kvar. Mer eller mindre väl fungerande apparatur med dragning åt det senare. Inte heller sällan pjäser i tveksam design med  gårdagens tekniker. Vill man så kan man göra något åt detta. Vi tittar alltså på inbyggnadsugnar av bästa märke. Snygga, funktionsrika och populära ugnar när köket äntligen ska uppgraderas.

BÄST I TEST

Bästa inbyggnadsugn 2022

Siemens HB672GBS1S

5/5

PREMIUM

Inbyggnadsugn Bäst i Test'

Siemens HM633GBS1S

4.7/5

BUDGET

Bästa Inbyggnadsugn 2022

Electrolux COP600X

4.4/5

POPULÄR

Bosch HBG672BS1

4.1/5
Inbyggnadsugn 2022

1 | Siemens HB672GBS1S - Bäst i Test

Bästa inbyggnadsugn 2022

Bästa Inbyggnadsugn 2022 -Siemens HB672GBS1S är en utomordentlig inbyggnadsugn i modern stil. Här är en ugn med smarta funktioner som gör köksarbetet smidigt & enkelt. Modellen erbjuder avancerad teknik med både självrengöring och snabbuppvärmning.

Siemens kommer med en riktigt snygg TFT-display med god skärpa, vilket förbättrar användarupplevelsen i hög grad. Med bra omdömen, tekniker i framkant plus ett för klassen rimligt pris blir just Siemens HB672GBS1S vårt val av bäst i test här på Produkttestarna!

Pyrolys

Med ett enda knapptryck rengörs ugnen automatiskt med pyrolys-teknologi. Ugnen värms alltså upp till hela 480 grader Celsius. Detta innebär att alla matrester och dylikt från din matlagning bränns till aska. Det gör den manuella rengöringen otroligt snabb! Du kan alltså spara en hel del tid på rengöringen med denna smarta ugn.

TFT-display

En bra ugn behöver förstås en riktigt bra display. Här får du en god bild som går att se tydligt från alla möjliga riktningar. TFT-teknologin innebär högre kontrast och skarpare text. Upplevelsen blir alltså riktigt bra medan du bläddrar igenom olika program eller ställer in timern. Moderna egenskaper som detta är det som särskiljer denna Siemens-ugn från konkurrenterna!

coolStart

Med Siemens egna coolStart-funktionalitet sparar du en hel del tid på matlagningen. Det tar enbart några minuter att nå temperaturer över 175 grader Celsius. Snabb uppvärmning gör det möjligt för dig att laga mat snabbt oavsett situation. Perfekt för dig som vill äta god mat när magen kurrar efter en lång arbetsdag!

Sammanfattning

Siemens HB672GBS1S blir alltså vårt förstaval och Bästa Inbyggnadsugn 2022 eftersom det är en ugn som smakar mer än den kostar jämfört med  konkurrenterna. 

2 | Siemens HM633GBS1S - Premium

Inbyggnadsugn Bäst i Test'

Ännu en ugn från Siemens gör sig förtjänt av en plats på denna lista! Denna ugn är designad för dig som vill ha det allra bästa för ditt kök, och är villig att betala lite extra för det.

Ugnen är något dyrare än resterande produkter på listan, men du får en hel del för pengarna. Bland annat ingår en inbyggd mikrovågsugn, EcoClean-funktionalitet, TFT-display och säkerhetslås. En premiumprodukt med premium-funktioner.

Mikrovågsugn

Hur låter en kombination av mikrovågsteknologi och varmluft? Siemens HM633GBS1S har nämligen inbyggd mikrovågsfunktionalitet. Detta i samband med värme från ugnen kan ge dig otroliga resultat när du värmer upp mat. Det blir perfekt för de stunder då du inte har särskilt mycket tid över för matlagning. Du kan dessutom spara utrymme i köket, eftersom du slipper en separat mikro!

EcoClean

Bak på ugnen finns en speciell beläggning som bryter ner fett och matrester, vilket minskar på lukt och underlättar vid rengöring. Denna beläggning kallas för ecoClean, och är något som endast går att hitta i premiumugnar. Du vill förstås slippa skrubba ugnen tills dess att axlarna domnar, och det är precis vad du slipper med ecoClean-beläggning i din ugn!

Fler egenskaper

Denna ugn från Siemens har en lång lista av olika funktioner, och det blir svårt att rada upp alla utan att det blir alldeles för långt. Ugnen har exempelvis säkerhetslås för barnen, säkerhetsavstängning, en indikator för restvärme, mjuk stängning av ugnsluckan samt en TFT-display!

Sammanfattning

Med Siemens HM633GBS1S får du alltså mycket för pengarna. Inbyggd mikrovågsugn är en särskild fördel med denna ugn, och är något du inte ofta ser i andra liknande inbyggnadsugnar. EcoClean-beläggning är även det riktigt bra att ha i en smart och modern ugn! Funktionerna är många, men till det kommer förstås en något högre prislapp. Detta är därför en produkt som rekommenderas för dig med en högre budget som vill ha det allra bästa.

3 | Electrolux COP600X- Budget

Bästa Inbyggnadsugn 2022

Du som inte behöver en lång rad med avancerade funktioner, eller som helt enkelt vill hålla en striktare budget kan ta en titt på vårt val från Electrolux.

Snabbuppvärmning, pyrolytisk rengöring, digital display samt en matsensor kommer med trots ett betydligt lägre pris! 

Snabb och jämn uppvärmning

Med Electrolux egna Even Cooking-system i kombination med en snabbuppvärmningsfunktion får du suveräna resultat med denna inbyggnadsugn. Uppvärmningstiden blir drastiskt kortare eftersom värme ständigt cirkuleras. Detta garanterar att du inte får värmeluckor i ugnen, utan samma temperatur hålls i hela ugnen, även i utkanterna. Spara tid på matlagningen med Electrolux COP600X!

LED-display

Det blir inte bättre än en LED-display på din nya ugn. Denna härliga display ger dig flera värdefulla funktioner. Den föreslår bland annat temperaturer beroende på det program du väljer, vilket garanterar rätt temperatur för just din maträtt. Du kan dessutom ställa in start- och stopptid samt ställa in en timer. Du får alltså full kontroll över matlagningen med denna skarpa LED-display!

Inbyggd termometer

Den medföljande matlagningstermometern garanterar suveräna resultat för all matlagning. Termometern kan användas till kött, kyckling och fisk, men även andra maträtter såsom lasagne. Du behöver inte längre oroa dig över huruvida din mat är rå eller torr; din matlagning övervakas av termometern och den meddelar dig dessutom när maten uppnått rätt temperatur. Ugnen stängs av när maten väl är redo!

Sammanfattning

Denna budgetvänliga produkt har allt du behöver för att laga läcker mat! Till det låga priset får du nämligen snabbuppvärmning, en inbyggd termometer samt en snygg LED-display. Du får dessutom pyrolytisk rengöring! Ugnen må sakna viss avancerad funktionalitet som går att hitta i premiumprodukter, exempelvis en inbyggd mikro, men är ett suveränt alternativ för dig som vill ha en ugn i toppklass, till ett billigt pris!

4 | Bosch HBG672BS1 - Populär

Du som ofta lagar mat för gäster, fester eller släktmiddagar behöver en multifunktionell ugn som gör det lätt att förbereda fler portioner! Denna inbyggnadsugn från Bosch blir då rätt ugn för dig.

Här får du en stor kapacitet på 71 liter, pyrolytisk rengöring och ett flertal funktioner som förenklar för dig under matlagningsprocessen. Det har aldrig varit enklare att laga mat!

Flera funktioner

Denna inbyggnadsugn går att justera utefter just dina behov. Här får du 8 häftiga och moderna funktioner: 4D-varmluft, Eco-program, Pizzaprogram, med mera. Det gör det otroligt enkelt att använda dig av ugnen i alla situationer. Rostad kyckling, bröd, pizza, lasagne eller pommes; denna inbyggnadsugn klarar allt! Du får perfekta resultat på nolltid med Bosch HBG672BS1. Med pyrolytisk rengöring blir det dessutom enklare att städa upp i efterhand.

Pyrolytisk rengöring

Denna funktionalitet är alltid härlig att ha i en ugn. Ställer du in ugnen på automatisk rengöring värms den upp till hela 400 grader Celsius. Denna höga temperatur bränner alla matrester och dylikt till aska. Du slipper alltså skrubba bort fett och matrester. Det enda du själv behöver göra är att torka bort den kvarliggande askan med en trasa. Rengöring av ugnen tar alltså enbart en minut eller två.

4D-varmluft

Denna funktion säkerställer att temperaturen i ugnen blir jämnt fördelad. Hur många gånger har du bakat kaka som är rå i mitten och torr vid kanterna? Med 4D-varmluft slipper du detta problem helt och hållet! Det garanterar perfekt och mör kyckling, och bakning på dina villkor. Denna funktion gör dessutom att ugnen värms upp mycket snabbare.

Sammanfattning

Bosch HBG672BS1 är en multifunktionell produkt som hanterar det allra mesta åt dig. Från uppvärmningen, till matlagningen och rengöringen kan du förlita dig på denna inbyggnadsugn; du själv behöver knappt anstränga dig alls! Pyrolytisk rengöring och 4D-varmluft är exempel på funktionalitet i denna härliga ugn.

Köpguide

Vad är en inbyggnadsugn?

En inbyggnadsugn är en typ av ugn som kan installeras varsomhelst. Placeringen av denna ugn är nämligen inte beroende av spishällen. Du kan installera din inbyggnadsugn på golvet, men även i högskåp och dylikt. Du får alltså full kontroll över placeringen av en inbyggnadsugn! Det innebär en mer ergonomisk arbetsmiljö för dig i köket.

Inbyggnadsugn med ångfunktion

Inbyggnadsugnar med ångfunktion kan ge dig mycket bättre resultat i köket. Ugnsvärmen i kombination med ångan leder nämligen till saftigare mat, och garanterar att dina kött och grönsaker inte blir alltför torra. Med hjälp av ånga kan ugnen hålla en något lägre temperatur samtidigt som din mat tillagas minst lika bra.

Inbyggnadsugn med mikro

En kombinationsugn med inbyggd mikro sparar plats i ditt kök samtidigt som du får det bästa av båda världar. Du får alla fördelar med både konventionell ugnsvärme och mikrouppvärmning, men slipper nackdelarna. Med en kombinationsugn blir uppvärmningen nämligen otroligt snabbt, men resultatet blir minst lika bra som om du värmt maten långsamt i ugnen. Perfekt för dig som helt enkelt vill äta god mat efter en lång arbetsdag!

Fördelar med en inbyggnadsugn

Det allra bästa med en inbyggnadsugn är att du kan skräddarsy den utefter dina egna behov. Installationen sker nämligen helt på dina villkor; du kan till och med välja att ha ugnen helt separat från spishällen! Det innebär ett mer ergonomiskt kök. Det blir dessutom enklare att välja en design som passar just ditt kök. 

Utöver detta är utbudet på denna typ av ugn otroligt stort. Du kan därför hitta en ugn som passar just din budget och som erbjuder den funktionalitet du vill åt.

Optimal höjd för inbyggnadsugn

Den optimala höjden på din inbyggnadsugn beror förstås på faktorer såsom din höjd och dina preferenser när du lagar mat. För dig som är något kortare – eller något längre – rekommenderas det att du själv mäter upp den höjd som passar dig. En vanlig arbetshöjd kan ligga på omkring 75 cm. Det är en höjd som passar dig som är medellång.

Installation av en inbyggnadsugn

Installation av en inbyggnadsugn är inte något du borde försöka dig på själv, utan det kräver fackcertifierade installatörer. Allt du själv behöver göra är att kontrollera placeringen, kontrollera spänningen och anslutningen, samt förbereda ditt hem för installatörerna. Resten sköter de åt dig!

Automatisk rengöring

Automatisk rengöring är riktigt bra att ha i en inbyggnadsugn. Det finns flera olika typer av automatisk rengöring, men det allra populäraste är nog pyrolytisk rengöring. Detta eftersom pyrolytisk rengöring använder hög värme för att rengöra insidan, vilket är en lätt funktion att erbjuda i en ugn. Det finns dessutom ugnar med ecoClean-beläggning som säkerställer att din ugn alltid håller sig ren!

Inbyggnadsugn med termometer

Med en inbyggd termometer får du bättre kontroll över din matlagning. Termometern säger nämligen till när din mat väl uppnått en viss temperatur, och kan då stänga av ugnen. Perfekt för dig som vill ha garanterat god mat helt utan ansträngning! Du kan dessutom känna dig säker i att din middag inte går till spillo om du snabbt måste springa ett ärende. 

Det går att köpa smarttermometrar som meddelar dig med en app, om din ugn inte har en inbyggd termometer.

Experttester

Du som är intresserad av att läsa om vad experter tycker kan ta en titt på denna artikel från Råd och Rön. Inbyggnadsugnar är en av de mer populära formerna av ugnar, och i testet undersöktes hela 47 ugnar för att se vilka som presterade som allra bäst. Flera av ugnarna på vår lista, som exempelvis Electrolux COP600X, presterade riktigt bra i testet!

Vi hoppas ni hittar en INBYGGNADSUGN att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 2

Relaterade artiklar