Kolgrill bäst i test 2022

2022-05-04

Bästa Kolgrillen 2022

En kolgrill erbjuder dig ett traditionellt och naturligt sätt att steka kött och grönsaker på. Om du någon gång testat dig på en engångsgrill vet du nog hur frustrerande det kan vara att grilla med fel verktyg.

En bra kolgrill är mer än bara en behållare för kol, utan det är en hel del faktorer du bör ha i åtanke innan du bestämmer dig för en specifik grill. Luftcirkulation, kvalitet på materialet, ergonomin, och rengörlighet kan variera drastiskt från produkt till produkt, och en billigare produkt håller inte i längden – särskilt om du använder dig av den ofta.

Här på Produkttestarna har vi tagit en titt på de bästa kolgrillarna på marknaden idag, sett till användaromdömen, experttester, samt prisklassen. I listan nedan har vi strävat efter att se till att du hittar en passande kolgrill, oavsett vad det är du prioriterar högst!

BÄST I TEST

Bästa Kolgrill 2022

Weber Performer Deluxe

4.9/5

PRISVÄRD KVALITÉ

Bästa Kolgrillen 2022 Prisvärde

Weber Master-Touch

4.6/5

PREMIUM

Bästa Kolgrillen 2022 Premium

Kamado SUMO Maxi

4.7/5

BUDGET

Loger Kolgrill

4.2/5
Bästa Kolgrill 2022

1 | Weber Performer Deluxe GBS – Kolgrill Bäst i test 2022

Bästa Kolgrill 2022

Bästa Kolgrill 2022 – Weber är ett populärt märke för grillar, både internationellt och i Sverige. Weber Performer Deluxe GBS är en kombination av två världar eftersom det är en hybrid av en kolgrill och en gasolgrill. Den har allt man kan önska sej av en grill vilket även ger en lite högre prislapp.

Weber Performer Deluxe erbjuder dig en hel del funktioner för priset, och har väldigt goda kund-omdömen. Det är därför den produkt som blev bäst i test i vår undersökning.

Kolgrilla med gasoltändning

Med denna produkt får du nyttja fördelarna av både en kolgrill och en gasolgrill. Grillen är utrustad med en gasoltändare, för att du snabbt ska kunna få eld på ditt kol utan att behöva använda dig av tändvätska och dylikt. Weber Performer Deluxe kräver alltså kol för själva grillandet, men användarprocessen har strömlinjeformats något med praktiska funktioner som vanligtvis associeras med gasolgrillar. När kolet väl kommit igång släcker du enkelt gaslågan och kan då fokusera på själva grillandet.

Sidobord för smidig preparering

Med det inbyggda sidobordet kan du skära upp kött, grönsaker, marinera det du grillar, och mycket mer, utan att behöva köpa ett externt bord åt detta – något som kan tyckas lite klumpigt rent visuellt.

Mobil grill

Gummihjulen innebär att du kan flytta runt på grillen i din trädgård utan att skada gräsmattan, och den kompakta storleken gör det enkelt att transportera grillen från garaget till yttergården eller till grannens tomt.

Fler funktioner

När du grillar vill du fokusera på grillandet och den sociala atmosfären. Det du inte vill är att behöva kämpa med kol, vind, eller stressa över tiden. Weber Performer Deluxe erbjuder dig en hel del funktioner för att underlätta processen. Du får bland annat en praktisk inbyggd timer som tjuter till när du behöver vända på steken, samt en förvaringslåda för kol, termometer i locket, och en sluten askfångare.

Denna kolgrill är ergonomisk, användarvänlig, och garanterar dig smidigt grillande varje gång. Sammantaget vårt topp-val och Bästa Kolgrillen 2022.

Specifikationer:

 • Grillyta: 57 cm omkrets
 • Sidobord: Ja
 • Färg: Svart
 • Vikt: 44.5kg

2 | Weber Master-Touch GBS E-5750

Bästa Kolgrillen 2022 Prisvärde

Det blir ännu en produkt från Weber på denna lista, men detta av goda skäl. Weber Master-Touch GBS E-5750 är en kolgrill med en klassisk klotdesign som ger dig mycket sett till priset. Klotdesignen på locket ser till att värmen centrerar sig kring mitten på grillen för att ge dig mer kontroll över temperaturen på ditt grillande.

Reglera temperaturen genom ventil

Med denna kolgrill kan du själv bestämma hur varmt du vill ha det genom en ventil på den medföljande askfångaren. Du kan även reglera mängden rök som din mat utsätts för, något som hjälper dig få slutresultatet precis så rökigt som du vill ha det.

Smidig användning

På undersidan av produkten finns en inbyggd askfångare som går lätt att tömma efter användning för att säkerställa att luftcirkuleringen i grillen inte försämras. Det finns inget sidobord inkluderat, vilket är synd, men det finns istället inbyggda krokar som du kan hänga dina grillverktyg på.

Portabel

Med de två inbyggda hjulen av gummi kan du enkelt transportera denna kolgrill runt din fastighet, eller ta med dig den på picknick. Hjul av gummi eller plast är att föredra eftersom de ej rostar och inte skadar gräsmattan vid transport.

Specifikationer:

 • Grillyta: 57 cm i diameter
 • Sidobord: Nej
 • Färg: Svart
 • Vikt: 15kg

3 | Kamado SUMO Maxi – Premium

Bästa Kolgrillen 2022 Premium

Vill du kunna grilla för större grupper om ett dussin är Kamado SUMO Maxi en kolgrill som lämpar sig för dina ändamål. Du får här ett riktigt premiumalternativ som passar dig som ställer höga krav och vill grilla med stil.

Grillar du ofta och vill grilla bra behöver du ett verktyg som hjälper dig i processen och ser till att värmen håller sig precis som du vill ha den, och detta är precis vad du får med denna produkt.

Största modellen från Kamado SUMO

Behöver du extra storlek för dina mer ambitiösa grillplaner krävs mer än enbart en större grill. Detta är den största modellen från Kamados SUMO-serie av grillar, men med storleken medföljer även fantastiskt bra värmeisolering samt kvalitativt material. Värmeisoleringen innebär att det går att laga mat under både väldigt höga och väldigt låga temperaturer, samtidigt som köttet håller sig saftigt. Du kan även baka bröd i grillen, eller pizza, precis som med en stenugn.

Bra värmefördelning

Den avrundade formen gör att värme fördelar sig jämnt i mitten av grillen, vilket säkerställer en ordentlig kontroll över temperaturen trots att det är kol du grillar med. Blir temperaturen för hög, kan du genom att justera spjället i locket enkelt justera detta.

Autentisk smak

Kontrollen du får över grillprocessen med denna produkt är rentav otrolig, men du får samtidigt den autentiska och naturliga smaken av kol med din mat. Detta förhöjer många olika rätter, som exempelvis marinerade kycklingvingar eller revben.

Specifikationer:

 • Grillyta: 56cm i diameter
 • Sidobord: Ja
 • Färg: Svart, Grön
 • Vikt: 108kg

4 | Loger - Bästa Budget Grill

Loger Kolgrill är en stilfull men enklare typ av kolgrill med en lite mindre prislapp. Gott om grillyta & skorsten – allt i en praktisk och estetiskt tilltalande design.

Grilla mat efter eget tycke

Den unika smak som en kolgrill kan prägla din mat med är något som det inte går att sätta ett pris på Oavsett vad det är för resultat du vill åt, finns det ett sätt att åstadkomma detta med denna flexibla kolgrill.

Enkel men praktisk

Designen på grillen ger dig en bra grillyta på 57 x 42 cm utan att produkten känns otymplig. Praktisk förvaring via sid och underbord, samt höj/sänkbart kolbord via en vev-anordning hittar vi också här för enkel anpassning av grill-effekt. En låda för uppsamling av askan och en integrerad termometer på locket kommer också med.

Ett prisvärt val av ”större” men likväl smidig grill som har det som krävs för en lyckad grillfest.

5 | Weber Go Anywhere – Bästa Portabla

Denna grill från företaget Weber är praktisk och kompakt – perfekt för en picknick eller när du är ute och campar. Den väger endast 7kg, och får lätt plats bak på bilen.

Trots den mindre storleken kan du laga vadsomhelst med denna produkt: hamburgare och korv är en självklarhet, men även stek, revben, eller en hel kyckling är möjligt med en Weber Go Anywhere kolgrill.

Tio års garanti

En portabel produkt riskerar även att bli trasig under transport och dylikt. Det är därför viktigt att ha en längre garanti för en produkt av denna typ. Med Go Anywhere får du hela tio års garanti, för att du ska kunna känna dig säker när du tar med den ut på campingresan eller ute på båten.

Flera funktioner i ett kompakt format

Trots det kompakta formatet får du här allt du behöver för en framgångsrik grill. Exempelvis får du:

• Porslinsemaljerat lock
• Handtag av nylon
• Värmesköld i botten, för att skydda underlaget.

Specifikationer:

 • Grillyta: 41×25 cm
 • Sidobord: Nej
 • Färg: Svart och silver
 • Vikt: 7kg

6 | LotusGrill XXL – Storlek till lågt pris

Behöver du en större grill men samtidigt känner att du inte behöver alla funktioner som en grill som Kamado SUMO Maxi erbjuder, har LotusGrill lanserat en större kolgrill till ett mycket lägre pris.

Inbyggt ventilationssystem

Det inbyggda ventilationssystemet ser till att grillen hettar upp inom fem minuter, helt redo för steken eller hamburgarna. Du kan reglera värmeflödet med två rattar på varsin sida av grillen. Rattarna styr fläktar som befinner sig på insidan, och varje fläkt har egen luftkanal. Detta innebär att du kan justera produkten till att ha olika temperaturer på varsin sida av grillen.

Vältsäker

Med två slutna kolbehållare kan du känna dig säker i att kolet inte töms ur grillen om produkten skulle tippa över. Detta skyddar även gräsmattan från att förstöras vid en sådan situation. Utsidan på grillen skyddas av en värmesköld, för att du ska kunna placera handen på utsidan utan att bränna dig.

Specifikationer:

 • Grillyta: 60 cm i diameter
 • Sidobord: Nej
 • Färg: Grön, Svart, Blå, Röd, Orange, Lila
 • Vikt: 21kg

Tillbehör | Rubicson termometer IP67

Rubicson termometer IP67. Rätt temp är A och O för det perfekta köttet, så en ordentlig termometer kan vara ett bra tillbehör att ha.

En stabil stektermometer som får bra omdömen av sina användare – snabb och exakt avläsning. Temperaturen ges på mindre än 4 sekunder med en noggrannhet på ±1 °C och har automatisk avstängning efter 10 minuter.

Modellen är av magnetisk konstruktion och är utrustad med – vilket nogsamt påpekas & uppskattas av användare – en kapsylöppnare.

– Godkänd enligt HACCP
– Exakt temperatur
– Vattentät (IP67)
– Ska ej användas inuti ugn.

- Köpguide -

Kolgrill eller gasolgrill – vad är bäst?

Svaret på denna fråga varierar självklart beroende på dina behov. Båda alternativ har sina för och nackdelar. Med en kolgrill får du en traditionellt rökig smak, vilket kan förhöja kvaliteten på den mat som du lagar. Det kan även tyckas vara rätt mysigt eftersom du i princip grillar över en brasa. En gasolgrill erbjuder dig däremot vanligtvis fler avancerade funktioner, och är enklare att komma igång med. Med en gasolgrill slipper du vänta på att grillen värmer upp, och du har även mer kontroll över värmen. Vilken typ av grill som är bäst är dock en smaksak, eftersom båda typer kan leverera fantastiska resultat.

Går det att använda en kolgrill i lägenhet?

Trots att det inte rekommenderas går det att grilla med en gasolgrill även i en lägenhet, men det är självklart bäst att göra detta på balkongen. Men hur är det med kolgrillar? Det finns ingen lag emot detta, men hyresvärden eller bostadsrättsföreningen kan komma att förbjuda kolgrillning även på balkong. En kolgrill innebär självklart mycket rök, mer än en gasolgrill, och det är därför inte rekommenderat att du grillar med en kolgrill ute på balkongen. Det leder nog till en hel del klagomål från dina grannar.

Går det att hitta bärbara kolgrillar?

Du har nog använt dig av en engångsgrill någon gång tidigare, och de är ju väldigt portabla. De tenderar dock att vara av dålig kvalitet, och blir rätt dyra i långändan, varför det kan vara värt att investera i en ordentlig kolgrill i ett mindre format istället. Ett exempel på en sådan grill är Weber Go Anywhere, som endast väger 7kg, och lätt får plats i bakluckan. En sådan grill kan du ta med dig på picknick, campingresor, eller båtresor.

Är gasoltändning i en kolgrill värt priset?

Inbyggd gasoltändning gör det enklare att komma igång med grillandet när du använder en kolgrill, men är absolut ingen nödvändighet. Det går utmärkt med tändstickor eller vanliga tändare istället, men det kan vara svårt att få igång en låga med dessa verktyg, och du behöver då köpa tändvätska eller dylikt. Det kan därför vara värt att investera i gasoltändning. Tändvätska kan även vara skadligt för miljön.

Hur gör man för att grilla med en kolgrill?

En gasolgrill är lätt att klura ut, det är bara att tända gasen och justera värmen för att komma igång. En kolgrill tycks av många vara mer komplicerad, men så behöver inte vara fallet.

För att grilla med en kolgrill häller du först i kol. Sedan får du igång en låga, och låter lågan sprida sig genom grillen. Det kan ta upp till 20 minuter att få värmen av kolet till det du vill ha det, men du kan snabba på processen genom att hålla locket stängt. Om det blir alldeles för mycket rök innebär det att värmen inte är hög nog, och du kan motverka detta genom att cirkulera luften kring kolet. När du fått en god glöd är det bara att placera maten du vill grilla på grilllgallret och köra igång.

Hur undviker jag att min kolgrill rostar?

Till följd av kondensation samt saltet som du använder dig av under matlagningsprocessen är det lätt hänt att din kolgrill rostar. Lämnar du grillen utomhus blir problemet ännu värre. Även grillar i rostfritt material kan rosta under rätt förutsättningar, så det gäller att vara försiktig. För att undvika detta kan du förvara grillen i garaget när den ej används, samt använda dig av rostförebyggande oljor och dylikt. Detta är särskilt viktigt om din grill ej är tillverkat av rostfritt material.

Vad för typ av grillkol eller briketter är bäst?

Weber tillverkar både utmärkta kolgrillar samt utmärkt grillkol, och är ett bra val för dig som precis kommit igång med grillande. Glöden håller i sig länge och du kommer igång med grillandet på under 20 minuter. Grillkol från Weber kan dock vara rätt dyrt, så det är absolut inget fel med att testa dig på andra märken eller varianter. Det går även att använda dig av ved i en kolgrill, något som kan smaksätta köttet eller grönsakerna ytterligare. Har du en kolgrill som möjliggör för rökning, är ett ljusare ved att rekommendera, eftersom det ofta ger en behagligt söt eftersmak.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 6

Relaterade artiklar