Omega-3 bäst i test

Senast uppdaterad: 2021-10-03

Bästa Omega-3 tillskottet 2021

Att äta ett Omega-3 tillskott är bra för de allra flesta. De viktiga omega-3 fettsyrorna har en rad bevisade hälsoeffekter för hjärta, hjärna, leder, syn och mer. De två beståndsdelarna DHA och EPA hjälper nämligen till med reparation av celler.

För att nyttja effekten av DHA och EPA till fullo så behöver man få i sig tillräckliga mängder – något som många har svårt med utan att använda ett kosttillskott med omega-3. Eftersom vi generellt inte äter fisk 3 gånger i veckan, samt att mycket av det vi äter är processad, så når vi inte de rekommenderade doserna av dessa fettsyror. Och då kan vi istället tillföra det i form av kosttillskott.

Det är bevisat genom studier att Omega 3 är bra för ditt hjärta, din hjärna, dina leder och syn. Omega 3 har även bevisad effekt för att förhindra hjärtinfarkt, blodproppar samt diabetes 2.

Det finns ett antal olika produkter på marknaden att välja mellan, men alla innehåller inte naturlig och ren fiskolja eller alger som ger tillräcklig mängd av DHA och EPA, därför har vi nedan valt ut de produkter som har detta, samt god kvalitet, och som innehåller naturlig fiskolja eller rena produkter av alger/tång. Produkter som har kvalitetsmärkning, är testade och certifierade ur miljösynpunkt, och som har bra kundomdömen.

BÄST I TEST

Bästa Omega 3 2021

ESKIMO-3 Pure

5/5

ALTERNATIV

Puori o3

4.7/5

BUDGET

Bästa Omega 3 2021

Elexir Omega-3 Forte

4.4/5

POPULÄR

AlgOmega 3

4.1/5
Innehåll

1 | Eskimo-3 Pure - OMEGA-3 Bäst i Test

Bästa Omega 3 2021

Tillverkad av ren fisk som ej är kemiskt modifierad, Eskimo-3 är berikad med Pufanox, för längre hållbarhet.  Vårt val av Bästa Omega-3 tillskott 2021.

Eskimo-3 är gjord på av naturlig fiskolja och är inte kemiskt modifierat, och innehåller enbart naturlig fiskolja med omega-3-fettsyror. Den har “Friends of the Sea-certifiering”, som betyder att produkten är miljömärkt, därför är den ett bra val.

Miljöcertifierad produkt 

Eskimo-3 innehåller de essentiella omega-3-fettsyrorna Docosahexaensyra (DHA) och Eikosapentaensyra (EPA), som har många positiva effekter på hälsan. Eskimo-3 är miljöcertifierad enligt  ISO-9000 (kvalitet) och ISO-14000 (miljö).

Ren fiskolja

Fisken är fångad enligt ett miljövänligt sätt, och den är certifierad via “Friend of the Sea”. Eskimo-3 är en ren naturprodukt med naturligt utvunnen fiskolja, som ger essentiella omega-3-fettsyror för dagligt dagsbehov.

Längre hållbarhet

Eskimo-3 är berikad med Pufanox, en egen blandning av antioxidanter och vitamin E för att ge långvarig hållbarhet. Fiskolja kan nämligen lätt härskna snabbt, men för att undvika det så tillsätts vitamin E. Därför har du här en bra och naturlig produkt med god kvalitet.

2 | Puori 03 - Alternativ

Ren fiskolja genom infångad lax i rena hav. IFOS-godkänd produktmärkning, vilket betyder att den uppfyller höga kvalitetskrav.

Puori O3 är tillverkad av ren lax, och en kapsel Puori O3 motsvarar ca 99 g vild lax. Laxen fångas med FOS-certifierade fiskemetoder, vilket betyder att den är ett bra val ur etisk miljö- och hållbarhetsetisk certifiering. Enligt en av konsumenterna så tycker hon att de glatta kapslarna är lätta att svälja och ger ingen eftersmak av fisk, vilket uppskattas.

Mörka kapslar för god hållbarhet

Puori O3 innehåller mjuka kapslar för att du lätt ska kunna svälja ner dem, och har som sagts ingen fisksmak, som vissa andra produkter kan ha. Den smakar snarare lite citron. De mörka kapslarna skyddar fiskoljan från ljus för att förhindra oxidation, att oljan härsknar, och genom det så håller den längre.

Hög kvalitet

Ur miljösynpunkt är de certifierade av IFOS, ett testlaboratorium där man säkerställer att produkten uppfyller höga krav angående miljömärkning. Ren fiskolja med god kvalitet.

3 | Elexir Omega-3 Forte - Högkoncentrerad

Bästa Omega 3 2021

Hög halt av ren fiskolja, fångad på sydamerikas kust , innehåller 70% ren fisk. Certifierade genom “Friends of the Sea”, med god miljömärkning.

 • Högkoncentrerad fiskolja
 • 70% omega-3 per kapsel

Elexir Omega-3 Forte är en populär produkt av konsumenter. Produkten tillverkas i Norge, men fisken är infångad på Sydamerikas kust, och innehåller hög halt av fiskolja, ca 70% per kapsel. Du tar 1-2 kapslar per dag, och då får du i dig den mängd som behövs. I många andra liknande produkter av Omega 3 så brukar ren fiskolja i kapslarna endast innehålla 30-35 % fiskolja, bara för att jämföra.

Luktfria kapslar

Kapslarna är tillverkade ur miljövänligt perspektiv, och kapslarna är tillverkade i en mörk färg, för bästa hållbarhet.

Fisk ifrån sydamerikas kust

Kapslarna innehåller fisk infångad i Sydamerikas kust, och fisken som infångats är  ansjovis, sillfisk och makrill. Därefter raffineras oljan i Norge, och produktionen går snabbt, för att bibehålla bästa kvalitet. 

Certifierad produkt

Omega 3 Forte har god kvalitet, och uppfyller de höga kraven från  “Friends of the Sea” samt “IFFO Responsible Supply”, två ideella och trovärdiga organisationer som testar produkter för ett hållbart och miljövänligt fiske i rena hav.

4 | AlgOmega 3 - Populär

Veganskt alternativ med rena alger, med tillsatta vitaminer för bäst hållbarhet. Är godkänd av Vegan Society för bästa kvalitet.

 • Bra för veganer och vegetarianer
 • Algväxter från rena hav
 • Godkänd av Vegan Society

Alger är bra ur näringssynpunkt, och är du vegetarian eller vegan, så kanske du vill ha ett alternativ till den fisk som annars Omega 3 innehåller. Här har du en produkt med hög kvalitet, och som innehåller mikroalgen Schizochytrium.

Varje kapsel, som är på 500 mg algolja, innehåller en större del DHA i förhållande till EPA, vilket ger en fördel för hjärnans normala funktion. 

En av konsumenterna ger denna högt betyg, hon tycker att hennes minne samt koncentrationsförmåga har blivit bättre, och märker skillnad.

40 000 arter av alger

Alger omfattar 40 000 arter som sträcker sig från encelliga mikroskopiska organismer som kallas mikroalger, som kan vara framodlade i laboratorier, och sen finns rena alger, som du kan se i vattnet. Alla alger är beroende av energi från solljus eller ultraviolett (UV) ljus och koldioxid, och de innehåller goda mängder av EPA och DHA, som vår kropp behöver för att må bra. 

Godkänd av Vegan Society

AlgOmega3 innehåller endast växtbaserade produkter som godkänts av Vegan Society. Algolja är också ett bra alternativ eftersom den inte innehåller skadliga ämnen som tungmetaller, och den är ett bra val ur miljösynpunkt då algerna är uppfångade i friska hav.

Tillsatta vitaminer för bättre hållbarhet

Fleromättade fetter kan lätt bli dåliga och härskna, därför har man i dessa kapslar även tillsatt fettlösligt C-vitamin, E-vitamin samt rosmarinextrakt, vilket skyddar oljan mot att härskna och bli dålig för snabbt. Även detta är godkänt av Vegan Society.

Köpguide

Varför behöver vi tillskott av Omega 3?

Omega-3-fettsyror är essentiella och hälsosamma fetter som inte kan produceras i kroppen utan måste erhållas utifrån, i form av tillskott. Vi får i oss alldeles för lite av dessa fettsyror i vanlig mat, om vi inte äter fisk tre gånger per vecka, vilket många inte gör. Den processade mat som idag tillverkas gör att vi får i oss för lite av fettsyror. 

Certifierade produkter

Köp helst produkter som har blivit testade och är MSC-certifierade, eller har annan certifiering. Det betyder att de är säkra och faktiskt innehåller rena produkter vid tillverkning, att fisken är fångad fångad på ett hållbart sätt, i friskt vatten, samt att den inte innehåller miljögifter.

Färskhet är viktigt

Omega-3-fettsyror har väldigt lätt för att oxidera och bli dåliga. När oljan oxiderar, eller härsknar, luktar den riktigt illa. Om så är fallet bör du inte använda den, det kan till och med vara direkt skadligt. Kontrollera alltid datumet och lukta på produkten. Tar du den i kapselform kan du dela på kapseln och lukta. Se också till att tillskottet innehåller någon form av antioxidant, så som vitamin E eller rosmarin, för att förhindra att oljan ej härsknar så snabbt, som den annars kan göra.

Varför är Omega 3 bra för hälsan?

Det har visat sig genom studier att Omega 3 är bra för ett antal organ i kroppen som syn, hjärna, hjärta, leder. Vi får i oss alldeles för lite av fettsyror som vi behöver, och vi behöver oftast tillföra det i form av tillskott. 

Brist på Omega fettsyror, som DHA och EPA kan ge dig bland annat sömnproblem och depression. Det har även visat sig att Omega 3 fettsyror förebygger hjärtinfarkt, blodproppar samt cancer. Omega 3 ger även god effekt på personer som har Alzheimer, diabetes 2 samt för personer eller barn som har inlärningsproblem. 

När ger Omega 3 bäst effekt, efter hur lång tid?

Omega-3 ger bäst effekt efter ca 8 veckor. Du behöver ca 250mg DHA och 250mg EPA per dag för att det ska ge god effekt för dina organ i kroppen. Du kan även äta en större mängd per dag.

EPA och DHA, vad är det?

EPA och DHA är essentiella omega-3-fettsyror, och Docosahexaensyra (DHA) och Eikosapentaensyra (EPA) finns i fet fisk samt alger. Som tidigare sagts så äter vi alldeles för lite fisk, därför behövs ett tillskott av dessa fettsyror för optimal hälsa.  

Värt att tänka på, gällande Omega 3 och dess effekt:

 • Bra för din hy. Den reglerar hudens fukt- och oljebalans, vilket förhindrar för tidigt åldrande och akneproblem.
 • Att få i sig tillräckligt med Omega-3-fettsyror per dag är viktigt för både vuxna och barn. Det ger dig och ditt barn ett bättre immunsystem, och gör att du inte blir sjuk så lätt.
 • Vetenskapliga studier visar att Omega-3-fettsyror kan ha skyddande effekter mot alla typer av sjukdomar.
 • Studier visar att personer som regelbundet konsumerar Omega-3 har en lägre risk för depression.
 • Omega-3-fettsyror stöder hjärthälsan och minskar risken för hjärtsjukdomar.
 • Omega-3 minskar risken för att få blodproppar.
 • Regelbunden konsumtion av Omega-3 förbättrar sömnen.
 • Omega 3 sänker blodtrycket hos personer med högt blodtryck. Det minskar även dåligt kolesterol.
 • Regelbunden konsumtion av Omega-3 hjälper till att förhindra hälsoproblem som Alzheimers och för tidig demens.
 • Kan lindra mindre smärta, ömhet och stelhet i dina leder, bra för dig som tränar, och ofta får smärta.

Omega 3 gjord utav makrill ger högre dos EPA  än till exempel lax och sill, men även alger ger något högre EPA jämför med till exempel lax.

Gravida som inte äter fisk regelbundet behöver ca 200 mg DHA per dag för att fostret ska utvecklas normalt. Studier har visat att Omega 3 även upptas av fostret som ger viktigt tillskott för att fostret ska utvecklas normalt.

Fisk som man kan äta utan oro för miljögifter är bland annat: odlad lax, inlagd sill och makrill. 

EPA och DHA kan öka läs- och skrivförståelse för hyperaktiva barn, barn med ADHD.

Omega 3 har de fettsyror som är nödvändiga för att organ och vävnader i din kropp ska kunna fungera maximalt, för kroppen kan inte själv naturligt producera detta. Fettsyra i kroppen spelar en viktig roll i cellmembranets förmåga att fungera som det ska, och för att du ska kunna tillgodogöra dig viktiga näringsämnen.

Omega-3 utvinns vanligtvis från lax, sill, sardiner, makrill eller skaldjur, men det finns även veganska alternativ där fettsyrorna utvinns av alger. Man säger även att Omega 3 fetter kallas för marina fettsyror, då produkten innehåller fisk, skaldjur eller alger.

Du behöver ca 250 mg DHA per dag för att din hjärna ska må bra, och kunna fungera optimalt. Du behöver ca 250 mg EPA per dag, vilket ska bidra till att hålla hjärtat friskt. 

MSC-märkning är viktigt att ta hänsyn till för att få bästa kvalitet. Om en produkt är MSC-märkt så innebär det att fisken i Omega 3 kapslarna är vildfångad och har fiskats upp i rena hav, och på ett miljövänligt sätt, därför får de denna certifiering..

Om du är vegan eller vegetarian så kan du välja AlgOmega3 som är en produkt som använder sig av alger istället för fiskolja. Den har god kvalitet och är miljöcertifierad. Här får du en högre mängd av DHA jämfört med EPA, vilket är bra för din hjärna.

Fiskolja kan lätt härskna snabbt, så för att undvika det så har vissa produkter tillsatts med vitamin E, som då ger bättre hållbarhet. 

Förvaring

Förvara din burk i kylskåp, så håller kapslarna längre, annars kan oljan härskna och inte vara lika bra ur näringssynpunkt.

Vi hoppas att du har fått tillräckligt med information här för att göra ett bra val av Omega 3, och väljer du en av dessa produkter ovan så gör du ett bra val, och du får kvalitetstestad Omega 3 med hög kvalitet för bästa resultat.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

Relaterade artiklar