PWO bäst i test

PWO bäst i test

Bäst i test

cellucor c4

Cellucor C4

5/5

Med beta-alanin

bsn no xplode

BSN No-Xplode

4.2/5

Vilket PWO är bäst i test produkten 2022?

Cellucor C4 blir utsedd som det bästa PWO 2022. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 3 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Cellucor C4 - Bäst i test

Klassiker & favorit

Bästa PWO 2022 – Cellucor C4 har varit med länge och en favorit bland många. Trots att formeln har försvagats då produkten var för stark, så levererar produkten ändå en riktigt bra pump, mycket energi och härliga stickningar. Produkten innehåller arginin, en protein som hjälper till med muskeluppbyggning och återhämtning.

C4 innehåller även kreatinnitrat, där kreatinet förser musklerna med ökade ATP-nivåer som hjälper dig vid muskelbyggning och styrketräning. Nitratet utökar kreatinets förmåga att kunna användas av kroppen på bästa sätt. Beta-alaninet är den ingrediens som gör att man får stickningar. Utöver stickningar som ofta är uppskattad effekt, så är beta-alanin även bra för aerob träning, dvs. uthållighetsträning där kroppen använder glukos som energikälla. Varje portion innehåller 160 mg koffein.

Smaktest

Fruit punch – 8/10
Strawberry Margarita – 6/10
Watermelon – 6/10

 • Ger en bra pump och fokus
 • Innehåller bl.a. kreatinnitrat, beta-alanin, L-arginin och koffein
Produktöversikt

2 | BSN No-Xplode - Premium

Bra mängder per dosering

BSN NO Xplode 3.0! i pulverform ger en grym energikick och fokus. En skopa NO Xplode innehåller både kreatin, beta-alanin och BCAA – i tillräckliga mängder. Något som väldigt få PWO-formler lyckas åstadkomma. Du kommer uppleva en härlig stickande känsla i kroppen efter intag.

Xplode innehåller även kolin och taurin, som båda visat sig ha en positiv effekt när det kommer till fokus och energi. Du behöver inte ta kreatin eller BCAA för de dagar du använder denna PWO, då den innehåller tillräckliga mängder!

No Xplode innehåller 300mg koffein per servering, vilket motsvar 3-4 koppar kaffe.

Personligen har jag testat smakerna Green Apple och Blue Raspberry, och de smakar precis som man vill att en PWO ska smaka – man blir med andra ord taggad på att träna. Är du ute efter det bästa PWOt så är BSN NO Xplode 3.0 det självklara valet.

Smaktest

Blue raspberry – 8/10

 •  Ger bäst energi och fokus
 • Rätt mängder kreatin, β-alanin & BCAA

3 | Nova - Stimfri

Populärt stimfritt alternativ

Nova från Aldrig Vila är en stimfri pre workout i pulverform. Det betyder att den inte innehåller stimulanter som exempelvis koffein. Istället får du en stabil muskelpump under träningen.

I Nova hittar du ämnen som aminosyrorna arganin och citrullin, taurin, rosenrot, magnesium, karnosin och vitamin c. Karnosin är vad beta-alanin blir till i kroppen. Nova ger därför även en stickande känsla i kroppen efter intag. Letar du efter en stimfri PWO så är Nova ett bra alternativ.

 • Stimfri

4 | Core caffeine - Budget

Billigt alternativ till PWO

Det billigaste alternativet till en PWO är koffeinpiller. Core Caffeine från Svenskt Kosttillskott är det billigaste koffeinpillret, där varje tablett innehåller 200mg koffein, tillräckligt för att ge dig kicken du behöver under gympasset. En tablett motsvarar 2-3 koppar kaffe.

Skillnaden mellan koffeinpiller och PWO är att PWO även innehåller andra ämnen som hjälper dig prestera på topp. Dessa inkluderar kreatin, beta-alanin, BCAA, kolin, vitaminer (framförallt b-vitamin) och taurin. Men är du på budget eller vill minimera kostnaden så ska du utan tvekan välja Core Caffeine koffeintabletter.

PWO är förkortningen till pre-workout, och är en prestationshöjare som intages före träning. PWO är en blandning av prestationshöjande kosttillskott. Kosttillskottet förekommer vanligtvis i pulverform, men finns även som kapslar.

PWO ger dig energi och hjälper dig prestera främst genom ämnet koffein, men kan många gånger innehålla andra ämnen som är fördelaktiga vid fysisk aktivitet – nämligen beta-alanin, kreatin och BCAA. Koffin ger dig energi och fokus under träningen, och är ett säkert ämne med en bevisad effekt. Ett PWO är bra för dig som styrketränar, försöker bygga muskler, deffa, bulka, löpträna och intervallträna (HIIT).

 • Hjälper dig prestera bättre & lyfta mer på gymmet.​
 • Ger dig intensiv energi  & fokus under hela träningspasset med koffein.​
 • Innehåller ofta prestationshöjande ämnen såsom kreatin och beta-alanin.​
 • Ger dig pump.(från beta-alaninet).
 • Koffein: 200-350 mg
 • Beta-alanin: 2 – 3 gram
 • BCAA: 5 – 10 gram
 • Kreatin: 3 – 5 gram

Nästan inget PWO innehåller tillräcklig mängd kreatin och/eller BCAA. Eftersom kreatin ändå är så billigt rekommenderar vi att köpa detta separat.

Säkerställ att din PWO innehåller tillräckliga mängder för önskad effekt.

Ingredienser

Det finns 4 komponenter du bör känna till innan du väljer PWO:

Koffein

Ger dig mer energi genom blockering av en receptor vid namnet adenosin. Kreatin och adenosin är varandras motpoler. Adenosin hjälper dig exempelvis att sova. När denna receptor blockeras, så skickas inte trötthetssignaler i kroppen, vilket gör att du känner dig mer vaken och alert. Det finns även stimfri PWO, vilket betyder att de inte innehåller koffein.

Beta-alanin

Hjälper dig framför allt med aerobisk träning, exempelvis konditionsträning. Beta-alanin är känd för sin stickande känsla den ger kroppen, framför allt i händerna. Dessa stickningar är ofarliga, och faktiskt en ”bieffekt” av beta-alaninet. Det är inte själva stickningarna från beta-alaninet som ger den prestationshöjande faktiska effekten, även om detta definitivt kan hjälpa till mentalt! Många som tränar gillar denna effekt, men det finns även pre-workouts som inte innehåller beta-alanin och därmed inte sticker. Effekten sker genom den ökade mängden karnosin som exponeras i muskeln, och påverkar din mjölksyra så att du orkar träna längre.

Kreatin

Hjälper dig lyfta en extra rep per set genom tillförsel av energikällan ATP. Oftast uppnår man inte de mängder som behövs (3-5gram) genom endast PWO. Det kan då vara värt att köpa kreatin monohydrat, som för övrigt är det billigaste och mest bevisade kosttillskottet som finns.

BCAA

Är proteiner i form av grenade aminosyror som snabbt kan tas upp av din kropp. Att förse kroppen med proteiner nära inpå träning är väldigt bra för proteinsyntesen (bildandet av muskler). Om du köper ett PWO bör den definitivt innehålla BCAA. Mer om BCAA och dess tre beståndsdelar leucin, isoleucin och valin kan du lära dig om här.

Övriga ingredienser som kan förekomma i din PWO är vitaminer och mineraler, l-citrullin, l-arganin och betain som kan hjälpa din träning i det långa loppet.

Det är helt upp till dig vilka komponenter du vill ha i din BCAA, och det finns inget rätt eller fel så länge det inte är rakt av dåliga ingredienser. Personligen använder och rekommenderar jag ett PWO innehållandes koffein, beta-alanin och BCAA. Kreatin tar jag som separat tillskott, för att vara säker på att jag får i mig den mängd som behövs.

Pris

PWO är ett lyx-kosttillskott. Samtidigt som en PWO kan göra träningen mycket roligare och effektiv, så är den inte nödvändig för att varken prestera bra eller bygga muskler. Se först till att du får i dig tillräckligt med byggstenar för din kropp. Det är absolut viktigast för din framgång. Efter det kan du kika på kosttillskott som kreatin, PWO och BCAA.

Tycker du att PWO är för dyrt? kika då närmre på koffeinpiller eller kaffe som alternativ. Även fast dem inte är lika bra och roliga, så får dem jobbet gjort.

Smak

PWO kommer i många olika smaker; ett säkert kort är fruit punch, och finns för många pre-workout tillskott. Av egen erfarenhet brukar billigare kosttillskott, speciellt för PWO & BCAA smaka mycket sämre, vilket inte är speciellt kul innan träningen.

Det beror på vad dina mål med träningen är.

För muskelbyggning

Bör du ta ett PWO som innehåller koffein, kreatin, bcaa och alternativt beta-alanin. Kreatin och BCAA är två kosttillskott som bevisat är fördelaktiga när du bygger muskler. Kreatinet gör att du orkar i snitt 1-2 mer reps per 10 reps, BCAA minskar nedbrytningen av muskler efter din träning. BCAA hjälper även till med proteinsyntesen. Beta-alanin kan hjälpa om du kör långa pass med högre reps (15+), eller om du gillar den stickande effekten man får av beta-alanin. Personligen gillar jag den känslan och ser därför till att köpa PWO innehållandes BCAA.

När du Deffar

Bör ditt PWO innehålla koffein, BCAA och beta-alanin som minst. Koffeinet hjälper till med viktnedgången i form av fettförbränning. Koffein snabbar på ämnesomsättningen vilket i sin tur leder till att man gör av sig med mer kalorier än vanligt. BCAAt minskar muskelnedbrytningen vilket är extra viktigt när du är i kaloriunderskott. Beta-alaninet hjälper till med aerobisk träning, exempelvis konditionsträning som löpning och cykling.

För dig som konditionstränar

Eller tränar långa pass med höga reps bör ditt PWO innehålla kreatin och beta-alanin som minst. Beta-alanin kommer hjälpa dig orka träna längre och hårdare vid aerobisk träning.

Båda ger precis samma effekt, det kokar alltså ned till vilken du föredrar.

Pulverform

Är billigare och finns i många goda smaker. Jag brukar hälla i PWO hemma i en shaker som jag tar med mig och dricker på gymmet. Nackdelen är att man måste diska ur shakern.

Kapselform

Eller caps som de kallas för i butiken, är ett enkelt och snabbt sätt att få i sig sin PWO. Tas innan träning som vilken PWO som helst. Nackdelen är att man ofta behöver ta 3-5 kapslar för att få i  sig tillräcklig mängd. Har personligen bara testat en PWO i kapselform, och föredrar pulverform.

Följ de anvisningar som finns på produkten och överskrid inte. Använd heller inte PWO för andra syftem som inte innefattar träning, exempelvis för att studera eller jobba. Om du är känslig för kofein kan du använda en stimfri variant som inte innehåller koffein.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 4

Relaterade tester