Motionscykel bäst i test 2023

Vi jämför 6 av dagens bästa motionscyklar 2023 i olika prisklasser – Finnlo Exum III blir bäst i test, en ergonomisk motionscykel med god byggkvalitet och många användbara funktioner. Se genomgången nedan för alla produkter i testet.

Premium

Motionscykel bäst i test Premium- Assault Fitness Airbike Classic

Assault Fitness Airbike Classic

Professionell Träning

Budget

Spinningcykel Trekkrunner TR102

Trekkrunner Spinning

Friktionsbroms

Produkterna har utvärderats på:

Funktioner

Omdömen

Teknik

Pris

Testets betyg:
()
Sara Engberg skribent

Av Sara Engberg

  • Hur kompakt vill du att din motionscykel ska vara? Det kan vara krångligt att få plats med en motionscykel designad för stora gym i ett mindre vardagsrum eller sovrum. Det är därför viktigt att du kollar upp måtten för din motionscykel innan du bestämmer dig för en produkt. Har du lite utrymme så kan du titta på vårt test av hopfällbara motionscyklar här.
  • Funktioner: Dyrare motionscyklar erbjuder dig mer avancerade program, innovativa motståndssystem och mycket mer. De är dessutom mer tåliga och kommer hålla dig längre.
  • Garanti: Med en bra garanti kan du känna dig säker i att din motionscykel håller dig i flera år framöver. Det innebär att du kan cykla hårdare helt utan oro! Perfekt för dig som föredrar intensiva träningspass.
Bäst i test 2023
Motionscykel bäst i 2023 - Finnlo Exum III

Motionscykel Finnlo Exum III

Varierad träning med 12 program

Program: 12

Motståndsnivåer: 16

Bluetooth

Transporthjul

Bäst i test

Denna populära motionscykel från Hammer Sport är en riktigt bra träningskompis som ger dig mycket för pengarna. Just denna träningscykel är ergonomiskt genomtänkt och kommer med många träningsprogram vårt val som bästa motionscykel 2023 sett till pris vs funktion.

Hammer har över 100 års erfarenhet inom sportindustrin, och har över tid levererat träningsprodukter av hög kvalitet till kunder världen över.

Sadel och styre

Bland det viktigaste när det gäller en motionscykel är just sadeln och styret. En bekväm motionscykel ger självfallet möjligheten till längre träningssessioner, och minskar risken för framtida skador vid ergonomiskt felaktiga belastningar. Det är dessutom mycket enklare att ha kul under träningspasset om du känner dig bekväm på cykeln! 

Med Finnlo Exum får du en justerbar sadel och ett justerbart styre, vilket garanterar en produkt som du enkelt anpassar utefter just din längd och dina behov. Du får dessutom här en mjuk gel-sadel som är riktigt bekväm att sitta på! Allt som allt har ergonomi och komfort helt tydligt utgjort en viktig prioritet vid designen av denna motionscykel.

Cykeldator

Vid träning inomhus kan det vara svårt att hålla koll på din prestation; vid cykling utomhus känns det ofta mycket enklare att få en bra uppfattning om hur länge du cyklat. För att lösa detta får du här en avancerad träningsdator med en Blue Backlight Display som ger dig all information du behöver.

Träningsinfo

Här ges en lättöverskådlig information över sträckan du cyklat, din hastighet och tiden för hela träningspasset. Info finns även för antal brända kalorier samt aktuell pulsnivå – man kan här även använda en bröstrem-mätare för analys om man vill.

Via träningsdatorn kan du dessutom välja mellan 12 olika terräng profiler och 4 olika pulsprogram. Du variera alltså lätt din träning efter dagsform och intensitet, oavsett din nuvarande kondition!

Sammanfattning

Med Finnlo Exum III får du mycket motionscykel för pengarna och modellen är i toppen för de mest prisvärda på marknaden. Med justerbart styre och sadel med en riktigt bekväm sittkänsla samt en avancerad träningsdator som på ett enkelt sätt hjälper dig att hålla koll på dina prestationer och framsteg. Smidig hantering när du vill byta profil eller justera de 16 olika nivåerna av motstånd.

Premium
Motionscykel - Assault Fitness Airbike Classic

Assault Fitness Airbike Classic

Bluetooth

Professionell Standard

Program: 7

Snabbknappar för programval.

Trådlös pulsmottagning: Tillval

Transporthjul

För dig som vill åt bland det bästa som marknaden har att erbjuda så blir Assault Airbike Classic vårt tips som bäst i test motionscykel i premiumklassen. Här får du en hög finish med högkvalitativa material samt ergonomi och funktioner som tar din träningen till nästa nivå.

Motionscykel i gymklass

Motionscykeln är här designad för gym och behöver därför kunna tåla både tung och intensiv användning. För att åstadkomma detta har Assault byggt denna träningscykel med en stålram som klarar av över 200.000 kilometers cyklande.

Assault Fitness Airbike är en produkt som väl omhändertagen kommer hålla så länge din lust till träning finns. Modellen kommer här med en garanti på 2 år och 3 års reklamationsrätt för fabriksfel.

Motionscykel med luftbaserat motstånd

Här slipper du kedjor och kugghjul som låter medan du cyklar och som kan kräva en del underhåll till och från. Assault Airbike är en luftbaserad cykel vilket ger ett mycket hållbart motståndsystem.

Det luftbaserade motståndet innebär dessutom att träningen går mycket enklare att anpassa utefter just din kondition och dina behov. Ju hårdare du trampar, desto mer luftmotstånd genereras av motionscykeln. Därför ges här enkelt en mer effektiv och varierad träning på ett smidigt sätt. Det luftbaserade motståndet ger alltså en stor fördel med denna premiumcykel.

Dedikerad display

Med Airbikes standard-display kan du välja bland förinstallerade program eller skapa skräddarsydda träningspass som gör träningen mer engagerande för just dig. Programmen är fördelade på 3 intervallprogram 20/10, 10/20 och anpassat intervall samt 4 st målprogram utefter Tid, distans, kaloriförbränning och puls. Inbyggda meddelanden poppar upp som motivation medan du svettas, och du kan dessutom hålla koll på sådant som puls och antal kalorier brända direkt på displayen.

Sammanfattning

Denna något annorlunda träningscykel är en produkt som är designad även för tuffare användning på gym. På hemmaplan blir den minst lika bra tack vare det innovativa luftmotståndet som anpassar sig utefter ditt trampande. Här får du dessutom ett riktigt stryktåligt chassis och en dedikerad träningsdator.

Budget
Spinningcykel Trekkrunner TR102

Trekkrunner Spinningcykel

Pulsmätare

Träningsdator

Svänghjul 8 kg

Friktionsbroms

Transporthjul

Trekkrunner TR102 är en mycket prisvärd motionscykel i spinning-kategorin för effektiv träning med 8kg svänghjul och pedaler med praktiska fotinstick samt en bra träningsdator och hållare för mobilen.

Här väljer du själv hur tufft spinning-passet ska vara utan knepiga inställningar eller andra varianter av spakar som ska ställas in. Svänghjulets 8 kilos motstånd justeras enkelt manuellt med friktionsbroms tekniken.

Anpassa

Som ergonomiska anpassningar finns de inställningar man kan kräva och förvänta sig. Sadeln är självklart höj- och sänkbar samt kan också justeras horisontellt för ökat eller minskat avstånd till styret som även det är justerbart i höjd, handtagen är ergonomiska med olika val av grepp och pedalerna utrustade med fotinstick.

Vi har här alltså de funktioner som är standard + de fotinstick som är att föredra vid spinning. När spinning-cykeln behöver flyttas finns också ett transporthjul som underlättar den saken betydligt.

Träningsdator

En träningsdator finns på plats vilket gör träningen lite roligare när resultaten tickar fram och man kan jämföra hur utvecklingen av sin träning tar fart och förbättras. Här får vi info om de mest intressanta parametrarna för träning: distans, tid, kaloriförbränning samt puls.

Sammanfattning

Trekkrunner TR102 passar dej som gillar ett rejält spinning pass utan krångligheter – upp på cykeln o trampa tills man fått nog helt enkelt, det behöver inte vara svårare än så. Tycker du det verkar rimligt så är denna Trekkrunner kanske marknadens smartaste och mest prisvärda val just nu

Populär
Spinningcykel - Titan Life Spinbike S62

Titan Life Spinbike S62 Spinning & träningscykel

Prisvärde

Träningsdator

Svänghjul: 6,5 kg

Motstånd: Magnetiskt steglöst

Sportpedaler

Transporthjul

Titan Life Spinbike S62 är en populär spinningcykel för dig som vill efterlikna känslan av normalt cyklande. Här får du välja mellan flera olika grepp och ta del av adekvat information på den inbyggda träningsdatorn under passet. Styret och sadeln justeras enkelt utefter dina egna behov.

Inbyggd dator

Den inbyggda datorn ger dig nödvändig information kring din träningsprestation, exempelvis träningstiden, sträckan du cyklat, antal kalorier brända och mycket mer. Datorn kommer dessutom med en avancerad scan-funktion som hjälper dig hålla koll på sådant som puls och dylikt.

Träningsdatorn säkerställer att varje nytt pass blir bättre än det föregående, och för dig som älskar crossfit blir upplevelsen minst lika bra som på gymmet!

Sportsadel

För dig med seriös och hårdare träning som fokus behövs en sadel som kan hantera hårdare tag. Titan Life Trainer kommer därför utrustad med en sportsadel som erbjuder suverän komfort under längre sessioner. Detta underlättar dessutom till en bättre hållning medan du cyklar, vilket minskar risken för ryggskador.

Motionscykel för cyklisten

För dig som erfaren cyklist är det förstås viktigt med en motionscykel som på bästa sätt efterliknar upplevelsen av en riktig cykel – det är ju inte alltid du har tid att cykla utomhus (och det är inte alltid vädret tillåter detta heller). Med det 6.5 kg tunga svänghjulet får du en riktigt bra och realistisk upplevelse med det ljudlösa magnetiska och steglöst motståndet.

Pedalerna är dessutom designade med hållare, vilket innebär bättre säkerhet vid passet. Styret går att greppa på flera olika sätt vilket ger bra alternativ för en bättre ergonomisk hållning.

Sammanfattning

Titan Life Spinbike S62 passar dig som vill ha en något mer realistisk motionscykel för hård träning och en CrossFit känsla. Här får du en inbyggd dator, ergonomisk sportsadel och tillägg som är perfekt för cyklisten.

Spinningcykel
Spinningcykel - Abilica Premium Pro -Bike

Abilica Premium Pro Spinningscykel

Magnetiskt bromssystem

Kombinationspedaler med SPD

Drivsystem: Remdrift

Svänghjul: 15 Kg

Motstånd: Magnetiskt 16 nivåer

Panel: Tid, distans, hastighet, kalorier

Transporthjul

För just spinning kan vi tipsa om professionella Abilica Premium Pro – en mycket populär spinningcykel med många nöjda användare som utvecklats för att ge intensiva och effektiva träningspass.

Prestanda

Motståndsnivå: Premium Pro har en justerbar motståndsnivå på 16 intervaller som gör det enkelt att anpassa din träning efter dagsform, upplägg och mål.

Svänghjul: Premium Pro kommer med ett stadigt svänghjul på 15 kg som ger en kontrollera och jämn träningsbelastning som hjälper till att bygga upp dina muskler och uthållighet men mindre risk för skador.

Design / Ergonomi

Handtag: Cykeln har höjdjusterbara handtag som gör det möjligt att hitta den mest bekväma och ergonomiska positionen via både bockstyre och standard handtag.

Justerbar sitts: Anpassas enkelt för den mest bekväma och ergonomiska positionen för just din kroppsbyggnad.

Panel: Spinningcykeln är utrustad med en digital skärm som visar adekvat träningsdata via hastighet, tid, distans och kaloriförbrukning för smidig info om din din träning och dina framsteg över tid.

Sammanfattning

Abilica Premium Pro Bike en premium spinning cykel av hög kvalitet som ger en varierande, utmanande och ergonomiskt bra träning. Med en hög byggkvalitet, justerbara motstånd, varierad sittställning och bra infopanel är Premium Pro ett toppval för dig som vill nå dina mål med spinning som förstavalet.

Prisvärde
Motionscykel Zipro Boost

Zipro Boost Träningscykel

Träningsdator

Pulssensor

Svänghjul: 7kg

8 stegs Motstånd

Transporthjul

Söks en funktionell motionscykel i den lägre prisklassen för dig som vill vara lite mer aktiv i vardagen kan detta vara ett alldeles utmärkt val. Med både tuffa och snällare motstånd, en snygg och kompakt design samt flera olika inställningar är du garanterad träning utefter dina behov med Zipro Boost.

Motionscykelns design

Trots ett lågt pris finns rimliga ergonomiska inställningar. Sadeln kan justeras mellan 78-90 cm från golvnivå och även handtaget kan enkelt ändras höjdleds, Vikten på denna kompakta motionscykel landar på bekväma 23 kg,

Med Zipro Boost kan du stärka musklerna, öva upp konditionen och bränna fett på ett säkert och effektivt sätt. En nackdel är dock att motståndet med ett svänghjul på 7kg kan vara på gränsen för dig som är träningsentusiast och vill tränar riktigt tunga intervaller. Denna produkt lämpar sig alltså bäst för lättare till medeltung träning.

Träningsdator

Trots det lägre priset får du här en inbyggd data enhet som hjälper dig hålla koll på träningen. Det innebär att du lätt kan se över antalet kalorier brända och längden på träningspasset. Perfekt för dig som försöker starta upp en ny träningsrutin.

Panelen sitter på styret för att du lätt ska kunna ta del av informationen under ditt träningspass. De funktioner som finns tillgängliga är: Distans, Träningstid, , Hastighet, Puls och Kalori förbrukning.

Motionscykel – Prisvärde

Till pengen man betalar är det svårt att hitta en bättre motionscykel. Zipro The Boost kan därför vara det rätta alternativet för dig som vill ha en bra träningscykel men till ett i sammanhanget lågt pris. Cykeln är smidig, och har dessutom transporthjul, vilket gör det lätt att förflytta motionscykeln från rum till rum. Med den kompakta storleken ger det att du får plats med motionscykeln i vilket rum som helst – extra bra om man har ont om utrymme.

Sammanfattning

Söks en motionscykel för mer ”normal” träning behövs inte den mest avancerade modellen. En prisvänlig motionscykel som The Boost fungerar då alldeles utmärkt. Zipro med inbyggd data-panel med information och 8 motståndsnivåer som utmanar även relativt vältränade motionärer är enligt oss en mycket prisvärd träningscykel.

Köpguide

Att hålla dig aktiv under de långa svenska vintermånaderna är inte alltid lätt. För oss som längtar efter solsken och stränder kan det ibland kännas alldeles för kallt för en joggingrunda när slask, snö och is väntar på oss utomhus.

Träffa motionscykeln – en vän när vädret bedrar. Träna på dina egna villkor, när du vill och hur mycket du vill. En motionscykel är en investering i din hälsa som kommer bära frukt långt framöver.

Vanliga frågor och svar

En motionscykel är ett utmärkt sätt att klämma in lite träning under mer hektiska perioder i livet. Detta eftersom du kan förvara cykeln i vardagsrummet eller sovrummet och lägga undan tiden till snabba träningssessioner medans du kollar på Netflix eller kopplar av efter en lång arbetsdag.

De kan därför utgöra ett bra verktyg för dig som vill komma igång och kanske dessutom gå ner lite i vikt inför sommaren! Det går dessutom att spara pengar i längden vid köp av en motionscykel eftersom du slipper betala onödigt dyra gymavgifter med ditt eget hemmagym.

Fördelar med en motionscykel relativt till exempelvis löpband inkluderar:

Det är mycket skonsammare mot knäna, vilket sänker risken för skador och utgör ett mycket bättre alternativ för dig med tidigare knäproblem

  • Det låter mycket mindre – perfekt för snabba träningssessioner sent på kvällen
  • Den inbyggda träningsdatorn är enklare att hålla koll på under träningssession, vilket innebär att du kan justera svårighetsgraden  i realtid
  • Det är enklare att cykla på en motionscykel medan du ser på film eller gör något annat

För äldre användare rekommenderas en motionscykel designad för rekreationsträning. Detta eftersom den avancerade funktionaliteten som går att hitta i tyngre och dyrare modeller förmodligen inte kommer till användning för den i pensionsåldern. Ett exempel på en lämplig cykel är vårt toppval Finnlo Exum III som dessutom ligger bra till i prisläge.

För dig som lider av diskbråck kan det vara väldigt svårt att bibehålla den tidigare aktivitetsnivån. Både rent fysiskt, men även mentalt, då träningssuget tenderar att helt försvinna när du lider av ryggproblem. Med en motionscykel kan du träna på begäran, utan att anstränga ryggen alltför mycket. Det kan därför vara ett bra alternativ för dig med diskbråck som ändå vill hålla dig i form!

Att köpa en begagnad motionscykel kan kännas lockande, men det finns en del att ha i åtanke innan du plockar upp en cykel i andrahand. För begagnade motionscyklar gäller vanligtvis inte garantin, vilket kan leda till stora problem om cykeln skulle råka bli trasig. Med en begagnad motionscykel får du dessutom inte tillgång till det allra senaste vad gäller såväl ergonomi som träningsdatorer. Att köpa nytt kan därför vara att föredra.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023