Motionscykel - bäst i test

2022-01-06

Bästa Motionscykeln 2022

Att hålla dig aktiv under de långa svenska vintermånaderna är inte alltid lätt. För oss som längtar efter solsken och stränder kan det ibland kännas alldeles för kallt för en joggingrunda när slask, snö och is väntar på oss utomhus. Träffa motionscykeln – en vän när vädret bedrar. Träna på dina egna villkor, när du vill och hur mycket du vill. En motionscykel är en investering i din hälsa som kommer bära frukt långt framöver. 

Här nedan hittar du en lista över dem allra bästa motionscyklarna som går att köpa idag enligt konsumenters tycke, funktionalitet samt pris. Lycka till med ditt köp!

PRISPRESS

JTC Sport UB500

Bästa motionscykel 2022

BÄST I TEST

Bästa motionscykel 2021

Finnlo Exum

5/5

PREMIUM

Bästa motionscykel 2021

Assault Airbike Elite

5/5

BUDGET

Casall Benefit Bike B425

4.5/5

POPULÄR - BLACK WEEK

Titan Life Trainer S'11

4.5/5
Innehåll

1 | Finnlo Exum - Motionscykel Bäst i Test

Bästa motionscykel 2021

Denna härliga motionscykel från det välrenommerade Hammer Sport är en riktigt populär produkt som ger dig mycket för pengarna. Hammer har över 100 års erfarenhet inom sportindustrin, och har över tid  levererat träningsprodukter av hög kvalité till kunder världen över.  Genom trademarket Finnlo kommer träningsredskap såsom Exum: en alldeles utmärkt motionscykel. Här får du en bekväm sadel, en ergonomisk design och riktigt tuff träning om så önskas – allt i ett kompakt format. I kombination med ett högst rimligt pris blir Finnlo Exum bäst-i-test här på Produkttestarna.

Sadel och styre

Bland det viktigaste när det gäller en motionscykel är just sadeln och styret. En bekväm motionscykel ger självfallet möjligheten till längre träningssessioner, och minskar risken för framtida skador vid ergonomiskt felaktiga belastningar. Det är dessutom mycket enklare att ha kul under träningspasset om du känner dig bekväm på cykeln! 

Med Finnlo Exum får du en justerbar sadel och ett justerbart styre, vilket garanterar en produkt som du enkelt anpassar utefter just din längd och dina behov. Du får dessutom här en mjuk gel-sadel som är riktigt bekväm att sitta på! Allt som allt har ergonomi och komfort helt tydligt utgjort en viktig prioritet vid designen av denna motionscykel.

Avancerad träningsdator

Vid träning inomhus kan det vara svårt att hålla koll på din prestation; vid cykling utomhus känns det ofta mycket enklare att få en bra uppfattning om hur länge du cyklat. 

För att lösa detta får du här en avancerad träningsdator med en Blue Backlight Display, som ger dig all information du behöver. Sträckan du cyklat, din hastighet, tiden för träningspasset, antal kalorier brända och mycket mer finns enkelt till hands. Du kan även kolla pulsen med öronklipp eller en bröstremsmätare. Pulsen anges då i procent, vilket gör det lätt för dig att hålla koll på hur pass fysiskt ansträngande ditt träningspass varit.

Via träningsdatorn kan du dessutom välja mellan 12 olika profiler och 4 olika pulsprogram. Du variera alltså lätt din träning efter dagsform och intensitet, oavsett din nuvarande kondition!

Garanti på tre år

Billigare motionscyklar tenderar ofta att uppvisa kvalitéts-problem även efter en relativt kort tids användning. Denna något dyrare motionscykel håller förstås en mycket högre standard, men det är ändå lätt att oroa sig över om en produkt av denna typ kommer klara av tuffa träningspass över tid. Med Finnlo Exum får fina tre års garanti vid köpet – bra! Det gör att du kan känna dig säker i att du har garanterad träning i flera år framöver! Mycket billigare än ett gymmedlemskap, och du slipper dela med andra. Det blir perfekt för dig som älskar motionscykling!

Sammanfattning

Med Finnlo Exum får du mycket motionscykel för pengarna och modellen är i toppen för de mest prisvärda på marknaden. Här får du en ergonomisk design med justerbart styre och sadel, samt en riktigt bekväm sittkänsla. Du får dessutom en avancerad träningsdator som på ett enkelt sätt hjälper dig att hålla koll på dina prestationer och framsteg. Smidig hantering när du vill byta profil och motstånd. Med köpet får du även en garanti på hela tre år.

Sammantaget tycker vi att Finnlo Exum som helhet ger många riktigt bra kombinationer och blir därför vårt förstaval i genomgången av bäst-i-test för motionscykel 2022..

2 | Assault Airbike Elite - Premium

Bästa motionscykel 2021

Professionell  klass. För dig som tar träningen på lite större allvar finns denna motionscykel i segmentets toppklass. Här får du en suverän finish, högkvalitativa material, ergonomi och funktionalitet som tar din träningen till nästa nivå.

Denna produkt är inte oväntat också behäftad med en prislapp därefter. För dig som inte vill kompromissa med din träningsutrustning är Assault Airbike Elite helt rätt val. En träningscykel som du ofta kan hitta i seriösa gym. Perfekt för crossfit entusiasten eller helt enkelt för dig som vill träna tillsammans med de bästa produkterna på marknaden.

Tåligare än konkurrensen

Assault Fitness Airbike är designad för gym, och behöver därför kunna tåla väldigt tung och intensiv användning. För att åstadkomma detta har Assault byggt denna motionscykel med en riktigt stabil stålram som klarar av över 200,000 kilometers cyklande. Assault Fitness Airbike är en produkt som väl omhändertagen kommer hålla så länge din lust till träning finns.  Modellen kommer här med en garanti på 1 år och 3 års reklamationsrätt för fabriksfel.

Luftbaserat motstånd

Här slipper du kedjor och kugghjul som låter medan du cyklar och som kan kräva en del underhåll till och från. Assault Airbike är en luftbaserad cykel vilket ger ett mycket hållbart motståndsystem. Det luftbaserade motståndet innebär dessutom att träningen går mycket enklare att anpassa utefter just din kondition och dina behov. Ju hårdare du trampar, desto mer luftmotstånd genereras av motionscykeln. Därför ges här enkelt en mer effektiv och varierad träning på ett smidigt sätt. Det luftbaserade motståndet ger alltså en stor fördel med denna premiumcykel!

Dedikerad display

Med Assault Airbikes standard-display kan du välja bland förinstallerade program eller skapa skräddarsydda träningspass som gör träningen mer engagerande för just dig. Inbyggda meddelanden poppar upp som motivation medan du svettas, och du kan dessutom hålla koll på sådant som puls och antal kalorier brända direkt på displayen.

Sammanfattning

Denna något annorlunda motionscykel är en produkt som är designad för hård användning på gym. På hemmaplan blir den minst lika bra, tack vare det innovativa luftmotståndet som anpassar sig utefter ditt trampande. Här får du dessutom ett riktigt stryktåligt chassis och en dedikerad display med häftig funktionalitet. Riktigt bra för pengarna!

3 | Casall Benefit Bike B425 - Budget

En funktionell motionscykel som jobbar upp svetten behöver inte kosta skjortan. För dig som helt enkelt vill vara lite mer aktiv, exempelvis när du tittar på TV, är denna något billigare motionscykel ett alldeles utmärkt val. Med tufft motstånd, en snygg och kompakt design, samt flera olika inställningar är du garanterad utomordentlig träning med denna produkt – till ett riktigt bra pris!

Skonsam mot knäna

Designen på denna kompakta motionscykel innebär att den är extra skonsam mot knäna, vilket gör cyklandet riktigt bekvämt för dig med tidigare knäskada. Med Casall Benefit Bike B425 kan du stärka musklerna, öva upp konditionen och bränna fett på ett säkert och effektivt sätt. En nackdel med designen är dock att motståndet kan upplevas som något lättare för dig som är träningsentusiast och tränar regelbundet. Denna produkt lämpar sig alltså bäst till rekreationsträning.

Inbyggd konsol

Trots det lägre priset får du här en inbyggd konsol som hjälper dig hålla koll på träningen. Det innebär att du lätt kan se över antalet kalorier brända och längden på träningspasset. Perfekt för dig som försöker starta upp en ny träningsrutin! Konsolen sitter på styret, för att du lätt ska kunna ta del av träningsinformationen under ett hårt träningspass.

Prisvärd

Till pengen man betalar är det svårt att hitta en bättre motionscykel. Casall Benefit Bike B425 kan därför vara det rätta alternativet för dig som vill ha en bra motionscykel men till ett i sammanhanget lågt pris. Cykeln väger precis under 20 kg, och har dessutom transporthjul, vilket gör det lätt att förflytta produkten från rum till rum. Detta i samband med den kompakta storleken innebär att du får plats med motionscykeln i vilket rum som helst! Riktigt bra för dig som har ont om utrymme.

Sammanfattning

För dig som endast behöver en motionscykel för rekreationsträning behövs inte en avancerad produkt med svårare program. En budgetvänlig cykel som Casall Benefit Bike B425 duger då alldeles utmärkt. Cykeln är skonsam mot knäna, har en inbyggd konsol med träningsinformation och är otroligt prisvärd! Den passar mer för dig som inte tränar hårt, och den saknar en del avancerade funktioner, som finns på andra motionscyklar. Bästa motionscykel 2022 i budgetkategorin tycker vi.

4 | Titan Life Trainer S'11 – Spinningcykel - Populär

För den seriöse cyklaren behövs en motionscykel som på bästa sätt efterliknar riktigt cyklande. Titan Life S’11 bjuder på en komplett upplevelse för den mer krävande atleten. Här får du välja mellan flera olika grepp, ta del av viktig information på den inbyggda träningsdatorn, samt justera styret och sadeln utefter dina egna behov. Du får dessutom en sportig sadel som passar bra till längre träningssessioner. En utmärkt spinningcykel – perfekt för crossfit!

Inbyggd dator

Den inbyggda datorn ger dig nödvändig information kring din träningsprestation, exempelvis träningstiden, sträckan du cyklat, antal kalorier brända och mycket mer. Datorn kommer dessutom med en avancerad scan-funktion som hjälper dig hålla koll på sådant som puls och dylikt. Träningsdatorn säkerställer att varje nytt pass blir bättre än det föregående, och för dig som älskar crossfit blir upplevelsen minst lika bra som på gymmet!

Sportsadel

För dig med seriös och hårdare träning som fokus behövs en sadel som kan hantera hårdare tag. Titan Life Trainer kommer därför utrustad med en sportsadel som erbjuder suverän komfort under längre sessioner. Detta underlättar dessutom till en bättre hållning medan du cyklar, vilket minskar risken för ryggskador.

Perfekt för cyklisten

För dig som erfaren cyklist är det förstås viktigt med en motionscykel som på bästa sätt efterliknar upplevelsen av en riktig cykel – det är ju inte alltid du har tid att cykla utomhus (och det är inte alltid vädret tillåter detta heller). Med det 13 kg tunga svänghjulet får du en riktigt bra och realistisk upplevelse. Pedalerna är dessutom designade med hållare, vilket innebär bättre säkerhet när cyklandet blir riktigt vilt. Styret går att greppa på flera olika sätt, vilket även det innebär bättre ergonomi.

Sammanfattning

Titan Life Trainer S11 passar bäst dig som vill ha en något mer realistisk motionscykel för hård träning och en crossfitupplevelse. Här får du en inbyggd dator, ergonomisk sportsadel och tillägg som är perfekt för cyklisten.

Köpguide

Motionscykel för äldre

För äldre användare rekommenderas en motionscykel designad för rekreationsträning. Detta eftersom den avancerade funktionaliteten som går att hitta i tyngre och dyrare modeller förmodligen inte kommer till användning för den i pensionsåldern. Ett exempel på en lämplig cykel är Casall Benefit Bike B425, som dessutom är billigast på listan!

Begagnad motionscykel

Att köpa en begagnad motionscykel kan kännas lockande, men det finns en del att ha i åtanke innan du plockar upp en cykel i andrahand. För begagnade motionscyklar gäller vanligtvis inte garantin, vilket kan leda till stora problem om cykeln skulle råka bli trasig. Med en begagnad motionscykel får du dessutom inte tillgång till det allra senaste vad gäller såväl ergonomi som träningsdatorer. Att köpa nytt kan därför vara att föredra.

Vad är en motionscykel bra för?

En motionscykel är ett utmärkt sätt att klämma in lite träning under mer hektiska perioder i livet. Detta eftersom du kan förvara cykeln i vardagsrummet eller sovrummet, och lägga undan tiden till snabba träningssessioner medan du kollar på Netflix eller kopplar av efter en lång arbetsdag. De kan därför utgöra ett bra verktyg för dig som vill gå ner i vikt inför sommaren! Det går dessutom att spara pengar i längden vid köp av en motionscykel, eftersom du slipper betala onödigt dyra gymavgifter med ditt eget hemmagym.

Motionscykel för diskbråck

För dig som lider av diskbråck kan det vara väldigt svårt att bibehålla den tidigare aktivitetsnivån. Både rent fysiskt, men även mentalt, då träningssuget tenderar att helt försvinna när du lider av ryggproblem. Med en motionscykel kan du träna på begäran, utan att anstränga ryggen alltför mycket. Det kan därför vara ett bra alternativ för dig med diskbråck som ändå vill hålla dig i form!

Fördelar med en motionscykel

Fördelar med en motionscykel relativt till exempelvis löpband inkluderar:

Det är mycket skonsammare mot knäna, vilket sänker risken för skador och utgör ett mycket bättre alternativ för dig med tidigare knäproblem

  • Det låter mycket mindre – perfekt för snabba träningssessioner sent på kvällen
  • Den inbyggda träningsdatorn är enklare att hålla koll på under träningssession, vilket innebär att du kan justera svårighetsgraden  i realtid
  • Det är enklare att cykla på en motionscykel medan du ser på film eller gör något annat

     

Experttester

Du som är intresserad av att läsa vad experter har att säga om dem allra senaste motionscyklarna på marknaden kan ta en titt på denna artikel från Aftonbladet, där experter jämför tio olika modeller av cyklar!

 

Vi hoppas ni hittar en MOTIONSCYKEL att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 1

Relaterade artiklar