Pizzaugn bäst i test 2024

Pizzaugn bäst i test 2024

Vi har jämför fem bra pizzamakare i Pizzaugn bäst i test 2024 och Karu 12 från populära varumärket Ooni blir bäst i test med bra balans av byggkvalitet och pris. Se vidare för mer info om produkterna i testet.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Pizzaugn bäst i test 2023 - Ooni Karu 12 

Ooni Karu 12

Prisvärd och bra byggkvalitet

Produkterna har utvärderats på:

Byggkvalitet

Användarbetyg

Pris

Testets betyg:
5
(6)
  • Ved eller gas? För en mer autentisk pizza rekommenderas det att du vänder dig främst till en pizzaugn som använder ved, men bägge alternativ har sina för- och nackdelar.
  • Rostfritt stål är ett måste om du vill att pizzaugnen ska hålla dig länge – särskilt om den används utomhus.
  • Glöm inte pizzastenen eller pizzaspaden. Vanligtvis köps dessa tillbehör separat.
  • Om du bakar pizza ofta kan en pizzaugn som kopplas direkt till eluttaget vara enklare att använda.
Bäst i test 2024
Pizzaugn bäst i test 2023 - Ooni Karu 12 

Ooni Karu 12 Pizzaugn

Bra byggkvalitet

Högkvalitativ konstruktion

Vikt: 12 kg

Typ av bränsle: Kol eller ved

Bästa pizzaugn 2024

För autentisk pizza med en härligt brynt botten krävs en gedigen pizzaugn, och det levererar Ooni Karu 12. Pizzaugnen är tillverkad av rostfritt stål och drivs på antingen ved eller kol för att ge din pizza dess klassiska smak.

Portabel design

En lättare vikt på endast 12 kg innebär att du kan ta med dig Ooni Karu 12 till picknicken, kompisens bakgård eller till campingen. Kol och ved är lätt att ta med till utflykten, men även lätt att skaffa mer av ifall det skulle behövas. Tre robusta ben gör monteringen smidig och håller ugnen på plats. 

Rostfritt stål

Pizzaugnen Karu 12 tål det mesta tack vare en design av rostfritt stål. Inga repor och ingen rost innebär dessutom att produkten är enklare att rengöra efter användning.

Sammanfattning

Ooni Karu 12 rekommenderas för dess balans av pris, kvalitet och varumärke.

Premium
Pizzaugn Premium - Ooni koda 16 

Ooni Koda 16 Pizzaugn

Pizzasten ingår

Pizzor upp till 16 tum i diameter

Vikt: 25.8 kg

Typ av bränsle: Gas

Till skillnad från testvinnaren drivs Ooni Koda 16 med gas. Ugnen är även rymligare och det går här att grädda pizzor upp till 16 tum i diameter.

Flera fördelar med gas

Även fast ved och kol ofta tillför en extra god smak till pizzor är det samtidigt mycket som måste ordnas innan pizzorna kan börja tillredas. Men så är inte fallet med en gasdriven pizzaugn. Produkten ansluts direkt till en propantank som sedan formar en L-formad låga i ugnen som gräddar pizzor precis som i en vanlig stenugn.

Upp till 500 grader på knappt 20 minuter

En klassisk italiensk pizza behöver gräddas i en högre temperatur än vad en vanlig ugn kan uppnå. På knappt 20 minuter kan denna pizzaugn nå en temperatur på upp till 500 grader Celsius. Pizzorna tillagas därefter på drygt en minut.

Noterbart är att propantanken inte medföljes utan köpes separat. Slang och regulator ingår inte heller.

Sammanfattning

För dig som lagar pizza ofta och vill att det ska gå snabbt är denna premiumprodukt rätt val. Pizzorna blir minst lika goda på en bråkdel av tiden.

Budget
Pizzaugn Ariete 0909

Ariete 0909 Pizzaugn

Budgetvänlig

Höga konsumentbetyg

Typ av bränsle: Elektrisk

Effekt: 1200 W

Vikt: 3.94 kg

Hemlagad pizza kan ta sin tid att ordna – men med vårt tips som bästa pizzaugn 2024 i buggetklassen – Ariete 0909, kan du grädda perfekta pizzor på 4 minuter och få en kant på din fryspizza som mäter sig med restaurangernas.

Inget krångel

Denna eldrivna pizzaugn är smidig att använda och går att justera utifrån behov. Till skillnad från övriga alternativ på listan är detta en mindre produkt som får plats på alla köksbänkar. Pizzaugnen från Ariete kräver varken ved eller gas, utan kopplas direkt till eluttaget för krångelfri pizza.

Upp till 400 grader

Pizzaugnen går att justera utefter dina behov för att baka bröd, pizza och mycket annat. På bara några minuter kan produkten nå en temperatur på 400 grader Celsius tack vare en effekt på 1200W. Med en högre temperatur kan du sätta guldkant på fryspizzan på bara 2 minuter! Bottenplattan på denna pizzamaskin är tillverkad av sten vilket ger att värmen sprider sig långsammare och ger ett mer traditionellt resultat.

Sammanfattning

Pizzaugnen från Ariete får mycket höga betyg av sina användare med starka rekommendationer och modellen är både lätt att använda och prisvänlig. Vårt tips som bästa valet till dig som inte vill pyssla med pizzaugnar som drivs av ved eller gas och/eller vill ha en smidig pizzaugn för inomhusbruk året runt.

Utomhus
Pizzaugn - KuKoo Outdoor Pizza Oven Peel

KuKoo Outdoor Pizza Oven & Peel

Många tillbehör

Perfekt för utomhusbruk

Vikt: 27 kg

Typ av bränsle: Kol eller ved

KuKoo Outdoor Pizza Oven är som namnet antyder en pizzaugn designad för utomhusbruk. Produkten är lätt att flytta runt tack vare två hjul och ett handtag och går att använda till allt möjligt: från grill och bak till rökning. Här ingår dessutom pizzasten och pizzaspade till en prisvärd peng.

Flera tillbehör ingår

Vid köp av KuKoo Outdoor Pizza Oven är en pizzaskärare, pizzasten och pizzaspade inkluderat helt gratis. Produkten kommer även utrustad med en inbyggd temperaturmätare som ger dig full kontroll över värmen. Med hjälp av skorstenen och flera ventiler kan du reglera temperaturen och garantera ett optimalt resultat.

Rostfritt stål

Eftersom pizzaugnen är tillverkad av rostfritt stål är den enkel att hålla ren. Materialet fungerar även för att isolera ugnen. Det innebär en jämnare temperatur, vilket i sin tur leder till bättre och mer förutsägbara resultat.

Perfekt för utomhusbruk

Detta är en pizzaugn som tål alla väder och är designad just för utomhusbruk. KuKoo Outdoor Pizza lämpar sig alltså perfekt till bakgården. Pizzaugnen kan även användas till mycket mer än bara pizza. Här kan du röka, grilla och baka med en och samma produkt.

Sammanfattning

Detta är pizzaugnen för utomhusbruk. En multifunktionell design i samband med flera tillbehör gör detta till en prisvärd produkt som förgyller alla grillkvällar.

Smart
Pizzaugn Metalcraft

Metalcraft Pizzaugn

Glaslucka av härdat glas

Pizzasten ingår i priset

Typ: Sidobrännare

Typ av bränsle: Gasol

Vikt: 5 kg

Metalcraft är en pizzaugn för sidobrännare till gasolgrill. Här är ett smart sätt från Metalcraft att använda sin sidobrännare till att smidigt uppgradera sin setup med en pizzaugn för en rimlig peng.

Pizzamodulen placeras utan annan installation på befintlig sidobrännare helt enkelt. Modellen som kommer med inkluderad pizzasten levereras i rostfritt stål och en praktisk glaslucka för enkel kontroll, en inbyggd termometer finns såklart här också. Måtten landar på 35x32x15cm.

Som kuriosa kan nämnas att Anders ”Arga snickaren” Öfvergård har testat och rekommenderat produkten.

Köpguide – Pizzaugn bäst i test 2024

En bra pizzaugn kan kosta en hel del pengar och det är därför självklart viktigt att du väljer rätt produkt från första början. För att hjälpa dig att hitta en modell som passar just dina behov har vi satt ihop guiden nedan över vanliga frågor och svar samt tips innan köpet av en pizzaugn.

Vanliga frågor och svar

Pizzaugnar kan användas till allt från brödbakning till grytor och grill. Det beror dock på vilken typ av pizzaugn du väljer.

Alla alternativ har sina för- och nackdelar. Till dig som föredrar en mer traditionell pizza rekommenderas en produkt som använder ved som bränsle, eftersom det ger en sotig botten med lite extra god smak. Med det sagt betyder det absolut inte att det inte går att tillreda minst lika goda pizzor i en gasdriven eller elektrisk pizzaugn. Skillnaderna i smak är egentligen väldigt små. Vilket alternativ som passar bäst är i slutändan en smakfråga.

En pizzaugn som använder gas är på många sätt enklare att använda, eftersom du bland annat slipper vänta lika länge på att ugnen når rätt temperatur. Du har dessutom mer kontroll över värmen och kan justera gasen beroende på vad du har tänkt att laga.

Allra enklast blir det att använda en elektrisk pizzaugn som du kopplar direkt till eluttaget. En sådan pizzaugn går utmärkt att förvara på köksbänken och kan både sätta guldkant på fryspizzan och leverera smarriga färska pizzor på nolltid.

De flesta produkter av denna typ är designade för utomhusbruk. Alla ugnar som använder ved som bränsle måste självklart användas utomhus, men med gasdrivna och elektriska varianter kan du välja mellan att antingen använda dem inomhus eller utomhus.

Se till att produkten som du väljer är tillverkad av rostfritt stål ifall du har tänkt förvara den utomhus. En lämplig produkt för utomhusbruk är KuKoo Outdoor Pizza Oven & Peel.

Att bygga en egen pizzaugn kan vara ett spännande projekt för den händige pizzabagaren, men det finns samtidigt en del att ha i åtanke ifall det är något du funderar över att börja med. 

Pizzaugnar som du köper i butik är optimalt designade av ingenjörer just för att grädda pizzor på bästa sätt. Det är svårt för gemene man att bygga en egen pizzaugn som kan mäta sig med alternativen som finns att hitta på marknaden idag. Det krävs dessutom dyra material och en en större tidsinsats.

Oavsett vilken pizzaugn du väljer är det viktigt att du köper till pizzasten och pizzaspade, eftersom det vanligtvis inte ingår. För gasdrivna produkter är det även viktigt att hålla koll på ifall propantank och dylikt följer med produkten. Tänk på att den slutgiltiga prislappen blir högre ifall du måste köpa tillbehör separat.

Senast färdigställda tester