Pizzaugn bäst i test

Pizzaugn bäst i test

Bäst i test

Ooni Karu 12 Pizzaugn Bäst i Test 2022

Ooni
Karu 12

5/5

Premium

Pizzaugn Bäst i Test

Ooni
Koda 16

5/5

Elektrisk

Elektrisk Pizzaugn

G3
Ferrari G10032

4.4/5

Vilken är den bästa pizzaugnen 2022?

Ooni Karu 12 blir utsedd till bästa pizzaugn 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 22 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Ooni Karu 12 - Pizzaugn Bäst i test 2022

Bästa Pizzaugn 2022 – För autentisk pizza med en härligt brynt botten krävs en ordentlig pizzaugn. Ooni Karu 12 är tillverkat av rostfritt stål och drivs på antingen ved eller kol för att ge din pizza dess klassiska smak. Den robusta designen och den prisvärda prislappen gör att Ooni Karu 12 blir utsedd till den bästa pizzaugnen 2022 hos Produkttestarna.

Portabel design

En lättare vikt på endast 12 kg innebär att du kan ta med dig Ooni Karu 12 till picknicken, kompisens bakgård eller till campingen. Kol och ved är lätt att ta med till utflykten, men även lätt att skaffa mer av ifall det skulle behövas. Tre robusta ben gör monteringen smidig och håller ugnen på plats. 

Rostfritt stål

Pizzaugnen Karu 12 tål det mesta tack vare en design av rostfritt stål. Inga repor och ingen rost innebär dessutom att produkten är enklare att rengöra efter användning.

Sammanfattning

Ooni Karu 12 rekommenderas för dess balans av pris och kvalitet, samt den portabla designen – och just därför blir Karu 12 från Ooni bäst i test.

Produktöversikt

2 | Ooni Koda 16 - Bästa premiumvalet 2022

Till skillnad från testvinnaren drivs Ooni Koda 16 med gas. Ugnen är även rymligare och det går här att grädda pizzor upp till 16 tum i diameter.

Flera fördelar med gas

Även fast ved och kol ofta tillför en extra god smak till pizzor är det samtidigt mycket som måste ordnas innan pizzorna kan börja tillredas. Men så är inte fallet med en gasdriven pizzaugn. Produkten ansluts direkt till en propantank som sedan formar en L-formad låga i ugnen som gräddar pizzor precis som i en vanlig stenugn.

Upp till 500 grader på knappt 20 minuter

En klassisk italiensk pizza behöver gräddas i en högre temperatur än vad en vanlig ugn kan uppnå. På knappt 20 minuter kan denna pizzaugn nå en temperatur på upp till 500 grader Celsius. Pizzorna lagas därefter på drygt en minut.

Sammanfattning

För dig som lagar pizza ofta och vill att det ska gå snabbt är denna premiumprodukt rätt val. Pizzorna blir minst lika goda på en bråkdel av tiden.

Noterbart är att propantanken inte medföljes utan köpes separat. Slang och regulator ingår inte heller.

3 | G3 Ferrari G10032 - Elektrisk

Pizza är en tröstmat för många, men hemlagad pizza tar sin tid att laga. Med G3 Ferrari Napoletana kan du grädda perfekta pizzor på nolltid och få en kant på din fryspizza som mäter sig med restaurangernas.

Inget krångel

Denna eldrivna produkt är smidig att använda och går att justera utifrån behov. Till skillnad från övriga alternativ på listan är detta en mindre produkt som får plats på alla köksbänkar. G3 Ferrari Napoletana kräver varken ved eller gas, utan kopplas direkt till eluttaget för krångelfri pizzabak på begäran.

Upp till 400 grader Celsius

G3 Ferrari Napoletana går att justera utefter dina behov för att baka bröd, pizza och mycket annat. På bara några minuter kan produkten nå en temperatur på 400 grader Celsius tack vare en effekt på 1200W. Med en högre temperatur kan du sätta guldkant på fryspizzan.

På allra högsta värmeinställning tar det drygt tre minuter att baka en färsk pizza eller fem minuter om fryst. Botten på denna produkt är tillverkad av sten. Det innebär att värmen sprider sig långsammare och ger ett mer traditionellt resultat.

Sammanfattning

G3 Ferrari är både lätt att använda och budgetvänlig. Rekommenderas till dig som inte vill pyssla med pizzaugnar som drivs av ved eller gas.

4 | KuKoo Outdoor Pizza Oven & Peel - Utomhusbruk

KuKoo Outdoor Pizza Oven är som namnet antyder en pizzaugn designad för utomhusbruk. Produkten är lätt att flytta runt tack vare två hjul och ett handtag och går att använda till allt möjligt: från grill och bak till rökning. Här ingår dessutom pizzasten och pizzaspade till en prisvärd peng.

Flera tillbehör ingår

Vid köp av KuKoo Outdoor Pizza Oven är en pizzaskärare, pizzasten och pizzaspade inkluderat helt gratis. Produkten kommer även utrustad med en inbyggd temperaturmätare som ger dig full kontroll över värmen. Med hjälp av skorstenen och flera ventiler kan du reglera temperaturen och garantera ett optimalt resultat.

Rostfritt stål

Eftersom pizzaugnen är tillverkad av rostfritt stål är den enkel att hålla ren. Materialet fungerar även för att isolera ugnen. Det innebär en jämnare temperatur, vilket i sin tur leder till bättre och mer förutsägbara resultat.

Perfekt för utomhusbruk

Detta är en pizzaugn som tål alla väder och är designad just för utomhusbruk. KuKoo Outdoor Pizza lämpar sig alltså perfekt till bakgården. Pizzaugnen kan även användas till mycket mer än bara pizza. Här kan du röka, grilla och baka med en och samma produkt.

Sammanfattning

Detta är pizzaugnen för utomhusbruk. En multifunktionell design i samband med flera tillbehör gör detta till en prisvärd produkt som förgyller alla grillkvällar.

5 | Pizzaugn Metalcraft - För Sidobrännare

Pizzaugn för sidobrännare

Metalcraft – Pizzaugn för sidobrännare till gasolgrill. Gillas det att grilla med gasolgrillen ? – Här är ett smart sätt från Metalcraft att använda sin sidobrännare till att smidigt uppgradera sin setup med en pizzaugn för en rimlig peng.

Pizzamodulen placeras utan annan installation på befintlig sidobrännare helt enkelt. Modellen som kommer med inkluderad pizzasten levereras i rostfritt stål och en praktisk glaslucka för enkel kontroll, en inbyggd termometer finns såklart här också. Måtten landar på 35x32x15cm.

Som kuriosa kan nämnas att Anders ”Arga snickaren” Öfvergård har testat och rekommenderat produkten och på sidan hos out1.se kan en video tas en titt på.

En bra pizzaugn kan kosta en hel del pengar och det är därför självklart viktigt att du väljer rätt produkt från första början. För att hjälpa dig att hitta en modell som passar just dina behov har vi satt ihop guiden nedan över vanliga frågor och svar samt tips vid köp av pizzaugnar.

Pizzaugnar kan användas till allt från brödbakning till grytor och grill. Det beror dock på vilken typ av pizzaugn du väljer.

Alla alternativ har sina för- och nackdelar. Till dig som föredrar en mer traditionell pizza rekommenderas en produkt som använder ved som bränsle, eftersom det ger en sotig botten med lite extra god smak. Med det sagt betyder det absolut inte att det inte går att tillreda minst lika goda pizzor i en gasdriven eller elektrisk pizzaugn. Skillnaderna i smak är egentligen väldigt små. Vilket alternativ som passar bäst är i slutändan en smakfråga.

En pizzaugn som använder gas är på många sätt enklare att använda, eftersom du bland annat slipper vänta lika länge på att ugnen når rätt temperatur. Du har dessutom mer kontroll över värmen och kan justera gasen beroende på vad du har tänkt att laga.

Allra enklast blir det att använda en elektrisk pizzaugn som du kopplar direkt till eluttaget. En sådan pizzaugn går utmärkt att förvara på köksbänken och kan både sätta guldkant på fryspizzan och leverera smarriga färska pizzor på nolltid.

De flesta produkter av denna typ är designade för utomhusbruk. Alla ugnar som använder ved som bränsle måste självklart användas utomhus, men med gasdrivna och elektriska varianter kan du välja mellan att antingen använda dem inomhus eller utomhus.

Se till att produkten som du väljer är tillverkad av rostfritt stål ifall du har tänkt förvara den utomhus. En lämplig produkt för utomhusbruk är KuKoo Outdoor Pizza Oven & Peel.

Att bygga en egen pizzaugn kan vara ett spännande projekt för den händige pizzabagaren, men det finns samtidigt en del att ha i åtanke ifall det är något du funderar över att börja med. 

Pizzaugnar som du köper i butik är optimalt designade av ingenjörer just för att grädda pizzor på bästa sätt. Det är svårt för gemene man att bygga en egen pizzaugn som kan mäta sig med alternativen som finns att hitta på marknaden idag. Det krävs dessutom dyra material och en en större tidsinsats.

Oavsett vilken pizzaugn du väljer är det viktigt att du köper till pizzasten och pizzaspade, eftersom det vanligtvis inte ingår. För gasdrivna produkter är det även viktigt att hålla koll på ifall propantank och dylikt följer med produkten. Tänk på att den slutgiltiga prislappen blir högre ifall du måste köpa tillbehör separat.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 1

Relaterade tester