Probiotika bäst i test 2023

Vi utser Helhetshälsa probioplex till probiotika bäst i test 2023. Ett beprövat och effektivt och probiotika. Läs vidare för att få köptips och mer information om alla produkter i testet. Efter produkterna finns även en köpguide med vanliga frågor och svar.

Bäst i test

Helhetshälsa Probioplex probiotika

Helhetshälsa Probioplex​

Skonsam och effektiv​

Budget

Pobiotika -  Probi original

Probi Original Probiotika

10 miljarder bakterier​

Produkterna har utvärderats på:

Upptagning

Stammar

Prisvärde

Varumärke

Testets betyg:
()
Sara Engberg skribent

Av Sara Engberg

  • Text
Bäst i test
Helhetshälsa Probioplex probiotika

Helhetshälsa Probioplex Probiotika

Tillsatt vitamin C och B2​

Syrabeständig kapsel​

Vegansk med prebiotika​

Bakterier: 20 miljarder

Stammar: 16 bakterier

Probioplex från Helhetshälsa är ett beprövat probiotika som funnits på marknaden i över 20 år. Alla probiotika fungerar på olika sätt, och Probioplex har utvecklats för att kunna fungera effektivt för de allra flesta.

Effektiv

Probioplex har 2 miljarder bakterier per kaspel från 5 olika stammar. Probiotikan är mikroinkapslad så att dess innehåll kan nå tjock- och tunntarmen. Där kan de goda tarmbakterierna hjälpa kroppen mot dåliga tarmbaktrier.

Skonsam

Probioplex är skonsam mot kroppen och kan användas även för dig som är gravid och ammar.

Prisvärd

Den rekommenderade doseringen på en kapsel om dagen räcker dig i 5 månader, vilket gör Probioplex till ett prisvärt val. Vill man ta mindre doseringar så går det bra att dela på kapslarna, och burken håller i två år.

Sammanfattning

Probioplex är beprövat och effektiv med många positiva omdömen från dess användare och vårt val som probiotika bäst i test 2023.

Premium
dr mercola premium probiotika

Dr mercola complete probio

Fri från gluten och soja​

Syrabeständig kapsel​

Kräver ej kylning​

Bakterier: 70 miljarder

Stammar: 10​

Completer Probio är ett probiotika med 70 miljarder bakterier per kapsel från 10 olika stammar. Probio innehåller även effektiva Lactobacillus acidophilus DDS-1 och produkten är fri från GMO, gluten och soja.

De patenterade kapslarna DRcaps med fördröjd frisättning ger ett extra lager av skydd mot magsyran som som annars kan bryta ned innehållet och därmed minska upptaget av probiotika. Denna probiotika kräver ej kylning vilket är lämpligt om du vill kunna ta med dig probiotikan.

10 stammar av nyttiga bakterier

Complete Probiotics innehåller 10 stammar av nyttiga bakterier, inklusive den mycket effektiva Lactobacillus acidophilus DDS-1. Denna stam av probiotika har en gynnsam effekt på produktion av laktasenzymer som bryter ner laktos.

Sammanfattning

Kapslarna innehåller många goda bakterier och kapslarna säkerställer att så många bakterier som möjligt kan överleva magsyran. Ett bra val!

Budget
probi original probiotika

Probi Original Probiotika

Bra mjölksyrabakterier​

Med Lactobacillus plantarum 299v​

GMO-fri (ej genmodifierad)​

Bakterier: 10 miljarder

Stammar: 1

Probi Original som är ett kostillskott med mjölksyrabakterier finns i kapselform och innehåller 10 miljarder bakterier. Den innehåller patenterade Lactobacillus plantarum 299v som enligt studier har visat sig vara en av de mest effektiva probiotiska stammarna av probiotika.

Syrabeständig kapsel

Probi Original är ett populärt alternativ som innehåller mjölksyrabakterier av stammen Lactobacillus plantarum 299v. Denna stam har visat god förmåga att överleva i mag- &tarmkanalen och kolonisera tarmen samt påverka tarmfloran.

Kapslarna innehåller 10 miljarder bakterier och produceras under strikta kontroller för att säkerställa dess kvalitet. Produkten är fri från GMO och kan tas även under graviditet och amning. Den är även godkänd för barn från 3 års ålder.

Sammanfattning

Lactobacillus plantarum 299v är en av de mest studerade stammarna av probiotika. Detta gör Probi Original till ett effektivt och säkert val.

Bra val
Probiotika bäst i test 2023 - Healthwell Probiotic Premium

Healthwell Probiotic Premium​

Med fibrer​

Vegansk

Bakterier: 20 miljarder

Stammar: 16​

Probiotic Premium från Healthwell är ett probiotika som innehåller stammar av laktobacillus, bifidobakterier och streptokocker – några av de mest effektiva stammar av probiotika.

Dessa goda bakterier arbetar i synergi tillsammans för att återställa och behålla en frisk tarmflora och opimal matsmältning.

Syrabeständig kapsel

En bra probiotika har en syrabeständig kapsel som gör att probiotikan kan nå till tarmfloran. Det är viktigt att kapslarna klarar av magsyran, annars kan inte probiotikan nyttjas av kroppen. Därför har Healthwell Probiotic Premium syrabeständiga kapslar.

Mer effektiv med prebiotika

Probiotic Premium är en så kallad synbiotika. Den innehåller nämligen probiotika och prebiotika vilket gör den mer effektiv. Prebiotika i sig är ett fibrer som inte kan brytas ned av magsyran lika lätt. Olika stammar av probiotika kan jobba tillsammans, och det kan även probiotika och prebiotika göra. Att blanda probiotika och prebiotika kan därför ge bättre effekt.

Slutsats

Detta probiotika från Healthwell uppnår de krav man önskar från ett probiotika. Framför allt vill man veta att probiotikan ska nå tarmfloran. Utöver det är produkten tillsatt med vitamin C, B2 och prebiotika för ökad effekt och synergi.

Bra veganskt val
Holistic LactoVitalis Pro probiotika

Holistic LactoVitalis Pro

Innehåller vitamin C och vitamin B2​

Vegansk och mjölkfri​

Syrabeständig kapsel​

Bakterier: 20 miljarder​

Stammar: 12​

Vill du ha ett veganskt probiotika? LactoVitalis Pro från Holistic är ett veganskt och mjölkfritt probiotika med 20 miljarder bakterier från 12 olika bakteriestammar. Den innehåller även vitamin C och vitamin B2. 90% av probiotikan överlever i tarmen. Den innehåller även fibrer, vilket gör de goda bakterierna mer effektiva.

Kapslarna är helt mjölkfria, vilket är bra för dig som är laktosintolerant. De syrabeständiga kapslarna gör att ca 90% av de goda bakterierna når tarmen. Höljet skyddar dem mot magsyror i så att de når tarmarna utan att de goda bakterierna går förlorade. Holistic LactoVitalis Pro kan användas av barn, gravida och ammande kvinnor.

Prisvinnare

LactoVitalis Pro har bl.a. vunnit pris i kategorin årets magprodukt utsedd av Swedish Health Awards 2017.

Laktosfri med fibrer

Holistic LactoVitalis Pro innehåller även fibrer i form av FOS som fungerar som en matsäck till de goda bakterierna på väg ner i tarmen. FOS gör att de goda bakterierna kan föröka sig snabbare.

Vitamin C samt B23

Lactovitalis innehåller även vitamin C och vitamin B2. Vitamin C som här bidrar till ett bättre immunsystem är också en viktig faktor till bildandet av kollagen medans vitamin B2 hjälper till att bibehålla normala slemhinnor.

Prisvärd
probiotic vital probiotika

Probiotic vital Probiotika

Vegansk​

Syrabeständig kapsel​

Bakterier: 10 miljarder​

Stammar: 7​

Probiotic vital innehåller 10 miljarder mjölksyrabakterier från 7 bakteriestammar. Den är dessutom vegansk och kapseln är tillverkad enbart av grönsaker.

Varje kapsel innehåller även C-vitamin, prebiotika i form av inulin, samt fruktooligosackarider (FOS). Dessutom har Probiotic Vital märkningen ”veganvänlig” då kapslarna är gjorda av grönsaker.

Syrefast kapsel

Den syrafasta kapseln är resistent mot magsyra och klarar färden ner till tarmen.

Sammanfattning

Probiotic Vital är ett prisvärt val med mjölksyrabakterier från sju stammar, inklusive bl.a. laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker som visat sig vara effektiva.

Köpguide

Ibland kan vår mage krångla eller immunsystemet vara nedsatt av olika anledningar. Då kan ett probiotika göra underverk. Probiotika är viktig både för vår fysiska men även mentala hälsa. Många som har provat Probiotika upplever en stor skillnad efter några veckor.

Har du kanske en uppblåst mage eller får sura uppstötningar? Då kan probiotika vara värt att överväga. De goda bakterierna kan hjälpa till att återställa balansen och din mage kommer att må bättre.

Vanliga frågor och svar

En mage i obalans är aldrig kul. Det kan både upplevas jobbigt och leda till problem med immunförsvaret. Magen och tarmfloran är en viktig del i vår hälsa som påverkar många aspekter av kroppen. Om du har en mage i obalans eller nyligen ätit antibiotika så kan probiotika vara värt att testa.

Många livsmedel innehåller idag inte tillräckligt med bra bakterier för att vår mage ska må bra. Antibiotika och bekämpningsmedel förstör de goda bakterierna i våra kroppar. Det enda sättet att få en sund tarmflora är att öka antalet friska probiotiska bakterier i tarmarna. Det minskar samtidigt antalet skadliga bakterier, vilket i sin tur får matsmältningssystemet i balans igen. 
Många faktorer som matvanor, stress samt mediciner kan störa balansen av probiotika och skada tarmfloran.

Probiotiska bakteriekulturer är levande mikroorganismer som är mycket känsliga för värme, syror och enzymer. Om den inte bevaras förstörs mer än 90 % av bakterierna i matsmältningskanalen av magsyra, gallsyra och matsmältningsenzymer.

Probiotika hjälper till att återställa balansen i mag- & tarmsystemet. Probiotika kan föröka sig snabbt i antal och driva ut patogena bakteriestammar som som inte är bra att ha i magen och tarmen. Goda bakterier konkurrerar med patogener om både matkällor och utrymme, vilket gör det svårt för oönskade bakterier att överleva. Probiotika producerar även vissa syror som hämmar tillväxten av patogener, som är dåliga bakterier.

När tarmmikrobiomet kommer i balans med ökade nivåer av nyttiga bakterier och minskade nivåer av patogena bakterier så förbättras bl.a. matsmältningen. Det beror på att tarmpatogener producerar många gifter och andra ämnen som påverkar vår hälsa negativt, medan stammar av probiotiska bakterier producerar nyttiga ämnen som vissa vitaminer och fettsyror som har en positiv effekt på vår hälsa.

Våra tarmar innehåller ett känsligt ekosystem av mikrober, och många faktorer påverkar vilka stammar som trivs och vilka som bör bekämpas. När du använder probiotika tillförs inte bara nya vänliga bakterier i tarmen, utan underlättar också tillväxten av våra egna bra bakterier. 

Efter att probiotikan passerat genom magen, släpps ut i tunntarmen, där vissa stammar kommer att börja lägga sig under en kort stund. Andra stammar kan passera genom tunntarmen och implantera sig när de når tjocktarmen. Med Probiotika skapas bättre förutsättningar i olika delar av tarmen, inklusive pH (surhets- eller alkalinitetsnivåer), syrenivåer och bakteriearter i mikrobiomet.

Vissa områden i tarmen, såsom tunntarmen, har mer syre, medan andra delar av tjocktarmen, har lite eller inget syre. Detta gör att dessa områden endast är lämpliga för vissa typer av bakterier som inte behöver syre för att överleva. Dessutom skiljer sig pH på olika punkter i matsmältningskanalen, där tunntarmen vanligtvis är surare än tjocktarmen.

Även om det är svårt för probiotiska bakterier att passera genom den mycket sura magen, som kan nå surhetsnivåer runt pH 1,5, så föredrar vissa bakterier en något sur eller pH-neutral miljö. Alla dessa faktorer påverkar var vissa typer av bakterier väljer att leva.

En av fyra personer har ca 40% ej friska bakterier i tarmen. Den främsta anledningen till detta är att man har tagit antibiotika. Studier har visat att de negativa effekterna av antibiotika kan vara i upp till 2 år. Antibiotika försämrar nämligen immunsystemet och kroppens förmåga att ta upp viktiga näringsämnen. Brist på god bakterieflora kan leda till matsmältningsproblem, candidainfektioner, depression, ångest, hudproblem, autoimmuna sjukdomar, frekventa förkylningar och mer.

Om du har problem med matsmältning, får gaser, uppblåsthet, förstoppning, diarré eller halsbränna, så kan det bero på att din tarmflora är skadad. Balansen i tarmmikrobiotan är mycket känslig. Många yttre faktorer som stress, otillräcklig sömn och undernäring samt långvarig och frekvent användning av antibiotika kan göra att balansen i tarmsystemet försämras. Du kan få allergi, hormonbalans- och immunförsvarsstörningar samt hudproblem.
Om du äter mycket godis, eller produkter med socker så kan tarmfloran ta skada.

Om ditt upptag av vitaminer och mineraler är försämrat så kan du få andra störningar som trötthet, svaghet, eksem, allergier samt intolerans mot olika livsmedel.

Probiotika underlättar matsmältningen genom att öka upptaget av vitaminer och mineraler som tas med mat. 

Vid försämring av balansen i floran kan sjukdomar som inflammatoriska tarmsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, tarmcancer, diabetes, allergier och fetma utvecklas. Dessa vänliga bakterier hjälper till vid behandling av gastrointestinala sjukdomar, de stärker immunförsvaret och kan förhindra utveckling av allergier.
Probiotika kan skydda levern och rena skadliga ämnen som du kan få via livsmedel.

Probiotika bidrar till ett bättre tarmsystem vilket även påverkar immunsystemet, så här gör du en god investering för att bibehålla din hälsa! 

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023