Robotdammsugare bäst i test 2023

Dagens robotdammsugare är både effektiva och enkla att komma igång med. Men med många varianter på marknaden kan valet bli kännas knepigt. Därför har vi på produkttestarna tittat på utbudet av robotdammsugare och tagit reda på vilka som är populärast & bäst.

Roborock S7 blir utsedd som bästa robotdammsugare 2023 – nedan kan du läsa mer om produkterna samt få tips och förslag.

Produkterna har utvärderats på:

Prestanda

Funktion

Pris

Användarbetyg

Testets betyg:
()
Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

  • Hur stor yta ska rengöras? Viktigt att tänka på batterikraften för att slippa ladda innan tänkt område är klart.
  • Vill du även kunna våtmoppa golven? Flertalet av dagens robotdammsugare har just denna funktion.
  • Är du allergisk? Välj en modell med HEPA-filter som tar bort även små partiklar i luften.
  • Har du pälsdjur? Neato Botvac D10 presenterar sej som extra anpassad för oss som har pälsdjur.
Bäst i test
Robotdammsugare bäst i test 2023 - Roborock S7

Roborock S7 – Bäst i Test 2023

Dammsuger & våtmoppar​

Automatisk laddning & tömning

Effekt: 2500 Pa

Vattentank: 300 ml

Dammbehållare: 0.47 liter

Städyta: Upp till 300 kvm

Batteritid: Upp till 180 min

Roborock S7 är uppföljaren till populära serie S6 och vårt sammantagna val som robotdammsugare bäst i test 2023 i en pris vs kvalité jämförelse – Utöver dammsugning och moppning i toppklass så levererar S7:an bland annat Sonic Vibration Technology – en nyutvecklad fjädrande konstruktion av borstens vibrationsteknik som ger bättre resultat samt längre hållbarhet vid våtmoppning.

Nytt är även S7:ans funktion med en smart större dammbehållare som integrerats i ladd-stationen där roboten efter sin runda tömmer sin skörd för att sedan vara redo för nya uppdrag. Denna större behållare kan om man önskar även användas med anpassade dammsugarpåsar.

Sonic Vibration Technology

Roborocks nya teknik där en separat motor i moppmulen hjälper städningen på traven med hela 3 000 sidledes vibrationer per minut – vilket ger en rejäl boost till att ytterligare höja seriens förmåga att ta sej an även de mest motståndskraftiga fläckarna vid moppning. En 300 ml elektroniskt styrd vattentank finns här för ändamålet som enligt tillverkarens test är kapabel att hantera moppning av ytor upp till 200 kvm.

Sensorer

Tittar vi på robotdammsugarens avancerade sensorer hittat vi bland annat en sömlös avkänning för mattkanter där S7:an vid moppning automtiskt växlar till standard dammsugning. Inga problem med att både moppa och dammsuga vid samma tillfälle med andra ord vilket är en riktig praktisk irl vinnare.

Kartfunktion

Nya S7 stöder självfallet Wi-Fi med smart kontroll via app för både iOS & Android där inte minst robotdammsugarens smarta kartfunktion hanteras. Här kartlägger du ditt hem via modellens avancerade LiDAR-navigering varefter du namnger rum och/eller valda zoner. För varje rum/zoon kan man sedan specificera vilka moment som ska utföras i de separata rummen/zonerna.

Städteknik, vibration, vattenflöde och sugstyrka kan också anpassas individuellt för varje område. Består ditt hem av flera våningar finns här stöd i kartfunktionen att hantera upp till 4 våningsplan.

Skulle det finnas utrymmen du inte önskar att roboten arbetar på finns anpassningar för det via både fullständiga no-go zoner och explicita no-go zoner för specifikt mopp funktionen. Vi appen kan du också schemalägga dina städrutiner för att starta vid önskad tid, välja om hela hemmet eller endast specifika områden ska städas samt välja intervaller för hur ofta dessa scheman ska aktiveras.

Kraft & Kapacitet

HyperForce är namnet på robotdammsugarens motorsystem som levererar en sugkraft på stabila 2500 PA vilket ger en effekt som väl täcker en ”normal” runda med en sladdvariant. Vid riktigt hårt ansatta ytor med större grus kan det dock behövas handkraft till hjälp bör tilläggas.

Dammbehållaren rymmer här i sammanhanget väl tilltagna 470 ml medans batteritiden landar på fina 180 min – bra prestanda som förväntat av en toppmodell.

Sammanfattning

Både användare och branch-media ger tummen upp för nya S7:an. tomsguide.com prisar för modellens kartfunktion, den effektiva hanteringen av mattor, en utmärkt effektiv nyutvecklad moppfunktion samt den praktiska självtömmande behållaren. Vill du ha en robotdammsugare som bara fungerar utan krångel? Kika på vår tips som robotdammsugare bäst i test 2023 – Roborock S7.

Premium
Robotdammsugare Bäst i test 2023 i premiumklassen - Roborock S8

Roborock S8 – Bästa Premium

Smartast

Effekt: 6 000 Pa

Vattentank: 300 ml

Dammbehållare: 0.4 liter

Städyta: Upp till 300 m²

Batteritid: Upp till 3 h

Roborock S8 ä vårt val som bästa premium robotdammsugare 2023 – en robot designad för optimal dammsugning och effektiv moppning. S8 utnyttjar branschledande Roborocks senaste tekniker som den nya DuoRoller-borsten och VibraRise-systemet för moppning via en artificiell städteknik en robotdammsugare inte tidigare kunnat prestera.

Tekniker

Roborock S8 kommer i ny tappning med flera innovativa robot-tekniker i ryggsäcken. DuoRoller är den nya borsten som här uppgraderats där två separat gummi borstar arbetar för att intet ska undgå robotens framfart med plusfunktionen att mindre trassel per rulle kan krångla.

Med en HyperForce sugkraft imponerande 6000 Pa står sej s8:an högts på tronen även där vilket ger möjlighet att samla upp även de minsta partiklarna på golv och i de tätaste av mattor​. Vad mattvård anbelangar hittas även det specialdesignade systemet Carpet Boost+ – djurhår & kaksmulor​ efter kalas läggs propert i dammbehållaren för senare transport till hemstation och tömning.

Moppa

För omfattande skrubbning av våra golv finns mopping systemet VibraRise till hands – här används sig high-tech ljudvibrationsteknik för att med ett stabilt tryck och mänskligt omöjliga 3000 vibrationer per minut göra det många av oss helst av allt slipper när det gäller städning – att med hink o borste skura golv.

Liksom övriga produkter i genomgången hittas naturligtvis ett system där hinder detekteras för att med hyfs och hög varsamt ta sej fram i rumen. Ett 3D-strukturerat ljus och infraröd bildteknik ger oss Reactive 3D Obstacle Avoidance systemet som säkerställer just detta lite smidigare och lite bättre än andra system – både i ljusa och mörka rum​​.

PreciSense LiDAR är namnet på robotens navigeringssystem där detaljerade kartor över hemmet skapas och tidsoptimerade rutten för rengöring läggs på minnet. Via Roborock-appen ges full kontroll över din planering och här kan du till och med få robot-förlag på No-Go Zoner eller bestämma som brukligt efter egna önskningar.

Sammanfattning

Vill du ha det bästa som robotdammsugare kan erbjuda 2023 med nöjda användare sett till prestanda och användarvänlighet så är Roborock S8 vårt bäst i test tips.

Budget
Robotdammsugare bästa budget - Dreame D9

Dreame D9 – Bästa Budget-robot

​14 sensorer

Självdockning & uppladdning

Effekt: 3000 Pa

Vattentank: 270 ml

Dammbehållare: 570 ml

Städyta: Upp till 250 kvm

Batteritid: Upp till 2,5 timmar

Dreame D9 är en populär robotdammsugare som men laserteknik, 14 sensorer och många funktioner snabbt blivit mycket populär, och inte minst tack vare en prisbild som är lockande med tanke på den prestanda som robotdammsugaren från Dreame levererar.

Funktioner i urval

D9:an kommer med många av de funktioner som brukar vara förknippade med premiumalternativen i segmentet – mattidentifiering och kapacitet att övervinna hinder på upp till 2 cm höjdleders utan att tappa fokus och kompass under sitt arbete i ditt hem. Självdockning med automatisk laddning kan även det läggas till listan. Förutom att dammsuga kan Dreame ges i uppgift att även våttorka golven för en komplett finstädning.

För moppfunktionen hittas en vattentank som rymmer 270 m medans standard dammbehållare rymmer en volym på fina på 570 ml.

Anpassningar

Denna robotdammsugare kan anpassa städningen utifrån 4 olika kraftlägen där de avancerade sensorerna automatiskt växlar mellan dessa för optimalt resultat beroende på underlaget. Moppfunktionen arbetar även den utifrån vilken kraft som krävs via 3 standardlägen – Hög / Mellan & Låg.

2,5 h aktivt arbete levereras vi ett spänstigt 5200 mAh batteri och under den tiden ska maskinen klara av att hantera en yta på 250 kvm, en maskin för både slott & koja med andra ord.

Kartläggning & App

Kartläggningen sker här som brukligt på bättre maskiner med hjälp av laser och efter en runda i hemmet sitter planlösningen i D9:an minne. Efter detta lägger man via appen in sina önskade scheman för hur och när dammsugning och / eller moppning ska utföras. Här kan du även specificera scheman där vissa utrymmen exkluderas, så kallade no-go-zoner eller sätta scheman för städning av bara ett rum om så önskas. Skulle man vilja addera, ta bort eller ändra något i schemat under drift finns alltid möjligheten att använda röststyrning.

Sammanfattning

Med ett pris som måste sägas vara högst rimligt vid en jämförelse för liknande funktioner är det inte oväntat att robotdammsugaren D9 från Dreame är en av marknadens mest populär produkter i kategorin.

Här finns de tekniker man kan förvänta sej av en maskin i den bättre klassen och användare är mer än nöjda med sitt val av modell och ger höga betyg. Det är ett gott betyg och D9:an är med detta i åtanke onekligen ett val att fundera på när roboten ska ta hand om golven där hemma.

Prisvärde
Robotdammsugare Roborock E5

Roborock E5

Google Assistant röststyrning

Effekt:

Vattentank: 180 ml

Dammbehållare:

Städyta: Upp till 200 kvm

Batteritid: Upp till 2,5 timmar

Kraftfull robot med smart kartläggning av hemmets rum via app med städning av ytor upp till ca 200 kvm. Enkel installation och roboten både damm- och våttorkar.

Roborock E5 är en populär och uppskattad robotdammsugare. Roboten dammsuger ytor upp till 200 kvm och den kan även våttorka dina golv. Du laddar upp Roborock på 6 timmar och kan därefter städa i ca 2,5 timmar. Modellen är dessutom relativt tyst med sina ca 66 decibel. Robotdammsugaren får riktigt bra kundrecensioner och speciellt med tanke på det låga priset.

Avancerade funktioner

Version E5 är enkel att använda, och det finns en mängd funktioner så som: smutsavkänningssensor, yt-detektering, rengöringslägen, tidsinställningar samt kartläggning av ditt hem, så att den snabbare känner av var den ska städa.

Kartfunktionen är här jämfört med premiummodellerna av en enklare typ med en nedåtriktad led och laseravkännare och modellen saknar möjligheten att programmera No-Go zoner. Användare påpekar dock gärna att E5:an hittar alldeles utmärkt sin väg genom hemmet och gör sammantaget ett mycket gott jobb. 

Enkel installation

Roborock E5 installers enkelt och den kan även kan fjärrstyras via smartphone vilket är smidigt. Du laddar bara ner en app, därefter kan du ställa in olika program, enkelt och smidigt med ett klick. 

Säker rengöring med sensorer

Med lasernavigering via appen städar robotdammsugaren ditt hem snabbt, kan ta sig över mindre trösklar, samt undvika hinder, då den känner av det via 13 inbyggda sensorer. Det finns  antikollisions- och drop-off-sensorer, vilket gör städningen snabbare och smidigare. Versionen har ett hepa-filter som förhindrar att damm sprids runt enheten under dammsugning som  även kan tas bort och tvättas.

Våttorkar golven

Robotdammsugaren hjälper dig även med våttorkning av golv. Via appen väljer du rätt vattenflöde för ditt golv, du kanske vill ha större vattenmängd för ett kök med klinkers, och mindre vatten vid våttorkning av parkettgolv.

Om du rengör ett mindre område där dammsugaren redan har moppat stängs vattnet av, och när jobbet är klart stänger den av vattnet helt så att våtmopparna kan börja torka när den återvänder till laddningsstationen. 

Sammanfattning

Med irl vänliga funktioner ger Roborock´s prisvärda serie 5 mycket robotdammsugare och städhjälp per krona. Robotdammsugaren ges höga betyg och plussas för sin rengöringsförmåga, flexibla inställningar samt att den även våttorkar golven på ett bra sätt.

Mellanklass
Robotdammsugare i den högre mellanklassen - Roborock S6

Roborock S6

Effekt:

Vattentank:

Dammbehållare:

Städyta: Upp till

Batteritid: Upp till

Fortsatt populära Roborock S6 är föregångaren till vår vinnare som smart städar ditt hem på upp till 250 kvm. Modellen är tystgående, har smart AI- teknik med 2 kameror som registrerar, styr och kartlägger hemmet via en lättanvänd app. Robotdammsugaren både damm samt våt-torkar golv och med batteriet fulladdat städas det i ca 150 minuter.

Roborock S6 är en kompetent robotdammsugare som känner av mindre hinder så små som endast några centimeter långa, och dammsuger samma yta 25% snabbare än föregående serie. 

Modellen är kraftfull och effektiv, appstyrd  med tyst gång på endast 58 dB och dammsuger ytor upp till 250 kvm. Batteriet laddas upp på 180 minuter varefter det kan städas upp till 150 minuter. Den får höga omdömen av sina användare som tycker den gör sitt jobb bra med tyst gång.

Lättanvänd app

Roborock serie 6 är lättanvänd och du styr din robotdammsugare enkelt via appen från mobilen. Data registreras i appen så du vet vart den har städat, hur mycket den har dammsugit med mera. Du kan skapa upp till 10 så kallade “No Go zoner” i appen, dvs specifika områden som du inte vill att dammsugaren ska besöka.

Mer effektiv med ny teknik

En av uppdateringarna med S6 är den nya karttekniken. Den har samma LDS-lasersensor som tidigare modeller, men tack vare sin nya 32-bitars fyrkärniga processor som finns i en smartphone kan du beräkna den bästa vägen för att spara batteritid. Det ger dig 20% effektivare rengöring.

Sensorer känner av var den ska gå via en laser som mäter & skannar rum för att skapa en karta med upp till 98% noggrannhet. Som hjälp för bästa precision finns här kompass, accelerometer och fallskydd.

Borstarna på Roborock 6 har förbättrats sedan tidigare system, de är mjukare och av silikonmaterial med ett anti-trassel-system för en bekvämare hantering.

Uppdaterad prestanda

4 lägen finns numer att använda sej av: Tyst, balanserat, turbo och maximal och dammbehållarens kapacitet når här 480 ml.

Vattentanken är på 140 ml med en kapacitet att våt-torka rum upp till 100 m² vid fylld tank. Här finns ett tvättbart HEPA-filter. Filtret tar upp även de minsta små partiklarna i hemmet och även hund- och katthår dammsugs upp bra med den kraftiga motorn.

Mobilapp

Du styr robotdammsugaren via Alexa Mi Xiaomi-appen och S6:an är också kompatibel med Google Home för röststyrning. Du kan skapa tidigare nämnda no-go zoner och begränsa vilka ytor som ska städas. Identifiera rum och schemalägga rengöring efter zon samt ange städtid för varje rum samt bestämma rutten.

S6 är en komplett robotdammsugare med många funktioner som gör sitt jobb mycket bra. Smart navigering samt både dammsuger och våt-torkar ditt hem effektivt genom att undvika hinder via en avancerad kartläggning. 

Prisvärd

Neato Robotics Botvac D10

Effekt:

Vattentank:

Dammbehållare:

Städyta: Upp till

Batteritid: Upp till

Bra robotdammsugare för hem med  hund & katt – Neato Botvac är en fiffig robotdammsugare som via sin laser och robotens sensorer kommer åt längst in i hörnen med sin smarta Helix-anpassade borste.

Hinder och trösklar upp till 2 cm klaras galant medans batteriet ger oss finfina 300 minuters städning.  DD10 är även speciellt anpassad för dig som har pälsdjur och kommer med ett effektivt HEPA-filter för att ta bort de minsta partiklarna.

Installation

Allt du behöver göra är att ladda ner Neato-appen för Android eller iOS, därefter kopplas dammsugaren ihop med ditt Wi-Fi-nätverk. Här får du även regelbundna programuppdateringar så att du har de senaste optimeringarna.

Helix

Neato Robotics Botvac är en av de mer prisvärda robotdammsugarna på marknaden med en bra kombination av tekniker och prislapp. Bra sugkraft, ett ultraprestandafilter och den nya högeffektiva varianten av rengöringsborste.

Med sin design i formen av bokstaven D ges här fördelen att modellens borste har sin hemvist på robotens framkant – Neato kallar sin innovation för Helix som ger oss en av marknadens bredaste borstar för effektivare hantering av hörn och trånga utrymmen med ett snäppet bättre slutresultat att glädjas åt.

Kartlägg ditt rum via app

Neato robotdammsugare  navigerar via smart laser och infon från appen där du kartlagt rummet för att undvika att den stöter på hinder på vägen. Dammsugaren kan även städa längst in i  hörnen där det annars kan vara svårt att komma åt. Med en kartfunktion, sensorer och kamera så blir det effektiv rengöring av ditt hem.  

Effektivt HEPA-filter

Filtret är här av typ HEPA fångar upp små partiklar i luften samt även hår ifrån djur som katt och hund. Du som är allergiker gör ett bra val med denna modell och den rekommenderas också särskilt för husdjursägare. 

Bra funktioner

Hemskärmen visar din robots nuvarande status via t.ex en batteriindikator och du kan se din rengöringshistorik med detaljerade kartor och statistik för de senaste 20 städsessionerna. Här finns även en knapp för att  olika rengöringsalternativ där du kan växla mellan hem-, spot- och manuellt rengöringsläge. I hemläget kan du välja mellan Eco- och Turbo för snabbare städning med mer sugkraft.

Från startskärmen kan du även komma åt schemaläggning samt  funktionen: My Floor Plan, där du gör en kartläggning för ditt hem. Du kan ställa in No-Go-zoner genom att rita röda linjer för att identifiera områden där robotdammsugaren inte ska gå samt kartlägga ditt hem & spara din planritning

Automatisk laddning

Roboten återgår automatiskt till laddningsstationen för att ladda batteriet. Efter laddningen fortsätter den om du så önskar att fortsätta sitt arbete vid den punkt där den senast slutade.

Sammantaget tycker vi Neato´s D10 är ett intressant val med högt prisvärde från en va marknadens mest erfarna och populära tillverkare i segmentet – och att användarna ger fina betyg är ett stark plus i kanten.

Prisvärd
Robotdammsugare Andersson-RVC 2.2

Andersson RVC – Budget

Pris

Effekt: Ingen uppgift

Vattentank: 110 ml

Dammbehållare: 0,5 liter

Städyta: Ingen uppgift

Batteritid: Upp till 120 min

Andersson RVC 2.2 är en robotdammsugare för både dammsugning och våtmoppning. Prismässigt ligger modellen i den lägsta klassen men trots det finns här de funktioner som man kan förvänta sej av en modern produkt.

Specifikationer

Tittar vi på specifikationerna hittas en brukstid på upp till 2 timmar med en laddningstid på 4-5 timmar. Vattentanken för moppning rymmer 110 ml och dammbehållaren har en kapacitet på 5 dl.

App-styrning och en smart ai navigation med schemaläggning gör det möjligt att rengöra hemmet utan att behöva flytta möbler vid en tidpunkt som du själv bestämmer. En för klassen fin tröskelkapacitet på 2,5 cm samt en bekväm självdockning med automatisk laddning vid stationen är andra exempel på vad som ger en kapabel robotdammsugare till ett riktigt konkurrenskraftigt pris i kategorins budgetklass.

Laddstation, fjärrkontroll och ett mindre tillbehörspaket medföljer robotdammsugaren.

Premium
Robotdammsugare Andersson-RVC 2.2

Ecovacs Deebot T9+

TrueMapping 2.0-teknologi

Effekt: 3000 Pa

Vattentank: 180 ml

Dammbehållare: 420 ml

Städyta: Ingen uppgift

Batteritid: Upp till 180 min

Deebot T9+ –  Med smart artificiell intelligens styrs denna robotdammsugare effektivt via en app som kartlägger hemmet och den rutt som ska köras samt hinder som ska undvikas. Via sina avancerade sensorer dammsugs samt våttorkas dina golv på ett effektivt sätt.

Här finns avkänning för mattor som ej ska våt-torkas och denna robotdammsugare är speciellt erkänd för att hantera hår från pälsdjur på ett riktigt bra sätt.

Ecovacs deebot får bra betyg av konsumenter, och är en uppskattad robotdammsugare med smarta tekniker. Batteriet håller här för ca 3 timmars städning med en laddningstid på ca 6 timmar. Behållaren för damm är på 420 ml medans vattentanken rymmer 180 ml.

Robotdammsugaren  kan ställas in för att enbart dammsuga / våttorka eller bägge under samma pass. Ett bra “High Efficiency-filter” som samlar upp även de minsta partiklarna i luften finns också på plats.

Känner av hinder

Deebot navigerar via DTOF-teknik vilket gör att den automatiskt kan identifiera och undvika hinder för mer effektiv städning. Den har även en rad sensorer för kartläggning och navigering, inklusive detekteringssensor, kollisionssensorer samt TrueMapping Distance-sensor och mattdetekteringssensor. Tekniken använder sig av AI-chip och en kamera för att känna av hinder. 

Enkel installation

T9+ installeras enkelt via Ecovacs Home-appen (tillgänglig för Android och iOS) eller via Google Assistant. Du kan skanna QR-koden på roboten eller välja din modell manuellt från en lista samt ansluta roboten till Wi-Fi. Installationen är väldigt enkel.

App

Från Ecovacs Home-appen kan du starta, pausa och stoppa ett städjobb samt ställa in ett rengöringsschema. Medan roboten är igång skapar den en hemkarta som visar exakta rutten för att rengöra, för varje jobb i appen. Du kan även se hur lång tid rengöring/dammsugning tog och hur mycket batterikraft som återstår. Appen registrerar även historik så att du kan se var och när städningen utförts.

Smart kamera

Du får med kameran även fjärrövervakning av hemmet likt en säkerhetskamera. Du kan använda pilarna i appen för att flytta roboten runt ditt hus när du ser en livestream från kameran.

Vägen hem

När dammsugaren har slutfört sitt jobb och återvänt till laddstationen får du ett meddelande med en karta som visar platsen för de hinder som den har identifierat i appen. Appen rekommenderar att du tar bort dessa hinder för att roboten ska kunna arbeta snabbare.

Sammantaget arbetar roboten snabbt och gör ett bra jobb med att rengöra ditt hem. Roboten justerar sugkraften automatiskt när den passar olika typer av golv & mattor.

Köpguide

Visst vore det väl skönt om någon annan eller än bättre något annat kunde sköta städningen av golven där hemma? Så varför inte låta en smart hjälpreda i form av en robotdammsugare hjälpa till att fixa jobbet.

Dagens smarta robotdammsugare kan både dammsuga samt våtmoppa dina golv på ett bra sätt medans du får tid att pyssla med trevligare saker. Du styr din robot via en app, där du gör en kartläggning av ditt hem, markerar hinder, så att den lättare kan ta sig fram. Vissa modeller har även fjärrkontroll, röststyrning samt kamera. Roboten navigerar via laser samt sensorer, som känner av eventuella hinder. De klarar att ta sig över trösklar, upp till 2 cm höga, men högre hinder kan vara svårare, då får du hjälpa till.

De flesta modeller känner även av mattor och anpassar tekniken automatiskt för bästa effekt varefter den tar sej vidare för att detektera påföljande typ av underlag där kanske våttorkning av klinkers önskas. Våt-moppning kan alltså utföras under samma runda som mattor görs rena via dina val i appens schemaläggning.

Vanliga frågor och svar

En robotdammsugare hjälper dig att städa utan att knota och du styr dess städuppdrag via en app. Där kan du göra en kartritning över dina rum och visa roboten hur den ska navigera. Man kan även rita upp hinder så att den går runt dessa och roboten känner även av mattor och detekterar föremål via sitt navigeringssystem, laser  samt sina smarta sensorer.

Vissa robotdammsugare läser av rum via en kamera, eller laser samt infraröd teknik. Detta tillsammans med sensorer gör att de kan navigera smart, så att städningen blir optimal. Den känner av hinder och kan ta sig över trösklar. Allt detta via smart AI-teknik.

Du kan få statistik över hur roboten städat, och du kan skapa en rutt som den städar efter alltid, så att du slipper göra ny kartläggning. Du kan även ställa in den tid då du vill att roboten ska städa. Allt detta med smart AI-styrning via en app som du laddar ner för respektive modell.

Det är olika beroende av modell. Men ett batteri brukar ha kapacitet att dammsuga under ca 1,5-3 timmar, beroende på modell. Att ladda batteriet brukar ta ca 4-6 timmar för de flesta modeller. 

Robotdammsugaren återvänder själv till laddningsstationen då batteritiden nästan är slut, samt då den är helt klar med städningen. Är den inte klar med städning, så åker den själv tillbaka till laddningsstationen, och fortsätter därefter städning då batteriet laddats klart.

Ja, de flesta robotdammsugare gör det, trösklar upp till 2 cm är inga problem. Men högre trösklar kan den ha svårt att klara av, då får man hjälpa till själv.

Vissa modeller är bättre än andra. De har gummirullar istället för borstar, då hund- eller katthåret inte fastnar lika lätt. Oftast finns ett allergivänligt HEPA-filter som tar bort väldigt små partiklar, vilket är bra för personer med allergi. Det finns ett antal modeller som lämpar sig bättre för familjer med djur, så kolla upp detta.

Ja, många modeller har även denna funktion, de både dammsuger och våttorkar golven. De flesta modeller känner av om det är en matta, som ej ska våttorkas, då stängs våtmoppning av, och den dammsuger då endast mattan. Detta sker oftast via smart AI-teknik.

Genom smart AI intelligens teknik kan den känna av, samt via sensorer och laser. Du gör även en kartläggning av hemmet, där du markerar var hinder finns, då undviker roboten detta. Roboten kan även kan känna av saker som skor som står i vägen, eller till exempel hundskålen eller strumpor, som den då passerar, då den känner av hindret. En mycket smart robot med stor kapacitet. Du slipper oroa dig, och roboten sköter städning av hemmet med smart navigering.