Robotdammsugare Bäst i Test

Robotdammsugare Bäst i Test

Bäst i test

Bästa robotdammsugare 2022

Roborock S6 Max V

5/5

Premium

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

4.5/5

Budget

Bästa robotdammsugare 2022

Roborock S5 Max

4.2/5

Bästa robotdammsugare 2022 – Visst är det väl skönt om någon annan eller annat kan sköta städningen hemma. Det är ibland tidskrävande och inte så kul, men det måste göras! Varför inte låta en av marknadens bästa robotdammsugare hjälpa till att fixa jobbet. Vi har tittat på de pouläraste och mest prisvärda alternativen.

Då är en robotdammsugare ett perfekt val. Vissa modeller kan både dammsuga samt våtmoppa ditt golv, perfekt med allt-i-ett städning. Du styr din robotdammsugare via en app, där du gör en kartläggning av ditt hem, markerar hinder, så att den lättare kan ta sig fram. Vissa modeller har även fjärrkontroll, röststyrning samt kamera. Roboten navigerar via laser samt sensorer, som känner av eventuella hinder. De klarar att ta sig över trösklar, upp till 2 cm höga, men högre hinder kan vara svårare, då får du hjälpa till.

De flesta modeller känner även av mattor, och kan enbart dammsuga dessa, samtidigt som den känner av ett golv, så som parkett, laminat, klinker, där kanske våttorkning önskas, då klarar roboten av detta via smart AI-teknik. Golvet kan den våttorkas samtidigt som den även dammsuger mattor, om du ställt in detta via appen. Vissa modeller har en större tank, som passar för ett större hem, så kolla upp detta innan köp!

Mycket smart rengöring med avancerad AIVI-teknik, som vissa modeller har, men även lasernavigering ger dig smart navigering via appen. Du kommer inte att bli besviken, och kan göra annat roligare under tiden.

Uppdaterad maj 14, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Dela på facebook
Dela testet
Läs om produkterna

1 | Roborock S6 Max V - Bäst i test

Bästa robotdammsugare 2022

Uppdaterade Roborock S6 Max V är nu än mer kraftfull och städar smart ditt hem på upp till 250 kvm. Modellen är  fortsatt tystgående, har smart AI- teknik med 2 kameror som registrerar, styr och kartlägger hemmet via en lättanvänd app. S6 både damm- samt våt-torkar golv och med batteriet fulladdat städas det i ca 150 minuter. Kan köras via WiFi samt har Google Home-kompatibilitet.

Roborock S6 Max V premium är en uppdaterad version av Roborock S6. Mer kraftfull, känner av mindre hinder bättre, så små som endast några centimeter långa, och dammsuger samma yta 25% snabbare än föregående modell. 

Här har du en mycket kraftfull och effektiv robotdammsugare som styrs via en app. Den är tyst, har ljudnivå på 67 dB, och dammsuger ytor upp till 300 kvm. Batteriet laddas upp på 180 minuter,och du kan dammsuga på den laddningen i upp till 150 minuter. Den får toppbetyg av konsumenter, som tycker den gör sitt jobb bra, och att den är relativt tyst, vilket uppskattas.

Bor du i ett hem med fler våningar, så kan du ställa in 10 No-Go-zoner för varje våning.

Lättanvänd app

Roborock har en lättanvänd app, och du styr din Roborock via appen från mobilen. Data registreras i appen så du vet vart den har städat, hur mycket den har dammsugit, och det finns ett antal fler funktioner. Du kan skapa fiktiva så kallade “No Go zoner” i appen, specifika områden som du inte vill att dammsugaren ska köra in i.

Mer effektiv med ny teknik

En av uppdateringarna med S6 är den nya karttekniken. Den har samma LDS-lasersensor som tidigare modeller, men tack vare sin nya 32-bitars fyrkärniga processor som finns i en smartphone kan du beräkna den bästa vägen för att spara batteritid. Det ger dig 20% effektivare rengöring.

Sensorer känner av var den ska gå, och och laseravståndsmätare skannar rum och använder en algoritm för att skapa en karta med upp till 98% noggrannhet. Den rör sig snabbt och intelligent mellan alla rum tack vare sensorer med kompass, accelerometer och fallskydd.
Borstarna på Roborock 6 har förbättrats, de är mjukare, är av silikon och har anti-trassel-system, vilket underlättar städningen.

Uppdaterad prestanda

Den nya Roborock S6 är tyst, endast 68 dB. Det finns 4 lägen: Tyst, balanserat, turbo och maximalt. Roborock har en kapacitet på 480 ml, och kan städa ett hem upp till 250 kvm.

Vattentanken är på 140 ml, och kan våttorka rum upp till 100 m² med en fylld vattentank.
Det finns ett tvättbart HEPA-filter. HEPA-filtret tar upp även de minsta små partiklarna i hemmet, och även hund- och katthår dammsugs upp bra med den kraftiga motorn.

Roborock S6 via mobilapp

Du styr robotenvia Alexa Mi Xiaomi-appen, den är också kompatibel med Google Home. Du kan skapa virtuella väggar och begränsade områden med appen. Identifiera rum och schemalägga rengöring efter zon, planera städtiden för varje varje rum, samt se rutten.

Här har du en komplett robotdammsugare med många funktioner, och som gör sitt jobb mycket bra. Smart navigering samt både dammsuger och våttorkar ditt hem, undviker hinder och tar upp även de minsta partiklarna via HEPA-filter. Detta gör den till en smart och överlägsen robot med fantastisk kapacitet. Vårt val av Bästa Robotdammsugare 2022,

2 | Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI - Premium

Med AIVI, artificiell intelligens styrs denna robotdammsugare effektivt via en app, där gör du kartläggning av hemmet och den rutt som ska köras, hinder som ska undvikas. Den känner även av hinder via sensorer. Den och den både dammsuger samt våttorkar dina golv, och känner av mattor som ej ska våttorkas. Mycket smart. Är speciellt anpassad för dig som har pälsdjur med ett bra HEPA-filter.

Ecovacs får bra betyg av konsumenter, och är en uppskattad robotdammsugare med intelligent  AIVI-teknik. Den ligger i en högre prisklass, då den har många avancerade funktioner, samt att batteriet håller för ca 3 timmars städning. Däremot måste batteriet laddas i ca 6 timmar för en städtid på 3 timmar. Behållaren för damm är på 420 ml. Diametern är på 35 cm, så den tar liten plats för förvaring.
Den både dammsuger och våttorkar golven. Kan undvika hinder genom kartläggning du gör i appen. Den har ett flertal sensorer som känner av hinder då den navigerar sig fram. Mycket smart. Den har ett mycket bra “High Efficiency-filter” som samlar upp även de minsta partiklarna i luften. Bra för allergikänsliga personer.

Känner av hinder

Deebot Ozmo T8 AIVI navigerar via AIVI-teknik (artificiell intelligens och visuell tolkning). Detta gör att den automatiskt kan identifiera och undvika hinder, vilket gör städning mer effektiv. Den har även en rad sensorer för kartläggning och navigering, inklusive AIVI-detekteringssensor, kollisionssensorer samt TrueMapping Distance-sensor och mattdetekteringssensor. AIVI-tekniken använder sig av AI-chip och en kamera för att känna av hinder. 

Snygg design

Ozmo T8 AIVI har en snygg design med en matt svart yta, har en diameter på 35 cm. Det medföljer extra uppsättning sidoborstar och ett extra filter. 

Enkel installation

Du styr Ozmo via Ecovacs Home-appen (tillgänglig för Android och iOS), Amazon Alexa eller Google Assistant. Du kan skanna QR-koden på roboten eller välja din modell manuellt från en lista samt ansluta roboten till Wi-Fi. Installationen är väldigt enkel.

Applikationer

Från Ecovacs Home-appen kan du starta, pausa och stoppa ett städjobb samt ställa in ett rengöringsschema. Medan roboten är igång skapar den en hemkarta som visar exakta rutten för att rengöra, för varje jobb i appen. Du kan även se hur lång tid rengöring/dammsugning tog, och du kan också se hur mycket batteri som finns kvar.
Appen registrerar rengöringshistoriken så att du kan se exakt historik, samt hur många hinder den undvek.

Smart med kamera

Du får med kameran även fjärrövervakning av hemmet som en roaming-säkerhetskamera. Du kan använda pilarna i appen för att flytta roboten runt ditt hus när du ser en livestream från kameran. Mycket smart.

Smart navigering

När dammsugaren har slutfört sitt jobb och återvänt till laddstationen får du ett meddelande med en karta som visar platsen för de hinder som den har identifierat i appen. Appen rekommenderar att du tar bort dessa hinder för att roboten ska kunna arbeta snabbare. Sammantaget arbetar roboten snabbt och gör ett bra jobb med att rengöra hårda golv, samt att dammsuga mattor. Roboten justerar sugkraften automatiskt så att den passar olika golv. Om det till exempel passerar från det hårda golvet till mattan ökas sugkraften automatiskt.

OZMO Mop 2-in-1

Du kan dammsuga och mopptorka golven samtidigt, för att få bort upp till 99% av bakterierna. Med den extra stora vattentanken på 240 ml kan du våttorka 200 kvm golv. Sensorer känner av ditt golv, och undviker automatiskt mattor medan du moppar, samt fördubblar sugkraften under dammsugning.

Här har du verkligen en kraftfull dammsugare med många bra funktioner, och ett smart AI-system som känner av hinder samt golvtyp. Detta borde vara tillräckligt för att rengöra ditt hem på snabb tid, medans du kan koppla av i soffan. En dröm för många.

Effektivt HEPA-filter

Perfekt för dig med husdjur, djur som fäller mycket, och den fångar även upp ca 99% av damm och allergener. HEPA-filtret fångar upp även mycket små partiklar i luften. Bra för dig som är allergiker.

3 | Roborock S5 Max - Budget

Bästa robotdammsugare 2022

Kraftfull, med smart kartläggning av städyta via app, städning av ytor upp till ca 200 kvm, inställbara no-go-zoner m.m. Enkel installation. Både damm- och våttorkar. Uppladdning av batteri ca 2 timmar, räcker för städning i ca 120 minuter. 

Roborock S5 Max Vacuum Cleaner är en populär och uppskattad robotdammsugare. Den dammsuger ytor upp till 200 kvm, har virtuella no-go zoner, och den kan även våttorka dina golv. Du laddar upp Roborock på 2 timmar, och kan städa i ca 3 timmar. Den är dessutom tyst, ca 60 decibel.

Den får bra kundrecensioner, en av dem säger; Extremt bra dammsugare. Ersatte min Philips SmartPro som jag köpte för 2 år sedan. Trodde den gjorde sitt jobb tills jag satte igång S5:an. Trodde det inte skulle bli så stor skillnad. S5:an är smartare, snabbare och effektivare på alla områden.

Avancerade funktioner

Roborock är enkel att använda, och det finns en mängd funktioner, så som: smutsavkänningssensor, ytdetekteringsfunktion, rengöringslägen, tidsinställningar samt kartläggning av ditt hem, så att den snabbare känner av var den ska städa. Det ger dig tidsbesparing, då du via appen kan göra en kartläggning av ditt hem, och markera var den ska undvika hinder, vilket du kan förinställa. Appen du laddar ner heter “Mi Home App”. Det finns även röststyrning på denna modell, dock ej kamera, som vissa modeller kan ha.

Med avancerade funktioner och avancerad teknik ger Roborock dig hög kvalitet, och den rengör dina golv på ett enkelt sätt med hjälp av fjärrstyrning/laser. Den får bäst betyg pga sin rengöringsförmåga, många olika inställningar samt att den även kan våttorka golven. Den har en snygg design, och tar relativt liten plats att förvara. 

Enkel installation

Roborock S5 Max är enkel att installera, och den kan även kan fjärrstyras med en smartphone, vilket är smidigt. Du laddar bara ner en app, därefter kan du ställa in olika program, enkelt och smidigt med ett klick. Via appen eller röststyrning kan du bestämma var du vill att den ska städa, och du kan göra en kartläggning i appen, speciellt anpassat för ditt hem, vilket gör städningen 20% snabbare. Du kan välja att rengöra ett eller flera rum i ditt hem. 

Snabb rengöring med lasernavigering

Med lasernavigering via appen städar Roborock ditt hem snabbt. Den känner av “no-go zoner”, kan ta sig över mindre trösklar, samt undvika hinder, då den känner av det via 14 inbyggda sensorer. Det finns  antikollisions- och drop-off-sensorer, vilket gör städningen snabbare och smidigare. Roborock har ett hepa-filter som förhindrar att damm sprids runt enheten under dammsugning, det kan även tas bort och tvättas.

Våttorkar golven

Roborock hjälper dig även med våttorkning av golv. Via appen väljer du rätt vattenflöde för ditt golv, du kanske vill ha större vattenmängd för ett kök med klinkers, och mindre vatten vid våttorkning av parkettgolv. Om du rengör ett mindre område stängs vattnet av där dammsugaren redan har moppat, och när jobbet är klart stänger den av vattnet helt så att våtmopparna kan börja torka när den återvänder till laddningsstationen. 

Batteriladdning

Batteriet laddas upp på cirka 2 timmar, och du kan rengöra en yta på upp till 200 m², som tar ca 180 minuter för komplett rengöring. Roborock är endast 35,3 mm i bred, så den tar liten plats att förvara. Vårt val av Bästa Robotdammsugare 2022 i budgetklassen.

4 | Neato Botvac D7 Connected - Populär

En mycket kraftfull robotdammsugare, som även via laser och sensorer kommer åt längst in i hörnen. Hinder, som trösklar upp till 2 cm klarar den av bra. Batteriet håller för ca 120 minuters städning.  Är speciellt anpassad för dig som har pälsdjur. Effektivt HEPA-filter för att ta bort minsta partiklarna.

Neato Robotics Botvac D7 Connected är ett av de mest kraftfulla robotdammsugarna på marknaden tack vare sin höga sugkraft, ett ultraprestandafilter och en större rengöringsborste. Den tar sig in i trånga utrymmen, känner av via sensorer hinder etc. Den tar sig över trösklar upp till 2 cm, och navigerar mycket smart och effektivt med hjälp av kartläggning i appen. 

Kartlägg ditt rum via app

Neato robotdammsugare  navigerar via smart laser och en app där du kartlägger rummet, för att förhindra att den stöter på hinder på vägen. Dammsugaren kan även städa längst in i  hörnen, där det kan vara svårt att komma åt. Med en kartfunktion, sensorer och kamera så blir det effektiv rengöring av ditt hem. Du skapar din karta i appen, och dammsugaren kan då lätt navigera, samt undvika vissa hinder. Den kan även städa i mörker, då lasern inte påverkas av detta. Din karta kan sparas, för att göra samma rutt senare. 

Hinder inga problem

D7 kan köra över dörrtrösklar eller mattor med en maximal höjd på 2 cm. Det innebär att den med lätthet tar sig fram även över vissa hinder. Neato Botvac Connected D7 rekommenderas speciellt för rengöring av olika typer av hårda golv som laminat, parkett, kakel och liknande. Den fungerar lika effektivt på mattor.

Effektivt HEPA-filter

Neato D7s filter har ett HEPA-filter som fångar upp små partiklar, även hår ifrån djur som katt och hund, och den fångar även upp ca 99% av damm och allergener. HEPA-filtret fångar upp även mycket små partiklar i luften. Du som är allergiker gör ett bra val med denna modell, och den rekommenderas särskilt för husdjursägare.

Tillämpning och installation

D7har enkel installation. Du behöver inte fysiskt fästa några delar eller borstar eftersom de levereras förmonterade. Allt du behöver göra är att ladda ner Neato-appen för Android eller iOS, därefter kopplas dammsugaren ihop med ditt Wi-Fi-nätverk. Med Neato D7 får du regelbundna programuppdateringar så att du har de senaste funktionerna. Bäst av allt, du kör via Wi-Fi, inga kablar, inga komplikationer.

Bra funktioner

Hemskärmen visar din robots namn och nuvarande status.Det finns en batteriindikator som som visar uppladdningsstatus. Du kan se din rengöringshistorik med detaljerade kartor och statistik för de senaste 20 städsessionerna. Det finns även en knapp för att  olika rengöringsalternativ. Du kan växla mellan hem-, spot- och manuellt rengöringsläge. I hemläget kan du välja mellan Eco- och Turbo, för snabbare städning med mer sugkraft.

Från startskärmen kan du komma åt schemaläggning samt en ny funktion: My Floor Plan, där du gör en kartläggning för ditt hem. Du kan ställa in No-Go-zoner i appen, samt kartlägga ditt hem, spara din planritning och rita röda linjer för att identifiera områden där robotdammsugaren inte ska gå. Mycket smart.

Automatisk laddning

Neato D7 har upp till 120 minuters batteritid, du kan städa ditt hem i upp till 120 minuter innan batteriet måste laddas igen. Roboten återgår automatiskt till laddningsstationen för att ladda batteriet. Efter laddningen fortsätter den att rengöra vid den punkt där den slutade senast.

En robotdammsugare hjälper dig att städa, helt själv. Du styr den via en app. Där kan du göra en kartritning över dina rum, visa roboten hur den ska navigera. Du kan även rita upp hinder så att den går runt dessa. Den känner även av mattor och föremål via ett navigeringssystem, laser  samt sensorer, vissa modeller har fler sensorer än andra, beroende av modell. Vissa robotar läser av rum via en kamera, eller laser samt infraröd teknik. Detta tillsammans med sensorer gör att de kan navigera smart, så att städningen blir optimal. Den känner av hinder och kan ta sig över trösklar. Allt detta via smart AI-teknik.

Du kan få statistik över hur roboten städat, och du kan skapa en rutt som den städar efter alltid, så att du slipper göra ny kartläggning. Du kan även ställa in den tid då du vill att roboten ska städa. Allt detta med smart AI-styrning via en app som du laddar ner för respektive modell.

Det är olika beroende av modell. Men ett batteri brukar ha kapacitet att dammsuga under ca 2-3 timmar, beroende på modell. Att ladda batteriet brukar ta ca 2 timmar för de flesta modeller.

Robotdammsugaren återvänder själv till laddningsstationen då batteritiden nästan är slut, samt då den är helt klar med städningen. Är den inte klar med städning, så åker den själv tillbaka till laddningsstationen, och fortsätter därefter städning då batteriet laddats klart.

Klarar den av trösklar?

Ja, de flesta modellerna gör det, trösklar upp till 2 cm är inga problem. Men högre trösklar kan den ha svårt att klara av, då får man hjälpa till själv.

Vilka modeller är lämpade om man har djur som fäller en del?

Vissa modeller är bättre än andra. De har gummirullar istället för borstar, då hund- eller katthåret inte fastnar lika lätt. Oftast finns ett allergivänligt HEPA-filter som tar bort väldigt små partiklar, vilket är bra för personer med allergi. Det finns ett antal modeller som lämpar sig bättre för familjer med djur, så kolla upp detta. Bl a finns Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI som ett alternativ, samt Neato Botvac D7 Connected.

 Kan man mopptorka golv med en robotdammsugare?

Ja, många modeller har även denna funktion, de både dammsuger och våttorkar golven. De flesta modeller känner av om det är en matta, som ej ska våttorkas, då stängs våtmoppning av, och den dammsuger då endast mattan. Detta sker oftast via smart AI-teknik.

Hur tömmer man smutsen/dammet från dammsugaren?

Vissa modeller har automatisk tömning, vid dockningsstationen, men annars måste du tömma själv. HEPA-filtret kan man dammsuga av eller även tvätta för att få bort damm.

Hur kan roboten känna av hinder?

Genom smart AI intelligens teknik kan den känna av, samt via sensorer och laser. Du gör även en kartläggning av hemmet, där du markerar var hinder finns, då undviker roboten detta. Roboten kan även kan känna av saker som skor som står i vägen, eller till exempel hundskålen eller strumpor, som den då passerar, då den känner av hindret. En mycket smart robot med stor kapacitet. Du slipper oroa dig, och roboten sköter städning av hemmet med smart navigering.

Klarar den av trösklar?

Ja, de flesta modellerna gör det, trösklar upp till 2 cm är inga problem. Men högre trösklar kan den ha svårt att klara av, då får man hjälpa till själv.

Vissa modeller är bättre än andra. De har gummirullar istället för borstar, då hund- eller katthåret inte fastnar lika lätt. Oftast finns ett allergivänligt HEPA-filter som tar bort väldigt små partiklar, vilket är bra för personer med allergi. Det finns ett antal modeller som lämpar sig bättre för familjer med djur, så kolla upp detta. Bl a finns Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI som ett alternativ, samt Neato Botvac D7 Connected.

Ja, många modeller har även denna funktion, de både dammsuger och våttorkar golven. De flesta modeller känner av om det är en matta, som ej ska våttorkas, då stängs våtmoppning av, och den dammsuger då endast mattan. Detta sker oftast via smart AI-teknik.

Vissa modeller har automatisk tömning, vid dockningsstationen, men annars måste du tömma själv. HEPA-filtret kan man dammsuga av eller även tvätta för att få bort damm.

Genom smart AI intelligens teknik kan den känna av, samt via sensorer och laser. Du gör även en kartläggning av hemmet, där du markerar var hinder finns, då undviker roboten detta. Roboten kan även kan känna av saker som skor som står i vägen, eller till exempel hundskålen eller strumpor, som den då passerar, då den känner av hindret. En mycket smart robot med stor kapacitet. Du slipper oroa dig, och roboten sköter städning av hemmet med smart navigering.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 2

Relaterade artiklar