Kollagen bäst i test

2021-10-04

Kollagen är ett naturligt protein som erbjuder många förmåner när vi tar det som tillskott. Hela 70% av huden består av kollagen och det bygger också upp kroppens struktur. Kollagen är en naturlig beståndsdel i vår benstomme, leder, muskelvävnad, ligament, brosk, bindväv, hår och naglar.

Men redan vid 25 års ålder börjar kollagennivåerna att minska och det är därför vi kan dra nytta av ett tillskott som fyller på våra depåer, både av skönhetsskäl och för hälsan. Vitaminer och mineraler optimera effektiviten av kollagen och ökar dess biotillgänglighet (kroppens förmåga kroppen göra sig nytta av ämnena).

Vi har valt ut marknadens bästa kollagentillskott för benstomme, leder, hår, naglar och hud. De är alla förstklassiga produkter av väldigt bra kvalitet, men notera att ursprunget varierar eftersom somliga produkter är marina och andra bovina. Marint (hydrolyserat) kollagen är väldigt populärt på grund av sin höga biotillgänglighet, men även bovina kollagen med en molekylvikt 2000 Dalton har utformats just för att det ska vara lätt för kroppen att tillgodogöra sig alla ämnen. Vi går in på det mer detalj på varje enskild produkt.

Topplistan baseras på användaromdömen, expertomdömen, pris och kvalitet. Nedan ser du vinnarna samt köptips, och efter produkterna finns en användarvänlig köpguide. Läs vidare för att hitta det kollagen som passar dina hälso- och skönhetsbehov.

BÄST I TEST

Bästa Kollagentillskottet 2021

Healthwell Collagen

4.8/5

PREMIUM

Bästa Kollagent 2021

Better You Premium

4.5/5

POPULÄR

Bästa Kollagentillskottet 2021

Core Collagen Pro Citron

4.3/5

TABLETTFORM

Bästa Kollagen pulver 2021

Healthwell Collagen Plus

4/5
Innehåll

1 | Healthwell Collagen Pulver - Bäst i Test

Bästa Kollagentillskottet 2021

Bäst i Test

Healthwell Collagen Pulver är bäst i test 2021 och ett utmärkt kollagentillskott av marint ursprung, som är lätt för kroppen att metabolisera och integrera. Detta kallas för ”hög biotillgänglighet” och det är viktigt att tänka på när man tar tillskott. Healthwell har lagt till vitamin C som hjälper kroppen att bygga upp kroppens kollagen, för extra effektivitet.

Blanda ner i din smoothie, kaffe eller juice

Eftersom produkten kommer i pulverform kan du dosera det precis enligt dina egna preferenser och blanda det i drycker, soppor och smoothies. Det börjar bli ganska populärt att ha i kollagen i morgonkaffet och denna produkt fungerar utmärkt att använda på alla möjliga sätt då det har en mild smak. Ett stort plus med just denna produkt är att den har uppdaterats nyligen med mildare smak och pulvret löser sig nu precis lika väl i kall som varm vätska.

Optimal struktur för biotillgänglighet

Ta detta marina kollagentillskott (kallas också för hydrolyserad kollagen) för att underbygga och förbättra huden, benstommen och ledernas normala funktion. Om du tränar mycket är det här ett bra tillskott att ha i smoothien för det är även ett naturligt protein.

Kollagenet i Healthwell Collagen Pulver har en molekylvikt på 2000 Dalton, vilket betyder att molekylen är liten nog för att vara tillgängligt för kroppens funktioner – marina kollagen har naturligt mindre beståndsdelar. Strukturen på detta hydrolyserade kollagen gör det möjligt för kroppen att ta upp 95% inom 12 timmar.

Sammanfattning: Det ultimata marina kollagentillskottet för din kropp.

2 | Better You Premium Kollagen - Premium

Bästa Kollagent 2021

Premium

Better You Premium Kollagen är ett naturligt kosttillskott som är bra för dina leder, benstommen, hår och hud. Kollagenet i denna produkt har ett marint ursprung och kompletteras med andra viktiga ämnen för att maximera tillskottets fördelar.

Här får du en kapsel med kollagen typ 1 från fisk, MSM, och extrakt från acerola som bjuder på en hög nivå av C-vitamin.

Kvalitetsprodukt med MSM och Acerola

Better You har valt att utvinna C-vitaminet ur Acerola, ett buskliknande träd som du hittar i regnskogens torra delar, som bär på en frukt som är 90 gånger rikare på C-vitamin än apelsiner. Fördelen är att vitaminen samarbetar med kollagenet för skydda och främja  i torra delar av regnskogen skelettets, hudens och ledbroskets normala funktioner.

Denna typ av kollagen – typ 1 – kommer från fisk och kan tas upp av kroppen inom 12 timmar tack vare den biotillgängliga strukturen. Eller, snabbt förklarat, så är det ett väldigt effektivt kollagen. Kapslarna innehåller också MSM som berikar tillskottet med organiskt svavel som också bidrar till kroppens proteinrika vävnader som senor, hud, brosk, hår och naglar. Kollagenet, svavlet och C-vitaminerna samarbetar alltså för att göra dig mer hälsosam. Rekommenderad dos är fyra kapslar dagligen de första två veckorna och sedan två kapslar om dagen. Du får 180 kapslar.

Pålitligt varumärke

Du kanske inte har hört talas om Better You förut, men det är ett etablerat varumärke som representeras i hälsokostbutiker som Life, Hälsokraft och Holland & Barret. Deras tillskott är av hög kvalitet och rekommenderas av Maria Granberg (den fjärde svenskan att bestiga Mount Everest), MMA-fightern David Bielkheden, med flera. Better You Premium Kollagen är så bra som det utger sig för att vara.

Sammanfattning: Utmärkt kollagentillskott med extra bonusar.

3 | Core Collagen Pro Citron - Populär

Bästa Kollagentillskottet 2021

Populär med citronsmak

Core Collagen Pro Citron är ett populärt kollagentillskott för huden, brosket och benstommen. Trots att detta inte är ett marint kollagen har det en bra molekylvikt 2000 Dalton, som betyder att kroppen kan ta upp tillskottet på ett effektivt sätt.

Detta marknadsledande och lättsmälta kollagentillskott som tillverkas i Sverige har en god citronsmak, så du kan blanda ner det i din smoothie, shake eller juice. Eftersom det kommer i pulverform kan du enkelt dosera det som du vill.

Från Märket Svenskt Kosttillskott

Varumärket Svenskt Kosttillskott ligger bakom denna produkt och det är ett känt namn inom idrottskretsarna. Det är alltid en fördel att känna till varumärket när man handlar tillskott och det råder inga tvivel om att Svenskt Kosttillskott är ett seriöst och pålitligt märke. De utvecklar sina produkter i samråd med näringsfysiologer, idrottare, personliga tränare och experter inom näringslära och biokemi. Några av deras ambassadörer inkluderar Peter Bláha, Alice Mille och svenska rugbylandslaget.

Tre aktiva ingredienser

Det bovina kollagenet har blandats med MSM, vitamin C och kondroitinsulfat från kyckling för att erbjuda en premiumprodukt med aktiva ingredienser. Kondroitinsulfat hjälper till att stabilisera bindväven och skyddar också brosket mot nedbrytande enzymer. Även om det kanske låter ganska avancerat, är det viktiga att ta med sig att produkten främja ditt skelett, leder, hud, hår och naglar. Välj mellan tre storlekar: 340 g, 680 g eller 1700 g.

Sammanfattning: Bovint kollagentillskott med tre aktiva ingredienser av hög kvalitet.

4 | Healthwell Collagen Plus - Tablettform

Bästa Kollagen pulver 2021

Tablettform

Healthwell Collagen Plus är ett kollagentillskott med marint ursprung (peptid-kollagen), som har förstärkts med C-vitamin för att hjälpa till med kollagenbildningen och ett flertal andra kroppsfunktioner.

Perfekt produkt av hög kvalitet för alla som föredrar att ta sina tillskott i tablett form! Det är ett väldigt smidigt sätt att underbygga kroppens processer på och det gör det också lätt att behålla sin hälsosamma livsstil när man är ute och reser.

Förstärkt med C-vitamin, glycin och prolin

Healthwell Collagen Plus innehåller extra C-vitamin som är 100% naturligt utvunnet från citrusfrukter både för att främja kroppens förmåga att binda kollagenet och stärka immunförsvaret. Denna produkt består även av glycin och prolin för att ge lederna en extra boost.

Med en molekylvikt på 2000 Dalton, som betyder att molekylerna är små nog för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig alla dessa nyttiga ämnen, har du här en produkt som effektivt skyddar hud, skelett, hår och leder, samt stärker immunförsvaret. Om du är fysiskt aktiv så kan du sannerligen dra nytta av ett kollagentillskott, som också stimulerar återbildningen av brosk.

Tips: Om du ska resa någonstans är det här det perfekta alternativet, eftersom det är lätt att packa ner i resväskan!

Sammanfattning: Väldigt bra kvalitativt marint kollagentillskott i tablettform.

Köpguide

Vilket kollagen ska man välja?

Läs gärna våra köptips för att få en insikt i vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa kollagen. Det finns till exempel marina, bovina och vegetariska kollagen, som kan tas i pulver- eller tablettform. 

Vilken kollagen är bäst?

Undrar du vilket kollagen som är bäst? Se våra utvalda bäst-i-test produkter ovan. Healthwell Collagen Pulver är bäst i test, men de andra produkterna är också väldigt bra.

Hur mycket kollagen ska man äta?

Dosering varierar från produkt till produkt. Läs vad det står på etiketten och följ tillverkarens rekommendationer.

Vad är kollagen pulver?

Kollagenpulver är tillskott med kollagen i pulverform som ofta består av extra bonuskomponenter för att främja dess effektivitet, som exempelvis C-vitamin och MSM (svavel).

Vad är kollagen tabletter?

Kollagentabletter är kollagentillskott i tablettform som gör det enkelt för dig att ta tillskottet dagligen utan att behöva tänka på dosering. Det är extra smidigt när man är ute och reser.

Kan man dricka kollagen?

Absolut! Kollagenpulver kan blandas i kaffe, te, vatten, juice, smoothies och så vidare.

Vad är kollagen bra för?

Kollagen är bra för en rad olika kroppsfunktioner. Det är en naturlig beståndsdel i våra kroppar, men nivåerna börjar sjunka redan när vi är 20 år. Just därför är det jättebra att fylla på kroppens depåer av kollagen för att främja benstommen, muskelvävnader, bindväv, hår, hud, naglar, med mera.

Varför behöver vi kollagen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i din kropp. Det är huvudkomponenten i bindväv som utgör flera kroppsdelar, inklusive senor, ligament, hud och muskler. Kollagen har många viktiga funktioner och förstärker dina ben och gör din hud spänstigare.

Hur gör man en kollagen smoothie?

Smidigt nog kan du lägga till ditt kollagenpulver till vilken typ av smoothie som helst. Eftersom kollagen och C-vitamin går bra hand i hand och förstärker varandras positiva egenskaper passar det utmärkt att blanda kollagen med banan och apelsinjuice! Lägg i lite färsk spenat för en extra näringskick.

Kan man värma kollagen utan att förstöra det?

Ja, eftersom kollagen är ett stabilt protein kan man värma det till höga temperaturer utan att det förstör näringsämnena.

Vad är kollagen kaffe?

Någon smart person kom på att man lätt kan blanda i kollagen i morgonkaffet och på så vis få i sig sin dagliga dos. Eftersom kaffe har en stark och distinkt smak kommer du inte känna någon större skillnad när du har i ditt kollagen. Men i detta fall kanske det är bättre att välja ett kollagen med neutral smak istället för till exempel citron.

Ska man ta kollagen eller proteinpulver?

Kollagen är ett proteinpulver, som utvinns bovint eller marint. Alla olika typer av protein du konsumerar innehåller olika aminosyror, som är proteinets byggstenar. Eftersom kollagen och andra pulver som t.ex. vassleprotein, hempprotein eller ärtprotein kommer från olika källor består de också av olika aminosyraprofiler, som gör att de står för olika funktioner och processer. Kollagen innehåller höga nivåer av tre aminosyror som inte förekommer i andra proteiner: glycin, prolin och hydroxiprolin. Därför lönar det sig att komplettera det ”vanliga” proteinpulvret med kollagen.

Är kollagen bra för håret?

Du har säkert hört talas om keratin i schamporeklamer. Det är hårets huvudsakliga protein och det krävs flera aminosyror för att kroppen ska kunna bygga keratin och tre av dessa aminosyror finns i kollagen: glycin, prolin och hydroxiprolin. Proline är huvudkomponenten i keratin, vilket är en av anledningarna till varför kollagen sägs vara bra för håret.

Kollagen för hundar

Det finns kosttillskott för hundar som innehåller kollagen, men i detta test har vi fokuserat på kollagenprodukter för människor.

Hjälper kollagen läckande tarm?

Kollagen hjälper kroppen att reparera tarmslemhinnan, så det är ett av flera rekommenderade tillskott för människor som lider av läckande tarm.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 3.9 / 5. Antal betyg: 11

Relaterade artiklar