Kollagen bäst i test 2023

Vi jämför 5 kollagentillskott på upptagning, dosering, smak och prisvärde. Core Collagen Pro Citron blir bäst i test tack vare dess upptagningsförmåga och smakprofil. Läs vidare för att hitta det kollagen som passar dig bäst.

Bäst i test

Kollagen bäst i test 2023 - Core collagen pro svenskt kosttillskott

Core Collagen Pro Citron​

God citronsmak​

Premium

Elexir Pharma kollagen peptan

Elexir Pharma Kollagen peptan​

100% peptan​

Produkterna har utvärderats på:

Innehåll

Varumärke

Smak

Pris

Testets betyg:
()
Frida Hansson skribent

Av Frida Hansson

  • Text
Bäst i test 2023
Kollagen bäst i test 2023 - Core collagen pro svenskt kosttillskott

Core Collagen Pro

God smak!​

Med MSM och vitamin C​

Hydrolyserat – Enkel upptagning​

Bäst i test

Har du tidigare stött på problemet med att blanda kollagenpulver i vatten, endast för att mötas av en obehaglig smak och klumpar? Vi har provat Core Collagen Pro och kan glatt meddela att detta kollagentillskott levererar en uppfriskande citronsmak. Borta är den traditionellt beska kollagensmaken, vilket gör det betydligt enklare att integrera i din dagliga hälsorutin.

Dosering

Varje dos innehåller 15 gram kollagen, vilket inte bara stärker leder och ligament för idrottsändamål, utan också bidrar till en förbättrad hälsa för hår, hud och naglar.

Tre aktiva ingredienser

Det bovina kollagenet i produkten är förstärkt med MSM, vitamin C och kondroitinsulfat från kyckling. Kondroitinsulfat bidrar till att stabilisera bindväv och skydda brosket mot nedbrytande enzymer. Deta gynnar skelett, leder, hår, hud och naglar. Kollagen är bra för hudens hälsa och kan minska rynkor.

Kollagen från Svenskt Kosttillskott

Produkten är från Svenskt Kosttillskott. De utvecklar sina produkter i samarbete med näringsfysiologer, idrottare, personliga tränare och experter inom näringslära och biokemi. Bland deras ambassadörer finner vi namn som Peter Bláha, Alice Mille och det svenska rugbylandslaget.

Sammanfattning

Core Collagen Pro erbjuder en överlägsen smakupplevelse, helt fri från den vanliga kollagensmaken, och levererar 15 gram kollagen per dos. Med en formulering som inkluderar tre aktiva ingredienser av hög kvalitet, är detta tillskott ett utmärkt val.

Bäst för huden
Elexir Pharma kollagen peptan

Elexir Pharma Kollagen

Kollagen av typ 1, för hår hud & naglar​

Elexir Pharma Kollagen Peptan är ett hydroliserat kollagenpulver som innehåller kollagen av typ 1, den form av kollagen som är mest förekommande i hår, hud och naglar.

Hår, hud och naglar

Kollagen typ 1 spelar en viktig roll i hudens, hårets och naglarnas struktur. Runt 25-årsåldern börjar kroppens egen produktion av kollagen att minska, vilket kan resultera i synliga tecken på åldrande som rynkor. Kollagenprodukter som denna kan effektivt motverka dessa ålderstecken genom att förbättra hudens textur, fasthet och elasticitet.

Utöver hudvård har kollagen också betydande fördelar för håret. Det stärker hårets struktur och ökar dess elasticitet, vilket minimerar slitage och frissighet. Kollagen förbättrar även blodcirkulationen i hårbotten, vilket kan främja hårväxt. Dess fuktgivande egenskaper bidrar till ett glänsande och välmående hår.

Hydroliserat kollagen

Elexir Pharma Kollagen Peptan är hydroliserat, vilket innebär att det är lättare för kroppen att absorbera och utnyttja dess fördelaktiga egenskaper. Som en extra bonus är detta kollagenpulver enkelt att blanda, antingen med vatten eller som en ingrediens i din favoritsmoothie.

Sammanfattning

Är det den positiva effekten på hår hud och naglar som du är ute efter, så är Elexir Pharma kollagen peptan ett mycket bra val.

Marint kollagen
Healthwell Collagen Pulver

Healthwell Collagen Pulver

Marint ursprung​​

Molekylvikt: 2000 Dalton​​

Healthwell Collagen Pulver är ett premium kollagentillskott med marint ursprung som är speciellt framtaget för optimal biotillgänglighet. Detta gör det enkelt för din kropp att ta upp och använda kollagenet effektivt. Som en bonus innehåller detta kollagentillskott även vitamin C, vilket är vetenskapligt bevisat att stödja kroppens naturliga kollagenproduktion.

Kollagen för smoothie, kaffe eller juice

Tack vare att produkten är i pulverform, kan du enkelt anpassa doseringen efter dina egna behov och preferenser. Det blandar sig väl i en mängd olika vätskor, från smoothies och juicer till soppor och kaffe. Det har blivit allt mer populärt att inkludera kollagen i morgonkaffet, och detta pulver är särskilt lämpligt för det tack vare sin milda smak.

En av de stora fördelarna med denna produkt är dess förmåga att lösa sig helt i både kall och varm vätska, samt att den har en mer neutral smakprofil jämfört med många andra kollagentillskott på marknaden.

Optimal struktur för biotillgänglighet

Detta marina kollagentillskott (även kallat hydrolyserat kollagen), är utformat för att stödja och förbättra hudens, benstommens och ledernas normala funktion. Om du är en aktiv person eller tränar regelbundet, är detta ett utmärkt tillskott att inkludera i din smoothie för extra protein.

Kollagenet i Healthwell Collagen Pulver har en molekylvikt på 2000 Dalton, vilket innebär att molekylen är tillräckligt liten för att vara biotillgänglig. Strukturen på detta hydrolyserade kollagen gör att kroppen kan absorbera upp till 95% av kollagenet inom en 12-timmarsperiod.

Sammanfattning

Healthwell Collagen Pulver erbjuder ett kollagentillskott med utmärkt biotillgänglighet och flexibel användning. Om du söker ett kollagenpulver som enkelt kan blandas i olika drycker och livsmedel, är detta ett utmärkt val.

Passar till smoothies
Bästa kollagen för smoothies - Better You Premium Kollagen

Better You Premium Kollagen

Marint ursprung​​

Acerola med naturligt C-vitamin​​

Better You Premium Kollagen är ett naturligt kosttillskott designat för att förbättra hälsan hos dina leder, stärka din benstomme och försköna hud och hår. Med en unik blandning av högkvalitativt marint kollagen av typ 1, samt tillsatser av MSM och acerolaextrakt rikt på C-vitamin, är detta tillskott optimerat för maximal effektivitet.

Kvalitet kollagen med MSM och Acerola

Better You har valt att utvinna C-vitamin från acerola, en frukt som växer på buskliknande träd i regnskogens torra delar och som innehåller upp till 90 gånger mer C-vitamin än apelsiner. Denna naturliga källa till C-vitamin synergiserar med kollagenet för att stödja och främja hudens, skelettets och ledbroskets normala funktioner.

Kollagenet av typ 1 i denna produkt kommer från fisk och kan absorberas av kroppen inom 12 timmar. Kapslarna innehåller även MSM, en form av organiskt svavel, som ytterligare berikar tillskottet och bidrar till kroppens proteinrika vävnader som senor, hud, brosk, hår och naglar.

Dosering

Rekommenderad dosering är fyra kapslar dagligen under de första två veckorna, följt av två kapslar per dag därefter. En burk innehåller 180 kapslar, vilket räcker ungefär 2,5 månader, inklusive den initiala uppladdningsfasen.

Pålitligt varumärke

Better You är etablereat varumärke som finns i hälsokostbutiker som Life, Hälsokraft och Holland & Barrett. Produkterna håller hög kvalitet och rekommenderas av profiler som Maria Granberg, den fjärde svenskan att bestiga Mount Everest, och MMA-fightern David Bielkheden.

Sammanfattning

Better You Premium Kollagen är ett utmärkt kollagentillskott som är förstärkt med MSM och acerola, vilket gör det till ett högkvalitativt och effektivt val.

Bästa kollagentabletterna
Bästa kollagen tabletter - Healthwell Collagen Plus

Healthwell Collagen Plus

Marint ursprung​​

Molekylvikt: 2000 Dalton​​

Healthwell Collagen Plus är förstavalet som kollagentillskott i tablettform. Med sitt marina ursprung (peptid-kollagen) och förstärkning av C-vitamin, erbjuder detta tillskott en omfattande stöd för kollagenbildning och flera andra kroppsfunktioner.

Kollagen i tablettform

Denna produkt är ett utmärkt val för dem som föredrar att ta sina tillskott i tablettform. Det är inte bara en bekväm lösning för daglig användning, men också en praktisk option för att upprätthålla en hälsosam livsstil när du är på resande fot.

En annan fördel med kollagen i tablettform är givetvis att du slipper den annars beska smaken som vanligtvis förekommer i kollagentillskott i pulverform.

Förstärkt med C-vitamin, glycin och prolin

Healthwell Collagen Plus är förstärkt med 100% naturligt utvunnen C-vitamin från citrusfrukter. Detta inte bara främjar kroppens förmåga att binda kollagen, men också stärker immunförsvaret. Dessutom innehåller produkten glycin och prolin, vilket ger dina leder en extra boost.

Optimal molekylvikt

Med en molekylvikt på 2000 Dalton, är kollagenmolekylerna i detta tillskott tillräckligt små för att kroppen effektivt ska kunna absorbera dem. Detta gör produkten särskilt effektiv för att skydda och stärka hud, skelett, hår och leder. För de som är fysiskt aktiva, erbjuder detta tillskott även fördelar som stimulering av broskåterbildning.

Sammanfattning

Healthwell Collagen Plus är ett kollagentillskott i tablettform, förstärkt med naturliga ingredienser som C-vitamin, glycin och prolin. Ett utmärkt val för dig som inte vill dricka kollagen.

Köpguide

Kollagen är ett naturligt protein som erbjuder många förmåner när vi tar det som tillskott. Hela 70% av huden består av kollagen och det bygger också upp kroppens struktur.

Kollagen är en naturlig beståndsdel i vår benstomme, leder, muskelvävnad, ligament, brosk, bindväv, hår och naglar. Men redan vid 25 års ålder börjar kollagennivåerna att minska. Därför kan vi dra nytta av ett tillskott som fyller på våra depåer, både av skönhetsskäl och hälsoskäl.

Vanliga frågor och svar

Kollagen är bra för en rad olika kroppsfunktioner. Det är en naturlig beståndsdel i våra kroppar, men nivåerna börjar sjunka redan när vi är 20 år. Just därför är det jättebra att fylla på kroppens depåer av kollagen för att främja benstommen, muskelvävnader, bindväv, hår, hud, naglar, med mera.

Kollagen är det vanligaste proteinet i din kropp. Det är huvudkomponenten i bindväv som utgör flera kroppsdelar, inklusive senor, ligament, hud och muskler. Kollagen har många viktiga funktioner och förstärker dina ben och gör din hud spänstigare.

Du har säkert hört talas om keratin i schamporeklamer. Det är hårets huvudsakliga protein och det krävs flera aminosyror för att kroppen ska kunna bygga keratin och tre av dessa aminosyror finns i kollagen: glycin, prolin och hydroxiprolin. Prolin är huvudkomponenten i keratin, vilket är en av anledningarna till varför kollagen sägs vara bra för håret.

Ja – kollagen gör huden mer elastisk och hjälper mot rynkor. Huden består av 70% kollagen, och med åren blir kroppens egen produktion av kollagen sämre. Att få i sig extra kollagen kan stärka huden.

Dosering varierar från produkt till produkt. 10-15 gram per dag är bra som tumregel.

Kollagenpulver är tillskott med kollagen i pulverform som ofta består av extra bonuskomponenter för att främja dess effektivitet, som exempelvis C-vitamin och MSM (svavel).

Kollagentabletter är kollagentillskott i tablettform som gör det enkelt för dig att ta tillskottet dagligen utan att behöva tänka på dosering. Det är extra smidigt när man är ute och reser.

Båda alternativen är effektiva.

Ja, eftersom kollagen är ett stabilt protein kan man värma det till höga temperaturer utan att det förstör näringsämnena.

Absolut! Kollagenpulver kan blandas i kaffe, te, vatten, juice, smoothies och mer.

Ja, man kan blanda i kollagen i morgonkaffet och på så vis få i sig sin dagliga dos. Eftersom kaffe har en stark och distinkt smak kommer du inte känna någon större skillnad när du har i ditt kollagen. Men i detta fall kanske det är bättre att välja ett kollagen med neutral smak istället för till exempel citron.

Smidigt nog kan du lägga till ditt kollagenpulver till vilken typ av smoothie som helst. Eftersom kollagen och C-vitamin går bra hand i hand och förstärker varandras positiva egenskaper passar det utmärkt att blanda kollagen med banan och apelsinjuice! Lägg i lite färsk spenat för en extra näringskick.

Kollagen är en speciell typ av proteinpulver, som kan utvinnas antingen från bovint eller fisk (marint). Det unika med kollagen jämfört med andra proteinpulver som vassle, hampa eller ärtprotein är dess aminosyraprofil. Kollagen är rikt på tre särskilda aminosyror – glycin, prolin och hydroxiprolin – som sällan finns i andra proteinkällor. Dessa aminosyror bidrar till unika hälsofördelar, vilket gör kollagen till ett utmärkt komplement till ditt vanliga proteinintag.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023