Luftkylare bäst i test

2021-09-11

Bästa Luftkylare 2021

En luftkylare är ett prisvärt alternativ till den klassiska AC:n. Produkttestarna har tittat närmre på de luftkylare som finns för att ta reda på vilken som är bäst i test inom sina respektive prisklasser. Topplistan baseras på användaromdömen, expertomdömen, pris och funktion. Nedan kan du se vinnarna, få 5 snabba köptips, läsa mer om varje produkt och läsa köpguiden längre ned på sidan. 

Vi önskar dig lycka till med ditt köp 🙂

BÄST I TEST

Olimpia Splendid

4.7/5

BRA KÖP

Bästa Luftkylare 2021

DeLonghi EV250

4.6/5

POPULÄR KOMBI

Bästa Luftkylare 2021

Tristar AT-5464

4.3/5

LITEN

Evapolar evaLIGHT

3.8/5
✅ <b>Testare: </b> Linus

Testare: Linus

Sann prylnörd i grunden, med intresse för teknik. Från en konsument till en annan.

1 | Olimpia Splendid - Pelér 20 - Bäst i test

Nu är sommaren här, och vi vet att ofta så blir det väldigt varmt inomhus, och då kan det vara svårt att stå ut, och att sova. Men här har du lösningen på ditt problem.

Olimpia Splendid Pelér 20 är en kraftfull och bärbar luftkylare med en stor vattentank på 20 liter. Din rumstemperatur sänks med ca 1-4 grader, den är energisnål då den inte har kompressor, som en AC har. Den passar ett utrymme på ca 55 kvm, och du fyller smidigt på den extra stora vattentanken, som rymmer 20 liter, på plats. Du behöver inte ta av vattentanken. Det finns ett dammfilter som filtrerar bort smuts och damm, så att din inomhusluft hålls ren. Det finns en tydlig display samt fjärrkontroll, och med den stora vattentanken, bl.a så är denna sammantaget ett mycket bra köp. 

Den får bra betyg av konsumenter, som tycker den gör sitt jobb bra. En av konsumenterna säger: Håller väldigt länge, blir bra kyla, lite mer funktioner än vad som behövs egentligen.

Ställ vid fönster för bästa effekt

Pelèr 20 har 4 hjul, vilket gör den enkel att flytta mellan olika rum, eller på arbetsplatsen.
Luftkylaren hanterar luft på upp till 600 kvm/timme och har en lufthastighet på 9 m/s. Ställ den helst vid ett öppet fönster för bäst effekt.

Med vanligt vatten kyls luften ned, och i kombination med fläkten får du bra effekt. Den kommer snabbt att kyla ner ditt rum. I torr luft har den bäst effekt, och du får då också bättre inomhusklimat, med en restfuktighet runt ca 60%.

Ingen kompressor, energisnål

AC kan ju skada luftvägar och slemhinnor, en luftkylare är därför ett bättre val då den använder sig av enbart vatten för att få en avkylningseffekt. Dessutom är den också energisnål. Du kommer att kunna spara pengar, med denna variant, istället för en AC.

Sammanfattning

Här har du verkligen en bra luftkylare som kommer att ge dig sval skön luft för en större yta, och du slipper bli trött och dåsig av värmen inomhus. Du kan även ha den på din arbetsplats, för att kunna arbeta bättre. Ett mycket bra köp, och vi ger den bästa betyg.

2 | DeLonghi EV250 - Luftkylare & Luftrening

Bästa Luftkylare 2021

Populär Mulifunktion

DeLonghi EV250 är en populär flerfunktionell luftkylare i modern design och passar bra att kyla rum upp till max 20 kvadratmeter. EV250 är en 2-i-1 lösning som kombinerar sina kylande funktioner med en luftrenarfunktion. Modellen arbetat här med jonisering, som avger ett moln av negativa joner i rummet för att rena luften.

Luftkylaren har en avtagbar vattenbehållare på 4,5 liter och här finns också  en indikator som uppmärksammar när det är dags att fylla på vattentanken.

EV250 har 3 fläktstyrkor att välja mellan – hög, medel, låg samt 3 vindlägen (naturlig, normal, sova). Gallret kan oscilleras vertikalt efter eget önskemål för att förbättra luftcirkulationen.

Modellen har en inbyggd timer på upp till 24 timmar och kylaren kommer med praktiska hjul för att lättare flyttas mellan t.ex vardagsrum och sovrum.

Luftkylarens inställningar styrs enkelt via den LED-upplysta digitala kontrollpanelen eller via den medföljande fjärrkontrollen.

  • Egenskaper:
  • Passar upp till max 20 kvm.
  • Luftrening – Joniserande.
  • Motoriserad svängfunktion.
  • Timer, Fjärrkontroll, Display.

Användare ger produkten bra betyg och man tycker att denna 2-i-1 lösning är prisvärd. Man rekommenderar att använda is-klampar i vattnet för avsevärt bättre kylning.

Delade åsikter gäller , som så ofta vid produkter med fläkt – ljudnivån. Några anser den hög medans en majoritet anser att modellen är jämförelsevis tystgående. Sammantaget blir DeLonghi EV250 vårt val av Vårt val av Bästa Luftkylare 2021.

3 | AEG LK 5689 - Populär

Bästa Luftkylare 2021

Prisvärd

AEG LK 5689 är en prisvärd luftkylare som svalkar bra, är enkel att flytta och har en god kapacitet. Vattentanken på 4,5 liter räcker för 20 timmars bruk, och täcker en yta på upp till 20 kvadratmeter.

Till luftkylaren medkommer kontroll för justering av 3 hastighetslägen samt på- & avstängning. Luftströmmen går att justera vertikalt så att man enkelt kan rikta luften dit man önskar. På luftkylaren finns även en display för enkel manövrering samt information kring hur mycket vatten som finns kvar i vattentanken

Sammanfattning: Ett bra och prisvärt alternativ till den klassiska AC:n & Vårt val av Bästa Luftkylare 2021 när det kommer till prisvärde.

Innehåll

4 | Tristar AT-5464 - Populär

Bästa Luftkylare 2021

Populär

Tristar AT-5464 är en luftkylare med funktion för att även fukta luften. Modellen kommer med 3 hastigheter varav ett sleep-mode. Fläkten är oscillerande och den avtagbara vattentanken rymmer hela 9 liter. Här ges möjligheten att förutom vatten även använda kylklampar, vilket rekommenderas för bättre kyleffekt.

De mekaniska vreden för styrning är enkla och lätta att manövrera och modellen kan även styras via den medföljande fjärrkontrollen. För bekväm förflyttning finns 4 hjul att rulla kylaren på till önskad plats. Ljudmässigt ligger Tristars luftkylare på 62 db vilket är rimligt för storleken. En justerbar timer som kan ställas på 1-8 timmar finns också att använda sig av.

  • Egenskaper:
  • Kyler & Fuktar luften.
  • Tre hastigheter.
  • Timer-funktion.

5 | Evapolar evaLIGHT - Liten

Liten och snygg

Denna lilla kub  evaLIGHT från Evapolar är en snygg och smidig luftkylare som samtidigt renar och fuktar luften, detta på en yta av 3 kvadratmeter. evaLIGHT kan kopplas in via USB, och givetvis går det utmärkt att då använda en powerbank för maximal flexibilitet.

Cirkeln eller hjulet på toppen av luftkylaren går att rotera för att kontrollera styrkan av fläktsystemet. Vattentanken på 0,8 liter är avtagbar för enkel påfyllning, och kan hållas i drift ungefär 8h innan vattentanken behövs fyllas på.

evaLIGHT är i mångas ögon både en luftkylare och en inredningsdetalj med sin stämningsbelysning i ett antal olika färger. Önskar man går det givetvis att stänga av belysningen helt.

5 | Ravanson KR-1011

Ravanson-KR-1011

Ravanson KR-1011 är en luftkylare med en kyleffekt på 75 W via isklampar och/eller vatten med ett luftflöde om 410 m3/h. Luftströmmen är oscillerande och kan varieras i 3 fasta hastighetslägen vi kontrollpanelen.

Som medelstor modell rymmer vattentanken praktiska 4 liter och luftkylaren kan programeras för automatisk avstängning via en timerfunktion. Ljudnivån stannar på max 64 dB vilket är inom standardomfånget för produktkategorin. Som säkerhetsfuntion är modellen utrustad med ett överhettningsskydd.

Svalka

Enklare varianter

När sommarvärmen slår till blir många av oss efter en lång vinter som vanligt överraskade hur varm det faktiskt kan bli inomhus. Efter några dagars pustande och några nätters mindre god sömn gör man gärna något åt problemet, och ofta de allra flesta på samma dag om man får generalisera lite. Resultatet vet vi sen tidigare – inte en fläkt eller kylare kvar på hyllorna och kvällstidningarnas rubriksättare tävlar ikapp om skandalen. ’

Nåväl, vi dammsuger marknaden i denna kolumn med tillgängliga produkter under de närmsta månaderna och hoppas det kan komma till undsättning.

Köpguide

Bästa Luftkylaren 2021

Vad är en luftkylare ?

En luftkylare sprider vattenånga med hjälp av en fläkt, vilket ger en kylande effekt.

– Fuktar luften

Luftkylare fuktar även luften vilket är bra för att uppnå en optimal luftfuktighet i hemmet. En god luftfuktighet är bl.a. bra för att motverka torr hud, torra ögon och astma. Vill man få full kontroll över luftfuktigheten så är det dock fördelaktigt att använda en luftfuktare med hygrometer som mäter luftfuktigheten.

– Rengör luften

Luftfuktare som har dammfilter kan även hjälpa till att avlägsna dammpartiklar, vilket i sin tur kan minska symtomen för dammallergier och dig som är känslig för damm.

När är en luftkylare ett bra alternativ ?

En luftkylare är ett prisvärt alternativ till en AC. De kräver ingen installation, är portabla och kostar betydligt mindre än en AC. Dessutom drar de väldigt lite el och kan i vissa fall ofta kopplas in med USB. En luftkylare kyler bättre än en vanligt fläkt tack vare vattnet som avdunstar med fläkten. Dock kyler de inte till samma effekt som en AC, och man kan inte uppnå samma kyla samma kontroll över inomhustemperaturen. Tips! Har du redan en fläkt hemma så kan du testa att ställa ett kallt glas framför fläkten och eventuellt få en påminnande effekt som en luftkylare.

Experttester

Det saknas tyvärr bra genomförda tester på luftkylare. Vi har därför utgått från användarbetyg, pris och funktioner när vi sammanställt listan för de bästa luftkylarna. Givetvis uppdaterar vi guiden så fort ett bra test har färdigställts.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 4.4 / 5. Antal betyg: 12

Relaterade artiklar