Luftkylare bäst i test 2024

Luftkylare bäst i test 2024

Vi jämför 8 luftkylare och Honeywell ES800​ blir bäst i test 2024 med svårslagen kyleffekt, 7 liter vattentank och robust byggkvalitet. Läs vidare för att se alla testvinnare och få tips inför ditt köp.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Bästa Luftkylare 2023 prisvärde - Honeywell ES800

Honeywell ES800​

Bra kyleffekt

Premium

Luftkylare bäst i test 2024 Premium - Olimpia Splendid

Olimpia Splendid​

Bäst kyleffekt

Prisvärd

Luftkylare iiglo-4-i-1

iiglo 4-i-1​

4-i-1 produkt

Produkterna har utvärderats på:

Kylning

Täckyta

Funktioner

Pris

Testets betyg:
4.6
(26)
  • Text
Bäst i test 2024
Bästa Luftkylare 2024 prisvärde - Honeywell ES800

Honeywell ES800​

Kyler, fläktar och fuktar​

Display och fjärrkontroll​

Vattentank: 7 liter

Täckningsyta: 12m²

Hastigheter: 4

ES800 från Honeywell är en 3-i-1 luftkylare som effektivt svalkar mot sommarhettan till en rimlig peng blir tipset som luftkylare bäst i test 2024.

Med avdunstningkylning i fokus kan denna luftkylare med sin kraftfulla fläkt ge snabb och effektiv kylning för ytor upp till rekommendationen på 12m² via dess 4 fläkthastigheter och oscillerande lameller.

Som 3-i-1 produkt adderas här även en standard fläktfunktion och möjligheten att under de torrare vintermånaderna förbättra sin hemvists luftkvalitet likt en klassisk luftfuktare.

Praktisk & Smidig

Honeywell ES800 erbjuder också en rad praktiska funktioner som gör den enkel att använda och underhålla. Vattentanken rymmer här fina 7 liter och är praktiskt löstagbar vilket underlättar när det blir dags att fylla på och det tvättbara koldammfiltret säkerställer en ren och bekväm inomhusmiljö.

För att styra enheten finns en fjärrkontroll till hands förutom den digital kontrollpanelen, en timerfunktion och påminnelse om lågt vattennivå samt ett stillsamt viloläge för användning under nattsömnen kan också vara värt att notera på pluskontot.

Luftkylare bäst i test 2024

Sammanfattningsvis tycker vi att ES800 är en effektiv luftkylare från Honeywell som med ett konkurrenskraftigt pris och bra kyleffekt blir vår testvinnare.

Premium
Luftkylare bäst i test 2024 Premium - Olimpia Splendid

Olimpia Splendid​

Display och fjärrkontroll

Dammfilter som renar luften

Hastigheter: 4

Täckningsyta: 55 m²

Vattentank: 20 liter

När sommaren äntligen är här så vet vi också att det ofta kan bli rejält varmt inomhus –  För att råda bot på detta och fortsätta njuta av sommarvärmen finns luftkylaren Olimpia Splendid som stöd för behagligare inomhusklimat.

Luftkylare bäst i test 2024 Premium

Olimpia Splendid Pelér 20 är en kraftfull luftkylare med en stor vattentank på 20 liter. Din rumstemperatur sänks med ca 1 – 4 grader och luftkylaren är energisnål då den inte har någon kompressor som en AC har. Modellen passar för ytor på upp till ca 55 kvm, och det är enkelt att fylla på med vatten.

Luftkylaren kommer här med ett filter som filtrerar bort smuts och damm för en bättre inomhusmiljö. Kyleffekten kan du hantera via touch-displayen eller den medföljande fjärrkontrollen. 

Ställ vid fönster för bästa effekt

Pelèr 20 har 4 hjul vilket gör den enkel att flytta runt utan besvär dit den behövs som mest. Luftkylaren hanterar här luft på upp till 600 kvm/timme och har en lufthastighet på 9 m/s. För bästa effekt placeras alltid produkter i denna kategori helst vid ett öppet fönster.

Ingen kompressor, energisnål

Om man är känslig kan AC produkter som bekant vara störande vad gäller luftvägar och slemhinnor, en luftkylare är då ett bättre val då den använder sig av enbart vatten för att få en avkylningseffekt.

Bedömmning luftkylare Olimpia Splendid

Olimpia får bra betyg av konsumenter som tycker den gör sitt jobb ordentligt. En av modellens användare säger: ”Håller väldigt länge, blir bra kyla, lite mer funktioner än vad som behövs egentligen”. Här har du en stabil luftkylare som kommer att ge dig sval skön luft över en större yta och modellen passar därför även bra på arbetsplatser. Vårt val som bästa luftkylare 2024 i toppklassen Premium.

4-i-1
Luftkylare bäst i test 2024 Funktioner - iiglo-4-i-1

iiglo 4-i-1​

Kan både kyla och värma

Luftfuktning

Luftrening

iiglo är en smart och praktiskt multifunktionell luftkylare med kapacitet att både kyla, rena, fukta och även värma ditt hem efter behov. En 4-i-1 produkt med andra ord som gör nytta året runt med att förbättra ditt inomhusklimat.

Luftkylarens funktioner

Vi tar en liten titt på vad denna smarta produkt med sin allt i ett lösning har att erbjuda oss – till ett mer än rimligt pris dessutom.

Kylfunktion – Här hittar vi de nästan standard tre hastigheterna som kan kombineras med 3 olika typer av luftströmmar. Dessa kan användas oavsett vilken funktion du använder dig av. Vid just kylning ökas effekten lätt genom att använda medföljande anpassade ispaket. Luftströmmen kan man som brukligt få att svänga sidledes och här gäller praktiska 80°.

Värmefunktion – Luftkylare med värmefunktion borde finnas fler av tycker man spontant, fiffigt värre faktisk. Även om funktionen stannar vid 2 valbara värmenivåer med målet att värma upp till 22 respektive 28 grader så är funktionen riktigt bra. Apparater kostar och tar plats så multikapacitet plussar vi gärna för.

Fukta och rena luften

Luftfuktare – Här kommer vattentanken åter i bruk när det är dags att bättra på luftens kvalitet under perioderna med torrare luft. Tanken rymmer här 2 liter vilket i sammanhanget står sej bra gentemot många dedikerade luftfuktare.

Luftrening – Reningen sker då luften passerar det inbyggda filtret som tar hand om det vi inte vill ha i form av allergener och damm – för att sedan slussa den renade luften ut igen, inga konstigheter med anda ord – filtret kan avlägsnas och rengöras efter behov.

Övrigt

Vidare finns här en timerfunktion som ställs på 1, 2, 4 eller full arbetsdag på 8 timmar med en funktion för automatisk avstängning. En fjärrkontroll för lättsam styrning av inställningarna kommer med men detta kan även skötas via en större kontrollpanel på enhetens topp.

Tycker man som vi att en 4-i-1 lösning verkar smart så finns här en iiglo att fundera på som kompanjon året om.

Populär
Luftkylare - Midea Comfee AC100-A

Midea Comfee

Vattentank: 6 liter

Lludnivå: 53 – 63 dB

Kyler & renar med timerfunktion​

Fjärrkontroll & 3 Vind-lägen​

HEPA-filtret & Jonisering.

Populära Midea AC100-A är en mångfunktionell luftkylare i traditionell design och passar bra att kyla rum upp till cirka 20 kvadratmeter. Luftkylaren är här en 3-i-1 lösning som kombinerar sina kylande funktioner med en luftrenarfunktion via HEPA-filter och en inyggd jonisator .

Modellen arbetat här med jonisering, som avger ett moln av negativa joner i rummet för att rena luften. Luftkylaren har en avtagbar vattenbehållare på 6 liter och här finns också  en indikator som uppmärksammar när det är dags att fylla på vattentanken.

Midea kommer med 3 fläktstyrkor att välja mellan – hög, medel, låg samt 3 vindlägen (naturlig, normal, vila). Gallret kan oscilleras vertikalt efter eget önskemål för att förbättra luftcirkulationen. Modellen har en inbyggd timer på upp till 7 timmar och kylaren kommer med praktiska hjul för att lättare flyttas mellan t.ex vardagsrum och sovrum.

Luftkylarens inställningar styrs enkelt via den LED-upplysta digitala kontrollpanelen eller via den medföljande fjärrkontrollen.

Sammanfattning

Användare ger produkten bra betyg och man tycker att denna 3-i-1 lösning är prisvärd. Man rekommenderar att använda is-klampar i vattnet för avsevärt bättre kylning. Delade åsikter gäller, som så ofta vid produkter med fläkt – ljudnivån. Några anser den hög medans en majoritet anser att modellen är jämförelsevis tystgående.

Passar upp till cirka 20 kvm.
Luftrening – HEPA-filtrer, Joniserande.
Motoriserad svängfunktion.
Timer, Fjärrkontroll, Display

I produktkategorin står sej denna populära luftkylare ut som ett starkt alternativ med bra betyg från dess användare.

Kapacitet
Luftkylare - Tristar AT-5464

Tristar AT-5464

Fjärrkontroll & timer​

Hastigheter: 3

Vattentank: 9 liter

Tristar AT-5464 är en luftkylare med funktion för att även fukta luften. Modellen kommer med 3 hastigheter varav ett sleep-mode. Fläkten är här oscillerande och den avtagbara vattentanken rymmer hela 9 liter.

Här ges möjligheten att förutom vatten även använda kylklampar, vilket rekommenderas för bättre kyleffekt.

De mekaniska vreden för styrning är enkla och lätta att manövrera och modellen kan även styras via den medföljande fjärrkontrollen. För bekväm förflyttning finns 4 hjul att rulla kylaren på till önskad plats.

Ljudmässigt ligger Tristars luftkylare på 62 db vilket är rimligt för storleken. En justerbar timer som kan ställas på 1-8 timmar finns också att använda sig av.

Täcker 18m²
Luftkylare - Olimpia Splendid Peler 4D

Olimpia Pelèr 4D

Timer

Effekt: 75 W​

Luftflöde: 350 m3/h​

Olimpia Splendid Pelèr 4D är en något mindre och smidigare variant gentemot vårt premiumval. Kapaciteten för kylning är på denna modell likväl upp till stabila 18 Kvm med ett Luftflöde på 350 m3/h.

Luftströmmen är även här oscillerande och fläktens fartresurser regleras i 3 hastigheter via en Led Display med touchkontroll. Luftflödet landar för 4D på 350 m³h.

Enkel
Luftkylare - Ravanson-KR-1011

Ravanson KR-1011

Prisvärd

Timer

Bra omdömen

Ravanson KR-1011 är en luftkylare med en kyleffekt på 75 W via isklampar och/eller vatten med ett luftflöde om 410 m3/h. Luftströmmen är oscillerande och kan varieras i 3 fasta hastighetslägen vi kontrollpanelen.

Som medelstor modell rymmer vattentanken praktiska 4 liter och luftkylaren kan programmeras för automatisk avstängning via en timerfunktion. Ljudnivån stannar på max 64 dB vilket är inom standard-omfånget för produktkategorin. Som säkerhetsfunktion är modellen utrustad med ett skydd mot överhettning.

KR-1011 ges goda omdömen och kan vara ett intressant alternativ med en jämförelsevis låg prislapp som extra argument.

Liten
Luftkylare bäst i test 2024 Mini

Evapolar evaLIGHT

Snygg design

Mycket kompakt

Kyler, fuktar & rengör luften​

Denna lilla kub – evaLIGHT från Evapolar – är en snygg och smidig luftkylare som samtidigt renar och fuktar luften, detta på en yta av 3 kvadratmeter. evaLIGHT kan kopplas in via USB, och givetvis går det utmärkt att då använda en powerbank för maximal flexibilitet.

Cirkeln eller hjulet på toppen av luftkylaren går att rotera för att kontrollera styrkan av fläktsystemet. Vattentanken på 0,8 liter är avtagbar för enkel påfyllning, och kan hållas i drift ungefär 8h innan vattentanken behövs fyllas på.

Kompakt och snygg design

evaLIGHT är i mångas ögon både en luftkylare och en inredningsdetalj med sin stämningsbelysning i ett antal olika färger. Önskar man går det givetvis att stänga av belysningen helt.

Sammantaget blir evaLIGHT vårt tips som den bästa luftkylare i mini-formatet.

Luftkylare Bäst i Test 2024 – Frågor & Svar

En luftkylare sprider vattenånga med hjälp av en fläkt, vilket ger en kylande effekt.

Fuktar luften

En Luftkylare fuktar även luften vilket är bra för att uppnå en optimal luftfuktighet i hemmet. En god luftfuktighet är bl.a. bra för att motverka torr hud, torra ögon och astma. Vill man få full kontroll över luftfuktigheten så är det dock fördelaktigt att använda en luftfuktare med hygrometer som mäter luftfuktigheten.

Rengör luften

Luftfuktare som har dammfilter kan även hjälpa till att avlägsna dammpartiklar, vilket i sin tur kan minska symtomen för dammallergier och dig som är känslig för damm.

En luftkylare är ett prisvärt alternativ till en AC. De kräver ingen installation, är portabla och kostar betydligt mindre än en AC. Dessutom drar de väldigt lite el och kan i vissa fall ofta kopplas in med USB.

Luftkylare kyler bättre än en vanligt fläkt tack vare vattnet som avdunstar med fläkten. Dock kyler de inte till samma effekt som en AC, och man kan inte uppnå samma kyla samma kontroll över inomhustemperaturen. Tips! Har du redan en fläkt hemma så kan du testa att ställa ett kallt glas framför fläkten och eventuellt få en påminnande effekt som en luftkylare.

Senast färdigställda tester