Wake-up-light

Wake-Up Light Bäst i Test 2022

Bäst i test

Wake-Up lampa bäst i test 2022

Philips HF3520

5/5

Premium

Wake-Up lampa bäst i test

Philips HF3531

4.5/5

Budget

Philips HF3500/01

4.2/5

Vilken är bästa Wake-Up Lampa 2022 ?

Med en Wake-up lampa får du ett mjukt uppvaknande till simulerad soluppgång. Du får ett antal valbara naturljud så som fågelkvitter, havsbrus, eller måhända ett mer meditationslikt ljudmässigt uppvaknande. Det är ditt alarm för att vakna upp så mjukt som möjligt. Det är bevisat att en Wake-Up lampor med dess unika ljusterapi ger dig en bättre start på dagen, vilket befrämjar både ditt välmående och din hälsa över tid.

Att vakna upp till soluppgång med kanske fågelkvitter eller havsbrus, det är väl en perfekt start på dagen. Mycket bättre än ett tjutande ljud från en väckarklocka. Det är även bevisat att personer som lider av årstidsbunden depression mår bra av denna typ av ljus.

Philips är den ledande innovatören av dessa Wake-up lights, och ju mer du betalar, desto fler funktioner eller ljusinställningar får du. Du väcks av ett mjukt orange ljus, som sakta skiftar till ett starkare ljus efter ca 30 minuter. Vissa modeller har även solnedgångssimulering, vilket kan ge dig lättare insomning. Det finns bl a snooze, usb-ingång, radio  samt inställningar för hur mycket ljus du vill ha (på mer avancerade modeller).  Det finns ett antal modeller att välja mellan, med olika avancerade funktioner. 

Vi önskar dig lycka till med ditt val!

Uppdaterad juni 21, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Dela testet
Läs om Wake-Up Lampor

1 | Philips HF3520 - Bäst i test

Wake-Up lampa bäst i test 2022

Bästa Wake-Up Light 2022 – Här har du det perfekta uppvaknande till simulerad soluppgång, från färger i gult, orange samt röd. Du har 20 olika ljusinställningar, med ljuseffekt på 300 lux. 5 naturljud, radio, läslampa, snooze på 9 minuter. Snygg design och 92% av användarna är mycket nöjda.

Philips HF3520 Wake-up Light är en avancerad Wake-up light till ett mellanpris. Den har snygg design, soluppgångssimulering med färger i rött, orange och gult, för att simulera soluppgång på mest naturliga sätt. Du kan även använda den som en läslampa vid sängen.
Här har du 5 naturljud, radio samt snooze på 9 minuter. Perfekt för dig som lätt somnar om. 

Naturlig soluppgångssimulering 

Philips Wake-up light ger dig en färgstark soluppgångssimulering som börjar med ljusröd färg, som skiftar till orange och slutligen ljusgult för att återge soluppgång så naturligt som möjligt. Det ökande ljuset hjälper kroppen att vakna naturligt. Speciellt bra vintertid då vi knappt har någon sol att vakna upp till. 

5 naturljud samt radio

Här finns bra snoozefunktion, alarmet upprepas efter 9 minuter. Du har 5 olika naturljud att välja mellan, samt radio. Det finns fågelljud, lugnande musik samt havsbrus att vakna upp till. Den har två separata väckarklockor och ljuseffekt på 300 lux.

Philips har genomfört oberoende tester som visar att just denna modell är mycket effektiv, 92% av användare tycker att det är lättare att ta sig ur sängen på morgonen.

Anpassningsbara funktioner

Du kan justera ljuset du vill vakna upp till, och det finns 20 nivåer av ljusstyrka. Du kan ställa in hur starkt ljuset ska vara och hur länge ”gryningsperioden” ska vara. Standard är 30 minuter, men du kan ändra ljuset på mellan 20-40 minuter. Med snoozefunktionen ökar ljudet tills du stänger av det. Du kan själv välja ljudnivå, och under 1,5 minuter är ljudet på som normalinställning.

HF3520 har två separata larmsystem som du kan ställa in. Denna klocka har även en insomningsfunktion vilket är en trevlig bonus. Du trycker bara på viloknappen, lampan tänds och dämpas sedan i allt från 5-60 minuter. Perfekt om du vill ha ett lugnt avslut på dagen för att lättare somna in. Du får en lugnande solnedgångssimulering.   

Lättanvänd och stilren design

Philips HF3520 har måtten 19,2 x 19,9 x 14,6 cm (HxBxD), har en elegant, rundad design och robusta gummifötter. Den är lätt att installera, du väljer enkelt den tid, ljud samt vilken ljusstyrka du vill vakna upp till. Den har fyra pekknappar: Minusknapp, meny, samt plusknapp.

Genom att välja “meny” kommer du åt alternativ för klockan, ljusstyrka samt larmljud. Sidoknappar styr ljusstyrkan på glödlampan och FM-radion. Fysiska knappar längs ramen slår på/stänger av ljuset, sätter på FM-radion och slår på eller av alarmet.

2 | Philips HF3531 - Premium

Wake-Up lampa bäst i test

Här får du det ultimata uppvaknandet, soluppgångssimulering i varma mjuka färger, med 20 inställningar för ljusstyrka, 7 naturljud, radio, snooze samt USB-ingång. Här finns även möjlighet till solnedgångssimulering för ett mjukt insomnande. Snygg design samt med dessa avancerade inställningar för ljus/färg så har du den ultimata wake-up lampan med otroligt härligt morgonljus att vakna upp till.

Med Philips HF3531 vaknar du upp till en härlig soluppgångssimulering. Med ljusintensitet på 300 lux ger dig denna energisnåla LED-lampa ett mjukt sken för att simulera soluppgången och hjälper dig enklare att ta dig upp ur sängen.

HF3531 erbjuder ett kraftfullt ljusspektrum, från djupt röd färg som successivt skiftar till ljust vitt sken då det är dags att vakna. Ljuset har fantastiskt soluppgångssimulering, trevliga extrafunktioner samt snygg design. Det finns även en USB-ingång, perfekt att ladda upp mobilen medans du sover. 

Simulerad solnedgång

Philips HF3531 har 20 intensitetsinställningar. Det finns även solnedgångssimulering vilket kan hjälpa dig att somna lättare. Det blir som en slags ljusterapi för dig som har svårt att somna. Den förbereder din kropp för sömn genom att gradvis minska ljuset och ljudet.  Midnattsljusfunktionen avslutas med minimalt ljus som kan ses som ”midnattsljus”. 

Med nedtoningsfunktionen justeras skärmens ljusstyrka automatiskt. Om sovrummet är ljust ökar ljusstyrkan så att skärmen går att läsa och vid mörker minskas ljusstyrkan så att skärmen inte lyser upp hela rummet när du försöker sova.

Vanliga sänglampor använder starkt ljus, medan midnattsljus använder ett subtilt ljus i orange färg, idealisk för att minimera sömnstörningar. Du aktiverar enkelt midnattsljuset genom att trycka två gånger på toppen av enheten. 

7 olika ljud

Här har du 7 lugnande ljud att vakna upp till, till exempel: Yoga, Ocean Waves, Nepal Bowls, Morning Alps och Summer Lake. Medan ljuset fyller rummet kommer det naturliga ljudet att ge dig en härlig start på dagen. Den valda volymen ökar gradvis till vald nivå inom 1,5 minuter. Här finns även radio för den som föredrar det.

Motverkar depression

Det är bevisat att vi behöver extra ljus, särskilt vintertid, och denna fungerar samtidigt som en slags ljusterapi. Du som lider av årstidsbunden depression kommer att märka skillnad. Det är nämligen bevisat att ljusterapi fungerar mot SAD som är en årstidsbunden depression. 

3 | Philips HF3500/01 - Budget

Philips3500 Wake-Up lampa budget

En mycket prisvärd budgetmodell med 10 ljusinställningar för soluppgångssimulering, upp till 200 lux. Dock endast ett alarm med ett mjukt “pip-ljud” att vakna upp till. Den har enkel installation, snooze samt kan användas även som läslampa.

Här har du en bra Wake-up-light i budgetnivå. Philips HF3500 erbjuder dig en rad ljusinställningar på både display samt har LED-belysning. Det är lätt att ställa in alarm, ljus, ljud.

Klockan har soluppgångssimulering med 10 ljustyrkor. Högsta inställningen motsvarar en ljusintensitet på 200 lux. Du kommer att vakna upp mer behagligt vilket kommer att påvera din dag postivt. Philips HF3500 kan även användas som läslampa med fast ljus.  

Enkel och funktionell

Philips Wake-up Light HF3500 kommer gradvis att lysa upp till din valda förinställda ljusstyrka under en 30-minutersperiod. Ljuset tänds 30 minuter före den alarmtid du ställer in. Om du ställer in alarmet på 7 på morgonen,så börjar alarmet lysa svagt vid 06:30 och ökar gradvis i intensitet till maximal ljusstyrka vid 7 på morgonen. Ett förinställt alarmljud kommer att ljuda när ljuset når maximal ljusstyrka.

Här finns en 9-minuters snooze, ett “pipalarm” som börjar mjukt och som ökar i ljudstyrka efter 1,5 minuter. Du kan även använda ljuset som läslampa med fast sken.

Hållbara LED-lampor

Philips HF3500 använder LED-ljus, vilket ger lägre energiförbrukning. LED-lampan håller i ca 16 000 timmar, vilket innebär att den håller i många år. Ljuset har en varm ton, vilket ger dig ett mjukare sken jämfört med en vanlig glödlampa. Har du inte använt en Wake up-light innan kommer du definitivt att märka skillnaden.

Enkel installation

HF3500 är enkel att använda, är kompakt och lätt, väger endast 290 gram, är därför perfekt att ta med på resan. Tider och larm ställs lätt in via menyn. Du kan även använda denna väckarklocka som fristående läslampa.

Dessutom är den justerbara tidsvisningsfunktionen väldigt praktisk om du är känslig för ljus. Du kan justera ljusstyrkan i fyra olika nivåer.

Prisvärd modell – HF3500 har förvisso inte vissa av de mer avancerade funktioner som de dyrare modellerna ståtar med, men om du letar efter en lättanvänd och prisvänlig Wake-up light så har du här ett perfekt alternativ. Snygg, lättanvänd och med många bra funktioner, samt ett väldigt bra pris.

4 | Rubicson Wake-up light - Prisvinnare

Rubicson-Wake-up-lampa

Rubicson Wake-up light är ett prispressat alternativ med de funktioner man kan förvänta sej av en bra Wake-Up lampa.

Wake-up lampan kommer med ett standard stegrande ljus som kan justeras utifrån 6 olika färger som i kombination med naturljud, standardalarm eller radio låter dej behagligt vakna efter tycke och smak. Vi hittar även här en snooze-funktion samt en insomningstimer i funktionslistan.

Liksom övriga modeller i genomgången finns även här en säkring i form av en batteribackup vid stömavbrott. Lampan som ges riktigt bra recenssioner av sina användare kan självklart även användas som läs och stämmningshöjande myslampa.

Den kritik vi kan finna gäller främst dimmerfunktionen där ljusstykan skiftar stegsvis istället för kontinuerligt som hos de dyrare varianterna. Enstaka klagomål på en allför låg lägsta volym och högt lägsta ljus noteras också.

Användare är likväl efter att plus och minusfaktorer sammanfattats helt överens att man sett till priset här får bra valuta för pengarna.

5 | Andersson WEC 2.4 - Budget Alternativ

anderson wec 2 4

En kompetent Wake up-light till budgetpris. Du har 8 ljusinställningar, LCD-display, snooze, radio. Backup med batteri är ett plus. Har alarm med 6 naturljud, dock ej bästa ljudkvalitet. Men till ett bra pris uppväger fördelarna enligt konsumenter.

Nästa aspirant i den prisvänligare kategorin av Wakeup-light är Andersson WEC 2.4 som med bra kundomdömen kan vara intressant att titta på.

Andersson WEC 2.4 Wake-Up Light har 8 olika LED-ljus, justerbar bakgrundsbelysning samt månljus. Här vaknar du upp till en simulerad soluppgång, med ljus i valbar nyans och i 18 steg får du ett mjukt uppvaknande i form av soluppgångssimulering.

Wake-up lampan kommer med  snoozefunktion, radio samt 6 olika naturljud. En av konsumenterna säger;Kan verkligen rekommendera denna. Den har mycket fler funktioner än de som kostar dubbelt så mycket ute på marknaden.. ”

Bra med batteribackup

Andersson WEC 2.4 har en LCD-skärm med knappar för olika funktioner. Du får 6 naturljud, radio, snoozefunktion på 9 minuter. Du kan även upprepa snooze och använda modellen som läslampa. Lampan är eldriven, men har även möjlighet till batteribackup, vilket är perfekt vid eventuellt strömavbrott under natten.

Ett plus är att du kan stänga av ljuset på displayen då du ska sova. Bra för dig som är ljuskänslig. En snygg kompakt design till ett mycket överkomligt pris kort och gott.

En wake-up light ger dig ett mjukt och behagligt uppvaknande till simulerad soluppgång. De flesta Wake-up-lights brukar ha naturljud så som havsbrus, fågelsång samt andra behagliga naturljud som gör att du vaknar upp mer behagligt på morgonen. En simulerade soluppgång ger dig ett gradvis uppvaknande, vilket ger dig en positiv start på dagen.

Ofta brukar Wake-Up lamporna kunna regleras utifrån ljusstyrka med ett sken som kommer att skifta ifrån mjukt orange ljus till solgult. Processen tar ca 30 minuter för att du ska få ett så mjuk uppvaknande som möjligt.

En wake-up light brukar även ha läslampa, snoozefunktion samt radio. Vissa modeller har även solnedsgångsimulering för att få dig att somna in lättare.

 

Dyrare modeller har oftast fler avancerade funktioner än budgetmodeller. På mer avancerade modeller kan du välja färgtema, justera ljusstyrka samt tid för ljusets skiftning. Du kan även lägga till fler naturljud på de dyrare modellerna. Du kan även använda den som en vanlig lampa, nattlampa eller läslampa. De flesta modeller har använder sig av energisnåla LED-lampor. Radio brukar generellt finnas på de flesta modeller.

Det är bevisat att en Wake-up light kan mildra depression. Att vakna upp till simulerad soluppgång har bevisats ge gott resultat. Vissa experter menar också att det finns vissa bevis för att gradvist uppvaknande, en gradvis soluppgång, kan vara bättre för hjärtat jämfört med plötsligt uppvaknande med starkt alarm, som kan vara stressande för hjärtat. Så det finns absolut fördelar med en wake-up light.

Med Wake-up Light kan mängden melatonin, din kropps sömnhormoner, kontrolleras genom att ge dig den lägsta nivån av melatonin på morgonen och den högsta nivån på natten. Därmed får du ett hälsosammare sömnmönster. Förutom fördelaktig melatoninnivå kommer du även att uppleva en balans i dina kortisolnivåer. Kortisol är namnet på steroidhormonerna i din kropp som minskar inflammation, reglerar blodsockret, förbättrar minnet och påskyndar ämnesomsättningen. Som ett resultat av alla dessa fördelar kommer du att känna dig mer energisk under dagen och din kropp kommer att kunna läka sig själv och hålla sig frisk.

Wake-up Light kan förbättra din mentala hälsa såväl som din fysiska hälsa. Många människor med humörsvängningar och humörstörningar som depression har funnit att Wake-up Light verkligen är terapeutiskt för att behandla dessa tillstånd. Ett lugnt uppvaknande är viktigt och kommer att göra din dag bättre, vilket är bevisat.

Vissa modeller har även solnedgångssimulering, bl a HF3531 . Med solnedgångssimuleringen minskar ljuset gradvis och förbereder kroppen för viloläge. På vissa modeller finns RelaxBreathe, som är en avslappnande funktion, särskilt bra för dig med insomningproblem. Du sluter ögonen och följer det rytmiskt mjuka ljuset, eller ljudet, med andetaget. Funktionen kan användas tillsammans med olika inställningar för meditation, avslappning, eller innan man ska sova. En mer avancerad funktion hos vissa dyrare modeller är AmbiTracks. Denna funktion mäter rumstemperatur, luftfuktighet samt ljud- och ljusnivåer via en miljösensor i lampan. Med hjälp av den insamlade informationen kan du göra justeringar av din sovrumsmiljö för att uppnå den perfekta atmosfären.

Ljusets våglängder och ljusets intensitet påverkar vår hjärna och dygnsrytm. Experter menar att exponering för morgonljus inte bara har en uppiggande effekt, utan hjälper till att återställa dygnsrytmen för att hålla människor biologiskt synkroniserade med 24-timmars dag-natt-cykeln. När ögonen nås av ljus går informationen direkt till ett kluster av neuroner i hjärnan som kallas den suprachiasmatiska kärnan. Att använda soluppgångssimulering hjälper till att etablera en regelbunden ljusexponeringsrytm, vilket påverkar ditt sinne positivt.

En LED-lampa på 200 lux håller i ca 16 000 timmar, det vill säga väldigt lång hållbarhet vilket sparar dig pengar.

Du ställer in alarm/ljus via en pekskärm eller genom anslutning till en app på mobilen via WiFi (finns endast på vissa modeller). Du ser den aktuella tiden på en visuell display på enheten. När larmet går tänds ljuset runt skärmen och fortsätter sedan att bli ljusare.

Wake-up lights är eldrivna, men vissa modeller har även möjlighet till batteri. Perfekt om det råkar bli strömavbrott på natten.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 1

Relaterade artiklar