Smart belysning bäst i test

2022-03-18

Smart belysning 2022. Smart belysning & smarta lampor är idag inte bara en cool gadget. Appar & funktioner för att styra smart belysning har förbättrats markant under de senare åren, samtidigt som priset har blivit mer förmånligt. Idag har smarta lampor många användningsområden, som att hjälpa dig vakna mer behagligt på morgonen med belysning som efterliknar solljus, slappna av innan läggdags med ljus som dimrar, eller för att synka med dina filmer och spel.

Med premiummodellerna av smart belysning får du mer ljussyrka, bättre funktioner, färgbelysning, och framför allt mer robusta appar. Är du ute efter en billigare variant så kan du kompromissa med färgbelysningen.

Dock är det för oss solklart att det bästa varumärket för smart belysning just nu är Philips Hue.

BÄST I TEST

Smart belysning bäst i test

Philips Hue
White Ambiance Starter Kit

5/5

PREMIUM

Smart belysning bäst i test

Philips Hue
White & Color Ambiance

4.7/5

BUDGET

smarta lampor

WiZ
System

4.4/5
Innehåll

1 | Philips Hue White Ambiance Starter Kit - Bäst i Test

Smart belysning bäst i test

Hue är ledande inom smart belysning och ger dig mest funktionalitet på marknaden samt den mest robusta appen för att styra din smarta belysning.

Viktigt: Tänk på att köpa ett startpaket när du handlar Philips Hue för första gången – du behöver nämligen den medföljande bryggan för att kunna styra hue-lamporna via appen. Alternativt köper du bryggan och hue-lampor separat om du exempelvis endast vill ha en ljusslinga.

Det bästa inom smart belysning

Med startpaketet från Hue får du tre smarta lampor och en brygga som gör att du kan styra din belysning med telefonen via WiFi och bluetooth. Att synkronisera bryggan med lamporna är mycket enkelt, allt man gör är att följa instruktionerna via appen och efter ett par minuter är du redo att börja använda alla de funktioner Hue har att erbjuda.

Funktioner

Givetvis kan du dimma, stänga av och tända smart lamporna via telefonen var du än befinner dig – men nedan följer ett axplock av funktioner du även har till hands med appen;

  • Ställ in vilken tid du vill att lamporna ska dimra, stängas av eller tändas.
  • Simulera soluppgång- & solnedgång för en mer behaglig morgon- & kvällsrutin.
  • Koppla enkelt ihop belysningen med andra smarta system, som exempelvis Google Home eller Apple HomeKit för röststyrning.
  • Efterlikna att du är hemma för att minska risken för inbrott.
  • Låt belysningen agera timer och ställ in påminnelser, exempelvis för att hålla koll på maten. 
  • Styr varje individuell smart lampa enskilt, och skapa grupper för att styra alla lampor i ex. köket.
  • Ställ in så att belysningen tänds när du närmar dig hemmet, och släcks när du går hemifrån.
  • I appen finns även Hue labs, där användare har byggt ännu fler funktioner som man kan testa.
  • Köp till en rörelsesensor till ex. badrummet för att automatiskt tända belysningen när sensorn märker av rörelse.

Lamporna har en specificerad livslängd på stadiga 25 000 h.

Listan kan göras lång till varför just Philips Hue tar toppplatsen för smart belysning 2022, men sammantaget handlar det helt enkelt om att de erbjuder bäst funktioner och prestanda. Vill du inte ha färgbelysning så är White Ambiance rätt val för dig, och vill du senare lägga till färglampor från hue så går det självklart också bra.

Philips Hue White BT Starter Kit

BT versionen kommer med en lite lägre prislapp men utan tillägget Ambience. BT varianten utan ambiance är dimm-bar, men saknar förmågan att anpassa nyanser. När man i dagsljus kan föredra ett klart vitt ljus och under skymning/kväll kanske hellre önskar en mjukare/varmare nyans är toppvalet med Ambiance tillägget det rätta valet.

2 | Philips Hue White & Color Ambiance - Premium

Smart belysning bäst i test

Erbjudande t.om 24 Dec

För dig som vill ha det senaste inom smart belysning och även vill kunna ändra färg på dina smarta lampor så är Hue White & Color Ambiance ett givet val.

Amplifiera din gaming- & filmupplevelse

Utöver de funktioner vi beskriver i Philips Hue White får du även möjligheten att ändra färg på lamporna med Hue White & Color Ambiance. Till det finns en app för datorn som heter Hue Sync, där de smarta lamporna kan synkas till både film, spel och musik. Något som kan kännas redundant innan man först testar det, men färgbelysning kan vara riktigt inlevelserikt i spel och film och en trevlig stämningshöjare.

Färgbelysningen finns som typiska E37 LED-lampor, men även som taklampor, ljusslingor med justerbar längd, ljusskenor för att nämna några. Smarta lampor finns även inbyggda i Philips utbud av armaturer för integrerad belysning.

Hue White & Color Ambiance är ett toppval att överväga till vardagsrummet vid TV:n eller till gamingdatorn för en mer inlevelserik upplevelse.

Hue Color Ambiance E27

Hue Color Ambiance GU10

3 | WiZ - Smarta Lampor Budget

smarta lampor

Smarta lampor till absolut bästa pris. Här slipper du köpa till en brygga – allt du behöver är en smart lampa från Wiz för att komma igång med att styra dina smarta lampor via appen.

Mycket prisvärd

Då man endast behöver köpa en lampa för att börja använda WiZ så är priset mycket förmånligt. Även om den tillhörande appen inte har lika många funktioner som exempelvis Hue så får du ändå det essentiella som styrning, scheman och röststyrning.

WiZ kräver synkronisering med ditt Wi-Fi för att kunna styras. Man kan alltså inte koppla enheten via Bluetooth, men det ser vi inte som en större anledning till att inte välja WiZ.

Även om utbudet av smart lampor och armaturer är något begränsat så har WiZ ett växande sortiment, och alla de vanliga typer av lampor finns – inklusive filamentlamporna med snygg vintage-stil. Smarta LED-lampor finns både med och utan färg, och det är även möjligt att köpa till rörelsesensorer och en remote control.

Känner du dig tveksam till att lägga över tusenlappen för att komma igång med Hue så är WiZ ett mycket billigt sätt att börja använda smart belysning. Förslagsvis börjar man med en eller ett mindre antal lampor och utökar om man är nöjd med appen.

4 | Cleverio- Budget Alternativ

Cleverio RGB  är en serie smarta lampor ansluts enkelt med wifi och hanteras via app eller Google Assistant. 16 miljoner färger och mängder av vita nyaser. En prisvinnande smart lampa för att prova på att laborera med ljus & färg i sitt hem.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 3

Relaterade artiklar