Smart belysning bäst i test 2024

Smart belysning bäst i test 2024

Vi har jämfört de mest populära varumärkena inom smart belysning. Vi tittar bland annat på skillnaden mellan hur pass kompetenta apparna är och sammantaget blir Philips Hue bäst i test. Nedan kan du läsa om alla testade smarta belysningssystem.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Smart belysning bäst i test - Philips Hue White Ambiance LED Starter Pack

Philips Hue White Start Pack

Bäst app och funktionalitet

Premium

Smart belysning - Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit

Philips Hue White & Color Start Kit

Färgbelysning, flest funktioner

Budget

Smart belysning - Deltaco SH-LE27RGB

Deltaco SH-LE27RGB

Prisvärd, kräver inget startpaket

Produkterna har utvärderats på:

Funktioner

Prestanda

Användarbetyg

Prisvärde

Testets betyg:
5
(5)
 • Varumärke: Alla varumärken har sina egna appar för smart belysning. Philips Hue har enligt oss den bästa appen just nu.
 • Med eller utan färg?: Vill du kunna använda belysningen vid t.ex. film och spel så bör du välja en lampa som kan byta färg.
 • Armaturer: Alla varumärken har även olika typer av armaturer – taklampor, ljusslingor, golvlampor för att nämna några. Givetvis kan du också köpa endast en smart lampa.
Bäst i test
Smart belysning bäst i test - Philips Hue White Ambiance LED Starter Pack

Philips Hue White Ambiance LED Starter Pack

Bäst app

Funktioner

Typ: Led

Stryka: 8W (~60W)

Sockel: E27

Spektra: 16 miljoner färger

Styr: App, fjärrkontroll, timer & röstkontroll

Philips Hue är ledande inom smart belysning och ger dig mest funktionalitet på marknaden samt den mest robusta appen för att styra din smarta belysning.

Viktigt: Tänk på att köpa ett startpaket när du handlar Philips Hue för första gången – du behöver nämligen den medföljande bryggan för att kunna styra hue-lamporna via appen. Alternativt köper du bryggan och hue-lampor separat om du exempelvis endast vill ha en ljusslinga.

Det bästa inom smart belysning

Med startpaketet från Hue får du tre smarta lampor och en brygga som gör att du kan styra din belysning med telefonen via WiFi och bluetooth. Att synkronisera bryggan med lamporna är mycket enkelt, allt man gör är att följa instruktionerna via appen och efter ett par minuter är du redo att börja använda alla de funktioner Hue har att erbjuda.

Funktioner

Givetvis kan du dimma, stänga av och tända smart lamporna via telefonen var du än befinner dig – men nedan följer ett axplock av funktioner du även har till hands med appen;

 • Ställ in vilken tid du vill att lamporna ska dimra, stängas av eller tändas.
 • Simulera soluppgång- & solnedgång för en mer behaglig morgon- & kvällsrutin.
 • Koppla enkelt ihop belysningen med andra smarta system, som exempelvis Google Home eller Apple HomeKit för röststyrning.
 • Efterlikna att du är hemma för att minska risken för inbrott.
 • Låt belysningen agera timer och ställ in påminnelser, exempelvis för att hålla koll på maten. 
 • Styr varje individuell smart lampa enskilt, och skapa grupper för att styra alla lampor i ex. köket.
 • Ställ in så att belysningen tänds när du närmar dig hemmet, och släcks när du går hemifrån.
 • I appen finns även Hue labs, där användare har byggt ännu fler funktioner som man kan testa.
 • Köp till en rörelsesensor till ex. badrummet för att automatiskt tända belysningen när sensorn märker av rörelse.

Listan kan göras lång till varför just Philips Hue blir bäst i test inom smart belysning. Den största anledningen är dock deras app och funktioner. Appen är helt enkelt mycket bättre än andra som vi har testat. Vill du inte ha färgbelysning så är White Ambiance rätt val för dig, och vill du senare lägga till färglampor från hue så går det självklart också bra.

Premium
Smart belysning - Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit

Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit

Kvalitet

Färgbelysning

Typ: Led

Stryka: 9W (~60W)

Sockel: E27

Spektra: 16 miljoner färger

Styr: App, fjärrkontroll, timer & röstkontroll

För dig som vill ha det senaste inom smart belysning och även vill kunna ändra färg på dina smarta lampor så är Hue White & Color Ambiance ett givet val. Varianter i 2 respektive 3-pack.

Amplifiera fredagsmys, film & gaming-upplevelse

Utöver de funktioner vi beskriver i Philips Hue White får du även möjligheten att ändra färg på lamporna med Hue White & Color Ambiance. Till det finns en app för datorn som heter Hue Sync, där de smarta lamporna kan synkas till både film, spel och musik. Något som kan kännas redundant innan man först testar det, men färgbelysning kan vara riktigt inlevelserikt i spel och film och en trevlig stämningshöjare.

Färgbelysningen finns som typiska E37 LED-lampor, men även som taklampor, ljusslingor med justerbar längd, ljusskenor för att nämna några. Smarta lampor finns även inbyggda i Philips utbud av armaturer för integrerad belysning.

Hue White & Color Ambiance det marknadsledande toppvalet att överväga till vardagsrummet vid TV:n eller till gamingdatorn för en mer inlevelserik upplevelse.

Budget
Smart belysning - Deltaco SH-LE27RGB

Deltaco SH-LE27RGB

Ljusscheman

Styr med mobilen

Typ: Led

Stryka: 9W (~60W)

Sockel: E27

Spektra: 16 miljoner färger

Styr: App, timer & röstkontroll

Deltaco Smart är ett prisvärt budgetalternativ för smart belysning med goda omdömen och kommer i ett 3-pack med RGB LED lampor på 9W (motsvarades en standard 60 W lampa). Lamorna kan leverera upp till 16 miljoner färgnyanser.

Systemet är dimbart och lampornas hållbarhet är på upp till stabila 25000 timmar medans garantin landar på hela 5 år.

Kontrollera / Anpassa

Systemet kopplas upp mot WiFi och kan sedan styras via Google Assistant röstkontroll eller via den anpassade appen Deltaco Smart Home som finns för både Android och iOS. Så länge lamorna är on i appen kan du även tända och släcka lamporna via den vanliga strömbrytaren på väggen om så önskas. Systemet är även kompatibelt med Internet of Things.

Vi appen kan du även sätta upp scheman för on/off och specificera vilken typ at sken du önskar eller använda en standard timerfunktion. Lamporna kan även justeras för individuell anpassning av ljus eller som en grupp.

Sammanfattning

Vi tycker systemet från Deltaco är ett riktigt bra budgetval med kompetenser som överpresterar när prislappen jämförs med andra system – vårt topptips i budgetklassen med andra ord.

Budget
Smart belysning WiZ Smart LED Colors

WiZ Smart LED Colors

Pris

ZigBee, Wi-Fi, HomeKit

Typ: Led

Stryka: 8W (~60W)

Sockel: E27

Spektra: 16 miljoner färger

Styr: Fjärrkontroll, röststyrning

Smart belysning till bra pris. Här slipper du köpa till en brygga – allt du behöver är smarta lampor från Wiz för att komma igång med att styra din ljussättning via appen.

Prisvärd Smart belysning

Vill man starta upp en smart hembelysning utan en större investering finns även systemet från WiZ att kika på. Även om den tillhörande appen inte har lika många funktioner som exempelvis Hue så får du ändå det essentiella som styrning, scheman och röststyrning.

WiZ kräver synkronisering med ditt Wi-Fi för att kunna styras. Man kan alltså inte koppla enheten via Bluetooth, men det ser vi inte som en större anledning till att inte välja WiZ.

Anpassningar

Även om utbudet av smart lampor och armaturer är något begränsat så har WiZ ett växande sortiment, och alla de vanliga typer av lampor finns – inklusive filamentlamporna med snygg vintage-stil. Smarta LED-lampor finns både med och utan färg, och det är även möjligt att köpa till rörelsesensorer och en remote control.

Känner du dig tveksam till att lägga över tusenlappen för att komma igång med Hue så är WiZ ett mycket billigt sätt att börja använda smart belysning. Förslagsvis börjar man med ett mindre kit som detta och utökar om man är nöjd med systemet.