Våffeljärn Bäst i Test

Våffeljärn Bäst i Test

Bäst i test

Bästa Våffeljärn 2021

Wilfa WAS-623 BELL

5/5

Premium

OBH Nordica 6969

4.5/5

Budget

Rubicson Klassiskt

4.2/5

Finns det något bättre än härliga våfflor på en söndagsmorgon? Men bakom de bästa av våfflor gömmer sig deett bra våffeljärn. I detta test tittar vi närmre på populära våffeljärn och ger dig tips och råd inför ditt val. Vi har listat våffeljärn som både är enkla att laga våfflor med och smidiga att rengöra.

Uppdaterad maj 7, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Dela på facebook
Dela testet
Läs om produkterna

1 | Wilfa WAS-623 BELL - Bäst i Test 2022

Bästa Våffeljärn 2021

Med detta våffeljärn blir det enkelt att göra goda våfflor. Här får du ett klassiskt våffeljärn med bra funktioner – och stora våfflor!

Här finns smarta detaljer som du inte hittar i gamla våffeljärn du ärvt från mor- och farföräldrarna. Produkten är dessutom kompakt för smidig förvaring och kommer med hela 5 års garanti! Våffeljärnet håller dock självklart mycket längre än så om du tar hand om den på rätt sätt.

Smart design

Med våffeljärnet kommer en slev som mäter upp precis rätt mängd smet för varje våffla. Sleven är designad till att användas just för detta våffeljärn, vilket garanterar en smidig upplevelse utan att eftertraktad smet går till spillo. När våfflan väl är färdig piper ett larm för att säkerställa perfekta våfflor varje gång. En bra design på Wilfas våffeljärn gör dessutom rengöringsprocessen mycket enklare. 

Form

Formen på många våffeljärn ger dig ofta relativt små våfflor, men så är inte fallet för WAS-623. Med Wilfa Bell ges dina våffelhjärtan en trevlig diameter på 23 cm för toppning av grädde & sylt att mumsa på. Gjutjärnen under plattan är här extra tjocka, vilket garanterar dig en perfekt våffla utan ansträngning. 

Kompakt och enkel att förvara

Den kompakta designen på detta våffeljärn gör det enkelt att förvara utom synhåll när våffel-kalaset väl är över. Det går dessutom att förvara järnet vertikalt för smidigt placering även i köksskåpet. Sladden rullas dessutom enkelt upp i fästen.

Sammanfattning

Wilfa WAS-623 BELL är ett riktigt bra val. Goda våfflor varje gång, enke, även för dig som inte gått kock-utbildning. Bra form som gör det enkelt att grädda våfflor för hela familjen. När våfflorna väl är färdiga är produkten enkel att förvara.

2 | OBH Nordica 6969 - Grädda Dubbelt

När det är en hel familj som sitter och väntar på våfflor duger inte ett vanligt våffeljärn! Då behövs istället ett större järn som snabbt kan leverera våfflor till alla under kort tid. Det är precis vad OBH Nordica 6969 sysslar med.

Detta är alltså ett större och tyngre våffeljärn som kan grädda två stora våfflor samtidigt. Utmärkt för oss med flera barn, och som gärna undviker väntande barns relativa toleransnivå. OBH Nordica 6969 är därför ett gott val av våffeljärn för många familjer.

Inställbar temperatur

Alla vill inte ha sina våfflor tillagade på samma sätt, vissa föredrar lite mjukare våfflor medan andra vill ha det riktigt knaprigt! Med OBH Nordica 6969 kan du därför justera temperaturen i fem olika inställningar. Perfekt också för dig som kanske  använder en något annorlunda egenkomponerad smet, eller för dig som vill laga exempelvis en god omelett i ditt våffeljärn.

Dubbelt upp!

OBH Nordica 6969 har som ovan nämnt plats för två finfina våfflor samtidigt eller 8 hjärtformar om man så vill. Det gör det lättare att alla får smaka på frasiga våfflorna samtidigt och ingen snopet behöver vänta. För den större familjen är det alltså ett dubbeljärn av denna kaliber som rekommenderas.

Non-stick beläggning

Kanske den allra viktigaste egenskapen hos ett våffeljärn är en non-stick beläggning. Den ser till att våfflorna gräddas ordentligt utan att gobitarna bränns fast. Att rengöringen dessutom blir mycket enklare gör ju inget heller direkt. Non-stick beläggning är därför ett måste för en produkt av denna typ!

Sammanfattning

OBH Nordica 6969 är ett våffeljärn som väl passar barnfamiljen med sina 2 samtidigt tillverkade våfflor. Du kan dessutom justera temperaturen för att säkerställa att våfflorna blir precis så frasiga som du vill ha dem. Bra köp!

3 | Cloer CL1445 - Belgiska våfflor

Längtar du efter klassiska belgiska våfflor? Då behöver du förstås ett våffeljärn i klassisk stil. Det är precis vad du får med Cloer CL1445; en härlig produkt som ger dig perfekta frasiga våfflor snabbt, smidigt och enkelt.

Kompakt design

Stora våffeljärn tar upp stor plats på köksbänken – en naturlag som är svår att trolla bort. I ett mindre kök passar därför kanske ett mindre våffeljärn med en kompakt design bättre. Cloer CL1445 kan då vara våffel alternativet för dej.

Belgiska våfflor

Ibland duger inte vanliga svenska våfflor. Då och då kanske du suktar efter att ta en tur ut till Belgien för landets formidabelt kända krispiga och fluffiga våfflor. Med Cloer CL1445 sparar du dock pengar på flygresan! Här får du härligt doftande belgiska våfflor när så önskas. Du lagar upp till två våfflor samtidigt och en indikator visar när våfflorna är färdiga för transport mot tallriken.

Enkel rengöring

När våfflorna väl hamnat trivsamt i magen är det förstås dags för rengöringen. Cloer CL1445 har ett inre gångjärn samt en droppbricka, vilket gör rengöringen till en barnlek. Detta är förstås en viktig aspekt då det ofta är själva rengöringen som tar emot när våfflor önskas till matdags.

Sammanfattning

Cloer CL1445 är det perfekta våffeljärnet för dig som älskar belgiska våfflor! Här får du en kompakt design som gör produkten enkel att förvara. Rengöringen går även den smidigt! Till belgiska våfflor krävs dock en något annorlunda smet kan vara bra att veta för de som ännu inte provat denna delikatess.

4 | Rubicson - Våffeljärn Budget

Våffeljärn går att hitta i många olika prisklasser, men även för dig som är en erfaren våffelmästare kan ett enklare järn räcka långt.

Rubicson. Ett klassiskt våffeljärn med dubbla rutor kan bli den perfekta produkten för dig. Modellens indikator lyser praktiskt upp när järnet uppnått en lämplig temperatur. Det här är en prisvärd produkt som ger dig mycket våffla för pengen.

Två våfflor åt gången

Varje omgång ger dig två frasiga våfflor och passar alltså bra för alla som är hungriga och sugna på våffelfest i  hjärtformad design.

Justerbar temperatur och indikator

En justerbar temperatur på ditt våffeljärn gör det mycket enklare att grädda våfflorna efter egen smak. En indikator lyser upp när våffeljärnet nått upp till en lämplig temperatur,  men här får du faktiskt själv bestämma när våfflorna kan anses vara redo. 

Non-stick beläggning

Trots ett lågt pris kommer Rubicson en bra non-stick beläggning för enkel hantering och bra resultat i slutrutan. Det gör också som tidigare påpekats rengöringen mycket enklare och håller humörsvängningarna vid diskbänken på stabil nivå.

Sammanfattning

Rubicson:s klassiska våffeljärn är ett bra köp för dig som vill spara en slant men ändå kunna bjuda på & njuta av smarriga våfflor! Denna produkt kan du plocka upp för hälften av det pris som resterande produkter på listan säljs för, prisvärt! 

Skillnaden mellan belgiskt våffeljärn och vanligt?

Belgiska våffeljärn fungerar bäst med en belgisk våffelsmet. Belgiska våfflor görs med jäst, nästan som kanelbullar, men de är en aning sötare än bullar. Traditionella belgiska våfflor måste förstås gräddas i ett belgiskt våffeljärn!

Du som föredrar svenska våfflor kan förstås använda dig av ett vanligt våffeljärn. Svenska våfflor liknar mer pannkakor än bullar, men är minst lika goda!

Bästa våffeljärnet om jag har barn?

Du som har barn behöver ett större våffeljärn som kan hantera stora mängder våfflor. OBH Nordica 6955 är det bästa våffeljärnet för den större familjen, och rekommenderas därför till dig som har barn. Ett större våffeljärn säkerställer att inget barn går hungrig när det är våffeldags!

Flera av produkerna på vår lista kommer med en indikator som talar om för dig när våfflorna väl är redo. Allra smidigast blir det med produkten som blev bäst i test här på Produkttestarna, nämligen Wilfa WAS-623 BELL. Med det våffeljärnet får du en slev som mäter upp precis rätt mängd smet för järnet, vilket garanterar perfekta våfflor när indikatorlampan väl slås på!

Våffelsmet

Receptet för våffelsmet varierar förstås beroende på vad du själv tycker om med våfflor, samt om du föredrar svenska eller belgiska våfflor. Belgiska våfflor görs med jäst, medan svenska våfflor istället använder bakpulver. Olika delar av landet gräddar dessutom olika typer av våfflor! Våfflorna blir allra mumsigast om du kollar upp ett lämpligt recept på förhand.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 0 / 5. Röster: 0

Relaterade tester