Köksfläkt bäst i test

2021-05-04

Bästa köksfläkten 2021

Dagens köksfläktar är både snygga och effektiva. En bra köksfläkt tar effektivt bort matos och stekfett ifrån matlagningen på spisen. Idag finns det många varianter att välja på med olika design och prestanda, och vilken köksfläkt som passar just dig beror bland annat på vilken typ av ventilation som finns i bostaden.

Därefter är det andra funktioner som spelar in. Ska den vara underbyggd, dvs monteras under ett skåp, eller ska den vara fritt hängande? Vill du ha kolfilterfläkt eller annan typ av fläkt? Det är många aspekter att tänka på innan du gör ditt val. Utifrån dessa kriterier har vi nedan listat de bästa köksfläktarna inom sina kategorier inklusive tips inför ditt köp. Nedan presenteras populära och bra varianter av populära underbyggda 60 cm köksfläktar som alla ges bra omdömen av sina användare. Läs vidare för att se vilken köksfläkt som blir bäst i test!

POPULÄR

Bästa Köksfläkt 2021

Electrolux Electrolux EFT6566O

4.6/5

PRISVÄRD

Bästa Köksfläkt 2021

Cylinda Popular Komplett

4.4/5
Innehåll

1 |Cylinda Exklusiv - Bästa köksfläkt 2021

Bästa Köksfläkt 2021

Bäst i Test

Cylinda Exklusiv är en populär köksfläkt – Användare lämnar goda betyg och plussar att modellen uppfattas som tystgående, kommer med en bra belysning, praktiskt metaltrådsfilter och bra pris. Med allt detta till ett rimligt pris blir Cylina Exklusiv vårt val av bästa köksfläkten just nu.

Cylinda Exklusiv är en populär fläkt, och får bra betyg av konsumenter. Fläkten kan monteras fritt på vägg eller mellan överskåp eller under köksskåp.
Fläkten har lysrörsbelysning som ger dig bra ljus när du lagar mat. Modellen har även metalltrådsfilter samt tvättbart kolfilter, vilket många konsumenter uppskattar. Du behöver endast köpa nytt filter då du tvättat ditt kolfilter väldigt många gånger.

Steglös fläktreglering

Modellen kommer med en steglös reglering av fläktens hastighet samt automatisk filterkontroll. Den kraftfulla fläktmotorn är effektiv nog att fånga upp hela 94% av det matos som uppstår, vilket är utmärkt bra.

Enkel rengöring

Cylinda Exklusiv har Easy Clean som gör fläkten lätt att rengöra, även inuti fläkten där det kan samlas smuts och fett. Och som sagt så är kolfiltret tvättbart. Lägg det i varmt vatten med mycket diskmedel för att få bort allt fett som fastnat i filtret.  Cylinda Exklusiv blir bäst i test & vårt val av bästa köksfläkt 2021.

Breddstandard: 60 cm.
Typ: Montering under skåp.
Anpassad för: Kolfilter / Frånluft.
Antal inställningar: Steglös.
Styrning: Tryckknapp / Skjutreglage.
Luftflöde: 319 m3/h.
Produktblad.

Ljudnivå max: 64 dB.
Belysning: Lysrör 1×11 W.
Energiklass: C.
Bredd: 59,8 cm.
Djup: 50,50 cm
Höjd: 8 cm.
Vikt:7.4 kg

2 | Electrolux EFT6566O - Populär & Energisnål

Bästa Köksfläkt 2021

Electrolux EFT6566O är en kolfilterfläkt med en snygg och tilltalande design i vitt eller rostfritt stål. Modellen får bra betyg av konsumenter, och är en både kraftfull och energisnål fläkt. EFT6566O styrs via smidiga elektroniska knappar.

Bra fläktkapacitet

Fläkten vädrar effektivt ut matoset snabbt så att luften i köket förblir rent och fräscht. Motorn är rejält kraftfull med en kapacitet på fina 384 m³/h i standardläget. SilenceTech kallas tekniken som får fläkten att prestera så låg ljudnivå som 47 dBA.

Smarta funktioner

EFT6566O kommer med en bra funktion som uppmärksammar dig på när fettfiltret behöver rengöras. En annan smart funktion kallas här Breeze. När matlagningen är klar- använd Breeze så går fläkten på absolut mininivå så att eventuell kvarvarande matos vädrats ut utan störande ljud under måltiden.

Modellen är även förberedd och kompatiel med Hob2Hood system för att smidigt samarbeta med kompatibla sprishällar.

Sammanfattning

Användare är överlag nöjda och plussar för modellens effektivitet,  en jämförelsevis tystgående gång (finns de som anser ljudet vara väl högt), bra led belysning, att fläkten är lätt att rengöra samt Breeze funktionen.

Breddstandard: 60 cm.
Typ: Underhängd.
Anpassad för kolfilter.
Antal inställningar: 4.
Styrning: Elektroniska tryckknappar.
Luftflöde: Normal: 384 m³/tim
Luftflöde: Intensiv: 647 m³/tim

Ljudnivå låg: 47 dB.
Ljudnivå hög: 54 dB.
Belysning: LED.
Energiklass: A.
Bredd: 59,8 cm.
Djup: 47 cm.
Höjd: 32,5 cm.
Vikt: 10 kg

3 | Cylinda Popular - Bästa KöksFläkt 2021 Prisvärd

Bästa Köksfläkt 2021

Cylinda Popular Komplett. Här har du en, just det – populär köskfläkt, uppskattad av konsumenter för bra effekt vid användning, enkel hantering till ett bra pris. 

Modellen är relativt tystgående och monteras med fördel antingen på väggen eller under överskåp. Cylinda Popular är utrustad med Easy Clean vilket underlättar rengöring av hela fläkten, inte bara filtret utan även resten av den smuts som hamnar inuti.

Cylinda Popular kommer  komplett med kolfilter & en bra lysrörsbelysning samt möjlighet att välja mellan 3 hastigheter på fläkten. En bra bruksfläkt till ett bra pris tycker vi.

Breddstandard: 60 cm.
Typ: Montering under skåp.
Anpassad för: Kolfilter / Frånluft.
Antal inställningar: 3 Nivåer.
Styrning: Vred.
Luftflöde: 319 m3/h.

Ljudnivå max: 64 dB.
Belysning: Lysrör 1×11 W.
Energiklass: C.
Bredd: 59,8 cm.
Djup: 50,50 cm
Höjd: 8 cm.
Vikt:6.6 kg

Köpguide

Viktig information! Det är viktigt att veta vilken ventilation ditt boende har. Bor du i lägenhet måste du först kontrollera med din bostadsrättsförening eller hyresvärd vad som gäller för vilken typ av fläkt du kan montera.

Vad är en Kolfilterfläkt?

Kolfilter / återcirkulation är lösningen för de som inte har tillgång att leda matoset ut ur fastigheten via en frånluftskanal. Under processen renas luften via ett filter, för att sedan släppas ut i rummet igen. Tänk på att fukten som skapas under matlagningen blir kvar inomhus, se därför gärna till att vädra en liten stund i samband / efter användning.

En fördel med återcirkulerande fläktar är att luften renas bättre från lukt än andra sorters fläktar. Nackdelen är att kolfiltren måste bytas emellanåt. Hur frekvent beror uppenbart på  hur ofta fläkten används men även på kvalitén på filtret du köper. Vissa kolfilter är även tvättbara vilket kan löna sej i längden.

Frånluft, vad menas med det?

Frånluft är benämningen på när motorn i fläkten arbetar & blåser ut matoset till en befintlig frånluftskanal. Funktionen används oftast  i fristående hus, men ibland även i anpassade flerfamiljshus.

Vad är en kombinationsfläkt?

En kombinationsfläkt är en hybrid av kolfilter /  frånluftsfläkt och är oftast det som används i flerfamiljshus. Luften renas via kolfiltret för att sedan ledas ut via det centrala ventilationssystemet.

Vad menas med underhängd köksfläkt

Denna typ av fläkt bygger du in under skåp eller liknande över spisen. En fördel med med dessa fläktar är att de är mer diskreta än fri- och vägghängda modeller. Tänk på att mäta noga innan ditt köp! Den utdragbara underhängda fläkten är extra smart i små kök.

Vad är fördelen med vägghängd köksfläkt?

Fördelen med denna typ av fläkt är att du kan placera den var du vill och den har ofta en snygg och diskret design. Vägghängda fläktar finns i många olika varianter anpassade för både hörnor och de som sitter rakt på väggen. De vägghängda fläktarna är dock jämförelsevis ofta något dyrare än vad de underhängda modellen är.

Vad är fördelen med en fritt hängande fläkt?

Denna typ av fläkt är tänkt att hänga fritt från taket och gör den mer stabil än en vägghängd fläkt. Den har klädda sidor runt om, vilket inte vägghängd fläkt har.

Denna variant sätts med fördel upp estetiskt tilltalande ovanför spisar som till exempel är placerade på en köksö. Oftast har den en elegant och snygg design som tilltalar många konsumenter.

Modellera kan oftast även kopplas till centralventilation, vilket innebär att produkten kopplas till hemmets ventilationssystem så att du slipper oljud från den interna motorn.

Håll luften frisk i huset 

Du bör välja en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för att förhindra försämring av luftkvaliteten i hemmet när du lagar mat. Fläktens kapacitet mäts i kubikmeter luft per timme. Om du vill räkna ut hur mycket kapacitet du är i behov av kan du multiplicera köksvolymen (bredd x längd x höjd) med tio. 

Hoppas att du hittar en köksfläkt att trivas med!

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 7

Relaterade artiklar