Köksfläkt bäst i test

2021-07-29

Bästa köksfläkten 2021

Dagens köksfläktar är både snygga och effektiva. En bra köksfläkt tar effektivt bort matos och stekfett ifrån matlagningen på spisen. Idag finns det många varianter att välja på med olika design och prestanda, och vilken köksfläkt som passar just dig beror bland annat på vilken typ av ventilation som finns i bostaden.

Därefter är det andra funktioner som spelar in. Ska den vara underbyggd, dvs monteras under ett skåp, eller ska den vara fritt hängande? Vill du ha kolfilterfläkt eller annan typ av fläkt? Det är många aspekter att tänka på innan du gör ditt val. Utifrån dessa kriterier har vi nedan listat de bästa köksfläktarna inom sina kategorier inklusive tips inför ditt köp. Nedan presenteras populära och bra varianter av populära underbyggda köksfläktar som alla ges bra omdömen av sina användare. Läs vidare för att se vilken köksfläkt som blir bäst i test!

BÄST I TEST

Electrolux EFT60465OX

5/5

PRISVÄRD

Cylinda Popular

4.4/5

BRA KÖP

Köksfläkt Franke 392-10

4.7/5
Innehåll

1 | Electrolux EFT60465OX - Populär & Energisnål

Bästa Köksfläkt 2021

Electrolux EFT60465O/X är en kolfilterfläkt med en snygg och tilltalande design i vitt eller rostfritt stål. Modellen får bra betyg av konsumenter, och är en både kraftfull och energisnål fläkt. EFT6566O styrs via smidiga elektroniska knappar. Sammantaget blir Electrolux EFT60465OX vårt val av bästa köksfläkten just nu.

Bra fläktkapacitet

Fläkten vädrar effektivt ut matoset snabbt så att luften i köket förblir rent och fräscht. Motorn är rejält kraftfull med en kapacitet på fina 384 m³/h i standardläget. SilenceTech kallas tekniken som får fläkten att prestera så låg ljudnivå som 47 dBA.

Smarta funktioner

Electrolux EFT60465O kommer med en bra funktion som uppmärksammar dig på när fettfiltret behöver rengöras. En annan smart funktion kallas här Breeze. När matlagningen är klar- använd Breeze så går fläkten på absolut mininivå så att eventuell kvarvarande matos vädrats ut utan störande ljud under måltiden.

Sammanfattning

Användare är överlag nöjda och plussar för modellens effektivitet,  en jämförelsevis tystgående gång, bra led belysning, att fläkten är lätt att rengöra samt Breeze funktionen.

Breddstandard: 60 cm.
Typ: Underhängd.
Anpassad för kolfilter.
Antal inställningar: 4.
Styrning: Elektroniska tryckknappar.
Luftflöde: Normal: 384 m³/tim
Luftflöde: Intensiv: 647 m³/tim

Ljudnivå låg: 47 dB.
Ljudnivå hög: 54 dB.
Belysning: LED.
Energiklass: A.
Bredd: 59,8 cm.
Djup: 47 cm.
Höjd: 32,5 cm.
Vikt: 10 kg

2 | Cylinda Popular FK260C - Bästa KöksFläkt Prisvärde

Cylinda Popular FK260C. Här har du en, just det – populär köskfläkt, uppskattad av konsumenter för bra effekt vid användning, enkel hantering till ett bra pris. 

Modellen är relativt tystgående och monteras med fördel antingen på väggen eller under överskåp. Cylinda Popular är utrustad med Easy Clean vilket underlättar rengöring av hela fläkten, inte bara filtret utan även resten av den smuts som hamnar inuti.

Cylinda Popular kommer  komplett med kolfilter & en bra lysrörsbelysning samt möjlighet att välja mellan 3 hastigheter på fläkten. En bra bruksfläkt till ett bra pris tycker vi.

Breddstandard: 60 cm.
Typ: Montering under skåp.
Anpassad för: Kolfilter / Frånluft.
Antal inställningar: 3 Nivåer.
Styrning: Vred.
Luftflöde: 319 m3/h.

Ljudnivå max: 64 dB.
Belysning: Lysrör 1×11 W.
Energiklass: C.
Bredd: 59,8 cm.
Djup: 50,50 cm
Höjd: 8 cm.
Vikt:6.6 kg

Cylinda Popular 60 cm

Cylinda Popular 70 cm

3 | Köksfläkt Franke 392-10 - Bra köp

Snygg köksfläkt för lägenheter med gemensam centralfläkt. Bra LED-belysning, utdragbar knappsats på framsidan, med utbytbar färg. Minska eller öka luftflödet. Finns timer samt avtagbara delar som är lätta att rengöra.

Franke har en enkel och snygg design, som passar över din spis. Franke 392-10 passar för fastigheter med gemensam centralfläkt. Modellen har elektronisk brytare, och motordrivet spjäll. Det finns en utdragbar knappsats på framsidan samt LED-belysning. Fläkten har en vit utbytbar frontlist, och du kan välja en annan färg om du önskar. Med fin och energisnål LED-belysning får du ett fint sken och den är dessutom mer miljövänlig.

Enkel rengöring

Spisfläkten från Franke är lätt att rengöra, tack vare avtagbara delar. Du kan enkelt tvätta det avtagbara filtret för hand eller i diskmaskinen.

Öka eller minska luftflödet

Med ett spjäll kan du öka minska eller öka luftflödet, men det beror på om spjället är öppet eller stängt. Du kan även justera grund- och forceringsflöde. Det är styrt med en timer på max 60 min.

Spiskåpan bör monteras på en höjd av 45 cm för elspis och 65 cm för gasspis. Detta är speciellt viktigt att tänka på för gasspis, för att undvika brand.

Breddstandard: 60 cm.
Centralfläkt/gemensam
Typ: Montering under skåp.
Belysning 2x LED
Timerreglerat spjäll: 5–60 min.

Köpguide

Viktig information! Det är viktigt att veta vilken ventilation ditt boende har. Bor du i lägenhet måste du först kontrollera med din bostadsrättsförening eller hyresvärd vad som gäller för vilken typ av fläkt du kan montera.

Vad är en Kolfilterfläkt?

Kolfilter / återcirkulation är lösningen för de som inte har tillgång att leda matoset ut ur fastigheten via en frånluftskanal. Under processen renas luften via ett filter, för att sedan släppas ut i rummet igen. Tänk på att fukten som skapas under matlagningen blir kvar inomhus, se därför gärna till att vädra en liten stund i samband / efter användning.

En fördel med återcirkulerande fläktar är att luften renas bättre från lukt än andra sorters fläktar. Nackdelen är att kolfiltren måste bytas emellanåt. Hur frekvent beror uppenbart på  hur ofta fläkten används men även på kvalitén på filtret du köper. Vissa kolfilter är även tvättbara vilket kan löna sej i längden.

Frånluft, vad menas med det?

Frånluft är benämningen på när motorn i fläkten arbetar & blåser ut matoset till en befintlig frånluftskanal. Funktionen används oftast  i fristående hus, men ibland även i anpassade flerfamiljshus.

Vad är en kombinationsfläkt?

En kombinationsfläkt är en hybrid av kolfilter /  frånluftsfläkt och är oftast det som används i flerfamiljshus. Luften renas via kolfiltret för att sedan ledas ut via det centrala ventilationssystemet.

Vad menas med underhängd köksfläkt

Denna typ av fläkt bygger du in under skåp eller liknande över spisen. En fördel med med dessa fläktar är att de är mer diskreta än fri- och vägghängda modeller. Tänk på att mäta noga innan ditt köp! Den utdragbara underhängda fläkten är extra smart i små kök.

Vad är fördelen med vägghängd köksfläkt?

Fördelen med denna typ av fläkt är att du kan placera den var du vill och den har ofta en snygg och diskret design. Vägghängda fläktar finns i många olika varianter anpassade för både hörnor och de som sitter rakt på väggen. De vägghängda fläktarna är dock jämförelsevis ofta något dyrare än vad de underhängda modellen är.

Vad är fördelen med en fritt hängande fläkt?

Denna typ av fläkt är tänkt att hänga fritt från taket och gör den mer stabil än en vägghängd fläkt. Den har klädda sidor runt om, vilket inte vägghängd fläkt har.

Denna variant sätts med fördel upp estetiskt tilltalande ovanför spisar som till exempel är placerade på en köksö. Oftast har den en elegant och snygg design som tilltalar många konsumenter.

Modellera kan oftast även kopplas till centralventilation, vilket innebär att produkten kopplas till hemmets ventilationssystem så att du slipper oljud från den interna motorn.

Håll luften frisk i huset 

Du bör välja en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för att förhindra försämring av luftkvaliteten i hemmet när du lagar mat. Fläktens kapacitet mäts i kubikmeter luft per timme. Om du vill räkna ut hur mycket kapacitet du är i behov av kan du multiplicera köksvolymen (bredd x längd x höjd) med tio. 

Hoppas att du hittar en köksfläkt att trivas med!

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 4.9 / 5. Antal betyg: 8

Relaterade artiklar