Köksfläkt bäst i test

Köksfläkt bäst i test 2023

Bäst i test

Siemens LI67RB531 1

Siemens
LI67RB531

5/5

Premium

miele da3366 n

Miele
DA 3366

4.9/5

Bra köp

Franke 602 10

Franke
System 602-10

4.3/5

Vilken köksfläkt är bäst i test 2023?

Siemens LI67RB531 blir utsedd till bästa köksfläkten 2023 tack vare dess prestanda, design och pris. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Köksfläktarna har utvärderats på:

Uppdaterad 31 januari, 2023

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Siemens LI67RB531 - Bäst i test

Siemens LI67RB531 är en rostfri inbyggd / utdragbar elektronisk köksfläkt med Siemens utmärkta iQdrive med dubbla motorer. Köksfläkten fungerar här att installera som både frånluft eller som kolfilter variant och har en bäst i test utmärkelse från Råd&Rön att ståta med.

Siemens iQdrive

Siemens iQdrive lösning ger en behagligt os-fri stund vid spisen. Tekniken resulterar här i en kraftig men i sammanhanget tystgående fläktmotor (41/71 dB) med en kapacitet i registret om hela 398.9 – 727.7 m³/h.

Handhavande

Köksfläkten har en smidig design där fläkt-ramen är utdragbar vid användning för att sedan skjutas tillbaka efter användning, en lösning som uppskattas  av många för en snyggare och mindre skrymmande fläktlösning.

Inställningarna sköts här via smidiga touchtangenter där 3 lägen + en intensiv funktion finns att laborera med, skulle matoset snabbt tillta rejält används intensiv funktionen som tillfälligt höjer effekten för att efter hand automatiskt återgår till fläktens normalläge.

Smarta funktioner hittas bland andra i form av en så kallad eftergångsautomatik där fläkten efter avstängning under 10 minuter arbetar nästintill ljudlöst med att eliminera matos som kan fortfarande kan finnas kvar. Värt att nämna är här också att modellens metallfettfilter tål att maskindiskas.

Sammanfattning

Externa recessioner och användare ger höga betyg och plussar för modellens effektiva och jämförelsevis tysta gång samt en design som tilltalar vilket sannerligen inte alltid gäller i detta segment – vårt val & topp-tips som bästa köksfläkt 2023.

2 | Electrolux EFT60465O - Populär Köksfläkt

Electrolux EFT60465O/X är en kolfilterfläkt med en snygg och tilltalande design i vitt eller rostfritt stål. Modellen får bra betyg av konsumenter, och är en både kraftfull och energisnål fläkt. EFT6566O styrs via smidiga elektroniska knappar.

Bra fläktkapacitet

Fläkten vädrar effektivt ut matoset snabbt så att luften i köket förblir rent och fräscht. Motorn är rejält kraftfull med en kapacitet på fina 384 m³/h i standardläget. SilenceTech kallas tekniken som får fläkten att prestera så låg ljudnivå som 47 dBA.

Smarta funktioner

Electrolux EFT60465O kommer med en bra funktion som uppmärksammar dig på när fettfiltret behöver rengöras. En annan smart funktion kallas här Breeze. När matlagningen är klar- använd Breeze så går fläkten på absolut mininivå så att eventuell kvarvarande matos vädrats ut utan störande ljud under måltiden.

Sammanfattning

Användare är överlag nöjda och plussar för modellens effektivitet,  en jämförelsevis tystgående gång, bra led belysning, att fläkten är lätt att rengöra samt Breeze funktionen.

Produktöversikt

3 | Miele DA 3366 - Bästa premiumvalet

Snygg skåpintegrerad köksfläkt med extra stark Boost-funktion, som snabbt tar bort fett och oslukt. Har 10 filter för extra fettupptagning. Med snygg LED-belysning har du här en kraftfull och och lättrengjord köksfläkt i lite högre prisklass.

Här hittas en snygg och bra köksfläkt från Miele i rostfritt stål med 10 lagers fettfilter för att effektivt ta hand om os från stekpannan. Köksfläkten är tunn och har en ljudnivå på endast 58 dB. Med en kraftfull sugeffekt fångas matoset in med kapacitet om 430 kubikmeter per timme.

 Här finns tre hastighetsinställningar samt en Boost-funktion för intensiv sugeffekt, med den funktionen rengör den snabbt ditt kök från lukt och rök. 

Snabbt utsug tar bort matos

Med Boost-funktionen så drar du snabbt ut allt matos och lukt ifrån köket, så att det inte sprider sig till andra rum. Speciellt lämpligt är att använda den då du steker fisk eller lagar något med skaldjur, som kan lukta ganska starkt. Du använder Boost-funktionen under ca 3-5 minuter för att snabbt få ut den dåliga lukten.

Boost-funktionen är även effektiv om du steker kött, då det kan bli ganska osigt. Med ett mycket bra filter, 10 stycken faktiskt,  mot fett så samlar dessa upp detta så att de inte fastnar på kläder och dylikt. Mycket bra. 

Energisnål Led-belysning

Med LED-lamporna som sitter under fläkten så har du bra belysning vid matlagning på kvällen. Den lyser med ett jämnt sken upp spisen. Lamporna förbrukar endast 2 W, och är därför mycket energisnåla. Lamporna har extra god hållbarhet, och ska hålla i ca 20 år, innan det är dags för byte. Denna High Power LED-belysning från Miele är väldigt speciell, då den är extra hållbar. Så här får den ett extra plus. 

Lätt rengöring

Rengöring av fettfiltret är enkelt, du rengör dessa enkelt i diskmaskinen, och får då bort allt fett och matos som fastnat. 

Sammanfattning

En snygg och praktisk fläkt med bra os- och fettupptagning. Med den smarta Boost-funktionen så får du snabbt ett luktfritt kök. Med snygg LED-belysning som dessutom är energisnål så har du här en ultimat och kraftfull fläkt i premiumklass.

4 | Franke System 602-10 - Bra köp

Snygg 60 cm bred köksfläkt från Franke som är lätt att rengöra. Köksfläkten är här anpassad för lägenheter med ventilation och saknar alltså en inbyggd motor. Finns valbar i rostfritt eller vit.

Köksfläkten har en spiskåpa  på 60 cm i en slimmad och snygg design avsedd för lägenheter med ventilationsanläggning. Franke-fläkten är lätt att rengöra då fett och smuts samlats. Modellen har ingen inbyggd motor utan kopplas ihop med ventilationen där oset förs ut.

Öka eller minska luftflödet

Spiskåpan har ett spjäll, där du kan öka eller minska luftflödet beroende på om metallspjället är öppet eller stängt. Det finns injustering av forcerings- och grundflödet. De kan inte styra något aggregat. Det finns en timer som du kan ställa in på högst 60 minuter.

5 | Franke 392-10 - Bra centralfläkt

Snygg köksfläkt för lägenheter med gemensam centralfläkt. Bra LED-belysning, utdragbar knappsats på framsidan, med utbytbar färg. Minska eller öka luftflödet. Finns timer samt avtagbara delar som är lätta att rengöra.

Franke:s köksfläkt har en enkel och snygg design, som passar över din spis. Franke 392-10 passar för fastigheter med gemensam centralfläkt. Modellen har elektronisk brytare, och motordrivet spjäll. Det finns en utdragbar knappsats på framsidan samt LED-belysning.

Köksläkten har en vit utbytbar frontlist, och du kan välja en annan färg om du önskar. Med fin och energisnål LED-belysning får du ett fint sken och den är dessutom mer miljövänlig.

Enkel rengöring

Spisfläkten från Franke är lätt att rengöra, tack vare avtagbara delar. Du kan enkelt tvätta det avtagbara filtret för hand eller i diskmaskinen.

Öka eller minska luftflödet

Med ett spjäll kan du öka minska eller öka luftflödet, men det beror på om spjället är öppet eller stängt. Du kan även justera grund- och forceringsflöde. Det är styrt med en timer på max 60 min.

Spiskåpan bör här monteras på en höjd av 45 cm för elspis och 65 cm för gasspis. Detta är speciellt viktigt att tänka på för gasspis ur säkerhets synpunkt.

6 | Cylinda Popular FK260C - Prisvärd

Cylinda Popular FK260C. Här har du en, just det – populär köskfläkt, uppskattad av konsumenter för bra effekt vid användning, enkel hantering till ett bra pris. 

Denna köksfläkt är relativt tystgående och monteras med fördel antingen på väggen eller under överskåp. Cylinda Popular är utrustad med Easy Cl vilket underlättar rengöring av hela fläkten, inte bara filtret utan även resten av den smuts som hamnar inuti.

Cylinda Popular kommer  komplett med kolfilter & en bra lysrörsbelysning samt möjlighet att välja mellan 3 hastigheter på fläkten. En bra bruksfläkt till ett bra pris tycker vi.

Dagens köksfläktar är både snygga och effektiva. En bra köksfläkt tar effektivt bort matos och stekfett ifrån matlagningen på spisen. Idag finns det många varianter att välja på med olika design och prestanda, och vilken köksfläkt som passar just dig beror bland annat på vilken typ av ventilation som finns i bostaden.

Kolfilter / återcirkulation är lösningen för de som inte har tillgång att leda matoset ut ur fastigheten via en frånluftskanal. Under processen renas luften via ett filter, för att sedan släppas ut i rummet igen. Tänk på att fukten som skapas under matlagningen blir kvar inomhus, se därför gärna till att vädra en liten stund i samband / efter användning.

En fördel med återcirkulerande fläktar är att luften renas bättre från lukt än andra sorters fläktar. Nackdelen är att kolfiltren måste bytas emellanåt. Hur frekvent beror uppenbart på  hur ofta fläkten används men även på kvalitén på filtret du köper. Vissa kolfilter är även tvättbara vilket kan löna sej i längden.

Frånluft är benämningen på när motorn i fläkten arbetar & blåser ut matoset till en befintlig frånluftskanal. Funktionen används oftast  i fristående hus, men ibland även i anpassade flerfamiljshus.

En kombinationsfläkt är en hybrid av kolfilter /  frånluftsfläkt och är oftast det som används i flerfamiljshus. Luften renas via kolfiltret för att sedan ledas ut via det centrala ventilationssystemet.

Denna typ av fläkt bygger du in under skåp eller liknande över spisen. En fördel med med dessa fläktar är att de är mer diskreta än fri- och vägghängda modeller. Tänk på att mäta noga innan ditt köp! Den utdragbara underhängda fläkten är extra smart i små kök.

Fördelen med denna typ av fläkt är att du kan placera den var du vill och den har ofta en snygg och diskret design. Vägghängda fläktar finns i många olika varianter anpassade för både hörnor och de som sitter rakt på väggen. De vägghängda fläktarna är dock jämförelsevis ofta något dyrare än vad de underhängda modellen är.

Denna typ av fläkt är tänkt att hänga fritt från taket och gör den mer stabil än en vägghängd fläkt. Den har klädda sidor runt om, vilket inte vägghängd fläkt har.

Denna variant sätts med fördel upp estetiskt tilltalande ovanför spisar som till exempel är placerade på en köksö. Oftast har den en elegant och snygg design som tilltalar många konsumenter.

Modellera kan oftast även kopplas till centralventilation, vilket innebär att produkten kopplas till hemmets ventilationssystem så att du slipper oljud från den interna motorn.

Du bör välja en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för att förhindra försämring av luftkvaliteten i hemmet när du lagar mat. Fläktens kapacitet mäts i kubikmeter luft per timme. Om du vill räkna ut hur mycket kapacitet du är i behov av kan du multiplicera köksvolymen (bredd x längd x höjd) med tio.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Relaterade tester