Köksfläkt bäst i test 2024

Köksfläkt bäst i test 2024

Vi har jämfört 8 köksfläktar och utsett vinnare som köksfläkt bäst i test 2024 inom sina prisklasser och användningsområden.
Läs vår guide och hitta rätt köksfläkt för dig.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Vi har jämfört:

Hur bra fläktkapacitet köksfläkten har

Hur byggkvaliteten känns & hur designen är

Om det är enkelt att justera inställningarna

Om det finns en boost-funktion

BÄST I TEST

Siemens LI67RB531 köksfläkt

Siemens LI67RB531

Bästa inbyggda

Luftflöde: 727.7 m³/h

Bredd: 60 cm

Typ: Inbyggd / utdragbar

Fläkthastigheter: 3 + Intensiv

Styrning: Touchknappar

Läs rescension

PREMIUM

Miele PUR68W

Bästa vägghängda

Luftflöde: 650 m³/h

Bredd: 60 cm

Typ: Vägghängd

Fläkthastigheter: 3 + Boost

Styrning: Touchknappar

Läs rescension

BUDGET

Electrolux LFC316X köksfläkt

Electrolux LFC316X

Bäst prisvärde

Max luftflöde: 420 m³/h

Bredd: 60 cm

Typ: Inbyggd / utdragbar

Fläkthastigheter: 3 + Intensiv

Styrning: Touchknappar

Läs rescension

  • Det är viktigt att veta vilken ventilation ditt boende har. Bor du i lägenhet måste du först kontrollera med din bostadsrättsförening eller hyresvärd vad som gäller för vilken typ av fläkt du kan montera.
  • Luftflöde: För större kök rekommenderas mer luftflöde.
  • Ljudnivå: Vill du ha en tyst fläkt? Välj en med lägre dB (decibel).
  • Inbyggd: Att placera köksfläkten inbyggd i ett överskåp gör att du får mer skåputrymme, och gör fläktlösningen mer diskret.
  • Rengöring: Vissa kolfilter som medföljer fläkten är tvättbara, medans andra inte är tvättbara.
Bäst i test 2024
Siemens LI67RB531 köksfläkt

Siemens Köksfläkt LI67RB531

Siemens iQdrive

Effektiv och tystgående

Breddstandard: 60 cm

Typ: Inbyggd / utdragbar

Fläkthastigheter: 3 + Intensiv

Styrning: Elektroniska touchknappar

Anpassad för kolfilter & frånluft

Köksfläkt bäst i test 2024

Siemens LI67RB531 är en rostfri inbyggd och utdragbar elektronisk köksfläkt. Köksfläkten har Siemens utmärkta iQdrive med dubbla motorer som är både tystlåten och effektiv.

Siemens iQdrive

Siemens iQdrive lösning ger en behagligt osfri stund vid spisen. Motorn är tystgående från 41 till 71 dB, och har en kapacitet i på kraftfulla 398.9 – 727.7 m³/h.

Smidig & smarta funktioner

Köksfläkten har en smidig design där fläktramen är utdragbar och enkelt kan skjutas tillbaks efter användning för ett snyggare kök.

Inställningarna sköts via tydliga touchknappar som har 3 lägen plus en intensiv funktion. Om matoset snabbt tilltar så fins intensivfunktionen tillhands, som tillfälligt höjer effekten för att efter hand automatiskt återgå till fläktens normalläge.

Smarta funktioner hittas bland andra i form av en så kallad eftergångsautomatik, där fläkten efter avstängning under 10 minuter arbetar nästintill ljudlöst med att eliminera matos som kan fortfarande kan finnas kvar. Värt att nämna är också att modellens metallfettfilter tål att maskindiskas.

Sammanfattning

Användare lämnar höga betyg för modellens effektiva och tysta gång samt design som tilltalar. Ett utmärkt val i mellanprisklassen och vår vinnare av köksfläkt bäst i test 2024.

Premium

Miele Köksfläkt PUR68W

Miele CleanCover

10-lagers fettfilter

Typ: Vägghängd

Breddstandard: 60 cm

Luftflöde: 650 m3/h i Boostläge

Fläkthastigheter: 3 + Boost

Styrning: Touch-kontroller

Köksfläkt bäst i test 2024 – Premium

Förvandla ditt kök till en stilfull matlagningsplats med denna köksfläkt från Miele som kombinerar funktion med form på ett elegant sätt.

Denna köksfläkt är vårt premiumval som kommer med mycket god prestanda, design och tystgående motor som håller köket fräscht och luktfritt.

Köksfläkten är utrustad med flera hastighetsinställningar, vilket ger dig full kontroll över ventilationen i ditt kök. Dessutom arbetar dena köksfläkt i sammanhanget tystgående med en maximal ljudnivå på 56 dB.

Innovativ teknik och slående design

Den minimalistiska designen och rostfria stålytan ger ditt kök en modern och sofistikerad look, samtidigt som du får de senaste innovationerna köksfläktar kan erbjuda.

Mieles smarta CleanCover. Här har man tagit konsumenterna på orden så bakom fettfiltren hittas alltså Miele CleanCover.

Miele CleanCover är en viss typ av utformning där inga kanter, rundningar eller svåråtkomliga prång förekommer där fett annars gärna kan smita undan. Det finns inga kablar eller elektriska komponenter som är i vägen. Endast en sluten plan yta att torka av. Detta har visat sig vara väldigt uppskattat av användare när det kommer till att hålla köksfläkten ren.

Luftflödet i maxläge är på 395 m³/h. Behövs det mer fläkt så aktiverar vi boostfunktionen och som ökar luftflödet till 650 m³/h. Mycket smidigt när det börjar bli för mycket rök i köket. Filtret av klass A säkerställer att köksfläkten hanterar matfett och os mycket effektivt.

Konstruktion

Modellens energieffektiva HighPower LED-lampor ger utmärkt belysning med en hållbarhet på 20 år.

Ett 10-skikts metallfettfilter av rostfritt stål adderas med ett täckskikt och filterram av högkvalitativt rostfritt stål. Det finns touch-kontroller för enkel hantering och en automatisk avstängningsfunktion.

Sammanfattning

Miele PUR68W är en köksfläkt som sticker ut lite utöver det vanliga med en genomarbetad estetisk och funktionell design. Miele PUR68W är svaret på vad konsumenter önskar sig av bäst i test i premiumprisklassen.

Prisvärd
Electrolux LFC316X köksfläkt

Electrolux Köksfläkt LFC316X

Många positiva omdömen

Typ: Vägghängd

Breddstandard: 60 cm

Hastigheter: 3

Luftflöde: 420 m³/h

Ljudnivå: 66 dB

Anpassad för kolfilter

Köksfläkt bäst i test 2024 – Budget

Electrolux LFC316X är ett populärt och prisvärt val bland vägghängda köksfläktar. Köksfläkten som kommer väldesignad i rostfritt stål kombinerar bra funktioner och tilltalande estetik till attraktivt pris.

Med sin effektiva filtrering och kraftfulla motor håller den ditt kök fri från matos och ger en behaglig miljö för matlagning.

Teknik och specifikationer

Electrolux LFC316X har ett luftflöde på 235 m³/h till 420 m³/h, vilket ger kraft nog för att hantera matos i hemmet. Det finns tre hastighetsinställningar, som ger bra med flexibilitet att anpassa utifrån vad som tillagas.

Aluminiumfettfiltret är även tvättbart, och köksfläkten är överlag enkel att hålla ren.

Sammanfattning

Electrolux LFC316X ger god prestanda till ett bra pris. Utformningen i snygg rostfri stålram och antalet positiva omdömen gör det enkelt för oss att tipsa om Electrolux LFC316X som ett prisvärt alternativ.

Mellanprisklass
Franke System 602-10

Franke System 602-10

Lätt att rengöra

Breddstandard: 60 cm

Typ: Infälld / under skåp

Centralventilation

Justerbar hastighet

Franke System 602-10 är en snygg och effektiv spiskåpa från Franke som är mycket enkel att hålla ren. Köksfläkten är anpassad för lägenheter med ventilation och saknar alltså en inbyggd motor. Modellen finns som rostfri och vit.

Köksfläkten har en spiskåpa på 60 cm i en slimmad och snygg design. En fördel med denna köksfläkt är hur pass enkelt de är att hålla den ren tack vare dess utformning.

Öka eller minska luftflödet

Spiskåpan har ett spjäll där du kan öka eller minska luftflödet beroende på om metallspjället är öppet eller stängt. Det finns en timer som du kan ställa in på upp till 60 minuter för extra säkerhet.

Sammanfattning

Har du redan ventilationsanläggning att koppla ihop med så är Franke System 602-10 en snygg och effektiv lösning.

Premium
Miele DAS 2620 Köksfläkt

Miele DAS 2620 Köksfläkt

10-lagers fettfilter

Miele CleanCover

Breddstandard: 60 cm

Typ: Underhängd

Fläkthastigheter: 4

Styrning: Elektroniska tryckknappar

Anpassad för kolfilter

Miele DAS 2620 är en skåpintegrerad köksfläkt med extra stark boostfunktion som snabbt tar bort fett och os-lukt. Modellan har 10 filter för optimal fettupptagning, och enkel rengöring med Miele CleanCover. Med snygg LED-belysning har du en kraftfull och snygg köksfläkt i premiumprisklassen.

Denna köksfläkt från Miele är i rostfritt stål. Den är tunn och har en ljudnivå på endast 47 dB vid lägsta effekt. Med en kraftfull effekt fångas matoset in med en kraft på 410 m³/h samt en boost på 600 m³/h.

Boostfunktion

Med Boostfunktionen får du snabbt ut allt matos och lukt ifrån köket, så att det inte sprider sig till andra rum. Speciellt lämpligt är att använda den då du steker fisk eller lagar något med skaldjur, som kan lukta ganska starkt. Du använder Boosten under ca 3-5 minuter för att snabbt få ut den dåliga lukten.

Boostfunktionen är även effektiv när du exempelvis steker kött, då det kan bli ganska osigt. Med ett effektivt filter mot fett så samlar dessa upp detta så att de inte fastnar på kläder och dylikt.

Energisnål LED-belysning

LED-lamporna som sitter under fläkten lyser upp bra även när annat är nersläckt. Lamporna förbrukar endast energisnåla 2 W och har en livstid på 20 år.

Lätt rengöring

Fettfiltret kan diskas i diskmaskin eller för hand

Sammanfattning

En snygg och praktisk fläkt med bra os- och fettupptagning. Boostfunktionen får effektivt bort oönskad lukft. Med snygg LED-belysning som dessutom är energisnål så är Miele DAS 2620 ett alternativ i premiumprisklassen.

Centralfläkt
Franke 392-10 köksfläkt

Franke 392-10 Köksfläkt

För gemensam centralfläkt

Breddstandard: 60 cm

Typ: Underhängd

Centralfläkt

Franke 392-10 är ett alternativ för lägenheter med gemensam centralfläkt. Köksfläkten har tydlig LED-belysning och utdragbar knappsats på framsidan. Det går att justera luftflödet, och det finns en timer. Vissa dellar är avtagbara för enkel rengöring.

Modellen har elektronisk brytare och motordrivet spjäll samt en vit utbytbar frontlist som även finns i andra färger.

Enkel rengöring

Spisfläkten från Franke är lätt att rengöra tack vare avtagbara delar. Det går att tvätta det avtagbara filtret för hand eller i diskmaskinen.

Luftflöde

Du kan justera luftflödet via ett spjäll, beroende på om spjället är öppet eller stängt. Du kan även justera grund- och forceringsflöde. Det är styrt med en timer på max 60 min.

Spiskåpan bör här monteras på en höjd av 45 cm för elspis och 65 cm för gasspis. Detta är speciellt viktigt att tänka på för gasspis ur säkerhetsaspekt.

Sammanfattning

Bra val för lägenheter med gemensam centralfläkt

Populär
Electrolux LFG336W

Electrolux Köksfläkt LFG336W

Bra fläktkapacitet

Breddstandard: 60 cm

Typ: Underhängd

Fläkthastigheter: 4

Styrning: Elektroniska tryckknappar

Anpassad för kolfilter

Electrolux LFG336W är en kolfilterfläkt med en snygg och tilltalande design i vit eller rostfritt stål. Modellen får bra betyg av konsumenter, och är både kraftfull och energisnål. Fläkten styrs via smidiga elektroniska knappar.

Bra fläktkapacitet

Fläkten vädrar effektivt ut matoset snabbt så att luften i köket förblir rent och fräscht. Motorn är rejält kraftfull med en kapacitet på 384 m³/h i standardläget. SilenceTech håller ljudnivån nere på endast 47 dBA.

Smarta funktioner

Electrolux LFG336W kommer med en bra funktion som uppmärksammar dig på när fettfiltret behöver rengöras. En annan smart funktion vid namnet Breeze lämnar fläkten på absolut mininivå så att eventuell kvarvarande matos vädrats ut utan störande ljud under måltiden.

Sammanfattning

Användare ger positivt betyg för modellens effektivitet, ljudnivå, enkla rengöring samt funktionen Breeze.

Prisvärd
Cylinda Popular FK260C

Bra omdömen

Breddstandard: 60 cm

Typ: Underbyggd

Anpassad för kolfilter

Cylinda Popular FK260C är en prisvärd och populär köksfläkt som får bra omdömen av användare.

Denna köksfläkt är relativt tystgående och monteras med fördel antingen på väggen eller på överskåp. Cylinda Popular är utrustad med Easy Clean, vilket underlättar rengöring av hela fläkten, inte bara filtret.

Cylinda Popular kommer med kolfilter och en bra lysrörsbelysning samt möjlighet att välja mellan 3 hastigheter på fläkten.

Sammanfattning

Om du letar efter en enklare modell som håller vad den lovar och får bra användaromdömen så kan Cylinda Popular FK260C vara värd att titta närmre på.

Guide – Köksfläkt bäst i test 2024

Dagens köksfläktar är både snygga och effektiva. En bra köksfläkt tar effektivt bort matos och stekfett ifrån matlagningen på spisen. Idag finns det många varianter att välja på med olika design och prestanda, och vilken köksfläkt som passar just dig beror bland annat på vilken typ av ventilation som finns i bostaden.

Vanliga frågor och svar

Kolfilter är lösningen för de som inte har tillgång att leda matoset ut ur fastigheten via en frånluftskanal. Under processen renas luften via ett filter, för att sedan släppas ut i rummet igen. Tänk på att fukten som skapas under matlagningen blir kvar inomhus, se därför gärna till att vädra en liten stund i samband med och efter användning.

En fördel med återcirkulerande fläktar är att luften renas bättre från lukt än andra sorters fläktar. Nackdelen är att kolfiltren måste bytas emellanåt. Hur frekvent beror uppenbart på hur ofta fläkten används men även på kvaliteten på filtret du köper. Vissa kolfilter är även tvättbara vilket kan löna sig i längden.

Frånluft är benämningen på när motorn i fläkten blåser ut matoset till en befintlig frånluftskanal. Funktionen används oftast i fristående hus, men ibland även i anpassade flerfamiljshus.

En kombinationsfläkt är en hybrid av kolfilterfläkt och frånluftsfläkt. Det är oftast dessa som används i flerfamiljshus. Luften renas via kolfiltret för att sedan ledas ut via det centrala ventilationssystemet.

Denna typ av fläkt bygger du in under skåp eller liknande över spisen. En fördel med med dessa fläktar är att de är mer diskreta än fri- och vägghängda modeller. Tänk på att mäta noga innan ditt köp. En utdragbar och underhängd fläkt är extra smart i små kök.

Fördelen med denna typ av fläkt är att du kan placera den var du vill och den har ofta en snygg och diskret design. Vägghängda fläktar finns i många olika varianter anpassade för både hörnor och de som sitter rakt på väggen. De vägghängda fläktarna är dock jämförelsevis ofta något dyrare än vad de underhängda modellen är.

Denna typ av fläkt är tänkt att hänga fritt från taket och gör den mer stabil än en vägghängd fläkt. Den har klädda sidor runt om, vilket inte vägghängd fläkt har.

Denna variant sätts med fördel upp estetiskt tilltalande ovanför spisar som till exempel är placerade på en köksö. Oftast har den en elegant och snygg design som tilltalar många konsumenter.

Modellera kan oftast även kopplas till centralventilation, vilket innebär att produkten kopplas till hemmets ventilationssystem så att du slipper oljud från den interna motorn.

Du bör välja en fläkt med tillräckligt hög kapacitet för att förhindra försämring av luftkvaliteten i hemmet när du lagar mat. Fläktens kapacitet mäts i kubikmeter luft per timme. Om du vill räkna ut hur mycket kapacitet du är i behov av kan du multiplicera köksvolymen (bredd x längd x höjd) med tio.

Senast färdigställda tester