Bäst i test: Dessa luftfuktare blev bäst 2023

Vi har granskat marknaden på luftfuktare för att hitta de bästa inom sina prisklasser.
Läs om produkterna nedan och ta del av köpguiden för att hitta rätt luftfuktare för dig.

Vi har jämfört:

Hur många kvadratmeter luftfuktaren fuktar.

Hur ofta man behöver fylla på med vatten.

Om det finns en hygrometer som mäter fuktnivå.

Om man kan ha luftfuktaren på under natten.

BÄST I TEST

Luftfuktare Philips HU4813

Philips HU4813​

Bäst prisvärde

Yta: 44 m²​

Vattentank: 2 liter​

Hygrometer: Ja​

Ljudnivå: 34 db​

Läs rescension

PREMIUM

Luftfuktare Philips HU4816

Philips HU4816​

Mycket tystlåten

Yta: 44 m²​

Vattentank: 4 liter​

Hygrometer: Ja

Ljudnivå: 35 db​

Läs rescension

BUDGET

Luftfuktare Beurer LB 88

Beurer LB 88

Ultrasonic-teknologi

Yta: 48 m²​

Vattentank: 6 liter​

Hygrometer: Nej

Ljudnivå: 20 db

Läs rescension

  • Täckningsyta: Utgå ifrån hur stor yta du vill att luftfuktaren ska kunna täcka.​
  • Hygrometer: Mät gärna luftfuktigheten med en inbyggd eller extern hygrometer. Som riktlinjer bör luftfuktigheten vara på 45% under vintern, och 60% på sommaren.​
  • Nanocloud: Luftfuktare med NanoCloud teknik sprider 99% färre bakterier och virus i luften.​
  • Ultraljudsteknik: En luftfuktare med ultraljudsteknik förbrukar mindre el än en luftfuktare med vanlig ånga.​
Bäst i test 2023
Luftfuktare Bäst i test 2023 - Philips HU4813

Philips HU4813​

Bra & jämn spridning​

Tystlåten

Automatisk avstängning​

Yta: 44 m²​

Vattentank: 2 liter​

Timer: 1-8 h​

Bäst i test

Philips HU4813 är en ultrasonisk luftfuktare med god prestanda och många användbara funktioner, och vårt förstsaval i mellanrpisklassen. Denna modell reglerar automatiskt luftfuktigheten eller låter dig manuellt välja mellan tre olika nivåer.

Komplett lösning för luftfuktning

Philips HU4813 luftfuktare använder sig av innovativ NanoCloud-teknologi som filtrerar fukten och effektivt minimerar spridningen av bakterier och virus. Dessutom förhindrar den bildandet av vitt damm, vilket bidrar till en renare och friskare inomhusmiljö.

Ultrasonisk ånga: kall och varm

Denna modell använder ultrasonisk ångteknologi för att producera extremt fina vattenpartiklar, vilket minimerar risken för vattenskador och fuktskador. NanoCloud-teknologin säkerställer dessutom att 99 % färre bakterier sprids jämfört med konventionella ultraljudsfuktare.

Sova bekvämt med tyst sovläge

En inbyggd timer låter dig ställa in drifttiden mellan 1 och 8 timmar. Dessutom erbjuder luftfuktaren ett tyst sovläge. Efter den inställda tiden stänger enheten av sig automatiskt.

Lätt att underhålla

Philips HU4813 är designad för enkel skötsel. Regelbunden rengöring och filterbyte är enkelt att utföra, vilket hjälper till att hålla enheten i toppskick och minimera bakteriespridning.

Anpassad för mellanstora ytor

Luftfuktaren är anpassad för utrymmen upp till 40 m². För större bostadsytor rekommenderas andra modeller som är mer lämpade för större områden.

Sammanfattning

Om du vill ha en luftfuktare som täcker upp till 44 m²​ så är Philips HU4813​ det självklara valet. Med bra prestanda och funktionalitet i åtanke blir HU4813 bäst i test.

Premium
Luftfuktare Philips HU4816

Philips HU4816​

Automatisk & manuell fuktighetsnivå

Passar till sovrummet​

Typ: Ultrasonisk​

Täcker: 44 m²​

Vattentank: 4 liter​

Ljudnivå: 35 dB​

Philips HU4816 blir tipset som luftfuktare bäst i test 2023 i premiumprisklassen. Med sin NanoCloud-teknik reduceras 99 % av bakterier och viruspartiklar i ditt hem och prisläget känns fortsatt bekvämt.

Philips HU4816 som är en likartad större variant av vinnaren kommer här med en vattentak på 4 liter. Modellen får fina betyg av konsumenter. Användare hyllar produkten för dess låga ljudnivå vid lägsta inställningen som gör att man kan låta luftfuktaren vara på även under natten utan att störas märkbart av ljudet.

NanoCloud-teknik

Philips HU4816 använder NanoCloud teknologi för att skapa en hälsosam och behaglig inomhusmiljö. Denna avancerade förångningsteknik omvandlar vatten till ultrafin ånga, vilket effektivt fuktar luften utan att skada golv eller möbler.

Tack vare NanoCloud tekniken sprider Philips HU4816 hela 99% färre bakterier än många konventionella ultraljudsfuktare, enligt laboratorietester. Detta bidrar till en mer hygienisk och säker inomhusmiljö.

Bekämpar Vitt damm

HU4816 minimerar också spridningen av mineraler i luften, vilket hjälper till att förebygga uppkomsten av vitt damm. Detta gör luftfuktaren särskilt lämplig för hem med allergiker eller känsliga personer.

Luftfuktarens funktioner

Tack vare sin 4-liters vattentank kan modellen här fukta luften i 26 timmar om du valt den lägre inställningen. En praktisk timerfunktion med automatisk avstängning finns även med intervall om 1 – 4 – 8 timmar. Philips HU4816 är väldigt enkel att rengöra och även denna modell kommer utan värmeplatta så någon avkalkning behövs inte här.

Budget
Luftfuktare Beurer LB 88

Beurer LB 88

Ultrasonic teknologi​

Vattenbehållare på 6 liter​

Typ: Ultrasonisk​

Täckningsyta: 48 kvm​

Vattentank: 6 liter​

I den lägre prisklassen finns Beurer LB 88 som bäst i test valet – En luftfuktare som med bra användarbetyg passar för mindre rum med bra anpassning av den mängd fukt som förs ut i ditt rum. Här finns även en trevlig funktion för att tillföra väldoft via aromaoljor.

LB 88 kommer även med möjligheten att sprida ljussken som skiftar i olika färger för att skapa en mysigare atmosfär i ditt hem. Luftfuktaren från Beurer passar för rum upp till 20 kvm.

Luftfuktare med aromadoft

Beurer LB luftfuktare är en mindre variant som ger dig både bättre luft, och du kan även fylla den med en härlig aromadoft om du önskar det. Det finns en uppsjö av aromaoljor som exempelvis jasmin, ros, trä, kanel m.m som kan köpas online eller i butik.

Du häller bara i din doftolja i diffuserns behållare, därefter sprids doften i ditt rum, dessutom bildas en fuktigare miljö, vilket är bra för din hälsa.

Luftfuktaren kommer med en lite snyggare design och fem ljusinställningar i harmoniska och fina färger. Den avger en fin, tunn ultraljudsdimma och är dessutom tyst och energisparande. Den är anpassad för rum upp till 20 kvm. Behållaren är tillverkad i porslin och bambu.

Justera ljuset manuellt

Ljuset, som är energibesparande LED-belysning finns i olika färger som skiftar. Luftfuktaren är tyst och drar inte mycket el, LED- belysningen är endast på 12 watt. Det finns två nivåer av ånga som du kan välja mellan, antingen med ljus eller utan. Tanken är på 180 ml, och modellen stängs av då behållaren är tom.

Du har även en timer som du kan ställa in på 1-7 timmar, eller så kan du välja att den ska vara på tills du väljer att stänga av den.

Sammanfattning

Här får du en bra luftfuktare där du även kan få god doft i ditt rum, vilket kommer att ge extra stämning, och för det låga priset så är det absolut ett bra köp.

Passar stora ytor

HACE PCMH45

Täckningsyta: 200 kvm​

Vattentank: 30 liter​

Fläktsteg: 3​

Bästa luftfuktaren för större ytor på upp till hela 250 m2 med en rejäl kapacitet på 45 liter / dygn. Möjlighet till slangsluten direktpåfyllning av vatten.

HACE PCMH45 är en högpresterande luftfuktare anpassad för krävande miljöer och stora ytor på upp till stadiga 250 m2. Modellen passar därför speciellt bra för att förbättra inomhusmiljön och skydda inventarier i större hem, lager, kontor och butik / affärslokaler mot skador orsakade av alltför torr luft.

Inställningar och funktioner

Denna mindre pjäs kommer med fyra drifts-inställningar: låg – medium – hög samt kontinuerlig drift som kombineras med tre valbara fläkthastigheter. Här finns en timerfunktion för att ställa in inom vilken tidsram du önskar luftfuktaren arbeta, under gång stängs modellen automatiskt av när önskad luftfuktighetsnivå uppnåtts. Som säkerhetsfunktion stängs även fuktaren av om vattentanken skulle bli tom.

Enkel vattenpåfyllning

Som luftfuktare i modell Large kommer PCMH45 med en anpassad lösning för vattentillförsel som de mindre luftfuktarna saknar. Här finns den praktiska möjligheten till fast anslutning via en slang för kontinuerlig påfyllning av tanken.

Modellen är trots sin storlek lätt att förflytta tack vare de 6 dolda hjulen. Ett smart integrerat luftfilter baktill förenklar rengöringen.

Sammantaget är Hace PCMH45 en luftfuktare i proffsklassen och ges inte oväntat mycket bra omdömen av sina användare.

Köpguide

Upplever du obehag i näsa och hals, torr hy och svidande ögon så kan det vara ett tecken på att luftfuktigheten inte är optimal, dvs. 40%. Luftfuktigheten kan man mäta med en hygrometer, vilket finns inbyggt i vissa luftfuktare, men går även att köpas separat.

Personer med astma och kan märka stor skillnad i deras symtom när luftfuktigheten förbättras. Speciellt om du märker att symtomen är värre under vintern än sommaren.

Generella tips

  • Växter blir torra och trötta och behöver oftare vatten om luften är för torr. Bra luftfuktighet ger dig glada växter!
  • Trämöbler mår bäst med en fuktighetsgrad på ca 40%. Torra möbler kan annars lätt spricka, detsamma gäller parkettgolv. Tänk även på detta om du har musikinstrument som gitarr eller annat musikinstrument i trä, även de behöver en viss fuktnivå för att inte materialet i trä ska spricka.
  • För låg luftfuktighet torkar ut huden, och du behöver oftare tillföra fukt i form av diverse krämer.
  • Din luftfuktare bör rengöras enligt anvisningar och även filter ska bytas efter tillverkarens rekommendationer – annars kan det ge motsatt effekt. Det kan då samlas bakterier och mögel som kan ge många oönskade besvär.

Vanliga frågor och svar

Modernt och välisolerat boende har många fördelar, men det kan också leda till utmaningar som torr inomhusluft. Torr luft kan ge upphov till flera hälsoproblem, såsom torra slemhinnor, ögon och hud, samt luftvägsbesvär. Dessutom kan en låg luftfuktighet vara en gynnsam miljö för allergener, vilket förvärrar hälsoproblemen. En luftfuktare kan effektivt motverka dessa problem och skapa en mer hälsosam inomhusmiljö.

En lönsam investering för vintermånaderna

Vintertid blir luftens fuktighetsnivå i våra hem särskilt låg, ofta på grund av värmeelement som sprider torr och varm luft. Att införskaffa en luftfuktare är därför en smart och ekonomisk investering, särskilt under kallare månader, för att förbättra inomhusklimatet.

Luftfuktare – En fördel för allergiker och astmatiker

Luftfuktigheten är extra viktig för personer med allergier eller astma, eftersom för torr luft kan förvärra symptomen. Vissa luftfuktare kommer med inbyggda luftrenare som effektivt filtrerar bort partiklar som pollen och damm. Detta ger en extra nivå av skydd och komfort för de som är känsliga.

Aromaterapi: En extra finess i vissa luftfuktare

Utöver att justera luftfuktigheten i ditt hem kan vissa modeller även sprida en valfri doft. Med en aromfunktion kan du inte bara förbättra luftkvaliteten, men också skapa en behaglig atmosfär som lyfter ditt humör och välbefinnande.

En luftfuktare med ultraljud har en så kallad dimgenerator. Inuti luftfuktaren finns en snabbt vibrerande platta. Vattnet från tanken rinner ner till plattan där det sedan förvandlas till en mycket finfördelad vattenånga som därefter fördelas jämnt ut i rummet.

Fördelar med ultraljud

Det finns en inbyggd hygrostat, vilket innebär att du kan ställa in den fuktnivå som passar dig bäst. Enheten stängs automatiskt av då din önskade nivå nås. Dessa modeller är även generellt jämförelsevis tystgående. Modellerna är både strömsnåla, kompakta och effektiva.

Nackdelar med ultraljud

Om du fyller på med vanligt kranvatten kan fula vitaktiga fläckar uppstå på möbler, golv och väggar. För att förhindra detta behöver du använda destillerat vatten vilket vilket gör användningen lite krångligare. På dessa modeller finns även ett förfilter som kräver regelbundet byte.

I en vanlig luftfuktare med ångfunktion så fyller du på din behållare med vanligt kranvatten, därefter släpps ren ånga ut i luften. På vissa modeller finns även varm ånga, men de flesta använder sig enbart av kall ånga.

Fördelar med ångfunktion

Du kan använda dig av vanligt kranvatten, och får ej fula märken av vattnet som därefter ångas ut, på möbler eller tapeter. Du kan få varm ånga, vilket ger dig en mer tropisk inomhusluft. Ångan är absolut steril. Modellerna har ofta ett lägre pris. 

Nackdelar med ångfunktion

Elförbrukning kan bli lite mer kostsam om du kör på hög effekt hela tiden. Luftfuktare med ultraljud drar mindre el, och är därför ett bättre alternativ om du endast tänker elkostnad. Varm ånga kan bränns rejält och rekommenderas därför inte för rum där mindre barn rör sej. Modellerna saknar ofta hygrostat samt har generellt en högre ljudnivå.

Senast färdigställda tester

Airfryer bäst i test 2023

Steamer bäst i test 2023

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023