Luftfuktare Bäst i Test

Luftfuktare Bäst i Test

Bäst i test

Luftfuktare Bäst i Test 2022

Philips HU4813

5/5

Premium

Luftfuktare bäst i test 2022 Premium

Philips HU4816

5/5

Prisvärd

Luftfuktare med hög kapacitet

HACE PCMH45

4.5/5

Vilken luftfuktare är bäst i test 2022?

Torr luft i hemmet är vanligt i Sverige, speciellt under de kyligare månaderna.
Luftfuktaren hjälper till med att öka luftfuktigheten i hemmet genom att sprida vattenånga.

Vi har granskat marknaden på luftfuktare och utsett vinnare i sina respektive prisklasser.
Nedan kan du nyttiga tips inför ditt val och läsa mer om varje luftfuktare.

Philips HU4813 blir utsedd till bästa luftfuktaren 2022 – en prisvärd effektiv luftfuktare som ger optimal luftfuktighet i hemmet. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 13 september, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Philips HU4813 - Bästa Luftfuktare 2022

Luftfuktare Bäst i Test 2022 – Philips HU4813 hjälper dig hålla optimal luftfiktighet i hemmet. HU4813 använder en förångningsteknik som filtrerar fukten för att inte skapa damm. Luftfuktaren kommer med NanoCloud förångnings-teknik som ger dig färre bakterier och virus i ditt hem.

Philips HU4813 är en populär och bra luftfuktare för ytor upp till 40 m². Med ett sovläge, kompakt design och bra prestanda så är luftfuktaren från Philips ett val som passar de flesta hem. För större ytor rekommenderar vi dock att vända blicken till luftfuktare med större täckningsyta.

Kall och varm ånga

Philips HU481 har så kallad ultrasonisk ånga vilket bildar mycket små partiklar av fukt – så att du slipper oroa dig över vattenskador i hemmet. Med NanoCloud förångnings-teknik sprider Philips luftfuktare 99 % färre bakterier jämfört med andra ultraljudsfuktare.

Tyst sovläge

Philips HU4813 har en timerfunktion, och här kan du ställa in antal timmar du vill att den ska arbeta, från 1-8 timmar, och då kan du även sova med den på lägsta ljudnivån utan störande högt ljud. Efter inställd tid, så stängs luftfuktaren av automatiskt.

Enkel rengöring

Det är rekommenderat att byta ut eller tvätta filtret regelbundet och rengöra luftfuktaren för att undvika bakteriespridning. HU4813 gör det enkelt att både rengöra och byta ut filtret. Denna luftfuktare har ingen värmeplatta vilket gör att du slipper avkalka enheten.

Produktöversikt

2 | Philips HU4816 - Premium

Luftfuktare Bäst i Test 2022 Premium – En populär luftfuktare med pris i mellanklass. Tack vare NanoCloud-teknik sprids 99 % färre bakterier och viruspartiklar i ditt hem.

Philips HU4816 som är en likartad större variant av vinnaren kommer här med en vattentak på 4 liter. Modellen  får fina betyg av konsumenter.  Användare hyllar produkten för dess låga ljudnivå vid lägsta inställningen som gör att man kan låta luftfuktaren vara på även under natten utan att störas märkbart av ljudet.

NanoCloud-teknik

Philips HU4816 erbjuder en naturlig och hygienisk luftfuktningsprocess med NanoCloud teknik, vilket är ultimat för ett bra inomhusklimat, samt ger fördelen att ångan inte hamnar på golv och möbler som kan skadas. Genom denna förångningsteknik förångas vattnet i luften till en ultrafin ånga.


Ytterligare fördel är att 99% färre bakterier sprids i luften enligt laboratorietest jämfört med många andra ultraljudsfuktare. NanoCloud-teknik minskar också spridningen av mineraler i luften, vilket eliminerar negativa effekter av vitt damm.

God kapacitet & Funktion

Tack vare sin 4-liters vattentank kan modellen här fukta luften i 26 timmar om du valt den lägre inställningen. En praktisk timerfunktion med automatisk avstängning finns även med intervall om 1 – 4  – 8 timmar. Philips HU4816 är väldigt enkel att rengöra och även denna modell kommer utan värmeplatta så någon avkalkning behövs inte här.

3 | HACE PCMH45 - Bäst för stora ytor

Effektiv luftfuktare för större ytor på upp till hela 250 m2 och en kapacitet på 45 liter / dygn. Möjlighet till  slangsluten direktpåfyllning av vatten.

HACE PCMH45 är en högpresterande luftfuktare anpassad för krävande miljöer och stora ytor på upp till stadiga 250 m2. Modellen passar därför speciellt bra för att förbättra inomhusmiljön och skydda inventarier i större hem, lager, kontor och butik / affärslokaler mot skador orsakade av alltför torr luft.

Inställningar & Funktioner

Denna mindre pjäs kommer med fyra drifts-inställningar: låg – medium – hög samt kontinuerlig drift som kombineras med tre valbara fläkthastigheter. Här finns en timerfunktion för att ställa in inom vilken tidsram du önskar luftfuktaren arbeta, under gång stängs modellen automatiskt av när önskad luftfuktighetsnivå uppnåtts. Som säkerhetsfunktion stängs även fuktaren av om vattentanken skulle bli tom. 

Enkel vattenpåfyllning   

Som luftfuktare i modell Large kommer PCMH45 med en anpassad lösning för vattentillförsel som de mindre luftfuktarna saknar. Här finns den praktiska möjligheten till fast anslutning via en slang för kontinuerlig påfyllning av tanken. Modellen är trots sin storlek lätt att förflytta tack vare de 6 dolda hjulen. Ett smart integrerat luftfilter baktill förenklar rengöringen.

Sammantaget är HACE PCMH45 en luftfuktare i proffsklassen och ges inte oväntat mycket bra omdömen av sina användare.

4 | Beurer LB 88 - Luftfuktare Budget

Luftfuktare Bäst i Test 2022 Budget – Beurer LA40 är en luftfuktare som passar för mindre rum. Du kan reglera mängden fukt som förs ut i ditt rum, det finns 2 lägen, och du kan dessutom droppa i aromaoljor med en god doft för att påverka din sinnesstämning. Den har även olika ljussken som skiftar i olika färger, vilket ger dig en mysig atmosfär i ditt hem. Passar för rum upp till 20 kvm. 

Beurer LA40 Aroma Diffuser/luftfuktare är en mindre variant som ger dig både bättre luft, och du kan även fylla den med en härlig aromadoft om du önskar det. Det finns en uppsjö av aromaoljor som exempelvis jasmin, ros, trä, kanel m.m. Dessa dofter kan du köpa online eller i butik. Kvalitén skiljer sig beroende på innehåll i flaskan. Du häller bara i din doftolja i diffuserns behållare, därefter sprids doften i ditt rum, dessutom bildas en fuktigare miljö, vilket är bra för din hälsa.

Beurer Aroma Diffuser har snygg design och fem ljusinställningar i harmoniska och fina färger. Den avger en fin, tunn ultraljudsdimma och är dessutom tyst och energisparande. Den är anpassad för rum upp till 20 kvm. Behållaren är tillverkad i porslin och bambu. 

Justera ljuset manuellt

Ljuset, som är energibesparande LED-belysning finns i olika färger som skiftar. Luftfuktaren är tyst och drar inte mycket el, LED- belysningen är endast på 12 watt. Det finns två nivåer av ånga som du kan välja mellan, antingen med ljus eller utan. Tanken är på 180 ml, och modellen stängs av då behållaren är tom. Du har även en timer som du kan ställa in på 1-7 timmar, eller så kan du välja att den ska vara på tills du väljer att stänga av den.

Sammanfattning

Här får du en bra luftfuktare där du även kan få god doft i ditt rum, vilket kommer att ge extra stämning, och för det låga priset så är det absolut ett bra köp.

Upplever du obehag i näsa och hals, torr hy och svidande ögon så kan det vara ett tecken på att luftfuktigheten inte är optimal, dvs. 40%. Luftfuktigheten kan man mäta med en hygrometer, vilket finns inbyggt i vissa luftfuktare, men går även att köpas separat. Personer med astma och kan märka stor skillnad i deras symtom när luftfuktigheten förbättras. Speciellt om du märker att symtomen är värre under vintern än sommaren.

Generella tips

  • Växter blir torra och trötta och behöver oftare vatten om luften är för torr. Bra luftfuktighet ger dej glada växter!
  • Trämöbler mår bäst med en fuktighetsgrad på ca 40%. Torra möbler kan annars lätt spricka, detsamma gäller parkettgolv. Tänk även på detta om du har musikinstrument som gitarr eller annat musikinstrument i trä, även de behöver en viss fuktnivå för att inte materialet i trä ska spricka.
  • För låg luftfuktighet torkar ut huden, och du behöver oftare tillföra fukt i form av diverse krämer.
  • Din luftfuktare bör rengöras enligt anvisningar och även filter ska bytas efter tillverkarens rekommendationer –  annars kan det ge motsatt effekt. Det kan då samlas bakterier och mögel som kan ge många oönskade besvär.

Luften i våra moderna och välisolerade hem, kan som bekant bli väldigt torr vilket påverka oss negativt. Vi får torra slemhinnor, torr hy, torra ögon och vi kan få problem med luftvägarna. Allergener frodas vid för torr luft, och det har negativa effekter på vår hälsa. En bra luftfuktare hjälper oss på ett enkelt och effektivt sätt att minska dessa problem.

Det är med andra ord en en god och relativt billig investering att använda en luftfuktare, särskilt vintertid då luften i våra hem blir väldigt torr pga värmeelement som sprider en mycket varm och torr luft.

För allergiker eller astmatiker har luftfuktigheten stor betydelse för att minska de besvär man kan få vid för torr luft. Vissa modeller har inbyggd renare som även tar bort tar bort partiklar som pollen, damm m.m. I andra varianter av luftfuktare ges även möjlighet att blanda i en arom, en doft som gör att det även luktar bättre i ditt hem.

Hur fungerar en luftfuktare med ultraljud?

En luftfuktare med ultraljud har en så kallad dimgenerator. Inuti luftfuktaren finns en snabbt vibrerande platta. Vattnet från tanken rinner ner till plattan där det sedan förvandlas till en mycket finfördelad vattenånga som därefter fördelas jämnt ut i rummet.

Fördelar med ultraljud

Det finns en inbyggd hygrostat, vilket innebär att du kan ställa in den fuktnivå som passar dig bäst. Enheten stängs automatiskt av då din önskade nivå nås. Dessa modeller är även generellt jämförelsevis tystgående. Modellerna är både strömsnåla, kompakta och effektiva.

Nackdelar med ultraljud

Om du fyller på med vanligt kranvatten kan fula vitaktiga fläckar uppstå på möbler, golv och väggar. För att förhindra detta behöver du använda destillerat vatten vilket vilket gör användningen lite krångligare. På dessa modeller finns även ett förfilter som kräver regelbundet byte.

I en vanlig luftfuktare med ångfunktion så fyller du på din behållare med vanligt kranvatten, därefter släpps ren ånga ut i luften. På vissa modeller finns även varm ånga, men de flesta använder sig enbart av kall ånga.

Fördelar med ångfunktion

Du kan använda dig av vanligt kranvatten, och får ej fula märken av vattnet som därefter ångas ut, på möbler eller tapeter. Du kan få varm ånga, vilket ger dig en mer tropisk inomhusluft. Ångan är absolut steril. Modellerna har ofta ett lägre pris. 

Nackdelar med ångfunktion

Elförbrukning kan bli lite mer kostsam om du kör på hög effekt hela tiden. Luftfuktare med ultraljud drar mindre el, och är därför ett bättre alternativ om du endast tänker elkostnad. Varm ånga kan bränns rejält och rekommenderas därför inte för rum där mindre barn rör sej. Modellerna saknar ofta hygrostat samt har generellt en högre ljudnivå.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 6

Relaterade tester