Luftfuktare bäst i test

2021-09-30

Bästa Luftfuktare 2021

Torr luft är vanligt i Sverige, speciellt under de kyligare månaderna. Luftfuktaren hjälper till med att öka luftfuktigheten i hemmet genom att sprida vattenånga.

Upplever du obehag i näsa och hals, torr hy och svidande ögon så kan det vara ett tecken på att luftfuktigheten inte är optimal, dvs. 40%. Luftfuktigheten kan man mäta med en hygrometer, vilket finns inbyggt i vissa luftfuktare, men går även att köpas separat. Personer med astma och kan märka stor skillnad i deras symtom när luftfuktigheten förbättras. Speciellt om du märker att symtomen är värre under vintern än sommaren.

Vi har tagit fram en lista på rekommenderade luftfuktare nedan. Vilken som passar dig bäst beror främst på hur stor yta du vill fukta. Utöver det avgör din budget vilka övriga funktioner som luftfuktaren har. Lycka till!

BÄST I TEST

Bästa Luftfuktare 2021

Philips HU4813

4.9/5

NANO-CLOUD

Luftfuktare bäst i test 2021

Philips HU4816

4.7/5

STOR TÄCKNINGSYTA

HACE PCMH45

4.2/5

PRISVÄRD

Beurer LA40

4.1/5
Innehåll

1 | Philips HU4813 - Bästa Luftfuktaren 2021

Bästa Luftfuktare 2021

Bästa luftfuktaren 2021

Populär luftfukare med ultrasonisk ånga, både varm och kall ånga. Luftfuktaren kommer med NanoCloud förångnings-teknik som ger dig färre bakterier och virus i ditt hem

Philips HU4813 är en mycket populär och bra luftfuktare för ytor upp till 40 . Med ett sovläge, kompakt design och bra prestanda så blir HU4813 bäst i test. För större ytor rekommenderar vi att vända blicken till luftfuktare med större täckningsyta.

Kall och varm ånga

Philips HU481  har så kallad ultrasonisk ånga vilket bildar mycket små partiklar av fukt – så att du slipper oroa dig över vattenskador i hemmet. Med NanoCloud förångnings-teknik sprider Philips luftfuktare 99 % färre bakterier jämfört med andra ultraljudsfuktare.

Tyst sovläge

Philips HU4813 har en timerfunktion, och här kan du ställa in antal timmar du vill att den ska arbeta, från 1-8 timmar, och då kan du även sova med den på lägsta ljudnivån utan störande högt ljud. Efter inställd tid, så stängs luftfuktaren av automatiskt. 

Enkel rengöring

Det är rekommenderat att byta ut eller tvätta filtret regelbundet och rengöra luftfuktaren för att undvika bakteriespridning. HU4813 gör det enkelt att både rengöra och byta ut filtret. Denna luftfuktare har ingen värmeplatta vilket gör att du slipper avkalka enheten. Vårt val av Bästa Luftfuktare 2021.

2 | Philips HU4816 - NanoCloud-teknik

Luftfuktare bäst i test 2021

En populär luftfuktare med pris i mellanklass. Tack vare NanoCloud-teknik sprids 99 % färre bakterier och viruspartiklar i ditt hem.

Philips HU4816 som är en likartad större variant av vinnaren kommer här med en vattentak på 4 liter. Modellen  får fina betyg av konsumenter.  Användare hyllar produkten för dess låga ljudnivå vid lägsta inställningen som gör att man kan låta luftfuktaren vara på även under natten utan att störas märkbart av ljudet.

NanoCloud-teknik

Philips HU4816 erbjuder en naturlig och hygienisk luftfuktningsprocess med NanoCloud teknik, vilket är ultimat för ett bra inomhusklimat, samt ger fördelen att ångan inte hamnar på golv och möbler som kan skadas. Genom denna förångningsteknik förångas vattnet i luften till en ultrafin ånga.
Ytterligare fördel är att 99% färre bakterier sprids i luften enligt laboratorietest jämfört med många andra ultraljudsfuktare. NanoCloud-teknik minskar också spridningen av mineraler i luften, vilket eliminerar negativa effekter av vitt damm.

God kapacitet & Funktion

Tack vare sin 4-liters vattentank kan modellen här fukta luften i 26 timmar om du valt den lägre inställningen. En praktisk timerfunktion med automatisk avstängning finns även med intervall om 1 – 4  – 8 timmar. Philips HU4816 är väldigt enkel att rengöra och även denna modell kommer utan värmeplatta så någon avkalkning behövs inte här.

3 | HACE PCMH45 - Bäst för stora ytor

Hace-PCMH45x300

Effektiv luftfuktare för större ytor på upp till hela 250 m2 och en kapacitet på 45 liter / dygn. Möjlighet till  slangsluten direktpåfyllning av vatten.

HACE PCMH45 är en högpresterande luftfuktare anpassad för krävande miljöer och stora ytor på upp till stadiga 250 m2. Modellen passar därför speciellt bra för att förbättra inomhusmiljön och skydda inventarier i större hem, lager, kontor och butik / affärslokaler mot skador orsakade av alltför torr luft.

Inställningar & Funktioner
Denna mindre pjäs kommer med fyra drifts-inställningar: låg – medium – hög samt kontinuerlig drift som kombineras med tre valbara fläkthastigheter. Här finns en timerfunktion för att ställa in inom vilken tidsram du önskar luftfuktaren arbeta, under gång stängs modellen automatiskt av när önskad luftfuktighetsnivå uppnåtts. Som säkerhetsfunktion stängs även fuktaren av om vattentanken skulle bli tom. 

Enkel vattenpåfyllning   
Som luftfuktare i modell Large kommer PCMH45 med en anpassad lösning för vattentillförsel som de mindre luftfuktarna saknar. Här finns den praktiska möjligheten till fast anslutning via en slang för kontinuerlig påfyllning av tanken. Modellen är trots sin storlek lätt att förflytta tack vare de 6 dolda hjulen. Ett smart integrerat luftfilter baktill förenklar rengöringen.

Sammantaget är HACE PCMH45 en luftfuktare i proffsklassen och ges inte oväntat mycket bra omdömen av sina användare.

4 | Beurer LA40 - Prisvärd

Beurer LA40 nn

Med Beurer LA40 får du en diffusor/luftfuktare där du kan reglera mängden fukt som förs ut i ditt rum, det finns 2 lägen, och du kan dessutom droppa i aromaoljor med en god doft för att påverka din sinnesstämning. Den har även olika ljussken som skiftar i olika färger, vilket ger dig en mysig atmosfär i ditt hem. Passar för rum upp till 20 kvm. 

Beurer LA40 Aromadiffusor/luftfuktare är en mindre diffusor, som ger dig både bättre luft, och du kan även fylla den med en härlig aromadoft om du önskar det. Det finns en uppsjö av aromaoljor som exempelvis jasmin, ros, trä, kanel m.m. Dessa dofter kan du köpa online eller i butik. Kvalitén skiljer sig beroende på innehåll i flaskan. Du häller bara i din doftolja i diffusorns behållare, därefter sprids doften i ditt rum, dessutom bildas en fuktigare miljö, vilket är bra för din hälsa. Beurer Aromadiffusor har snygg design och fem ljusinställningar i harmoniska och fina färger. Den avger en fin, tunn ultraljudsdimma och är dessutom tyst och energisparande. Den är anpassad för rum upp till 20 kvm. Behållaren är tillverkad i porslin och bambu. 

Justera ljuset manuellt

Ljuset, som är energibesparande LED-belysning finns i olika färger som skiftar. Diffusorn är tyst och drar inte mycket el, LED- belysningen är endast på 12 watt. Det finns två nivåer av ånga som du kan välja mellan, antingen med ljus eller utan. Tanken är på 180 ml, och diffusorn stängs av då behållaren är tom. Du har även en timer som du kan ställa in på 1-7 timmar, eller så kan du välja att den ska vara på tills du väljer att stänga av den.

Sammanfattning

Här får du en bra luftfuktare där du även kan få god doft i ditt rum, vilket kommer att ge extra stämning, och för det låga priset så är det absolut ett bra köp.

5 | Beurer LB 88 - Budget

Beurer LB-88

Luftfuktare i mellanklass med uppvärmd ånga samt jämn spridning i ditt rum. Här finns hygiensik Dual-Technology, en rymlig vattentank på 6 liter och bra användaromdömen. Vårt val av bästa luftfuktare under tusenlappen. 

Beurer LB 88 är en populär modell bland konsumenter och ges överlag bra betyg, modellen är dessutom relativt billig i inköp. Luftfuktaren använder sig av ultraljudsteknologi, vilket gör den jämförelsevis tystgående. LB 88 avger en ultratunn ånga via dubbla och vridbara munstycken för att sprida ångan optimalt  i luften.

Vi uppskattar även den snygga designen och den väl tilltagna vattentank på 6 liter, vilket gör att du inte behöver fylla på vatten så ofta. Beurer´s luftfuktare  passar för ytor upp till 48 m².

Dual-Technology
Beurer använder här sin Dual-Technology för att maximera effekten.  Luftfuktaren arbetar här simultant med både ultraljudsångning och en hygienisk avdunstning-metod där vattnet först värms för att eliminera bakterier/lukt innan ångan sprids i rummet.

Ställ in önskad luftfuktighet
Luftfuktaren avger ånga på upp till fina 5,5 dl vatten i timmen beroende på vilken av de tre effektnivåerna du väljer. Du kan även ställa in önskad luftfuktighet via panelen. Som säkerhetsfunktion stängs luftfuktaren av automatiskt när vattenbehållaren är tom.

 Doftande oljor & Belyst display
Med Beurer LB 88  finns även möjligheten att via ett separat fack sprida väldoft i hemmet med eteriska oljor om man så önskar. Funktioner ändras enkelt via den belysta displayens  kontroll-ring. Tillbehör som medföljer är:15 aroma-pads samt 15 antikalk-pads som skyddar mot förkalkning. Du får även en specialanpassad borste för rengöring.  

Köpguide

Vilka är fördelarna med en luftfuktare?

Hur fungerar en luftfuktare med ultraljud?

En luftfuktare med ultraljud har en så kallad dimgenerator. Inuti luftfuktaren finns en snabbt vibrerande platta. Vattnet från tanken rinner ner till plattan där det sedan förvandlas till en mycket finfördelad vattenånga som därefter fördelas jämnt ut i rummet.

Fördelar med ultraljud

Det finns en inbyggd hygrostat, vilket innebär att du kan ställa in den fuktnivå som passar dig bäst. Enheten stängs automatiskt av då din önskade nivå nås. Dessa modeller är även generellt jämförelsevis tystgående. Modellerna är både strömsnåla, kompakta och effektiva.

Nackdelar med ultraljud

Om du fyller på med vanligt kranvatten kan fula vitaktiga fläckar uppstå på möbler, golv och väggar. För att förhindra detta behöver du använda destillerat vatten vilket vilket gör användningen lite krångligare. På dessa modeller finns även ett förfilter som kräver regelbundet byte.

Hur fungerar en luftfuktare med ångfunktion ?

I en vanlig luftfuktare med ångfunktion så fyller du på din behållare med vanligt kranvatten, därefter släpps ren ånga ut i luften. På vissa modeller finns även varm ånga, men de flesta använder sig enbart av kall ånga.

Fördelar med ångfunktion

Du kan använda dig av vanligt kranvatten, och får ej fula märken av vattnet som därefter ångas ut, på möbler eller tapeter. Du kan få varm ånga, vilket ger dig en mer tropisk inomhusluft. Ångan är absolut steril. Modellerna har ofta ett lägre pris. 

Nackdelar med ångfunktion

Elförbrukning kan bli lite mer kostsam om du kör på hög effekt hela tiden. Luftfuktare med ultraljud drar mindre el, och är därför ett bättre alternativ om du endast tänker elkostnad. Varm ånga kan bränns rejält och rekomenderas därför inte för rum där mindre barn rör sej. Modellerna saknar ofta hygrostat samt har generellt en högre ljudnivå.

Att tänka på

  • Växter blir torra och trötta och behöver oftare vatten om luften är för torr. Bra luftfuktighet ger dej glada växter!
  • Trämöbler mår bäst med en fuktighetsgrad på ca 40%. Torra möbler kan annars lätt spricka, detsamma gäller parkettgolv. Tänk även på detta om du har musikinstrument som gitarr eller annat musikinstrument i trä, även de behöver en viss fuktnivå för att inte materialet i trä ska spricka.
  • För låg luftfuktighet torkar ut huden, och du behöver oftare tillföra fukt i form av diverse krämer.
  • Din luftfuktare bör rengöras enligt anvisningar och även filter ska bytas efter tillverkarens rekommendationer –  annars kan det ge motsatt effekt. Det kan då samlas bakterier och mögel som kan ge många oönskade besvär.

Vi önskar dig lycka till med din nya luftfuktare!

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 6

Relaterade artiklar