Kontorsskärm bäst i test 2024

Kontorsskärm bäst i test 2024

Samsung Smart Monitor M8 blir bäst i vårt test av kontorsskärmar. Nedan kan du läsa mer om alla kontorsskärmar i testet och få tips inför ditt köp.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Samsung Smart Monitor M8

Samsung Smart Monitor M8

Prisvärd och praktisk

Premium

Apple Studio Display kontorsskärm premium

Apple Studio Display 27″

Inga kompromisser

Budget

Asus ProArt PA278QV 27_ Gaming QHD Kontorsskärm

Asus ProArt PA278QV 27″ QHD

Professionell

Produkterna har utvärderats på:

Upplösning

Färgåtergivning

Tum

Design

Testets betyg:
5
(1)
  • Högre upplösning ger dig mer skärmyta att jobba med och rekommenderas därför starkt.
  • Köp en större kontorsskärm, annars behöver du förmodligen köpa en till skärm för multitasking.
  • För bästa bild rekommenderas en IPS-panel. Detta då du får bättre färgåtergivning och 178 graders synvinkel.
Bäst i test
Samsung Smart Monitor M8

Samsung Smart Monitor M8

Kristallklar bild

Smart funktionalitet

Storlek: 32″

Skärmtyp: LED

Upplösning: 4K

Samsung Smart Monitor M8 är en populär LED-skärm med goda omdömen som passar alldeles utmärkt som kontorsskärm. En minimalistisk design gör att den smidigt smälter in i rummet och högre upplösning i samband med storleken på 32 tum innebär att du inte missar några detaljer medan du arbetar. En rimlig prislapp, smart funktionalitet och suverän bildkvalitet gör Samsung Smart Monitor M8 till vårt val som bästa kontorsskärmen.

Ett bra alternativ till dyra Apple-produkter

Upplösningen på 4K ger en kristallklar bild som gör arbetet enkelt. Samtidigt är priset en bråkdel av vad du skulle betala för en skärm från Apple med liknande specifikationer. Produkten är fullt kompatibel med macOS, och är alltså ett lämpligt alternativ för dig som vill ha bra bildkvalitet till ett mer rimligt pris.

Suverän bildkvalitet och praktisk storlek

Samsung Smart Monitor M8 lyckas hitta en balans mellan otympligt och praktiskt med en storlek på 32 tum. Du har således gott om skärmutrymme för alla möjliga dokument och flikar. God ljusstyrka, snabb responstid och 99% sRGB gör detta till ett utmärkt val oavsett dina behov.

Smart funktionalitet och design

Det går att använda Samsung Smart Monitor M8 precis som vilken kontorsskärm som helst, men noterbart är även att produkten kommer utrustad med smart funktionalitet. Dessutom ingår en praktisk fjärrkontroll. Kontakta kollegorna, arbeta utan en dedikerad dator och delta i möten med bara några knapptryck.

Kontorsskärmen uppskattas särskilt för sin minimalistiska design. Ljusa färger och en tunn ram utan några extra konstigheter ger ett professionellt intryck och smälter in i det moderna kontoret.

Sammanfattning

Samsung Smart Monitor M8 erbjuder valuta för pengarna med utmärkt bildkvalitet, smart funktionalitet och en minimalistisk design som passar perfekt till kontorsbruk. Det i samband med det rimliga priset gör Samsung Smart Monitor M8 till vårt förstaval.

Premium
Apple Studio Display kontorsskärm premium

Apple Studio Display Kontorsskärm

Högre upplösning (5K)

Mikrofoner av studiokvalitet

Storlek: 27″

Skärmtyp: LCD (Retina)

Upplösning: 4K

Ifall budgeten tillåter kan Apple Studio Display vara ett passande alternativ för dig som letar efter en professionell kontorsskärm. En patenterad Retina-display med upplösning på 5K ger dig en bild som nästan ingen annan skärm på marknaden kan mäta sig med. Nackdelen blir ett väldigt högt pris relativt till de andra produkterna i vårt test.

Inga kompromisser

För dig med en Mac är Apple Studio Display det perfekta alternativet. Här finns inga kompromisser med vare sig funktionalitet eller bildkvalitet. Ljusstyrkan ligger på 600 cd/m² vilket passar alla möjliga ljusförhållanden. Stöd för upp till en miljard färger och utmärkt kontrast ger dig även en fängslande bild som gör fotoredigeringen till en ren fröjd. Vid behov kan du smidigt justera skärmens position och hitta de perfekta inställningarna för din arbetsmiljö.

Högtalare och mikrofoner av studiokvalitet

Produkten kommer utrustad med tre mikrofoner och sex högtalare som även dessa är av hög kvalitet. Du får otroligt ljud utan en dedikerad högtalare. Mikrofonerna går att använda till röstinspelningar, men passar även utmärkt till Zoom-konferenser och dylikt. Sist men inte minst finns en inbyggd webbkamera för videosamtal.

Sammanfattning

Om priset inte är en avgörande faktor kan vi rekommendera Apple Studio Display till dig som redan har en Mac. Bästa bildkvalitet på marknaden och bred funktionalitet.

Budget
Asus ProArt PA278QV 27_ Gaming QHD Kontorsskärm

Asus ProArt PA278QV Kontorsskärm

Ramlös design

100% sRGB

Storlek: 27″

Skärmtyp: IPS

Upplösning: 1440p

Asus ProArt PA278QV är kontorsskärmen för dig med en striktare budget. Trots det låga priset erbjuder denna produkt all funktionalitet du behöver för exempelvis grafisk design tack vare en kristallklar bild, noggrann kalibrering och realistisk färgåtergivning.

God bildkvalitet

Fokuset här ligger på verklighetstrogen färgåtergivning för professionellt arbete. Det innebär att Asus inte har tagit några genvägar när det gäller bildkvaliteten trots att detta är en budgetvänlig produkt. Här får du bland annat 100% sRGB, 75 Hz bildfrekvens samt en upplösning på 1440p.

Ergonomisk

En bra kontorsskärm är inte bara designad för färgåtergivning. Ergonomi måste vara en prioritet då du kommer att sitta framför skärmen under en stor del av din arbetsdag. Stativet är designat med detta i åtanke då du kan justera höjden, vinkeln och positionen utefter behov. För att spara utrymme på skrivbordet kan du även montera skärmen på din vägg.

Sammanfattning

Avfärda inte Asus ProArt för dess billigare pris. Med en hög upplösning och utmärkt färgnoggrannhet är detta ett passande alternativ för fotoredigering och grafisk design. Du kan dessutom justera såväl skärminställningarna som positionen utan problem.

Bärbar
Asus ZenScreen MB166B 16_ Full HD IPS Kontorsskärm

Asus ZenScreen Kontorsskärm

Lätt och bärbar

USB-C

Storlek: 15.6″

Skärmtyp: IPS

Upplösning: 1080p

Om ditt arbete ofta kräver att du befinner dig på resande fot behöver du en kontorsskärm som går att packa med laptopen. Asus ZenScreen MB166B är en portabel 1080p skärm som du kopplar till din dator med en vanlig USB-C kabel. Det innebär smidiga arbetsresor och en fullt funktionell kontorsmiljö oavsett var i världen du befinner dig.

Tunn och praktisk

Skärmen är drygt en centimeter tjock och väger endast 780 gram. Men trots den mindre storleken har den all funktionalitet som behövs. Displayen är lika stor som en vanlig laptopskärm (15.6″) och ger dig extra utrymme för exempelvis programmering, skrivande och dylikt arbete. En ljusstyrka på 250 cd/m² i samband med anti-glare teknik och ett vikbart fodral gör Asus ZenScreen MB166B till ett utmärkt alternativ för dig som behöver en andra skärm som är lätt att bära runt.

USB-C

Tack vare USB-C-anslutningen slipper du kabeltrassel. Med en enda kabel får din Asus ZenScreen MB166B både video och ström – perfekt för dig som har en modern laptop. Men ifall din dator inte stöder videoanslutning via USB-C rekommenderas alternativ med HDMI-port.

Sammanfattning

Detta är kontorsskärmen för digitala nomader. Asus ZenScreen MB166B lämpar sig dock även till dig som är ute efter en mindre skärm som komplement till din laptop.

Ergonomisk
LG UltraFine 32UN880 32_ 4K UHD Kontorsskärm

LG UltraFine 32UN880 32″ 4K

”Ergo-stativ”

Perfekt för fotoredigering

Storlek: 31.5″

Skärmtyp: LCD

Upplösning: 4K

LG UltraFine 32UN880 är en större kontorsskärm med en upplösning på 4K, god ljusstyrka och snabb responstid. Det innebär en kristallklar bild för redigering. En ergonomisk design blir grädde på moset.

Perfekt för fotoredigering

För kreativt arbete såsom fotoredigering krävs en skärm där du ser varje minsta detalj. Den större storleken i samband med Ultra HD-upplösning (dubbelt så många pixlar som 1080p) innebär att du inte missar något när du använder LG UltraFine 32UN880 för att exempelvis redigera foton.

Ergonomisk

Med LG:s ”Ergo-stativ” kan du vrida och vända på skärmen tills dess att du hittar den perfekta positionen för dina behov. Det förebygger nackont och dylikt för dig som sitter framför datorn flera timmar om dagen. Designen innebär dessutom mer plats på skrivbordet, då stativet monteras vid kanten. Möjlighet till anslutning via USB-C gör att du undviker en kabeldjungel och säkerställer att du kan fokusera på jobbet.

Sammanfattning

Till skillnad från en gamingmonitor är detta en skärm designad för noggrant arbete. Hög upplösning och en ergonomisk design gör detta till en passande produkt för de flesta behov.

Köpguide

Datorskärmen är kanske den viktigaste produkten i kontoret, då den direkt påverkar hur effektivt du kan arbeta. Här nedan följer några vanliga frågor och svar för dig som är på jakt efter en ny kontorsskärm.

Vanliga frågor och svar

Det går förstås att köpa en helt vanlig gamingskärm till kontoret, men det beror på vad för typ av arbete saken gäller. Utöver det faktum att designen hos de flesta gamingskärmar inte ger ett särskilt professionellt intryck kommer även bildkvaliteten vanligtvis vara sämre för allt annat än gaming.

Detta då färgnoggrannhet och dylikt inte är lika mycket av en prioritet jämfört med en kontorsskärm designad för exempelvis fotoredigering och grafisk design. Även ergonomi är mindre av ett fokus hos de flesta gamingskärmar.

De tre viktigaste egenskaperna som behövs i en kontorsskärm är hög upplösning, färgnoggrannhet och en ergonomisk design.

Hur hög upplösning som behövs beror på storleken för skärmen ifråga, men numera är 4K det mest prisvärda alternativet.

Ifall du arbetar med exempelvis grafisk design behövs nära 100% sRGB och Adobe RGB.

Storleken bör vara minst 24 tum, gärna större då det blir enklare att multitaska.

Ju större skärmen är desto högre upplösning behövs för att uppnå samma bildkvalitet. Egentligen är det bättre ju högre upplösning skärmen har, men högre upplösning innebär dessutom ett högre pris. Om du vill ha en prisvärd, modern kontorsskärm rekommenderas 1440p eller 4K.

Det beror på vad för typ av arbete det gäller. För vanlig bildredigering och dylikt behövs inte högre än 60 eller 75 Hz, men om du håller på med exempelvis spelutveckling kan det vara värt att investera i en skärm med en bildfrekvens på upp till 144 Hz.

En IPS-panel rekommenderas för grafisk design, videoredigering och liknande arbete. Detta då de erbjuder mer realistisk och konsistent färgåtergivning samt en synvinkel på 178 grader.

Med en ergonomisk kontorsskärm avses en skärm som är designad att hjälpa dig undvika onödigt slit på din kropp. Det innebär möjligheten att ställa in skärmen till rätt höjd, vinkel, ljusstyrka, med mera. Ett exempel är LG UltraFine 32″.

Senast färdigställda tester