Färskfoder för hund bäst i test 2024

Färskfoder för hund bäst i test 2024

Vi har jämfört 15 färskfoder för hund, och nedan rekommenderar vi fyra alternativ. Bäst i test blir Mush Vaisto​, ett färskfoder omtyckt av både hund och ägare. Den är helt fri från tillsatsämnen och kan användas som helfoder. Läs vidare för att få mer information om alla fyra färskfoder och användbara tips.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Mush Vaisto nöt gris kyckling färskfoder för hund bäst i test

Mush Vaisto​

Fri från tillsatsämnen

För hundvalpar

Vom Puppy​ färskfoder för hund

Vom Puppy​

Specialanpassad för valpar

Budget

Four Friends köttkorv färskfoder för hund

Four Friends Köttkorv

Bra pris

Produkterna har utvärderats på:

Näringsvärde

Varumärke

Pris

Omdömen

Testets betyg:
4.1
(15)
Bäst i test
Mush Vaisto nöt gris kyckling färskfoder för hund bäst i test

Mush Vaisto​

Passar även de mer kräsna hundarna

Vikt: 800g

Form: Köttbullar

Kan användas som helfoder: Ja

Fri från tillsatser: Ja

Mush Vaisto består av kött från nöt, gris och kyckling. Färskfodret innehåller utöver det 6% ben och 6% lever. Fodret har också grönsaker och frukt, exempelvis broccoli, äpple, och morot. Detta eftersom hundar är omnivorer.

Produkten innehåller fullständig och helt naturlig kost för din hund. Mush Vaisto är råfryst, vilket bevarar all näring i fodret och ser till att fodret är fritt från parasiter.

Fodret består av köttbullar som är lätta att tina samt portionera, vilket gör det minst lika smidigt att använda dig av som torrfoder.

Hyllas av kunder

Mush Vaisto har fått väldigt bra recensioner av kunder, och har över fyra av fem stjärnor på ett flertal olika sidor. Många kunder rapporterar att deras hundar fått mer energi, glänsigare päls ochett generellt bättre mående till följd av att de bytt till detta färskfoder

Bra val för din hund

Ett råfoder som Mush Vaisto innebär inte bara mer näring samt mer vatten för din hund. Torrfoder kan vara rätt trist för din hund att äta, och är något som äts bara när det inte finns något annat alternativ. Ordentligt färskfoder är däremot mycket mer lockande, vilket leder till en gladare och välnärd hund. Om din hund inte äter tillräckligt mycket så kan färskfoder vara svaret.

Mush Vaisto går att köpa i kvantiterna 800g eller 3 kg, men eftersom det är en frusen produkt finns det minimikrav på din order när du beställer hem produkten. Exempelvis måste du köpa åtta paket om du köper produkten i den mindre kvantiteten.

Sammanfattning

Det är lätt för oss att rekommendera Mush Vaisto​. De får väldigt mycket positiva omdömen och ger all den näring som din hund behöver för att vara sitt bästa.

För valpar
Vom Puppy​ färskfoder för hund

Vom Puppy

Innehåller allt en valp behöver

Kan användas som helfoder: Ja

Tillsatser: Vitaminer och mineraler

En näringsrik kost är extra viktigt för hundvalpem som växer. Hundvalpar har lite annorlunda näringskrav än fullvuxna hundar, och Vom Puppy är en produkt som sammanställts specifikt för växande valp. Vom Puppy går att använda som ett komplett helfoder.

Fodret består av kött som inälvor från kyckling, kor, och lax. Produkten innehåller även ägg och har tillsatta vitaminer och mineraler. Fodret köper du fryst i en sammanhängande korvform, och går lätt att tina i kylskåpet.

Ett populärt varumärke

Vom är ett populärt och väletablerat norskt företag. Färskfodret är tillverkat i Norge av både norska och svenska råvaror med hög kvalitet. Alla färskfoder från Vom är tillverkade i samarbete med den Norska veterinärhögskolan, vilket säkerställer att deras produkter innehåller den näring som din hund kräver för en god hälsa.

Sammanfattning

Vom Puppy ett utmärkt val för din valp, som kommer få all den näring som behövs för att kunna växa optimalt och hålla energinivåerna på topp.

Budget
Four Friends köttkorv färskfoder för hund

Four Friends Köttkorv

Inget minimikrav på beställning

Vikt: 800g

Form: Korvform

Kan användas som helfoder: Ja

Fri från tillsatser: Nej

En stor anledning till varför många hundägare idag ger sina hundar torrfoder är att det vanligtvis är billigare. Färskfoder kan kosta en hel del, särskilt om du har en större hund. Tur nog finns färskfoder som är lite billigare.

Köttkorven från företaget Four Friends är det billigaste alternativet på denna lista. Denna köttkorv från Four Friends har inga kemiska konserveringsämnen. Om förpackningen är oöppnad kan produkten även förvaras i rumstemperatur.

Kan användas som helfoder eller som tillskott

Korven består av kött och organ från kyckling, ko, gris, och kalkon. Färskfodret innehåller även morötter för fiber och vitaminer. Den har all näring som din hund kräver, men saknar en del av den variation i grönsaker som exempelvis testvinnaren Mush Vaisto. För att kompensera för detta har företaget tillsatt en del vitaminer och mineraler.

Behöver ej frysas

Eftersom produkten kan bevaras i rumstemperatur slipper du frysa denna köttkorv så länge paketet är oöppnat. Detta innebär att det inte finns något minimikrav när du beställer hem detta färskfoder, och gör det enkelt servera fodret. Du får även mer plats i frysen som resultat, särskilt om du har en större hund.

Sammanfattning

Om du vill ha ett hälsosamt och prisvärt alternativ av torrfoder så är Four Friends Köttkorv vår rekommendation.

För aktiva hundar
VOM Taste nöt

VOM Taste nöt

Näringsrik

Vikt: 500g / 5kg

Form: Korv

Kan användas som helfoder: Ja

Fri från tillsatser: Ja

Har du en hund som som gillar att röra på sig ordentligt? Då kan detta vara rätt färskfoder för dig. VOM TASTE innehåller 100% nöt, en högre grad av kalorier och är även berikad med vitaminer.

Som med alla VOM produkter är även denna varken värmebehandlad eller innehåller några konserveringsmedel. VOM Taste nöt består av kött, organ, nötkreatur från Sverige och Norge. Fodret är förpackat i en praktisk fryst korv som håller i 3 dagar i kylskåpet.

Sammanfattning

VOM Taste nöt är ett bra alternativ för den aktiva hunden, då detta färskfoder innehåller en bra mängd kalorier, protein och vitaminer.

Köpguide

För dig som hundägare är ditt val av hundfoder något att fundera noga över. Det kan vara svårt att hitta rätt i en marknad full av olika företag som alla hävdar att just deras färskfoder är bäst. Det kan även vara svårt att förstå vad som krävs i ett hundfoder, eftersom åsikter kring djurmat kan variera från veterinär till veterinär.

Det viktigaste du bör tänka på när du väljer foder är vatteninnehållet. Torrfoder, som är det vanligaste foderalternativet för djurägare, är långt ifrån en naturlig kost. Det innehåller knappt 10% vatten, något som kan leda till njurproblem och andra hälsoaspekter hos din hund i längden.

Vad bör du då mata din hund med? Färskfoder är ett väldigt naturligt alternativ för hundar, men det gäller att du väljer rätt foder, annars riskerar du undernäring hos ditt husdjur. Färskfoder består av en blandning av olika typer av rått kött, ben, grönsaker, samt organ. Blandningen är sedan frusen medan den är färsk. Frysprocessen minskar mängden bakterier i blandningen och dödar olika parasiter som eventuellt kan befinna sig i fodret. Färskfoder kan innehålla över 60% vatten, en markant skillnad jämfört med torrfoder och bättre för din hund.

Vanliga frågor och svar

Det är alltid bra att ta kontakt med din veterinär innan du byter foder, men det är särskilt bra om förändringen är mer drastisk, exempelvis från torrfoder till färskfoder. Din veterinär kan ge dig råd kring övergångsprocessen, portionering, samt hantering av färskfodret.

Alla foder som presenterats i denna artikel håller god kvalitet och har positiva omdömen från kunder, men det rekommenderas att du tar hjälp av din veterinär när du väljer ett av dem, eftersom näringsbehov kan skilja sig från hund till hund.

Om din hund har allergi är det viktigt att du kollar igenom innehållet på fodret du köper, samt att du övergår från det nuvarande fodret till färskfodret över några veckors tid. Detta eftersom det ger din hund möjlighet att vänja sig vid det nya fodret samt en möjlighet för dig att hålla utkik efter allergiska reaktioner.

Färskfoder innebär en mer naturlig kost för din hund eftersom det bättre efterliknar den mat som hundar ätit genom historiens gång. Torrfoder innehåller mindre vatten än vad en hund kräver, och det kan vara svårt för hundar att få i sig tillräckligt mycket vatten på annat håll.

Våtfoder eller färskfoder utgör därför bättre alternativ i det långa loppet. Ännu en anledning att välja färskfoder är att det helt enkelt smakar bättre. Torrfoder är ganska trist, varför din hund ofta blir väldigt upphetsad och glad när hen får smaka på mat från köksbordet eller får i sig lite godis. Din hund förtjänar också välsmakande mat!

Att byta foder för en äldre hund som upplever hälsoproblem kan vara rekommenderat, eftersom det är vid äldre hundår som din hund kan börja uppleva konsekvenser av en dålig kost. Du bör dock ta kontakt med din veterinär i förhand, för att se till att din hund kan klara av övergången på ett hälsosamt sätt. Färskfoder sägs även förebygga artros hos äldre hundar.

Även om du använder dig av ett helfoder, kan det vara bra att ge din hund något nytt att äta då och då. Variation är både mer kul för din hund, men även nyttigare. Det blir även enklare att byta foder om du låtit hunden smaka på olika foder och hundgodis redan innan bytet.

Frukt kan vara ett utmärkt och närorikt alternativ till hundgodis. Det kan vara både gott och nyttigt för ditt husdjur.

Färskfoder innehåller mer bakterier än annat foder, eftersom det ej innehåller konserveringsmedel och inte har tillagats. Detta bör inte utgöra något problem för din hund, men kan innebära ett problem för dig som ägare.

Det är därför viktigt att du, efter att du hanterat färskfodret, tvättar dina händer med tvål och vatten.

Senast färdigställda tester