Färskfoder för hund bäst i test 2022

2022-04-05

Bästa Färskfoder För Hund 2022Hunden är människans bästa vän, och det är därför viktigt att vi tar väl hand om våra hundar. För dig som hundälskare är ditt val av hundfoder något du funderat noga över, men det kan vara svårt att hitta rätt i en marknad full av olika företag som alla hävdar att just deras färskfoder är bäst. Det kan även vara svårt att förstå vad som krävs i ett hundfoder, eftersom åsikter kring djurmat kan variera väldigt kraftigt från veterinär till veterinär. Det viktigaste du bör tänka på när du väljer foder är vatteninnehållet. Torrfoder, som är det vanligaste foderalternativet för djurägare, är så långt ifrån en naturlig kost för en hund som möjligt. Det innehåller knappt 10% vatten, något som kan leda till njurproblem och andra hälsoaspekter hos din hund i längden.

Vad bör du då mata din hund med? Färskfoder är ett väldigt naturligt alternativ för hundar, men det gäller att du väljer rätt foder, annars riskerar du undernäring hos ditt husdjur. Färskfoder består av en blandning av olika typer av rått kött, ben, grönsaker, samt organ. Blandningen är sedan frusen medan den är färsk. Frysprocessen minskar mängden bakterier i blandningen och dödar olika parasiter som eventuellt kan befinna sig i fodret. Färskfoder kan innehålla över 60% vatten, en markant skillnad jämfört med torrfoder.

Här på Produkttesterna har vi gjort en sammanställning av några av de absolut bästa färskfodren på marknaden idag, för att underlätta för såväl dig som din hund i er jakt på ett nytt foder. Längre ner i artikeln hittar du även en köpguide med olika tips inför ditt köp av foder. Lycka till!

BÄST I TEST

Bästa Färskfodret för Hund 2021

Mush Vaisto

4.5/5

FÖR HUNDVALPEN

Bästa Färskfodret för Hund 2021

Vom Puppy

4.4/5

BUDGET

Four Friends Köttkorv

3.5/5

FÖR DEN AKTIVE VÄNNEN

bästa foder för hund 2021

Vom TASTE Nöt

3.5/5
Innehåll

1 | Mush Vaisto – Bästa Färskfoder För Hund 2022

Bästa Färskfodret för Hund 2021

Bäst i test

Mush Vaisto består av kött från nöt, gris, samt kyckling, och innehåller även 6% ben och 6% lever. Utöver kött innehåller fodret även grönsaker och frukt, exempelvis broccoli, äpple, och morot. Detta eftersom hundar är omnivorer och inte strikta karnivorer som katter.

Produkten innehåller därmed en fullständig och helt naturlig kost för din hund. Mush Vaisto är råfryst, vilket bevarar all näring i fodret, och ser till att fodret är fritt från parasiter. Varje måltid innehåller mängder av protein och mineraler, samt en del fett och fiber, och är den typ av näring som din hund skulle fått i sig i naturmiljö. Fodret består av köttbullar som är lätta att tina samt portionera, vilket gör det minst lika smidigt att använda dig av som torrfoder.

Mush Vaisto går att köpa i kvantiterna 800g eller 3 kg, men eftersom det är en frusen produkt finns det minimikrav på din order när du beställer hem produkten. Exempelvis måste du köpa åtta paket om du köper produkten i den mindre kvantiteten. Köper du Mush Vaisto i butik gäller självklart inte ett sådant krav.

Hyllas av kunder

Mush Vaisto har fått väldigt bra recensioner av kunder, och har över fyra av fem stjärnor på ett flertal olika sidor. Många kunder rapporterar att deras hundar fått mer energi, glänsigare päls, samt ett generellt bättre mående till följd av att de bytt till detta färskfoder. Fodret passar särskilt bra för hundar med känsligare mage, eftersom det inte innehåller konstiga eller onaturliga ingredienser. Fodret är även passande för äldre hundar.

Bra val för din hund

Ett råfoder som Mush Vaisto innebär inte bara mer näring samt mer vatten för din hund, utan även mer njutning generellt när det är middagsdags. Torrfoder kan vara rätt trist för din hund att äta, och något som hen bara äter när det inte finns något annat att tillgå. Ordentligt färskfoder är däremot mycket mer lockande, vilket leder till en gladare och välnärd hund. Vårt val av Bästa Färskfoder för Hund 2022.

2 | Vom Puppy – Bästa Färskfoder för Hundvalpar

Bästa Färskfodret för Hund 2021

Viktigt med rätt näring för unga hundar

Vom Puppy – Precis som med barn är rätt kost väldigt viktigt för en hundvalp, som tenderar att ha lite annorlunda näringskrav än fullvuxna hundar. Vom Puppy är en produkt som sammanställts specifikt för växande valpar, och går även att använda som ett komplett helfoder.
 
Fodret består av såväl kött som inälvor från kyckling, kor, och lax. Produkten innehåller även ägg samt tillsatta vitaminer och mineraler. Fodret köper du fryst i en sammanhängande korvform, och går lätt att tina i kylskåpet.

Vill du testa dig på produkten är det bäst att du köper Vom Puppy i butik, eftersom beställningar på nätet vanligtvis kräver att du köper stora kvantiteter. Produkten går att köpa i paket på 500g alternativt 5kg.

Ett företag du kan lita på

Vom är ett populärt och väletablerat norskt företag och produkten är därmed tillverkad i Norge av både norska och svenska råvaror, som självklart håller god kvalitet. Alla färskfoder från Vom är tillverkade i samarbete med den Norska veterinärhögskolan, vilket säkerställer att deras produkter innehåller den näring som din hund kräver för en god hälsa.

Specifikationer

 • Vikt: 500g
 • Form: Korvform
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Nej, men enda tillsatser är vitaminer och mineraler

3 | Four Friends Köttkorv - Bästa Färskfoder För Hund Budget

Billigt färskfoder som håller hög kvalitet

 

Four Friends Köttkorv. En stor anledning till varför många hundägare idag ger sina hundar torrfoder är att det vanligtvis är billigare. Färskfoder kan kosta en hel del, särskilt om du har en större hund, men det behöver inte alltid punktera hushålls-budgeten.

Köttkorven från företaget Four Friends är det billigaste alternativet på denna lista. Om förpackningen är oöppnad kan produkten även förvaras i rumstemperatur. Trots det har denna köttkorv från Four Friends inga kemiska konserveringsämnen.

Kan användas som helfoder eller som tillskott 

Korven består av kött och organ från kyckling, ko, gris, samt kalkon, och innehåller även en del morötter för fiber och vitaminer. Den bör alltså ha all näring som din hund kräver, men saknar en del av den variation i grönsaker som exempelvis Mush har. För att kompensera för detta har företaget tillsatt en del vitaminer och mineraler, som exempelvis zink samt Vitamin A.

Behöver ej frysas

Eftersom produkten kan bevaras i rumstemperatur slipper du frysa denna köttkorv så länge paketet är oöppnat. Detta innebär att det inte finns något minimikrav när du beställer hem detta färskfoder, och innebär även att det är lättare att servera upp fodret för din hund. Du får även mer plats i frysen som resultat, särskilt om du har en större hund.

Specifikationer

 • Vikt: 800g
 • Form: Korvform
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Nej

4 | VOM TASTE NÖT - Bästa Färskfoder För Aktivare Vänner

bästa foder för hund 2021

Hög kalorihalt för den aktive kompisen

Har du en hund som som gillar att röra på sej ordentligt ? Då kan detta vara rätt färskfoder för dig. VOM TASTE innehåller 100% nöt, en högre grad av kalorier och är även berikad med vitaminer.

Som med alla VOM produkter är även denna varken värmebehandlad eller innehåller några  konserveringsmedel. VOM TASTE NÖT består av Kött, organ och vom från nötkreatur och endast från  Svenska och Norska nötkreatur. Fodret är förpackat i en praktisk fryst korv som håller i ca 2 till 3 dagar i kylskåpet,

Specifikationer

 • Vikt: 500g/5Kg
 • Form: Korv
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Ja

Köpguide

Rådgör med din veterinär innan du byter foder

Det är alltid bra att ta kontakt med din veterinär innan du byter foder, men det är särskilt bra när förändringen är mer drastisk, exempelvis från torrfoder till färskfoder. Din veterinär kan ge dig råd kring övergångsprocessen, portionering, samt hantering av färskfodret.

Alla foder som presenterats i denna artikel håller god kvalitet och har positiva omdömen från kunder, men det rekommenderas att du tar hjälp av din veterinär när du väljer ett av dem, eftersom näringsbehov kan skilja sig från hund till hund.

Har din hund allergi?

Om din hund har allergi är det viktigt att du kollar igenom innehållet på fodret du köper, samt att du övergår från det nuvarande fodret till färskfodret över några veckors tid. Detta eftersom det ger din hund möjlighet att vänja sig vid det nya fodret samt en möjlighet för dig att hålla utkik efter allergiska reaktioner.

Varför välja färskfoder?

Färskfoder innebär en mer naturlig kost för din hund eftersom det bättre efterliknar den mat som hundar ätit genom historiens gång. Torrfoder innehåller mindre vatten än vad en hund kräver, och det kan vara svårt för hundar att få i sig tillräckligt mycket vatten på annat håll.

Våtfoder eller färskfoder utgör därför bättre alternativ i det långa loppet. Ännu en anledning att välja färskfoder är att det helt enkelt smakar bättre. Torrfoder är ganska trist, varför din hund ofta blir väldigt upphetsad och glad när hen får smaka på mat från köksbordet eller får i sig lite godis. Din hund förtjänar också välsmakande mat!

Färskfoder för äldre hundar

Att byta foder för en äldre hund som upplever hälsoproblem kan vara rekommenderat, eftersom det är vid äldre hundår som din hund kan börja uppleva konsekvenser av en dålig kost. Du bör dock ta kontakt med din veterinär i förhand, för att se till att din hund kan klara av övergången på ett hälsosamt sätt. Färskfoder sägs även förebygga artros hos äldre hundar.

Variation är bra

Även om du använder dig av ett helfoder, kan det vara bra att ge din hund något nytt att äta då och då. Variation är både mer kul för din hund, men även nyttigare. Det blir även enklare att byta foder om du låtit hunden smaka på olika foder och hundgodis redan innan bytet.

Ett utmärkt alternativ till hundgodis som går att köpa i butik är frukt lämpade för hundar, exempelvis äpplen. Det kan vara både gott och nyttigt för ditt husdjur!

Finns det risk för att bli sjuk med färskfoder?

Färskfoder innehåller självklart mer bakterier jämfört med annat foder, eftersom det ej innehåller konserveringsmedel och ej har tillagats. Detta bör inte utgöra något problem för din hund, men kan innebära ett problem för dig som ägare.

Det är därför viktigt att du, efter att du hanterat färskfodret, tvättar dina händer med tvål och vatten. Blir du sjuk till följd av färskfodret innebär det att du inte utövat god hygien vid servering av fodret, vilket är lätt hänt. Behandlar du fodret som du gör vanligt kött, kommer du dock inte ha några problem!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.1 / 5. Röster: 12

Relaterade artiklar