Färskfoder bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-08-20

Hunden är människans bästa vän, och det är därför viktigt att vi tar väl hand om våra hundar. För dig som hundälskare är ditt val av hundfoder något du funderat noga över, men det kan vara svårt att hitta rätt i en marknad full av olika företag som alla hävdar att just deras foder är bäst. Det kan även vara svårt att förstå vad som krävs i ett hundfoder, eftersom åsikter kring djurmat kan variera väldigt kraftigt från veterinär till veterinär. Det viktigaste du bör tänka på när du väljer foder är vatteninnehållet. Torrfoder, som är det vanligaste foderalternativet för djurägare, är så långt ifrån en naturlig kost för en hund som möjligt. Det innehåller knappt 10% vatten, något som kan leda till njurfel och andra hälsoproblem hos din hund i längden.

Vad bör du då mata din hund? Färskfoder är ett väldigt naturligt alternativ för hundar, men det gäller att du väljer rätt foder, annars riskerar du undernäring hos ditt husdjur. Färskfoder består av en blandning av olika typer av rått kött, ben, grönsaker, samt organ. Blandningen är sedan frusen medan den är färsk. Frysprocessen minskar mängden bakterier i blandningen och dödar olika parasiter som eventuellt kan befinna sig i fodret. Färskfoder kan innehålla över 60% vatten, en markant skillnad jämfört med torrfoder.

Här på Produkttesterna har vi gjort en sammanställning av några av de absolut bästa färskfodren på marknaden idag, för att underlätta för såväl dig som din hund i er jakt på ett nytt foder. Längre ner i artikeln hittar du även en köpguide med olika tips inför ditt köp av foder. Lycka till!

BÄST I TEST

Bästa Hundfoder 2020 - wom puppy - Bäst i test

Mush Vaisto

4.5/5

FÖR HUNDVALPEN

Hundmat wom puppy

Vom Puppy

4.4/5

BUDGET

Färskfoder Hund - Four Friends

Four Friends Köttkorv

3.5/5

FÖR KÄNSLIGA HUNDAR

Purenatural Sensitive Hundmat

Purenatural Sensitive

3.5/5

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Mush Vaisto – Bäst i test

Bästa Hundfoder 2020 - wom puppy - Bäst i test

Bäst i test

Mush Vaisto består av kött från nöt, gris, samt kyckling, och innehåller även 6% ben och 6% lever. Utöver kött innehåller fodret även grönsaker och frukt, exempelvis broccoli, äpple, och morot. Detta eftersom hundar är omnivorer och inte strikta karnivorer som katter. Produkten innebär därmed en fullständig och helt naturlig kost för din hund. Mush Vaisto är råfryst, vilket bevarar all näring i fodret, och ser till att fodret är fritt från parasiter. Varje måltid innehåller mängder av protein och mineraler, samt en del fett och fiber, och är den typ av näring som din hund skulle fått i sig i naturmiljö. Fodret består av köttbullar som är lätta att tina samt portionera, vilket gör det minst lika smidigt att använda dig av som torrfoder.

Produkten går att köpa i kvantiterna 800g eller 3 kg, men eftersom det är en frusen produkt finns det minimikrav på din order när du beställer hem produkten. Exempelvis måste du köpa åtta paket om du köper produkten i den mindre kvantiteten. Köper du Mush Vaisto i butik gäller självklart inte ett sådant krav.

Hyllas av kunder

Mush Vaisto har fått väldigt bra recensioner av kunder, och har över fyra av fem stjärnor på ett flertal olika sidor. Många kunder rapporterar att deras hundar fått mer energi, glänsigare päls, samt ett generellt bättre mående till följd av att de bytt till detta färskfoder. Fodret passar särskilt bra för hundar med känsligare mage, eftersom det inte innehåller konstiga eller onaturliga ingredienser. Fodret är även passande för äldre hundar.

Bra val för din hund

Ett råfoder som Mush Vaisto innebär inte bara mer näring samt mer vatten för din hund, utan även mer njutning generellt när det är middagsdags. Torrfoder kan vara rätt trist för din hund att äta, och något som hen bara äter när det inte finns något annat att tillgå. Ordentligt färskfoder är däremot mycket mer lockande, vilket leder till en gladare och välnärd hund.

Specifikationer

 • Vikt: 800g alternativt 3kg
 • Form: Köttbullar
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Ja

2 | Vom Puppy – Ett färskfoder för hundvalpar

Hundmat wom puppy

Viktigt med rätt näring för unga hundar

Vom Puppy. Precis som med barn är rätt kost väldigt viktigt för en hundvalp, som tenderar att ha lite annorlunda näringskrav än fullvuxna hundar. Vom Puppy är en produkt som sammanställts specifikt för växande valpar, och går även att använda som ett komplett helfoder. Fodret består av såväl kött som inälvor från kyckling, kor, och lax. Produkten innehåller även ägg samt tillsatta vitaminer och mineraler. Fodret köper du fryst i en sammanhängande korvform, och går lätt att tina i kylskåpet.

Vill du testa dig på produkten är det bäst att du köper Vom Puppy i butik, eftersom beställningar på nätet vanligtvis kräver att du köper stora kvantiteter. Produkten går att köpa i paket på 500g alternativt 5kg.

Ett företag du kan lita på

Vom är ett populärt och väletablerat norskt företag och produkten är därmed tillverkad i Norge av både norska och svenska råvaror, som självklart håller god kvalitet. Alla färskfoder från Vom är tillverkade i samarbete med den Norska veterinärhögskolan, vilket säkerställer att deras produkter innehåller den näring som din hund kräver för en god hälsa.

Specifikationer

 • Vikt: 500g alternativt 5kg
 • Form: Korvform
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Nej, men enda tillsatser är vitaminer och mineraler

3 | Four Friends Köttkorv - Budget

Färskfoder Hund - Four Friends

Billigt färskfoder som håller hög kvalitet

Four Friends Köttkorv. En stor anledning till varför många hundägare idag ger sina hundar torrfoder är att det vanligtvis är billigare. Färskfoder kan kosta en hel del, särskilt om du har en större hund, men det behöver inte alltid tända eld på budgeten. Denna köttkorv från företaget Four Friends är det billigaste alternativet på denna lista. Om förpackningen är oöppnad kan produkten även förvaras i rumstemperatur. Trots det har denna köttkorv från Four Friends inga kemiska konserveringsämnen.

Kan användas som helfoder eller som tillskott 

Köttkorven består av kött och organ från kyckling, ko, gris, samt kalkon, och innehåller även en del morötter för fiber och vitaminer. Den bör alltså ha all näring som din hund kräver, men saknar en del av den variation i grönsaker som exempelvis Mush har. För att kompensera för detta har företaget tillsatt en del vitaminer och mineraler, som exempelvis zink samt Vitamin A.

Behöver ej frysas

Eftersom produkten kan bevaras i rumstemperatur slipper du frysa denna köttkorv så länge paketet är oöppnat. Detta innebär att det inte finns något minimikrav när du beställer hem detta färskfoder, och innebär även att det är lättare att servera upp fodret för din hund. Du får även mer plats i frysen som resultat, särskilt om du har en större hund.

Specifikationer

 • Vikt: 800g
 • Form: Korvform
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Nej

4 | Purenatural Sensitive Kyckling & Kalkon – För känsligare hundar

Purenatural Sensitive Hundmat

Bra alternativ för petiga eller magkänsliga hundar 

Har du en hund som har svårt att äta och hålla sin vikt? Då kan detta vara rätt färskfoder för dig. Purenatural Sensitive är en hel del dyrare än många andra färskfoder, men är framställt just för hundar som regelbundet har svårt att äta. Produkten består av frysta små bullar som går lätt att tina i kylskåp samt att portionera. Purenatural Sensitive består av färskt kött, men även ben, organ, och olika grönsaker såsom gurka och isbergssallad. Produkten innehåller ej konserveringsmedel eller andra tillsatser.

Populärt hos hundar med ätstörningar

Det är många kunder som rapporterar att deras hundar börjat äta mycket bättre efter ett byte till Purenatural Sensitive. Hundar med anorexi eller känslig mage mår enligt deras ägare mycket bättre med detta naturliga färskfoder fritt från tillsatsämnen, och produkten har därför goda omdömen på nätet.

Specifikationer

 • Vikt: 800g
 • Form: Små cylindriska bullar
 • Kan användas som helfoder: Ja
 • Fritt från tillsatser: Ja

KÖPGUIDE

Rådgör med din veterinär innan du byter foder

Det är alltid bra att ta kontakt med din veterinär innan du byter foder, men det är särskilt bra när förändringen är mer drastisk, exempelvis från torrfoder till färskfoder. Din veterinär kan ge dig råd kring övergångsprocessen, portionering, samt hantering av färskfodret. Alla foder som presenterats i denna artikel håller god kvalitet och har positiva omdömen från kunder, men det rekommenderas att du tar hjälp av din veterinär när du väljer ett av dem, eftersom näringsbehov kan skilja sig från hund till hund.

Har din hund allergi?

Om din hund har allergi är det viktigt att du kollar igenom innehållet på fodret du köper, samt att du övergår från det nuvarande fodret till färskfodret över några veckors tid. Detta eftersom det ger din hund möjlighet att vänja sig vid det nya fodret samt en möjlighet för dig att hålla utkik efter allergiska reaktioner.

Varför välja färskfoder?

Färskfoder innebär en mer naturlig kost för din hund eftersom det bättre efterliknar den mat som hundar ätit genom historiens gång. Torrfoder innehåller mindre vatten än vad en hund kräver, och det kan vara svårt för hundar att få i sig tillräckligt mycket vatten på annat håll. Våtfoder eller färskfoder utgör därför bättre alternativ i det långa loppet. Ännu en anledning att välja färskfoder är att det helt enkelt smakar bättre. Torrfoder är ganska trist, varför din hund ofta blir väldigt upphetsad och glad när hen får smaka på mat från köksbordet eller får i sig lite godis. Din hund förtjänar också välsmakande mat!

Färskfoder för äldre hundar

Att byta foder för en äldre hund som upplever hälsoproblem kan vara rekommenderat, eftersom det är vid äldre hundår som din hund kan börja uppleva konsekvenser av en dålig kost. Du bör dock ta kontakt med din veterinär i förhand, för att se till att din hund kan klara av övergången på ett hälsosamt sätt. Färskfoder sägs även förebygga artros hos äldre hundar.

Variation är bra

Även om du använder dig av ett helfoder, kan det vara bra att ge din hund något nytt att äta då och då. Variation är både mer kul för din hund, men även nyttigare. Det blir även enklare att byta foder om du låtit hunden smaka på olika foder och hundgodis redan innan bytet. Ett utmärkt alternativ till hundgodis som går att köpa i butik är frukt lämpade för hundar, exempelvis äpplen. Det kan vara både gott och nyttigt för ditt husdjur!

Finns det risk för att bli sjuk med färskfoder?

Färskfoder innehåller självklart mer bakterier jämfört med annat foder, eftersom det ej innehåller konserveringsmedel och ej har tillagats. Detta bör inte utgöra något problem för din hund, men kan innebära ett problem för dig som ägare. Det är därför viktigt att du, efter att du hanterat färskfodret, tvättar dina händer med tvål och vatten. Blir du sjuk till följd av färskfodret innebär det att du inte utövat god hygien vid servering av fodret, vilket är lätt hänt. Behandlar du fodret som du gör vanligt kött, kommer du dock inte ha några problem!

EXPERTTESTER

Det finns för närvarande inga bra experttester kring färskfoder, eftersom torrfoder i princip dominerar djurmatsmarknaden idag. Förhoppningsvis kommer färskfoder ingå i fler experttester inom snar framtid, allteftersom fodertypen blir mer populär.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 1

RELATERADE ARTIKLAR