Kontorsstol bäst i test 2024

Vi har jämfört kontorsstolar från populära varumärken som Herman Miller, Direkt Interiör och IKEA. 7 kontorsstolar stod ut när det kom till ergonomi, justerbarhet, byggkvalitet och prisvärdhet. Läs vidare för att ta reda på vilken kontorsstol som passar dig bäst.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

BÄST
Herman Miller Aeron Remastered kontorsstol

Herman Miller Aeron

Bäst justerbarhet

Mycket bra stöd för ryggen

Bekväm sits hela arbetsdagen

Bäst pris:

PREMIUM
Herman Miller Embody kontorsstol

Herman Miller Embody

Bäst ergonomi

Justerbar ryggstödsvinkel

Synkrongunga

Bäst pris:

PRISVÄRD
IKEA Flintan kontorsstol

Direkt Interiör Ergo 312

Mycket bra justerbarhet

Bekvämt nack- & svankstöd

Överlägsen i sin prisklass

Bäst pris:

ATT TÄNKA PÅ INFÖR KÖP

Justerbarhet: Kontorsstolar skiljer sig åt i vilka justeringar som finns tillgängliga. Som riktlinje ska du kunna få få 90 graders vinkel med benen, och fötterna ska vila bekvämt på golvet. Armarna ska vara i samma nivå som bordsskivan, och svanken ska behålla sin naturliga kurvatur. Mer exklusiva modeller erbjuder i regel bättre justerbarhet så att man kan uppnå denna optimala sittposition.

Svankstöd: Många kontorsstolar har en naturlig kurvatur som ger ländryggen gott om stöd för en optimal sittposition. Vill man ha mer kurvatur så kan man köpa till ett svankstöd.

Sittdjup: Som riktlinje ska sittdjupet vara tillräckligt så att knävecken är ungefär en knytnäve ifrån sitsens kant.

Nackstöd: Ett nackstöd är både bekvämt och avlastar nacke och axlar.

Synkrongunga: Synkrongunga innebär att man kan frikoppla ryggstödet och sitsen så att dessa följer med kroppens rörelser naturligt. Det ger en mer naturlig hållning och förbättrad blodcirkulation.

Nätrygg / mesh: Ger ett behagligt luftflöde för ökad komfort, inte minst under varma sommardagar.

SÅ GICK TESTET TILL

Vi har har testat kontorsstolarna under en månads tidsperiod och delat vår opartiska utvärdering i testet. Kontorsstolarna utvärderades på ergonomi, justerbarhet, byggkvalitet och pris. Baserat på resultaten har kontorsstolarna rangordnats och tilldelats utmärkelser.

UTVÄRDERING

Ergonomi: Kan man få en optimal sittposition med kontorsstolen? Är kontorsstolen bekväm? Finns armstöd, nackstöd och svankstöd, och hur bra är dessa? Har kontorsstolen bra luftflöde?

Justerbarhet: Kan man justera kontorsstolens sits på höjd? Kan man justera armstöden i höjd, bredd, djup och vinkel? Kan man justera lutningen på ryggstödet? Kan man anpassa sittdjupet? Finns en synkrongunga?

Byggkvalitet: Är kontorssolen robust och slitstark? Finns det en garanti?

Bäst i test: Herman Miller Aeron Remastered

Herman Miller Aeron Remastered kontorsstol

Fördelar

Bäst justerbarhet

Mycket bra stöd för ryggen

Bekväm även efter flera timmar

Nackdelar

Pris

Sitthöjd (cm): 40-52.8|Sittbredd (cm): 51|Sittdjup (cm): 43.2-47|Maxbelastning (kg): 159 kg|Justerbara armstöd: Ja (höjd, bredd och djup)|Justerbart ryggstöd: Ja|Tiltbar sits: Ja|Synkrongunga: Ja|Nätrygg: Ja |Garanti: 12 år |Pris: Premiumprisklass

Sammanfattning

Aeron Remastered är en bästsäljande kontorsstol världen över. Allt från gungan till höjden och armstöden är helt justerbara så att du kan anpassa arbetsstolen utefter dina behov. Det här är referensen på hur en kontorsstol ska vara.

Bäst i test

Herman Miller Aeron blir bäst i test med sin goda ergonomi, justerbarhet och design. En bra kontorsstol märks knappt av, och det är precis vad vi upplever med Aeron. Den följer kroppens naturliga kurvatur, samtidigt som nätryggen erbjuder gott med svalkande luftflöde. Ryggstödet är av patenterade Dupont och fördelar kroppsvikten jämnt.

Aeron har utvecklats för att kunna passa alla kroppstyper. Därför finns den i 3 storlekar; size A (liten) B (mellan) och C (stor). Det finns ett fast svankstöd, och tack vare dess konstruktion och materialval så anpassar sig ryggplattan utefter ryggen. Man kan luta stolen både framåt och bakåt, vilket gör att man kan höja höften över knäna – något som anses vara optimalt ur ergonomisynpunkt. Armstöden kan justeras i höjd och sidled. Hjulen rullar smidigt och passar till hårda golv.

Remastered – uppgraderingen till Aeron classic

Aeron remastered är uppföljaren till Aeron Classic, och har uppgraderats med förbättrat stöd för ländryggen, specifikt stödjer den sakrum som finns långt ner i ländryggen samt lordos, vilket är böjningen av ryggen. Detta gör att du inte hukar dig med ryggen, utan får en ergonomisk sittposition som samtidigt är behaglig. Vidare har ryggstödet uppgraderats med fler stödzoner med olika hårdhetsgrader, så att ryggen vilar optimalt mot nätryggen. Armstödet kan dessuom nu även justeras i djupet, utöver att också skunna anpassas i höjd och vinkling. Dessutom är den lätare i vikten, men kan hantera samma maxbelastning på 159 kg.

Synkrongunga

Om du vill kunna luta dig tillbaka så kommer du uppskatta hur gungan fungerar. Synkrongungan ser till att ryggstödet flyttar sig tillbaka mer än själva sitsen gör när du lutar dig bakåt, och fötterna stannar kvar på golvet. Detta leder till en mer naturlig hållning och är en mycket uppskattad funktion hos användare.

Size A (small) passar för personer som är 147-157 cm och 41-59 kg
Size A (medium) passar för personer mellan 160-198 cm och 63-136 kg
Size C (large) passar för personer mellan 160-198 cm och 91-136 kg

Aeron kommer med 12 års garanti, och man kan köpa till ett nackstöd specifikt utformad för just Aeron Remastered.

Bäst pris:

PREMIUM

Premium: Herman Miller Embody

Herman Miller Embody kontorsstol

Fördelar

Bäst ergonomi

Justerbar ryggstödsvinkel

Synkrongunga

Nackdelar

Pris

Sitthöjd (cm): 40.6-52|Sittbredd (cm): 53.8|Sittdjup (cm): 38.1-45.7|Maxbelastning (kg): 136 kg|Justerbara armstöd: Ja (höjd, bredd och djup)|Justerbart ryggstöd: Ja|Tiltbar sits: Ja|Synkrongunga: Endast rygg|Nätrygg: Nej|Pris: Premiumprisklass

Sammanfattning

Vill du ha det absolut bästa inom kontorsstolar så är Embody att seriöst överväga. Du får en kontorsstol av högsta möjliga kvalitet, fantastisk justerbarhet, bekväm och rymlig sits och bra stöd för ländryggen. Varje detalj har på Embody har ett tydligt syfte för att förbättra din ergonomi och komfort. Ryggstödet kan justeras helt utefter din ryggkurvatur.

Herman Miller Embody är en ergonomisk kontorsstol som är designad för att ge bästa möjliga sittposition och konfort under hela arbetsdagen. Stolen har en mängd olika inställningar som både är enkla att justera och tillåter dig att justera stolen efter din kropp.

Justeringar

Ryggstödet är det som kanske står ut mest med Embody, inte minst när det kommer till dess design. Men designen är bara ett plus i kanten – det går nämligen att justera ryggstödet vid många punkter för att efterlikna just din unika ryggkurvatur. Stolen så följer stolen med ditt rörelsemönster. Vare sig du lutar bakåt eller framåt så anpassar sig stolen så att fotsulorna hela tiden har kontakt med golvet.

Sitsen består av fyra noggrannt utvalda material och utformningar, för att erbjuda både komfort och luftflöde.

Man kan justera sitthöjden, sittdjupet, tilt på sits och ryggstöd, tiltlimiter som begränsar hur mycket tilt som tillåts innan låst position, och backfit, funktionen som gör att du kan anpassa ryggstödets kurvatur. Armstöden kan också anpassas i höjd och sidled.

Våra kroppar behöver röra på sig, och en alldeles för stel sittposition för länge kan leda till smärtor i bland annat rygg, nacke och armar. Den synkroniska gungmekanismen tillåter kroppen att röra på sig naturligt, medans stolen bara hänger med på ett bekvämt vis. Lutar du exempelvis dig bakåt så kan ryggstödet luta bakåt, och detsamma om du lutar dig framåt.

Något som kännetecknar Herman Miller är dess materialval, som består av 42% återvunnet material, och dessutom är den återvinningsbar till 95%.

Skillnaden mellan Embody och Aeron

Att jämföra Embody och Aeron är ungefär som att jämföra en Ferrari och Lamborghini. Båda två är bland de bästa marknaden har att erbjuda i premiumprisklassen. Embody har fler justeringar och något mer tilltalande design, och kanske det bästa ryggstödet som finns för kontorsstolar. Aeron är något lättare vilket gör den enklare att flytta runt, och andas bättre vid rygg och sits. Med båda gör du ett riktigt bra val för din ergonomi – ska vi peka ut en som vinnare och bortse helt från pris så är Embody ett bättre val.

Bäst pris:

PRISVÄRD

Prisvärd: Direkt Interiör Ergo 312

Direkt Interiör Ergo 312 kontorsstol

Fördelar

Mycket bra justerbarhet

Bekvämt nack- & svankstöd

Överlägsen i sin prisklass

Sitthöjd (cm): 43-53|Sittbredd (cm): 46,5|Sittdjup (cm): 56,5|Ryggbredd (cm): 46,5|Justerbara armstöd: Ja (höjd,bredd,djup,vinkel)|Justerbart ryggstöd: Ja|Tiltbar sits: Ja|Nätrygg: Ja

Sammanfattning

Sett till priset ser vi ingen tydlig konkurrent till Ergo 312 – här får du mycket värde för pengarna. Du får betydligt fler justeringsmöjligheter, bland annat fyra fasta lägen för ryggstödet samt 4D-armstöd som är både kan justeras och låsas i önskat läge.

Med en robust konstruktion och slitstark klädsel som tål upp till 100.000 martindale, kommer denna stol hålla dig länge.

Anpassningsmöjligheter

Något vi gillar med Ergo 312 är hur pass många delar man kan justera. Sitthöjden kan regleras mellan 43 – 53 cm, och sittdjupet kan justeras. Nackstödet kan också justeras i höjd, något inte alla kontorsstolar erbjuder. Till och med svankstödet kan justeras i höjdled genom att flytta reglaget som finns längs ryggens baksida.

Armstöden kan anpassas i 4 led; höjd, bredd, djup och vinkel, och det finns en synkrongunga som kan lutas steglöst upp till 123°.

Materialvalen för rygg- och nackstödet i denna stol är gjorda av en sval och luftig mesh. Detta säkerställer optimalt luftflöde, särskilt under de varmare månaderna. Sitsen är rund längs kanten så att benen vilar bekvämt. Klädseln är av slitstarkt material och tål 100.000 martindale, och kontorsstolen har 10 års garanti.

Bäst pris:

Användarfavorit

Användarfavorit: Lanab Design LD 6340

Lanab Design LD6340 Kontorsstol

Fördelar

Luftreglerat svankstöd

Bra justeringsmöjligheter

Gott om sitsbredd. Passar de flesta.

Nackdelar

Ingen prominent kurvatur för ryggstödet

Sitthöjd (cm): 40-53|Sittbredd (cm): 47|Sittdjup (cm): 45|Rygghöjd (cm): 52|Ryggbredd (cm): 45|Maxbelastning (kg): 130|Justerbara armstöd: Ja|Justerbart ryggstöd: Ja|Tiltbar sits: Ja|Synkrongunga: Ja|Nätrygg: Nej

Sammanfattning

LD 6340 är en svensktillverkad och populär kontorsstol med extra hög rygg, bekvämt nackstöd samt luftreglerat svankstöd. Även om den ser enkel ut i sin design så finns är den mycket justerbar och funktionsrik – exempelvis finns ställbart sittdjup, justerbar sittvinkel, juserbart armstöd på höjd, bredd, och vinkel, samt djup som tillval. Dessuom finns en multisynkrongunga som följer med kroppens naturliga rörelser.

Svensktillverkade LD6 340 är en populär kontorsstol och utmärker sig med sin exklusiva multisynkrongunga som kan anpassas efter vikt, samt rymliga sits på 46 cm bredd. Den har även ett reglerbart svankstöd som hjälper ländryggen i rätt position.

Sittdjupet är på 45 cm med en bredd av 47 cm. Sitsen är lätt framåtlutad för att främja bättre blodcirkulation i benen. Höjden på sitsen kan justeras i spannet 42-54 cm. Även armstöden är justerbara i höjd, sidled och vinkel. Som tillval kan man även justera armstödens djup. Sitddjupet och sittvinkeln kan också justeras.

Kontorsstolen har en hög rygg på 52 cm. Just hög rygg är mer en smaksak, men som regel brukar kontorsstolar med högre ryggar passa lägnre personer lite bättre. Hjulen passar för hårda golv.

Vad gäller materialval så har Lanab valt att jobb amed Aquarius/select kamgarn i 100% ull, vilket är ett slitstarkt och bekvämt material som kommer hålla många år framåt.

Vill du ha en kontorsstol som kan passa de flesta tack vare sina justeringsinställningar, så gör du ett bra val med LD 6340.

Bäst pris:

SMIDIG

Smidig: Lanab Design Slim

Lanab Design Slim kontorsstol

Fördelar

Enkel att flytta runt

Smidig

Nackdelar

Få anpassningsmöjligheter

Sitthöjd (cm): 42-54|Sittdjup (cm): 42|Rygghöjd (cm): 49|Ryggbredd (cm): 39|Justerbara armstöd: Ja|Justerbart ryggstöd: Lutbar, ej fixerad|Tiltbar sits: Nej|Synkrongunga: Nej|Nätrygg: Nej

Sammanfattning

Lanab Design Slim är anpassad för att smidigt kunna flyttas runt, exempelvis i en öppen kontorsmiljö.

Fördelen med Slim är hur pass smidigt det är att flytta runt kontorsstolen. Det finns armstöd som tillval, och dessa kan justeras i höjd och bredd. Ryggstödet har viss lutning som ger stöd för svanken, och för ytterligare stöd kan det vara värt att investera i en svankkudde för att avlasta ryggen.

Det finns en gungfunktion med ställbart motstånd, dock kan man inte låsa ryggstödets lutning vid en specifik position. Den är mycket enkel att montera och de flesta delar är redan färdigbyggda vid leverans.

Bäst pris:

POPULÄR
Ikea Markus kontorsstol

Fördelar

Hög rygg som även stödjer nacken

Bra pris

Nackdelar

Inte många justeringsmöjligheter

Sitthöjd (cm): 45-57|Sittbredd (cm): 53|Sittdjup (cm): 47|Maxbelastning (kg): 110|Justerbara armstöd: Nej|Synkrongunga: Ja|Nätrygg: Ja

Sammanfattning

IKEA Markus är en mycket populär och prisvärd kontorsstol, snäppet upp från IKEA Flintan som du kan läsa om längre ner i testet. Skillnaden är primärt att du på denna modell får stöd för nacken, vilket är värt sin vikt i guld under längre arbetspass.

Testad för kontorsbruk

Med IKEA Markus kontorsstol får du en robust kontorsstol utan att tömma plånboken. Denna stol är särskilt designad och testad för kontorsmiljöer, och du kommer kunna spendera timmar vid skrivbordet utan att riskera felaktig belastning. Bekvämlighet och säkerhet sammanflätas i denna stol, vilket gör att du får exceptionellt värde för pengarna.

Sitsen kan justeras i höjden, dock är armstöden låsta i sin höjd. Viktmotståndet för synkrongungan är reglerbar för att kunna individanpassas.

Kontorsstoeln har ett nättyg som ryggstöd som luftar bra.

Tålig och stark

Prisvärdhet kan ofta väcka frågor om hållbarhet och byggkvalitet. Men med Markus kan du känna dig trygg; IKEA försäkrar långvarig pålitlighet. Och om olyckan skulle vara framme? En generös 10-års garanti står som testament till dess hållbarhet.

Bäst pris:

BUDGET

Budget: IKEA Flintan

IKEA Flintan Kontorsstol

Fördelar

Mycket prisvärd

Behagligt ryggstöd i mesh

Nackdelar

Kan inte justera armstöd

Saknar nackstöd

Sitthöjd (cm): 45-58|Sittbredd (cm): 46|Sittdjup (cm): 49|Justerbara armstöd: Nej|Justerbart ryggstöd: Ja|Tiltbar sits: Nej|Synkrongunga: Nej|Nätrygg: Ja

Sammanfattning

Letar du efter en kontursstol till bra pris så är Flintan ett gott val. Den speglar IKEAs kända standard för kvalitet till ett överkomligt pris. Ryggstödet har en behaglig kurvatur, dock saknas många av de justeringar som finns på dyrare kontorsstolar. Stolen är lämplig även som konferensstol.

Det som står ut med IKEA Flintan i dess prisklass är ryggstödet. De flesta kontorsstolar i budgetprisklassen har en betydligt mer rak rygg, vilket kan orsaka smärta i ländryggen. Flintan har å andra sidan duktigt med böjning samt mesh som ger god ergonomi och samtidigt svalkar.

Sitsens höjd kan justeras mellan 45 – 58 cm. Stolens armstöd är i pulverlackat stål, vilket ett hållbart och stabilt material, men tyvärr är de inte justerbara. Ryggstödet är ganska högt och når upp till axlarna för de flesta, notera dock att det inte finns nackstöd för denna modell. Hjulen är av gummi och passar för alla typer av golv. Hjulen har också en låsfunktion som aktiveras när ingen sitter på stolen, vilket förhindrar att stolen rullar iväg.

Bäst pris:

JÄMFÖRELSE
Bäst i testPremiumHög ryggFavoritEnkelPrisvärdPopulär
Herman Miller Aeron Remastered kontorsstol Herman Miller Embody kontorsstol Lanab Design LD6340 Kontorsstol IKEA Flintan kontorsstol Lanab Design Slim kontorsstol Direkt Interiör Ergo 312 Ikea Markus kontorsstol
Herman Miller Aaeron RemasteredHerman Miller EmbodyLanab Design LD6340IKEA FlintanLanab Design SlimDirekt Interiör Ergo 312IKEA Markus
Sitthöjd (cm)40-52.840.6-5240-5345-5842-5443-5345-57
Sittbredd (cm)5153.8474646,553
Sittdjup (cm)43.2-4738.1-45.745494256,547
Rygghöjd (cm)5249
Ryggbredd (cm)453946,5
Maxbelastning (kg)159 kg136 kg130110
Justerbara armstödJa (höjd, bredd och djup)Ja (höjd, bredd och djup)JaNejJaJa (höjd,bredd,djup,vinkel)Nej
Justerbart ryggstödJaJaJaJaLutbar, ej fixeradJa
Tiltbar sitsJaJaJaNejNejJa
SynkrongungaJaEndast ryggJaNejNejJa
Nätrygg / meshJaNejNejJaNejJaJa
RELATERADE TESTER