Kontorsstol bäst i test

Kontorsstol bäst i test 2022

2022-05-06

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa kontorsstolen

Att jobba hemifrån har blivit allt vanligare på senare tid, men att få till en ordentlig kontorskänsla i ditt eget hem kan vara lite klurigt. Den allra viktigaste komponenten i ett hemmakontor (eller vilket kontor som helst för den delen) är en riktigt bra kontorsstol. Om du ofta befinner dig framför datorn eller skrivbordet när du arbetar, så är en kontorsstol mer än bara en möbel – det är en investering i din hälsa. En ordentlig kontorsstol är bekväm och ergonomisk. Det innebär en bättre hållning för dig, vilket i sin tur leder till färre ryggbesvär i framtiden.

För denna klass av produkt vill du absolut inte köpa det allra billigaste på marknaden. Sådana kontorsstolar håller inte, och kan eventuellt leda till hälsoproblem, vilket blir mycket dyrare i långändan. Det är därför som vi på Produkttestarna sammanställt denna lista över de allra bästa kontorsstolarna på marknaden idag. Alla stolar på vår lista är ergonomiska, bekväma och prisvärda. Lycka till med ditt köp!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST

Kontorsstol Bäst i test 2022

iiglo Architect 5.0
Ergonomisk

5/5

PREMIUM

Bästa Kontorsstol Premium 2022

Lanab Design
LD6340

5/5

BRA KÖP

Bästa Kontorsstol 2022

Lanab Design
Slim

4.4/5

BUDGET

Bästa Kontorsstol 2022

iiglo
Ergo E-Zee

4.5/5
Kontorsstol 2022

1 | iiglo Architect 5.0 - Nöjda användare

Kontorsstol Bäst i test 2022

Bästa kontorsstolen 2022 – iiglo Architect 5.0 är en ergonomisk kontorsstol där både ryggstöd, nackstöd, armstöd och sitt-djup är justerbara för att optimera din sittkomfort. Vårt val av bästa kontorsstol 2022.

Anpassning

Stödet för ländrygg kan liksom nackstödet här justeras i höjdled. Modellens ryggstöd tillåter en lutningsgrad mellan 90 – 108 grader och armstöden kan förutom höjdjusteras även anpassas på bredden. Användare ger plusbetyg även på möjligheten till att sittdynan kan justeras djupledes.
Architect kontorsstol är i mjukdelarna konstruerad av ett nätliknande material som ger bra cirkulation för luftgenomströmning vilket uppskattas framförallt under den varmare perioden av året.

Sammanfattning

Användare är nöjda med sin stol och plussar för modellens många möjlighter till anpassning och generellt god sittkomfort. Man anser även att stolen gör sig bäst för personer upp till 190 cm där stolens justeringsmöjligheter når gränsen för god ergonomi. Som tillbehör finns ett bra fotstöd som även det rekommenderas.

2 | Lanab Design LD6340 - Premium

Bästa Kontorsstol Premium 2022

Lanab Design LD6340 är en kontorsstol i premiumklass, tillverkad i Sverige med ergonomi och kvalitet som riktmärke.

Kontorsstolen kommer med en följsam multisynkrongunga för smidig variation under längre pass. Just denna variant av Lanab design kommer även med ett luft-reglerbart svankstöd för individuell anpassning – en funktion förbehållen de bättre stolarna på marknaden.

Ergonomi /Inställningar

Sitsdjupet mäts här till 45 cm medans bredden är 47 cm, här med en något framåtlutande framkant för optimal ergonomi som ger en bättre blodcirkulation för benen. Rygghöjden mäts till 52 cm och ryggdelens bredd är 44 cm.

Sitsens höjd kan enkelt justeras i spannet 42-54 cm. Även modellens armstöd är justerbara både via höjd och sidledes anpassningar. Vi noterar att anpassningarna för en bekväm position finns på plats kort och gott.

Som kontorsstol i high-end klassen levereras stolen med tyg av kamgarn i 100% ull. För full information: Tillverkarens produktbeskrivning.

3 | Lanab Design Slim - Svensktillverkad

Bästa Kontorsstol 2022

Ergonomisk kontorsstol av bra kvalitet. Med kontorsstolen Slim får du en praktisk kontorstol med modern design, till ett riktigt bra pris.

Bra Justerbara Funtioner

Det är viktigt att ha möjlighet till precisa justeringar av en kontorsstol eftersom det är omöjligt för en inställning att passa oss alla. Med Lanab Design kan du justera sitthöjden, lutningen, armstöd & ryggstöd. Här finns även en gungfunktion med justerbart aktivt motstånd som gör det enkelt att hitta en bekväm position. Modellen kommer med hjul väl anpassade för både hårda och mjukare underlag vilket gör förflyttning smidig.

Både rygg och sits är helt klädda i tyget Event. 

Tillverkarens produktbeskrivning.

4 | iiglo Ergo E-Zee - Budget

Ergo E-Zee är en populär & tufft prispressad kontorsstol från iiglo:s uppskattade Ergo-serie. Modellen är som namnet antyder ergonomiskt genomtänkt för att passa även för längre arbetspass med bibehållen sittkomfort. Designen är relativt traditionell åt det smidigare hållet och passar därför bra både som standardstol i kontorslandskap eller hemma vid skriv/datorbord.

Populär med gott prisvärde

Modellen har här ett sköldformat ryggstöd med god hållfasthet som anpassar sig efter kroppens position. Ergo E-Zee kommer med höj/sänkbara armstöd, tilltbart ryggstöd samt standardfunkion för att anpassa sittdynans höjdläge. 

Sammanfattning

Vårt budgetalternativ ges goda omdömen från dess användare och den enda kritik vi kan finna gäller manualen som uppfattas som något otydlig. Sammantaget en uppskattad ergonomisk kontorsstol av god kvalité till en rimlig peng. Vårt val av Bästa kontorsstol 2022 i budgetklassen.

5 | Staples Kontorsstol Grenada - Ergonomisk

Bästa Kontorsstol 2022

Ergonomisk arbetsstol i mesh och textil. Justerbar höjd samt lutning av sits. Bra nackstöd samt stöd för svanken gör denna till en bekväm arbetsstol där du kan sitta många timmar utan att få ont i ryggen. 3 års garanti medföljer.

Staples kontorsstol Grenada är en ergonomisk och snyggt designad kontorsstol. Du kan sitta många timmar utan att bli trött i ryggen. Stolen har en sits i mesh och textil, nackstödet är i konstläder. Svankstödet är fast, och ej inställbart, däremot kan du justera sätet i höjd samt lutning. Sätet har så kallad butterfly-mekanism, och kan justeras så att du sitter bekvämt.

Minskar svettning

Eftersom stolens säte samt rygg är producerat av nät och textilmaterial, så svettas du mindre, rättare sagt, du blir inte lika svettig om ryggen vid varma dagar. Luftcirkulationen gör att materialet andas, och du blir inte lika varm.

Bra nackstöd

Då stolen har ett fast nackstöd, så förhindrar det smärta som kan uppstå i nacken, då du sitter länge och arbetar. Grenadas ergonomiska kontorsstol har justerbar höjd samt att du kan välja vilken lutningsvinkel du önskar för att sitta som bäst. Grenada är en oumbärlig kontorsstol för de som tillbringar mycket tid på kontoret, sitter många timmar, då är det värt att sitta ergonomiskt, för att inte få ont i nacke eller rygg.

God kvalitet 

Med den goda kvalitén på tyget som är i text samt mesh, samt solid och hållbart material, så håller kontorsstolen i många år. Du får 3 års garanti på kontorsstolen. 

6 | Skånska Möbelhuset Maggie - Prisvärd

Bästa Kontorsstol 2021

Maggie är en prisvärd variant av Skånska Möbelhusets populära kontorsstol Terry. För dig som verkligen vill spara en peng, men ändå vill köpa dig en ordentlig kontorsstol som håller i flera år, kan Maggie vara av intresse. Med kontorsstolen Maggie får du en möbel med mysig design som passar väl in på hemmakontoret och arbetsplatsen

Material

Skånska Möbelhusets Maggie är tillverkad av endast tre material: plast, metall och tyg. Tyget ger en mysigare känsla till kontorsstolen, och dessutom ytterligare komfort. De neutrala färgerna gör att kontorsstolen smälter in smidigt med resterande möbler i rummet.

Justerbar höjd samt hjul på stjärnfoten

Höjden på sitsen går smidigt att justera genom den lilla spaken under stolen. Du kan alltså anpassa stolen utefter din egen längd samt höjden på ditt skrivbord. Hjul på stjärnfoten gör förflyttning smidig från rum till rum, vilket är särskilt användbart i större kontor eller för dig som flyttar runt på möblerna rätt ofta.

OBS: Modellen säljs branded med namnen Maggie, Endon, Bowston och Topic.

7 | Herman Miller Aeron B - Premium

Bästa Kontorddtol 2021

Herman Miller är ett företag som levererar kontorsstolar av högsta kvalitet. Med en produkt som Herman Millers Aeron B, får du ett fantastiskt ryggstöd, och en kontorsstol som håller sig  fin i flera år framöver. Till priset går det nog inte att få ett bättre paket. Med fast svankstöd och en gunga som ger dig utrymme att luta dig tillbaka lite, är du garanterad en fantastisk upplevelse med denna kontorsstol.

Fast svankstöd

Ett fast svankstöd innebär att stolen håller dig upprätt, utan att du behöver anstränga ryggen. Det medför att du inte blir lika trött i ryggen som du gör när du sitter på en vanlig kontorsstol under längre perioder. Ryggplattan anpassar sig utefter just din rygg. Du får alltså en skräddarsydd upplevelse med Herman Miller Aeron B.

Smidigt designad gunga

Gungan i Aeron ger dig mer flexibilitet än någonsin förr. Synkrongungan ser till att ryggstödet flyttar sig tillbaka mer än själva sitsen gör när du lutar dig bakåt. Detta leder till en mer naturlig hållning, samt en ökad blodcirkulation. Nu behöver du aldrig mer känna benen domna av när du suttit vid datorn under flera timmars tid!

Sammanfattning

Herman Miller Aeron B är en bästsäljande kontorsstol med suverän ergonomi. Allt från gungan till höjden och armstöden är helt justerbara, för att du ska kunna anpassa Aeron B efter dina egna behov. Både materialet och designen är av högsta kvalitet, och allt det till en enormt prisvärd summa. Det här är hur en ordentlig kontorsstol bör se ut.

8 | Herman Miller Embody - Premium Alternativ

För dig som är villig att betala lite extra för god ergonomi och avancerad design kan detta vara rätt kontorsstol. Med Herman Miller kan du känna dig säker i att du köper det allra bästa som en kontorsstol kan erbjuda, men detta kräver en något högre investering. En sådan investering är dock enormt prisvärd med tanke på vad du får ut: god komfort, hög rörlighet, samt en hälsosam rygg.

Ergonomi är nyckelordet

Herman Miller Embody är designad till att säkerställa att du håller en god hållning genom hela din arbetsdag. Med hög ergonomi i din kontorsstol minskar du risken för rygg- och nackskador, och kan motverka kronisk smärta i dessa områden. En något högre investering nu kan leda till stora besparingar genom färre sjukdagar och färre paracetamoltabletter. 

Synkrongunga och flexibelt stöd för ryggen

Med en fullt justerbar synkrongunga får du möjlighet till en bättre hållning samt en ökad blodcirkulation, vilket leder till en bättre hälsa generellt. Detta gör även kontorsstolen mycket bekvämare, varför detta är något du absolut vill ha i en ordentlig kontorsstol. Stolen har dessutom ett revolutionerande ryggstöd som är designad till att efterlikna en vanlig ryggrad. Det innebär en bekvämare stol samt en god ergonomi. Det går att anpassa ryggstödet efter just din ryggrad, för en otrolig komfortnivå.

Miljövänlig

Med en dyr produkt som denna är miljövänlighet och hållbarhet något du bör förvänta dig, och Herman Miller levererar även i detta avseende. Alla stolar av Herman Miller består till över 40 procent av återvunnet material. Själva stolen är dessutom återvinningsbar till över 90 procent. Energin som förbrukats i kontorsstolens tillverkningsprocess består dessutom helt av energi som är förnyelsebar. Du slipper alltså miljöoro med en produkt från detta företag.

9 | IKEA Markus Kontorsstol - Ikea

IKEA-varuhus finns världen över. Hos IKEA får du enkla möbler som du själv får montera, till väldigt prisvärda summor. IKEAs kontorsstol Markus är inget undantag. Detta är en av de populäraste kontorsstolarna i världen, eftersom det är en bekväm och ergonomisk stol som är avsevärt billigare än liknande stolar på marknaden. Här får du inte all den lyx som en stol från Herman Miller kan erbjuda, men till en tiondel av priset får du ändå en bekväm kontorsstol som kommer hålla  flera år framöver.

Luftande material

När du sitter på en stol under längre perioder – särskilt när det är väldigt varmt ute – blir det snabbt svettigt. Med nät-materialet i ryggstödet cirkulerar luft fritt, för att du ska kunna hålla dig sval oavsett hur hårt du arbetar eller vad för säsong det är på året. 

Tålig och stark

Med en billigare stol kanske du känner dig lite orolig kring hur länge produkten faktiskt håller. Med Markus behöver du inte bekymra dig om det, eftersom IKEA garanterar dig flera år av användning. Skulle något bli trasigt, har du dessutom hela 10 års garanti att förlita dig på. Helt otroligt med tanke på priset!

Testad för kontorsbruk

Denna kontorsstol är testad just för kontorsbruk. Det innebär att den är designad för att du ska kunna sitta och arbeta framför skrivbordet i flera timmar, utan att din rygg behöver lida. Bekvämlighet och säkerhet är vad denna kontorsstol levererar, och med tanke på priset får du en hel del för pengarna med kontorsstolen Markus.

10 | İiglo Ergo Revolution Kontorsstol

Bästa Kontorsstol 2021

Ergonomisk kontorsstol i snygg design med justerbart ryggstöd, höj- och sänkbar, justerbart nackstöd samt justerbara armstöd. Tyget är i mesh, och andas så att du inte blir för varm. 

İiglo Ergo Revolution är ergonomisk kontorsstol med skön komfort och snygg design, justerbart ryggstöd, justerbara armstöd, höj- och sänkbar samt med ett tyg som andas så att du inte blir för varm, gör denna till en bra och komfortabel kontorsstol för långa arbetsdagar.
Dina 360 leder och över 700 muskler behöver god komfort för att må bra, därför är det så viktigt, och särskilt i denna tid då vi spenderar så många timmar framför datorn.
Stoeln finns i  blått, svart, beige och rött.

Snygg design

İiglo Ergo Revolution är tillverkad tillsammans med den tyska designstudion FORM AND BRANCH, för en snygg och bekväm sittställning. Det ger dig en hälsosam lösning för intensiva arbetsdagar, och det är viktigt att ha en komfortabel arbetsstol så att du inte utsätter din kropp för smärta i muskler och leder. Stolen finns bl. a i blått eller rött, men även andra färger. 

Viktigt med ergonomi

Sitter du fel på en kontorsstol, en stol som inte är ergonomisk, så kan din kropp att utsättas för muskelvärk och smärta, fel sittställning kan orsaka dig onödigt lidande, därför är det väldigt viktigt att sitta rätt. Med İiglo Ergo Revolution får du en bra sittställning, en fullt justerbar ergonomisk kontorsstol som säkerställer korrekt sittställning, då minskar du trycket på leder och muskler. 

Personlig komfort

İiglo kontorsstol ger dig en bekväm sittyta, armstöd som lätt kan justeras efter dina önskemål. Du kan justera ryggstödet mellan 90 och 108 grader. Du kan även justera nackstödet samt armstöden för bästa komfort och arbetsställning. Viktigt är att se till att din ländrygg vilar, vilket minskar risk att få ont i ryggen. Du kan justera nackstödet för att sitta bekvämt, annars kan du få ont i nacken, om inte stöd finns. Du kan även ta bort nackstödet om du önskar det. Armstöden kan justeras i 2 riktningar. Du kan justera dem uppåt, nedåt samt flytta dem in eller utåt, så att dina armar får bekväm arbetsställning, vilket är viktigt för att undvika smärta i leder och muskler.

Tyg som andas

Stolen omges av ett nättyg som andas, så att du inte blir för varm och svettas varma sommardagar. Tyget är även lätt att rengöra.

Sammanfattning

Här har du en komfortabel och ergonomisk stol med lutbar och gungande funktion, bra stöd för nacken, och även avtagbart om du önskar det. Inställbar höjd och med tvättbart tyg som andas. Stilren och snygg, och ett bra köp.

Köpguide

Vad innebär en ergonomisk kontorsstol?

Med ergonomi menas en anpassning av en viss typ av arbete i syfte att reducera risk för ryggskador eller andra former av skador. Det är egentligen en hel lära med fokus på att förbättra arbetsmiljön för människor. I kontexten av en kontorsstol innebär ergonomi en stol som hjälper dig att hålla bra hållning genom din arbetsdag, underlättar det mekaniska arbetet för din kropp, samt ser till att du känner dig bekväm medan du arbetar. Det innebär dessutom att din arbetshöjd och dylikt passar dina behov, och inte distraherar. Ergonomi i kontorsmöbler är viktigt eftersom det leder till ökad produktivitet, ökad komfort, samt färre olyckor under arbetsgången. Det är viktigt att ha ergonomi i åtanke även när du jobbar hemifrån.

Återvinning av en kontorsstol

För dig som värnar om miljön känns nog en kontorsstol tillverkad av plast inte särskilt lockande. Vissa kontorsstolar på vår lista, exempelvis de kontorsstolar som erbjuds av Herman Miller, är nästan helt återvinningsbara. Det innebär att du slipper bekymra dig över miljöinverkan som din kontorsstol kan tänkas ha när det väl är dags att uppgradera. 

Är en begagnad kontorsstol bra?

Med en begagnad kontorsstol kan du spara en rejäl peng, men du mister ofta garantin. Om något skulle bli trasigt så går du tyvärr back en hel del pengar. Regelbunden användning under flera års tid kan dessutom leda till en väldigt sliten kontorsstol, som då självklart inte erbjuder samma nivå av komfort som förut. Begagnade kontorsstolar är dessutom svåra att rengöra. Det innebär att fläckar och dylikt förmodligen är permanenta. Allra helst vill du köpa en helt ny kontorsstol, eftersom du då vanligtvis får en garanti på minst tio år, samt kan känna dig säker i att din stol är så ren och bekväm som den kan vara.

Kontorsstol eller gamingstol?

Gamingstolar har blivit väldigt populära på senare tid, och det är många YouTubers och streamers som använder sig av dessa stolar. För dig som arbetar framför en dator eller ett skrivbord under längre perioder går det dock inte att slå ergonomin i en kontorsstol. Vid köp av en gamingstol betalar du en hel del extra för märket och designen – gamingrelaterade produkter är vanligtvis inte särskilt prisvärda. Med en kontorsstol (som eventuellt verkar lite tristare) betalar du först och främst för komforten, vilket innebär en bekvämare upplevelse till ett billigare pris. Kontorsstolar är alltså ett utmärkt alternativ för dig som gamer.

Kapacitet

IKEAs Markus lämpar sig för personer upp till 110 kg, och sådana viktgränser har ofta en del marginal. Det innebär att den skulle kunna passa även dig som väger 120-125 kg. Produkten som blev bäst i test, Herman Miller Aeron B, har en max-vikt på 160 kg.

Vad är den viktigaste komponenten i en kontorsstol?

Den viktigaste komponenten i en kontorsstol är ryggstödet. Ett väldigt stelt ryggstöd leder till en onaturlig hållning, vilket känns väldigt obehagligt under längre perioder. Det kan dessutom leda till ryggskador. Allra helst vill du ha ett ryggstöd som efterliknar en ryggrad, med flera delar som kan röra på sig separat. Med premiumprodukten på denna lista är det precis vad du får. 

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 3.5 / 5. Röster: 4

Relaterade artiklar