Kaffekvarn bäst i test 2022

2022-04-22

Bästa Kaffekvarn 2022

För oss som inte nöjer oss med annat än nymalet. Vi har skannat marknaden för att hitta den bästa kaffekvarnen 2021. Det handlar om så mycket mer än att bara krossa kaffebönor. Kvarnverk, olika stora kvarnar och malningsgrader spelar alla sin del i slutrutan. Samtidigt ska kvarnen vara snygg och hålla hög kvalitet, till en rimlig prislapp.

Nedan hittar du våra toppval av kaffekvarnar i olika prisklasser. Lycka till med ditt köp!

BÄST I TEST

Bästa Kaffekvarn 2022

Wilfa WSCG-2

4.5/5

PREMIUM

Bästa kaffekvarn 2022

Bodum Bistro

4.5/5

PREMIUM

Bästa kaffekvarnen premium

KitchenAid Artisan

4/5

BUDGET

Rubicson KaffeKvarn

3.5/5
Bästa kaffekvarnen

1 | Wilfa - Kaffekvarn Bäst i test 2022

Bästa Kaffekvarn 2022

Bästa kaffekvarnen 2022 -Wilfa WSCG-2 är den bästa kaffekvarnen just nu. Här får du mest för pengarna med en snygg kaffekvarn som maler i toppnivå och kommer hålla länge.

Med utmärkelsen ”Guldbönan” och är godkänd av European Coffee Brewing Centre.  Modellen kommer med 5 distinkta inställningar för att mala ditt kaffe efter smak:

Steap (kokmalt) – 120 g 30 sek
French press – 83 g 20 sek
Filter –  80 g 30 sek
Aeropress – 23 g 10 sek
Mocca –  16 g 10 sek

Funktioner

Kvarnen som har en elektronisk timerfunktion arbetar här med koniska malskivor, en teknik som utvecklar mindre värme för att optimera aromen på ditt kaffe. Behållaren har en bra standard-kapacitet på 250 gram för att matcha normalförpackningar. Modellen kommer också med en praktisk dold sladdförvaring.

Sammantaget blir Wilfa WSCG-2 med bra omdömen till ett svårslaget pris i klassen och bäst i test.

2 | Bodum Bistro - Premium

Bästa kaffekvarn 2022

Bodum Bistro. Bodum är ett älskat märke, inte bara för att deras produkter är riktigt snygga att ha framme i köket. Deras produkter håller hög kvalitet till rimliga priser, och detta gäller även deras kaffekvarn, Bodum Bistro.

Proffsigt kvarnverk till bra pris

Här gäller det att man tar sikte på rätt modell, för Bodum har en liknande mindre kvarn som inte är lika bra. Just den här kaffekvarnen använder sig av ett riktigt kvarnverk i rostfritt stål och krossar sönder bönorna i stället för att skära sönder dem.

Smart design

Om du är som jag så vill du att de maskiner du har stående på köksbänken är trevliga att se på, och det är verkligen den här kvarnen.  Modellen finns tillgänglig i svart eller vitt, man kan även få den i koppar eller silver, men då kostar den betydligt mer.

Behållaren rymmer 220 gram kaffebönor, vilket också är den enda lilla kritik vi har då många förpackningar med goda bönor rymmer 250 gram & 500 gram. Därför kan du behöva spara kaffepåsen och fylla på efter hand som du maler kaffet. Om man köper kaffe på lösvikt är ofta 250 gram det minsta man kan köpa.

Kaffet som malts hamnar i en snygg glasbehållare med lock, så att du enkelt kan spara det om du har råkat mala för mycket. Det är också praktiskt om du vill ta med dig kaffet och brygga det någon annanstans än hemma, till exempel på jobbet.

Lätt att använda

En sak jag gillar extra mycket med den här kvarnen är hur lättanvänd den är. Det är bara att trycka på en knapp för att ställa in valfri malningsgrad. Det finns 12 inställningar så att du kan mala kaffet till vilken bryggmetod du vill.
För att undvika att motorn överhettar rekommenderar Bodum att man bara maler i 20 sekunder i taget, men detta är fullt tillräckligt för frukostkaffet. Om du ska göra kaffe för många kan du behöva vänta några minuter innan du maler igen, och det kan så klart vara en nackdel om du ofta behöver brygga mycket kaffe.

Sammanfattning

Den här kvarnen är ett bra val både för den som ska skaffa sin första kaffekvarn och för den som är nogsam kaffekännare. Den är snygg, har många inställningar, maler bra och är lätt att använda. Dessutom kan man förvara malet kaffe i den trevliga glasburken som följer med, särskilt bra om man vill undvika plast.

3 | KitchenAid Artisan - Premium

Bästa kaffekvarnen premium

KitchenAid Artisan. Om du vill lyxa till det med en ordentlig kvarn så är Kitchen Aids variant definitivt värd en tanke. Många kunder vittnar om att de har använt den i över 15 år, och när man tänker på det så känns den plötsligt ganska billig. Kvarnen är stabil och ganska tung, så det gäller att du har plats på köksbänken för den, det fungerar inte att ta fram den ur köksskåpet varje morgon.

Snygg och användarvänlig

Den här kaffekvarnen har 15 olika inställningar, från fin espresso till grovt presskaffe och allt däremellan. Den är lätt att använda och har en fin behållare för omalda bönor längst upp. Denna behållare rymmer 200 gram, vilket kan tyckas är i minsta laget, men å andra sidan hade den kanske sett lite klumpig ut om den var större.
Och det är just utseendet som gör att den här kvarnen sticker ut i mängden. Det finns gott om kvarnar i den här prisklassen som är minst lika bra. Men det finns inte många som är så här snygga. Kvarnen finns tillgänglig i silver, svart och röd så att du kan välja en färg som matchar resten av dina köksapparater.

Kvalité varje dag

Denna kvarn är en burr grinder, alltså en kvarn som har ett kvarnverk i stället för knivar som skär sönder kaffebönorna. Bladen är gjorda av rostfritt stål, vilket är både hållbart och lätt att göra rent. Tack vare de runda formerna utan hörn där det kan fastna smuts är resten av kvarnen och lätt att hålla ren.

Sammanfattning

Den här kvarnen säljer sig själv till den som vill ha en riktigt snygg manick och som är beredd att betala strax under 3000 kronor. Den har 15 olika inställningar så att man kan använda den till många olika sorters bryggmetoder och den håller i många år.

4 | Rubicson Kaffekvarn - Budget

Rubicson Kaffekvarn. En mindre och ett betydligt billigare alternativ att mala sin brygd är modellen från Rubicson. Kapaciteten är på 55g och kvarnen kommer i svart/rostfritt stål. Vi tar med kvarnen som budgetalternativ då denna modell ges goda omdömen av sina användare i kombination med ett mycket rimligt pris.

Känner man sej osäker på om den goda idéen att mala sina bönor själv kan Rubicsons kvarn ge dej möjlighet att prova först för en liten peng.

5 | Hario Skerton Plus - Manuell

Hario Skerton Plus. För den som vill ha en kaffekvarn men inte vill spendera några större summor och gillar charmen av manuellt handhavande så är Hario Skerton Plus med keramiskt kvarnverk det bästa valet. Denna handkvarn maler långsamt bönorna på ett skonsamt sätt som gynnar smaken och gör resultatet aromatiskt. Den är visserligen liten – den rymmer bara 100 gram kaffe och har ingen förvaring för hela bönor – men det gör också att den är väldigt smidig.

Lätt att förvara och ta med

Varför skulle man då vilja köpa en handkvarn i stället för en elektrisk? Jo, dels maler den långsammare, vilket gör att värme till följd av friktion inte påverkar smaken negativt. Sedan är det också så att den är mycket lättare att förvara. Du behöver inte ha plats på köksbänken för att köpa den, utan det går bra att lägga in den i ett skåp eller ta ner den från en hylla varje gång du ska använda den

Slutligen är den praktisk eftersom den är lätt att ta med på semestern, till jobbet eller hem till kompisen. Den kan alltså antingen vara din huvudsakliga kvarn eller kanske ett komplement till en elektrisk kaffekvarn. Just den här kvarnen är extra praktisk eftersom det följer med ett lock så att du kan spara det som malts.

Sammanfattning

Den här kvarnen är riktigt bra, samtidigt som den inte ruinerar dig. Den är liten och smidig och går bra att ta med sig på semestern eller liknande.

Köpguide

Vilka är fördelarna med en manuell kvarn?

En manuell kvarn har den fördelen att den går långsammare än en elektrisk. Detta gör att bönorna inte hettas upp så samma sätt. Då bevaras mer av smaken. En annan fördel med handkvarnar är att de är lättare att förvara då de är mindre och smidigare. Om du reser mycket och vill fika gott även när du inte är hemma är det också lättare att få med sig en handkvarn.

Vilka är fördelarna med en elektrisk kvarn?

Fördelarna är givna – det går fortare och kräver mindre ansträngning. Dessutom är det oftast lättare att justera malningsgraden på elektriska kvarnar än på manuella. De elektriska kvarnarna är bra om du brygga på olika sätt, till exempel om du varvar bryggkaffe med espresso, presskaffe och mocca.

Vilka malningsgrader har olika bryggmetoder?

Olika kvarnar har olika gradering, men generellt kan man kategorisera malningsgraderna så här:

Kok: Riktigt grovmalet
Press: Mellan kokkaffe och brygg. Ganska grovmalet.
Brygg: Lagom är bäst. Mellanmalet.
Mocca: Lite mer finmalet än bryggkaffe.
Espresso: Finmalet.
Turkiskt: Extra finmalet, som ett puder.

Vilken sorts kaffekvarn är bäst?

Det är insidan som räknas, säger de. Och det stämmer även när det gäller kaffekvarnar. Välj mycket hellre en kaffekvarn som har ett kvarnverk snarare än knivar som skär sönder bönorna. Skillnaden blir att bönorna krossas sönder. Deras naturliga, nyttiga oljor frigörs bättre och smaken blir fylligare.
Kvarnar med knivar gör att mycket av smaken slipper undan, och de går ofta så snabbt att kaffet hettas upp så att man förlorar smak på det sättet också. Det här är den största skillnaden på olika sorters kvarnar, och det är värt att lägga lite extra för att få ett bra kvarnverk.

Vad är en blade grinder?

En blade grinder är en kaffekvarn där knivar används för att skära sönder kaffebönorna. Dessa kvarnar är oftast relativt billiga, och resultatet blir därefter. Om du verkligen vill ha en bra kaffekvarn bör du hellre satsa på en burr grinder, som du kan läsa mer om nedan.

Vad är en burr grinder?

En burr grinder är en kaffekvarn där bönorna verkligen mals och krossas sönder i stället för att skäras sönder. De är dyrare, men bättre än blade grinder-kvarnar och det kan verkligen vara värt att lägga lite extra på en ordentlig kvarn.

Hoppas vårt test var hjälpsamt & att du hittar en kaffekvarn att trivas med.

Experttester

KitchenAid Artisan – Recension
Bodum Bistro – Omdömen
Hario Skerton Plus – Omdömen

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 5

Relaterade artiklar