Kaffekvarn bäst i test 2024

Kaffekvarn bäst i test 2024

Vi har jämfört fem populära kaffekvarnar. Wilfa WSCG-2 blir bäst i test, en kaffekvarn godkänd av ECBC för dess kvalitet. Läs vidare för att se alla produkter i testet.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Wilfa WSCG-2

Wilfa WSCG-2

Justerbar malningsgrad

Premium

Bodum Bistro

Bodum Bistro

Premium

Budget

Rubicson Kaffekvarn

Rubicson Kaffekvarn

Produkterna har utvärderats på:

Byggkvalitet

Omdömen

ECBC

Pris

Testets betyg:
5
(8)
Bäst i test
Wilfa WSCG-2

Wilfa WSCG-2

Justerbar malningsgrad

Wilfa WSCG-2 ger dig mest för pengarna och kommer med utmärkelsen ”Guldbönan” samt är godkänd av Europ Coffee Brewing Centre. Modellen kommer med 5 distinkta inställningar för att mala ditt kaffe efter smak:

Steap (kokmalt) – 120 g på 30 sekunder
French press – 83 g på 20 sekunder
Filter – 80 g på 30 sekunder
Aeropress – 23 g på 10 sekunder
Mocca – 16 g på 10 sekunder

Funktioner

Kvarnen som har en elektronisk timerfunktion arbetar här med koniska malskivor, en teknik som utvecklar mindre värme för att optimera aromen på ditt kaffe. Behållaren har en bra standard-kapacitet på 250 gram för att matcha normalförpackningar. Modellen kommer också med en praktisk dold sladdförvaring.

Sammanfattning

Med bra funktion, god byggkvalitet, positiva omdömen och svårslaget pris är Wilfa WSCG-2

Premium
Bodum Bistro

Bodum Bistro

Premium

Justerbar timer

Bodum Bistro. Bodum är ett älskat märke, inte bara för att deras produkter är riktigt snygga att ha framme i köket. Deras produkter håller hög kvalitet till rimliga priser, och detta gäller även deras kaffekvarn, Bodum Bistro.

Proffsigt kvarnverk till bra pris

Här gäller det att man tar sikte på rätt modell, för Bodum har en liknande mindre kvarn som inte är lika bra. Just den här kaffekvarnen använder sig av ett riktigt kvarnverk i rostfritt stål och krossar sönder bönorna i stället för att skära sönder dem.

Smart design

Om du är som jag så vill du att de maskiner du har stående på köksbänken är trevliga att se på, och det är verkligen den här kvarnen. Modellen finns tillgänglig i svart eller vitt, man kan även få den i koppar eller silver, men då kostar den betydligt mer.

Behållaren rymmer 220 gram kaffebönor, vilket också är den enda lilla kritik vi har då många förpackningar med goda bönor rymmer 250 gram & 500 gram. Därför kan du behöva spara kaffepåsen och fylla på efter hand som du maler kaffet. Om man köper kaffe på lösvikt är ofta 250 gram det minsta man kan köpa.

Kaffet som malts hamnar i en snygg glasbehållare med lock, så att du enkelt kan spara det om du har råkat mala för mycket. Det är också praktiskt om du vill ta med dig kaffet och brygga det någon annanstans än hemma, till exempel på jobbet.

Lätt att använda

En sak jag gillar extra mycket med den här kvarnen är hur lättanvänd den är. Det är bara att trycka på en knapp för att ställa in valfri malningsgrad. Det finns 12 inställningar så att du kan mala kaffet till vilken bryggmetod du vill.
För att undvika att motorn överhettar rekommenderar Bodum att man bara maler i 20 sekunder i taget, men detta är fullt tillräckligt för frukostkaffet. Om du ska göra kaffe för många kan du behöva vänta några minuter innan du maler igen, och det kan så klart vara en nackdel om du ofta behöver brygga mycket kaffe.

Sammanfattning

Den här kvarnen är ett bra val både för den som ska skaffa sin första kaffekvarn och för den som är nogsam kaffekännare. Den är snygg, har många inställningar, maler bra och är lätt att använda. Dessutom kan man förvara malet kaffe i den trevliga glasburken som följer med, särskilt bra om man vill undvika plast.

Budget
Rubicson Kaffekvarn

Rubicson Kaffekvarn

Maler även kryddor

Rubicson Kaffekvarn är en mindre och ett betydligt billigare alternativ att mala sin brygd med. Kapaciteten är på 55g och kvarnen kommer i svart/rostfritt stål. Vi tar med kvarnen som budgetalternativ då denna modell ges goda omdömen av sina användare i kombination med ett mycket rimligt pris.

Premium
KitchenAid 5KCG0702

KitchenAid 5KCG0702

Snygg och unik design

Om du vill lyxa till det med en ordentlig kvarn så är KitchenAids variant definitivt värd en tanke. Många kunder vittnar om att de har använt den i över 15 år, och när man tänker på det så känns den plötsligt billig.

Kvarnen är stabil och ganska tung, så det gäller att du har plats på köksbänken för den, det fungerar inte att ta fram den ur köksskåpet varje morgon.

Snygg och användarvänlig

Den här kaffekvarnen har 15 olika inställningar, från fin espresso till grovt presskaffe och allt däremellan. Den är lätt att använda och har en fin behållare för omalda bönor längst upp. Denna behållare rymmer 200 gram, vilket kan tyckas är i minsta laget, men å andra sidan hade den kanske sett lite klumpig ut om den var större.

Och det är just utseendet som gör att den här kvarnen sticker ut i mängden. Det finns gott om kvarnar i den här prisklassen som är minst lika bra. Men det finns inte många som är så här snygga. Kvarnen finns tillgänglig i silver, svart och röd så att du kan välja en färg som matchar resten av dina köksapparater.

Kvalitet varje dag

Denna kvarn är en burr grinder, alltså en kvarn som har ett kvarnverk i stället för knivar som skär sönder kaffebönorna. Bladen är gjorda av rostfritt stål, vilket är både hållbart och lätt att göra rent. Tack vare de runda formerna utan hörn där det kan fastna smuts är resten av kvarnen och lätt att hålla ren.

Sammanfattning

Den här kvarnen säljer sig själv till den som vill ha en riktigt snygg kaffekvarn i premiumprisklassen. Den har 15 olika inställningar så att man kan använda den till många olika sorters bryggmetoder och den håller i många år.

Manuell
Hario Skerton Plus

Hario Skerton Plus

Portabel

Hario Skerton Plus. För den som vill ha en kaffekvarn men inte vill spendera några större summor och gillar charmen av manuellt handhavande så är Hario Skerton Plus med keramiskt kvarnverk det bästa valet.

Denna handkvarn maler långsamt bönorna på ett skonsamt sätt som gynnar smaken och gör resultatet aromatiskt. Den är visserligen liten – den rymmer bara 100 gram kaffe och har ingen förvaring för hela bönor – men det gör också att den är väldigt smidig.

Lätt att förvara och ta med

Varför skulle man då vilja köpa en handkvarn i stället för en elektrisk? Jo, dels maler den långsammare, vilket gör att värme till följd av friktion inte påverkar smaken negativt. Sedan är det också så att den är mycket lättare att förvara. Du behöver inte ha plats på köksbänken för att köpa den, utan det går bra att lägga in den i ett skåp eller ta ner den från en hylla varje gång du ska använda den

Slutligen är den praktisk eftersom den är lätt att ta med på semestern, till jobbet eller hem till kompisen. Den kan alltså antingen vara din huvudsakliga kvarn eller kanske ett komplement till en elektrisk kaffekvarn. Just den här kvarnen är extra praktisk eftersom det följer med ett lock så att du kan spara det som malts.

Sammanfattning

Den här kvarnen är riktigt bra, samtidigt som den inte ruinerar dig. Den är liten och smidig och går bra att ta med sig på semestern eller liknande.

Vanliga frågor och svar

Fördelarna är givna – det går fortare och kräver mindre ansträngning. Dessutom är det oftast lättare att justera malningsgraden på elektriska kvarnar än på manuella. De elektriska kvarnarna är bra om du brygga på olika sätt, till exempel om du varvar bryggkaffe med espresso, presskaffe och mocca.

En manuell kvarn har den fördelen att den går långsammare än en elektrisk. Detta gör att bönorna inte hettas upp så samma sätt. Då bevaras mer av smaken. En annan fördel med handkvarnar är att de är lättare att förvara då de är mindre och smidigare. Om du reser mycket och vill fika gott även när du inte är hemma är det också lättare att få med sig en handkvarn.

Olika kvarnar har olika gradering, men generellt kan man kategorisera malningsgraderna så här:

Kok: Riktigt grovmalet
Press: Mellan kokkaffe och brygg. Ganska grovmalet.
Brygg: Lagom är bäst. Mellanmalet.
Mocca: Lite mer finmalet än bryggkaffe.
Espresso: Finmalet.
Turkiskt: Extra finmalet, som ett puder.

En blade grinder är en kaffekvarn där knivar används för att skära sönder kaffebönorna. Dessa kvarnar är oftast relativt billiga, och resultatet blir därefter. Om du verkligen vill ha en bra kaffekvarn bör du hellre satsa på en burr grinder, som du kan läsa mer om nedan.

En burr grinder är en kaffekvarn där bönorna verkligen mals och krossas sönder i stället för att skäras sönder. De är dyrare, men bättre än blade grinder-kvarnar och det kan verkligen vara värt att lägga lite extra på en ordentlig kvarn.

Senast färdigställda tester