Espressomaskin - bäst i test

2022-01-15

Bästa Espressomaskin 2022

Få länder i världen är lika stora kaffe-entusiaster som just Sverige. På senare år har vi också börjat ställa allt högre krav på vad vi får i koppen. Den klassiska bryggaren byts gärna ut mot en modern espressomaskin som enkelt ordnar en macchiato, cappucino eller americano. Men det är inte bara på trendiga caféer som dessa drycker avnjuts, espressomaskinens framfart har gjort det möjligt för var och en att tillverka en espresso som kan mäta sig med italienska caféer. Nedan har vi samlat ett urval av de bästa espressomaskinerna på marknaden.

BÄST I TEST

Bästa espressomaskin 2022

Melitta Barista
TS Smart

5/5

PREMIUM

Bästa espressomaskin 2022

Sage Appliances Oracle
Touch SES990

5/5

BUDGET

Nespresso Essenza
Mini C30

4.4/5

POPULÄR

DeLonghi Magnific
S ECAM 21.117

4.4/5
Innehåll

1 | Melitta Barista TS Smart - Bästa Espressomaskin 2022

Bästa espressomaskin 2022

Melitta Barista TS Smart är espressomaskinen med en rad olika funktioner och inställningar som gör att du kan få din kaffestund precis som just du vill ha den. Styr maskinen via din smartphone och spara personliga profiler för att alla tillgodose hela familjens individuella kaffepreferenser.

Melitta Connect

Med hjälp av Melittas smarta app ”Melitta Connect” kan du styra de flesta av maskinens funktioner direkt från din smartphone. Här kan du spara dina personliga inställningar och upp till fyra familjemedlemmar eller kollegor kan spara sina egna personliga profiler för att med ett knapptryck få just din variant av latte. Även mer avancerade inställningar som vilken ordning som ingredienserna hälls i koppen, temperatur och önskad mängd skummad mjölk kan enkelt ställas in.

All-in-one-pip

Att Melitta Barista TS Smart är framtagen för att vara så lättanvänd som möjligt märks exempelvis på den smidiga all-in-one-pipen. Kaffe, mjölk, mjölkskum och varmt vatten kommer från en och samma pip för att du ska slippa flytta på koppen mellan varje moment. Höjden kan ställas in upp till 140 mm för att passa till exempel höga latte-glas.

Touch & Slide-display

På maskinens framsida har en estetiskt tilltalande display med Touch & Slide-funktion monterats. En lätt beröring på sensorfältet är allt som krävs för att manövrera mellan val och inställningar på ett bekvämt och smidigt sätt. Displayen är en högupplöst TFT-färgskärm där du genom visuella steg-för-steg-anvisningar kan experimentera dig fram till dina favoriter.

Skyddar bönorna

För att uppnå bästa möjliga kvalitét gäller det förstås att välja bönor med omsorg. Alla typer av bönor har sin egen karaktär och det gäller att prova sig fram för att hitta rätt. När rätt bönor slutligen är funna är det dock lika viktigt att förvara dessa på ett sätt som gör att de behåller sin kvalité. Bönbehållaren på Barista TS har därför försetts med ett Aromasafe-lock som skyddar bönornas smak och arom på bästa sätt. Maskinen har även en Bean to cup funktion vilket ger att endast den exakta mängd som krävs för bryggningen mals.

Sammanfattning

Melitta Barista TS Smart är en espressomaskin med många användbara funktioner, här får du inte bara ett brett urval av kaffe-varianter utan du kan även laborera fram kaffet till att passa just dina smaklökar. Användarvänligheten är hög och funktionen att kunna ställa in sin egen kaffeprofil och dessutom döpa den till sitt namn kommer definitivt att vara en uppskattad detalj där hemma.

Melitta har satsat stort på Barista TS Smart, men har ändå lyckats hålla de många användbara funktionerna lättbegripliga. Det är långt ifrån någon billig espressomaskin, men å andra sidan lär du dricka fin-kaffe som aldrig förr. Bäst i test och vårt toppval av bästa espressomaskin 2022.

2 | Sage Appliances Oracle Touch SES990 - Premium

Bästa espressomaskin 2022

För dig som inte nöjer dig med annat än den perfekta brygden från din espressomaskin har Sage Appliances tagit fram Oracle Touch SES990. Perfekt dosering, exakt temperatur och optimalt ångtryck är bara några av detaljerna som gör denna espressomaskin till en favorit bland kaffeconnoisseurer.

Håll ordning på trycket

Det finns flera variabler som skiljer ett riktigt gott resultat  mot ett helt fantastisk, och trycket är en av dessa. Att få till rätt ångtryck krävs för att mjölken ska få rätt struktur i till exempel en café latte. Ångmunstycket på Oracle Touch SES990 skummar automatiskt mjölken efter din smak och skapar ett lent mikroskum med tusentals små bubblor.

Maskinen är även utrustad med en övertrycksventil som reglerar vattentrycket. Ventilen begränsar det maximala trycket under hela brygg-processen vilket hjälper till att förhindra att bittra smaker letar sig in.

Exakt vattentemperatur

Temperaturen är en av de viktigaste faktorerna för att skapa en riktigt god kopp kaffe. I denna modell styrs den med hjälp av temperaturkontrollen PID. Temperaturskillnader på så lite som 1°C kan förändra smaken och göra stor skillnad för slutresultatet. Men tack vare PID kan du vara säker på att exakt rätt vattentemperatur hålls och att du får en jämn kvalitet.

Touch-display

På framsidan av Oracle Touch SES990 hittar du en touch-display där du enkelt ställer in vilken typ av kaffe som du önskar. Här finns även fler valmöjligheter så som styrka, temperatur och mjölktextur. När du hittat just din favorit kan du spara denna på maskinen med både namn och bild för att lätt hitta den nästa gång det är dags för återbesök, upp till åtta varianter kan sparas.

Sammanfattning

När det kommer till espressomaskiner för hemmabruk är denna modell segmentets Rolls Royce. Med Oracle Touch SES990 får du kvalitet rakt igenom. Istället för många avancerade funktioner som exempelvis smartphone-styrning så har man här satsat på att ta fram en maskin som i sin tur tar fram den bästa koppen kaffe du kan önska dig. Här satsar man på att få till den rätta doseringen (19-22g), rätt vatten- och ångtryck och den exakta temperaturen. Resultatet talar för sig självt, men smakar det toppklass så blir prislappen i samma klass.

3 | Nespresso Essenza Mini C30 - Budget

Det har nu gått några år sedan kapselmaskinerna slog igenom på bred front på den svenska marknaden, och utvecklingen fortsätter att gå framåt. Från Nespresso, alltjämt giganten på kapselmarknaden, kommer Essenza Mini C30 med en kompakt design och kort uppvärmningstid.

Liten och smidig

För den som har ett mindre kök kan en skrymmande espressomaskin befinna sig långt ifrån en eventuell önskelista. Den kompakta designen på Essenza Mini C30 gör dock att den gör sig bra i så väl små kök, i sommarstugan eller till och med på båten.

Snabb uppvärmning

En stor fördel med Essenza Mini C30 är den mycket korta uppvärmningstiden. Får du ett plötsligt sug efter en god kopp espresso så är den stillad aldrig mer än 25 sekunder bort från det att du tryckt på knappen. Detta är ett plus då den jämfört med många maskiner på marknaden snabbt tillfredsställer även de mest otåliga vid morgonfikat.

Justerbar koppstorlek

En snabb och god espresso i all ära, men ibland önskas en större mängd att smutta på. Denna modell låter dig välja mellan en standard espresso eller en stor lungo.

Automatisk avstängning

Du behöver inte längre oroa dig för att din espressomaskin står och drar el bara för att du råkat glömma att stänga av den. Essenza Mini C30 är utrustad med automatisk avstängning som gör att den stänger av sig själv efter 9 minuter om den inte används, tiden kan även justeras för att passa dig som bäst.

Sammanfattning

Kapselmaskiner kommer alltid att ha sina för- och nackdelar. Är du ute efter en god espresso utan krångel så kan detta mycket väl vara maskinen för dig. Den har en trevlig design och smälter bra in i både stora och mindre kök.

Denna modell kommer utan mjölk-skummare vilket förstås är ett minus om man vill göra latte eller cappucino. Men å andra sidan finns det relativt billiga externa mjölk-skummare som kan köpas för just detta ändamål. På det stora hela en snygg och prisvärd espressomaskin för dig som vill ha en snabb och god kopp.

4 | DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117 - Populär

Vill du ha en riktigt bra kaffestund på morgonkvisten eller under dagen men samtidigt ha en maskin med minimal nivå av krångel, då är Magnifica S ECAM 21.117 espressomaskinen för dig. Denna helautomatiska maskin levererar samma höga kvalitet på brygden varje gång och du kan själv ställa in styrkan för att passa just din smak.

Helautomatisk

Med en helautomatisk espressomaskin som Magnifica S ECAM21.117 får du en maskin som gör hela jobbet åt dig. Med ett knapptryck sätts processen igång med att bönorna börjar malas för att sedan stampas och bryggas. Denna modell är även utrustad med en mjölk-skummare som gör att du utan ansträngning kan få perfekt skummad mjölk till din café latte eller cappuccino.

Thermoblock-system

Den erfarne kaffedrickaren vet att temperaturen kan göra att smaken skiljer sig åt från en gång till en annan. I denna espressomaskin har DeLonghi försett modellen med ett Thermoblock-system. Systemet ser till att rätt temperatur hålls genom hela bryggningsprocessen genom att endast värma den mängd vatten som krävs för varje dryck och på så sätt även säkra vattenkvaliteten.

Färskt kaffe varje gång

Magnifica S ECAM ser till att använda maximal mängd av det som malts för att säkerställa att nästa kopp fylls med så mycket nymalda bönor som möjligt. Malningsnivån kan också ställas in för att passa just din smak.

Sammanfattning

En habil espressomaskin som gör vad som förväntas av den. Är du mer intresserad av att få en välbalanserad och god cappuccino på morgonen än att finkamma Sydamerika på den bästa kaffebönan så är detta maskinen för dig. Att kunna brygga två koppas samtidigt är ett klart plus för en maskin som passar de flesta.

Köpguide Bästa Espressomaskin 2022

Med en espressomaskin i köket har du alltid nybryggt bara några minuter bort. Maskinerna låter dig även anpassa brygden för att passa just dina unika smaklökar. Men innan du brygger din första kopp gäller det att välja rätt modell, för det finns vissa val att göra innan köket kan fyllas av väldoftande aromer.

Manuell espressomaskin

Precis som namnet antyder är det du som gör det mesta av jobbet med denna typ av maskin. Fördelen med detta är att du får en total översikt över hela processen och kan finjustera smakerna in i minsta detalj. Här maler du bönorna som du sedan häller i filtret och trampar. När det varma vattnet sedan passerat genom filtret är det dags att njuta.

Automatisk espressomaskin

De automatiska modellerna kommer med en inbyggd kvarn vilket gör att du själv slipper att mala bönorna. Med ett knapptryck startar processen med malningen av exakt den mängd bönor som beställningen kräver. Även med denna typ av maskin kan du justera styrkan via inställningarna på espressomaskinen. Många modeller kommer med en inbyggd mjölk-skummare eller steamer där du kan skumma mjölk.

Helautomatisk espressomaskin

Med denna typ av espressomaskin behöver du bara lyfta ett finger. Välj vilken dryck du vill ha och sätt igång processen med att brygga den åt dig. Ställ in styrka och mängd med några knapptryck och välj om du vill ha med eller utan mjölk. På dessa maskiner skummas mjölken i maskinen och du har din café latte redo med ett knapptryck.

Vi hoppas ni hittar en ESPRESSOMASKIN att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 0 / 5. Röster: 0

Relaterade artiklar